Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház CI. - Cultural enrichmentŐszintén szólva tőlünk egy fejvakarásnál többre aligha futotta volna eddig, ha meg kell neveznünk akár egyetlen filmet is (vagy bármi mást), amely az amerikai FBI testületét mint egy...
  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház XCII. - Hideg fejjel, meleg szívvel, tiszta kézzelKedves hallgatóink! Legutóbbi, keletnémet témájú adásunkban, A mások élete c. film kapcsán elismételtük azt a kritikát, hogy az sajnos minden pozitívuma ellenére valószerűtlen képet fest a Stasi...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (47) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

7 ország, ami senkinek nem hiányozna - 2. rész

2011.10.14. 14:30 KatPol Blog

CN & NagyH & Rammjaeger83

Haiti

"Haiti is like the big slaughterhouse across the tracks: you kind of know what goes on in there, but you'd rather not think about it." /War Nerd

Az előző részben Libériáról nem említettem meg, hogy a történelem második fekete köztársaságaként tartják számon. Ha a kedves olvasó most arra gyanakszik, hogy az első sem jutott valami messzire az államfejlődés rögös útján, akkor sajnos igen közel jár a kellemetlen igazsághoz. Ami azt illeti, Haiti abban az esetben is katasztrófa sújtotta területnek minősülne, ha soha nem érte volna egyetlen földrengés vagy más természeti csapás.

Az ok viszonylag egyszerű. Ha bármelyik európai diplomata kapna a keze alá mondjuk ötezer zsoldost és sok bőrönd pénzt azzal a feladattal, hogy hozza létre az elképzelhető legelcseszettebb, legtöbb belső feszültséggel megátkozott harmadik világbeli országocskát, még ő sem végezhetne alaposabb munkát, mint a franciák a karib-térségi Hispaniola szigetén.

Míg Libéria a fekete alattvalóiktól szabadulni kívánó amerikai politikusok szörnyszülötte, Haiti (akkori nevén Saint-Domingue) a maximális terméshozamot hajszoló francia ültetvényeseknek köszönheti viszontagságos létét. Miután a 17. század végén elhódították a spanyoloktól a sziget nyugati harmadát, röviden összefoglalva a következő logikát követték:

1. A megszerzett földek termékeny mivoltának felismerése után konstatáld szomorúan, hogy a potenciális munkaerőként szolgáló bennszülöttek a spanyol uralom alatt járványok, mészárlások és miegymás következtében kipusztultak. Vásárolj tehát több százezer rabszolgát Afrikából, mert ugye a virágzó kávé- és cukorüzletből azért nem akarsz kimaradni.

2. Csóró munkásaidat tartsd kivételesen rossz életkörülmények között. Ennek következtében legtöbbjük a nemzőképes kort sem éli meg, ezért pótold őket szinte teljes mértékben újabb szállítmányokból. A természetes kiválasztódás persze itt is érvényesül, így egyre nagyobb állóképességű feketék növekvő tömege felett uralkodsz, ami bizonyos szempontból persze előnyös számodra, más szempontból viszont nem az.

3. A birtokaidon gürcölő rabszolgasereg nyilván egyre erősebb ellenszenvet táplál irántad, de ez téged ne zavarjon. Hagyd, hogy megtartsák a szülőhazából magukkal hozott törzsi és vallási kötődéseiket, hogy a szökött rabszolgák falvakat hozzanak létre a dzsungel mélyén, ahol bozótvágó késeiket fenve barátságos terveket szövögetnek. Ugyan miféle problémák származhatnának mindebből?

4. Mindemellett fajgyűlölő azért ne legyél. A szebb rabszolganőket tedd meg ágyasokká, a született gyermekekkel pedig bánj jól. Amikor felnőnek, engedélyezd nekik a rabszolgatartást, a földtulajdont, a hitelezést, hadd váljon belőlük befolyásos érdekcsoport. De a politikai hatalomból azért zárd ki őket teljesen, és ne engedd őket a fehérekkel keveredni, mert ugye a te jóindulatod sem végtelen. Így aztán módfelett elégedetlenek lesznek a fennálló rendszerrel.

5. Szépen alakul tehát a társadalmi harmónia. Sok évtizedes ténykedésed nyomán két etnikumot is meghonosítottál a szigeten, akik egyre jobban gyűlölik egymást, meg téged is. Mindenesetre jobb ötlet híján próbáld meg kijátszani őket egymás ellen.

6. ????

7. PROFIT!!!

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy tényleg lett profit, méghozzá nem is kevés. Saint-Domingue a 18. század közepére Franciaország és az egész nyugati félteke legértékesebb gyarmatának számított, a világ kávétermesztésének több mint felét adta és akkora gazdasági potenciállal bírt, mint az USA tizenhárom alapító állama. Aztán 1791-ben, egy szép nyári napon felrobbant az egész, mint egy puskaporos hordó.

Az ekkor megkezdődött többszereplős haddelhadd csak akkor ért véget, amikor a franciák 1803-ban minden érdeklődésüket elveszítették a nyugati félteke iránt. Az általuk magára hagyott fehéreket a rabszolgafelkelés vezetői egykettőre lemészárolták, ezzel lényegesen egyszerűsítve a képet, majd rövid uralmuk után a mulatt elit vette át a hatalmat. Ahogy sejteni lehetett, innentől kezdve nem volt visszaút a lejtőn. Megkezdődött a kétbalkezes gazdaságpolitika, a határtalan korrupció és elnyomás korszaka olyan emberek uralma alatt, akik a franciákkal ellentétben még saját pozíciójukat sem tudták hosszabb ideig konszolidálni. 1843 és 1915 között pl. 22 államfőből egy töltötte ki hivatali idejét, tizennégyet felkelés vagy puccs távolított el, kettőt megmerényeltek, egy lemondott, egyet pedig darabokra tépett a feldühödött tömeg. A viszonyok természetesen akkor sem változtak meg lényegesen, amikor a kis ország leghírhedtebb, ugyanakkor legagyafúrtabb diktátora a sok közül, François Duvalier felszámolta vagy kooptálta a régi elitet.

Jellemző módon a független Haiti kizárólag akkor produkált fejlődést, amikor amerikai megszállás alatt állt. De ez már régen volt. Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyetlen ország sem piszkálná meg bottal sem ezt a minden elképzelhető problémától sújtott, teljesen értéktelen, reménytelen, gyomorforgató helyet. 

Észak-Korea

"Great ideology creates great times." - Kim Dzsong Il

Kell-e bemutatni bárkinek is korunk rettegett lator államát, az ötvenes évek egyik nagy túlélőjét (a másik természetesen Kuba - a bal oldali képen épp egymást tünteti ki a két nagy öreg), a hadikommunizmus megvalósult utópiáját? Lehet, hogy nem, de azért nem árt egy kis ismétlés. Bár a koreai nép hosszú és eseménydús történelemmel rendelkezik, mi most csak a japán gyarmatosításig, pontosabban annak végéig megyünk vissza az időben, minthogy cikkünk hatodik alanya ekkor jött létre. 

A második világháború Korea számára egyben az 50 évnyi japán gyarmati státusz végét is jelentette. Az 1943-as kairói konferencián a szövetségesek egyebek mellett Korea sorsát is rendezni kívánták: abban állapodtak meg, hogy a félsziget közös szovjet-amerikai megszállás alá kerül, majd „a kellő időben” szabad és független állammá válik. A későbbi nagy vezető, Kim Ir Szen (avagy Kim Il Szung) ekkor még egyike volt a számos, szovjetek által kiképzett, japánok ellen harcoló partizánnak. A megszállási övezetek határát az amerikaiak később (egyoldalúan) az északi szélesség 38. fokánál húzták meg. Amikor a szovjetek megszállták az ettől északra eső részt, jó szokásuk szerint azonnal nekiláttak kiépíteni a pártállamot és helyzetbe hozni a Moszkvához hű, de a helyi őslakosságból kikerült embereiket (már aki nem esett addigra egy tisztogatás áldozatává). Így jött létre 1948. szeptember 9-én a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, élén az (akkor még fiatal) öreg Kimmel, vezérideológiája pedig a dzsucse, a kommunizmus, nacionalizmus és konfucianizmus e sajátos keveréke lett. A hamarosan kitörő koreai háború a félsziget máig tartó megosztásához vezetett de magára a háborúra most nem térünk ki (itt egy elég részletes összefoglaló). A lényeg az, hogy a Észak-Korea tökéletesen kimeríti a Thomas Barnett által emlegetett hidegháborús fake state/kamu állam kategóriát, amit az előző bejegyzés elején idéztünk.

És hogy miért is lenne a világ, de legalábbis az észak-koreaiak boldogabbak Észak-Korea nélkül? Nos, nézzük meg az ország eddigi tevékenységét, csupán vázlatosan:

Nem tűnik túlzásnak, ha azt mondjuk, hogy a KNDK csupán azért létezik még mindig, mert eddig senki nem tudott helyette jobbat kitalálni. Legalábbis olyat, ami a hatoldalú tárgyalások másik öt résztvevőjének (USA, Kína, Japán, Oroszország, Dél-Korea) egyaránt megfelelne. Na és persze az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a a déli gazdaság és életszínvonal picit megsínylené a rázúduló szegény északi rokonok tömegeit, úgyhogy Szöulban sem eszik olyan forrón a kását. Gondoljunk csak a német újraegyesítésre, aminek költségeit még ma is bőven fizeti az ország. A huszonkét évvel ezelőtti NSZK és NDK közötti különbségek pedig elhanyagolhatóak a mai Észak- és Dél-Korea között tátongó szakadékhoz képest.

Az ország további létezése mellett nehéz bármilyen érvet felhozni, bár az biztos, hogy nélküle szegényebbek lennénk jó néhány vicces propaganda-rajzfilmmel és egy elrettentő példával arra nézve, hogy milyen lenne, ha az antiglobalista tüntetők álmai valóra válnak. Végül még említsük meg az észak-koreai diplomácia egyik legfrissebb eredményét: egy átlagos színvonalú fps, a Homefront (bár mintha a Crysisban is kavarnának valamit) főgonoszává bírtak válni. De a játékban legalább Délkelet-Ázsia teljhatalmú urai és még az USA-t is majdnem lezúzzák. És a fejlesztők képesek voltak erre egy vérkomoly sztorit építeni... de legalább kreatívak.

Pakisztán

Pakisztán, urduul és perzsául a "tiszták földje", egy sajátos ország India, Kína, Afganisztán és Irán szomszédságában. Hogyan lehet röviden összefoglalni az ország fennállásának sajátosságait? Pakisztán 1947-ben önállósodott Nagy-Britanniától és rövid történetének jellemzője, hogy a hadsereg dominálja a politikai életet, három háborút vívott Indiával és az átgondolatlan gyarmati határvonásoknak köszönhetően etnikai-felekezeti konfliktusok egy felettébb lobbanékony elegye, és 1998 óta nukleáris hatalom. A határok rendezetlenségének köszönhetően megalakulása óta szinte azonnal konfliktusban áll Indiával Kasmír miatt, emellett a pastu törzsek az afgán-pakisztáni határ két oldalán élnek, Beludzsisztánban is többé-kevésbé folyamatos a kormányerők és a felkelők harca (iráni és pakisztáni részen egyaránt).

Az ország lakói azonban felettébb barátságosak és találékonyak, mint azt az alábbi videó is igazolni fogja:





A hadsereg befolyása a politikai életre az ország fennállása alatt mindig jelentős volt, legutóbb Pervez Musharraf tábornok vezetésével került katonai diktátor az ország élére (az első katonai diktatúra még 1958-ban került hatalomra, illetve még érdemes Ziaul Haq tábornok regnálását is megemlíteni ezen a ponton).

A pakisztáni vezetés számára a stratégiai felállás régóta nem változott: India a fő ellenség, és egy megbízható afganisztáni partnerre van szükség ahhoz, hogy Pakisztán minden erejét India ellen tudja koncentrálni. A szovjetellenes felkelés támogatásának ez volt az egyik fő indoka pakisztáni részről.

Pakisztán azonban azért is érdekes, mert diszfunkcionális volta ellenére az utóbbi harminc évben a világpolitika egy érdekes mellékszíntere lett. Előbb a szovjetek ellen folytatott háborúban játszott szerepet (segítettek vizet forralni, de nem hagyták kifutni), aztán a tálibokat segítette hatalomra. A pakisztániak elérték, hogy az általuk preferált politikai frakciók kapják a legtöbb kívülről érkező felszerelést, amiknek használatára javarészt a pakisztáni hadsereg kiképzői, pakisztáni területen készítették fel a lelkes mudzsahideket – mindezt amerikai és szaúdi pénzen.  Olyan nagyszerű emberek kaphatták meg a pakisztáni támogatást, mint Guldbuddin Hekmatyar, akit csak azután ejtettek, miután értelmetlenül rommá lőtte Kabult a polgárháborúvá fajult győzelem után (erre pedig azért volt szükség, mert Ahmed Sah Maszúd megelőzte a bevonulásban). Amúgy is a tálibok feltűntek a horizonton, akik rövid időn belül – megfelelő pakisztáni támogatással – Kabult is elfoglalták. Pakisztán kezdetben támogatta, hogy a kasmíri radikális szervezetek a katonai kiképzésüket Afganisztánban hajtsák végre, amivel a pakisztániak jó kibúvóra tettek szert. A pakisztáni politika egyik mellékhatása az lett, hogy az olyan szervezetek, mint az al-Káida (de mondhatnánk más szervezeteket is), menedékre leltek Afganisztánban.

A híres neves terrorizmusellenes háborúban Pakisztán vezetése, élén a friss és fiatalos Musharraf tábornokkal (aki két évvel korábban repülőn ülve hajtott végre puccsot a civil kormányzat ellen) úgy határozott, hogy az USA partnere lesz, miután Richard Armitage (akkori külügyminiszter-helyettes) állítólag személyesen ígérte meg, hogy a kőkorszakba fogják visszabombázni más döntés esetén az országot. A pakisztániak, elsősorban a hadsereg milliárdos nagyságrendben kapott támogatást az amerikaiaktól, akik ennek ellenére valószínűleg elég korán arra jutottak, hogy a tálibokat érdemes lesz majd támogatni a jövőben is. Nyugati szakértők és az afgán kormány már korán Quetta Shúraként emlegette a tálib vezetést. További vád volt a nyugati hivatalos és nem hivatalos források részéről, hogy Pakisztán védelmezi a tálib vezetést és az amerikai segélyek biztosítása érdekében csak az al-Káida vezetés egyes tagjait hajlandó feláldozni (Abu Zubaydah, Khalid Sheikh Mohammed, Ramzi bin-Alshibh és mások voltak a jelentősnek mondott első körös foglyok). Az aktív támogatás az amerikaiak szerint elsősorban a Haqqani csoport felé irányul, ami tagja a Quetta Shúrának, és a leglátványosabb támadásokért felelős.

 

Ennek a politikának az egyetlen hátulütője az volt, hogy az Afganisztánból kiszorult radikálisok megjelenése a határ pakisztáni oldalán is elkezdett egy új „mozgalmat” alakítani, ami Tehrik-e-Taliban (TTP, közkedvelt nevén pakisztáni tálibok), ami a növekvő kihívást kezdett intézni a pakisztáni állam ellen. A harcok az északnyugati határtartományban 2004 óta többé-kevésbé folyamatos a radikálsok és a pakisztáni hadsereg között, illetve a 2000-res évek második felében már kiterjedt más területekre is. A Szvat-völgy, Badzsaur és a két Vazirisztán ennek köszönhetően lett a mindennapi külpolitikai hírfogyasztónak bevett fogalmak.

Emellett ne feledkezzünk el Kasmír kérdéséről sem. Bár az Indiával való konfliktus kevésbé látványos mint korábban, de a mumbai támadás újra kiélezte a helyzetet (emlékeztetőül: az egyetlen támadó, aki túlélte az egészet és fogságba esett pakisztáni állampolgárságú és az indiai hírszerzésnek sikerült a hírek szerint bizonyítékot találni erre:

Zárszóként elmondhatjuk, hogy Pakisztán fő exportcikke a vendégmunkásokon és a textilipari cikkeken kívül az erőszak lett, utóbbi elsősorban a környező országokba.

* * *

A kedves olvasóktól kommentekben várjuk az ötleteket arról, milyen országok és milyen ok(ok)ból kerülhetnének még fel erre a listára (Bosznia-Hercegovina neve már elhangzott). Le kell szögezni azonban, hogy van egy ország, amelynek említése a történelmi előzményekre való tekintettel a minimális tisztességgel, a civilizált emberiségre vonatkozó legalapvetőbb erkölcsi értékekkel nem összeegyeztethető. Mindannyian jól tudjuk, melyik az. Természetesen Magyarország.

47 komment


| More

Címkék: pakisztán korea haiti államkudarc

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr863298020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.10.14. 15:35:25

észak korea pusztán a fennálló uralmi rendszer alapján jogosult a klubtagságra, míg pl haiti egy civilizációs zsákutca. ha északon valaha vége lesz ennek a sztálinista valóságshownak, gyors lesz a fejlődés (rengeteg nyersanyag, fegyelmezett ingyenmunkás-sereg). haitin ezzel szemben soha nem lesz semmi.
a bűnlajstromot meg érdemes átszerkeszteni, vagy egyenesen fordított sorrendbe tenni. nehogy már pár külföldi elrablása legyen a legkomolyabb bűne a rendszernek. ennyi erővel az usa is itt kéne hogy szerepeljen.

a pakik részvétele érdekes, valóban elbaszott állam, de azért nem biztos hogy a legszarabb 50-be beférnek a földgolyón. iránt leszámítva bármelyik szomszéduk szerepelhetne a listán, a tadzsikok és a nyilvánvaló afgánok mellett ex kelet-paki banglades is ide kívánkozik, és indiának is vannak igen kellemes vonásai is.

a végén melyik országra gondoltok? mert annak az országnak semmi olyan történelmi előzménye nincsen, ami miatt ne lehetne számon kérni a bűnöket/hibákat. még akkor sem mondhatjuk, ha tudjukkik egyébként a legszebb náci vonulatot idéző nemzetiségi politikát folytatnak, hogy ők a teljes nép képviseletét ellátják, vagy elláthatnák. ne tessék a népet összemosni az állammal.

Syolos 2011.10.14. 15:39:58

Fehéroroszország szintén egy érdekes képződmény...

Syolos 2011.10.14. 15:41:22

Bocs a dupláért, de Belorusz után jutott eszembe a Dnyeszer Menti Köztársaság is, elbaszott egy államalakulat az (már bocsánat a dnyeszter-menti-köztársasági olvasóktól).

Kullancs1983 2011.10.14. 15:55:15

A végén ugye nem Palesztinára gondoltatok? :P
A listára felkerülhetne még esetleg Burma, no meg a tömérdek óceániai országocska is...

Az Észak-koreai propagandavideó (bár egy szót sem értettem belőle) igazán szórakoztató volt, hadd viszonozzam valami hasonlóval:
www.youtube.com/watch?v=Ttxw-ZWY0D8
www.youtube.com/watch?v=G_cIbAiG9S8&feature=related
(Erről meséltem a blogbulin, csak sok részletre rosszul emlékeztem. Ja, és Észak-Korea nem negyedik, hanem ötödik a listán, nem?)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.10.14. 15:58:16

@milliliteratura:

A barnetti fogalmak szerint Észak-Korea egy hidegháborús, míg Pakisztán - a jól ismert "okos európai politikus vonalakat rajzol a térképre" jelenség egyik példájaként - gyarmati eredetű mesterséges "fake state", ezért szerepelnek a listán.

A végén természetesen sokat szenvedett kis hazánkra gondoltunk. Miért, te mit feltételeztél?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.10.14. 15:59:55

@Kullancs1983:

De igen, az ötödik, csak közben átalakult a vázlat. Javítottam.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.10.14. 16:19:56

@Rammjaeger83: @Professor Pizka: én csak és kizárólag grönlandról beszéltem, egyébként se írhattam én a kommentemet, mert minden körülmények közt a kocsmában tartózkodtam, tartózkodom, és budú tartózkodni.

a professzort ennek megfelelően kérném tartózkodási címének közlésére, hogy az ügyvédem azonnal a nyakába akasszon egy becsületsértési pert, rammjaeger mestert pedig felszólítom, hogy a jövőben tartózkodjon mindenféle inszinuatív helyzetre történő célozgatásról, különben megy ő is a prof mellé a vádlottak padjára.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.14. 16:33:05

@milliliteratura: hol tartózkodnék...Árva vára, toronyszoba. Én és a Dragunov :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.10.14. 17:22:15

További zseniális képek Kim Jong Il-ről, ahogy dolgokat néz:

kimjongillookingatthings.tumblr.com/

Czelder Orbán 2011.10.14. 19:51:13

@Rammjaeger83:
Javasolnám a Közép Afrikai Köztársaságot és Afganisztánt a térképről leradírozandónak tekinteni. Barnett-i fogalmak szerint mérhetően boldogabb lenne a világ nélkülük.

folti_ 2011.10.14. 22:02:16

Mauritánia és Csád sem éppen a stabilitásáról és a rendületlenül növekvő GDPről híres.

paraszthajszal 2011.10.14. 22:19:03

@folti_: Hát a Human Development Index és a Failed States Index szerint Mauritánia jelenleg nincs a "közvetlen élbolyban" a világ leggagyibb államai között, Csád viszont emberemlékezet óta ott szerepel. Valamit ezek az afrikai srácok nagyon tudhatnak, mert az első húsz helyből 10-15-öt rendszeresen kibérelnek.

folti_ 2011.10.14. 23:14:56

@paraszthajszal: ööö igaz, Mauritánia az a sivatagairól és a 15-20 évenkénti menetrendszerinti puccsairól (nem) ismert.

Sokat nem kell tudniuk hozzá, mindenféle füstös tisztiklubbokban intézték el a dolgokat jó régen, amikor mindenféle etnikai hovatartozást figyelembe nem véve huzogatták a határokat jobbra balra. Illetve volt francia gyarmatok jó részénél még az egykori gyarmatosítók minda mai napig keverik a ... kártyát.

FairyFeller 2011.10.15. 01:47:16

Egy ország sikerességét tekintve, úgy gondolom az sem mindegy, milyen szomszédos országai vannak, azokkal milyen viszonyban van és hogy milyen szövetségesei vannak.

Sok példát lehetne hozni, de mondjuk ha Törökországot nézzük (ami mint tudjuk eléggé sikeres ország és mostanság Kínához hasonló ütemű gazdasági fejlődést produkál), a gazdasága szárnyal, mert jó a geopolitikai és diplomáciai helyzete, magasan kulturált nép, stb. viszont átkozott drága az üzemanyag, a benzin literje átszámítva már kb. 520 forintnak felel meg.
Mi a gond?
Törökországnak nagyon jók az egyéb adottságai, de energia hordozókban rendkívül szegény. Pedig ott lennének a türkmén testvéreik, akiktől töménytelenül jöhetne a gáz (éppenséggel Iránból is), a kocsikat pedig különösebb gond nélkül át lehet állítani benzinről CNG-hajtásúra (földgázból és nem kőolajból készült üzemanyag), csakhogy ott van ugye Örményország, mintegy "elszigeteli" Törökországot a türkmén energiától...
Legalább is én ebben látom az okát annak, hogy ilyen kellemetlen és függő helyzetben vannak a törökök az energiahordozókat illetően.
Meg aztán nagyon fontos egy ország sikerességét illetően, hogy milyen kultúra, mentalitás a jellemző a lakosaira, de elgondolkodtató ez az elmélet, az elfuserált országokról...

Nagyon érdekes írás!

ace22 2011.10.15. 08:07:19

Remek írás, de a kritériumok alapján miért csak 7 ilyen ország akad? (számmisztikán kívül...)

> Pakisztán, urduul és perzsául a "tiszták földje"

Úgy rémlik, mintha a "fuckin britisher"-ek, amikor vették a kalapot, Pundzsab, Afganiszán és Kashmir területéből kiollóztak egy jó darabot (P+A+K) és hozzácsapták az "isztán" azaz "állam" végződést, és ebből lett Pakisztán. Ezek szerint mégis máshonnan jön az elnevezés?

Untermensch4 2011.10.15. 11:41:23

szerintem az óceániai-polinéziai szigetállamocskák pont jók a turizmus miatt és elég kicsik hogy ne legyen hely polgárháborúzgatni
európában andorra-san marino-lichtenstein sem sokkal indokoltabbak mint... (őszintén: nem jut eszembe óceániai "ország")
a "nem említendő" állam (ha ugyanarra gondoltam) pedig jó példa arra hogy emberi erőforrással (beleértve a nem hazait is) lehet pótolni a természeti kincsek hiányát, a tengerpart pedig megvan. Akkor Barnett bácsi elméletében az embereket/kultúrát is erőforrásnak kellene tekinteni?

Kullancs1983 2011.10.15. 12:17:32

@Untermensch4: Ha pénzt lehet belőle csinálni, akkor igen. Egy-két ország egész jól megél abból, hogy van náluk képzett/olcsó munkaerő, vagy turizmus.
(És ha már itt tartunk, én szivem szerint Ausztriát szüntetném meg, de nagyon.)

@ace22: Nem beszélek ugyan urduul, de szerintem a "tiszták földje" a helyes elnevezés. Kasmír eredetileg Indié volt, Beludzsisztánt meg nem is említik?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.10.15. 19:20:12

@FairyFeller: a törököknek az azeriek még közelebbi tesók, és kapnak onnan is energiahordozót. körbe jön minden azeri cső, grúzián át. a türkmén gáz pedig iránon keresztül sziszeg néha, de az iráni tranzit nem megbízható. tehát az örmények ki vannak kerülve. akiket (bájdövéj, egy remek ország az elbaszottak közé) meg a török hadsereg öt perc alatt radírozna le, ha az örmények nem lennének de facto az orosz államszövetség része.

@ace22: @Kullancs1983: mindkét verzió igaz. az ország neve valóban a tiszták földjét jelenti, és történetesen mozaikszó (még ha kissé erőltetett) is.

Gungnir 2011.10.15. 21:11:06

Bár van kikötője, szerintem Jemennek itt lenne a helye.
Észak-Korea viszont annyira nem vészes, ha nem kívánna a vezér elszigetelődni a világtól(és fordítva), akkor teljesen korrekt állam lehetne.

bz249 2011.10.15. 21:37:51

@Gungnir: Eszak-Korea szuksegszeruen ilyen. Ahogy az NDK sem birta volna ki annyi ideig a Berlini Fal, a Belnemet Hatar egyeb letesitmenyei es a Stasi nelkul addig ameddig. Na ugyanigy Eszak-Korea vagy nincs, vagy ilyen, amilyen. Egy kicsit is lazabb rendszerben mar reg kivandorolt volna az utolso munkas is, mert delen meg a legtrogerebb meloban is jobban keres es nyelvi es kulturalis nehezsegek sem lennenek, ha nincs a totalis elzarkozas.

Valandil 2011.10.17. 08:42:38

Annyira bizarr, hogy két Korea van. Általában három szokott lenni.

stoppos76 2011.10.17. 09:17:28

@Thaddeus Griffin: Ez egy igazán hiánypótló honlap, köszönöm. :)

Spidy.hu 2011.10.17. 09:49:17

Hát, elképzelhető, hogy vannak gondok Örményországban, de övék az egyik legrégebbi ország / nép a világon
Természetesen nem folyamatosan létező ország, de hát olyan nem sok van

Kullancs1983 2011.10.17. 09:49:34

@Valandil: Pedig mindkét fél beérné eggyel is... Sút, nemrégiben láttam egy rövid beszélgetést az egykori uralkodócsalád örökösével, ő is ezt mondta: Egyesüljön csak a két Korea, nem baj ha az egyik kommunista, a másik kapitalista. Ő igazán szivesen uralkodik mindkettő felett..:P

Apafarkas 2011.10.19. 11:50:12

Elbaszott ország lehet még Moldávia.

borszódával 2011.10.19. 15:59:19

Érdekes post mindkettő.
Bár inkább olvasni szoktam, mint hozzászólni, most teszek egy-két javaslatot.
Merthogy beindul az ember fantáziája :)
Lehetne egy olyan posztot rittyenteni, ami a bukásra esélyeseket venné számba, akár százalékos arányokat is megadva, kinek mekkora az esélye.
Szóval szerény javaslataim:
Moldova: az ország gyakorlatilag nem működik, a vendégmunkások hazautalásaiból él. Ha a nemzetközi helyzet fokozódik, valamelyik szomszédja jó eséllyel fogja lenyelni. Inkább orosz, kevésbé román. Ha ez a következő két-három évtizedben nem következik be, az ország szó szerint ki fog ürülni.
Macedónia, Ukrajna: az előző postben került szóba, a nagyhatalmak görcsös ragaszkodása a 2. világháború utáni etnikai tényeket figyelembe nem vevő területi leosztáshoz. Eme két ország vagy felbomlik, vagy polgárháborúba csúszik. Feltehetőleg az utóbbit fogja követni az előbbi (szerintem).
És egy talán meglepő jelölt, Szerbia. Ha Kosovo itt volt, nekik is itt a helyük. Igaz hogy komoly állami múlttal rendelkezik, de jelenleg éppannyira maffiaállam mint a volt tartománya. (ahol amúgy számarányához képest felülreprezentált a szerb elem az alvilágban).
EU-ra nincs esélye, gyakorlatilag a senki földje, gazdasága legnagyobb jóindulattal is pang. Az orosz testvér a stratégiai ágazatok felvásárlásban partner. Instabil a Szandzsák, és Dél-Szerbia.
Belorussziát nem sorolnám ide, mert szerintem simán betagozódik Oroszországba, csak a mikor, a kérdés.
Na hirtelen ennyi :)

paraszthajszal 2011.10.19. 19:57:55

@borszódával: Moldáviában én se laknék nagyon szívesen; Európa legszegényebb országa, "éhes" szomszédokkal -- de azt miből gondolod, hogy (az ország egésze) inkább orosz, mint román? Persze, a már szintén említett Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) tényleg orosz/ukrán többségű (és ilyen katonákkal van tele); de az ország többi része nem.

Igaz, hogy nem "homogén nemzetállam", de az oroszok aránya nem nagyobb mint Észtországban vagy Lettországban (bár az utóbbiak ügyesebbek voltak, mert nyelvtudás nélkül nem adtak nekik állampolgárságot).

borszódával 2011.10.19. 21:07:09

@paraszthajszal: "inkább orosz"-t az erőviszonyokra értettem.
Az IMF irányítás alatt álló Romániát valószínűleg a mélybe rántaná, egy, még a térség viszonyai között is rendkívül elmaradott ország(rész) integrálása.
Fellázadnának a románok ha a "régi" területekről kellene átcsoportosítani pénzt az ottani egészségügyre, oktatásra, infrastruktúrára. Sokkal jobban járnak ha a kivándorlás miatti munkaerőhiányt próbálják meg onnan pótolni.
Az már más kérdés hogy az állampolgárságot kapott moldávok 90%-a azonnal harmadik országba távozik :)
Hogy az oroszoknak mi lehet az üzlet a területben (?) fogalmam sincs, talán csak útba esik nyugat felé.
(vagy mindent vissza alapon állnak)
A fő cél Ukrajna, de ha megvan Odessza, meglesz Moldova is.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.10.19. 21:47:31

@borszódával:

Moldáviát szerintem bottal sem piszkálná meg senki, nemhogy lenyelné.

Egyébként itt egy cikk az 1992-es moldáv háborúról, ha valakit érdekel:

www.acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=152&Itemid=47

mindenjónévfoglalt 2011.10.20. 17:02:56

Hello!

Irak?
eltérő vallású arabok és kurdok kénytelenek együtt élni, pedig nem nagyon akarnak, és ennek az országnak a létrehozása se sokban tér el attól, ahogy afrikában csinálták...

borszódával 2011.10.20. 19:02:59

@Rammjaeger83: Lehet, de a hatalom nem ismeri (szereti) a légüres teret. Oroszországban meg van néhány régió, amit az ember bottal sem piszkálna meg. :)
De ha mégis, akarom mondani mégsem, akkor első számú bukott jelölt.

CN · http://katpol.blog.hu/ 2011.10.20. 23:37:12

@mindenjónévfoglalt:

Kis pontosítás: az arabok és a kurdok eltérő etnikumhoz tartoznak, a kurdok is nagyrészt szunnita muszlimok.

tudi 2011.10.21. 19:41:47

Szerintem Észak-Korea ne tűnjön el, hisz itt is 18 poszt szól róla, sőt szerintem csinálnak még ezt azt az elvtársak ott fenn északon, mi lenne veletek nélkülük. Olvastam valahol, bár nem tudom mennyire igaz, hogy Észak jó darabig megelőzte Délt gazdasági fejlődésben, csak hát fordult a kocka. Haitiről meg azt hallottam egy rasszizmusról szóló sorozatban, hogy az elején tönkretették, mert nem akartak a franciák egy sikeres volt rabszolga államot, ezért még kártérítést is fizettettek vele. Bár ez szerintem eléggé bullshit szagú, hisz van jó pár állam, akivel elég jó kibabráltak, de mégsem süllyedtek egy kosztanyává, mint Haiti.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.10.21. 20:28:33

@tudi:

Igen, kb. a '70-es évek elejéig É-Koreában az életszínvonal is magasabb volt, mint délen. A történet a kártérítésről pedig nem bullshit:

www.guardian.co.uk/world/2010/jan/14/haiti-history-earthquake-disaster?intcmp=239

FairyFeller 2011.10.21. 21:09:19

@Rammjaeger83:

Talán akkoriban még nem súlytották Észak-Koreát mindenféle elszigetelő, ellehetetlenítő célzatú gazdasági, pénzügyi, technikai, politikai, stb. szankciók ellentétben a mai helyzettel.

Egy ország csakis úgy tud elviselni drámai nehézségeket (nélkülözés, vagy éhezés), ha vagy nem első sorban földi, világi értékrend motiválja, hanem valami nagyobb, felettes, "végletes", "megszállott" cél vezérli, tehát ha teokrácia (ez feltételezi a szilárd morális hátteret), vagy pedig diktatúra vezérli az országot, elviekben a "nagyobb jó", a nemzet érdekében (olyan országokban, ahol nem az a fő kérdés, hogy szociáldemokrácia, "jóléti állam" vagy konzervativizmus, "aki nem dolgozik, ne is egyék / szaporodjék" elvek stb. - és a gazdag országok kivételével a legtöbb ország ilyen, sőt egyre több országban merülnek fel súlyosabb, nemzetbiztonsági kérdések, ugyebár).
Megértem, hogy a szír arabok belefáradtak a szükségállapotba, a diktatúrába, a "szent cél", a zsidók elleni háború mindenek feletti prioritásába. Élni akarnak, jobban élni, könnyebben, esetleg elfogyott az a lelki, vallási táplálék, amely generációkon át pótolta az anyagi hiányosságokat, a nélkülözést. Na persze bonyolultabb is lehet a helyzet, más aggályai is lehetnek a lázadóknak.
Vajon ha Irán nem volna olyan rohadt gazdag, ha nem volnának olyan jó geopolitikai adottságai, akkor is ilyen erős volna a pozíciója, a moralitás elég volna ahhoz, hogy fennmaradjon a teokrácia?
Nem biztos. Lehet, hogy diktatórikus eszközökkel tudnák kompenzálni a morális hiányosságokat. Az ember gyarló lény, ha belül gyenge, kívül is legyőzhető.
Ha belül erős, túlélheti a harcot és végül eldöntheti, megérte e vagy sem. Pénz vagy erkölcs, "igazság"? Észak-Korea lakossága nyilván örömmel venné, ha olyan gazdag lehetne, mint déli rokonai. Onnantól kezdve, hogy az észak gazdaságilag, morálisan is megbukott, már csak a diktatúra végét kell megvárni. Vajon mennyire erős a morális tartásuk...? ez itt a kérdés....

FairyFeller 2011.10.21. 21:14:08

Tudom: nem "súlytották", hanem súJtották, azaz sújtották....

Kullancs1983 2011.10.22. 10:07:57

@FairyFeller: Talán akkor még volt KGST? Bár egy idő után az sem segített rajtuk... (Kínával viszont még mindig szabad a vásár.) A kis morálfilozófiai eszmefuttatásodhoz inkább hozzá se szólok.

Bandibacsi34 2011.10.22. 18:52:16

@FairyFeller: Kina mindig is tamogatta Eszak-Koreat. Az, hogy ehezes van a sajat hulyeseguk fuggvenye. Igencsak jo kerdes, hogy mi okozza a gazdasagi fellendulest es mi a recessziot. Eszak-Koreaban volt az iparmajdnem 70-80%-a 1945 ben
Onmagaban azert ez nem demokracia meg diktatura kerdese, mert Mexiko egy szegeny orszag( kimaradt a listabol?) pedig demokracia, Saud-Arabia meg kogazdag(nem csak az olaj miatt, az amerikai befektetesek 9%a szaudi kezben van a masik 9% meg tisztara mosott drog penz.
A szocializmusban nem eri meg tobbet, jobban teremelni. Ott lesz sikeres egy gazdasag, ahol van jogbiztonsag, kozbiztonsag, fogyasztas( vagyos fiatal lakossag ), jo alapoktatas es szakoktatas, verseny, fogekonysag az innovaciora es eros kozeposztaly.

Kullancs1983 2011.10.22. 19:12:18

@Rammjaeger83: Na jó, de a Szovjetunióval, meg a többi szocialista állammal azért rendszeresen kereskedett, a másféle együttműködésről nem is beszélve... Hogy annyira sújtják azok a gazdasági szankciók, az részben azért van, mert eltűntek az egykori szöetséges országok (az egykori szövetséggel együtt) részben azért, mert a szeretett vezető rizs helyett inkább atombombát termeltetne a néppel. Ha már itt tartunk, szerencsétlen népet a szeretett vezető sokkal jobban sújtja, mint bármiféle szankció...

Sheikh al-Jebel 2011.10.22. 20:59:08

Nekem hiányozna Pakisztán, tök jó zenészeik vannak :)

Bandibacsi34 2011.10.22. 21:17:29

@Kullancs1983: minden diktatura egy csapdahelyzet is. Ez mindhalalig tart, lemondani nem lehet, mert felelosegre vonnak. De sok ember az elnyomo renfszerek resze es haszonelvezoje. De be lehet. Persze at lehet menteni az elit befolyasat vezeraldozattal (Napoleon, Kadar Janos, Ceausescu, Kaddafi a legjobb peldak)

FairyFeller 2011.10.24. 14:15:08

@Kullancs1983:

Azért mégis köszi, hogy reagáltál valamicskét, kedves "anti-morálfilozófus", vagy hogy úgy mondjam "morfológus" blogtársam! :)

Hát igen, Kína aztán marha sokat segít elvtársainak...röhejes, kifejező viszonyszámok alább.

"A két ország közötti kereskedelem értéke 87 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban, 3,1 milliárd dollárt tett ki. Kína phenjani nagykövete azt mondta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke és a beruházások nagysága rekordszintre nőtt...A kínai cégek a legnagyobb befektetők Észak-Koreában, elsősorban a bányászati ágazatban ruháznak be. A két ország nemrég útépítési megállapodást kötött, és arról is szerződtek, hogy közösen ipari parkot hoznak létre a két ország határa közelében található szigeten, Tantung kínai város közelében...Kínának nagyságrendileg nagyobb kereskedelmi forgalma van Dél-Koreával. A kétoldalú kereskedelem értéke az idei első nyolc hónapban 159 milliárd dollár volt, 20 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, és várhatóan az idén eléri a 250 milliárd dollárt."

[ mno.hu/gazdasag/kina-erosen-szoritja-eszak-korea-kezet-900071 ]

Mit lehetne, erre mondani...? :$

"Menjé' má' maradjá' má'....."

El Presidenté 2011.11.08. 16:29:16

Laosz ott van a javaslatok között?Kirgizisztán?Mongólia?
süti beállítások módosítása