Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVII. - Szolgálólány extrákkalA kiszolgált katonák élete valószínűleg helytől és kortól függetlenül sosem volt könnyű, még akkor sem, ha az őket szolgálatba hívó állam történetesen hajlandóságot mutatott a velük való törődésre....
  • KatPol Kávéház CIII. - The Birth of a NationJellegéből fakadóan az őskutatás meglepő eredményeket hozhat, melyek aztán cselekvésre is sarkallhatják az embert - főleg akkor, ha egy irodalmárról van szó, akinek természetesen az ihlet mindig jól...
  • KatPol Kávéház XCVI. - Írtalan történelem"...for the rest of time, it'll be like no one ever knew we was even here." Kedves közönségünk egyöntetű tetszését aligha fogjuk ezzel megnyerni, de podcastunk mai, 96. adása sajnos (vagy nem sajnos;...
  • KatPol Kávéház XCII. - Hideg fejjel, meleg szívvel, tiszta kézzelKedves hallgatóink! Legutóbbi, keletnémet témájú adásunkban, A mások élete c. film kapcsán elismételtük azt a kritikát, hogy az sajnos minden pozitívuma ellenére valószerűtlen képet fest a Stasi...
  • KatPol Kávéház LXXX. - A mundér becsületeElképzelhető, hogy a rendőri brutalitás miatti Egyesült Államokbeli sorozatos közelmúltbeli botrányok, tüntetések az atlantista hatalmi tömbön belül egyértelműen érvényesülő amerikai kulturális...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] A Nyugat alkonya

2009.12.30. 21:30 5.g

13 szomáliai kalóz – egy balul sikerült támadás folyományaként – december eleje óta raboskodott a Hr. Ms. Evertsen holland fregatt fedélzetén. Nemrég azonban a holland legénység vízre bocsátotta lepukkant csónakjukat, ellátta őket üzemanyaggal és élelemmel, majd minden különösebb felhajtás nélkül szabadon engedte őket. Az indok: senkinek sem volt kedve perbe fogni őket. Abszurd? Biztosíthatok mindenkit, a helyzet még ennél is sokkal siralmasabb.

2008 decemberében kezdte meg tevékenységét Szomália partjainál az EU bimbódzó biztonság- és védelempolitikájának egyik legújabb büszkesége, az EUNAVFOR (a.k.a. Atalanta) haditengerészeti művelet. A vállalkozás egy rakás ENSZ BT határozat (1814, 1816, 1838 és 1846) támogatásával három fő célt tűzött ki maga elé (és azóta két újabb témába vágó határozat is született, nevezetesen a 1851 és a 1853):

  1. Biztosítani a Világélelmezési Program tengeren érkező segélyszállítmányainak bejutását Szomáliába.
  2. Megvédeni az Ádeni öböl és a szomáliai partok mentén közlekedő sebezhető hajókat.
  3. Minden lehetséges eszköz – így a fegyveres erő – igénybe vételével megelőzni a kalóztámadásokat és fegyveres rablásokat az általuk ellenőrzött területen.

8 EU-tag (Olaszország, Hollandia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg és Görögország – na melyik a kakukktojás?) és néhány külső állam (pl. Norvégia) ajánlott fel erőket, pár további tagállam pedig a művelet irányítását végző northwoodi brit/NATO parancsnokságra delegált személyzetet. A misszió napokban megünnepelt születésnapjának alkalmából az EU illetékes képviselői egy éves sikertörténetről számolhattak be: több mint 300 ezer tonna élelmiszersegély érte el sértetlenül Szomália partjait, az Ádeni öbölben biztonságosan használható közlekedőfolyosót létesítettek, és egy szépséges "honlap-rendszert" (akármit jelentsen is az) dobtak össze, ami sok-sok hasznos információval látja el kalózkodás-ügyben a kereskedelmi hajózás képviselőit (valamint minden bizonnyal az internet-hozzáféréssel rendelkező kalózokat is).

A művelet jelentős mérföldkő a közös európai védelempolitika gyakorlati megvalósítása és az EU-NATO együttműködés történetében, minket ez most mégis teljességgel hidegen hagy. Az európai biztonságpolitika eme fényes diadalát ugyanis némiképp beárnyékolja az az aligha elhanyagolható tény, hogy a kalóztámadások száma Szomália partjainál az EUNAVFOR (nomeg az amerikai, orosz, kínai, indiai és ki tudja még milyen flották) áldásos tevékenysége ellenére folyamatosan növekszik. Csak a szemléltetés végett:

INternational Maritime Bureau - Piracy Map 2008:

 

International Maritime Bureau - Live Piracy Map (2009):

 

Nem tudom, mi lehet Szomáliában, ami újra és újra kihozza a modern nyugati hadviselés legszánalmasabb vonásait, de ha jobban belegondolunk, az EUNAVFOR sem elsősorban azt bizonyítja, hogy az EU igenis képes komoly fegyveres erőt felvonultatni, sokkal inkább azt, hogy kivételes képességei ellenére sem tudja azt értelmes célokra, hatékonyan felhasználni. A pénz, a haditechnika nem minden, ha a világ legmodernebb legjobban felszerelt és legjobban képzett haderői képtelenek mihez kezdeni egy rakás, rozzant ladikokon közlekedő, Kalasnyikovot és RPG-t lóbáló koszos paraszttal (igen, tudom, hogy a kalózok is a 21. század gyermekei - internet, GPS meg minden - a hasonlat csupán a felek közti kontrasztot hivatott érzékeltetni).

Mert hát miről is van szó? Pillanatnyilag az európai adófizetők évi 8,3 millió eurója (durván 2,3 milliárd Ft, és ez csak a parancsnoki szervezetet finanszírozó, GDP-alapú befizetés, a felajánlott erők fenntartását és ellátását ki-ki maga fedezi) fejében egyszerre akár 12 EU-s hadihajó járőrözhet Szomália partjainál. Ha kalóztevékenység nyomaira bukkannak - pl. fogják az áldozat segélyhívását, vagy alulkvalifikált kalózok épp egy hadihajót (pl. a francia Nivose fregattot, vagy a német Spessart tankert) támadnak meg - rögvest lecsapnak. Ha elkéstek, tárgyalásokra kerül sor, melyek végén rendszerint nyugati valutával tömött sporttáskák cserélnek gazdát. Ha ellenben időben érkeztek, komikus üldözési jelenetek következnek, melyekben több ezer tonnás, euró százmilliókat érő hadihajók (valamint helikopterek és kisebb csónakok) kergetőznek egy-egy motorcsónakra való kalózzal, vélhetően a Benny Hill révén közismertté vált melódia aláfestésével (szemléltető videó). Aztán vagy elfogják őket, vagy – ami nem egyszer megesett – így is meglógnak valahogy.

A rabul ejtett kalózokat a tengerek ősi szokásjoga szerint felakasztják - ja nem, inkább megpróbálják perbe fogni. Merthogy az EU megállapodást kötött pár környékbeli országgal (pl. Kenyával, vagy a Seychelle szigetekkel) az elfogott kalózok elleni eljárásról. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy ilyenkor EU-s diplomaták kezdenek el kilincselni a környéken: ugyan valaki állítsa már bíróság elé őket. Márpedig az effajta helyek jól fejlett igazságszolgáltatása egy raklap román Kalasnyikovért jó eséllyel magát Gandhit is máglyára küldené emberiesség elleni bűnökért, szóval el lehet képzelni, milyen hatékony az EU érdekérvényesítése, ha még a Seychelle szigetekre sem sikerült 13 nyomorult kalózt rásóznunk.

Eurómilliókért tehát kapunk egy látványos tengeri seregszemlét (persze akad, aki épp erre gerjed), pár kalóz világvégi börtönökbe kerül (ahonnan alig várom, hogy élelmes jogászok segítségével bepereljék az EU-t embertelen bánásmód miatt*), és újabb euró-százmilliókat érő segélyszállítmányokat küldhetünk Szomáliába. Amit persze lenyúlnak, kifosztanak, vagy legalábbis keményen megvámolnak a helyi hadurak (el lehet képzelni, mennyire súlyos a helyzet, ha már az ENSZ segélyműveletekért felelős főtitkárhelyettese is bevallja: olykor bizony le kell fizetni a helyi ellenséget). Amivel ezzel szemben nem foglalkozunk, azok olyan bagatell kérdések, mint pl. a probléma gyökere. Szomáliában továbbra sincs, aki rendet vágjon, a mindenkori kormány hihetetlen mértékben korrupt és töketlen**, a békefenntartók tehetetlenek, az iszlamistákat meg senki sem hagyja kibontakozni. Így a kalózok nem csak hogy büntetlenül tevékenykedhetnek, de egyben az egyik legígéretesebb karrierlehetőséget is kínálják a helyi fiatalok számára.

Évekkel ezelőtt Etiópia próbált meg rendet tenni Szomáliában. Komoly erőkkel vonultak be, a terület nagy részét elfoglalták, s visszaszorították az iszlamista erőket. Elvégezhették volna a piszkos munkát, amihez a nyugatnak se kedve, se gyomra nincs, de támogatás helyett persze csak letolást kaptak az emberi jogok ilyen-olyan megsértése okán. Mára a helyzet megfordult, Etiópia kivonult, sőt védekezésbe szorult, miközben ogadeni felkelők sorra foglalják el városait. Pedig egy kis anyagi támogatás, némi haditechnika és pár szakértő nem csak a konfliktus mielőbbi megoldásához járulhatott volna hozzá, de értékes tapasztalatokkal és vaskos hadiipari megrendelésekkel gazdagíthatta volna a nagylelkű felajánlót is.

Mindeközben persze - ahogy az rendszerint lenni szokott - élelmes vállalkozók rég megoldásokat kínálnak olyan problémákra, melyek felett az állam napirendre sem tudott térni. A tengerészeti biztonsági szolgáltatók piaca virágzik (hogy azt ne mondjam: dübörög). És még csak nem is kell rögtön marcona zsoldosok véres kegyetlenkedéseit vizionálni. A bevezetőben említett kalózok például azon buktak el, hogy a kiszemelt hajó oldalán valamiféle szögesdrótból emelt akadály nehezítette a feljutást. De számos hírt olvashattunk olyan esetekről is, amikor a felbérelt biztonsági cégek alkalmazottai - vagy akár maguk az élelmes tengerészek - kézifegyverekkel, a fedélzeten sebtében összedobott Molotov-koktélokkal, vagy egyszerűen vízágyúval zavarták el a támadóikat.

Persze ez csak rövid távú, tüneti kezelés, és azzal is tisztában vagyok, hogy a korszellem nem kedvez az olyan drasztikus intézkedéseknek, mint amit egykori interjúalanyunk, John Derbyshire javasol rádióműsorában (hogy t.i. a szomáliai partvidéket haditengerészeti lőgyakorlatok színterévé minősítsék). De azért mégiscsak ki lehetne lépni a méregdrága, röhejes és teljességgel haszontalan megoldások bűvköréből. Előbb-utóbb - ha nem magunktól, hát a történelem unszolására - kénytelenek leszünk belátni, hogy a béke nem a nemzetközi rendszer kényelmes alaphelyzete, hanem kivételes állapot, melyet fegyverrel kell kikényszeríteni. A modern biztonságpolitika pedig nem jelenthet egyet a fegyveres erőszak hatékony alkalmazásának feladásával. Na nem mintha ezzel a felfedezéssel most egy csapásra megváltottam volna a világot. Egy Robert Cooper nevezetű úriember már 2000-ben megírta:

"A posztmodern rendnek [kb. a nyugati demokráciák - 5.g] három fenyegetéssel kell szembenéznie. Ezek közt első a premodern [kb. a "failed state" kategória Coopernél, mint pl. Afganisztán vagy Szomália - 5.g]. Fennáll ugyanis a kockázata, hogy lelkiismereti okokból olyan konfliktusokba keveredjünk, melyekben aztán sem a hódítást, sem a kivonulást nem akarjuk majd felvállalni. A folyamat erkölcsileg végzetes, a katonai készenlétre nézve pedig kockázatos lehet.

A kegyelemdöfést ebben az esetben a modern világ [a klasszikus, erős (nemzet)államok, kb. mint a 19. századi Anglia, vagy a mai Kína - 5.g] fogja megadni. Az államérdek és a hatalmi politika eszméin nevelkedett államok igencsak kellemetlen szomszédnak bizonyulnak a posztmodern demokratikus lelkiismeret számára, különösen ha a világ az interkontinentális küzdelem felé halad (ahogy azt Kissinger is felvetette). Európa felkészült erre? Ez a második - a modern fenyegetés.

A harmadik fenyegetés belülről fakad. A posztmodern gazdaság elvezethet oda, hogy az egyén kizárólag saját maga, s a legkisebb mértékben sem a közösség érdekeinek szentelje életét - a születésszám csökkenése nyugaton már e folyamatot igazolja. Fennáll annak is a kockázata, hogy az állam lebontása átbillen a társadalom lebontásába. Politikai értelemben a túlzott átláthatóság és a hatalom túlzott megosztása olyan államot, vagy olyan nemzetközi rendszert eredményezhet, ahol semmi sem kivitelezhető, mert sem a hatalom, sem a felelősség nem összpontosul sehol. Belefulladhatunk az összetettségbe."

/Robert Cooper: The post-modern state and world order/

Nem is tudom, bíztató, vagy inkább kiábrándító-e, hogy az Európai Tanács főtitkárságán 2002 óta ugyanez a Robert Cooper tölti be a kül- és politikai-katonai ügyekért felelős főigazgató szerepét.

 

* Azóta a poén kedvéért rágugliztam, és igen, a németeket már be is perelték ("Their lawyers said they were not part of the group that attacked the freighter but instead were sailing to Yemen to sell arms" - aha, jó kifogás).
** Minden idők legjobb motivációs szövege, aki munkából olvas minket, most azonnal nyomtassa ki és rakja fel a falra: "If you think you face an uphill challenge at work today, spare a thought for Farah Ahmed Omar, the man in charge of Somalia's navy. He has neither boats nor equipment and admits he has not been to sea for 23 years." /Somali navy chief: World's worst job?, BBC News/

41 komment


| More

Címkék: eu etiópia szomália haditengerészet knn kalózok hadiipar hadsereg a politikában

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr851610304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amanitin3 2009.12.30. 21:55:48

A dolog eccerű. Le kell másolni az amerikaiak guantanámói operációját. Bérelni kell szarérhugyér egy placcot lejjebb a parton, ott felhúzni egy barombapuffadt börtönt, és berámolni vasvillával a csónakázó szaracénokat.
Ha a jenkik ezt megcsinálhatták vádemelés meg bíróság nélkül, akkor én is.

egyébkéntmeg az nem feltűnő kicsit, hogy ezek a fiúk a parttól x ezer km-re is megtalálják a hajókat? Biztos marha nehéz lenne kideríteni, hogy honnan szerzik az infót.

bz249 2009.12.30. 22:44:04

"A harmadik fenyegetés belülről fakad. A posztmodern gazdaság elvezethet oda, hogy az egyén kizárólag saját maga, s a legkisebb mértékben sem a közösség érdekeinek szentelje életét - a születésszám csökkenése nyugaton már e folyamatot igazolja."

Algéria az nyugat?

commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramide_Algerie.PNG

Esetleg Pakisztán?

www.populationaction.org/Publications/Reports/The_Shape_of_Things_to_Come/asset_upload_file702_6093.gif

Mindenhol ez a folyamat játszódik le, ahol az emberek eljutnak arra a gazdasági szintre (kb. 50-es évek Magyarországa), ahol egyszercsak anyjukat is el kell zavarni munkába, mert különben reménytelenül szegények lesznek a szomszédaikhoz képest.

Az iszlám országokban pl. napjainkban

www.prb.org/Articles/2009/karimpolicyseminar.aspx

Rynard 2009.12.30. 22:55:19

Miért van az, hogy az emberi gyarlóság mértéke nem csökken az idő múlásával, csak az azt szankcionáló büntetés súlyossága?

Régen a kalózokat tárgyalás nélkül fölakasztották az első pálmafára "I are pirate" táblával a nyakukban. Jelen esetben is ezt kellene tenni. Szégyen, hogy ilyen töketlenek vagyunk...

dr. Pascal 2009.12.31. 00:08:08

izé. ilyenkor senkinek sem jut eszébe a minden akciófilmben elmantrázott 'terroristákkal nem tárgyalunk' szlogen?

Ebbe talán még - a hasonló filmeken felnőtt - emberi joggal foglalkozó szervezetek unatkozó aktivistái is belenyugodnának.

A következő lépés már az lesz vajon, hogy adókedvezményt adunk (én/mi/a fejlett világ) Szomáliának a fegyver és csónakvásárlásra? (nehogy már ne tudják a szegény halászok megvédeni magukat a gonosz kalózoktól) :)

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.12.31. 00:31:35

KNN! Ahogy azt megszokhattuk kiváló a poszt! Nem gondoltad, hogy esetleg elküld a poszt angol verzióját a Monty Pythonnak, hogy filmesítsék meg? Szóval amikor olvastam végig röhögtem, amikor a végére értem és tudatosult, hogy ez a helyzet, akkor pedig a sírás folytogatott. Tényleg ott tartunk, hogy az elfogott kalózokat netán már négernek se lehet a hülye politikai korrektségünk miatt nevezni, hanem mondjuk afro-őslakosoknak. Szégyen, szégyen ezerszer is szégyen! 2,3 Mrd Ft-nak megfelelő összeg csak a parancsnoki szervezetre és ez az eredmény??? ÁÁÁÁÁHHHHHHHHHH!!! És nem sül le a bőr a mocskos pofájukról??? Felveszik a fizut és jelentik, hogy hát kérem, ennyi meg ennyi incidens volt, ennyiszer és ennyiszer meg még el se kaptuk őket. Micsoda? Ki vagy rúgva és kész, bammeg!

Viszont az a hír is sokat elárul, hogy Németországban hatalmas belpolitikai hacacáré van a véletlenül lebombázott afgánok miatt az USA-ban meg Abu Ghreib témáját két-három őr látszat lesittelésével el is intézték, no meg persze Guantanamot nem is említem. Az egész EU olyan lesz, mint Németország. Gazdasági nagyhatalom, de katonai és politikai törpe.

analister 2009.12.31. 03:12:23

Azért a "mi csak békés fegyverkereskedők vagyunk" szöveg nagyon üt. Vicc.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.12.31. 10:15:45

@bz249:

Azért az említett országok még nem teljesen tartoznak egy kategóriába Európával:

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2002rank.html

Habár az érdekes, hogy Algériát beelőzi Franciaország a termékenységi ráta terén:
www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html

Ezen a mondaton meg nem árt elgondolkodni
" Global fertility rates are in general decline and this trend is most pronounced in industrialized countries, especially Western Europe, where populations are projected to decline dramatically over the next 50 years."

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2009.12.31. 10:22:06

Fura dolog az ilyen akciokat belulrol szemlelni. A toketlenseg magasiskolaja, ami ilyen esetekben folyik. Sok evnek kell meg eltenie, hogy hatekony legyen az EU egy hasonlo szituacioban, de mar ma jobbnak latszik, mint az ENSZ.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.12.31. 10:23:25

Egyébként szerintem ez a "catch and release" klasszikus esete.

A kalózokat befogják, lemérik, lefotózzák, meggyűrűzik, esetleg rádió adóvevőt raknak rájuk, hogy nyomon lehessen követni a útjukat, életmódjukat, majd amikor már elég jóltápláltnak és életerősnek tűnnek, hogy elviseljék a zord szomáliai viszonyokat, akkor szabadon engedik őket.

Jövőre pedig a BBC egész estés, megható dokumentumfilmet forgat az anyagból "A kalózok vándorlása" címmel.

bz249 2009.12.31. 11:08:58

@SchA: OFF

2002 az 2002-ben volt, ma meg 2009 van... az európai termékenységi ráta azóta 0.15-tel magasabb (2002-ben a statisztika alullőtt) a többieké meg 0.3-mal alacsonyabb.

OFF vége

Egyébként tényleg érdekes, hogy mi a fenéért nem lehet a kano szan milimetre a tir otomatik-ot (az idegenvezető minden hajónál elmondja a toulon-i öbölben és jobban hangzik, mint a 100 milis gyorstüzelő) beizzítani és barátilag a tengerfenékre küldeni a szimpatikus szinesbőrű fiatalokat. Aztán gondolom a munkahelyi kockázatok növekedése és a nyereség csökkenése miatt esetleg új munka után néznének. Valami békés tevékenység irányába, mondjuk kábítószertermesztés vagy hasonlók.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.12.31. 11:15:58

@bz249:

"2002 az 2002-ben volt, ma meg 2009 van... "

Ha rákattintsz a linkre, akkor látni fogod, h minden adat mellett az áll, h 2009-es becslés. (Vagy gondoltad, hogy a második link a 2127-es évig jelez előre? :) )

the little stormtrooper 2009.12.31. 11:42:24

@Amanitin3:
"egyébkéntmeg az nem feltűnő kicsit, hogy ezek a fiúk a parttól x ezer km-re is megtalálják a hajókat? Biztos marha nehéz lenne kideríteni, hogy honnan szerzik az infót. "

teljesen egyetértek számomra az is nagy rejtély, hogy tesznek meg 1000-2000 km-et azokon a rozzant motorcsónakokon a tenger/óceán közepéig.
nem azért, de az SBS meg a SEAL/UDT kicsit mintha sokat költene kiképzésre meg zsoldra...

bz249 2009.12.31. 12:52:43

@SchA: ezt beneztem... :D

na mindegy, akkor kenytelen vagyok bevetni a csodafegyvert

ajanlom figyelmedbe a 128. helyen allo Albaniat 2.01-gyel... namost a CIA, ezt a rendkivul titkos adatbazist nem tudta sikeresen feltorni (vegulis egy Excel-tabla kinyitasa az valoban nem konnyu feladat, meg megtalalni az Alban Statisztikai Hivatal honlapjat, atkattintani angolra, nehez munka ez):

www.instat.gov.al/

eszerint a 3.170.000 lakossagu Albaniaban 33.163 elveszuletest regisztraltak 2007-ben (a 10.000.000 Magyarorszagon 99.193 gyerek szuletett 2008-ban) mennyire hiteles ezek alapjan a 2 feletti alban adat, ha a magyar 1.3?

Egyebkent ugye a World Factbookot osszeallito CIA-nak nincs koze azokhoz, akik a gonosz tenoristakat uldozik, mert akkor menekuljon ki merre lat! :D

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.12.31. 13:39:15

@bz249:

Igazából nem vagyok egy stat zsonglőr, de szerintem a CIA és az Albán Stat Hivatal adatai nem zárják ki egymást.

A CIA 2.01-es adata azt jelenti a szövegmagyarázat szerint, hogy átlagosan ennyi gyereket szülne minden albán nő az élete során, ha mind megérné gyerekszülésre alkalmas kor végét, és mindig a korának megfelelő termékenységi ráta szerint szülne.

Albán népességnövekedésre 0,55%-ot mond a CIA (2009-re), ami a 2007-es adatokra vetítve 33.163 élve születés mellett 15.728 elhalálozást jelentene (feltéve, hogy nem vándorolnak menekültek tízezrei egy jobb élet reményében Albániába) . Ez szerintem egy reális szám.

Albán népességi statisztikák FTW! :D

bz249 2009.12.31. 13:58:22

@SchA: nem zarna ki, ha a TFR nem lenne egy rosszul szamolt valami lenne*... viszont ebben az esetben meg a nyugat-europai szamok alabecsultek. Az alban TFR 1.33, annyi, mint a magyar, csak a CIA-nal beirtak a tavalyi, a tavalyelotti vagy ki tudja mikori adatokat, mert ugyse erdekel senkit. Egyebkent tenyleg nem, csakhat azert bennem van a kisordog, ha az ilyen nyilvanos adatokkal ennyire trehanyak, akkor vajon a masik szakag, amelyik a nem ennyire nyilvanos adatokra utazik milyen lehet?

*ez mar olyan stattisticsporn lenne, ami kicsit sok nekem is, akkor mar inkabb atomrobbantasok vagy mas latvanyos jatek :D

bz249 2009.12.31. 14:23:32

@bz249: amugy hasonloan friss az osszes tobbi adat is, emiatt 0.15-t meghalado elteres van Izland, Irorszag, az Egyesult Kiralysag, Dania, Svedorszag, Norvegia, Esztorszag, Lettorszag, Litvania, Ausztralia, Csehorszag es Szlovenia eseten. Ami itten 10%-os hibat jelent.

Behemoth 2009.12.31. 16:32:24

A franciáknál komoly programot indítottak a probléma megoldására, amikor rájöttek, hogy fogy a nép, és még nekik is vagy 20 évig tartott ezt megfordítani, erről van is egy csomó cikk a neten.
Ez a kalózosdi meg a "mindenkinek jó" kategóriája, nem is törekszik senki a megoldására, elvégre nem mostanában volt olyan konfliktus, ahol a haditengerészetek komolyan villoghattak, le is építették őket rendesen. Most van, vigyáznak is rá, hogy el ne múljon :-) Gondolom, olyan hosszú az azonosítási rendszer, és olyan hosszú az engedélyezési eljárás, hogy egy támadási parancs kiadásáig már rég el is foglalták a kiszemelt hajót.

Tilikov (törölt) 2009.12.31. 20:12:49

Azért nem kéne túldramatizálni a dolgot. A nyugat alkonyát már Oswald Spengler is lekéste, és más epigonok is le fogják még. Valószerűtlen, hogy a szomáliai gumicsónakos négerekkel való hadakozásban fog összeomlani a nyugat, ez csak amolyan újévi tréfa lehet.

kszabo 2009.12.31. 21:54:13

A nyugat csendesen ássa a maga sírját. négy lábon áll:
hajótérfogat
konténertérfogat
Szuezi csatorna
Panama csatorna
Az első kettő már főleg keleti kézen van,
a másik kettő pedig csak robbanóanyag kérdése.
A népesség csökkenése a technológiai fejlődés logikus eredménye, csak számoljatok: egy kombájn mennyi embert vált le, stb. Üdv

folti_ 2010.01.01. 16:38:35

@the little stormtrooper:

"teljesen egyetértek számomra az is nagy rejtély, hogy tesznek meg 1000-2000 km-et azokon a rozzant motorcsónakokon a tenger/óceán közepéig."

Egyszerűen: "beszereznek"(vagy bérelnek?) pár indiai/pakisztáni/bangladesi/thaiföldi/egyéb tengeri halászhajót* es azokat használjak mobil bázisnak. Aztan amikor valaki bántani mereszeli meghitt tengeri otthonukat akkor az adott orszag kormánya kezd el hisztizni az "agresszor" ország kormányának, hogy "Dehát az nemis kalozhajó volt kéremszepen, csak a csúnyarosszgonosz szomáliai kalózok elrabolták és kényszeritették őket. Emiatt kártéritést követelülnk a tengerészek hozzátartozóinak. Teccikerteni?": www.guardian.co.uk/world/2008/nov/26/piracy

* Kérdezitek hogy a fent emlitett nemzetek halászai mégis mit keresnek a szomáliai partok motorcsónakkal bejárhato közelségeben, arra meg az a válasz, hogy az ország felségvizein a szomáliai flottának kellene a halaszatot szabályoznia, előirásokat betartatnia...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.01.02. 03:52:23

Dániában élek és itt pl.akkor telt be a pohár ezzel az egész kalóz kérdéssel,mikor kb.-1 éve a Dán hadigálya fogott egy rakás ilyen majmot és amerikai utasitásra(NATO tag) el kellett engedni öket. A kapitány szó szerint lehülyézte az amerikai parncsnokot és hazajöttek( a Dán tv "élesben" leaddta a vitát..).Az érintett hajót azóta is naponta látom,tehát nem is ment vissza bohóckodni.....
A másik egy személyes tapasztalat: 2008 December közepén kaptam egy "felkérést" egy Norvég-Angol PMC-cégtöl,hogy ománi bázissal az azon a környéken áthaladó hajókat kéne védeni,raj szintü egységekben. Mikor már minden összeállt és indultunk volna egy héten belül(mi már Oslóban,a logisztika és "légi" egység a helyszinen)
olyan mértékü sajtó támadás érte a céget,hogy le kellett állitani az egészet( a hatást ismeri mindenki-média,vizsgálat,politikus nyilatkozik,......)
Ezt csak azért meséltem el,mert nem hiszem el,hogy valakinek nem áll érdekében,hogy ez az álldatlan állapot fennmaradjon és destabilizálja a világkereskedelem ezen ágát. Ha nem igy lenne,már rég szétbombázhatták vola az egész szomáli partvidéket,kalózostul,mindenestül...
(megjegyezném,hogy a fent emlitett cég NEM alkalmaz USA polgárokat.....)

Balaint 2010.01.02. 09:13:58

Cikk jó, blogmotor rulz. ;-)

Tillikov

Spengler még csak a fenyegető árnyékot látta (saját korában kb. egyedül), mi már a vihar szelét érezzük, ha sürgősen nem teszünk valamit ellene a vihar elsüllyeszt minket.

vészmerülés 2010.01.02. 12:52:12

@Amanitin3: "egyébkéntmeg az nem feltűnő kicsit, hogy ezek a fiúk a parttól x ezer km-re is megtalálják a hajókat? Biztos marha nehéz lenne kideríteni, hogy honnan szerzik az infót."

Itt azt írják, hogy súgnak nekik:
www.origo.hu/nagyvilag/20090512-londonbol-szivarogtatnak-informaciokat-a-szomaliai-kalozoknak.html

Tilikov (törölt) 2010.01.02. 15:46:13

@Netuddgi: "Spengler még csak a fenyegető árnyékot látta (saját korában kb. egyedül), mi már a vihar szelét érezzük, ha sürgősen nem teszünk valamit ellene a vihar elsüllyeszt minket."

Csak ne a szomáli partokon :)))

Balaint 2010.01.02. 19:59:03

Az a szomorú, hogy ez nem vicc. Szimbolikusan igazad is lehet.

Első Osztályú Huszárkapitány 2010.01.03. 02:42:24

@HK417:

"...nem hiszem el,hogy valakinek nem áll érdekében,hogy ez az álldatlan állapot fennmaradjon és destabilizálja a világkereskedelem ezen ágát."

Kedves HK417! Valszeg igazad lesz, elég csak ezt a kis linkecskét elolvasni - az URL neve elég komolytalannak látszik, de a tartalom az azért ott van rendesen -
www.kukabuvar.hu/hirek/577

Szóval mottónak én a következő kis szlogent választanám: "Igen Mr. Hoover, VAN szervezett bűnözés Amerikában!"

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.01.03. 15:21:03

@Első Osztályú Huszárkapitány: Ez momentán nekem eszembe sem jutott. De-tekintve a hatalmas extraprofitot-szerintem önmagában is elég lehet az állapot fenntartásához. Köszi az infót!

Flankerr 2010.01.03. 18:08:17

Kiváló cikk, gratula a szerzőnek.

tucano 2010.01.04. 01:30:32

Olvasva a termelődő profitot, nálunk nem lehetne beindítani ezt a kalóz bizniszt? Mint Moldova a Rákos-patakon vagy vmi hasonló? Igény lenne rá...

Nebameg 2010.01.05. 19:54:27

Tanulságos. Gratula!

Lone wolf.. 2010.02.23. 14:01:24

A kalózkodásnak úgy lehet véget vetni ahogy régen tették a britek:erőszakkal.Le kell őket lőni felrobbantani lebombázni stb.A feltételek adottak.aki megakadályoz minket ebben azok saját magunk vagyunk az ostoba törvényeinkel.Nézzétek azt a sorozatot a discoveryn szánalmas az egész.Ezért a nyugat alkonya söt az egész demokráciáé.Szabad kezet kellene adni a tengerészetnek a régi stilusban a nemzetközi jog hülyeségeit mellőzve.

eMM2 2010.03.28. 23:41:54

Ugyanmár ezek a szegény fekák csak megélhetési kalózok.:)
Egyébként tényleg siralmas az egész, de nekjünk nem kell annyira messzire menni Szomáliáig biztosan nem.

eMM2 2010.03.29. 00:04:11

@Lone wolf..:
Azért az is elég jellemző volt anno hogy állami kalózok, ún. privaterek kirákyi/királynői megbízatással fosztogatták a spanyol aranygályákat.Ezt a britek előszeretettel támogatták.Aztán a fagyi visszanyalt mert az 1812-es USA-Anglia háborúban az amik is csináltak ilyent.......
De ez itt egy picit off.
Mindenestre elolvasva azt a radiokaktív cikket(egyébként én még emléxem a hírre) azt eldöntöttem hogy nem megyek Szomáliába nyaralni...

Lone wolf.. 2010.03.29. 09:51:49

„Bár jól ment egykoron, most meghalunk, (... ), bár jól ment egykoron, szerencsés-boldogon,
A Brit-szigetsoron most meghalunk.

Tenger, isten veled, mi meghalunk

Hiperlajhár 2010.04.27. 14:20:31

Én lenni tengeri segedmunkas éppen Budapest tanulni orvosegyetem és megélni zokniarulas und kobanyai piac. Nos, nalunk Somaliaban már 1513-ban nagy Somal ezermegezer kilometerre kihajoz és lecsap feje portugal hajosnak. E hagyomanyt apolando dolgozunk mi is. Én apukam mit gondolsz, mibol tanittat itt engem? Megmondom. Kinai olajtanker valtsagdij 1/36-od reszebol. Egyebkent ne sirjatok, tengeretek az nincs, de kalozotok sok van - odafenn......
Na ahoj.....

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.27. 16:55:53

@Hiperlajhár:

Így max. a kínaiak beszélnek magyarul a szomáliaiak soha.

Monarch (törölt) 2010.05.13. 00:56:08

Nem lesz valami jó kis újabb cikk erről az oroszos balhéról?

Bandibacsi34 2010.08.22. 22:40:10

Az itt szállító cégek

1.kiszervezik a munkaerőt Kínába, Indiába stb. vagy hajón dolgoztatnak embereket és sehova se fizetnek adót. Miattuk egy rakás ember lesz munkanélküli Európában (és az USA ban) és az európai államok (meg az USA és Canada) is elesnek egy rakás adó és vámbevételtől (főleg ha csempészik vagy ilyen-olyan módon átírják a papírokat kamu cégeken keresztül akár Cipruson vagy máshol)

2. Ennek ellenére elvárnák, hogy európai meg amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák a hajóik biztonságát.

Mi a fasz képzeltek ezek?
Ezeknek is meg kell tanulniuk, hogy az
ÉLETBEN MINDENÉRT FIZETNI KELL, ÉS MINDENNEK NAGY ÁRA VAN!

Ez egy jó biznisz amúgy sokaknak. A szomáliaiak nem is mészárolnak le senkit, mert akkor tényleg seggbe rúgnák őket. Max. kérnek valami váltságdíjat, megvan a pénzük és ok.

Ezt tudja a hadsereg is, ezért sz..ik is rájuk. Ha védelem kell, béreljenek fel hadihajókat a hadseregektől (jó pénzért) De persze az egész szituáció olyan, mint amikor ágyúval lőnek verébre.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.08.23. 13:20:01

@atlagjancsiba:

Azok az adódollárok és -eurók már ígyis-úgyis elúsztak, mert a flottaegységek kifutottak Szomália vizeire, ott vannak, és ez nincs ingyen. A probléma az, hogy ténylegesen nem sokat tesznek a kalózkodás felszámolására, így a ROI a nullához konvergál.

Csigorin 2011.01.14. 12:30:56

"Habár az érdekes, hogy Algériát beelőzi Franciaország a termékenységi ráta terén:
http://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html"

Az leginkabb azer van mert Eszak-Afrikabol (meg lejjebbrol) jopar a nyelvet tobbe-kevesbe megtanult suvick megy tanulni Franciaorszagba (tobbek kozott Algeriabol is)... kb a hatvanas evek masodik feleben indult ez a nagy befogado-trend, szivnak is vele idonkent rendesen... szoval nem eppen a fajtiszta franciak szama novekszik, joreszt ezek mar "sarveruek"...
süti beállítások módosítása