Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVI. - Pokolban a legjobbakAz ukrajnai háború eseményeit figyelve nem lehet elmenni a Jevgenyij Pirgozsin nevével fémjelzett – és vele gyakorlatilag eggyé váló – Wagner katonai magánvállalat mellett, amely a szíriai és afrikai...
  • KatPol Kávéház XCII. - Hideg fejjel, meleg szívvel, tiszta kézzelKedves hallgatóink! Legutóbbi, keletnémet témájú adásunkban, A mások élete c. film kapcsán elismételtük azt a kritikát, hogy az sajnos minden pozitívuma ellenére valószerűtlen képet fest a Stasi...
  • KatPol Kávéház LXXXV. - A vörös vagányok„Mi is ott leszünk a végső csatában, / Én és a többi vörös magyarok / Kik elhulltunk, de a vörös szabadságnak / Ujra életet Ti, Ti adjatok.” – így zárta 1919 júniusában az omszki börtön falára írott...
  • KatPol Kávéház LXXVIII. - Róma júliustól augusztusigA római történelem legnagyobb érdeklődésre számot tartó és legnépszerűbb korszaka a Köztársaság válságának időszaka, amikor olyan nagy személyek küzdöttek a hatalomért, mint Caesar, Pompeius, Brutus,...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (49) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Viharfelhők Irán felett?

2008.11.10. 20:50 Rammjaeger83

Legalábbis valami ilyesmit jósolt John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete még idén júniusban arra az esetre, ami végső soron a napokban bekövetkezett. (Folyt.=>)

A kijelentés burkolt üzenete egyszerű: Barack Obama választási győzelme arra fogja késztetni az izraeli kormányt, hogy minél hamarabb végrehajtsák az iráni atomlétesítmények  elleni, már többször megjósolt légitámadásokat, mivel a) az (Izrael felé a gyanújuk szerint - a kampány alatt tett elég egyértelmű ígéretei ellenére - bizonyára nem elég elkötelezett) új elnök ezt soha nem tenné meg helyettük b) a beiktatása utáni időszakban kedvezőtlenebb lenne a külpolitikai környezet egy ilyen merész lépéshez. 

Hasonló eseményeket helyezett kilátásba Bill Kristol, a neokonzervatív Weekly Standard főszerkesztője és az amerikai geostratégia, Thomas P. M. Barnett is

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök jövő februárig lesz hivatalban. Ki tudja, lehet, hogy már forgat a fejében egy ilyen elborult gondolatot - merthogy előállt már hasonlóval   -, hogy legalább egy népszerű, keményvonalas lépése legyen, amiről elismerően írnak majd a történelemkönyvek. És lépni fog. Mielőtt még azokra az S-300-asokra a perzsák ráteszik a kezüket.

Iránban pedig jövő júniusban lesz elnökválasztás. Egy katonai támadás valószínűleg a keményvonalas jelölteknek kedvezne. Érdekében állna ez Izraelnek? Azt hiszem, PR-szempontból mindenképpen. Tovább lehetne riogatni mindenkit a gonosz iszlamofasisztákkal meg a "Második Holokauszt" veszélyével. És Irán diplomáciai elszigeteltsége is fennmaradna (talán még a gazdasági problémái is).

Ami az Egyesült Államokat illeti, nos, szerintem a republikánusoknak a következő forgatókönyv lenne a legelőnyösebb: Obamát nem választják újra, azután valamikor 2013-5 között Irán deklarálja, hogy atomhatalom. Utána évtizedeken át lehetni nyomni a népnek a mantrát, hogy "a gonosz irániak titokban fejlesztették az atomot, a peacenik Obama meg semmit nem tett, hogy megakadályozza!" De ha ez nem borítékolható, akkor valószínűleg még mindig preferálnák azt az opciót, hogy Izrael lépjen helyettük. Persze ebben az esetben is kellene az előzetes beleegyezésük abból az egyszerű okból, hogy az izraeli bombázóknak amerikai ellenőrzés alatti légtérben kellene áthaladni. De a Bush-kormánynak aligha volna ellenvetése.

Az oroszok aligha örülnének ennek, de ha azt látják, hogy emelkedik az olajár és az Egyesült Államok és/vagy Izrael egyre mélyebbre süllyed a közel-keleti szószba, bizonyára nem fognak hangosan panaszkodni. A kínaiak számára már inkább lenne hátrányos, de megakadályozni ők sem tudnák, és ők egyébként is addig boldogok, amíg nem velük foglalkozik a "világ közvéleménye".

Persze a nagy iráni légiháborút sokszor (és mindeddig hibásan) megjósolták már, de ennek ellenére a perzsák valószínűleg jobban teszik, ha éberen kémlelik az eget.

 

22 komment


| More

Címkék: usa izrael irán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr78751106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov 2008.11.11. 11:58:41

Hú de izgi, ismét felderenghet szemünk előtt a nuclear islamocaust réme. Ha ilyen durva feltételezések merülnek fel a peacenik Obama győzelme kapcsán, vajon most miről cikkezne a sajtó, ha bombombiran McCain nyert volna? No az lenne az igazi apocalypse now feeling.

Oké hogy az iraki kivonulás csak kampányszlogenként értendő, és reálisan egy létszámcsökkentés ami vállalható, de ha már ezzel korteskedett, akkor kénytelen lesz valamelyest komolyan is venni a dolgot, különben jogosan kérdeznék tőle, hogy hol van a change amit ígért. Egy ilyen iráni akció semmiféleképpen sem lenne elfordulás a Bush politikától sőt, inkább rájátszás lenne egy jóval nagyobb téten.

Vagy ő úgy értette az iraki kivonulást, hogy az egyben egy iráni bevonulás? Na neee.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.11.11. 14:14:34

Az irániak esélyeit javítja, hogy Izraelben most kormányválság van, és Olmert már csak béna kacsa.

Ráadásul amiket az öreg mostanában nyilatkozik, attól inkább a Knesszetnek áll égnek a haja:

www.haaretz.com/hasen/spages/1036034.html

"We must also give up Arab neighborhoods in eastern Jerusalem and return to the seed of the territory that is the State of Israel up until 1967, with obligatory amendments as a result of the reality created in the meantime,"

Még eddig semelyik miniszterelnök nem vetette fel, hogy a megszállt Kelet-Jeruzsálemet esetleg vissza kéne adni a palesztinoknak.

Persze lehet, hogy ez a békés hangnem csak megtévesztésre szolgál, de kétlem, hogy Olmert ennyire körmönfont lenne.

Ezen kívül augusztusban kiestek a grúziai légitámaszpontok az Irán elleni akcióhoz, ami szintén nem kedvez az izraeli stratégáknak.

BalkanFanatik 2008.11.12. 23:43:49

Ma voltam egy témába vágó előadáson, ahol egy igen jó nevű magyar USA szakértő volt az előadó, és a végén feltettem ezt a kérdést, ami itt is levezetésre került.
Ő is azon a véleményen volt, mint az előző kommentben SchA, h Obama hatalomra jutásáig nem igazán várható izraeli támadás, épp az itt említett okokból (izraeli kormány, ill. az ő hiánya), plusz h "nem éppen egy civilizált" húzás lenne Bush részirül akárcsak elnézni is egy ilyen akciót hivatali ideje utolsó két hónapjában.
A prof szerint ha már iráni háború, akkor inkább valószínűbb egy már Obama alatti "tárgyalunk->magas szinten tárgyalunk->nem jön össze->bombázunk" forgatókönyv, akár saját erővel, akár izraeli erők révin. Mindez pedig függ attól is, h Irakból mennyi csapatot sikerül kivonni, ill. ennek milyen hatása lesz Irakra (ill. Iránra) nézve.

IMHO utóbbi forgatókönyvnek valóban nagyobb a realitása, mert BO mondhatja a szavazóbázisnak ill. Európának, h "én tárgyaltam, de nem engednek ezek a gaz iszlamisták", utána meg széttárhatja a kezét, és kiadhatja a támadási parancsot (v. beleegyezhet egy izraeli akcióba).

Szofia 2008.11.13. 12:45:39

Sajnos egyépként valakinek előbb- utóbb elege lesz a harcokból és akkor jöhet majd a bombázunk de nem mindegy h mivel. Rengeteg ember hal meg és a városokban szinte mindegy kinek milyen a felszerelése. Lehet egy katonának szupermodern kis felszerelése amikor az egyik sarkon befordul egy arab és, nem ő húzza a rövidebbet. De az a baj, hogy a bombázásnak sok a civil áldozata is. És így is válaszolnak , és akkor mi lenne ha keményebb eszközökkel lép fel az egyik oldal. A másik válaszol. Egy ördögi kör...

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.11.13. 13:26:53

Obamáéknak megérné kooperálni Iránnal Afganisztán és Irak kapcsán (főleg az előbbi miatt, Teheránban nem szívesen látnának megint egy tálibok vezette országot a szomszédságban), másrészről minimum illenne megvárni az iráni választásokat, ugyanis esélyesebbek a mérsékeltek, mint Ahmedinedzsád.

Egy olyan horderejű akciót, mint az Irán elleni támadás lenne, hadd ne indítsanak már meg izraeli PR-szempontok alapján.

Tilikov 2008.11.13. 13:44:10

Valaki elmagyarázhatná, hogy mégis milyen reális érdeke fűződik az USA-nak Irán háborgatásához. Az, hogy ördögi szándékkal atomot kotyvasztanak és addig kell őket lebombázni amíg el nem pusztítják a világot, még az irak-sztorinál is gyengébb érv.

Nincs válasz arra, miért lenne értelme megtámadni Iránt. Esetleg a bombázás része könnyen menne a dolognak, applikálva lenne néhányszáz tonna hadszer, na de mi lenne utána? Megszállás, aztán meg demokratizáció? Ez már Irakban sem működött, Iránban akkor miért működne. Egy háborúval mindkét fél elásná magát, a háttérben meg dörzsölhetnék a kezüket az oroszok a megugró olajár miatt, meg a kínaiak a fellendülő fegyverexport és a nyugat várható ázsiai térvesztése miatt. Szerintem nem ér annyit Irán, hogy miatta felgyorsítsuk a maradék ázsiai befolyásunk elvesztését, egy iráni háborúból fix hogy nem megerősödve jönnénk ki.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.11.13. 14:10:28

"Esetleg a bombázás része könnyen menne a dolognak, applikálva lenne néhányszáz tonna hadszer, na de mi lenne utána? Megszállás, aztán meg demokratizáció?"

Egyik sem. Ilyet tudtommal semmilyen hivatalos forrás nem helyezett kilátásba nyilvánosan.

Vagyis semmi nem lenne utána, pontosabban az izraeli várakozások szerint megakadna a nukleáris program, oszt' annyi.

Tilikov 2008.11.13. 18:14:08

Ha így lesz akkor újra bebizonyosodik, hogy a történelem tanulsága az, hogy az emberek nem tanulnak a történelemből. Pedig intő példa lenne éppen: ilyesmi volt az első öbölháború is, lenyomták Szaddamot aztán szevasz. A probléma ezzel nem oldódott meg, vissza is kellett menni, még ma is isszuk a levét ennek a módszernek.

Iránnal ugyanez lenne. Szénné bombázhatják Perzsiát, attól maradna ugyanaz az iszlám állam Allahostul, ajatollahostul, mindenestől, csak még durvábban nyugatellenes lenne és évtizedekre konzerválva lenne egy fix ellenség számunkra. Én bízom Barack bácsiban, hogy felismeri ezt. Az izraeli uszítókra meg nem kell odafigyelni, attól hogy nekik a béke még hosszú ideig elérhetetlen állapot marad, még nem kell az egész nyugati világot háborúba rángatni.

Balaint 2008.11.14. 08:22:18

Tilikov
A sah bukása és az azt követő zűrzavar nyomán kirobbant túsz válság (melynek elsődleges célpontja nem is az emberek, hanem követség épületében a besúgóról tárolt iratok voltak) és az azt követő
Operation Eagle Claw
en.wikipedia.org/wiki/Operation_Eagle_Claw
elsősorban.
Szerintem.

Nagy államok, pláne küldetéstudattal rendelkező államok nehezen nyelik le ha valaki nyíltan szembeszáll velük.

Tilikov 2008.11.17. 16:03:50

@Balaint
"Nagy államok, pláne küldetéstudattal rendelkező államok nehezen nyelik le ha valaki nyíltan szembeszáll velük."

Azért nem volt az olyan nyílt szembeszállás. Egyetemisták voltak a túszejtők, nem az iráni állam volt a ludas. De a posztban amúgy is a mai helyzetről van szó, ugyan mi meríti ki ma a nyílt szembenállás tényét Iránban? Az, hogy atomenergetikával foglalkoznak? Ez nagyon csalfa indok, sok más állam is készül atomerőművet építeni, és senki nem akadályozza meg őket ebben, ha Irán jön szóba akkor viszont egyből egyenlőségjel kerül az atomenergia és a világ elpusztításának ördögi terve közé.

De most tényleg, tud valaki egyetlen értelmes példát fölhozni arra, hogy miért ártalmas nekünk Perzsia, és miért ízlelgetjük manapság egyre gyakrabban a velük való háború lehetőségét?

Dirky 2008.11.17. 20:37:17

@Tilikov:
"De most tényleg, tud valaki egyetlen értelmes példát fölhozni arra, hogy miért ártalmas nekünk Perzsia, és miért ízlelgetjük manapság egyre gyakrabban a velük való háború lehetőségét?"

Én nem, legalábbis európai részről nem. Sőt, az energetikai lehetőségek miatt épp az együttműködés lenne kívánatos. Arról meg nem is beszélve, hogy ha az "iszlám köztársaság" nem is épp euroszabvány demokrácia, de belső lazítással többet el lehetne érni.

Az USA részéről már kicsit aggasztóbb egy nukleáris hatalom Irán, mert az hatást gyakorolhat az Öböl-térségre, amint azt az Irakban aktivizálódó iráni külpolitika is mutatja. Persze a megoldás erre sem feltélenül az ország lebombázása, de egy iráni előretörést a régióban az USA tényleg jobban megsínylené, mint az EU.

Balaint 2008.11.19. 08:37:07

A Carter doktrína miatt is vannk ütközések plusz azért a mai napig nem egyértelmű milyen szerepe volt a Forradalmi Gárdának az eseményekben. Ha lesz gáz a Nabuccóban az szinte csak Iránból jöhet.

Egyébiránt egyetértünk.

fantom 2008.11.19. 09:07:48

Azért a Nabuccón messze nem csak iráni cucc jöhet(ne)... A közép-ázsiai ex-szovjet államokban azért akad elég sok, speciel gáz talán még több is, mint Iránban.

Persze nem jogosít fel perpill senkit semmire, de tény hogy perzsáék olyan reaktort szögelnek össze épp, ami alkalmas nagy tisztaságú, bombába való urán előállítására. Az energiatermeléshez erre nem igazán van szükség, az atomerőművek döntő többsége máshol sem alkalmas rá. Add hozzá a közelmúltban elhangzott pár kedves kiszólást - hogy kit mikor hogy kéne eltörölni - és már rotyog is a para-leves. De sztem nem eszik azt olyan forrón...

Bögöy (törölt) 2008.11.19. 10:19:22

Iránban van tudtommal az oroszok után a második legtöbb földgáz. Közép-Ázsiában ahhoz képest kevesebb.

"perzsáék olyan reaktort szögelnek össze épp, ami alkalmas nagy tisztaságú, bombába való urán előállítására"

Namost nem tudom pontosan miről beszélsz, az iráni program bizonyos elemei (pl. oroszok által épített erőmű) elsősorban csak energiatermelésre jók, evvel szemben más elemek (plutóniumtermelő túlméretezett kutatóreaktor, vagy dúsító-kapacitás) minden másra is.

Tilikov 2008.11.19. 13:04:32

Ez a Nabucco terv jó próbája lesz az EU érdekérvényesítő képességének. Az oroszok is ellene vannak, usáéknak sem tetszene, hogy Irán is partner lehet benne, ha megépülne még úgy tűnhet, hogy Európa képes önállóan is cselekedni.

A közép-ázsiai ex-szovjet államokba már rég visszacsörgedezett az orosz energiaipar (vagy maffia), a legtöbbjük már leszerződött velük hosszú évekig, az ottani gáz az É,D-i áramlatokban fog áramolni a Nabucco helyett. A legkompetensebb beszállító (Irán) csatlakozását meg az atlanti barátaink fogják megfúrni, kész csoda lesz ha ebből kisül majd valami.

fantom 2008.11.19. 15:18:18

Bögöy,

Az oroszok (vagy bárki más) helyében Te sem adnál el nekik olyan cuccot, amivel nem csak óvodát lehet fűteni. Világos hogy egy nukleáris programnak nem egy eleme van, de rövid akartam lenni. Amúgy a téma eléggé lerágott csont, ezen a blogon is...

És valóban nem vettem bele azt sem, mit szól Oroszország anyácska a hátsó udvarában tébláboló fázós nyugatiakhoz. Kül ha nagyhatalmi ambícióktól meg befolyási övezetektől elvonatkoztatunk (ne tegyük), akkor sem áll Oroszo. érdekében a fenti - elég csak a tranzitdíjakra gondolni.

Amúgy valami rémlik, hogy a perzsák Kínával is összebútoroztak már gáz-ügyben, az sem világos hogy az elég romos iráni energiaszektor magában képes-e kielégíteni mindkét irányban az igényeket. Gyanítom hogy nem rengeteg külhoni befektető rohan mostanában hozzájuk betömni a csövön a lyukat...

Balaint 2008.11.20. 08:13:27

Nukleáris szakértővel beszéltem erről (mire nem jó egy Zrínyis doktori iskola?) és a fő aggodalom nem a Busehr-i izé, amit az IAEA ellenőrzésével az oroszok építenek és hozzák viszik a sugárzó cuccot (kb. mint nálunk Pakson), hanem ha jól emlékszem az IR-360-as teljesen saját építésű és tervezésű erőmű. Mondjuk ezt kissé lasstíja a vezető tudós "rejtélyes halála".
www.wmdinsights.com/I14/I14_ME1_WesternMedia.htm

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.11.25. 21:16:39

UPDATE:

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács szerint tervet kell készíteni az Irán elleni támadásra - mondjuk van egy olyan tippem, hogy ilyen már rég van -, és meg kell akadályozni minden olyan potenciális amerikai-iráni megegyezést, ami "Izrael érdekeit sértené":

news.yahoo.com/s/afp/20081123/wl_mideast_afp/mideastisraelsecurityiransyria_081123091547

Olmert azt mondta, hogy az amerikai kormány nem akadályozná meg őket egy ilyen támadás kivitelezésében:

thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/11/26/worldupdates/2008-11-25T223631Z_01_NOOTR_RTRMDNC_0_-366945-1&sec=Worldupdates

Tilikov 2008.11.26. 12:24:41

No és ha Barack úr lenne oly eszes és belátó, hogy mégis a megegyezés és partnerség irányába tereli majd az iráni kapcsolatokat, ugyan hogyan akadályozhatná ezt meg Izrael? Még ha van is tervük a támadásra, nekik kellene az usa beleegyezését kérni hozzá, nem pedig fordítva. Usáéknál meg ugye nem a keményvonalas irán-politikára szavaztak az emberek.

Olmert már azt is eljátszotta, hogy az izraeli kormány szándékait tolmácsolhassa, nehogy már ő mondja meg mit tenne az amerikai kormány egy iráni konfliktus esetén.

Kár odaképzelni a viharfelhőket (és a bombázó gépeket) Perzsia egére, hisz ők is, mi is jobban járunk, ha viszonylag derűs égbolt vetül a közel-kelet fölé. A mi kis Baglani impériumunk hős vitézei bizonyára nem örülnének, ha a tálibokkal folytatott játszmájukba becsatlakozna egy ilyen komoly játékos. Kellene ez nekünk? Naná, hogy nem. Legyen csak atomjuk, az elrettentés ereje békét és stabilitást is hozhat, nem csak háborút.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.02.01. 12:18:05

Érdekes elszólás Izrael ausztráliai nagykövetétől:
Már készülnek a háborúra Irán ellen, és egy hónap múlva jöhet a támadás?

www.youtube.com/watch?v=cznZs-swR9k

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.02.01. 23:00:24

@SchA:

Ugye te sem hiszed, hogy egy profi izraeli diplomata "elszólást" követ el..?

:-)

Tilikov (törölt) 2009.02.02. 12:36:25

Az durva lenne. Irán már nem csupán bádograkétákkal válaszolna, mint a palesztinok.

Szerintem usáék biztos nem engednék meg ezt. Ezzel füstbe menne a beígért iraki kivonulás.
süti beállítások módosítása