Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...
  • KatPol Kávéház LXXI. - Best GirlAbu Naszr al-Farabi, a híres muszlim filozófus, matematikus, jogtudós és zeneszakértő azok közé az irigylésre méltó történelmi szereplők közé tartozott, akiket utólag több nemzet is magáénak...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...
  • KatPol Kávéház LIX. - Csillagok kultúrharcaRéges-régen, egy messzi-messzi Galaxisban...  A Star Wars (Csillagok háborúja) univerzum ikonikus nyitómondata szinte mindenki számára ismerős lehet, még ha filmeket nem is láttak. Kevés olyan...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[Élménybeszámoló] IDET 2013, Brno

2013.06.04. 11:20 KatPol Blog

5.g & NagyH & SchA & Rammjaeger83

[FIGYELEM! A sok kép miatt a lassabb/forgalomkorlátos netkapcsolattal rendelkező olvasóinknak problémái adódhatnak a megtekintéssel.]

A lassan a történelem homályába vesző - és azóta egyszer sem megrendezett - 2007-es budapesti C+D, majd a 2012. évi pozsonyi IDEB után a KatPol különítménye idén újabb védelmiipari kiállításon, a brnói IDET-en (International Fair of Defence and Security Technology) tette tiszteletét, a szervezők nagylelkűségének hála sajtóbelépővel, amiért az alábbiakban számukra is érthető nyelven mondunk nekik köszönetet.

We'd like to thank Mr. Jiří Erlebach, Ms. Simona Vaněčková and the other organizers for preparing our press accreditation and giving us an opportunity to learn more about the defense industry and military technology of the Czech Republic.  

Ezzel reményeink szerint egy hosszan tartó hagyomány veszi kezdetét, melynek távlati célja, hogy egy szép napon a kétévente Abu Dhabiban megrendezésre kerülő IDEX-ről, a világ talán legnagyobb ilyen jellegű rendezvényéről tudósíthassunk. (Pénzadományok bejelentését a jobb felső sarokban látható e-mail címen fogadjuk).

panoramapanorama2

A Brnoi Kiállítási Területen megrendezett, sorrendben 12. IDET-ről bevezetés gyanánt annyit lehetne elmondani, hogy megítélésünk szerint összességében valamennyire kisebb rendezvény volt a tavalyi IDEB-nél, ugyanakkor a nehézfegyverzet szerelmeseit több látnivaló várta, ráadásul jobb időjárási körülmények között.

Kézifegyverek

A kiállításon természetesen képviseltette magát Csehország leghíresebb gyártója a kézifegyverek terén: a Česká Zbrojovka a.s. Uherský Brod (a továbbiakban röviden CZ). Szó, ami szó, az IDEB-hez képest visszafogottnak éreztük a CZ jelenlétét a hazai pálya ellenére is.

CZ stand

Az elmaradhatatlan "fegyversimogató" résznél megtalálhatóak voltak az új sztártermékek, a Scorpion EVO 3 A1 és a CZ 805 Bren, és persze szép számmal a CZ különféle pisztolyai, de tolózáras puskákat most nem hoztak. Tavaly óta jelentős fejlemény, hogy a cseh fegyveres erőkön - akik jó lokálpatrióta módjára természetesen leadták a rendeléseiket az új termékekre - a forradalmi Egyiptom képében feltűnt az első komoly külföldi vásárló is.

CZ pisztolyokScorpion EVO 3 A1*

*

*

*

Az FN Herstal standja is szerényebbnek tűnt az IDEB-hez képest, ráadásul 4 pisztolyt leszámítva mindent elzártak az érdeklődők kezei elől. Viszont érdekességként elhoztak egyet a géppisztolyok terén forradalminak mondott TDI Kriss Vector-ból, melyen a fejlesztő cég valóban egy figyelemreméltó megoldással radikálisan csökkentette a fegyver visszarúgását - olyannyira, hogy a 0.45 kaliberű Vector stabilabban tartható célra automata üzemmódban, mint a 9 milliméteres MP5.

FN Herstal standSCAR & TDI Vector

Sajnos csak a falra erősítve, volt megtekinthető ez a négy modernizált AKM, viszont meggyőzően demonstrálták, hogy mit ki nem lehet hozni a régi technikából is a megfelelő kiegészítőkkel és némi kreativitással (habár a első és főleg a harmadik, távcsöves változat már "irreálisan kreatív"). Jobbra az Automatic Holster  hostess lányai pózolnak a cég gyorstüzelő fegyvertokját promotálva. Sok más kiállított fegyverhez hasonlóan őket is csak nézni lehetett...

akmautomatic holster hostessek

 

Szintén régi ismerősként köszönt ránk a szlovák ZVS standja, ahol az általuk  gyártott lőszereket és gránátokat, no és persze pisztolyokat, köztük a a cég slágerterméke a kétkezes, cserélhető panelekkel szerelt P20-at, illetve P21-et. Lám Szlovákiában még van pisztolygyártás (és nem csak a ZVS-nél!), nálunk meg bedarálták a FÉG-et.

A cseh Interlink CS elsősorban a Recon Robotics taktikai robotjaival hívta fel magára a figyelmet. A Throwbot és Recon Scout  távirányítású, ultrakönnyű felderítő robotok, melyek hangrögzítésre, normál-, illetve infrakamerás felvételek készítésére használhatóak elsősorban városi környezetben. Mint a Throwbot neve is mutatja, ezeket a szerkezeteket be lehet dobni a megfelelő helyre, hogy azután saját kerekeiken folytassák az utat, észrevétlenül felderítve az épületet. Nehezebb terepviszonyokkal már nem boldogul el, de mind rendvédelmi, mind katonai alkalmazásban a lényegében az épületharcra szánják, amiben kiváló.

ZVS standInterlink CS stand

 

Nagy volt a tolongás a különböző optikai eszközöket gyártó cseh MeOpta standja körül is. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a cég a szintén cseh LUVO Prague termékeire applikálva mutatta be azokat. Az örömöt mindenesetre rontotta, hogy számos fegyverből kivették a tárat (nehogy ellopják?) és mindegyiken lekötözték a biztosítókart.

 

MeOpta standLA-10 sniper

 

népszerű karabélyok 02ironsight

 

 

 

 

 

A régi lepukkant vz.58-ból is sok mindent ki lehet hozni, a fegyver modernizált tusa és markolta azért egy kicsit taszítónak tűnik. Jobbra az elmaradhatatlan közönségkedvenc, az MP5, habár az "ergonomikus" előagy sokat ront a letisztult német dizájnon. 

mod 58hk mp-5a3

 

Az STV cég profiljába a többek között élőerő és páncélozott célpontok ellen szánt, továbbfejlesztett rakétagránátok is beletartoznak. Az "anti-personal" jelző láttán a műveltebb látogatók azért bizonyára felhúzták a szemöldöküket.

rog-22pg-7vtofg-7vrpg-22

 

 

 

gtb-7vmtb-75

 

Ezekkel ellentétben az irányítatlan levegő-föld rakétákról elmondható, hogy inkább a múltat, mint a jövőt képviselik, persze  megfelelő körülmények között így is hasznukat lehet venni. 

uar-57tbuar-80vmz

 

A jó öreg PKM géppuska, mögötte pedig egy modernizált, négytengelyes Tatra 815 LT. Ennek ürügyén most szakkifejezéssel élve következzenek a nehéz vasak, melyekre a látogatók zöme gyaníthatóan leginkább kíváncsi volt.

pkm 2pkm 3 tatra 815

Járművek

Látnivalóban ezen a téren sem volt hiány, elvégre már a szocialista Csehszlovákia is építhetett saját gépipari hagyományaira, és a fejlesztések a rendszerváltás-országszétválás után sem álltak le. A méltán híres Tatra cég - ahogy arra számítani lehetett - több új fejlesztéssel is képviseltette magát.

A kültéri kiállítás részeként volt megtekinthető a 6x6-os Tatra Phoenix teherautó, amelyet katonai célokra szánnak ugyan, de sokban természetesen nem különbözik a civil változattól.

tatra phoenixtatra phoenix 2

A léghűtéses motorral ellátott, 4x4-es Tatra 815-7 különféle felépítményeket hordozhat.

 

 

tatra 815-7tatra 815-7 3

Szintén a T815 járműcsaládhoz tartozik ez a Mammut fantázianevet viselő, négytengelyes műszaki mentő.

tatratatra 3

Az élőerő, felszerelés és járműfelületek fertőtlenítésére szolgáló MDA szemmel láthatóan Tatra-alvázzal bír, de a VOP CZ terméke.

vop mda 2vop mda

A Tatra mellett ebben a kategóriában az Iveco volt a kiállítás másik főszereplője. Itt az Iveco könnyű többfunkciós jármű (LMV) két verziója látható, az egyik távirányítású géppuskával felszerelve. A különböző altípusokat tíz európai állam és Oroszország is hadrendbe állították már.

lmv 2lmv 5lmv 3lmv 4

Az előzőtől sokban nem különböző Iveco M65E felderítő jármű.

iveco m65e-1iveco m65e-2

Az Iveco MPV csapatszállító a maga 15 tonnájával és puszta méreteivel egy laikus szemében nem kifejezetten szolgált rá a nevében szereplő "közepes" jelzőre. Az impozáns paraméterek oka az aknák és IED-k elleni védelem követelménye volt.

mpvmpv 2

Az Iveco-alvázra épült LOV-CBRN szintén a VOP CZ vállalatot képviselte. Vegyi-biológiai-radiológiai felderítésre fejlesztették ki.

lov-cbrn 2lov-cbrn

A német Krauss-Maffei Wegmann által a 4x4-es UNIMOG alvázára épített, az  Iveco LMV-hez hasonló vonásokkal rendelkező Dingo 2 csapatszállító, melynek különböző változatait több nyugat-európai haderő is használja.

dingo2dingo2 2

 

 

A BVP-M2 SKCZ technológiai demonstrátor talán a legjobb példát szolgáltatta az egész kiállításon arra, milyen messzire el lehet jutni egy típus modernizációja terén. Alapjául a BMP-2 lövészpáncélos csehszlovák változata, a BVP-2 szolgált, bár ez első pillantásra nem feltétlenül ismerhető fel. A távirányítású toronnyal, 30 mm-es gépágyúval, megerősített páncélzattal, új tűzvezető rendszerrel és még az IED-k elleni védelemmel is ellátott jármű két szlovák és egy cseh cég együttműködésének gyümölcse.

bmp-m2 skczbmp-m2 skcz 2

 

 

A cseh SVOS is kifejezetten aknák és IED-k elleni védelemre szánt páncélozott szállító harcjárművet tett közszemlére. A VEGA V-keresztmetszetű alvázzal rendelkezik, és a gyártó szerint bármilyen éghajlaton alkalmazható.

svos vegasvos vega 2

 

 

 

 

A házon - pontosabban határokon - belüli modernizáció egy újabb példája: a Tatra-alvázra épített M77 Dana önjáró löveget az egyik prominens kiállító, a cseh Excalibur Army látta el új tűzvezető rendszerrel és továbbfejlesztett motorral. 

dana 3dana

Azonos "tőről fakad" és ennek jegyében szintén női nevet visel a szlovák Kerametal cég fejlesztése, a Zuzana-2 önjáró löveg, melyet a NATO-szabványoknak megfelelő, 155 mm-es löveggel láttak el, a személyzetet pedig páncélzat, légkondicionáló és vegyi-biológiai védelem oltalmazza a külső viszontagságoktól. A típusból Ciprus is vásárolt már. Külön felhívjuk a figyelmet a lőszer kezelésére vonatkozó előírásokra.

zuzana 2zuzana 2 6

 



zuzana belulzuzana warning

 

A cseh haderő kiállítása

Csehország lévén a rendezvény helyszíne, a legtöbb vassal a cseh hadsereg képviseltette magát. A fentebb már bemutatott, a fedett kiállítótérben elhelyezett különféle Iveco-változatok mellett a szabadtéri kiállításon a cseh hadsereg legújabb büszkesége, a PANDUR II pszh dominált. A jármű az osztrák Steyr-Daimler-Puch által gyártott PANDUR továbbfejlesztett verziója, melyet licensz alapján Csehországban is gyártanak. Az egyik kiállított példány roppant készséges, bár angoltudását tekintve kihívásokkal küzdő parancsnoka szerint a cseh kormány eredetileg kb. 200 darabot rendelt, a szokásos költségvetési megfontolások és a gazdasági válság hatására azonban a megrendelést kb. 100 darabra csökkentették.

A kiállításon kívül-belül megtekinthető volt a jármű mind a négy fő változata. Az alap gyalogsági változat:

pandur infantrypandur infantry 2

pandur belul

A fegyvertelen sebesültszállító változat:

pandur medicpandur ules

 

A felderítő változat, alatta kép eka belsejében található kijelzőkről és irányítópanelekről, melyek az automatizált Rafael RCWS-30 torony és a számos különféle szenzor kezelését szolgálják.

pandur reconpandur recon 2

 

recon Pandur belülről 03

recon Pandur belülről 02

 

A parancsnoki változat (a torony a felderítő változathoz hasonló):

pandur commanderpandur commander 2

pandur ii 3rafael weapon station

Itt pedig egy Afganisztánból épségben visszatért PANDUR II, rajta némi importált kosz és az RPG-k ellen ráapplikált rács.

pandur ii 2pandur ii

 

Kiállításra került egy igazi antik darab is, az ötvenes években a csehszlovák hadiipar által kifejlesztett PLDvK vz.53 „Prága” önjáró légvédelmi gépágyú. Megnyerő egyszerűségének és 30mm-es ikergépágyúinak köszönhetően a szerkesztőség egybehangzó véleménye szerint minimális módosítás után korunk afrikai háborúinak sztárja lehetne.

pldvk vz53 2pldvk vz53 3

pldvk vz53 fulkePLDVK

Egy másik különleges darab: a OT-64, Csehszlovákia és Lengyelország által a hatvanas években közösen kifejlesztett pszh, többek között ennek a leváltására lett rendszeresítve a PANDUR (így ránézésre ideje is volt). Mellette egy BVP-2.

ot-64bvp2 4

Néhány régi ismerős VSz-haditechnika helyi változata: SURN CZ légvédelmi rakétakomplexum SA-6 Kub rakétákkal (indítóállás és hozzá tartozó lokátor), Lentebb egy T-72M4 (ez utóbbi éppen gyalogsági roham alatt) és egy MT-55A hídvető.

SURN CZ SA-6 radarSA-6

gyereklepte T-72mt-55a 2

 

 

A légvédelmi és harckocsizó katonák alakulatjelzése.

cseh lérakosokcseh harckocsizók

 

Božena, magyarul Böske nevet viselő távirányítású aknamentesítő járművek. Böske nem kifejezetten szép, de bizonyára hatékony.

bozena1 2bozena5

 

Minden egyéb

A műértő laikusok számára legnagyobb élvezeti értékkel bíró kézifegyverek és (harc)járművek mellett természetesen nagy számban képviseltették magukat a hadiipar kevésbé látványos szektorainak képviselői is. Találkozhattunk légvédelmi rakétarendszerekkel - pl. az MBDA által gyártott Aspide legújabb verziójával -, ABV-felszerelésekkel, komplett járművek fertőtlenítésére alkalmas berendezéssel, rádiókkal, kamerákkal, különféle hálózati eszközökkel és persze ruházati termékekkel.

MBDA standeod sps-10

 

hajtomurbs-70-2

 

Érdemes külön megemlíteni a radartechnikát, melyben két helyi vállalat - az ELDIS Pardubice és a RETIA - is képviseltette magát. Utóbbi a ReVISOR harctéri radarrendszer mellett bemutatta ReTWis névre hallgató, a fegyveres erőknek és a katasztrófavédelemnek szánt falakon "átlátó" radarját. Ez leginkább egy falhoz illesztett aktatáskára hasonlít, melynek képernyőjén különféle izgő-mozgó fehér foltok képében figyelhetjük meg a túloldalon elhelyezkedők mozgását.

revisor 2

makett

Nehéz volna eldönteni, hogy szórakoztató időtöltésként vagy taktikai képzési eszközként próbálta hirdetni Battlefield LIVE! nevű szolgáltatását az Areál Barochov. De tény, hogy a felfújható tereptárgyak közt bekábelezett fegyverekkel nevetve kergetőző gyerekek láttán nehéz volt komoly katonai felszerelésként tekintetni az amerikai MILES-en alapuló, lényegében a paintball vagy az airsoft infravörös jeladókat használó elektronikus megfelelőjének számító rendszerre. Némileg komolyabb ajánlatnak tűnt a SAAB standján bemutatott két szimulációs rendszer. A fantáziadús névvel illetett Small Arms Trainer segítségével az ember kivetített terepen lövöldözhet élethű kézifegyverekkel, melyeken sürített levegővel még a visszarúgást is megoldották. Ennél egész nap akkora tömeg volt, mintha Lenin feküdt volna a projektorok alatt, így nem igazán volt alkalmunk megtekinteni. Cserébe közelebbről is megismerkedhettünk az ATW Gunnery Trainer nevű alkalmazással. Ez egy NLAW vállról indítható páncéltörő rakéta, melynek irányzékába apró kijelzőt építettek, s hozzákötötték egy hordozható számítógéphez. Vállunkra véve egy barátságos svéd úr segítő iránymutatásai alapján különböző tereptárgyak mögött rejtőző páncélosokra lövöldözhettünk, hogy a rendszer ezt követően aprólékosan kiértékelje teljesítményünket.

A kiállításon immár komoly számban találkozhattunk különféle robotokkal és UAV-kkel. A klasszikus, leginkább tűszszerészek által használt robotok - mint pl. a német tEODor vagy az amerikai TALON - mellett azonban több, felderítő-, vagy akár harctevékenységre is alkalmas, cseh fejlesztésű önjáró eszközzel (UGV?) is találkozhattunk.

teodor

 

robotugv iiIlyen általános feladatokra alkalmas a brnói Védelmi Egyetemen kifejlesztett négykerekű Lafeta, vagy a VOP - szintén az egyetem bevonásával kifejlesztett - hatkerekű TAROS 6x6 FURBO (pdf) "taktikai szárazföldi automata robot-rendszere".lafetacseh robot G36Crobotkarabélyvop taros 2

 

 

 

 

A karosszéria merev vonalainak egyensúlyozására mindkettő egy apró tornyot kapott, ízlésesen elhelyezett gépkarabéllyal. Szintén cseh cég, az Orpheus Robotic System Project mutatta be Orpheus AC típusú - polgári változatban is kapható - leginkább ABV-szennyezések felderítését szolgáló apró robotját. Emellett persze UAV-kkel is találkozhattunk, mint a már említett VOP helikoptermodell-szerű valamije, vagy a lengyel védelmi minisztérium standján megcsodálható Koliber és Pszczola.

lengyel drónokcseh drón

A kisebb-nagyobb cégek portékái mellett lépten-nyomon könyvkiadókba és kultúrprogramokba ütközhetett az ember. Rögtön a bejárat mellett különféle világháborús gépek emberes méretű makettjeivel és bőséges - sajnos kizárólag csehül feltüntetett - olvasnivalóval a Cseh Pilóták Szövetsége (The Czech Airmans' Association) szolgálta a nagyérdemű művelődését. A brnói illetőségű Mini Navy Club Midway impozáns hajómodelleket állított ki, melyek hátterében az általuk rendszeresen újrajátszott midway-i csata képsorai peregtek. Valahol a cseh fegyveres erők harctéri tűzvezető rendszerét, ill. tűzszerész-felszereléseit bemutató standok között, mintegy útakadály jelleggel - s talán a háborús hangulatot némi ártatlan pacifizmussal enyhítendő - idilli festményekkel szórták meg a terepet. Ennek mondanivalójára sajnos nem sikerült rájönnünk, így hát megörökítéséért sem különösebben törtük magunkat. Több helyszínen találkozhattunk a Csehszlovák Légió emlékét - megalakulásának jövőre esedékes századik évfordulója apropóján - ápoló Legion 100 projekt résztvevőivel. A pavilon mellett, szabad téren a Légió történetét, felszerelését bemutató kiállítás és egy vasúti szerelvény néhány kocsija volt látható, melyekhez hasonlókat oroszországi kalandjai során a transzszibériai vasútvonalon használt a Légió. Mindeközben szórólapokat osztogatva rendületlenül járták a kiállítást a Légió korhű egyenruháiba öltözött hagyományőrzők.

Végezetül említést érdemel a Visegrádi 4-ek 3,5-ek hivatalos jelenléte is. Érthető módon az előző szakaszban részletesen tárgyalt impozáns bemutatóval képviseltette magát a házigazda cseh Védelmi Minisztérium. Emellett a szlovák minisztérium is kitett magáért, a szabad téren elhelyezett számos jármű mellett beltéren vitrinekben állították ki a szlovák hadseregben rendszeresített felszereléseket. Nagyszabású bemutatóval készült a lengyel Védemi Minisztérium is, bár ők a fegyveres erők bemutatása helyett hazai hadiiparuk propagálására helyezték a hangsúlyt. Standjukon így a már említett saját fejlesztésű UAV-k mellett helyet kaptak olyan cégek termékbemutatói, mint a már tavaly is emlegetett Bumar, vagy a HSW. Utóbbi jó méteres nagyságú makettek formájában, különféle harcjárművekből álló teljes - többnyire válogatott csúszómászókról elnevezett - termékpalettáját felvonultatta, köztük olyan érdekességekkel, mint a sejtésünk szerint némileg talán már kevéssé polkorrekt eszközöknek számító Kroton és Baobab aknatelepítő járművek. Mindezek után némi csalódottsággal vettük észre, ahogy valahol a Romtechnica és a LOM Praha standja között megbúvó, legalább szép színesen kitapétázott bódéban osztogatta ismertető füzetét (Achtung, pdf!) a Magyar Védelmiipari Szövetség. De tegyük gyorsan hozzá, tavaly Pozsonyban még ekkora magyar jelenlét sem volt, szóval ha ez a fejlődés első jele, akkor igenis üdvözöljük.

lengyel standMVSZ stand

Utószó helyett néhány életképpel búcsúzunk. Cseh hostessek ill. egy katonahölgy:

cseh hostessekhostessek4

hostessek3bmp-m2 skcz 3Cseh hagyományőrzők és egyenruha-modellek:

 

hagyomanyorzok2hostessek2

A háromnapos rendezvényt lezáró cseh taktikai néptáncbemutató egy L-159 Alca társaságában:

l-159 neptancl-159 neptanc 2

Egy BRDM-2 felderítő harcjárművet tanulmányozó rasztások:

brdm 2

 

Köszönjük a figyelmet!

10 komment


| More

Címkék: csehország tank hadiipar kézifegyverek

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr615320929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.06.04. 13:06:47

Kollégák, klassz volt, fogadjátok szívbőljövő irigységem! Remélem, a szervezők a sajtófogadáson is kitettek magukért.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.06.04. 13:29:09

@tiboru: Kösz! A sajtófogadás az első napon volt, akkor sajnos még nem voltunk ott.

wape 2013.06.04. 13:32:52

Kedvesek vagytok, hogy így külön megköszöntétek a sajtóakkreditációt, bár inkább ők lehetnének hálásak ezért a beszámolóért. Gratu,

Olvastam egy cseh elemzést, hogy sajnos ez a kiállítás is elhalóban van egyre kevesebb kiállítóval. Nagy a verseny a Visegrádi 3,5 felekkel (ugye megint a magyarok), és talán jó lenne valami V4 jellegben gondolkodni a védelemipari kiállítások tekintetében is.

Ha összejött a pénz Dubai-ra szóljatok, csatlakozom én is :)

Flankerr 2013.06.04. 13:56:51

Nagyon jó és részletes beszámoló, megérte lemennetek.
Elnézve a képeket eszembe jutott a friss hazai fejlesztésű Komondor, és egyik szeme sír, a másik nevet. Nevet, mert láthatóan versenyképes, nem marad el a megkövetelt szinttől. És sír, mert a konkurencia nagyon erős, és sok helyen kiforrott, sok évtizedes múltú cégek állnak mögöttük. Szóval az exportsiker kétséges. Persze én fogok a legjobban örülni ,ha tévesek.

@wape: ". és talán jó lenne valami V4 jellegben gondolkodni a védelemipari kiállítások tekintetében is."
Ebben ne reménykedj. Lengyelország más liga, szintben (F-16, Blackhawk, leendő légvédelmi rakéta beszerzés), és főleg a ráfordított pénzben. A csehek, szlovákok nem ugrálhatnak, de hozzánk képest dőzsölnek, és a fejlesztő/gyártó/karbantartó iparuk sokkal jobb, mint nálunk. Mi meg ugye.. Szóval szavak szintjén lehet együttműködni, meg hadgyakorlatokban, de ennyi

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.06.04. 15:42:19

Írígykedek, nekünk a hétvégén csak Kecel jutott:)
Lévén kemencebarát összejövetelünk részprogramja volt, így sörben előrébb álltunk, mint a csehek. És jó volt látni egy pár műszaki megoldást, amiről a Maz 537 és a Csepel D-566 alatt fekvő angol delegáció is úgy nyilatkozott, hogy ebből még most is lehet tanulni. Üdv

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.06.04. 18:07:51

@wape: Rendben, ha minden jól megy, a közeljövőben megyünk dubajozni.

tudi 2013.06.04. 19:28:36

Nagyon jó beszámoló volt köszönet érte. Látszik, hogy nem kellene csillagászati összegeket költeni a hadseregre, ha modernizálni akarnánk elég lenne elmenni a szomszédba és máris jó technikát találnánk.
Én sajnos nem jutottam ilyen messze nekem "csak" a tapolcai Hadikultúrális Fesztivál jutott. De lehet jövőre IDEB-re kinézek.
Ha már mennétek dubajozni én is csatlakoznék, max az teljes Katpol szerkesztők+ kommentelők is mennének.

MZoli 2013.06.04. 22:00:45

Ahogy elnezem a neptanc az magyar volt. Brunnben van magyar tancokat tancolo morva tancegyuttes. Nem tudom ok-e a fellepok.

Bj 2013.06.09. 16:21:13

Ha ez a cikket, és a képeket egy szír ellenzéki felkelő látná :P

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.14. 08:40:08

kezdem kommentem a legfontosabbal:

letezik a vilagon katonai - noi miniszoknya? vagy mi van azon a katonaleanyon???
süti beállítások módosítása