Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CII. - Lehetetlen küldetésÜdvözöljük minden kedves hallgatónkat! Mikor az első világháború szóba kerül, viszonylag keveseknek szokott eszébe jutni a katonai igazságszolgáltatás vagy Stanley Kubrick neve, míg az emberek életét...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXVII. - A koreai MélytorokKülönösebb hadművészeti ismeretek nélkül is könnyen belátható bárki számára, hogy az ellenséges túlerő szorításában, de ennek ellenére rendezetten, ütemezve végrehajtott visszavonulás az egyik...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Hadtörténeti múzeum a Josefov erődben

2012.01.06. 07:00 SchA

A Josefov erőd egy hangulatos, bár a régi ragyogását elveszett védelmi létesítmény, mely Jaromer városka szélén terül el Csehországban. Annak idején 1780. és 1787. között II. József osztrák császár építtette Kelet-Morvaország védelmére a poroszok ellen. Köszönhetően annak, hogy soha nem próbálták megostromolni, jó állapotban maradt meg az utókornak. Fénykorában 12.000 katona állomásozott itt, ma már hírmondójuk sem maradt. Van viszont helyettük egy katonai múzeum, ott készültek az alábbi képek. 

A múzeummal kapcsolatban előrebocsátanék 3 kritikát:

  • Engem elsősorban a hidegháborús cseh haditechnikai fejlesztések érdekeltek volna egy cseh hadtörténeti múzeumban, itt ehelyett - úgy éreztem - az MVH dominált.
  • Ez talán nem is baj, de a múzeum szemmel láthatólag nem készült fel rá, hogy külföldiek is meg fogják látogatni, ezért a kiállított tárgyak többségénél csak csehül voltak kiírva az információk.
  • Tulajdonképpen még ez sem akkora gáz, de a tárlatok berendezőinek az volt a jó szokása, hogy egy valag tárgyat minden felirat nélkül, szó szerint összeöntöttek egy vitrinbe vagy kiállítóhelyre, oszt van mit bámulni a marháknak.

Ennek fényében - valamint, hogy rossz fényviszonyok között vitrinben lévő tárgyakat fotózni mazochista elfoglaltság - íme a képek.

Az udvaron egy kibelezett MiG-21 és egy katonai teherautó fogadja a látogatókat

Fegyverek a napóleoni háborúk korából:

Egyenruhák és kitüntetések a jó öreg Osztrák Császárság, majd Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. Külön felhívnám a figyelmet a kiállított matrózruhára a jelenleg a csehek, az osztrákok, valamint a kis hazánk által birtokolt tengerparti területek nagysága miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lazán kapcsolódik a témához ez az emléktábla a lipcsei csatáról, amit valaki céltáblának használhatott.

 

 

 

A második világháborús rész - mivel a csehek nem sok katonai sikert tudtak felmutatni - inkább csak a nácikról szólt. Ennyi horogkereszt láttán Földi Pál is elismerően csettintett volna:

 

 

 

 

A korabeli NENYI (Németekkel Együttműködés Nyilatkozata).

A híres Kar98K Stahlhelmettel, először német háborús bűnökkel, valamint tőrökkel és gránáttal körítve, majd csak önmagukban. Illetve még több horogkereszt.

 

 

 

A repülőgépek szerelmeseinek kedvéért eredeti  FW-190 és Bf-109 maradványok.

Balra: FW-190 A8 (Wilhelm Henning őrmester, lelőtték 1944.08.22-én Slatinice közelében)

Jobbra: Bf-109 G10 (Heinz Krieg hadnagy, lelőtték 1944.12.17-én Menkovice közelében).

Hardver: egy szebb napokat látott Thompson géppisztoly, és egy Bren-koppintás ZB.26 csehszlovák könnyűgéppuska, amiről a britek a Brent koppintották:

A hazájuktól távol harcoló csehszlovákok emlékére

Az MVH utáni korszakból lőszerek, kések, bajonettek:

 

 

 

 

Balra egy demonstrációs célokból aljasul megcsonkított AK, hasonló állapotú pisztolyok, illetve egy Skorpió géppisztoly társaságában. Jobbra az Sa.25 típusú géppisztoly.

 

 

 

 

 

 

Egy 1968-as Blutfahne. Mellette egy kommunizmus-ellenes kompozíció egy frappáns Ronald Reagen idézettel, amit sajnos nem értek, mert csehül van.

 

 

 

 

 

 

Ez a cseh harckocsizó tábornok(?) bővebben is érdekelt volna, sajnos egy angol szó nem volt az emlékére berendezett vitrineknél. Jobbra egy érdekesség: mint sok katonai témájú múzeumban, itt is voltak kiállítva ólomkatonák és kicsi makettek, repülőgépmodellek. De vajon ki lehetett az a beteg állat, aki egy kínai piacos "ócsó" műanyag játékhelikoptert betett a kiállított tárgyak közé?

 

 

 

 

 

 

A kiállítás záró részét ismét az egyenruhák, valamint minden koncepció nélkül összedobált cuccok képezték. De előbb két - ritka kivételnek számító módon 4 nyelvű - tábla. Egyrészről nem tudom mit tanítanak a cseh iskolákban, de 1968. ilyen jellegű értelmezése magyar szemmel talán kicsit furcsa. Mellette - lehet, hogy ez a korrekt kifejezés, de akkor is megmosolyogtat a Tschechoslowakische Luftwaffe kifejezés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az RAF-ben szolgált csehszlovák pilóták egyenruhája,  valamint egy lengyel egyenruha (a kiállítás korábbi részéről, csak sajnáltam volna kihagyni).

 

 

 

 

 

 

Kommunisták:

 

 

 

 

Második világháborús német egyenruhák a háttérben ízlésesen elhelyezett Hitler képpel, amit igazán muszáj volt odarakni.

A Reinhard Heydrich elleni merénylet kompozíciója, valószínűleg nem az eredeti Sten géppisztollyal. Jobbra pedig nácik. Az egyiknek nincs feje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világ különféle tájain szolgált és most is szolgáló cseh katonák és békefenntartók, a földön pedig valószínűleg az általuk gyakran használt eszközök. Vagy csak a hadsereg által kiselejtezett cuccok, amiket el kellett valahova rakni.

És még több random eszköz:


 

 

 

 

 

 

A kiállítás részét képezte még (és esküdni mertem volna, hogy csináltam róla fotókat, de sehol sem találom) egy bizarr szentély, amit a szocializmus és a modern cseh idők határán állítottak Diana hercegnő emlékére. Tényleges szentély, gyertyákkal, mécsesekkel, koszorúkkal, hatalmas arcképpel és aknákkal, amihez a nyúlfarknyi angol magyarázat annyi volt, hogy Lady Di sokat tett a taposóaknák betiltásáért. Ezek után senki ne lepődjön meg, ha egy hadtörténeti múzeumban egyszer csak szembe találkozik Bono életnagyságú viaszszobrával.

A múzeumból nem lesz a közeljövőben világhírű láványosság, de ha valaki arra jár, és van ideje, érdemes beugrani.

19 komment


| More

Címkék: ausztria csehország 2.vh

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr903520121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2012.01.06. 07:44:56

Az eddigi hadtörténeti múzeumokhoz képest elég igénytelennek tűnik néhol. A random oda hányt holmik és a jó igényesen felöltöztetett bábuk némi raktári feelinget kölcsönöznek az egésznek.

Fredda Krueger 2012.01.06. 10:00:36

Elég különös.
Lehet tévedek,de a ZB26 nem Bren koppintás,hanem a Bren "elődje".

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.01.06. 13:39:15

Az a kínai helikopter mindent visz. Nekem volt anno egy vastag kábellel távirányított búcsús Letov-410-es csodám, szerintem az sokkal inkább ebbe a múzeumba illene. :)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2012.01.06. 14:02:39

Alapvetően raktárhangulata volt. A kiállítási tárgyak között a plafonról húskampók, vagy ilyesmik lógtak. Viszont a klotyója korrekt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.01.06. 14:36:02

@Fredda Krueger:

"Lehet tévedek,de a ZB26 nem Bren koppintás,hanem a Bren "elődje"."

A kis szemfüles. Dehogynem, kösz az észrevételt, és javítva.

Monarch (törölt) 2012.01.06. 14:53:05

Mi a fura a cseh szövegben? Tényleg akkor kezdődött a (szovjet) megszállás.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.01.06. 14:59:20

@Monarch:

A szovjet igen. De én az 1945-1968 közötti Csehszlovákiát ettől még nem nevezném függetlennek.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.01.06. 15:09:22

@Monarch:

Hát...ha nem tévedek, akkor csak átvitt értelemben volt az megszállás, jogi értelemben nem. Megszállás az az, ami pl. a majdani NSZK-ban volt 1945-49 között, vagy a balti államokban 1940-től, ill. '44-től, melyeket be is olvasztottak a SZU-ba.

Monarch (törölt) 2012.01.06. 16:28:44

@Rammjaeger83: Na jó, de hát köznyelven simán nevezhetjük megszállásnak azt az állapotot, ami 1968 után fennállt. Végső soron de facto nem nagyon különbözött a helyzet az 1945-49 közötti NSZK-tól, hiszen de facto a megszálló hatóságok leválthatták/kinevezhették a kormányt, és megsemmisíthették minden intézkedését, maguk is intézkedéseket hozhattak, stb. A balti államok szerintem jogilag nem megszállásnak minősültek, illetve az jogilag sokkal bonyolultabb helyzet, mint az NSZK, mert a megszálló hatalom saját maga szerint ott nem is megszállt...

@SchA: Mindenesetre függetlenebb volt, mint az 1968 utáni Csehszlovákia. Lényegében ezért is volt szükség a megszállásra, mert a hatvanas évek közepétől a komcsi pártvezetés magától már nem követte a szovjet vonalat. Úgyhogy mindenesetre eléggé függetlenek voltak ahhoz, hogy valamennyire önálló politikát tudjanak folytatni. A katonai bevonulást ezt szüntette meg.

pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott 2012.01.07. 20:30:54

a cseh harckocsizó "tábornok" neve Alexander Hroch, az 051-es számú T-34 tank vezetője (sofőr, nem parancsnok), amely elsőként haladt át az Ostravica folyó aláaknázott hídján (ma Sykora hídja)- Ostrava.

az apró betűs rész pedig arról számol be, hogy az akkor 19 éves AH neve is felkerült az emléktáblára, amit a felszabadítás során elesettek emlékére készítettek. maga Alexander Hroch csupán a háború után 2-3 évvel tudta meg hogy ő és a tank legénysége is az elesettek között van nyilvántartva (hja, az akkori számítógépes nyilvántartás is bugos volt valszeg...).

egyébként valszeg később is a seregben szolgált, mivel neve előtt a "plk." azt jelenti plukovnik, tehát ezredesi rangot ért el - nem hiszem hogy 19 évesen már ezredes lett volna, főleg nem egy tank vezetőjeként.

starace 2012.01.08. 21:17:05

A Reagan-idézet és fordítása:

"Kommunismus plně prokázal, že je pro lidskou společnost naprosto nevhodný. Je uskutečnitelný pouze v nebi, kde jej nepotřebují, nebo v pekle, kde už ho mají."

"A kommunizmus teljes mértékben bebizonyította, hogy az emberi társadalom számára alkalmatlan. A kommunizmus csak a mennyországban valósítható meg, ahol azonban nincs rá szükség, vagy a pokolban, ahol már megvalósult."

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.01.09. 21:43:28

@starace:

Neked is jár a köszönet a fordításért. Jókat mondott ez a Reagan gyerek.

czejp (törölt) 2012.01.10. 09:45:24

A koppintásról csak annyit , hogy a Bren - a Brno Enfield röviditése és licencgyártás van. world.guns.ru/machine/brit/bren-r.html
Az együttműködési nyilatkozat nagyon tetszett.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2012.01.11. 15:09:01

Hadtörténeti múzeumnak nevezni kicsit erős. Kiállítás, valószínűleg egy, vagy több nem túl hozzáértő magángyűjtő anyagából.

A 45 előtti ruhák zöme másolat/hamisítvány, a horogkeresztes cuccok java valszeg szintén kampó.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.01.11. 18:50:27

@Markgraf:
Nem én találtam ki, ők nevezik magukat hadtörténeti múzeumnak.
www.muzeum.hradecko.com/uvod.htm

A neve alapján valóban magángyűjteménynek tűnik.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2012.01.11. 20:28:15

@SchA: Én is mondtam már magamra olyat hogy enyém Közép-Európa legszebb férfi felsőteste.

Vagy legalábbis így mesélték másnap :)

Szó se róla vannak jó dolgaik is, de ebben a formában ez eléggé átláthatatlan.

Monarch (törölt) 2012.01.12. 13:09:48

Ha már hadtörténeti múzeumos poszt, akkor talán nem teljesen offtopic a canberrai Australian War Memorial, ami nevével ellentétben nem csupán egy emlékmű, hanem egyúttal hadtörténeti múzeum (sőt hadtörténeti levéltár is egyben).

Sajnos amikor odamentünk, akkor csak annyit tudtunk, hogy valami emlékmű, aztán valaki mondta, hogy "egyébként valami múzeum is van ott, egy-két repülő, meg régi egyenruha, meg ilyesmik". Azt hiszem, a Josefov-i múzeum butított változatára számítottam, és hát hamar kiderült, hogy a rászánt két óra messze nem lesz elegendő. Örökre sajnálni fogom, hogy végülis három és fél óra után ott kellett hagynunk, mivel szerintem egy teljes napot biztosan el lehet ott tölteni anélkül, hogy unalmas lenne. Van egy másfél órás idegenvezetés (kizárólag az 1945 előtti részre), ami alatt kb. úgy megyünk végig a termeken, hogy "na ezt a termet nézze végig mindenki maga, sajnos nincs idő mindenre, hopp, itt ebben a teremben itt ez a tárgy, most erről beszélek két percig, cserébe a következő termet megint kihagyjuk". A kiállítási tárgyak mellett (különböző repülők mindkét világháborúból - az 1945 utáni részt idő hiányában egyáltalán nem láttam egy fél pillantás erejéig se, de azt hiszem, még iraki cuccok is vannak kiállítva) persze filmvetítések (pl. egy 1943-as éjszakai bombázásról Németország felett), különböző makettek, stb. is az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Szóval ha valaki Canberrában jár, akkor mindenképpen érdemes rászánni egy napot. Tkp. szerintem Sydney-ből vagy Melbourne-ből is megéri odautazni. Bár Canberrában ezen kívül csak olyan másodlagos látnivalók vannak, mint pl. a különböző parkok (amikkel televan, és amik miatt autó nélkül gyakorlatilag nem lehet közlekedni a városban), meg a város közel kilencven éves történelmének patinás emlékei...

Monarch (törölt) 2012.01.12. 13:11:41

@Monarch: Ja és a belépődíj magyarok, de akár etiópok számára is bőven megfizethető, ugyanis ingyen van.
süti beállítások módosítása