Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CI. - Cultural enrichmentŐszintén szólva tőlünk egy fejvakarásnál többre aligha futotta volna eddig, ha meg kell neveznünk akár egyetlen filmet is (vagy bármi mást), amely az amerikai FBI testületét mint egy...
  • KatPol Kávéház XCV. - Rekt konstrukcióPodcastunkban többször foglalkoztunk már az amerikai polgárháború kérdéskörével, annak kulturális hatásaival és ábrázolásaival, a legismertebb filmektől kezdve (pl. a Gettysburg) egészen az idehaza...
  • KatPol Kávéház LXXXVIII. - Milyen Ferrix?Két évvel ezelőtti áttekintésünket követően podcastunkban újra visszatérünk a Star Wars: Csillagok Háborúja világába, hogy áttekintsük, mi történt az elmúlt időszakban abban a bizonyos messzi-messzi...
  • KatPol Kávéház LXXVII. - A koreai MélytorokKülönösebb hadművészeti ismeretek nélkül is könnyen belátható bárki számára, hogy az ellenséges túlerő szorításában, de ennek ellenére rendezetten, ütemezve végrehajtott visszavonulás az egyik...
  • KatPol Kávéház LXXIII. - Okkupert: a megszállásAkár az ukrajnai események is ihlethették a norvég, Okkupert című politikai thriller sorozat alapötletét, mely a skandináv ország orosz megszállásának kitalált történetét meséli el, nagyon is...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (49) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Jemenben a helyzet változatlan

2010.01.04. 10:00 SchA

Miután az i-betűs országok elég elcsépeltnek számítanak, a Közel-kelet támájában most ismét Jemenről fogunk mesélni. Nem tudom a kedves olvasó mit tud Jemeről, de azt gondolom sejti, hogy ez az egyébként lenyűgöző ország bizony nem a béke szigete. Egy pár cikkben már megemlékeztünk az ország történelmi hátteréről és aktuális harcairól (lásd itt és itt). Most azonban egy váratlan - na jó, igazából elég várható - esemény kapcsán a sajtó és a közvélemény is felfigyelt Jemenre.

Történt ugyanis, hogy egy ábrándos lelkű nigériai fiatalember megpróbálta berobbantani az Amszterdamból Detroitba tartó repülőjáratot az alsónadrágjában felcsempészett kb. 80 grammos bombával. (Hé sztyuvi, van valami a gatyámban, ami hamarosan H-A-T-A-L-M-A-S-A-T fog szólni! Hé, most meg miért mész el? Ez egy teljesen komoly terrorfenyegetés! Hé!) Gyorsan kiderült, hogy a pofát Jemenben képezték ki, mégpedig valószínűleg az al Kaida. (továbbiakban: AQ) És most fel van bolydulva a világ. Az AQ áttelepült Jemenbe, kicsúszva hős afganisztáni csapataink szorító markából? Akkor most Jemen a következő Afganisztán?

Kezdjük szépen az elejéről. Jemenben a kormány fennhatósága nem terjed, és igazán sohasem terjedt ki az egész országra, hatalmas a nyomor, óriási a népszaporulat, ezért bármilyen radikális szervezet könnyedén megvetheti a lábát. Az AQ már szeptember 11. előtt itt volt - USS Cole, ismerős? - és "GWOT", azaz a terror elleni globális háború keretében már 2002-ben javában likvidálták az AQ parancsnokokat az országban.

Ezzel párhuzamosan ott van Jemennek több törzsi felkelés, köztük a legjelentősebb a Húszi lázadás, ami szintén évek óta folyik és 2009. végére olyan szintre jutott, hogy Szaúd-Arábia is beavatkozott a harcokba (és még sokan mások, ha hihetünk a szóbeszédnek). A két háború között persze van kapcsolat - amíg a jemeni kormány és külföldi támogatói a sokkal látványosabb Húszi felkelésre fókuszálnak, addig az AQ is nyugodtabban tevékenykedhet, meg a külföldi katonai jelenlét is zsíros célpontokat jelente hazai pályán. Mondjuk az utóbbi időben már ők is eléggé elpofátlanodtak... Másrészről a húszik síiták, és a szaúdiak szeretnek ebből a háborúból vallási ügyet csinálni, és jelentős összegekkel támogatni a szunnita erőket - és nem feltétlenül csak a jemeni kormányt. A húszik ugyan nemrég bejelentették, hogy hajlandóak lennének letenni a fegyvert, és tárgyalóasztalhoz ülni, ha végre a kormány és a szaúdiak abbahagynák a támadásokat és meghallgatnák őket, de az ajánlatukra még nem érkezett válasz. (A bejelentés érdekessége, hogy elvileg magától  Abdul-Malik al-Houthi-tól származik, aki a wiki szerint már egy hete halott.)

Most viszont újabb sötét felhők gyülekeznek Jemen felett, mert a nigériai merénylőnek köszönhetően fehér emberek, sőt egyenesen amerikaiak is veszélybe kerültek, ezért a felelős vezetők a világ minden táján az arab országra figyelnek és felelős, higgadt nyilatkozatokat tesznek.

"Valaki a kormányunkból azt mondta nekem Szanaa-ban, Jemen fővárosában, hogy Irak a tegnap háborúja. Afganisztán a ma háborúja. Ha nem teszünk megelőző lépéseket, Jemen lesz a holnap háborúja. Ez az a veszély, amivel szembenézünk."

John Lieberman szenátor (nem keverendő az izraeli Liebermannal)

Kismillió blog lecsapta már a labdát, de azért muszáj leírni - ha ma belevágunk a holnap háborújába, azzal nem kerüljük el, csak éppen azt is a ma háborújává tesszük.

Amint látható sokan készülődnek a hosszabb-rövidebb jemeni tartózkodásra. Az as-Shabab hivatalosan is bejelentette, hogy szomáliai harcokon edződött fegyvereseit küldi jemeni testvérei, pontosabban a helyi AQ milíciák megsegítésére a kormánnyal folytatott harcban, amitől a jemeniek kissé kiakadtak. A jemeni külügyminiszter újságíróknak kijelentette, hogy "Jemen nem fogja tűrni semmiféle idegen terrorista elemek jelenlétét a területén." A sajtósoknak erős arcizmokra volt szükségük, hogy ezt kibírják röhögés nélkül. Közben az USA és a britek is a harcokra készülnek, mindketten bezárták nagykövetségüket Szanaa-ban, és Gordon Brown brit miniszterelnök összehívott egy konferenciát január 28-ra, melynek célja a jemeni biztonsági helyzet kivesézése lesz. Az ilyen konfoktól sok minden meg szokott oldódni, főleg mert a kormány megerősítésére felajánlott összegek 1.) csak puszta ígéretek 2.) ha meg is érkeznek, a bürokrácia és a politikai vezetés a nagy részét lenyúlja.

De mások is szeretnének jönni - elvégre Jemen és Afrika szarva lassan a Föld új szívcsakrája - egy kínai ellentengernagy a védelmi minisztérium honlapján megjelentetett véleménye szerint Kínának szüksége van egy tengerészeti ellátóbázisra valahol az Ádeni-öbölben, csak hogy jobban menjen a kalózvadászat és a kereskedelmi vonalak védelme. Hmm, hmm, a jemeni kormány vajon mekkora "antiterrorista kiképzésre és felszerelésre szolgáló segély" után adna engedélyt egy ilyen támaszpont kiépítésére Jemenben?

Egyre közelebb kerülünk tehát a nagy nemzetközi jemeni COIN-hoz, ami számottevő amerikai jelenlét és harcoló egységek nélkül is "új front" lenne, már ha beszélhetünk egyáltalán frontokról a GWOT kapcsán. A jemeni kormány, élén Abdullah Saleh elnökkel habár se nem túl népszerű, se nem túl demokratikus, viszont mestere a különféle frakciók, törzsek és kotnyeleskedő idegen hatalmak kijátszásának a saját céljaira. Egy ilyen helyen másképp nem is lehet megőrizni a hatalmat. Az Egyesült Államok ellenben hagyományosan bénán egyoldalúan zokott beavatkozni a helyi törzsi/etnikai/szektariánus konfliktusokba, lsd. Libanon, Koszovó, Irak és valószínűleg Jemenben sem tudnák felfogni az összetett törzsi társadalmi rendszer lényegét, hanem a megszokott "jó fiúk vs terroristák" sémát próbálnák ráhúzni a helyzetre. A várható eredmény: még nagyobb amerikaellenesség, még több AQ szimpatizáns és még nagyobb amerikai költségvetési deficit.

Az al Kaida ereje nem abban áll, hogy "ki tud képezni" egy fanatikus nigériai diákot, hogy robbanószert varrjon az alsóneműjébe, hanem hogy eltúlzott amerikai választ képes kiprovokálni minden elfuserált támadásával.

Thomas Barnettnek valószínűleg igaza volt, amikor azt írta, hogy a "Gap országok" még egy jó ideig biztos hátországként szolgálnak majd a különböző terrorszervezeteknek. Ki lehet írtani az egyik fejletlen vagy bukott államból az AQ-t és minden helyi verzióját, de könnyedén fognak találni maguknak egy másik országot, ahol kényelmesen ellehetnek. Ha a Nyugat minden országban nemzetközi beavatkozást akar, ahol AQ sejt működik,  ha minden nyomorult afrikai merénylő után egy nagyszabású COIN műveletet indít el, abba a fejlett világ és különösen az Egyesült Államok anyagilag belerokkan. Nem mellékes, hogy az AQ-nak pont ez a célja.

 

33 komment


| More

Címkék: usa al kaida szomália jemen coin knn szaúdiak

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr841642598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első Osztályú Huszárkapitány 2010.01.04. 12:09:17

Találjatok már ki valami egyszerű jelet a besza-behu szintű röhögést kiváltó posztok jelölésére! 5+ vagy valami. "Hé sztyuvi, van valami a gatyámban, ami hamarosan H-A-T-A-L-M-A-S-A-T fog szólni!" LOOOOOOL :-)))))

Na vissza a komoly vizekre. A summázattal igencsak egyetértek. Repülőhordozósdit játszani, meg az Andrews bázisról felszálló B-2-esekkel bombázni ezeket a végbélkitömő macskajancsikat több, mint az adófizetők pénzének pocsékolása úgyhogy, ha a még nagyobb amerikai költségvetési deficit a cél minden eredmény nélkül, akkor hajrá Mr. Nobel-békedíjas Obama!

Egyébként meg szinte látom magam előtt az AQ thinktankjait (sejtelmes, rejtő jenői környezetben khatot rágicsáló imámok és hadurak), ahogy példát vesznek a jó öreg Reagenről. Aszondja Hasszán:
- Te, csinálni kéne egy csillagháborús hadigépezetet a Nagy Fehér Sátán ellen! A' má' flash lenne, mi? Oszt úgy térdelnének meg, mint Gorbi a Reagen előtt. Na?
- Ja, csak annyi zsozsója még a cimbimnek, Ahmedinezsádnak sincs. Aszongya, kell neki a plutóniumra, mer' átkozottul felment az utóbbi időben az ára a nagy kereslet miatt.
- Hát, igen..., akkor meg ugráljunk országról országra. Úgy mint az off-shore céges bizniszmenek. Mire csak áthurcolkodnak utánunk, már ingük gatyájuk rámegy a témára! Na, milyen vagyok?
(Felviduló arcok, boldog bólogatás.)
- Hasszán, Hasszán, nem véletlen járattunk téged a Berkely-re!

Ez a kis fenti hangjáték természetesen akkor igaz, ha nem éppen Washington mondja meg a saját, kreált elleneinek a tutit, de hát ez már a conteo világa, úgyhogy biztos nincs is úgy...

Ha pedig Nógrádi Úr helyett Yoda Mestert hallgatnánk meg a kérdést illetően, ő valószínűleg csak annyit mondana: "The shroud of the Dark Side has fallen again. Begun, the Yemen War has!"

drazsé 2010.01.04. 12:17:03

@Első Osztályú Huszárkapitány:
conteo, nem conteo, de nekem van egy sanda érzésem, miszerint ez a jemeni dolog, ez bizony "fel lett kínálva" mint potenciális hadszíntér

úgyis ott dzsoggol a fél nato hadiflotta a környéken, nem szeretnék, ha pakisztánban emberkednének a fundik - és ugye afganisztánból ki akarják őket szorítani..

jemen iylen szempontból egy szép, kelelmes hadszíntér, tökéletesen kézben tartott és keméynvonalas Szaúdiakkal, világos megközelítési útvonalakkal, viszonylag egyszerűbb tereppel és van egy nagyon nagy előnye:

nem kell a nehezen emészthető és igazolható terrorista/terrortámogató vádakakl szenvedni, egyszerűen beálíltják az AK tagogat kalóznak és kész...

(tudom, hogy hülyeség, de van benne rendszer :) )

czejp (törölt) 2010.01.04. 13:10:10

Hát stratégia helyen van, az biztos. Aki ott megveti a lábát , az a Vörös tenger-szuezi csatorna útvonalat ellenőrzése alatt tarthatja. De az is lehet, hogy figyelemelterelés az iráni válságról, majd kiderül.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.01.04. 14:46:05

Szerintem jó lesz indoknak az afganisztáni bohóckodás befejezéséhez--majd azt tudja mondani a csóri békegalamb,hogy nem vesztettek,csak kell az erö a "nagyobb fenyegetés" legyürésére.
Személy szerint engem egy kicsit már azért irritál,hogy van egy ország,"aki" bárkit,bármikor lerohanhat,megszállhat,megbüntethet,meg ilyenek,csak azért,MERT!Persze ez csak az én véleményem,de kezd egy kicsit hasonlitani a helyzet arra,ahogy a Szovjet kormányok "irányitgatták" a keleti blokkot--csak most minden égtáj ugrik és nyalizik.Szerencse,hogy nekünk sem olajunk sem semmi értékes ásványkincsünk nincs,mert lehet mi lennénk a következök(majd mondjuk a betyárseregre hivatkoznának,hogy AQ.tagokat képeznek karikás ostor kezelésre....-ez is van akkora ok mint amikért most harcolásznak)

Kullancs1983 2010.01.04. 15:19:01

Csak kerni kellett? :) Egesz jo kis felfordulas lehet ott, ahany kornyek annyi lazadoszervezet... Az elozmenyeket olvasva Amerikanak meg a tobbihez kepest elonyosebb helyzetben sem lesz tul nagy sikere ha esetleg nyilt beavatkozassal probalkozik. HA sikerul mast is beleugratni (szaudiak, esetleg a vizen a kinaiak) talan. De nagyon szeretheti valaki az arab kornyezetet, ha egyfolytaban ott akar haboruzni... Menne inkabb Szomaliaba! :D

Behemoth 2010.01.04. 16:26:43

A NAVY kisírja majd magának a jemeni háborút, elvégre Afganisztánban meg Irakban nem lehet hadihajókkal vitézkedni, de Jemen az admirálisok álma! Még utántöltő gépeket sem kell nagyon kéregetni, ahogy az országot elnézem.

Czelder Orbán 2010.01.04. 17:51:58

Nem lesz itt semmi ellenintézkedés, pedig az nálam is kicsapta a biztosítékot, amikor olvastam a hírt a helyi AQ vezér nyilvános szónoklatáról.

A brit-amerikai külpol egy tankernyi szar úgy, ahogy van. Fel se hozom, hogy Irakot mennyire elcseszték (bár azóta kétségtelenül javult a helyzet, de még nem eleget), az AfPak régió kész csődtömeg, Szomáliában meg vígan tombolnak az elmebeteg iszlamisták, a kalózkérdésről nem is beszélve. Mondom, fel se hozom. _Apróságok_

Iránnal szintén nem ért el semmit a békülékeny USA, Szudán röhög a markában, a kínaiak meg nyomulnak tovább a térségben.

Ez a konferencia arra jó, hogy elaltatja a lelkiismeretüket (már ha van nekik olyan...), hogy elmondhassák; "mi mindent megtettük". Ja, pont így (nem) oldották meg Darfúrt is.

Nem lesz itt se COIN, sem semmi, mivel túl sok a lekötöttségük és túl gyenge az elhatározásuk.
Szerintem nem is feltétlenül kellene, mivel előbb a probléma gyökerét kellene kezelni, ami jelen esetben Szomáliában van.
Annyira pedig senki sem hülye, hogy Szomáliából vagy Jemenből egy második Afganisztánt csináljon egy közvetlen beavatkozással. A közvetett beavatkozáshoz pedig láthatóan túl hülye mind Brown, mind Obama.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.01.04. 23:52:31

Esetleg megérjük, hogy Kína rendezi a sorokat Jemenben? Nem gondolok háborúra, max. jelenlétre. Lassacskán ideje lesz ezen a területen is előtérbe lépnie, vagy még korai lenne?

Balaint 2010.01.05. 09:16:52

Step by step az USA (meg az egész nyugat) lassan télleg hadban fog állni az egész arab világgal. És akkor Uszáma bin Ládin előjöhet és vállalhatja a mártíromságot is egy Al-Dzsazíra interjúban, ugyanis győzött.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.01.05. 21:22:26

@drazsé:

"jemen iylen szempontból egy szép, kelelmes hadszíntér, tökéletesen kézben tartott és keméynvonalas Szaúdiakkal, világos megközelítési útvonalakkal, viszonylag egyszerűbb tereppel"

Nézd, Jemen egy rémálom hadszíntérnek, még ha nem is Afganisztán
- tagolt terepviszonyok
- harcias törzsek (olvasd el a második szürke idézetben linkelt cikk elején az Awalaq törzs mondókáját)
- harcosok ezrei beszivárognának be SZA-ból (a szaúdiak sok mindenben keményvonalasak, de nem igazán elit katonák) és Szomáliából

drazsé 2010.01.06. 09:34:22

@SchA:

nos, az nem várható el bármiylen gerillamozgalomtól, hogy keressenek egy "ideális" hadszínteret... afganszitánhoz képest relatív kellemes (és szigorúan szerintem korlátozható)

harcias törzsek tekintetében... nos, az alapvetően megvan afganisztánban-pakisztánban is
ők fogják jelenteni az ellenállás "hátországát"

átszivárgásnál meg - nos, tudom ,hogy előtört belőlem a véreskezű cinikus - de nem lehet, hogy pont ez a cél? hogy aki akár a legkisebb indíttatást is érzi, az tömörüljön oda szépen, lehetőleg minél nagyobb tömegben, a világ egy elég elfeledett csücskébe, ahol esetleg a koncentrációjk eléri azt a mértéket, hogy már nem tudnak "szabáylos" gerillaháborút viselni?

ráadásul pont a párhuzamos (és biztos vagyok benne, hogy a későbbiek foylamán összemosott) kalózveszély miatt leginkább kína és európa (meg india, meg úgy kb mindenki) érdekei annyira sérüljenek, hogy legalábbis ne ellenezzék nagyon az egész terror elleni háborút

(oké, tudom, gyógyszert szedjem össze és ne olvassak anyni konteoblogot, de valahogy nem hiszem, hogy l art pour l art szivatná önmagát amerika - valami céljuk mindíg van, max ugye jön az elbaszás)

drazsé 2010.01.06. 09:41:57

@SchA:

oké, másikban nem tudok válaszolni (blogmotor monnyonle!)

álcázófestés tekintetében:

ne a féynképet nézd, hanem mozgás közben,,, tehát ez a szép tarka elég szépen elmosódik ilyenkor
(de van ellenpélda is, talán a BW urban harckocsifestése elég kemény ilyen szempontból)

másszóval lehet, hogy túlzásnak tűnnek, de az alapfeladatát (azt a minimális esélyt, a minimális szükséghelyzetben) ellátja, kísérletezni meg szabad...

(és némelyik kifejezetten jól néz ki, pl a szuhoj :) )

bz249 2010.01.06. 11:15:33

@drazsé: alcazasra szerintem ez a legszebb pelda igaz hajo es WWII

gotouring.com/razzledazzle/articles/dazzle3.html

Az volt az elkepzeles, hogy a lovegiranyzo bacsinak kifolyik a szeme, ha sokaig kell ezt az izet bamulnia.

Első Osztályú Huszárkapitány 2010.01.06. 14:13:16

@bz249:

Ennek a hajónak a mintája arra a nyolc dioptriás szemüveget hordó Mari nénivel történt esetre emlékeztet, amikor a szintén éltes párjától azt kérdezte, hogy "Sanyikám, a nyugdíjat hozó postást látom, de az most jön vagy megy?" :-)

Szerintem is kicsit túlpörögjük a kamuflázs kérdését, mindamellett egyetértek drazséval. Csak, hogy egy nem is olyan régen felhozott témát említsek újfent példaként. A Honvéd újságban olvastam, hogy F-15-ösök azért látogattak el speciel kis hazánkba, hogy a MI-24 elleni harcot gyakorolják. Természetesen mindenki az F-15-ösök májerságát várta el és magyar helikopteres személyzet is gyöngyöző homlokkal indult neki a megmérettetésnek, de messze nem így alakult. Sőt többször a Hind fotógéppuskája elé került az F-15-ös. A MI-24-esek védekezésében az egyik legfontosabb elem a dombok közötti bujkálás volt, de kérdem én, hogy a terepszínű festés nélkül (esetleg szép vörös Red Bull felirattal) hogy tudtak volna eredményesen szívózni a magyar légi huszárok a jenki Top Gunokkal?

drazsé 2010.01.06. 14:37:20

@bz249:

kb 20 másodpercig bírtam, majd csendben üvöltve kikapcsoltam a monitort :)

perverz. perverz franciák

@Első Osztályú Huszárkapitány:

akkora jelentősséget nem tulajdonítanék megint csak a dolognak, de tényszerű, hogy láthatósági mellény mintázattal nehezebb lett volna (BTW, olvasni lehet erről valamit? tapasztalatok, tanulságok levonása, miegymás?)

herbert 2010.01.06. 18:06:08

Tényleg, lesz még valaha COIN gépek 3. rész?

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.01.06. 18:36:09

@drazsé:

"oké, másikban nem tudok válaszolni "

Elvileg Explorerrel menni fog, csak a Firefoxot nem szereti egy bizonyos hosszúság után.

"ne a féynképet nézd, hanem mozgás közben,,, tehát ez a szép tarka elég szépen elmosódik ilyenkor"

De légiharcban mikor célzol repülőgéppel másik repülőgépre szemmel a XXI. században?

@Első Osztályú Huszárkapitány:

"F-15-ösök azért látogattak el speciel kis hazánkba, hogy a MI-24 elleni harcot gyakorolják."

Erről kérhetnék bővebb infót, mert így első olvasatra semmi értelmét nem látom a dolognak.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.01.06. 18:39:16

@herbert:
" Tényleg, lesz még valaha COIN gépek 3. rész?"

Tudom vaporware cikk :)

Ha lesz elég szabadidőm hozzá (az első két részen két hetet dolgoztam/cikk), méghozzá úgy szabadidő, hogy a ZMNE könyvtár is nyitva van (két ünnep között most nem volt), akkor tudok nekilátni érdemben.

nakara 2010.01.06. 21:21:04

Üdv!
Az AQ jemeni kapcsolatai a szervezet születése óta jelentősek, lévén Oszama ibn Laden bár szaúdi állampolgár, de jemeni származású. Sőt ha jól emlékszem 2001 előtt a testőrsége is jemeniekből állt. A jemeni állam, afganisztánhoz vagy szomáliához hasonlítva egész jól funkcionál, habár nyugati szemmel nézve meglehetősen erőtlen. Az idegen beavatkozásban(szaúdi, nyugati) sincs semmi meglepő, hisz a törzsi jellegű konfliktusok egyik fő jellemzője a külső erők bevonása a küzdelembe. Márpedig a siíta Houthi mozgalom és az AQ-t támogató szunnita csoportok harca a jemeni központi kormány ellen, szvsz ennek tűnik a leginkább.

drazsé 2010.01.07. 08:14:43

@SchA:

valahol biztos van statisztika erről is, mondjuk az elmúlt 10 év összes légihatcát tekintve (amit megint lehetne vizslatni, meg tovább bontogatni, mert ugye a körülmények nem mindig egyformák, pl eritreie nem azonos képességekkel rendelkezik, mint az USA, stb)

biztos, hogy az arány nagyon alacsony (ezerből egy?) de Vietnám iylen szempontból azért mindig ott lebeg mindenki szeme előtt...

Tálas tekintetében úgymond az alaphelyzet eléggé adott
ami nekem kérdéses, az a jövő, különös tekintettel a szándékokra - mert nekem az gyanús egy kicsikét

herbert 2010.01.07. 09:10:20

@SchA: Te jó ég, azért nehogy még neked kelljen szabadkozni, amiért a szabadidődet a lusta plebs művelésére szánod! Nyilvánvalóan nem öt perc összerakni, hálás is vagyok minden morzsájáért :) Nekem bőven elég az hír, hogy még a tervekben van. Türelmesen vár(juk)om.

Herbert_West 2010.01.07. 11:14:35

No, látom másnak se megy a pure military pornra a kommentelés.

A camohoz két hozzáfűznivalóm lenne: ez a "a légiharcot majd a rakéták döntik el" attitűd már az F4el se vált be, továbbá ameddig lesznek a gépeken gépágyúk, addig lesz rajtuk camo. Az összefüggés kiboncolását mindenkire rábízom.

+1: alulról nézve pedig ólomszürkék a gépek, általában.

@Sha: valamelyik aranysasban volt, úgy fél éve, talán, hogy jöttek az f15ök Mi24re vadászni, eléggé rossz sikerekkel.

Összességében elmondható, hogy messze nem olyan világmegváltó "egy lövés, egy találat" dolog a rakétás légiharc, mint aminek azt hiszik. Horribile dictu, ha tényleg BVR légiharc döntene a légtérellenőrzésről, akkor semmi szükség nem lenne arra, hogy fordulékony, mobilis gépeket tervezzenek/építsenek.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.01.07. 22:57:43

Besugoim azt rebesgetik, hogy a jemeni legvedelemnek talan lenne nemi koze kicsin hazankhoz. Csak lesek...

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.01.08. 14:44:07

@HK417:

Szerintem az afganisztáni kivonulásra nincsen jó indok. Obama elég sok politikai tőkét fektetett a dologba, és a sajtó ezt már mint Obama háborúját kezeli. Amennyiben nem fognak látványos sikert elérni, vagy látványos kudarcot vallani, a dolog még jó pár évbe bele fog telni. Egy esetleges (mondjuk iraki) válság kitörése azonban a csapatlétszám miatt gondokat jelenthet majd az USA-nak és a nemzetközi szerepvállalásának hosszú távú újragondolására késztetheti.

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.01.08. 14:47:34

@Kullancs1983:

Ezt hogy érted? Tengerészek fognak az AQAP-ra vadászni?

Kullancs1983 2010.01.09. 18:59:48

@CN: Ugy ertem hogy az arra jaro kinai hadihajok szetlovik/elfogjak/elzavarjak a szomaliai gumicsonakokat meg a ki tudja honnan erkezo egyeb jarmuveket melyeken fegyverek es onkentesek erkeznek jemenbe. Es akar, ha nagyon akarnak partra is szallhatnak kicsit, bar ez mar nyilvan nem tetszene annyira az usakoknak. De ha mar a boxerlazadast leverhettek partraszallitott tengereszekkel...

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.01.09. 20:38:59

@Kullancs1983:

Sorry, fáradt lehettem, az eggyel lejjebbi kommentre szerettem volna reflektálni.

De ha már így alakult lenne egy kérdésem: mi motiválná Kínát a beavatkozásra? Sztem nem nyerne annyit politikailag a beavatkozással, mint amennyit veszíthetne (még akár sikeres beavatkozással is). Egy esetleg szerepvállalás csak a jemeniek kérésére tűnhetne "legálisnak", aminek azonban sztem aránylag kevés az esélye. A kínai külpol. jelenleg inkább a soft power (értsd gazdasági segítség, diplomáciai támogatás stb.) eszközeivel próbál operálni és csak szigorúan a saját érdekek mentén.

Milyen érdeke lenne szted beavatkozni?

Kullancs1983 2010.01.09. 21:53:33

Hangsulyosabb jelenlet Afrika szarvanal? Szomalia, Szudan, kitudja? Felvetodott ugye, hogy Kinat jobban be akarjak vonni a szomaliai kalozok elrendezesebe. Aztan, ha mar ott vannak ugye, talan kicsit hangsulyosabba tennek a jelenletuket a "barati" orszagoknal... Bar szerintem is valoszinubb a bajmosoly es a penzugyi segely. Szaz eve a nemetek kijelentettek hogy a tortenelmet acellal irjak, nem tintaval. A kinaiak viszont selyembe csavarjak azt az acelt hogy ne legyen olyan feltuno... Ez most egy szep es koltoi gondolat is lehetne ha nem lennek mar egy kisse kifaradva...

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.01.09. 22:32:36

@Kullancs1983:

Én kifejezetten a jemeni dologra gondoltam a kommentben, a haditengerészeti jelenlét az más persze. Az nekik is érdekük, hogy a kereskedelmi út szabad maradjon, plusz a jelen vezetés inkább az együttműködést keresi, mint a konfrontációt. Szerintem a szélesebb körű beavatkozás nem valószínű. Azért a vezetésnek majd abba is érdemes belegondolnia, hogy az USA hogyan került be a Közel-Keletre.

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.01.10. 21:19:05

Petraeus tábornok megszólalt a témában:

www.cnn.com/2010/US/01/09/petraeus.yemen/index.html

Néhány idézet:

"The general said the United States has been concerned about al Qaeda in the Arabian Peninsula for several years, saying, "Without question, it has ramped up over the course of the last year or more in particular, with training camps and so forth there."

"Asked on whether there were plans to send troops there, he replied, "No, of course, we would always want a host nation to deal with a problem itself. We want to help. We're providing assistance."

Aki többet szeretne olvasni, kövesse a linket.

--Stirlitz-- 2010.01.12. 22:17:04

english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/01/2010112144714969319.html

82 szaúdi katona vesztette életét eddig a konfliktusban a jemeni lázadókkal szemben. Szinte el sem hiszem, tényleg ilyen rossz lenne SZA hadserege? Vagy csak a huszik túl jók?
süti beállítások módosítása