Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház XCIX. - Egy élet LíbiáértKedves közönség! Podcastunk 99. adásában a téma egy olyan film lesz, amely kevéssé ismert eseményeket dolgoz fel a kései európai gyarmatosítás történetéből. Líbia napjainkig fontos geopolitikai...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Néha a túltáplált sakál is harap

2009.11.25. 11:00 Rammjaeger83

"A jemeni köztársaság fél évszázaddal ezelőtti megalapítása óta Rijád folyamatosan támogatta a Szanaa-i rezsimet és annak ellenzékét is. Ennek célja az, hogy az egységes, de legyengített Jemen ne jelenthessen fenyegetést a Királyság számára." - J. E. Peterson

"Szépen alakult az új háború, és a szaúdiak, mint a túltáplált sakálok, körbeszimatoltak a határvidéken, hogy egy kis balhét csinálhassanak anélkül, hogy ténylegesen harcba kellene bocsátkozniuk."

Gary Brecher a.k.a. War Nerd még az 1994-es jemeni polgárháborúról tette ezt a megállapítást. Mára az egyébként sem a békés állapotairól ismert ország északnyugati részén annyira elmérgesedett a helyzet, hogy az Arab-félsziget rettegett katonai nagyhatalma ezúttal indokot talált a nyílt beavatkozásra. Hivatalos bejelentésük szerint a jemeni síita lázadók szaúdi határőröket támadtak meg, és több határmenti faluba is megpróbáltak behatolni, ezért a hadsereg "minden eszközzel", többek között 1300 deszantos bevetésével meg fogja tisztítani a területet a betolakodóktól, és légicsapásokat intézett ellenük - a lázadók bejelentése szerint jemeni felségterületen is, de ezt a hivatalos szervek Szaúd-Arábiában és Jemenben is tagadták.(folyt.=>)

Ez a fejlemény igazolni látszik azokat a véleményeket, melyek szerint végső soron közel-keleti hegemóniáért Irán és Szaúd-Arábia közötti, más konfliktuszónákban is megnyilvánuló rivalizálás szítja ezt belháborút - persze az eliten belüli hatalmi harcok mellett, szokás szerint. (Egyes vélemények szerint az irániak tulajdonképpen minimális befektetéssel rángatták bele a szaúdiakat ebbe a konfliktusba anélkül, hogy bármit is kockáztattak volna.) Nem véletlen, hogy a jemeni kormány ismét megvádolta Iránt a felkelők támogatásával, amire szerintük újabb bizonyíték az a fegyverszállítmány, amit elmondásuk szerint a jemeni partok közelében fogtak el. Szaúd-Arábia a további hasonló próbálkozásoknak még a lehetőségét is meg akarja akadályozni Jemen vörös-tengeri partvidékének tengeri blokád alá vonásával.

(Szaúdi légideszant, utána szaúdi haditengerészet? A síita felkelők már bizonyára azt sem tudják, mit csináljanak félelmükben.)

A sötét szárnyait immár nemcsak Irak, Libanon és Szíria, de Jemen tájai felett is baljósan kiterjesztő síita összeesküvés rémképe természetesen egykettőre cselekvésre sarkallta a "szent helyek őrzőinek" gazdasági partnereit, bár többnyire csak a retorika szintjén. Banglades, Egyiptom, a belháborúk terén már kellemetlen tapasztalatokat szerzett Omán, Malajzia és Pakisztán is támogatásáról biztosította a területi szuverenitásában galád módon megsértett Szaúd-Arábiát - megnyugtató érzés lehet ilyen derék, rendíthetetlen szövetségeseket az oldalunkon tudni -, az Egyesült Államok pedig katonai és biztonsági együttműködésről között szerződést Jemennel. 

Persze ez a konfliktus sem csak a "nemzetközi közösség" reakciói miatt váltotta ki a sajtó érdeklődését. Az Al Arabiya például arról számolt be, hogy a felkelők nőknek öltöztek, és így próbáltak beszivárogni Szaúd-Arábiába, egy másik beszámolójuk pedig a helyiek hiedelemvilágába enged bepillantást: a kormányerők letartóztattak egy torzonborz külsejű varázslót, aki amuletteket akart elrejteni a határon, hogy azok mágikus erejével segítse a felkelők harcát. Legközelebb kit ejtenek majd fogságba, talán egy iráni paplovagot? 

26 komment


| More

Címkék: irán jemen felkelés knn szaúdiak

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr171530684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.25. 13:22:54

"Small wars" léptékben ugyan, de 1939. szeptember 1-i, gleiwitzi rádióállomáshoz köthető érzés kerített a hatalmába.

Valami rendőrörsöt támadtak meg a lázadók, aztán visszavonultak egy kórházba és onnan lövöldöztek és visszavonultak?! Aztán meg kijelentik, hogy igazándiból Szaúd-Arábiával semmi bajuk sincs?! Ja, tök logikus. Az arabokat európai fejjel megérteni nem túl egyszerű, de talán ennyire hülye egyik khat-ot rágicsáló hadúr se lehet.

Aztán meg a válaszreakció: 1300 ejtőernyős, tengeri blokád, mifene. Ja, ez is teljesen arányos. Én meg most jöttem a 6.20-assal, mi?

Szóval nem lepődnék meg, ha Jemen a nem is olyan távoli jövőben Szaudi-kormányzósággá, netán protektorátussá "nőné ki magát", természetesen szigorúan a belső, jemeni elvárásoknak megfelelően, ahogy a "finn kommunista elvtársak" hívták és várták a csodás szovjet hadsereget 1939 telén.

drazsé 2009.11.25. 13:42:07

btw, khat, mi lesz most a termeléssel? tudtommal ott van a legnagyobb része...

Herbert_West 2009.11.25. 13:55:17

Hmmm, nem Szaud-Arábia az USA legfőbb, tradicionális szövetségese a területen? Mit tettek a szaudiak, hogy kivágták a Fehér Ház biztosítékát?

Tilikov (törölt) 2009.11.25. 14:08:01

Szóval a közel-keleti hegemóniáért zajló Irán és Szaúd-Arábia közötti rivalizálás? Ebből a képletből kimaradt egy harmadik játékos, aki miatt még ha egyértelműen eldőlne a mérleg Teherán és Rijád között, akkor sem lehetne közel-keleti hegemón a domináns iszlám hatalom.

Egyébként Izrael hogyan viszonyul ehhez az ügyhöz? Nekik mindegy csak marják egymást a muszlimok? Ők nem támogatják a számukra kisebbik rossz és közvetve szövetséges szaúdiakat?

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.25. 15:26:30

@drazsé:

Lehet, hogy megtaláltad a fő motivációt!

Most áll össze a kép.

Az olajárak a mélységeket verdesik az elmúlt időben. A töméntelen zséhez, meg hozzászokott Rijád. Körbenéztek, hogy miből lehet a megszokott zsé mennyiséget szakítani. Látták, hogy az olaj az elhúzódó gazdasági depresszió miatt reménytelen. Mi az ami a világgazdasági válságtól független, illetve annak hatására még jobban fogy. A drog! Ez az! A heroin okés, de az afgánok, kolumbiaiak és az albánok keményen a kezükben tartják a bizniszt. Aztán megnézték a hozzá kevésbbé mérhető, de termelési és terjesztési volumenében versenyképes, Közel-Kelet partydrogjaként nyilvántartott khatot és látták vala, hogy azt csak Jemen ellenőrzi.

Erre széles mosollyal örvendezének. Behívták az nagyvezírt, s megkérdezék, hogy seggbe tudjuk-e rúgni az igaz hitű testvéreinket az Jemen khattal gazdag földjein? Erre magabiztosan felelt a nagyvezír: "Az hitetlen kutyáktól vásárolt béta-verziós arzenállal bárkit begyalázunk csak adjátok ki a parancsot, óh széles és fényes homlokú Szultánom, ki oly bölcs vagy, mint az gönyörű királyságod legöregebb tevéje!" Az államháztartási deficit legkisebb valószínűségétől is hideget verejtékező ABDALLAH bin Abd al-Aziz Al Saud lazított valamelyest eddigi kétségbeesésében krónikusan szorosan tartott záróizmán és fölényes magabiztosságot színlelve kiadta a Fall Wei...khm, akarom mondani Fall Khat nevű haditerv kidolgozására a parancsot... a többit már tudjátok
;-)))

drazsé 2009.11.25. 15:39:36

@Első Osztályú Huszárkapitány:

mindig is tudtam, hogy egy géniusz vagyok :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.25. 15:58:31

"Szaúdi légideszant, utána szaúdi haditengerészet? A síita felkelők már bizonyára azt sem tudják, mit csináljanak félelmükben."
jó, gondolom a törököktől jobban berezelnének. de azért pénzben, fegyverben, paripában a szent helyek őrzőinél sem lehet hiány. vagy annyira rosszul képzettek?
(legfeljebb besegít nekik a szövetséges bangladesi tengerészgyalogság...)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.25. 16:01:07

@Első Osztályú Huszárkapitány: jemen szaúdi területté válása jemen kiterjedt részei számára szvsz a legjobb megoldás lenne.

bz249 2009.11.25. 16:02:42

@Radio Free Aberrania: a haditengereszetuk nem olyan nagy hudejujde, bar azert a Lafayette-osztaly helyi valtozata nem is rossz vas

en.wikipedia.org/wiki/Royal_Saudi_Navy

Mondjuk, ha tenyleg beszereznek ket Daring-ot, akkor hardverben utosnek fognak szamutani.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.25. 21:12:57

@Herbert_West:
Nem vágtak ki semmilyen biztosítékot, a jemeni kormányt támogatják, ahogy az USA is.

@Tilikov:
Én azt mondanám, hogy SZA és Izrael is a közel-keleti status quo fenntartásában érdekelt.

@Radio Free Aberrania:
Fogalmazzunk úgy, hogy SZA nem kifejezetten az a fajta ország, amely jó katonaanyagot termel ki.

Tilikov (törölt) 2009.11.26. 08:45:39

@Rammjaeger83: "Én azt mondanám, hogy SZA és Izrael is a közel-keleti status quo fenntartásában érdekelt."

Ez egészen logikus. De tényleg felmerült bárkiben is, hogy a fennálló helyzet megváltozhat a jemeniek előnyére és a szaúdiak rovására? Szerintem Irán csak túladott a leselejtezett hadszerein, miközben otthon nyomathatja a propagandát a Nagy Sátánnal szövetkező szaúdiakról az igazhitűek ellen.

Apropó iráni propaganda. Szerintük a síiták sorra verik vissza a szaúdi támadásokat...
www.iran-daily.com/1388/9/5/MainPaper/3557/Page/9/Index.htm

Kendan 2009.11.26. 11:17:49

Ahogy én látom, SZA lépése teljesen logikus. Amíg Jemenen belül mentek a harcok addig oké volt, de mióta az ottani kormányerők elkezdték nyomni a lázadókat, azok voltak olyan hülyék hogy erőforrások/propagandasikerek érdekében megrángatták SZA bajszát. Innentől pedig SZA-nak elege lett belőlük, és amellett hogy visszaütöttek (valsz. Jemen határait lazán értelmezve) nem felejtették le hogy ez végső soron egy COIN művelet, és igyekeznek elvágni a lázadók utánpótlását.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.26. 17:39:01

@Tilikov:

"Szerintem Irán csak túladott a leselejtezett hadszerein, miközben otthon nyomathatja a propagandát a Nagy Sátánnal szövetkező szaúdiakról az igazhitűek ellen."

Ennél azért összetettebb a kép - SZA és Irán rivalizálnak a térség vezető államának szerepéért. SZA szponzorál egy pár kedves szervezetet (pl Jundullah), amik befűtenek a perzsáknak, ezért most Irán örül, hogy fogást talált a szaúdiakon, és meghálálhatja a szaúdiak eddigi szívességét.

Aszimmetrikus hadviselés egyik szabálya, hogy ha egy másik állam felkelőket szponzorál a te területeden, akkor a legjobb megoldás, hogy ha te is gründolsz egy hasonló mozgalmat a másik állam területén. Máris van egy jó tárgyalási alapod, és nem keveredtél államközi konfliktusba agresszorként.

BTW az szaúdi média pont ma szellőztette meg a független Baluchisztán ötletét:

www.alarabiya.net/articles/2009/11/25/92381.html

Külön felhívnám a figyelmet az "American Friends of Baluchistan" fantázianevű társaságra.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.26. 17:44:57

@Tilikov:

Ja, és a sííita - szunnita kölcsönös anyázásban inkább a "rejecters" (szunnita) és az "apostates" (sííita) megnevezéseket szokták használni. (legalább is Irakban)

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.26. 20:09:56

@SchA:

Most így estére egy kicsit lelassultam, ezért pontosan nem értem Baluchistan példáját. Arra akarsz rávezetni minket, hogy most melegiben pont van egy ilyen függetlenedősdi-anyaországtestből kiragadósdi a nukleáris hatalom Pakisztánnál és ilyesmibe torkolhat a Khatban gazdag Észak Jemen rebelliseinek a története is? Mert ha jól értettem SZA és US a status quoban érdekelt vagy mégse? Illetve, ha az mégis realitás lenne, hogy az irániak tényleg megbugázzák ezt a dolgot, akkor ha Iránban létrejön egy "Iranian Friends of Khatistan", akkor csinálhat SZA meg US, amit akar, akkor is lesz jemeni Trianon?

Lehet, hogy off, de aranyos volt olvasni, hogy Baluchistan nyersanyagokban és gázban gazdag vidék, míg a népsűrűség pedig az alaszkaival vetekszik. Nahát, nahát, hogy pont most jöttek rá, hogy gonosz-csúnya Peshawar nem foglalkozik velünk, nosza szakadjunk el.

Ja és még valami. Tudnátok küldeni egy jó linket, ahol tömören érthetően :-) le van írva a Perzsa-Öböl körüli térség etnikai és vallási összetétele? Félolvasott buszsoförként azt tudom, hogy a wahabita muszlim seggbe rúg, ha leszunnitázom, a szunnita meg végkép kardélre hány, ha lesíítázom, a szufi iszlámban hívő meg röhög rajtam és tovább táncol zenél. A perzsa a tekintetével megöl, ha learabozom, az arab pedig negyedíziglen megátkoz, ha lekurdozom. Na, szóval a jemeni összetételről meg még kevesebbet tudok, viszont mostmár érdekel.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.26. 20:31:48

@Első Osztályú Huszárkapitány:

Baluchisztán csak egy példa az érdekek kibogozhatatlan szövevényének szépségére szemben a sablonos jó-rossz/fekete-fehér felállással.

Balu lakosai bizony formáltak pár felkelői szervezetet, akik harcolnak
1) Pakisztán ellen - szeparatizmus, gazd. érdekek
2) Irán ellen - szintén szeparatista okokból, plusz itt erősebben játszik be a vallási/etnikai vonal (Pakisztánban amit etnikai különbségnek állítanak be, az inkább csak a központi kormánnyal való szembenállást jelenti, már csak Pak. etnikai sokszínűség miatt is)

Támogatja őket - szinte biztosan SZA, és esetleg a (hangsúlyosan nem 100% hihető, de nem is légből kapott pletykák szerint) - Öböl-menti államok, USA, GB. Lásd:

www.presstv.ir/detail.aspx?id=109453§ionid=351020101

Viszont biztosan kapcsolatban vannak az AQ-val.

Irán - SZA játszmában egyértelmű az adok kapok
Jemen vs szunnita felkelők, pl Balu

De Pak is belekerül a képbe, mert AlArabiya híradások elhintették, hogy a jemeni lázadók paki segítséget is kapnak és paki fegyveresek is harcolnak a köreikben. Vagyis nem véletlen, hogy most az AlArabiya elővette a Baluchisztán-témát.

És akkor most add hozzá az USA-t a képhez :)

USA szövetségese Pak, de egy másik USA szöv, SZA által szponzorált felkelők ellen harcol. Eközben az Irán - az USA ellensége - küzd az Jundullahval és hasonlókkal, akik az AQ - és így az USA ellenségeinek - szövetségesei. Továbbá Irán és Pak, akik elég feszült a viszonya, közösen pénzelnek felkelőket Jemenben, SZA hátában.

Az "Ellenségem ellensége a barátom" közhely a legnagyobb baromság a világon, amit ember valaha mondott :)

Herbert_West 2009.11.26. 22:22:34

Lassan átveszi a BCF (Balkan Clusterfuck) helyét a MECF (Middle Eastern Cluesterfuck)

:)

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.27. 09:55:51

@SchA:

Köszi! Most már értem. Hát még ekkora kavarodást!

Nem szívesen lennék az a CIA igazgató (habár itt fekszik a felkérő levél az asztalomon ;-))), akinek ezt az egész guzmit össze kell fognia. El tudom képzelni, hogy adott időben az emberei egyszerre tárgyalnak az egyik emeleten SZA hírszerzőseivel, a másik emeleten Pak jóarcú kormánytisztviselőivel, a harmadik emeleten néhány iráni kettős ügynökkel. A portás tengerészgyalogos meg az idegösszeomlás szélén állva próbálja koordinálni, hogy ezek a liftben, mélygarázsban vagy a kajázó részlegen nehogy összefussanak :-))

u.i.

Hadd legyek egy kicsit pátosszal teli. Úgy látom, hogy ezen blog egyre inkább tanúbizonyságát teszi szent küldetésének (Média Dzsihád! vagy Kereszteshadjárat, válassza ki-ki vallása vagy nem vallása szerint, hogy melyik PR mondat vonatkozik rá), hogy az évszázadok vagy akár mondhatjuk, hogy az évezredek során bevezetett "fekete-fehér" agitprop gondolkodás végre leváltásra kerüljön és tényleg megértsük és persze ne csak mi, "szakértők" :-), hanem a zemberek is, hogy a szürkének a végtelen variációja között válogathatunk csak, ráadásul úgy, hogy az akinek valaki fekete (pl. terrorista), az a másik oldalnak fehér (pl. szabadságharcos) és közbe meg ha jól megnézzük, akkor egyik se, vagy egyszerre mind a kettő.

Na, ez az utolsó mondat, asszem Besenyő Pista bácsinak is tetszett volna.

Tilikov (törölt) 2009.11.28. 09:48:28

Apropó Beludzsisztán. A 19. századi brit térképeken konzekvensen be volt rajzolva B. mint független állam, noha más térképeken nem. Gondolom útmutató volt ez, hogy a brit korona legszebb ékköve milyen irányba terjeszkedhet tovább.

Amennyire én tudom, az iráni beludszisztán nem csak ritkán lakott terület, de náluk még mindig a nomadizáció és a törzsi társadalom járja. Nem valószínű, hogy rendelkeznek az államalapításhoz szükséges civilizációs szinttel. Szép dolog, hogy "Beludzsisztán amerikai barátai" támogatják a függetlenségüket, de ha szuverén állam alakulna ott az fényévekre lenne az ún. demokráciától, és előbb-utóbb biztos befészkelnék magukat mindenféle terrorszervezetek, utána meg lehetne menni ott is rendet teremteni.

Kullancs1983 2009.11.29. 18:14:58

Azért az is érdekes, mennyire meg tud kavarodni a vallási és nemzeti hovatartozás... Az irániak perzsák (főleg) de arabokat támogatnak, akik arabok ellen harcolnak. Közben a rokon kurdok szívnak, mert más a vallásuk. A nemrokon azerieknek ugyanaz, ők haverok. (Azaz az országon belül élők. Pl. az ajatollah is az, nem?) Eközben Azerbajdzsán síita ugyan, de szekuláris, ezért az amúgy is rokon törökökkel van jóban, akik szunniták, de szintén szekulárisok. Eközben Irán jóban van még Szíriával, akik arabok, de síiták, ennek ellenére jóban vannak szunnita országokkal is. Közben Szaúd-Arábia a pakikat meg a többi Közép-ázsiai országot kerülgeti, akik perzsák meg törökök, de szunniták. Hmmm... Ki mondja ezek után hogy itt, Kelet-Európában vannak bonyolult viszonyok? :D

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.30. 11:30:23

@Kullancs1983:

És még mi haragudtunk a Nagy Fehér Sátánra, amikor egy általa kívánatosnak tartott Dél-Németországhoz (Bajorország, Ausztria és Magyarország) csatolt volna a béketárgyalások idején, de csakis azért, mert kb. annyira voltak tájékozottak a jenkik, hogy a magyarokat simán német ajkúnak gondolták és ha jól hallottam az "urban legend"-et, akkor nagyon meglepődtek, hogy a magyarok nem németek és van saját, "marsról" származó (tudósaik és) nyelvünk is. Hát persze, ha ő korábban a térképre nézett, akkor annyit látott, hogy Austrian-Hungarian Monarchy. Ha pedig művelt volt, akkor tudta, hogy a németnek ezer "alfaja" van, fríz, szász, bajor sváb, stb. Ebbe belefért volna egy "magyar" germán törzs is :-)

Szóval ebből a távolból, nekünk is egybefolynak a közel-keleti népek, etnikumok, pedig nem kéne... de majd ez a blog tesz ellene.

dr. Pascal 2009.11.30. 17:15:29

@Első Osztályú Huszárkapitány:
azért nem csak az amerikaiaknál folynak egybe a dolgok. Senki sem lexikon (tisztelet a kivételnek)

Van szerencsém egy lett lánykához, aki irigykedve mondta, hogy milyen jó nekünk magyaroknak, hogy olyan hasonló a nyelvünk, hogy megértjük a románokat és a szlovákokat is (vannak a csoportban székelyek és felvidékiek egyaránt).

Cserébe mikor én beszélgettem az amerikai csajokkal, nekem sem volt túl sok információm Wisconsinról...

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.30. 19:10:42

@dr. Pascal:

OK, elismerem, az emberi hülyeség az örök és a sötétség a fejekben sokszor nemzetiségtől függetlenül hatalmas és ráadásul még én védelmeztem ezeket baltiakat, hogy ne tessék egybemosni, mert a lett az nem litván, a litván meg nem észt és így tovább, és így tovább... Olyan, hogy Balti-Államok, meg nincsenek, mert állandóan így emlegetik őket a médiában is, de ha jól tudom a NATO és EU-s tagságon kívül nincsen föderációjuk, sem perszonáluniójuk.

Tényleg, lehetne egy ilyen bullshit huntingot is indítani, azaz ki mondta a legordenárébb hülyeséget ilyen témában. Ne feledkezzünk meg az "Okosabb vagy-e, mint egy ötödikes" amerikai műsor világhírűvé vált szőke cicusára, aki meglepődve vette tudomásul, hogy "Hungary? Is it a country? Is it in Europe? I thought Europe is a country and every citizen there is speaking French!"

Upsz, most látom, hogy oldalazunk egy kicsit az off irányába, Lord of the Moderators kegyelmezz!

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.12.08. 17:52:31

UPDATE

Jemeni lázadók videója
www.youtube.com/watch?v=Hldy8A2Mz3k

És egy érdekesebb cikk
www.yementimes.com/defaultdet.aspx?SUB_ID=33116

"Jordanian Commandos support Saudi troops in fight against Houthis"

"Houthis received further support over the past time period…They use elements from the Horn of Africa, particularly Somalia in digging trenches on mountains, which they use for storing ammunition and implanting ambushes against the army.”

"According to sources, advanced engineering methods are used in digging trenches that provide good protection for Houthi fighters during their clashes with troops"

Kíváncsi lennék, mik ezek a fejlett árokásási módszerek...

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.12.08. 19:02:24

@SchA:

Köszi a filmecskét!

Hát, mit ne mondjak...qrva nagy fegyvertény annak a dzsipnek a szaudiktól való megszerzése :-))

Plusz a szlogenek is igen meggyőzőek, halál Amerikára és Izraelre. Ja, ezeknek a kecskepásztoroknak ott lenn semmi másra nincs idejük, mintsem a világpolitikai nézeteiket csiszolgassák. Látom magam előtt azt a szerencsétlen jemeni palit, akit az iráni kiképzőtisztek nyomatnak "tudással". Mer' ideológia nélkül kérem nem megy. Valahogy így képzelem:
- Szóval, ha jönnek a külföldi újságíróktól, akkor nem elraboljátok meg váltságdíjaztok, hanem azt mondjátok halál Amerikára és Izraelre!
- Az hol van?
- Nem, mindegy? Ezt kell mondani és kész?
- De miért?
- Mert kell a PR, akarom mondani, ők a gonoszok. Neked a kormányod, a szaúdiak, az amerikaiak és a zsidók miatt rossz.
- De én annyira nem is érzem magam rosszul. Most házasodtam, a tevém is ellett egyet.
- Ááááhhhh... reménytelen vagy... nesze itt egy csomag extra khat...

A táj pedig nagyon tetszett. Most már értem, hogy miért termesztik ott a khatot. Na, de éppen ezen a a szép, termékeny területen aknavetőzni, meg napalmozni? Hát mi lesz így a khat terméssel és betakarítással, hm???

Kullancs1983 2010.01.03. 19:07:52

Eleg erdekes hireket hallani mostansag Jemenrol... Obama es Brown bejelentettek, hogy kozos penzbol osszedobatnak egy jemeni antiterrorista rendori egyseget. illetve utobbi azt is bejelentette, hogy a pakisztani al-kaida mar az utolsokat rugja, azert menekulnek Jemenbe meg Szomaliaba, de ugyis hiaba, stb. Nomarmost, az hogy Jemenben vagy epp Szomaliaban meg nem olyan erosek mint Pakisztanban voltak szerintem nem nagy dolog. Meg lehetnek. A masik: Ha jol tudom Jemenben a siitak lazadnak. Erre Iran helyett Al-Kaida? Es ezt most megis hogy? 34 szetbombazott Al-Kaidas, meg Al-Kaida-bazisok, meg anyamtyukja... En kezdem elveszteni a fonalat, ezek ilyen hulyek, vagy minket neznek annak?
süti beállítások módosítása