Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...
  • KatPol Kávéház LIII. - A megnyomorított ország„Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég” - terjedt szét a rádióüzenet az éterben 1936. július 17-én, jelt adva a puccsra készülő tábornokoknak a cselekvésre. Spanyolországhoz nem volt túl kegyes a...
  • KatPol Kávéház XLVII. - A csillagok közéKedves hallgatók! A KatPol Kávéház következő adása ezúttal a science fiction területére űrhajózik, és a Naprendszer határait feszegeti. A korábbi szavazás második helyezettjeként az újabb, górcső alá...
  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (88) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (27) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (41) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (85) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (10) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (54) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (96) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (2) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (16) ulster (2) usa (159) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

A 2. magyar hadsereg a filmvásznon

2013.02.28. 16:40 Rammjaeger83

"Most már bátran nézhetünk elébe minden orosz harckocsitámadásnak. Magyar szívvel és harcias akarattal, bízva katonai erényeinkben és jól kiépített védelmi rendszerünkben várjuk az orosz támadást. Ha kedvük van, jöjjenek. Ha komolyan támadnak, akkor majd meglátják, hogy milyen erősek vagyunk." - Vitéz Szabó László vezérőrnagy, a 7. könnyűhadosztály parancsnoka, 1943. jan. 9.

"A szovjet erők nagy lendülettel elindított támadásai a magyar és német csapatok ellenállása következtében ki sem bontakozhattak. A magyar arcvonal egyetlen pontján betört ellenséges csapatokat már a támadás megkezdésének másodnapján megsemmisítették." - Pesti Hírlap, 1943. jan. 16.

Minden bizonnyal a kedves olvasó is emlékszik a cikkek, visszaemlékezések, elemzések kisebb garmadájára, amely nemrég a 70. évforduló alkalmából a doni katasztrófáról megjelent szerte az itthoni médiában (lásd pl. itt). Az a fajta időszak ez, amikor az egyébként többnyire mellőzött történészeket is felkeresik a sajtó munkatársai, hogy ugyan mondjanak már az adott témáról néhány értelmes dolgot. Így aztán elég világos képet alkothatunk arról, mi a mai általános megítélése a szerencsétlen sorsú 2. honvédhadsereg történetének. De hogyan tálalták ezt akkor, a történtek idején? Mivel a brit háborús propaganda kapcsán egy kommentelő felhívta a figyelmünket a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményére, amely a Neumann Nonprofit Kft. jóvoltából online is megtekinthető digitalizált formában, úgy döntöttünk, utánajárunk.

A Vezérkari Főnökség 6. Nemzetvédelmi és Propaganda Osztálya (VKF-6) alárendeltségébe tartozó, a 2. magyar hadsereggel egyidőben a keleti frontra küldött haditudósító század tevékenysége alighanem a II. világháborús magyar szerepvállalás egyik kevéssé ismert fejezete. A magyar állami szervek ugyanolyan komolyan vették a háborús propagandát, mint a többi hadviselő fél, így az összesen 14, egyenként négyfős stábból álló század felszerelés, szakmai felkészültség terén nem maradt el német, szovjet vagy akár angolszász kollégáik mögött. A mozgó nyomdákkal, hangstúdióval ellátott egységek fele a hátországban, a többi pedig a hadműveleti területeken tevékenykedett. Íme egy rövid bejátszás az ünnepélyes frontra indulásról:

(A század - akkor modernnek számító - eszközeiről itt egy másik felvétel.) Ők voltak felelősek a frontkatonákat szórakoztató tábori mozik működtetéséért, a honvédek és hátramaradt rokonaik közötti kapcsolattartás elősegítéséért, de legfontosabb feladatuk természetesen az volt, hogy a keleti frontot bemutató "nyersanyaggal" lássák el a sajtót, a rádiót és a Magyar Film Iroda Részvénytársaságot (MFI), amely a horthysta propagandagépezet valószínűleg legfontosabb fogaskereke volt. Ez a cég készítette ugyanis a heti filmhíradót, amely 1924 és 1944 között összesen 1084 adást élt meg, és vetítése már 1926-tól minden moziban kötelező volt. A magyar fegyveres erők erre szakosodott szervei egyaránt tanulmányozták a nyugati és szovjet propagandisták tevékenységét, és hozzájuk hasonlóan arra jutottak, hogy a propaganda leghatékonyabb eszköze a film.

A 2. hadsereg parancsnoksága alatti haditudósító század felvételeit ennek megfelelően a Vezérkari Főnökség bírálta el, a jóváhagyott anyagokon a végső technikai munkálatokat pedig egy budatétényi központban végezték el nagy műgonddal. Az MFI persze nemcsak hazai forrásokból dolgozott, gyakran a Deutsche Wochenschau adásait vette át. A tényleges harcokról csak kevés film készült, és nemcsak azért, mert a haditudósítók testi épségére is gondolni kellett, hanem mert a korabeli technológiával nem volt könnyű éles, jó minőségű, a nézők számára is élvezhető felvételeket készíteni a tüzérségi gránátok becsapódásáról, légicsapásokról meg effélékről. A probléma kiküszöbölésére Örkény határában katonai egységek bevonásával komplett harckocsi- v. lovassági rohamokat, partizánvadász akciókat "játszottak el" a kamerák előtt. Zsákmányolt harceszközöket is rendszeresen felhasználtak ilyen célokra, egy alkalommal pl. egy szovjet páncélost csörlővel vontattak, miközben a honvédek "megtámadták" majd kézifegyvereikkel hősiesen "leküzdötték". További érdekesség, hogy a felvételek készítésekor nem rögzítettek hangot - a hanganyagot máshol vették fel, és természetesen erre szolgáló műtermekben "keverték rá" az adott filmfelvételre.

Némely tudósítás "hamis" mivolta a kritikus szemlélő számára eléggé egyértelmű. Itt pl. Horthy István kormányzóhelyettes és bajtársai elvileg egy T-34-et iktatnak ki, az ismert okból hírhedtté vált MÁVAG Héja típusú vadászgépeket repülve:         

Persze az egész jelenetet röhejesnek találja az, aki egy kicsit is konyít a II. világháborús haditechnikához, de ez nem volt lényeges, mivel 100 néző közül kb. 99 ismeretei nem terjedtek ki erre a témára. Külön vicces, hogy a film elkészítéséhez a Ju-87 zuhanóbombázók jellegzetes hangját "vették kölcsön". Ehhez képest nem is tűnik akkora turpisságnak, hogy egy másik tudósításban a lelőtt szovjet harci gép szerepét játssza a Stuka. Egy másik - gyaníthatóan az Alföld sík vidékén, de legalábbis a hátországban készült - felvételen bolsevista orvlövészeket láthatunk, akik felismerik harcuk hiábavalóságát, és egy búzatáblából spontán módon felbukkanva megadják magukat a magyar honvédeknek.

Ám korántsem volt mindig szükség ilyen kirívó csalásokra, a haditudósítók feladata elvégre nem a szó szoros értelmében vett tájékoztatás volt. Külföldi kollégáikhoz hasonlóan sablonok szerint dolgoztak, bátran építve az előítéletekre és sémákra, melyeket vagy ők és más propagandisták formáltak, vagy már korábban gyökeret eresztettek a néplélekben. Ennek megfelelően a haditudósítások is jól elkülöníthető témakörökbe csoportosíthatóak. Lássunk erre néhány példát.

A honvédcsapatok ünnepélyes útnak indítása ill. későbbi fogadtatása

Az ilyen események hírértéke magától értetődő. Az alábbi felvételen pl. egy frontra induló páncélvadász alakulat budapesti búcsúztatását láthatjuk. A magam részéről nem is annyira a Nimród típusú páncélgépágyúkat találtam érdekesnek, hanem hogy a menyecskék bor vagy pálinka helyett az ősi magyar italnak aligha nevezhető sörrel kínálják a honvédeket.

Ez az alakulat pedig 1943 első napján indult útnak - remélhetőleg a kéményseprő tényleg szerencsét hozott nekik, és túlélték a doni áttörést. Kassán a huszáralakulatokat nem más, mint Kállay miniszterelnök búcsúztatta, nem egészen egy évvel később pedig a 2. hadsereg hazatérő parancsnokát, Jány Gusztáv vezérezredest üdvözölte:

A realitásokkal számolva a kormányfő kénytelen volt elismerni, hogy a 2. hadsereg sajnos veszteségeket is elszenvedett a télen, de a Don menti védekező harcok sikertelen mivoltáról természetesen még Jány sem beszélhetett nyilvánosan. A súlyos horderejű eseményekről a hazatérő csapatok nagykanizsai fogadtatása kapcsán sem eshetett szó. A hátország és a honvédség közötti szoros köteléket voltak hívatottak még bemutatni a sebesült katonáknak való ünnepélyes karácsonyi ajándékosztásról és a frontharcosok részére szervezett adománygyűjtésről szóló híradások.   

A katonák mindennapjai

Örökzöld téma volt ez minden hadviselő ország médiájában. A filmhíradó szerint a becsületes magyar baka nyers jókedvvel száll szembe a szürke hétköznapok nehézségeivel és unalmával, miközben orosz civilek lelkes, önkéntes segítségével téli szállást, máskor pedig hadifoglyokat mozgósítva vasutat épít, lábadozás közben pedig játékokat és asztali díszeket készít és segít aratni. Itt egy tábori lókórház életébe nyerhetünk bepillantást - előre szólok, hogy a felvétel a lóbuzi olvasók nyugalmának megzavarására alkalmas, mivel egy szerencsétlen állat gázkamrába zárását is bemutatja.

Olyan monoton feladatokat is el kellett végezni, mint a kocsijavítás, járműjavítás vagy a kenyérsütés, de persze a harc közben vidáman megpihenő csapatok is visszatérő motívumnak számítanak, lásd pl. itt és itt. Az utóbbi bejátszás jó példa arra, hogy néha a propaganda is burkoltan kimondja az igazságot, mivel arról tájékoztatják a nézőket, hogy az akadályokat "a magyar honvéd hagyományos szelleme és győzni akarása" győzi le - megfelelő felszerelésről, kiképzésről nem esik szó. (Mellesleg bemutat zsákmányolt amerikai gyártmányú harckocsikat is.) Ezen a felvételen pedig cirkuszi mutatványokhoz konyító honvédek szórakoztatják bajtársaikat, a német tiszteket és és az orosz civileket is.

Harc a partizánok ellen

1942 kora nyarán a 2. hadsereggel együtt a honvédség 5 további hadosztálya is a keleti területekre érkezett a már ott működő megszálló erői kiegészítésére. Az ő tevékenységük szintén a II. világháborús magyar részvétel kevéssé ismert fejezete, nagyrészt azért, mert politikai okokból a magyar és a szovjet/orosz vezetés a kellemetlen téma feszegetését 1945 óta egyszer sem tartotta kívánatosnak. Némileg más volt a helyzet a háborús filmhíradók készítői esetében, mivel számukra a keleti fronton egyre erősödő partizánharc alkalmat nyújtott a bolsevik ellenség barbár, gátlástalan mivoltának újbóli hangsúlyozására és a civil lakosság szovjet örökségű mélyszegénységének bemutatására. Ebben a tudósításban az utóbbi jelenség háttérbe szorul ugyan, itt viszont már a kenyerüket a nélkülöző oroszokkal megosztó honvédeket láthatunk:   

Azt mondjuk a rombolást elnézve nem tudom, mégis milyen otthonokba tudtak "visszatérni" a pórul járt civilek. Valamilyen megfontolásból ebben a tudósításban is mutatnak felgyújtott faházakat. Mindenesetre elmondható, hogy a filmhíradók az orosz lakosság iránt inkább szánalmat, mint gyűlöletet vagy megvetést voltak hívatva kiváltani - mondjuk a tetvészkedés, mint az "orosz tisztálkodás egyik módjának" bemutatása azért megmosolyogtató.

A megvert ellenség

Ehhez felesleges kommentárt fűzni. A háborús propaganda egyik állandó figurája a foglyul ejtett, toprongyos, koszos baka.

Hasonló hír látható itt és itt.

A győzedelmes harc

Nos igen, mi másról is szólna a háborús filmhíradók zöme. Az alábbi film egy felderítő műveletről szól. Némelyik részlet olyannyira realisztikusnak tűnik, hogy akár valódi összecsapásról is készülhetett - persze mérget azért nem vennék rá:

Ez a felvétel egy magyar bombázóalakulatot mutat be, amely szemmel láthatóan nem tart ellenséges légicsapástól (felhívnám a figyelmet a robbanótöltet platóról való lepakolásának egyszerű módjára). Ebben a tudósításban - gyaníthatóan a hatás kedvéért - egy harckocsik még fákat is kidönt a kamera előtt, itt pedig páncéloscsapást láthatott a nagyérdemű, bár a célba vett ellenség nem bukkan fel:

Máshol rejtélyes célból való vízbe lövöldözést mutatnak be. Előnyomulás a Don felé:

A "doni védekező harcokat" megörökítő alábbi felvétel pedig valódi gyöngyszem:

Az még hagyján, hogy szinte biztosan Magyarországon készült, de a doni áttörés idején a 2. hadsereg kötelékében nem voltak páncéloserők (a keleti fronton állomásozott ugyan egy magyar páncéloshadosztály német parancsnokság alatt, de az sem Turán típusú harckocsikkal volt felszerelve). A súlyos vereség tényét természetesen a filmhíradókban is elhallgatták/félremagyarázták, és erősen idealizált képet festettek a védekező csapatok helyzetéről (további hasonló tudósítások megtekinthetők itt.)

Végezetül fel kell tenni a kérdést, hogy mégis mennyire volt hatékony a magyar háborús propaganda? Nem szívesen ismételgetek kliséket, de...ezt már utólag nehéz megítélni. Ehhez nincs köze annak, hogy ma hogyan ítéljük meg a magyar részvételt a II. világháborúban, mivel véleményünket akaratlanul is befolyásolják a részvétel és a végső vereség hosszú távú következményei, többek között a 40 évnyi létező szocializmus. Egy dolog biztos: Szlovákiával vagy Romániával ellentétben Magyarországon sem a köznép, sem a politikai-katonai vezetés körében nem alakult ki számottevő ellenállás a németek oldalán folytatott harc ellen. És ez is egy olyan kellemetlen tény, melynek okait 1945 óta senki nem feszegeti szívesen.

Horthy médiamunkásai minden jel szerint kiváló munkát végeztek.

Felhasznált irodalom:

Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

Vécsey Aurél: A II. világháború Magyarországon

18 komment · 1 trackback


| More

Címkék: video magyarország propaganda magyarsajtó 2.vh

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr575019155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [KNN] A hallgatás szakadozó leple 2013.03.28. 21:03:15

Az Írországban régóta népszerű viccek közül az egyik egy angol megszálló katonáról szól, aki szuronyával keresztüldöfi az idegen uralom ellen tiltakozó ír prolit, aztán a forma kedvéért hangosan összeszidja és jól bele is rúg néhányat, miközben a szere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noodlay 2013.03.01. 12:11:27

"Végezetül fel kell tenni a kérdést, hogy mégis mennyire volt hatékony a magyar háborús propaganda?"

A MVH propaganda hatékonyságának... ma már annyira nincs jelentősége. Viszont arra mindenképpen jók ezek a képek, hogy tudjuk, az azt a kort megélő rokonaink (szülők/nagyszülők) hogyan látták a nagy világégést. Mármint hogyan láttak akkor, amikor az még nem volt olyan kézzelfogható, mint a falu főterén állomásozó honvéd/német/szovjet alakulat.

Merthogy a '45 utáni időkben nem voltak szépen elmagyarázva, hogy ezek a filmek miben tértek el a valóságtól. Saját nagyszüleimen látom, hogy ők ezt tényleg elhitték. Ők látták ezt a propagandát - aztán a marhavagonokat a németekkel - aztán a szovjeteket. A tényleges eseményekről akkor szereztek tudomást, mikor én levittem nekik a történelemkönyvemet.

Skorzeny 2013.03.01. 13:48:42

Hiánypótló poszt!
Grat hozzá!

Az meg, hogy az akkoriak jobban tartottak a szovjetektől, mint a németektől, nem meglepő. Ilyen volt a közgondolkodás. A "dicsőséges 133 nap" után senkinek nem volt illúziója a kommunizmusról.

tudi 2013.03.01. 17:12:31

Régebben volt egy műsor az M1-n, amin régi filmhíradókat mutattak, igaz azok még a 30-s években készültek, az is érdekes volt, meg ezek is. Látszik, hogy "kis ország, kis pénz" nem futotta olyan propaganda filmekre, mint az itt bemutatott angol propaganda filmek.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.03.01. 17:45:47

@tudi:

Ne feledkezz meg az "Észak/Kelet/Dél felé" filmekről, melyeket szintén az MFI készített.

Fredddy 2013.03.01. 18:44:39

@Skorzeny: a magyar közvélemény egyértelműen németbarát volt, inkább csak a mérték változott (háborúba menni értük azért nem mindenki akart)- a kommunizmust már a két háború közötti propaganda is elítélte, a németek rosszabbik oldaláról a szélesebb közvélemény csak a háború utolsó szakaszában szerzett tudomást (más kérdés, hogy ekkor már az oroszokkal kapcsolatban is gyűlt a közvetlen tapasztalat:P).

Skorzeny 2013.03.01. 18:47:50

@Fredddy:
Ez így igaz. Nem tudlak megcáfolni!:D

David Bowman 2013.03.03. 08:01:59

Kedves Olvtársak!
Ki tudja, miért nem lehet a Sára féle filmeket online megnézni? Sehol sem lelhetők fel.
Sára Sándor : Krónika
A második Magyar Hadsereg a Donnál

Untermensch4 2013.03.03. 16:43:54

egyik nagyapám mondta hogy amikor az oroszok ostromolták pestet ő még mindig meg volt győződve róla hogy a németek nyerik a háborút. akkori viszonylatban nagyon hatásos lehetett ez

Őrültteknos 2013.03.04. 14:37:43

A bombák lerakása az tényleg epic "józsi bameg" módszer:-)
Érdekes, hogy az egyik bombázópilóta az alkarján viseli a rangjelzést.

A páncéloscsapást alaposabban nézd meg!
"bár a célba vett ellenség nem bukkan fel:"
04:07-nél kibújik a toronyból egy harckocsiparancsnok, hogy személyesen legéppisztolyozzon egy "ellenséges" katonát! Kicsit sem színházi a jelenet:-)

Amúgy a partizánvadászos hangulata teljesen olyan, mint a mostani afghanisztáni soldier home video-knak. Bazi nagy járgányokkal mászkálnak a pusztaságban és rohadt messzire lövöldöznek ki tudja kire, miközben a katonák csak álldogálnak a cuccok mellett.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.03.04. 15:05:19

@David Bowman:

Itt van két részlet:

youtube.com/watch?v=gqjz23BR62I

youtube.com/watch?v=vpaZfd55cEA

@Őrültteknos:

Az a géppisztolyozás tényleg elkerülte a figyelmemet.

tudi 2013.03.04. 19:27:47

@Rammjaeger83: Köszönöm igyekeztem pótolni a hiányosságot és megnéztem őket.
Én meg erre a gyöngyszemre akadtam:
www.youtube.com/watch?v=EbwVTmArIPs

MZoli 2013.03.05. 00:29:58

www.youtube.com/watch?v=u2Z5iKKWcy8

Ez meg a szomszedbol, egesz estes film 42-bol. Nem neztem vegig, csak beleneztem nehol. Azert lathato, hogy helyenkent a szlovakok is ugyanazokkal a propaganda temakkal dolgoztak, amiket feljebb bemutattatok. Mindenesetre ez a szlovak film frontfelvetelekkel dolgozik, es tobb benne az erdekesseg. Holnap talan majd keresgetek a Miusz menti vedelemrol, Rosztovrol, Kaukazusrol. Ennek a filmnek a vegen van egy keves rosztovi anyag. Az jol lathato, hogy nagyon, de nagyon szetlottek a varost.

David Bowman 2013.03.05. 19:40:34

@Rammjaeger83: 0 De bizony, ez az!! Köszönöm!. 50 napja rakta fel, úgy látszik, azóta nem kerestem.

Bloodscalp 2013.03.21. 11:00:11

@Őrültteknos: Afganisztánban partizánok?:) értem én, de azért érdekes hasonlat:)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.03.21. 14:21:38

@Bloodscalp:

Nem annak hívják őket, de azért a szituáció hasonló.
süti beállítások módosítása