Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVI. - Pokolban a legjobbakAz ukrajnai háború eseményeit figyelve nem lehet elmenni a Jevgenyij Pirgozsin nevével fémjelzett – és vele gyakorlatilag eggyé váló – Wagner katonai magánvállalat mellett, amely a szíriai és afrikai...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...
  • KatPol Kávéház LXXI. - Best GirlAbu Naszr al-Farabi, a híres muszlim filozófus, matematikus, jogtudós és zeneszakértő azok közé az irigylésre méltó történelmi szereplők közé tartozott, akiket utólag több nemzet is magáénak...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Az ellenség egy újabb fészke a láthatáron?

2012.07.02. 10:06 Rammjaeger83

Már régebben elterveztük, hogy a médiában felbukkanó sajátos történelmi hasonlatok témája megérdemelne egy részletes posztot. Ennek alighanem itt lenne az ideje, mert a közelmúlt sok újdonságot produkált ezen a téren. A teljesség igénye nélkül: Szíria (vagy Líbia) lehet az új Irak, egy másik verzió szerint Szíria lehet az új Bosznia, Mali lehet a második Szomália, továbbá Líbia lehet az új Afganisztán (korábban Jemenről mondták ugyanezt, de ez már többé-kevésbé "lecsengett" - nyilván a médiamunkások figyelme sem lankadatlan). A legfrissebb okosság szerint Mali "Nyugat-Afrika Afganisztánjává" válhat - nem kisebb hatalom mondta ezt, mint a francia védelmi miniszter.

b1f78de2-a7dd-11e1-ada2-9dbf85f399ff-493x328.jpgAz efféle megszólalások mögött természetesen inkább külpolitikai célkitűzések húzódnak meg, semmint az absztrakt helyzetértékelés igénye, és az okok ebben az esetben is elég egyértelműek. Beteljesülni látszanak ugyanis azok a jóslatok, melyek szerint Mali északi részén a hadsereg gyors veresége és a tuareg államalapítás ellenére sem fog beköszönteni a társadalmi béke. A kormányellenes erők egyébként sem szilárd koalíciója a múlté, ráadásul újabb, kölcsönös bizalmatlanságot ápoló fegyveres szervezetek jelentek meg a belpolitikai palettán, mint pl. a Köztársasági Mozgalom Azavad Helyreállításáért (MRRA) vagy a feketékből verbuvált Hazafiak Ellenállási Mozgalma Timbuktu Felszabadításáért (MPRLT). A bombasztikus elnevezések és meghirdetett célok persze itt is a helyi érdekcsoportok nyers gazdasági-politikai érdekeit leplezik ezen a vallásilag még úgy-ahogy, de etnikailag és kulturálisan semmiképpen nem egységes, kb. Spanyolország méretű kietlen vidéken, tovább nehezítve a szövevényes viszonyokat átlátására vállalkozó külföldi szemlélők dolgát.

1676740_5_e274_le-mali-sanctuaire-d-aqmi_10f67a4ed843d9b6303d9abb62441039.jpg

Ráadásul a főszereplők közötti erőviszonyok is gyorsan változnak. A szeparatista MNLA tuareg egységeit eddig sem hadtápolták külföldről, ami azon a nem éppen zsíros földön a szokásosnál is nagyobb hátrány, tevékenységük pedig a helyi lakosságból nem váltott ki osztatlan lelkesedést. A nagyobb településekről, mint Gao, Kidal és Timbuktu, már saját elmondásuk szerint is kiszorították őket az iszlamizmus zászlaját maguk köré csavaró mozgalmak, főleg a maghrebi al-Kaida (AQIM - az arrafelé inkább használatos francia rövidítés szerint AQMI) és az Anszar al-Dín. Jelentős jövedelmet realizálnak a dohányáruk és kábítószerek csempészetéből, kérdéses hitelességű francia sajtóértesülések szerint Észak-Mali - illetve mostmár Azavad - kevés számú repülőterének birtokában bőkezű külső támogatásban részesülnek, és a helyi arab klánok együttműködését keresve, segélyt osztogatva a rend és biztonság védelmezőinek szerepében lépnek fel.

Az iszlám törvénykezés bevezetése Timbuktuban. A visszaváltandó sörösüvegek, a pogány bálványok és a hitetlen Kalifornia lobogója mind megkapták a magukét.  

Közben a bamakoi katonai junta számottevő csapatok híján nagyobb hajlandóságot mutat a belső ellenzékkel való leszámolásra, mint az ország területi integritásának helyreállítására - na nem mintha az bármikor szilárd lett volna. A nemzetközi nyomás hatására kinevezett ideiglenes államfő nemrég ízelítőt kapott hatalmának valódi mértékéről, amikor is a hadsereg hallgatólagos, de egyértelmű jóváhagyásával tüntető civilek egy csoportja a rezidenciájához vonult, majd ott a demokratikus egyetértés jegyében eszméletlenre verte.

Ilyen körülmények között természetesen az Egyesült Államok sem tartja ildomosnak Mali katonai segélyezésének újraindítását. A junta vezetője, Amadou Sanogo százados a beígért választások időpontját sem tűzte még ki, és ellenzi a külföldi békefenntartók behívását is, így a politikai kompromisszum jegyében a lekenyerezésére elkülönített szolgálati autó, lakás és emelt nyugdíj egyelőre nem tekinthető másnak, mint rossz befektetésnek.  

Mindez persze a harcok következtében megindult, több százezres menekülthullámmal és az egész térséget fenyegető éhínséggel együtt újabb indok arra, hogy a szenzációhajhász médiabeszámolókra rájátszva a francia kormány mellett annak afrikai jóbarátai is megkongassák a vészharangot. Niger elnöke pl. tudni véli, hogy Azavad iszlamistái afgán, pakisztáni és nigériai kiképzőket alkalmaznak, és elefántcsontparti ill. togoi kollégáival együtt amellett kardoskodik, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) - "dicső" hagyományaihoz hűen - az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával több ezer fős békefenntartó erőt küldjön a térségbe. Hasonló kívánsággal élt az Afrikai Unió is, az EU fejesei pedig szemmel láthatóan nem zárkóznak el az ötlettől. (Sajátos módon az AQIM és az Anszar al-Dín is adják alájuk a lovat azzal, hogy Afrika távoli tájairól nagy számban hozzájuk sereglő "szent harcosokról" számolnak be, noha természetesen ezt más megfontolásból - önmaguk fényezésére, a gazdag mecénások bizalmának elnyerésére - teszik.) Algéria és Mauritánia nem támogatják az efféle beavatkozást, de ez nem akadályozta őket abban, hogy időről időre légicsapásokat mérjenek a szerintük túlzottan elkanászodó iszlamistákra. Mások egyenesen azt szeretnék, ha a NATO is csinálna valami hasonlót.

Hidegebb fejű elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a Mali és Afganisztán közötti párhuzam eléggé erőltetett, főleg azért, mert az emlegetett fegyveres mozgalmak egyetlen szomszédos országtól sem kapnak támogatást, politikai céljaik kizárólag helyi szintűek, Azavad pedig földrajzi okokból is alkalmatlan arra, hogy bármiféle felforgató tevékenység biztonságos melegágya legyen. Egyelőre az ENSZ sem töri magát az aktív fellépés érdekében, a tervbe vett békefenntartó erő finanszírozásáról és felhatalmazásáról nem történt megegyezés - bár három afrikai ország kontingenseket már felajánlott -, az USA pedig csak logisztikai támogatásra hajlandó, csapatok bevetésére nem. A külföldi beavatkozás azonban továbbra is "terítéken" van - ha másképp nem, akkor UAV-csapások formájában.

Mire lehet következtetni ezekből a vérkomolynak szánt javaslatokból a katonai kalandorkodásra Nyugat-Afrikában? Egy dolog biztos: szervesen illeszkednek egy több éves, mondhatni eszmei áramlatba, sőt annak a következő logikus lépését képezik.

A biztonságpolitika fő jellemzője ugyanis az, ami más, "komolytalanabb" területeké, mint pl. a popzene, vagy a divat világa: trendek jönnek és mennek, gyakran különböző helyeken egymással párhuzamosan, anélkül, hogy a közönség ezek racionális magyarázatát igényelné. És sokan mindebből jó időzítéssel hasznot húzhatnak - mert ugyebár az átlagember szereti a változatosságot. Az Egyesült Államokban pl. volt időszak, amikor a prominens megmondóemberek, politikusok magabiztosan bölcselkedtek Közép-Amerika hallatlanul nagy geopolitikai jelentőségéről. Néhány évvel később Brzezinski mester hatására már az lett a nagy sláger, hogy Közép-Ázsia a földgolyó döntő fontosságú földje. Megint mások ugyanezt mondták - és mondják - a Közel-Keletről, vagy éppen a Dél-kínai-tengerről, és így tovább. Lényegében teljesen mindegy, hogy az éppen folyó felhajtást alátámasztják-e a politikai-gazdasági-katonai realitások.

Jelenleg a "fekete kontinens" van soron. Ha valaki - akárcsak felszínesen is - az utóbbi években követte a biztonságpolitikai közbeszédet a nyugati médiában, észrevehette, hogy egyre gyakrabban jósolják az észak-afrikai térség stratégiai jelentőségének növekedését olyan tényezőkre hivatkozva, mint pl. az iszlám fundamentalizmus terjedése vagy a túlnépesedés hosszú távú hatásai.            

w-usAfrica.jpg

Ha hozzávesszük, hogy mindez tettekben, konkrétan pl. az Egyesült Államok észak-afrikai (katonai) szerepvállalásának növekedésében is megnyilvánul, akkor a Maliban kialakult helyzet miatti, egyre látványosabb aggodalom mindjárt nem tűnik olyan meglepőnek.   

25 komment · 1 trackback


| More

Címkék: mauritánia mali niger knn államkudarc

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr594623172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [KNN] Mindeközben a stratégiai elhelyezkedésű Maliban... 2013.03.28. 20:54:04

"Whatever happens, we have gotRemote-controlled drones, and they have not." Az izraeli kormány - lassan menetrendszerű - gázai tisztogató-szavazatszerző művelete 2008-hoz hasonlóan most is nagyrészt elterelte a nagyközönség figyelmét arról, hogy a fek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.07.02. 11:29:29

Algéria asszem épp tegnap pendítette meg, hogy ha nagyon helytelenkednek az ottaniak, akkor átmegy és helyre teszi őket. De ez valószinűleg csakijesztgetés akart lenni... Nem hiszem hogy a környékbeli afrikai országok bármit is tudnának, a nyugati hatalmak pedig akarnának tenni bármit is. Remélem azért az MNLA összekapja magát, érdekes színfolt lenne egy önálló tuareg nemzetállam. Az iszlamisták már unalmasak...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.02. 11:38:42

ez az "x ország az új irak/afganisztán" csak azért kell, mert amikor belövik a köztudatba jemen/mali nevét, akkor az átlag hírolvasóban max annyi tudás él az adott országról, hogy "wtf?", esetleg ugyanez franciául. persze ha mali mellé odateszed, hogy afganisztán, mindenki rögtön kellően képzett lesz ideolódiailag, hogy "má megin kavarnak az iszlám terroristák, nem lennék meglepve, ha be kéne avatkoznunk". és persze rajzolunk mellé szép térképet, ahol a mali lázadók területe gyönyörűen elmerül az alqaida aktivitási zónájában, plusz még odatesszük az egyik nigériai szélsőséges muszlim szektát, hogy tuti értse mindenki a helyzetet.
őszintén nem csodálkozom, hogy három zátonyt leszámítva európa minden gyarmatát elbukta, mert ennyire sötét és egysíkú megközelítés mellett nincs sikeres geopolitika.

Bicepsz Elek 2012.07.02. 11:49:08

@Kullancs1983: Szerintem meg ha vege lesz a sziriai "balhenak" akkor vagy Iran vagy Algeria lesz soron. Utobbit persze tamogatja az USA(es Franciaorszag), de hat Kaddafi is az o szovetsegesuk volt a legutobbi evekben.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.02. 13:59:34

@Bicepsz Elek:

Azért a politikai idiotizmusnak is vannak határai.

stoppos76 2012.07.02. 14:49:38

Ilyenkor keresik a következő helyet, ahol el lehet puffogtatni a felgyülemlett lőszert?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.02. 15:03:27

@stoppos76:

Az harmadlagos szempont lehet, már ha egyáltalán szempont. A líbiai légtérzár idején pl. emlékeim szerint arról cikkeztek, hogy a NATO-támaszpontokon hamar hiány támadt intelligens bombákból és hasonló eszkökökből, mert a vártnál nagyobb volt a felhasználás.

Inkább arról lehet szó, hogy ezek a válsággócok jó indokot szolgáltatnak baráti rendszerek támogatására, továbbá erős lobbicsoportoknak érdeke a nagyobb katonai szerepvállalás.

zsocmoc 2012.07.02. 15:52:50

hello,
az lenne a kérdésem, hogy van bármi azon a részen, ami értékes/fontos lehetne? mi lenne, ha Mali csak hagyná, hogy Tuaregország függetlenedjen (nem kell elismerni, de ahogy kinéz nincs ereje tenni ellenük semmit), és próbálna rendet tenni a maradék részén

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.02. 16:17:54

@zsocmoc:

Van, urán ill. egyes kutatások szerint kőolaj. Ami a rendcsinálást meg az elszakadás de facto elfogadását illeti, jelenleg tulajdonképpen ez folyik.

tudi 2012.07.02. 16:53:52

Na látom megint lehet valamivel rémisztgetni a derék választópolgárokat. Ahogy elnézel ezek az iszlamisták vagy mik elég veszélyesek elvégre üres sörösüvegeket törtek, meg a földre dobtak egy Kaliforniai lobogót.

tudi 2012.07.02. 16:55:19

@Rammjaeger83: Nem lenne egyszerűbb az egész területet körbezárni (na jó kaját néha bedobni) és hagyni had intézzék el egymás között.

Marrs101 2012.07.02. 16:58:01

Ha ennyire aggódnak egyesek az afrikai túlnépesedés miatt, minek kell őket folyamatosan kajával meg gyógyszerrel tömni? Hagyni kellene őket kicsit maguknak, aztán ha kifogyott a hadurak alól a jobbágyság meg ugye azzal együtt a kaja, rögtön nagyobb lenne a békevágy... De ameddig ott szabadul meg Kanada a fölösleges búzától, Kína meg az AK-któl nem sok remény van.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.02. 17:22:36

@tudi:

Nem fájna az sokba? Nagy területről van ám szó.

@Marrs101:

Félreérted. Az efféle érvek csak ürügynek szolgálnak.

tudi 2012.07.02. 17:43:04

@Rammjaeger83: Hát lehet, csak most nézem meg kicsit nagy terület, nem is kellene lezárni elég nagy ahhoz, hogy elszórakozzanak ott egymással.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.02. 19:07:44

@tudi:

Nos...lényegében pont ez történik, semmi más. Egyelőre.

Érdemes belegondolni, mi lett volna, ha speciel tíz évvel ezelőtt történik ugyanez. Kórusban követelte volna minden okos ember a TV-k képernyőjén Los Angelestől Varsóig, hogy oda kell menni, és szét kell rúgni pár segget. Azóta már a korlátoltabbaknak is benőtt a feje lágya, elvégre rájöttek, hogy a katonai beavatkozás nem feltétlenül sül el úgy, ahogy azt elképzelik.

Flankerr 2012.07.02. 23:56:20

Algériát én nem becsülném le (persze túl se): komolyan fegyverkezik, pont a beavatkozásra, "power projectionra" Afrikában leginkább alkalmas légierő terén.. No meg amint működni kezdenek az S-300 ütegei, még a NATO is meggondolja, "packázzon"-e velük..
Kockaszakértői tudásom itt ki is merült..:)

Kullancs1983 2012.07.03. 09:31:06

Hogy a NATO basztatni kezdje Algériát, annak az esélye szerintem szerintem nulla. Franciaországnak más sem kellene, mint hogy 50 évvel egy rosszemlékezetű gyarmati háború után, algériaiakkal teli külvárosokkal, megint épp ott keveredjen háborúba. Szerintem nincs olyan francia politikus aki ezt bevállalná, mert olyan belpolitikai káosz lenne belőle, hogy ehaj. És ezt még az USA nyomása sem tudná ellensúlyozni.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.03. 11:21:30

@Flankerr:

Algéria elsősorban nem a rakétaarzenálja miatt tud elkerülni egy NATO-beavatkozást, hanem mert
a) alapvetően passzív külpolitikát folytat (csak olyan mértékben játszik szerepet külföldön, ami feltétlenül szükséges)
b) hatékonyan tartja fenn a belső rendet.
Amilyen egyszerű, olyan zseniális hozzáállás.

zsocmoc 2012.07.03. 14:39:22

ha már urán, olaj lehet arra, egyik fél se gondolt még rá, hogy a kínaiaktól kérjen segítséget? Bár ha Azavad marad független akkor is valahogy el kell juttassa a tengerhez az olajat, meg az infrastruktúrát felépíteni hozzá, elég nagy befektetés.

tudi 2012.07.03. 16:13:12

@Rammjaeger83: Hmmm... lehet tanulhatnánk tőlük valamit.

paraszthajszal 2012.07.03. 16:31:06

@zsocmoc: Azavad úgy nem nagyon tud senkivel üzletelni, ha egyetlen állam sem ismeri el. A kínaiak sem lehetnek annyira hülyék, hogy egy nemzetközileg el nem ismert országnak (rezsimnek) "hitelbe'" olajvezetéket építenek, hogy aztán a területet később visszafoglaló mali kormány egy petákot se fizessen érte.

Addig viszont, amíg nem rendelkeznek a megfelelő technológiával, kitermelni se tudják az uránt/olajat, így amíg Azavad független, vélhetően a csempészet/emberrablás meg a mezőgazdaság marad a fő megélhetési forrás.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.03. 16:34:37

@paraszthajszal:

Nem beszélve arról, hogy a szeparatizmus, mint általában vett célkitűzés nyílt támogatása Kína részéről egy kicsit hülyén adná ki magát.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.07.04. 02:27:13

No már megint azok a drónok. Szomália partjainál a kalózok ellen nem nagyon hallani, hogy használnák őket (persze ez nem jelenti azt, hogy nem).
Egyébként jó poszt, a Toyota látom megint nyert néhány megrendelést :D :D

paraszthajszal 2012.11.15. 02:16:20

Mali eddig nagy bajban volt Azavad miatt. De végre megszületett a megoldás, odamegy 2 bátor magyar békefenntartó egy 30 fős EU-kontingens részeként, és szétrúgnak pár iszlamista segget!

www.origo.hu/nagyvilag/20121114-mali-eumisszio-magyarorszag-is-besegithet-a-szaharai-harcosok-kozti-rendcsinalasba.html

(Ha ez tényleg ilyen egyszerű, akkor eddig miért nem mentek oda?)

Kullancs1983 2012.11.15. 11:45:19

@paraszthajszal: Végre be lehetne vetni a víztisztítókat! :D
A válasz egyébként gondolom az, hogy nem ennyire egyszerű, a cikkíró pedig mintha túlértékelné az átlagos afrikai (meg a magyar) hadseregeket.
süti beállítások módosítása