Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CIV. - Egy depresszív csataAz 1415-ös Agincourt-i csata tipikusan az a fajta drámai esemény volt, amelynél kb. a hadtörténelem iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas minden elképzelhető olyan részlet adott volt, ami egy...
  • KatPol Kávéház CII. - Lehetetlen küldetésÜdvözöljük minden kedves hallgatónkat! Mikor az első világháború szóba kerül, viszonylag keveseknek szokott eszébe jutni a katonai igazságszolgáltatás vagy Stanley Kubrick neve, míg az emberek életét...
  • KatPol Kávéház LXXVIII. - Róma júliustól augusztusigA római történelem legnagyobb érdeklődésre számot tartó és legnépszerűbb korszaka a Köztársaság válságának időszaka, amikor olyan nagy személyek küzdöttek a hatalomért, mint Caesar, Pompeius, Brutus,...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...
  • KatPol Kávéház LXII. - Harctéri vakság1944. október 15-e a magyar történelem egyik fontos dátuma: ekkor ért véget visszavonhatatlanul a tradicionális elit uralma az országban. A tiszavirág életű nyilas uralom, majd a kommunista diktatúra...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (49) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Izrael és a gáz

2011.07.24. 14:00 SchA

A cikk témája az a vita, mely Izrael és Libanon között robbant ki, miután nem tudtak (és igazság szerint nem is akartak) egyezségre jutni az elmúlt években feltárt hatalmas tengeri földgázkészletet illetően. Viszont mivel a norvégiai kettős merénylet jelenleg az aktuális esemény, előbb pár mondatot szentelnék ennek a témának.

Az oslói terrorakció részleteit 1000 és 1 híroldal leírta, ezért ezt én most kihagynám. A dolgok jelenlegi állása szerint az 1995-ös oklahomai merénylethez hasonló eset történt, amit egyetlen tettes, Anders Behring Breivik követett el. Ezt mellesleg nagyon nehéz elhinnem, nagy hatóerejű bomba + automata fegyverek + alapos tervezés  + felkészültség = vagy ez az ember az évszázad legprofibb és egyben legszerencsésebb magányos merénylője, vagy valakiktől - akiknek katonai/titkosszolgálati háttere van - komoly segítséget kapott. Biztpol/katpol szempontból az ilyen terroristák nem tudnak sok tanulsággal szolgálni, mert egyediek és kiszámíthatatlanok, ezért csak két, szerintem eddig is ismert dolgot emelnék ki:

"An open society is like a fortress with its gates unbarred and unguarded."

  1. A modern nyugati társadalomnak az individualizmus a vezérlőelve, az egyén boldogulása a központja és az alappillére. Ha valaki elveti ezt az elvet, és feláldozza magát az általa választott cél érdekében (még ha nem is feltétlenül öngyilkos módon, de Breivik úr már valószínűleg nem sok vizet fog zavarni a sitten), akkor alapjaiban tudja megrengetni a "nyílt és multikulturális" társadalmat. Nyugaton ugyan rendkívül ritka esetnek számít, amikor valaki politikai okokból kezd ámokfutásba, de nem példa nélküli. Remélhetőleg ezután sem fog fellendülni ez a trend, a széplelkű döntéshozóknak meg végre beleverődik a fejébe, hogy azt a fene nagy szabadságot a biztonság rovására tartják fent.
     
  2. Egy apró és rosszindulatú megjegyzés: amíg azt lehetett sejteni, hogy AQ-hoz kapcsolódhat a terrorakció (nekem is ez volt az első benyomásom, vö. mumbai merénylet), a net tele volt az iszlámról és a muszlimokról szóló szájtépéssel. Egy dzsihádista fórumon egy troll - igen, náluk is vannak - magára vállalta a merényletet a fantáziadús elnevezésű Ansar al-Jihad al-Alami nevében, és mivel ez arabul van, sok fehér ember számára ez teljesen hiteles bizonyítéknak tűnt [irónia]. Amikor kiderült, hogy egy szép szál szőke norvég iszlámgyűlölő legény a tettes, az ideológiai háttér átváltozott szélsőjobbra (??? - nekem ez piszkosul nem tűnik neonáci gondolkodásnak) meg szimplán őrültre. Hát hirtelen már nem számít az elkövető vallása a kedves hírmagyarázóknak? Azért csak húzzunk be egy strigulát a kereszténység javára.

És akkor a zűrös Európa után jöjjön a zűrös Közel-kelet. Az amerikai Noble Energy 1998. óta kutat Izrael partjainál, és az utóbbi években hatalmas gázmezőket tárt fel. A legfontosabb mezők, a Leviathan, a Tamar és a Mari-B összesen körülbelül 52,7 milliárd köbméter földgázt rejtenek. Ekkora tartalékokkal Izrael függetlenedhetne az amúgy is problémás egyiptomi gázszállítástól, sőt nettó gázexportőrré léphetne elő. Egy apró gond akad csupán - Izrael megalapításakor nem volt se alkotmánya (és most sincs), se határai (nagyrészt ma sincsenek kijelölve). Az alkotmány hiánya ebben a konkrét esetben nem játszik szerepet - habár a hozzájárul, hogy vicces törvényeket lehessen a Knesszetben elfogadtatni - de a határok hiánya, ami régen kapóra jött a hódításhoz/annektáláshoz, most problémát okoz, mert a gázmezők bizony átlógnak mások tengeri területére.  A Mari-B Gáza felé, és ami a szóban forgó konfliktust okozza, a Tamar és a Leviathan egy része meg valószínűleg Libanon felségvizei alatt folytatódik. És a libanoniak, amilyen kapzsi, pénzhajhászó népség, igényt tartanak az őket megillető részre a természeti kincsből.

Mivel érdemi tárgyalásokra nem került sor nem került sor, mindkét fél akcióba lépett a maga útján. Az izraeli kormány egyoldalúan kijelölte az ország kizárólagos gazdasági zónájának tengeri határait, és innentől kezdve pont, a gáz az övék. Libanon viszont az ENSZ-hez fordult, hogy döntsön a határ kérdésében, ami szerintük délebbre húzódik, mint ahogy azt szomszédjuk gondolja és őket megrövidítették 860 négyzetkilométerrel.

 

 

 

A Noble Energy tevékenységi területei. Ezek nem magukat a gázmezőket jelölik, de azok jó eséllyel folytatódnak Gáza és Libanon felé. A Leviathan mező a parttól messzebb, az izraeli-ciprusi határon található. (Forrás: Noble Energy)

És ez a 860 km² a kulcs a vita megítélésében, mert a libanoni álláspont nem az, hogy a Leviathan vagy a Tamar feltárt része hozzájuk tartozna, vagy hogy az ott kitermelt gázból nekik részesedés jár, hanem hogy ekkora tengeri területet akarnak tőlük lenyúlni, márpedig ott Libanonnak van kutatási és kitermelési joga. Habár a médiában mostanság a libanoni kormány gyakran kapja meg a "Hezbollah markában levő" mitológiai állandó jelzőt, fontos megjegyezni, hogy nem csak a HA, hanem a teljes libanoni politikai spektrum egységes abban a tekintetben, hogy az országot nem lehet megfosztani a jussától. (Viszont jó libanoni módra már folyik a belső vita, hogy kinek és hogyan kéne elosztania azt az olaj- és gázbevételt, ami még meg sincsen.)

A vitatott határ mentén található gázmezők kitermelését Libanon elméletileg könnyen ellehetetleníthetné. Az ENSZ alapokmány 7. fejezetére hivatkozva vitatott területnek nyilváníthatnák, ezzel együtt hivatalos panaszt nyújthatnának be, hogy Izrael magatartása veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot. Nem mintha Izraelt fenyegetni lehetne holmi nemzetközi joggal, de a kitermelő cégeknek már gondokat okozna egy ilyen procedúra és megakadályozná a vitatott területen kitermelt gáz exportálását.

A szóban forgó 860 km². A pontok a ciprusi-izraeli-libanoni hármashatár lehetséges helyeit jelölik. 1-es pont - izraeli álláspont, 23-as pont - libanoni álláspont. (Forrás: NOW Lebanon)

Az 1-es pont szerepel egy 2007-es ciprusi-libanoni egyezményben, amit azonban a libanoni parlament soha sem ratifikált. Ennek egyik oka, hogy Törökország rosszallását fejezte ki az ellen, hogy Ciprus kizárólagos gazdasági zónájának határait Ankara jóváhagyása nélkül jelöljék ki. Ezzel ellentétben Izrael 2010 decemberében aláírta, majd ratifikálta a Ciprussal együtt a tengeri határok kijelölését, amiben szerepet játszhat, hogy a Gáza-flotilla ügy óta Izrael kevésbé figyel Törökország érzékenységére. Libanon viszont már tavaly júliusban jelezte az ENSZ felé, hogy a maga részéről a 23-as pontot tartja mérvadónak. Összevetve az első ábrával, látható, hogy a Noble Energy-nek adott izraeli kutatási licenc északi része kiterjed a Libanon által sajátnak tekintett tengeri területre. (Még részletesebb térkép az izraeli kutatási területekről itt.)

Jelenlegi kutatási területek Libanon kizárólagos gazdasági zónájában.  A Leb2011 mező túloldalán található az izraeli Tamar. (Forrás: NOW Lebanon)

Hasonló viták a tengeri területekről és tenger mélyén rejtőző természeti erőforrásokról nem ritkák a világban. Normális esetben előbb vagy utóbb a két vagy több fél megegyezik a tárgyalóasztalnál. De ez itt a Közel-kelet, és Izrael meg Libanon hivatalosan mindmáig hadban állnak egymással, és nem hogy a tengeri, de a szárazföldi határaik sincsenek rögzítve. A hevesebb vélemények mindkét oldalon burkoltan, vagy nyíltan utaltak az fegyveres erő használatára, ha eldurvulna a vita a pénz miatt. Márpedig 1-2 km ide vagy oda 1-2 milliárd dollárt jelenthet.

A tenger alatt húzódó gázvezetékek Libanon és a HA eszközeivel támadhatatlanok, a "rettegett" BM-21-es, és egyéb tüzérségi rakéták pedig túl pontatlanok és kis hatótávolságúak, hogy a tengeri fúróplatformokat fenyegessék. Ha Naszrallahék ténylegesen támadni akarnának,akkor az az izraeli tengerparti létesítmények intenzív rakétázását, vagy tengerészeti akciót jelentene. Az ilyen jellegű akciók hordereje és összetettsége miatt az a véleményem, hogy a HA vagy kitalál valami igen kreatívat, vagy marad a szájkarate mellett. (Mondjuk kiszedhetnek 1-2 LGC hajót a már bevált C-802-vel. "Nem megmondtam, hogy ne gyere be, meg ne gyere erre!!!") A párt így is jól jár, mert eggyel több ok miatt fenyegeti Izrael Libanont, ergo eggyel több mentségük van a fegyvereik megtartására.

Ezzel együtt vice versa Izrael is belekezdhet egy "preventív bombázásba", hogy "megvédje a gazdasági érdekeit". Nem hiszem, hogy különösen zavartatná magát, ha újra kellene játszani 2006-ot, és nemzetközi közvélemény ugyan tiltakozna, de ez semmit sem érne. Illetve az USA és GB nem biztos, érzésem szerint arrafelé már meggyökeresedett a "Hezbollah-kormány" mantra. (És ceterum censeo lószart HA kormány, itt a kabinet teljes listája!)

De öröm lenne az esetleges ürömben, hogy a magyar ATV ismét elkápráztathatná a közönséget az Izraelről és a gázról szóló szóvicceivel.

18 komment


| More

Címkék: izrael libanon hezbollah gáz knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr273091601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2011.07.24. 23:08:12

Érdekes hogy mostanában boldog-boldogtalan gázmezőket keres... És talál! Háború viszont szerintem nem lesz, mégiscsak ott vannak a békefenntartók a két fél között, talán nem hiába. Majd jó hosszú anyázások közt megállapodnak egymással valahogy, jut is, marad is. Vagy Izrael lenyúlja az egészet, "mert neki az jár", a nemzetközi közösség meg szomorúan tudomásul veszi.

Monarch (törölt) 2011.07.25. 15:10:44

A norvég merénylőről csinálhatnátok majd egy posztot. Mert amit írtál róla, azzal nem mindennel értek egyet, de itt offtopik lenne arról kommentelni... :(

Monarch (törölt) 2011.07.25. 15:21:49

Izrael ezekkel a gázmezőkkel még az USA támogatás elvesztése esetén is jó hosszú időre bebiztosíthatja a saját létezését. Innentől az energiaimport se lesz probléma.

Monarch (törölt) 2011.07.25. 15:25:00

@Monarch: Én amúgy a helyükben csak belső fogyasztásra termelnék, nem exportálnék semmit ebből.

bz249 2011.07.25. 16:07:44

@Monarch: azert a belso fogyasztasra termelni es nem exportalni csak akkor mukodokepes taktika, ha a penz kevesbe kell, mint a gaz(tartalek).

petraeus 2011.07.25. 23:55:07

most probalok kreativ lenni:

ongyilkos motorcsonak - nem biztos hogy eljut odaig/okoz eleg kart, a torpedo fogo halohoz hasonlo cuccal konnyen kivedheto a felepitmeny meg nem vizszinten van.

raketa hajorol, esetleg kontener hajos tuzerseg es mas sci fi fegyverek - ahhoz azert kell egy kis technika es nem is lenne tul sok ido a valaszcsapasig.

marad a WTC fele repulo meg el se kene teriteniuk, az ellen viszont nehez vedekezni.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.07.26. 07:04:13

@Monarch:

Elvileg hamarosan lesz külön cikk, addig is nyugodtan kommentelhetsz róla ide is.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.07.26. 07:26:08

@petraeus:

Tudtommal a HA a polgárháború óta nem használt ilyen jellegű öngyilkos merénylőket, nem az ő műfajuk.

ygan111 2011.07.26. 08:39:43

@Monarch: szerintem az USA támogatás elsősorban az ENSZ határozatok megvétózását jelenti és azt, hogy Izrael "mögött áll" politikailag. Ennek helyettesítésére bármekkora gázmező is kevés volna.

Monarch (törölt) 2011.07.26. 08:49:18

@bz249: Marpedig Izraelnek mar most sincs szuksege penzre. Az USA segely stb. mellett biztosan.

Monarch (törölt) 2011.07.26. 08:52:15

@ygan111: Technologiailag szerintem Izrael elegge onellato ahhoz, hogy meg egy korlatozott embargot (del-afrikai stilusban) is tuleljen nagyon sokaig jelentos katonai gyengules nelkul. Persze hosszu tavon nem fogja birni, de evtizedekig kibirhatja igy.

Masreszt pedig ebben az esetben tanacsommal ellentetben elkezdhetik a gaz exportalasat is (annak tenyleg nincs szaga). Nezd meg, hany olajorszag dacolt mindenfele embargokkal evtizedeken at.

Amig Izrael energia-importra szorul (az egy permanens es oriasi mennyisegu, amellett meg fajlagosan sem nagyon olcso importigeny), addig az USA politikai tamogatas elvesztese szinte azonnali osszeomlast vonhatna maga utan, viszont ha vannak sajat gazmezok, ez mar biztosan nem all fenn.

bz249 2011.07.26. 15:18:59

@Monarch: ha van USA segely, akkor gaz meg olaj is akad, szoval ilyen korulmenyek kozott a gaz felhasznalasa nem kulcskerdes.

Bar most latom a kovetkezo kommentet szoval tulajdonkeppen azt hiszem egyet ertunk.

Monarch (törölt) 2011.07.26. 16:32:47

@bz249: Ha nem kezdik el kitermelni, akkor egy embargo kozepen hirtelen nehez lesz beinditani a kitermelest. Ha van egy sajat hasznalatos kitermeles, azt embargo eseten boviteni lehet akar gazexport biztositasa erdekeben is.

bz249 2011.07.26. 16:40:52

@Monarch: plane, hogy egy kozepesen okos embargo valoszinuleg erintene a kitermeleshez szukseges berendezeseket/szakertoket is. Szoval sosem art, ha nemi tapasztalatot gyujtenek arrol, hogy mikent is kell csinalni ezt.

petraeus 2011.07.26. 18:44:20

@SchA: Azt odairhattam volna hogy felreteve a politikai szempontokat csak eljatszottam a gondolattal.
Szerintem se a HA se Iran nem foglalkozna kulonosebben a kutakkal, a kulcs benne volt a cikkben ha vitatott a terulet akkor nem lesz olyan komoly olaj ceg aki beszalna egy ilen projectbe.

FairyFeller 2011.08.03. 14:35:37

Találják ki melyik az az ország, amelyben egy főre a legtöbb hadi költség, egy négyzetkilométerre pedig egyúttal messze a legtöbb atomfegyver jut.

:-)

A neten katonai jelentésekre hivatkozva az olvasható, hogy a legtöbb atomfegyvere Oroszországnak van (egy főre jutó értelmezésben is). Több, mint 6 ezer aktív nukleáris robbanófej.
Talán felesleges ezt itt felsorolnom, de a miheztartás végett mégis:

2. USA 5.000+
3. Franciaország 350+
4. UK 200+
5. Izrael ~170
6. Kína 150-200
...

El tudják képzelni, hogy a cionista fellegvárnak több atomfegyvere van, mint a nála több százszor nagyobb területű és több százszor nagyobb lakosságú Kínai Népköztársaságnak?

Dávid és Góliát...jut eszembe.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.08.03. 17:25:14

@FairyFeller:

Ez szép, de
a) hogy jön a témához, azon túl, h Izrael?
b) mióta értelmes, használható mutató a nukleáris robbanófej/fő vagy /km2 arány?

FairyFeller 2011.08.03. 23:45:01

@SchA:

:-D

Nem is tudom. Vannak olyanok, akik visszaéléssel, gőggel, befolyással szeretnek érvényesülni az életben, erősen kettős mércét alkalmazva másokkal szemben.
Izrael és a gáz...valahol azt olvastam, hogy eddig nagyon olcsón kapták Egyiptomtól a gázt, talán olcsóbban mint mások, talán a világpiaci ár alatt. Megoldották ügyesben, ahogy szokták. Ez a téma Libanonnal és a palesztinokkal főként jogi és diplomáciai kérdés, de kétlem, hogy Izrael bármit is fel tudna mutatni ezen a területen. Ehelyett a világ jelentős részén elképesztően befolyásos lobbistái, döbbenetesen erős hadserege, s félelmetes, szinte hihetetlen, mégis igaz féle atomarzenálja van.
Ezen eszközeivel képes megcsúfolni a diplomáciát, képes illetéktelenül beleavatkozni más országok politikájába, képes terrorizálni szomszédait s végül akár az atomfegyvereit is zsarolásra foghatja.

Ennyit írnék az a) pontra válaszként.

b)

Ezek a mutatók döbbenetesek és beszédesek. Továbbá a médiában igencsak el vannak tusolva. Hogy miért, arra mindenkinek lehet egy tippje. Ezen információk közlése helyett például inkább Iránnal, meg a nácikkal riogatják a közvéleményt s még arra is ráveszik a birkákat, hogy egyezzenek bele afféle "terrorizmus elleni harc szerepvállalásának keretein belül", hogy a messze legbiztonságosabb utazási lehetőséget választókat lemeztelenítő kamerákkal vizsgálják a reptereken.

Izraelre jut a világon az egy főre eső legtöbb hadi költség (talán az USA-val verseng), és az egy négyzetkilométerre jutó legtöbb atomfegyver. Az egy főre jutó atomfegyverek tekintetében talán csak az oroszok előzik meg a zsidókat.
Állítólag anno Magyarországon is tároltak atomfegyvert, Tatárszentgyörgy (?) közelében. Aztán persze lehet, hogy titokban most is tárolnak itt valahol. Nem tudom, hogy milyen volna a magyar közvélemény, ennek kiderülése esetén. Gondolom a zsidókat ez nem zavarja, általában.
Ez a mutató egyúttal kifejezi egy ország lakosságának hozzáállását a katonai, vagy a nukleáris fegyverkezési kérdésekben.
süti beállítások módosítása