Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CIV. - Egy depresszív csataAz 1415-ös Agincourt-i csata tipikusan az a fajta drámai esemény volt, amelynél kb. a hadtörténelem iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas minden elképzelhető olyan részlet adott volt, ami egy...
  • KatPol Kávéház XCIX. - Egy élet LíbiáértKedves közönség! Podcastunk 99. adásában a téma egy olyan film lesz, amely kevéssé ismert eseményeket dolgoz fel a kései európai gyarmatosítás történetéből. Líbia napjainkig fontos geopolitikai...
  • KatPol Kávéház XCIV. - Gone to Texas1974-ben a félig cherokee származású cowboy és egyben feltörekvő amerikai regényíró, Forrest Carter először kapott lehetőséget arra, hogy az egész ország tévéközönsége előtt reklámozhassa magát,...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXI. - Vörös alkonyMai adásunkban első alkalommal foglalkozunk a keletnémet filmművészettel, méghozzá annak összesen három olyan alkotásával, melyek a német munkásmozgalom leghíresebb mártírjainak állítanak emléket. Az...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Indiai 9/11

2008.12.01. 08:00 SchA

A nagyszabású indiai terrortámadások sora egy újabb elhíresült eseménnyel bővült - 2008. november 26-29. már csak a "Véres bombayi ősz", vagy valami hasonló bulváros címen fog bevonulni a történelembe. Holott én korántsem vagyok meggyőződve, hogy ez az akció valóban annyira fondorlatos és kiemelkedő lett volna, mint amilyennek a sajtó beállítja. (Folyt. =>)

Ha esetleg az olvasók lemaradtak volna az élő közvetítésről, röviden összefoglalva a történet: november 26-án, szerda este érkeznek a terroristák csónakokkal Mumbaiba (legalább is a többségük, kellett, hogy legyenek helyi embereik), miután előzőleg eltérítettek egy indiai halászhajót és végeztek a legénységgel, majd amikor a partiőrség egy járőrcsónakja igazoltatni akarja őket, megismételték az előző módszert. Nem sokkal később  elszabadul a  pokol -  a fegyveresek válogatás nélkül tüzet nyitnak egy forgalmas vasúti pályaudvaron, egy kórháznál, egy főleg nyugatiak által látogatott kávézóban, és elfoglalják a Taj Mahal hotelt, az Oberoi Trident hotelt és a helyi Chabad Lubavitch zsidó közösségi házat, ezen kívül ellentmondásos hírek szerint számos egyéb helyről is lövöldözést és robbanásokat hallani. (A főbb helyszínek térképe itt.) Az említett épületek ostroma egészen szombat reggelig tart, ekkor "esik el" a - közben kétszer felgyújtott - Taj Mahal utolsó szárnya. Mérleg: 9-11 halott és egy foglyul ejtett, sebesült terrorista (a hírek szerint egy Skodával(!) akart elmenekülni egy társával együtt, amikor a rendőrség lelőtte őket), 183 áldozat (ez még nem pontos adat) a másik oldalon, ebből 17 rendőr, köztük a helyi terrorelhárító csoport főnöke. A élve elfogott koma, becsületes nevén Azam Amir Kasav azóta elvileg beismerte, hogy mindannyian Pakisztánból jöttek, és nem valami ködös, névtelen szervezetnek, hanem a Lashkar-e-Taiba-nak dolgoztak, akikre a kezdettől fogva gyanakodtak az indiai hatóságok. (persze kíváncsi vagyok, mit nem ismert volna be, miután "kezelésbe vették")

És akkor jönnek az ellentmondások: hivatalosan ezt az egészet 10-12 fegyveres művelte, az egyes helyszíneken ketten-hárman tartózkodtak, és tartották vissza napokig az indiai rendőrséget. Néhol felvetették, hogy a támadók legalább kétszer ennyien lehettek, de egy részük kihasználva a zűrzavart, sikeresen elillant a sötét indiai éjszakában. Várhatóan a következő napokban pontosabb infók is lesznek, hogy hányan is voltak valójában. A másik lehetőség, hogy tényleg csak egy tucat terrorista csinált hülyét az indiai elhárításból, de ezt már nem volna olyan felemelő elismerni. Ráadásul az egész akciót egy sajátos kettősség jellemzi - a terroristák ismerték a célpontokat, és környéküket, vagyis valaki itt komoly terepmunkát végzett, valószínűleg még hónapokkal ezelőtt. A célok kiválasztása szintén alapos tervezésre utal - puha célok, amik tömve vannak értékes külföldiekkel és a helyi felső tízezer képviselőivel. Ez alól kivétel a pályaudvar és a kórház, de mivel ezekre csaptak le elsőként, ezt valószínűleg csak elterelésnek szánták, és az egész akció egy precíz logikus forgatókönyvre volt felépítve, amit bármelyik idiótára rá lehet bízni, aki kezelni tud egy kalast.

Mert bizony itt ők hajtották végre a mesteri tervet. A szemtanúk beszámolói szerint a terroristák "inkább fiúknak néztek ki, mint férfiaknak" és "a 20-as éveik elején járhattak". Szó sem volt itt magasan képzett fegyveresekről, inkább mezei pakisztániakról, akik elvégezték a mudzsahid gyorstalpalót, megkapták a felszerelést, aztán irány az első (és egyben az utolsó) bevetés. Egyébként pont emiatt nem hiszem azt sem, hogy az Al Kaida állna az egész mögött, ez egyszerűen nem az ő munkastílusuk. Tessék belegondolni, hogy ha ugyanezeket a célokat nem önjelölt iszlamabadi rambók rohamozzák meg, hanem 100-200 kilónyi műtrágya-alapú bombával megpakolt teherautók hajtanak beléjük (lásd a Marriott hotel esetét), nem lett volna esetleg több áldozat és legalább ekkora nemzetközi visszhang? De ahogy azt War Nerd is írta, ezzel az emberanyaggal nem lehetett jobbat csinálni, ezek a srácok képtelenek lettek volna a konspiratív tevékenység szikrájára is. Ezért lett a támadás olyan, amilyen, és valljuk be ennél egyszerűbbet nem is lehetett volna kitalálni - mész, lősz mindenkire, fehérekre különösen, amíg van töltényed, vagy le nem szednek az indiaiak. Szükséges eszközök: AK és kézigránát, egyik sem számít egzotikumnak arrafelé.

Még a követeléseik is nevetségesek voltak, az Oberoi hotelt elfoglaló bagázs állítólag ezt mondta: "Engedjék szabadon az Indiában fogva tartott mudzsahideket". Így, szimplán ennyi. Látszik, hogy eszük ágában sem volt bármiféle követelésnek érvényt szerezni, ölni és meghalni mentek, és a fenti mondat csak valamelyikük - nem túl kreatív - improvizációjának az eredménye.

A sajtóból persze árad a BS, csak példaképpen: hivatalos források szerint a támadók 5000 embert akartak megölni. Ötezret? Ez hogy jött ki? Találtak náluk egy papírcetlit az elvárt eredményről, vagy ezt is "bevallotta" az a pakisztáni, akit végül is élve kaptak el? Egyáltalán hogyan - 5000 ember lelövöldözése az nem kevés munka, merthogy nem állnak csak úgy be szép egyenes sorban a hóhér elé. Ez nem Katyn, hanem a felbolydult Mumbai. Nem lehet, hogy ez az ötezres összeg inkább csak szépíteni hivatott az indiai terrorelhárítás mérlegét? De az index.hu-t is régen szidtam, úgyhogy onnan is idéznék:

"bármi volt is a célja, arra számíthatott, hogy India Pakisztánt teszi majd felelőssé, ez pedig destabilizálhatja a pakisztáni civil kormányzatot"

Nevezzenek földhöz ragadtnak, de ha én Pakisztánt akarnám destabilizálni, akkor Pakisztánban hajtanék végre akciókat, nem pedig egy felkapott indiai turistacélpont/pénzügyi központban. India minden terrorakcióért (kivéve amit a hinduk követnek el) Pakisztánt tette és teszi felelőssé, de eddig még valahogy nem következett be ennek a destabilizáló hatása. De van jobb is:

"A terroristák ugyanis egyszerre tíz célpont ellen hajtottak végre összehangolt támadást, melynek során a modern terrorizmus szinte teljes fegyvertárát felhasználták. Pokolgépeket robbantottak, gerilla stílusú tömeges támadást hajtottak végre - mint amilyet 2004-ben a szaúd-arábiai Kobarban -, tűszokat [Sic!] ejtettek - mint a csecsenek egy moszkvai színházban -, hajókról támadták egyik kiszemelt célpontjukat - mint Jemenben a USS Cole hadihajót -, illetve a legújabb indiai-afganisztáni stílusban gránátokat hajigálva és vaktában lövöldözve ütöttek rajta célpontjaikon."

Ízlelgessük, mint a jó bort. Az, hogy a gerillahadviselést keveri a terrorizmussal, hagyján. (Nem attól lesz valami "gerilla", hogy sokan támadnak.) Az, hogy egyenlőségjelet tesz a mostani eset és a USS Cole romboló elleni zseniális, vízről végrehajtott öngyilkos támadás közé, mert mindkettőben szerepel HAJÓ, habár teljesen más szerepkörben, rendben. (Ha a pakisztániak vonattal jöttek volna, akkor a madridi, ha busszal, akkor a londoni merényletekkel vont volna párhuzamot?) De stílus volna a vaktában lövöldözés? Elképzelem, ahogy Afganisztán hegyei között a tálibok lecsapnak az arra haladó amerikai konvojra:

"- Te Dzsamal, mi a ****t csinálsz, legalább minimálisan célozzál azzal a **** fegyverrel, nincs ennyi lőszerünk!

- De hát Hamid, ez a legújabb indiai-afganisztáni stílus!"

Na de komolyra fordítva a szót, az eset tanulsága, hogy lehet fényezni mumbai támadókat, de nem ők voltak ilyen jók, hanem a rendszer ilyen gyenge. Nem csak az indaiaké, hanem adott esetben akár a mienk is. Ha Budapesten (vagy kevés kivétellel bármelyik nyugati nagyvárosban) rendezne ámokfutást 10 állig felfegyverzett terrorista, az eredmények hasonlóak lennének - a terrorizmus ereje abban rejlik, hogy ha valaki hajlandó beáldozni a saját életét, akkor egyszerű eszközökkel és módszerekkel is igen komoly pusztítást tud véghez vinni. Nem kellemes dolog ezt beismerni, de még mindig jobb, mint legendákat költeni a speciálisan kiképzett, hi-tech terrorkommandókról, akik kizárólag a világ túlsó felén léteznek, és szökőévenként akcióznak.

Egy hasonló forgatókönyvet már eljátszottak 2001. decemberében az indiai parlament ellen Újdelhiben: akkor 5 terrorista próbált bejutni, de ott még megállította őket a biztonsági személyzet, és több órás tűzharcban végeztek velük. Csak hát az egy kiemelten védett célpont volt, nem pedig a helyi entellektüell találkahelye. Minden közkedvelt kávézó, minden forgalmas csomópont mellé nem lehet kivezényelni egy szakasz katonát, az ilyen eseteket csak a titkosszolgálatok segítéségével lehet megelőzni. Itt gondoltak erre is támadás kidolgozásánál: 1-2 koma valószínűleg már régóta a városban volt, csendesen információkat gyűjtött, részletesen kidolgozta az akció tervét. De a támadás végrehajtói, a képzetlen pakisztáni mudzsahidok csak a legvégén kerültek be a képbe, mert őket néhány napon belül kiszúrta volna az indiai elhárítás. Arról még nincs biztos adat, hogy minden cuccukat magukkal hozták volna, vagy a már Mumbaiban tartózkodó társaik leparkoltak volna egy fegyverekkel tömött kisteherautót egy félreeső helyen, de mivel a tengerről érkeztek, nem volt feltétlenül szükségük helyi lerakatra. A többi, mint már említettem, történelem, és nem árt vigyázni, mert ennek meg szokása, hogy ismétli önmagát.

21 komment


| More

Címkék: india terror pakisztán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr28794662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tribunus 2008.12.01. 15:46:49

Gratulálok!Nagyon jó irás.

Tilikov 2008.12.01. 15:50:30

Hiába, ez az új generáció már mind FPS-eken szocializálódott, nem csoda hogy a tűzvezetési és gránátdobási szokásaik is ehhez igazodnak. Egy szakértő kimutathatná, hogy az indiai-afganisztáni stílus valójában a quake és a doom stílusra vezethető vissza.

Érdekes lesz nyomon követni, hogy ezek az események mennyire fogják feltüzelni az indiai patriotizmust, és nem-e a kasmíri muszlimokon csapódik majd le a népharag.

Balaint 2008.12.01. 22:11:49

Naon jó írás. Valszeg a sikerhez hozzájárult a szemlátomást ősöreg SMLE karabélyokkal (igen igen a brit gyalogság I-II. vh. karabélya!) felszerelt rendőrök vagy mik is. Sok sikert egy Kalával esetleg valami komolyabbal (RPK?) felszerelt "mártír jelöltek" ellen.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.02. 00:14:50

"nem-e a kasmíri muszlimokon csapódik majd le a népharag"

Van rá egy csöpp esély, mert az egyetlen élve elfogott terrorista tudtommal pakisztáni-kasmíri.

"Sok sikert egy Kalával esetleg valami komolyabbal (RPK?) felszerelt "mártír jelöltek" ellen."

A legtöbb forrás szerint AK-56-osokat használtak. Érdekes, hogy indai rendőrök azt nyilatkozták, hogy a terroristák különösen pontosan lőttek velük, holott egy ilyen utángyártott karabéllyal nemigen lehet mesterlövészkedni.

flashbang 2008.12.02. 16:52:44

A pakisztani afganisztani hegyek között felnövöknek fogalma sincs se a doomról se a quakról. Ha meg igen akkor nem megy el öngyilkos merenylönek. Egesz egszeruen igy lonek és lőttek mindig. Az indiai rendőröket azért lepték meg a pontos lövések mert ők is inkább a hepi shuutingot müvelik. Ki a fegyvert a fedezekből és lőni amig van a tárban.
Afganiban nem ritkák a másfél két órás tűzharcok áldozatok nélkül. Nem azért mert olyan jók hanem mert annyira rosszul lőnek.

Tilikov 2008.12.02. 17:48:45

Természetesen poénnak szántam az FPS-hasonlatot, de amit te mondasz az még poénosabb. Két órás tűzharcok áldozat nélkül? Ezt a Kacsa magazinban olvastad, vagy személyes tapasztalatból merítetted?

tim007 2008.12.02. 18:10:29

Afganisztáni tapasztalatom nincs ugyan, de az egyik sógorom bejrúti gyerek - ő mesélte nem egyszer, hogy gyakran előfordult arrafelé, hogy egy-egy utcai barikád felett 20-30 percig folyt a lövöldözés anélkül, hogy bárki is megsebesült volna.

Az csak a filemkben van, hogy egy szemvillanás alatt kiugrik a főhős, lő egy sorozatot és az ellenség több tagja azonnal golyót kap a fejébe vagy a mellkasába.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.02. 18:11:53

"Két órás tűzharcok áldozat nélkül?"

Afganisztánban egyáltalán nem elképzelhetetlen, főleg ha az ANA harcol a tálibokkal. 300 méter+ távolságról kalasnyikovval nem esélyes, hogy bármit is eltalálsz, és a felkelők gyakran messzebbről támadnak rakétákkal, aknavetővel, a kézifegyvereket csak fedezésképpen használva.

más:
- hírek szerint Pak. csapatokat irányít át az északi törzsi területekről az indaiai határra a növekvő feszültség miatt, a helyi tálib milícisták meg örülnek.
Ez már önmagában egy elég jó ok lehet az egész terrorakcióra.

Tilikov 2008.12.03. 13:40:57

Elképesztő mennyire ellentmondásos hírek születnek erről az akcióról.

Egyszer azt halljuk, hogy vaktában, ún. "indiai-afganisztáni stílusban" lövöldöztek a terroristák, ezzel szemben az indiai kommandó parancsnoka szerint a támadók feltűnően jól képzettek voltak: "Nem mindenki tud így lőni kalasnyikovval, nem mindenki tud gránáttal célozni"

Egyik hír azt mondja: "Pakisztán csapatokat irányít át az északi törzsi területekről az indiai határra a növekvő feszültség miatt", egy másik forrás szerint: "Pakisztán kormányzata a kezdettől fogva sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt és kérte Indiát, hogy ne reagáljon elhamarkodottan. Zardari elnök együttműködést ígért arra az esetre, ha a nyomok mégis Pakisztánba vezetnének."

Akkor most ki reagál hogyan? Még az a szerencse, hogy nem kell már sokáig várni a hiteles és megbízható információkra, mivel:
"Az amerikai kormányzat FBI-ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők."

És úgy tűnik efbíályék nem tétlenkednek, hiszen már hallható a legújabb változat:
"Több forrás az al-Kaida érintettségéről számolt be, bár nem feltétlenül Osszama bin Laden állhat a háttérben, a merényletek elkövetése szakértők szerint mégis az al-Kaida módszereire utal."

De ha mégsem az al-Kaida volt a ludas, akkor bizonyára a Dekkáni Mudzsáhidek, vagy pedig a pakisztáni Laskar-i-Taiba, esetleg a kasmíri Dzsais-i-Mohamed... De az sem elképzelhetetlen, hogy muszlimoknak álcázott ufonauták voltak az elkövetők.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.10. 13:10:50

A tegnapelőtt futtában azt hallottam (tán a BBC-n), hogy az elfogott terroristáról az indiaiak azt állítják, hogy fedésben dolgozó, beépült indiai terrorelhárító volt.

Aztán már nem ismételték a hírt.

Rémlik valakinek egy ilyen infó?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.12.10. 14:11:50

És ezt az indiaiak mégis miért állítanák?

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.10. 14:49:34

Tiboru:

Ausgeschlossen. Ha a koma beépített ember lett volna, akkor meg tudták volna akadályozni az egész akciót.

Tilikov 2008.12.10. 17:47:11

Itt egy hír arról, hogy kit gyanusítanak -immár hivatalosan- az indiai hatóságok:
www.origo.hu/nagyvilag/20081210-india-megnevezte-a-mumbai-merenyloket.html

Úgy látszik tényleg pakisztániak voltak az elkövetők, ismét fölmerült a Laskar-e-Taiba neve, ők India al-Kaidája. A legérdekesebb viszont a pakisztáni külügyminiszter tökös beszólása (a pakisztáni cinkostárakról):
"Az őrizetbe vételek saját nyomozásunk keretében történtek. Még ha bizonyítékok támasztják is alá az ellenük szóló indiai vádakat, akkor sem adjuk át őket. Nem akarunk háborút, de teljes mértékben készen állunk rá, ha azt ránk kényszerítik"

az durva lenne.

Tilikov 2008.12.10. 17:47:56

(cinkostársak)

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.12.11. 10:46:39

Rammjaeger83 · katpol.blog.hu 2008.12.10. 14:11:50

Hát én se értettem az okokat, de esküszöm, ezt hallottam... Azóta tisztáztam magammal, hogy a Sky News mondta (és írta is, az alul futó friss hírek között...)

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.12.11. 10:49:06

SchA · katpol.blog.hu 2008.12.10. 14:49:34

Azért egy fedett körülmények között dolgozó, beépült hírszerző sem mindenható. Simán el tudok képzelni egy olyan helyzetet, amikor olyan helyzetben van, hogy üzenni nem tud a Központnak, megakadályozni a balhét nem tudja, csak sodródik az eseményekkel. És felfedni meg nem fedheti fel magát, hacsak nem öngyilkos típus.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.12.11. 10:52:03

Hoppá, megvan:

www.foxnews.com/story/0,2933,463028,00.html

Tehát csak a telefondílerek egyike volt (talán) fedeles.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.12.11. 10:53:44

És egy kicsit talán megbízhatóbb forrásból ugyanaz:

www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article5302946.ece

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.12.11. 10:59:03

És így már kicsit logikusabb is: a fedett nyomozó azért adott "biztonságos" kártyákat a terroristáknak, hogy így a hatóságok biztonsággal ellenőrizhessék a forgalmazást, na meg a cellapozíciók alapján a mozgásukat.

Ha jól emlékszem, a módszer nem új: vagy nyolc éve hallottam egy FBI-ügynöktől, hogy a kilencvenes évek végén Floridában az Iroda fenntartott egy ilyen telefon-boltot, ahová az összes drogpasszer járt, mert "tiszta" telefonokat és később kártyákat vásárolhattak.

Ragyogó ötlet volt annó, és úgy látszik, a mumbayi terroristák nem tájékozódtak a lehetséges előzményekről :-)

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.11. 13:33:05

Érdekes fejlemény, annyi szent. Kérdés, hogy a letartóztatott fedett indai tényleg kettős ügynök volt, vagy csak rá akarják verni a balhét.
Tiboru, a végén még róla fogjátok írni a Sorge folytatását :)

"Suggestions that home-grown militants may have been involved in the Mumbai plot were ramped up last week"

Pedig ez elég nyilvánvaló volt eddig is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.12. 00:13:19

Scha,

:-) ez jó volt, ez a Sorgés apropó :-)
süti beállítások módosítása