Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCVII. - A projektmenedzserKedves hallgatóink! Podcastunk mai adásában a nyári moziszezon legnagyobb durranásával foglalkozunk. Csapatunk körbejárta Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimert, ami az American...
  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXXIX. - SzerecsenmosdatásAz egyetlen alkalommal, amikor blogbejegyzést a nemzetközi nőnap szocialista ünnepe alkalmából jelenttettünk meg, kitértünk arra, hogy a II. világháborúban a szovjet légi haderőnem mondhatni...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Господин Президент

2009.09.19. 09:00 balkanfanatik (törölt)

Alig több mint hatvan éve egy Miguel Angel Asturias nevű guatemalai úriember publikálta "El Señor Presidente" (Elnök Úr) című regényét, mely a latin-amerikai diktátor figurájának azóta is leghíresebb irodalmi ábrázolása. Nem mellesleg az írót egyebek mellett ezen művéért 1967-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták. Ha valaha születik egy hasonló című és tartalmú irodalmi mű a közép-ázsiai államfő figurájáról -stílszerűen orosz nyelven-, az egyik kézenfekvő alak, akiről a főszereplőt mintázni lehet majd (a halhatatlan Türkmenbasi mellett) Nurszultan Nazarbajev kazah államfő. A jövő áprilisban elnöki működésének 20. évfordulóját ünneplő politikust hálás honatyái úgy látszik az örökkévalóságnak szánják, ugyanis a héten a parlament legnagyobb (és egyetlen) pártjának egyik vezetője az örökös elnöki pozíció létesítéséről szóló törvényjavaslat előterjesztését szorgalmazta.

Az államfő hivatalos honlapján olvashatókból kiderül, hogy az ötlet Nazarbajev egy, az észak-kazahsztáni Aktobe városában tett szeptemberi látogatása során "merült fel", ahol a város egy jeles polgára, Zakratdin Bajdosov professzor, az elnök eddigi érdemeinek méltatása mellett megjegyezte, igazából nem is lenne szükség választásokra, hiszen "a nép mindig Önre szavaz, Nurszultan Abisevics"

Egy ilyen törvényjavaslat elfogadása minden bizonnyal nem ütközne akadályba, ugyanis az alsóház 98 közvetlenül választott tagjából 98 az elnök Nur-Otan pártjához tartozik, és a javaslat a szenátusban is bizonyára megkapná a kellő támogatást, ugyanakkor hasznossága minimum megkérdőjelezhető. Nazarbajev de facto már jelenleg is örökös elnökként funkcionál, ugyanis a legutóbbi, 2007-es alkotmánymódosítás 7 évre emelte az államfő hivatali idejét és megszüntette az újraválaszthatóságra vonatkozó korlátokat. Ismerve a közép-ázsiai választási szokásokat és metódusokat, a periodikus újraválasztás nagyjából és egészében biztosra vehető.

A lépés időzítése ráadásul külön bonyodalmakat vetne fel, tekintve, hogy 2010-től Kazahsztán veszi át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki posztját, s a választások, mint felesleges úri huncutság eliminálása aligha venné ki magát jól egy olyan szervezet élén, melynek egyik feladata épp a választások tisztaságának megfigyelése. A kazah politikai elit egy része viszont nem meglepő módon támogatja a javaslatot, ugyanis az elnök ilyetén "öröklétének" formalizálása -legalább időlegesen- kiiktatná az utódlással kapcsolatos konfliktusokat. (Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a parlamentarizmussal nemigen bíbelődő rezsimek sem feltétlenül mentesek az utódlási problémáktól, mint azt nemrégen blogunk is körüljárta). Ahogy az a nagykönyvben megírva vagyon, a végső szót hálás népe javaslatáról maga az elnök mondja majd ki, az EBESZ helyi főembere csak "reméli", hogy az államfő "helyes választ talál majd a kérdésre"

Nazarbajev amúgy idén az "öröklétével" kapcsolatos találgatásokon kívül a 2007-ben "kitagadott" volt veje, Rakhat Alijev Nyugaton megjelentetett, leleplezőnek szánt könyve kapcsán is rövid időre felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését. A távollétében egyebek mellett korrupcióért, hazaárulásért és kémkedésért 40 év börtönre ítélt Alijev bűnlajstroma a könyv megjelentetését követően az államtitkok kiszivárogtatásával bővült, és a mű obligát betiltása mellett felgyorsult a "de-rakhatifikáció" folyamata, példának okáért a kegyvesztetté vált egykori vő egykori érdekeltségi körébe tartozó "Rakhat TV" egyszerűen csak "STV"-re változtatta nevét. Előzőleg pedig a Kazah Művészeti Akadémia elnöke, Arystanbek Alijev lett Arystanbek Mukhameduly, mondván, hogy belefáradt már annak bizonygatásába, miszerint semmilyen rokonságban nem áll Emmanuel Goldstein helyi megfelelőjével.

Anyway, ha és amennyiben az Elnök Úr előbb vagy utóbb mégis úgy döntene, hogy a továbbiakban nem fárasztaná magát holmi választások rangon aluli megriggelésével, és az elegánsabb utat választja, azt javasoljuk, hogy fontolja meg a mimimalista Nazarbajev helyett a "Kazahbasi" név felvételét. És kezdjen gondolkodni a hónapok új elnevezésén...

18 komment


| More

Címkék: kazahsztán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr481391566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.09.19. 12:28:21

Teljesen igaza van, minek annyit bíbelődni választásokkal. Egy csomó pénz, az eredményt meg úgyis tudjuk. Arról nem is beszélve, hogy megbízhatatlan. Még a végén kijön valami 113%-os támogatottság ( mint ahogy pár évtizede nálunk is volt rá példa) :)

Apropó, a gazdasági, szociális és zsidó probléma közül megoldódott valamelyik vagy Borat fölöslegesen ment ki Amerikába? :)

szcsongor 2009.09.19. 13:00:59

Az EBESZ soros elnöki posztját egyébként hogy töltheti be egy közép-ázsiai ország? Nem értek hozzá, de ez nem egy európai szervezet?

balkanfanatik (törölt) 2009.09.19. 13:47:23

@szcsongor: Ez a szép benne. v.ö.: en.wikipedia.org/wiki/OSCE#Participating_States

Amúgy gyanítom arról van szó, h mivel az egész cucc a Helsinki Egyezmény/EBEÉ-ből nőtt ki 94-ben (amúgy ez a legjelentősebb ilyen nk gittegylet amit Bp-n alapítottak :), annak meg a SZU az egyik kulcstagja volt, felbomlása után az utódállamok nyilván megosztoztak a tagságon. A térkép szerint (upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/17/OSCE_acts_signatories.png) a ganze ex-SZU benne van. Arról nem is beszélve, h az USA és Kanada is tagok, szintén mint Helsinki Egy. alapítótagok.

Valaki1 (törölt) 2009.09.19. 14:37:45

jó olvasni néha hogy a buta nyugatiak, a műdemokráciában élő magyarok hogy fikázzák más népek tradícióit.
a nagypofájú jenkik meg még háborúkba is belebuknak emiatt.

meg kéne érteni hogy vannak népek, elég sok ahol nem menő ez a semmmirekellő hazug demokrácia ami pl. itt nálunk van,
a régi hagyományokból meg szokásokból, meg tudomisén miből kifolyólag ők úgy érzik jól magukat hogy a tutit megmondó, gondoskodó atyuska vezeti őket, ilyenek az oroszok is, meg az említett ázsiai népek, de az arabok is.
ez mondjuk a mentalitás.

ne felejtsünk más dolgokat sem, pl. a politikai stabilitást, lényegesen jobb.
van persze valami ellenzék, de azt is valszeg a nyugat hergeli.
mindaddig amíg túl nem lő a vezér a célon a nép teljesen jól meg van vele,
ugyanis azt ne felejtsük hogy arrafelé mások a társadalmi viszonyok, nincsen hajléktalan, meg ennyi szerencsétlen beteg, meg kitaszított meg tönkretett ember mint itthon a demokrácia nevében.
meg ilyen brutális anyagi különbségek sem,
pl. az emlegetett türkmenisztánban, mindenkinek jár a lakhatás meg a rezsi az államtól (okés, megtehetik a gázból),
meg nem hajigálnak ki az utcára családokat banki tartozás miatt, meg hasonló.

itthon meg lehazudozzák a csllagokat az égből, de az biztos hogy legfelső és legalsó rétegek között nagyságrendekkel nagyobb a szakadék mint ott.

és igen ennyi felesleges pénzt sem szórnak el a politikai kabaréra.meg közpénzt sem lopnak ennyit,
nemtom olvastátok-e a türménbasiról mennyire foggal körömmel védte hazája érdekeit a külfölddel szemben.

kazahsztán meg amúgy a világ egyik leggazdagabb országa, csak mégegyzser mondom nem mindenhol az az emberek életcélja hogy rázzák a rongyot.

egy viszont vigasztalja a nagy szánakozókat:
onnan is el lehet jönni ha nem tetszik, mint innen.valahogy innen menekülnek is az értelmes emberek...miért?

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.09.19. 15:28:30

@Valaki1:

"kazahsztán meg amúgy a világ egyik leggazdagabb országa"

GDP (PPP) - $175.8 billion (2008 est.)
country comparison to the world: 57th

GDPfő (PPP) - $11,500 (2008 est.)
country comparison to the world: 96th

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kz.html

"Kazakhstan greatest country in the world.
All other countries are run by little girls."

Valaki1 (törölt) 2009.09.19. 15:50:05

A GDP nem egyenlő egy ország vagyonával.
Az csak nemzeti össztermék.
Irak pl. GDP-re most szinte nulla, pedig ha kitermelnék az olajukat olyan lenne mint szaud arábia.

Kazhsztán bazi ország, óriási ásványkinccsel, és 15 millió lakossal.

Lucius Flavius Arrianus 2009.09.19. 15:51:49

"kazahsztán meg amúgy a világ egyik leggazdagabb országa"

...és ezt megmondták a kazahoknak is? ;-)

Wallstreetbull 2009.09.19. 15:58:33

@Valaki1: Költözzél Kazahsztánba. majd egy év múlva meglátjuk ott maradnál-e.

"nincsen hajléktalan, meg ennyi szerencsétlen beteg, meg kitaszított meg tönkretett ember mint itthon a demokrácia nevében.
meg ilyen brutális anyagi különbségek sem,"

Ezen röhögtem a legtöbbet. Szerinted az elnök emberei és a földgázkitermelő vállalat emberei Ford Focussal járnak?

Bögöy (törölt) 2009.09.19. 16:38:08

@Valaki1: Irak GDP-je nem olyan alacsony, és sokat nőtt az utóbbi években.

Mondjuk a te számítási módoddal az afrikaiak is a világ leggazdagabbjai között vannak, annyi ott a természeti kincs, a finnek meg szegények, mert ott csak hómezők és erdők vannak...

Bögöy (törölt) 2009.09.19. 16:39:03

@Wallstreetbull: Mondjuk lehet, hogy a középvezetők Focus-szal járnak, de akkor mindenki más max. egy Zsigulival, vagy tevével... :)

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.19. 16:45:45

Nahát, Chavez meg a Castro família nincs egyedül, habár a Fehérorosz nagyvezér sem semmi, tőlünk nem is olyan messzire. És persze a legnagyobb arcról, Kim Jong Il-ről már nem is kell megemlékezni
A legfurább, hogy lehet akármilyen 21. század, ezek a kiskirályok simán el vannak ismerve a szabadság nagy urai által.

Nebameg 2009.09.20. 12:02:50

@Valaki1: Picit nevetséges, amikor gyakorlatilag feudalisztikus berendezkedést vesz valaki a védelmébe. Ráadásul demagóg módon.Egyfelől 11000 dolláros GDP nem tartozik az élvonalba, másfelől annak eloszlása, márcsak a feudalisztikus jellegből adódóan is, meglehetősen aránytalan. Ki kellene költöznöd oda, mivel az értelmes emberek, úgymond menekülnek innen. Igaz, azok nem pont Kazahsztánba, de pont ezért, neked mégiscsak oda kellene menned....

Herbert_West 2009.09.20. 22:17:31

Annak, ami most Kazahföldön folyik, semmi köze nincs a kazah tradíciókhoz. De sebaj.

Amanitin2 (törölt) 2009.09.21. 08:46:02

@Valaki1:
"valahogy innen menekülnek is az értelmes emberek...miért? "

mennek Kazahsztánba.
ennyi demagóg baromságot már régen láttam összehordva.

Tilikov (törölt) 2009.09.21. 09:33:16

Úgy látom Valaki1 már jól megkapta a magáét, de egy megjegyzést én se tudok kihagyni.

"Irak pl. GDP-re most szinte nulla, pedig ha kitermelnék az olajukat olyan lenne mint szaud arábia."

Ilyen logika alapján mondhatnánk azt is, hogy Mali GDP-je most szinte nulla, pedig ha kitermelnék a szahara összes homokját és biedermeier üvegcsillárokat csinálnának belőle, akkor olyanok lennének mint Svájc.

:D

Sakk Matt 2009.09.21. 22:27:09

Valaki1, te teljesen megzakkantál. Tisztára olyan vagy, mint a Kazah TV: egyszerre unalmas és nevetséges. Egyébként nálunk is lehet fogni műholdas tányérral és hasonló baromságok sugároznak belőle.

Ezzel szemben azért Nazarbajev messze nem csinálta olyan rosszul, mint sokan mások az ex-szovjet térségben. Kazahsztán a FÁK-on belül a harmadik leggazdagabb (Oroszország után nagy lemaradással jön Belarusz, és lényegében holtversenyben kicsit utána Kazahsztán). Türkméniánál sokkal-sokkal gazdagabb és szabadabb ország. Sok szempontból magyarországnál is szabadabb. Bár az anyagi különbségek speciel nagyobbak.

Alma-Atában a legtöbb autósnak valamilyen 4x4-es terepjárója van (a japán típusok a legnépszerűbbek), ugyanis "kicsit lejt" a város. Meg egyébként is, az a menő, a benzin és a dízel meg tök olcsó.

Nem rossz dolog ott élni, egyébiránt, főleg, ha az ember ért is valami hasznoshoz és/vagy van pénze. Nagyon csinosak a lányok!

Sakk Matt 2009.09.21. 22:38:47

És ha már itt tartunk: Аит кабыл болсын!
www.youtube.com/watch?v=yPoUcf58mi8

Bilux67 2009.09.29. 12:50:34

Minden társadalmat a hazugságaival lehet a legjobban leírni, jellemezni.
A hazugság lehet bármi: teremtésmítosz, történelemírás/hamisítás, pártpropaganda, stb.
Ha egy hazugság gyerekkorunktól velünk van, azon hihetetlen nehéz aztán átlépni (világnézet, vallási nevelés).
Ha valaki ezen hazugságok nagy részét képes igazságként elfogadni, akkor jó eséllyel elégedetten élheti az életét, ha nem, akkor keres magának egy másik országot, társadalmat, amelynek képes elfogadni a hazugságait.
Egy példa: nálunk azt hazudták hogy a szocializmus a földi kánaán maga, aki ezt elfogadta az jól elvolt a háromhatvanas kenyérrel meg a zsigulival. Aki nem, az ha tehette lelécelt nyugatra, ahol azt hazudták, hogy ők a szabad világ.
Persze a lelécelés is jórészt hazugság volt, hiszen mindenki a "szabad" élet miatt szökött, valójában 99%-ban gazdasági okból menekültek.

Fogadjuk el tehát, hogy Kazahsztánban is lehet elégedetten élni. Kívülről bármilyen társadalom hazugságai sokkal könnyebben átláthatóak és nehezebben elfogadhatóak.
süti beállítások módosítása