Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház XCII. - Hideg fejjel, meleg szívvel, tiszta kézzelKedves hallgatóink! Legutóbbi, keletnémet témájú adásunkban, A mások élete c. film kapcsán elismételtük azt a kritikát, hogy az sajnos minden pozitívuma ellenére valószerűtlen képet fest a Stasi...
  • KatPol Kávéház LXXXII. - Megnyerték, de mégis meghaltakA spanyol polgárháború immár visszatérő témává vált nálunk (lásd az 53. adást). Sokan mindössze néhány mondatban leírják a konfliktust, mint a világháború egyik előjátéka, miközben az igencsak...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Isztambuli Katonai Múzeum

2012.10.27. 06:55 SchA

Ha az ember Isztambulban jár s kel, miután letudta a kötelező köröket a Kék Mecsetnél és az Hagia Sofiánál és a benne lakozó militarista többre vágyik, mint a Topkapi palotában látható, elég szegényes fegyverkiállítás - melyet amúgy fotózni sem szabad - akkor érdemes az irányt a Harbiye negyed felé venni, ahol tárt kapukkal vár mindenkit az Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, avagy a Katonai Múzeum és Kulturális Központ Parancsnokság. A gazdag beltéri és a valamivel szerényebb kültéri tárlatok a török hadtörténetet mutatják be a hazai és a hadizsákmányként megszerzett fegyvereken keresztül, elsősorban a dicsőségesebb középkori - kora újkori történelemre, illetve Kemal Atatürkre és a Függetlenségi Háborúra fókuszálva.

Kültéri kiállítás

Az egyik legimpozánsabb darab a modern hardver terén ez a CF-104G kanadai gyártású Starfighter. A némileg tört angolsággal írt információs tábla szerint 1986. márciusában került a Török Légierőhöz, és 1247 repóra után 1993. augusztusában vonták ki a hadrendből, hogy elfoglalhassa jelenlegi helyét.

CF-104G

CF104 azonosítószám

CF104 futóműA további modern hardvert egy bokrok közé rejtett Cessna 185 Skywagon, egy Bell OH-13 Sioux helikopter és egy szovjet gyártmányú T-26 harckocsi képviseli.

Bell OH-13 Sioux

Cessna oldalról

T26






A kültéri kiállítás nagy része azonban ágyúkból áll, régi és modern, török és egyéb nemzetek ágyúiból vegyesen.

ágyú 1453

Az előtérben Konstantinápoly 1453-as ostromához használt óriási bronzágyú látható, mellette szemléltetésként egy rekonstruált kő ágyúgolyó. Az ágyút vagy maga Orbán (ez volt a neve, nem akarok emiatt a kommenteknél aktuálpolitikai áthallásokat!) magyar ágyúöntő mester készítette, vagy az egyik eredeti ágyújának korabeli török másolata. Orbán érdekes módon először a bizánci császár szolgálatába akart állni, de a jobb anyagi kilátások miatt végül mégis csak II. Mehmedhez szegődött és jelentős szerepet játszott a város bevételében. Pontosabban ágyúi és a törököknek átadott szaktudás, mert vele még az ostrom alatt végzett egy felrobbanó ágyú. A háttérben a Dardanellákat védő Krupp-ágyúk egyike, mely tevőlegesen kivette a részét a Gallipoli-hadjáratban. Az ágyú mellett ott áll Seyit Çabuk tizedes szobra, aki a csatában egymaga hordott fel három 275 kilogrammos (!) lövedéket az emelődaru meghibásodása után, hogy az üteg továbbra is tudjon tüzelni.

ágyúsétányosztrák mozsárfrancia mozsár


Középkori ágyúkból és mozsárágyúkból rengeteg van kiállítva, sajnos elég kevés információval az eredetükről. Középen egy osztrák, jobb oldalt pedig egy francia mozsárágyú látható.
kezdetleges golyószórótöbbcsövű ágyúnehéztarack szemből

Modernebb tüzérségi eszközökből sincs hiány. Baloldalt a géppuska közvetlen elődje, egy belga gyártmányú Montigny mitrailleuse golyószóró látható. Az ésszerűtlen használata, valamint a Gatling-géppuska megjelenése miatt nem játszott fontos szerepet az európai harctereken. Mindenesetre érdekesség, már csak működési elve miatt is. Középen egy többcsövű ágyú, mellyel sok nemzet kísérletezett a 19. században, jobb oldalt pedig egy kiforrott, első világháborús avagy "békebeli" tarack az Osztrák-Magyar Monarchiától. 

Beltéri kiállítás

Az ingyenesen megtekinthető kültéri résszel szemben a magában az épületben található kiállítás megtekintéséért már 1000-1600 forintnak megfelelő belépődíjat kell kicsengetni, attól függően, hogy az ember akar-e fényképezni. A vendégcsalogatónak kirakott előtéri fegyvervitrinek és a kötelező szuvenírbolt után a látogatókat két oszmán katonának beöltöztetett bábu köszönti.

oszmán íjászoszmán harcos

Mögöttük pedig  - egy nem túl izgalmas, hun-türk eredetet bemutató szekció után - következnek a fegyverek és páncélok, méghozzá igen komoly mennyiségben. Mint a kültéri ágyúknál, itt is különválik a török fegyverzet a legyőzött népektől zsákmányolt fegyverzettől.

pikákalabárdfejekkardok













A civilizált Európa fegyverei. (de persze a törökök is használták őket)

csontmarkolatú jatagánokafrikai pengedizájnhullámospengéjű qamák

Az egzotikusabb pengék kedvelőinek: baloldalt a klasszikus, csontmarkolatú török jatagánok láthatóak, jobboldalt a Kaukázusok közkedvelt káma-tőre (ezek pont hullámos pengéjű verziók, de a kámából létezik egyenes pengéjű is) és középen az afrikai őslakosok valami elborzasztó stílusban megalkotott pengéi.
középkori sisakokoszmán sisakperzsa sisak


Európai, oszmán és perzsa sisakok. A perzsákról még pár kép, mert a páncéljaik igencsak különlegesek voltak.

perzsa sisak és pajzsteknős és krokodilYakub szultán láncinge

Egy fantasyban is simán megállná a helyét az ördögszarvakkal ellátott perzsa sisak és a hozzá tartozó sötétvörös páncélzat, melyből sajnos csak a pajzs és az  egyik karvédő van kiállítva. De a teknőspáncélból, illetve krokodilbőrből készült pajzsok is kuriózumnak számítanak. Jobboldalt Yakub szultán, a Fehér Birka oguz türk állam uralkodójának láncinge található, aki Perzsia nagy részét is ellenőrzése alatt tartotta. Érdekes idők, érdekes emberek.
német és belga revolverekzsebpisztolyoktöbbcsövű pisztolyok











A 19. századi pisztolygyártás remek darabjai. Baloldalt a konvencionális, máig ismerősnek ható revolverek láthatóak, ezek a darabok konkrétan belga és német mesterektől származnak, igazolva eme két népnek a máig közismert tehetségét a fegyvergyártás terén. Középen az úgynevezett zsebpisztolyok - kis kaliberű, könnyen elrejthető, csak közvetlen közelre, ezáltal elsősorban önvédelemre vagy merényletekre használható fegyverek, érdekes, de ergonomikus tervezéssel. Jobboldalt a pisztolygyártás egyik zsákutcája, a többcsövű pisztoly néhány példánya található.
sétapálca lőfegyverekoszmán muskétákHitler aranyozott pisztolya
Egylövetű sétapálca-puskák (ma már miért nem gyártanak ilyeneket?), középen feldíszített török muskéták (háborúba csak stílusosan menjen az ember), illetve jobbra az a két aranyozott Walther PPK, melyeket Asim Gündüz török vezérkari főnök kapott a német kormánytól Adolf Hitler 50. születésnapja alkalmából.

zsákmányolt görög fegyverek és egyenruhakoreai török dandár lobogójazsákmányolt görög hadilobogó













A XX. századdal foglakozó tárlatokból némileg kevesebb akad. Törökország első világháborús szereplése meglehetősen dicstelen volt, a második világháborúból pedig rendkívül bölcsen kimaradtak. Az érdekesebb bemutatók a török függetlenségi háborúval (1919 - 1923. Erről talán valamikor külön cikk is fog születni), illetve a modern török hadsereg koreai vendégszereplésével és a ciprusi invázióval foglalkoznak. Középen a koreai háborúban szolgált török hadtest lobogója, a széleken pedig az 1974-es invázió során zsákmányolt görög hadilobogó, egyenruha és fegyverek.  Így belegondolva, ez a konfliktus is megérne egy cikket itt a blogon.

Egyes képek minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de a szerző gépe beltéren, mesterséges világítás mellett csak ennyit tud, szóval ha valaki hozzánk vágna egy tükörreflexes Canon-csodát, ne fogja vissza magát.  A cikkben szereplő és további képek:

UI: Egyébként tudja valaki, hogy a magyar nyelv mi a halálért nevezi IsztaNbult IsztaMbulnak?

42 komment


| More

Címkék: törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr234864589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyeplica 2012.10.27. 10:00:21

[OFF]

A zárt szájjal képzett, zöngés mássalhangzók részleges hasonulása miatt, de ez kőkemény nyelvtan az általános iskola 5. osztályából, ezt a témát nem eröltetném a dörgő fegyverek blogjában.

:-D

Próbáld kimondani érthetően, artikulálva, hogy Sztanbul. Meg kell nyomnod, hogy jól ki lehhesen hallani az N hangot. Most próbáld meg kimondani, hogy Sztambul. Ugye, hogy könnyebb? A nyelv már csak ilyen, formálódik.

De ha már fővárosnál tartunk, sokszor kibeszélt példa a kínai főváros. Magyarul Peking. Angolul meg Beidzsing. A p-b hangok is hasonulnak. (Egy kínai meg kb. Peijcsing-nek mondaná.)

[/OFF]

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.10.27. 10:16:47

a magyar név egy köznyelvi kiejtési változatot vett át, a törökök is m-mel ejtik alkalomadtán még ma is. vélhetően régebben, amikor élőbb kapcsolataink voltak velük, gyakoribb volt az m-mezés, mint ma. ez a forma a görög isz-tén-pólin, "a város felé/városban" kifejezésből jön, amiben az N-t maguk a görögök ejtették M-nek.
isztanbul török hivatalos neve egyébként sokáig nem volt, az arabból kölcsönzött konsztantinijja (constantinopolisból, ugye, az egész városra értelmezve) vagy (i)sztaM/Nbul (a várfalon belüli részekre) volt leginkább a város neve, illetve alkottak egy iszlambol ("iszlám által átjárt hely") formát is. hivatalos iratokban viszont porta/szultáni székhely és ennek cicomázott változataiként említették. az 1876-os alkotmány rögzítette isztanbul formában fővárosként a nevet, és vélhetően azóta szorul vissza az M-mezés török földön.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.10.27. 10:21:14

@Tyeplica: bibibííí, az enyém nyomósabb ééérv :)
(a külföldiek össze-vissza hallanak mindent, pl. a német bürger szó átvétele a magyar polgár, mi így hallottuk azt, ahogy a németeke a bürgert ejtik. a horvátok meg purgernek.)

na de most már ON:
én csak a topkapiban voltam, de ha egyszer visszamegyek megint (eddig kétszer voltam, és ha rajtam múlik, sok alkalom lesz még, fantasztikus város), könnyen lehet, hogy kiugrok harbiyébe, köszi a tippet.

Tyeplica 2012.10.27. 10:52:41

@milliliteratura: Ebben a blogban minden nyomós érv, 9 mm-től felfelé.

:-D

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.10.27. 12:10:01

@Tyeplica: nem dicsekvésből, de az enyém hosszabb mint 9mm :)

folti_ 2012.10.27. 19:53:59

"Jobboldalt a konvencionális, máig ismerősnek ható revolverek láthatóak," - baloldalt..

Monarch (törölt) 2012.10.28. 00:00:18

@folti_: Pont ezt akartam én is írni.

Egyébként jó cikk, érdekes múzeum, ha legközelebb leszek Isztambulban valamikor, akkor lehet, hogy oda is betérek, bár ez asszonynép stb. kérdése is.

ace22 2012.10.28. 06:19:50

Konstantinápoly ostroma: az óriási ágyúkról szinte mindenhol más ábrázolást láttam: két részből összecsavarozott, jellegzetes rácsos illesztésű cső.

Az aktuálpolitikától nem kell tartani: Urban mesternek írják legtöbben:

"Thanks to the efforts of Urban, a Hungarian gun master, the Ottoman army could put into position giant cannon alongside smaller cannon to attack the huge walls of Constantinople. Without the cannon, the city walls would never have been breached and the history of this region of the world would have been very different indeed. "

Monarch (törölt) 2012.10.28. 08:50:17

@ace22: "Without the cannon, the city walls would never have been breached and the history of this region of the world would have been very different indeed."

Ez szerintem egy kicsit túlzás. Persze nyilván kellett az az ágyú, és ha nem lett volna, sikertelen az ostrom. De ha két év múlva szereznek egy ágyút? Vagy öt év múlva? Vagy húsz év múlva? Elég valószínűtlen, hogy az oszmánok a következő néhány évtized során ne szereztek volna egyetlen ilyen ágyút sem, tudomásom szerint az oszmán tüzérség még a XVI. század első felében is a világ élvonalában volt, azaz a törökök nyilván nem sajnálták erre a pénzt. Ha ez a magyar ágyúöntő nem adja el a technológiát nekik, eladta volna valaki más.

Ettől még rohadjon meg a sírjában.

ace22 2012.10.28. 09:04:26

Valószínüleg szereztek volna, de az ekkora ágyúk a világtörténelemben is ritkák (a szóbanforgó ágyú kb. 25" vagy 635 mm-es kaliberű, és kb. egy mérföldre tudta lőni a 680 kg-os kőgolyót). Egyszerre kellett jelen lennie a sok pénznek, az igénynek, meg a szaktudásnak.

Mellesleg ennél nagyobb kaliberű ágyúkat is öntöttek a törökök. A legújabb kor ágyúcsodáival (Schwerer Gustav, Thor, Little David) is felveszik a versenyt - kaliber tekintetében.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.10.28. 09:14:19

@milliliteratura:
"köszi a tippet"

Emellett egy haditengerészeti múzeum is van Isztambulban, csak oda nem volt már időm eljutni.
www.denizmuzeleri.tsk.tr/en/idmk/

@folti_:
Hopp, javítom. Kösz.

@ace22:
" két részből összecsavarozott, jellegzetes rácsos illesztésű cső"

Kizártnak tartom, a kor technológiájával lehetetlen lett volna úgy összeilleszteni részekből egy ágyúcsövet, hogy ne essen szét az első lövésnél. Minden 15. századi csövet egy darabban öntöttek ki.

"Mellesleg ennél nagyobb kaliberű ágyúkat is öntöttek a törökök."

Később igen.

ace22 2012.10.28. 10:17:22

Itt egy cikk róla, meg "típusról" egy kép, szétkapott állapotban:

en.wikipedia.org/wiki/Dardanelles_Gun

Nem az eredeti Urbán-féle, de arról mintázott.

Monarch (törölt) 2012.10.28. 14:44:44

@ace22: A pénz jelen volt szerintem attól fogva, hogy az oszmán birodalom a XV. század közepén már egy erős középhatalom (sőt inkább nagyhatalom volt) a Balkán jó részének a meghódítása után (ami Várna és a második Rigómező után már véglegesnek volt mondható), az igény adta magát (Bizáncot meg akarták hódítani), a szaktudás meg azért jelen volt Európában, szerintem ha nem ez az Urbán, akkor valaki más biztosan megcsinálta volna.

Kullancs1983 2012.10.28. 19:09:46

Kicsit furcsák nekem azok az afrikai kardok... Lehet hogy csak a fényviszonyok miatt olyan, de nekem úgy néz ki, mintha közönséges sarlók lennének, amikre utólak tettek rá mindenféle toldalékot, csak hogy egzotikusabban nézzenek ki.

@Monarch: Meg nem mondom mikor és hol, de valahol mintha azt olvastam, hogy addig senki sem tartott elképzelhetőnek akkora ágyúkat, ezért is hajtották el mindenhonnan Orbán (vagy Urbanus, állítólag ugyanis szász volt) mestert, ő pedig, mint afféle meg nem értett zseni, végülis az ellenségnek ajánlotta föl a tudományát, csak hogy bebizonyítsa az elképzeléséről, hogy igenis lehetséges.

Norden 2012.10.28. 19:27:59

Bizáncba a törökök állítólag valami nyitva/őrizetlenül hagyott kapun törtek be. Szóval az ágyú jó mutogatni, de nem azon múlt.

Monarch (törölt) 2012.10.29. 10:02:33

@Kullancs1983: Lehet, mondjuk ezzel együtt nehéz elképzelnem, hogy az ágyúk kalibere ne növekedett volna egyfolytában, Urbanus esetleg kicsit megelőzte a korát, de hogy néhány évtizeden belül valaki megcsinálta volna, azt azért valószínűsítem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.10.29. 12:57:36

@Norden: Május 29-én esett el Konstantinápoly, ha nem aznap történik meg, akkor megtörtént volna pár nappal vagy héttel később.

Mohamed elszánt szultán volt, kellett neki az addigra hanyatló városállamként üzemelő város, amely körbe voltak véve oszmán területtel és semmilyen erősítésben nem reménykedhetett.

Bizánc sorsa nem akkor dőlt el, hanem korábban (pl. Manzikert, Myriokephalon, 4. keresztes hadjárat).

bz249 2012.10.29. 13:45:14

@promontor: az oszmanok szempontjabol legerdekesebb 1341-47-es polgarhaboru pont kimaradt, ekkor folytak ugye eloszor az ottomanok komolyabban a bizanci belugyekbe es nem sokkal kesobb fuggo viszonyba is kerult toluk az akkor mar csak neveben csaszar bizanci uralkodo.

Kullancs1983 2012.10.29. 16:58:29

@Monarch: en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_cannon_by_caliber

Itt egy jó kis lista, eszerint jóval nagyobb ágyúk is voltak már korábban. Mondjukrá a hatótáv azért kérdéses, lehet hogy Orbáné ebben volt jobb. Érdekes kérdés, hogy okvetlenül szükség volt-e ekkora ágyúra, Konstantinápoly falai legendásak voltak ugyan, de mint tudjuk egy fal sem áttörhetetlen, és a török tüzérség Orbán nélül is kiváló volt...

bz249 2012.10.29. 18:12:29

@Kullancs1983: hu ezek az orosz hajoagyuval felszerelt csodak (2B1) milyen nyomi kinezetuek. Remelem komolyan gondoltak oket, mert viccnek azert eleg durvak.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.10.29. 18:42:10

@bz249:

Ahogy a linkből is kiderül, nem rendszeresítették, gyaníthatóan azért sem, mert nem illeszkedett volna a szovjet doktrínába. Az amerikaiak ezen a téren pengébbek voltak:

youtube.com/watch?v=Q7g2HNzYMJo

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.10.30. 00:15:07

Én 2000-ben jártam erre és vegyes emlékeim vannak. A tárgyi anyag gazdag, viszont a török történelemszemlélet erősen propagandisztikusnak tűnt. Persze nem vártam teljes tárgyilagosságot mondjuk Ciprus ügyében, de az azért elég mókás volt, hogy pl. a XVII. század végének oszták-török háborúinak a lényege török szemmel az volt, hogy a törökök bátran visszavágtak és nem hagyták Szerbiát. (Magyarország neve emlékeim szerint nem is szerepelt a rövid szövegben.) Ez kb. a németek frontvonalkiegyenesítéses propagandájának szintje, ami egy 300 évvel ezelőtti háború esetén elég nevetséges. (Bár ha az egri csillagokra gondolunk, azért velünk is előfordul hasonló, de azért messze nem ennyire szélsőségesen...)

Ennek persze nem csak itt láttam jelét, ugyancsak Isztambulban van valahol egy emléktábla II. Mohamedről, ahol győzelmeinek hosszú listáján meglepve olvastam Belgrád városának nevét...

A legérdekesebb, részletgazdagabb és egyben legtárgyilagosabb törénelmi tárgyú kiállítást egy Konstantinápolyról szóló időszakos kiállítás jelentette, amely ezek után kész felüdülés volt és meglepő tárgyilaossággal mutatta be a bizánci birodalom és a város történetét. (Fogalmam sincs már, hol láttam, talán a Topkapi valamelyik múzeumában. Vagy máshol.)

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.10.30. 07:08:48

@promontor:

Ez valóban így van, gyönyörű festmények vannak Várnáról, Mohácsról, Buda hősies elfoglalásáról (ágyútűz, roham a falak ellen, etc), és egy árva szó nincs Nándorfehérvárról, Egerről, vagy éppen Lepantoról.

Be kell tudni az egészséges nemzeti öntudatnak, a múzeumot elsősorban a nép szórakoztatására, és nem történészeknek találták ki.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2012.10.30. 09:42:25

A háromcsövű ágyú valójában egy Nordenfelt-Palmcrantz szórólöveg.

en.wikipedia.org/wiki/Nordenfelt_gun

Monarch (törölt) 2012.10.30. 10:05:12

@promontor: A XVII. század végi háború egyébként érdekes volt, mert a keresztény (a vége felé azért már főleg osztrák) hadak tényleg megindultak Isztambul felé, és már-már olybá tűnhetett, az oszmánoknak nincs a Balkánon se maradásuk. Az oszmánok pl. évről évre kiállítottak egy százezres sereget, ami aztán az emberanyag jó részével oda is veszett az azévi hadjáratban. A végére valahogy mégis talpra álltak, és visszavették Szerbiát, sőt Magyarország egésze sem veszett el.

A háború egésze mondjuk ehhez képest brutális oszmán vereség volt, Magyarország nélkül már soha nem tudták Bécset fenyegetni, anélkül meg a kutya nem vette őket komolyan, nem is volt miért. Viszont a háború első éveiben még úgy tűnt, hogy az egész Balkánt elvesztik, ehhez képest mégiscsak sikerült valahogy stabilizálniuk magukat.

Volt még egy-két sikeresebb háborújuk (asszem a XVIII. században végül csak elvesztették Szerbiát, aztán II. József alatt azt visszaszerezték, vereséget mérve az osztrák hadakra), bár a XIX. században már csak akkor, ha nagyhatalmi támogatásban reménykedhettek, de ennyi.

Monarch (törölt) 2012.10.30. 23:00:16

@Monarch: Az oroszokat is megverték néhányszor akkoriban, Nagy Pétert legalábbis még egyedül meg tudták verni valahogy. Pedig Péter cár megverte a svédeket is.

bz249 2012.10.31. 01:43:44

@Monarch: a ketto osszefugg egymassal. Peter car nem akart a torokokkel foglalkozni a svedek elleni haboru kozepen, igy aztan belement egy elfogadhatoan kinos bekebe (Azov feladasa) es inkabb a svedekre koncentralt.

Strössner_Alfréd 2012.11.01. 23:55:45

A képeken látható afrikai tőrök a kpinga nevezetű dobótőrök. Lehet hogy csúnyák, de hasznosak.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.11.02. 23:52:47

Jaj de jó, végre valami törökös poszt :) Lehetne egyszer majd valami szép munka az 1919 - 1923-es függetlenségi háborúról is?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.11.02. 23:54:45

OFF: nyáron ígértem szép fotókat svájci bunkerekről. Töredelmesen bevallom, a komment megírása után keróztam még pár száz km-t erre-arra a környéken, meg vonatoztam is, de Bern-Thun-Interlaken-Aarlberg-Neuchatel-Friborg körül abszolúte semmit nem találtam :( Minden esetre, Sarganz közelében a Rajna partján (47.058896,9.471047) van sok kicsi illetve Zürich felé valahol a két tó (zürichi és a Walensee) között pedig egy böhöm nagy.
Ezeket a képeket elnézve mondjuk akár 1000db mellett is elmehettem: www.polarinertia.com/july06/bunker15.htm

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.11.02. 23:55:17

OFF2:
A derék svájciaknál egyébként előírás a személyi atombunker, felhasználásuk napjainkban is sokrétű:
"Indeed, wine cellars and ski storage seem to be their most popular function these days. Other uses include a room for pool tables, band practices, wrestling competitions, bowling alleys and saunas. One man even converted his into a giant pizza oven."
forrás: www.thecasualtruth.com/story/switzerland%E2%80%99s-bizarre-nuclear-bunker-law
(számomra nehéz lenne a döntés: a. gigantikus pizzasütő b. egy pince dugig jófajta vörösökkel, mint syrah, syrah, syrah, ..., syrah, cab. franc, syrah, pinot noir, syrah, syrah...)

taser 2012.11.08. 06:05:16

@SchA: Egerrről van. Valahol középtájt egy nagyméretű festmény. " Eger elfoglalásáról" Ez valószínűleg a második ostrom lehetett.
@Monarch:
Bizánc ostromának igazi nagy húzása az Orbán/Urbán féle ágyú mellett, hogy a szárazföldön átcipelték az addig lánccal védett Aranyszarv öbölbe a hadihajóikat és onnan is tudták támadni a várost.Ezt is szépen bemutatja az ostromról készült dioráma.
Az eredeti bizánci falak még jó néhány helyen állnak. Van olyan rész ahol házakat építettek rájuk annyira vastagok. Azt a "szuperágyú " nélkül jó darabig nem tudták volna áttörni.Az ostromoknál mindig fontos azért az időtényező is, a végtelenségig az ostromló sem maradhat ott. Erre játszottak a Bizánciak is, de nem jött be.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.11.08. 18:56:07

@taser:

"Ez valószínűleg a második ostrom lehetett."

Akkor nem egy szerződés keretében adták át a várat a törököknek az osztrákok?

taser 2012.11.08. 20:13:46

Három hétig ostromolták. III.Mehmet szultánék. A helyőrség ezek után úgy döntött megadja magát.Kilátástalanak ítélték a védekezést, mert akkora a külső várat már teljesen elfoglalták a törökök és onnan több aknát ástak és lőtték a belső várat. A krónikák szerint a vallon zsoldosok kezdték meg a maguk " béketárgyalásait a törökökkel először. ami aztán előidézte a dominó effektust és mindenki megadta magát. Kb 4500 an voltak 7!!!! db ágyúval velük szemben a szultánnak csak janicsárból volt egy 15.000 fős nagyságú csapata. A teljes sereget kb 60.000 teszik kb 170 ágyúval. A 4500- ból 1000 elesett - sajnos ezek jó része volt a magyar.- a külső vár elfoglalásakor a maradék 3500 ból 1500 volt a vallon akik végül is jól ráfáztak, mert a törökök csak addig tárgyaltak amíg a vallonok a kapukat ki nem nyitották Itt a jeni cseri szépen bejött és nekilátott a tárgyalókat mészárolni. A német zsoldosokat a hatvani török kereskedők lemészárlásáért "viszont- mészárolták". A megmaradt magyar katonák ellenben el tudtak vonulni kivéve a vezérkart. Állítólag a vallonok megkötözve adják át őket a töröknek. Ők azonban két héttel később a mezőkeresztesi csata alatt szöknek meg. Cserébe az osztrákok hadbíróság elé állítják a magyar várkapitányt, de a bíróság felmenti.

Bicepsz Elek 2012.11.09. 01:08:32

Miért nevezik Tehránt Teheránnak?
A török függetlenségi háború tényleg érdekes lenne..

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.09. 16:33:01

@taser: "Az ostromoknál mindig fontos azért az időtényező is, a végtelenségig az ostromló sem maradhat ott."

Na jó, ez komoly szempont volt a magyarországi hadjáratoknál, ahol sokáig tartott, míg ideértek, utánpótlást kellett szervezni, stb. Ha jól emlékszem, októberben már nem szerettek ostromolni, mert hazafelé az őszi esők miatt beleragdtak a sárba.

Na de Konstantinápoly esetén még a nyár se kezdődött el és már vége is volt az ostromnak. Idejük lett volna bőven és az utánpótlásnak se kellett sokat utazni.

taser 2012.11.09. 17:59:23

@promontor: Nem csak a logisztika miatt nem lehet sokáig húzni. Az angolok készítettek egy tanulmányt a sikertelen várostromokról, és úgy találták, hogy a legtöbb félbehagyott ostromot valamilyen külső fenyegetettség, ( komolyabb felmentő erő) vagy belső probléma ( járvány, lázadás) miatt hagyták abba.
Nem véletlen. hogy addig bele se kezdtek az ostromba amíg két erődöt Rumelihisarit és Anadoluhisarit fel nem építették a Boszporusz két partján. Ezeknek kellett megakadályozni, hogy genovai felmentő hajók átjöjjenek.
Bizáncnál is hajszálon múlott a siker. Már komoly lázongások voltak az ostromlók között. Pláne amikor az erődök ellenére megérkezett három pápai hadihajó is, a törökök azt hitték jön a felmentés. A szultán még rávette egy utolsó rohamra a vezérkart. Ezt a rohamot is visszaverték de "szerencséjükre " visszavonulás közben találtak egy mellék kaput amit a rohamot visszaverő várőrség nem csukott be maga után.Ezen a kiskapun át jutottak be a törökök és éppen magába a császárba futottak bele ( ő is személyesen vett részt a roham visszaverésében). A bejutott kis csapat megölte a császárt és a testőrségét. és a kialakuló zűrzavarban a törökök egyre több embert toltak át a kapun akik aztán "kiszélesítették a hídfőt". Ez a jelenet egyébként elég népszerű a törökök körében, több festmény, rézkarc, miegymás is ábrázolja a kis kapun és a császár holtestén át beözönlő ostromlókat.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.10. 09:19:41

@taser: Ok, ezek igazak, de a konkrét esetben komolyabb felmentő erő valójában nem létezett az illetékes európai hatalmak egymással is rivalizáltak, ráadásul a latin-görög ellentét is jelentős volt. Továbbá, ahogy Te is írtad, a törökök készültek az esetleges felmentő hajóhad ellen.

A belső elégedetlenség valóban komoly szerepet játszott, a szultán ekkor még fiatal volt és nem volt meg az általános tekintélye. Az öregebbek közt volt egy ellentábora, akik eleve nem értettek egyet az ostrommal (le is számolt velük később).

Szóval ebből a szempontból valóban fontos volt Mohamednek is a gyors siker. Ugyanakkor ismerve a későbbi sikereit, elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a tehetséges, fiatal szultán ne számolt volna le az ellenzékével egy esetleges kudarc esetén és felhagyott volna a város bevételére tett kisérleteivel.

Az ajtós epizód persze ráfogható a szerencsére, de azt azért hozzátenném, hogy ha nem egy mind fizikailag, mind mentálisan egy halálosan fáradt védősereg állt volna ellen, akkor azért egy ilyen betörés izolálható és felszámolható lett volna. A császár haláláról én olyan leírást olvastam, hogy ő akkor vetette magát a törökök közé, amikor látta, hogy minden elveszett, azaz a halála nem a pánik kiváltó oka, hanem a következménye volt.

folti_ 2012.11.10. 13:44:00

@bz249: @Rammjaeger83: túlhaladt rajtuk a technikai fejlődés nagyon hamar. Az önjáró orosz eszközökkel ezenkívűl rengeteg technikai probléma is volt, mivel ekkora böhöm ágyúhoz komolyabb szállítóeszköz kellett volna. (meg igyis nehézkes a mozgatasa).

taser 2012.11.10. 16:07:06

@promontor: Ez is igaz. Én is elgondolkodtam azon, hogy vajon ki lehetett az a csapat tiszt vagy katona aki felismerte a helyzetet és egy vesztett roham után még volt kedve/ ereje stb kihasználni a kínálkozó lehetőséget. ( utasítani vagy rávenni a többieket, hogy kövessék). Hiszen a nyitott kapu akár csapda is lehetett vagy mögötte jelentősebb erő is állhatott.
Én úgy tudom, hogy a császár testéért alakult ki nagy küzdelem ami máshonnan is elvonta a védő erőket illetve a halálhíre keltette a pánikot a hullafáradt védők között.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.11.12. 00:57:14

@taser: Na, akkor ezt kitárgyaltuk.

"Én úgy tudom, hogy a császár testéért alakult ki nagy küzdelem ami máshonnan is elvonta a védő erőket illetve a halálhíre keltette a pánikot a hullafáradt védők között. "

Ez is lehetséges, bár az én beszámolóm szerint a pánik Giustiniani sebesülésekor tört ki. De ezen nem fogok veszekedni... ;-)) Már csak azért se, mert erről nekem az jut eszembe, hogy felemás érzésekkel szoktam olvasni, amikor sokszáz éves, néhány mondatos, esetleg oldalas, nyilvänvalóan megbízhatatlan beszámolók (sokadkézből származó infó, elfogult megrendelő, színes fantázia és áradó mesélőkedv) alapján a mai történészek "rekonstruálják" az eseményeket: félmondatokat oldalakon keresztül elemezve adnak egy az eredetinél sokkal részletesebb leírást arról, hogy mi is történt. Egyfelől impozáns, hogy milyen kevés anyagbó milyen sokat hámoznak ki, másrészt valahogy mindig van bennem egy kártyavár avagy homokra építünk érzés.

taser 2012.11.14. 05:54:21

@promontor: Azt én is imádom :)

Meg azt amikor egy tornából felmentett, katonaságot sose látott, szódásüvegdioptriás, bölcsész és etika szakon végzett, régész - akinek kedvenc filmje az én kicsi pónim -.magyarázza , hogy az a rozsdás görbe fém milyen fegyver volt és azt hogyan használták + kreál hozzá ideológiát is, hogy miért úgy ahogy ő elképzeli.
süti beállítások módosítása