Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház LXXVII. - A koreai MélytorokKülönösebb hadművészeti ismeretek nélkül is könnyen belátható bárki számára, hogy az ellenséges túlerő szorításában, de ennek ellenére rendezetten, ütemezve végrehajtott visszavonulás az egyik...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXXI. - Best GirlAbu Naszr al-Farabi, a híres muszlim filozófus, matematikus, jogtudós és zeneszakértő azok közé az irigylésre méltó történelmi szereplők közé tartozott, akiket utólag több nemzet is magáénak...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Der Palestinenstaat

2011.09.21. 07:00 SchA

Szeptember 23-án Mahmud Abbasz odalép a mikrofonhoz az ENSZ new york-i székházában, és egy nagyívű beszéd után hivatalosan is kéri Palesztina felvételét teljes jogú tagként az ENSZ-be. Ez lényegében egyenértékű a független palesztin állam kikiáltásával, azonban csak egy szimbolikus lépés egy amúgy is javarészt szimbolikus konfliktusban. Megjegyzem, ha egy pápua harcos lenne Abbasz helyében, és a független Irian Jayat kiáltaná ki, a kutyát nem érdekelné az egész. A nyugati kultúrában nincs indonéz lobbi, indonéz összeesküvés, anti- és filoindonézizmus, és nem mellékesen Nyugat-Pápuában nincsenek ötcsillagos szállodák sem a riportereknek.

Keserű béke (tárgyalások)

A Fatah ezzel az egyoldalú lépésével nagyot ránt a sz*roskanálon abban a konfliktusban, ami 1947-ben (és nem véletlenül nem '48. májust írtam!) még rendes etnikai/vallási elemekkel megfűszerezett háborúnak indult, mára pedig a fegyveres konfliktusok szappanoperájává vált. Hogy mi vezérelheti Abbaszt? Ősz kobakja fölött elzúgott az Arab Tavasz, és a forradalmak vették át a lejárt szavatosságú izr-pal. tárgyalások helyét a címlapokon. A vér és a vas hatékonyabb eszközök, mint a szigorú hangvételű feljegyzések, a technicalok pedig jobban mutatnak a 8 órás hírekben, mint pár öltönyös figura, akik éppen kezet ráznak.

 

 

Policy of sticks and carrots - Palestine version.

 

 

 

 

 

 

A fő sírás-rívás a lépés egyoldalúságán megy, mivel ez eltér a "rendkívül termékeny" és "eredményteli" időszaktól, amit az izraeli-palesztin béketárgyalások jelentettek. Hogy a hazai forrásoknál maradjak, az izraeli nagykövet asszony is írt egy szívhez szóló cikket az indexbe a palesztin állam idő előtt való elismerésének veszélyeiről. Ez nagyjából össze is foglalja a hivatalos izraeli álláspontot arról, miért rossz és elhamarkodott Abbász akciója:

  • nem tisztelik az eddigi tárgyalások eredményeit
  • béketárgyalások helyett egyoldalú lépés
  • a Hamasz elismerésének is minősülne

A béketárgyalások eddig milyen eredményeket is hoztak a palesztinoknak? A területeik folyamatosan fogynak a telepbővítéseknek köszönhetően, mintha egy torta felosztásáról vitázna két ember, miközben az egyikük szeletet szelet után tolna be az arcába. Miért is állnak most azok a produktív béketárgyalások? Mert Izrael nem hajlandó a '67-es határokat alapul venni a rendezéshez (kölcsönös kiigazító területcserével sem), és mert nem hajlandó leállítani Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia betelepítését kelet-európai bevándorlókkal Izrael jobban favorizált állampolgáraival.

Az egyoldalú lépés fogalmát ez a telepítési politikai is bőven kimeríti, de spec. Gáza kiürítése Sharon idején is egyoldalú lépés volt, meg a gázai blokád is az - és még lehetne sorolni -  abban az értelemben, hogy a Palesztin Hatóság nem adta rá az áldását. A tárgyalások már csak ilyenek, ha az egyik fél aránytalanul be akarja szűkíteni a másik mozgásterét, akkor az egyoldalúan fog cselekedni, hogy védje a saját érdekeit. Még akkor is, ha ez szembe megy a szent kompromisszum alapelvével, mert a politikában/háborúban a konfliktuskezelés nem az, mint amit elhízott ötvenes ex-hippik csoportterápiáján értenek alatta. 

"Másrészt Izrael már régóta számos stratégiai engedményt hoz a béke érdekében. Bizonyította, hogy kész tárgyalni a szárazföldi transzferekről, kész elhagyni a Sínai-félszigetet az Egyiptommal való béke érdekében, valamint kész elhagyni a Gázai-övezetet és Dél-Libanont."

Minden tiszteletem a nagykövet asszonyé, de ezt így nem kéne leírni, mert a Sínai-félszigetet a '73-as háború szomorú tanulságai után adták vissza Egyiptomnak, és előtte meghallgatni sem voltak hajlandók Szadat ajánlatát, Dél-Libanonból, pedig elsősorban a Hezbollah és az Amal markos síita legényei bírták rá Zion fiait a távozásra. Ezek szerint ha valaki vissza akarja szerezni az elvesztett területeit, jobb ha fegyvert ragad? Hogy ez engem mennyire nem lep meg... Gáza mondjuk bizonyos szempontból racionális lépés volt, túl kis és értéktelen terület, túl kevés telepes túl sok palesztin között.

(Diplomáciai) Deviancia

Viszont átvette az uralmat a Hamasz - ez kb. egyaránt felróható a Abbaszéknak és Izraelnek is - és kezdetét vette a gázai cirkusz, ami eddig nem sok nettó nyereséget hozott Izraelnek, új ellenségeket annál inkább. Érdekes módon a Hamasz szintén kritizálta a Palesztin Hatóság enszes akcióját, mert - igen, ez egyoldalú lépés lenne. "Hát Haniyeh-t már meg sem akarják kérdezni? Én már szart érek, elvtársak?!" Vicces dolog látni, hogy Izrael és a Hamasz ugyanazon ok miatt kritizál valamit.

Ellenben a független Palesztin Állam elismerése nem spanyolviasz, a világ túlnyomó többsége - leszámítva persze a fejlett Nyugatot - már elismerte őket, sőt az utóbbi évben felvirágzott az elismerési mozgalom, különösen Latin-Amerikában. (Brazília & Argentína, Peru, stb). Az USA hivatalosan tarja magát józsefattilai álláspontjához, vagy is "nem, nem, soha!", habár Obama tavaly azt ígérte Abbásznak, hogy két éven belül lesz Palesztin Állam. Hja, ezek a választási évek úgy megkavarják a politikusok ígéreteit, nemde? Ha a Biztonsági Tanácsban el is lesz kaszálva az ügy, az ENSZ Közgyűlés várhatóan támogatni fogja, legalább is az izraeli külügy számításai alapján. 9 ENSZ BT tag mellett már a közgyűlésben is többségbe kerültek  a palesztin-pártiak, miután a nigeri és a gaboni szavazat átkerült a a sötét oldalra, de Bosznia szavazatáért még harcban áll a tel avivi diplomácia verbális tüzérsége.

Háborús övezet

Az ENSZ-előadás következménye természetesen nem egy palesztin állam kialakítása lesz, ami részben az említett nagy múltú szervezet tényleges súlyára, illetve a nemzetközi jog tiszteletének közel-keleti hiányára vezethető vissza.

Zavargásokra biztosan lehet számítani, amire már készülnek mind az IDF katonái, mind a "gonosz tevések" (Megj: Ezt csak az Ynet böngészése közben találtam, de imádom ezeket a haszid ajatollahokat, avagy haredi tálibokat. Sajnos a nyugati médiában mindig csak hasonszőrű muszlim társaik szerepelnek, ők sosem, ccc.) és persze a ciszjordániai telepesek is, akik aggódnak a biztonságukért. 

Let loose the dogs of war!

Remélem a Palesztin Hatóság megkezdi a patkányméreggel töltött kacsacomb osztogatását a palesztinok között, úgy lenne igazán stílusos az egész helyzet. No persze a telepesek akkor éppen nem rettegnek, amikor arab civileket támadnak meg puszta szórakozásból, természetesen csoportosan, magányos nőket vagy időseket. Vagy amikor mecseteket gyújtanak fel és firkálnak össze mindenféle kedves feliratokkal. Vagy  izraeli katonai helyőrségeket vandalizálnak szanaszéjjel - ezt nem is hiszem el, mennyire elborultnak kell lennie egy radikális telepesnek, hogy a saját hadseregének eszközein torolja meg a vélt vagy valós sérelmeit? Nota bene: 1) Nem hiszem, hogy belülről ne segítette volna valaki a rongálókat, mert ha ekkora az éberség, akkor nehéz idők jönnek Izraelre 2) Ha ezt az őslakosok tették volna, ömlött volna a CNN-ből a sírás a palesztin terrorizmus miatt, és az ENSZ BT határozatba ítélte volna el a szörnyű agressziót.

A Nakba-évforduló tüntetéseihez hasonló esetek előfordulhatnak, a könnygáz-eregetés és a tömegbe lövés ősi sportja ismét előkerülhet Ciszjordániában. Netanyahu azt is felvetette, hogy rakéták fognak záporozni Izrael teljes területére, amire elég kevés esélyt látok ismerve a palesztin fél, illetve felek felszereltségét és harcértékét.(zOMG! Kasszamokalipszis!!!4!) Elszórt akciók csak-csak, de Izraelnek 1973. óta nem volt komoly ellenfele, és ez a mai politikusait láthatóan igencsak frusztrálja, ezért a palesztinokra vetítik ki a rémképeiket. Legalább a Sayeret Matkal ott hagyhatna pár láda modern fegyvert, meg 2 tucat kiszuperált páncélost, tüzérségi üteget és egyéb nehézhardvert Abbasz villája előtt egy felirattal, hogy "Titkos hódolótoktól, szeretettel. Shalom!" és akkor lenne mire lőni, meg lehetne mitől félni (úgy kb. 20-30 percig).

Palesztin állam nem lesz egy héten belül, ez sicher. Hogy helyette konkrétan mi fog következni, azt szerintem Abbasz sem tudja, csak reméli, hogy valami jobb, mint a megfeneklett tárgyalások, melyek amúgy is inkább afféle cargo-kultuszként, mintsem a tényleges rendezés részeként funkcionálnak már jó ideje. Akik felelőtlenséggel vádolják őt, azok gondolkozzanak el, hogy a "felelős politizálás" (amiben amúgy Abbasz és tsai. korrupt, impotens uralkodása vastagon benne van) mit is tudott felmutatni a palesztin népnek az elmúlt 5 évben.

"Egyértelmű, hogy a Palesztin Állam idő előtti elismerése értelmetlenné tenné a tárgyalási folyamatokat, valamint a kompromisszum és párbeszéd fontosságát."

/Aliza Bin Noun/

Egyetértek. Pont ezért van rá szükség. Blood for the Blood God!

72 komment


| More

Címkék: izrael palesztina ensz knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr503209661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2011.09.21. 08:04:28

Elég jól össze lett foglalva, nem sokat lehet hozzátenni... Úgyhogy át is adom a terepet a trolloknak. :P (Csak még annyit, hogy a haszid ajatollahok és haredi tálibok valóban méltatlanul alulreprezentáltak a médiában!!)

hiryu2,0 2011.09.21. 10:16:31

mai hír:

Kurd fegyveresek megtámadtak egy rendőriskolát kedd este Törökország délkeleti részén, s megöltek négy arra haladó civilt, majd a rendfenntartókkal kirobbant tűzpárbajban egy támadó is életét vesztette - jelentette a CNN Türk tévécsatorna.

Biztonsági források szerint a támadást a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai követték el. A támadók gránátvetőből nyitottak tüzet a rendőriskolára.

Az egyik lövedék eltalált egy arra haladó személygépkocsit, megölve annak esküvőre utazó négy civil utasát. Később tűzpárbaj tört ki a gerillák és a rendfenntartók között, amelyben egy támadó életét vesztette - jelentette a tévécsatorna.

A PKK, amelyet terroristaszervezetként tart nyilván az Európai Unió és az Egyesült Államok is, 27 éve küzd fegyverrel a kurd önrendelkezésért.

khmm a zensz mikor fog szavazni az önálló Kurdisztánról?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.21. 10:31:00

nagy divat lett a német címadás errefelé. trollmágnesnek és újságírói bravúrnak javasoltam volna hogy Heiliges Hamasland :)

én csak azt nem értem, miért most lett itt az ideje a dolognak. abbasz rájött, hogy ha nem mutat fel valamit, akkor kotródik a pereputtya az utcára, és ezért elkezdte végezni a feladatát? vagy mi?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.21. 10:31:52

@hiryu2,0: amint a kurdok kellő támogatás mellett, szabályos formában benyújtják a javaslatot.

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2011.09.21. 11:04:27

Hát kíváncsi vagyok mi lesz, elég esélytelennek látszik a dolog a palesztinoknak. Viszont minden jobb mint ez a holtpont.

xstranger 2011.09.21. 11:08:45

@milliliteratura: ha a torokok sokat ugralnak, a zsidok lehet megszervezik nekik azt a tamogatast :)

Ellensegem ellensege elv alapjan.

luftwaffe44 2011.09.21. 13:54:11

@milliliteratura: Szerintem a szerzo Theodor Herzl Der Judenstaat-jara utal finoman :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.21. 18:55:02

@luftwaffe44:

Pontosan :)

@hiryu2,0:
Én is pont azzal kezdtem a cikket, hogy ha más területről/népről lenne szó, nagyságrendekkel kevesebb felhajtás lenne körülötte.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.21. 18:57:41

@xstranger:

Olcsóbban és jobban jönnének ki, ha bocsánatot kérnének és perkálnának vmi jelképes összeget.
(Amiről egyébként izraeli és török diplomaták egyszer már meg is egyeztek, és Netanyahu áldását adta rá, csak aztán Lieberman és pártja rávette a kormányt, hogy keménykedjen tovább, és folytassa ezt a diplomáciai csibefutamot.)

NAR 2011.09.21. 21:49:17

Kihagytad a hasonlatból, hogy a nyugat-pápuaiak nem űztek sportot repülőeltérítésből, de ez várható volt...

Ettől még nem értem, miért izmoznak az el nem ismeréssel, sokat nem változtatna a helyzeten.

Egyébként hogy is van ez a dolog? "Elszórt akciók csak-csak, de Izraelnek 1973. óta nem volt komoly ellenfele" - ehhez képest alig három évvel ezelőtt azt írtad, hogy "A 34 napos háborúnak is nevezett konfliktus [...] Izrael első katonai vereségét hozta,". Most akkor a komolytalan ellenfél verte meg őket? Akkor nem kell félni tőlük, csak ha komolyak lettek volna, de kikaptak volna?

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.21. 22:05:18

@NAR:

Nem hiszem, h pont a repülőgép-eltérítés lenne az a kardinális dolog, ami mentén ilyen vagy olyan típusba kéne sorolni a felkelőket.

"Most akkor a komolytalan ellenfél verte meg őket?"

Egyiptom, mint állami szereplő, egy konvencionális, offenzív háborúban szorította meg Izraelt, még ha a háborút el is bukta.
A HA nem állami szereplő, és aszimmetrikus, defenzív harcban mért vereséget Izraelre.
Abban az értelemben nem komoly ellenfele Izraelnek, hogy nem képes veszélyeztetni a területi integritását, vagy a puszta létét. Ehhez hasonlót utoljára Egyiptom volt képes felmutatni 73-ban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.21. 22:54:22

@luftwaffe44: ach so. akkor viszont a Palästinenserstaat lett vóna a helyes :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.21. 22:57:28

@NAR: viszont a pápua-hasonlatban az nem sántít, hogy az indonéz reguláris haderő finoman szólva sem riad vissza bizonyos "sajnálatos események" elkövetésétől, ha "muszáj".
(azt tudtad, hogy anno a zsidók is terroristaként kezdték a működésüket? :)

Kullancs1983 2011.09.22. 08:02:23

@milliliteratura: Most az Irgunra gondolsz vagy a szikáriusokra?

FairyFeller 2011.09.22. 15:02:59

Nagyon frankó ez a cikk (is), meg az előzőek is, hiába nektek szoktak ilyenek lenni. :)

Ez a hivatali posztjából távozó Aliza Bin-Noun valamikor szexi hölgyike volt szerintem, de ahogy a legutóbbi felvételeken láttam, mostanság bizonyára kicsit jobban táplálkozott a kelleténél, szeretheti a fehérjét....szóval ezen (és más) publicisztikái leginkább csak: "aranyosak" tőle... :)

"Minden tiszteletem a nagykövet asszonyé, de ezt így nem kéne leírni, mert a Sínai-félszigetet a '73-as háború szomorú tanulságai után adták vissza Egyiptomnak, és előtte meghallgatni sem voltak hajlandók Szadat ajánlatát, Dél-Libanonból, pedig elsősorban a Hezbollah és az Amal markos síita legényei bírták rá Zion fiait a távozásra."

Igen, meg hát ha jól tudom az amerikai diplomácia -akkoriban- is teljes kapacitásával dolgozott a zsidó pozíciók stabilizálásán, meg a jó öreg összeesküvés elméletek szerint (amelyek, mint ismerhetitek...különös hatással vannak rám) a háttérben egyenesen zsarolták az USA-t, atomfegyverek bevetésének a fenyegetésével - ha nem segít.
Aztán -így, vagy úgy- hosszú időre semlegesítették azokat a jelentős iszlám államokat, amelyek egyáltalán veszélyt jelenthettek volna Izraelre, és a Szovjetunió megszűnésével fegyvertechnikailag is megnőtt a szakadék a zsidó állam és az iszlám államok között.

"9 ENSZ BT tag mellett már a közgyűlésben is többségbe kerültek a palesztin-pártiak, miután a nigeri és a gaboni szavazat átkerült a a sötét oldalra, de Bosznia szavazatáért még harcban áll a tel avivi diplomácia verbális tüzérsége."

A minap azt olvastam valahol, hogy a nigeriek már beadták a derekukat a cionista lobbinak. Gabon és Bosznia még kérdéses, ha így van.

Nekem az a véleményem, hogy csakúgy mint Dél-Afrikában, itt is etnikailag fog eldőlni a háború. Igyekeznek a zsidó asszonyok is átlag 3-4 gyermeket vállalni, de még így is alul maradnak a palesztinokkal szemben. Ráadásul azon a kis területű, javarészt a Jordán-folyó kiapasztása révén művelhetővé és élhetővé tett vidék, amelyet (kitűnő növénytermesztési adottságai miatt) valaha Kánaánnak neveztek, nem fog tudni annyi embert eltartani. A kétségtelen cionista befolyás és médiagépezet ellenére mégis palesztin-szimpatizáns világ részéről -szerintem- elég volna csak élelmiszerekkel, jóléti javakkal támogatni a palesztinok harcát ahhoz, hogy a 21. században a zsidó jelleg ugyanúgy visszaszoruljon a térségben, mint ahogy több száz év alatt a Dél-Afrikai Köztársaságban, a holland-búrok pozíciói meggyengültek és -például- asszonyaik közül sokan ma mindenféle, főleg nemi erőszak tevő vadállatok martalékaivá válnak...
De ez a felvázolt kép, (például) nekünk magyaroknak nem túl ideális. Vajon hova menekülnének a zsidók a dél-afrikai szituációhoz hasonló esetben? Lehetséges, hogy ők is gondoltak már erre, sőt.... (?)
Na de erről nem írok, mert nem közvetlenül kapcsolódik ide. ;)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.22. 15:35:23

@Kullancs1983: természetesen a júdeai népfrontra.

azaz a jó édesanyámat. a júdea népe frontra.

Kullancs1983 2011.09.22. 16:09:01

@milliliteratura: Hogy mered ezeket terroristának nevezni? Ők szabadságharcosok! Látszik hogy te a rómaiak bérence vagy! :P

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.22. 17:55:14

@Kullancs1983: pedig tellolisták. lómai bélenc pedig nem vagyok.

Kullancs1983 2011.09.22. 19:26:39

@milliliteratula: Ja bocs. Tényleg nem bélenc vagy..:P

@FairyFeller: Vajon hova menekülnének a zsidók a dél-afrikai szituációhoz hasonló esetben? Lehetséges, hogy ők is gondoltak már erre, sőt.... (?)

Rájönnének hogy izrael csak a szefárdok őshazája, és újjáalakítanák a Kazár kaganátust Közép-Ázsia egyetlen olyan részén, ahol nincs gáz. Majd önvédelmi háborúkat vívnának az őket a Kaszpi-tengerbe (esetleg az Aralba) szorítani igyekvő "ellenséges türkmén tengerrel" és ők lesznek Kína elsüllyeszthetetlen anyahajója Közép-Ázsiában. Közben pedig még mindig Irán lenne a főmumus. :D

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.09.22. 20:19:19

@Kullancs1983:

"(esetleg az Aralba)"

Hát abba már nehezen. Esetleg a helyén lévő sós homokba.

De ezt leszámítva alternate history témájában az ötlet egész jó.

@milliliteratura:

Nem beszélve arról, hogy a terrorista módszerektől sem mentes múlt Izrael esetében sem volt akadálya az ENSZ-tagságnak.

Kullancs1983 2011.09.22. 20:40:01

@Rammjaeger83: Jólvanna, egy szál atlaszom van, az is öregebb mint én..:P

Monarch (törölt) 2011.09.23. 00:42:08

@FairyFeller: Én nem hiszek ebben a magyarországi zsidóállam összeesküvés-elméletben. Szerintem a dél-afrikai szituáció esetén a zsidók simán visszamenekülnének oda, ahonnan jöttek, tehát Európába, illetve sokan mennének az USA-ba és Latin-Amerikába is, meg Ausztráliába. De én ennek sem örülnék, mert a historikus rekordok szerint ez a balliberalizmus és a marxizmus és egyéb felforgató ideológiák drasztikus megerősödését hozná magával, a helyi vezető rétegeket pedig zsidó etnikai hálózatok szorítanák ki fokozatosan.

Viszont ez nem is reális. A palesztinok nem tudják leszaporodni a zsidókat, mivel a zsidók hatalma nem azon alapul, hogy többen vannak. És Dél-Afrikában sem azért szűnt meg a fehér uralom, mert a négerek sokan voltak. Hanem az egész világ embargója miatt. Ha ilyen embargó nem lesz, akkor a zsidók a végtelenségig fenntarthatják a jelenlegi vagy a jelenleginél akár százszor brutálisabb rezsimet is. Végső soron nekem úgy tűnik, hogy a stratégiájuk nem a béke megteremtésére irányul, hanem arra, hogy a palesztin lakosság számára minél elviselhetetlenebb körülményeket támasszanak, ami után ez a lakosság fokozatosan kivándorolna.

Valahol olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a palesztinokat folyamatosan azzal vádolják, hogy 1993 óta etnikai (vallási) tisztogatást hajtottak végre a keresztény palesztinokkal szemben, a keresztények abszolút száma is milyen mértékben lecsökkent... Nos, a cikk szerint (nem találom sajnos) simán az történt, hogy eleve 1948-ban is a keresztények menekültek el legelőször, és most is a helyzet egyre elviselhetetlenebbé válásakor ők távoztak elsőként. Ennek részben az az oka, hogy a politikai hatalom úgyse az ő kezükben van (kvázi a zsidók és a mohamedánok harcolnak a fejük felett), részben meg nekik van a legtöbb lehetőségük kivándorolni. Azaz a korábbi kivándorlások miatt többüknek rokonai élnek külföldön, képzettebbek a muzulmánoknál, stb. stb. Nyilvánvaló, hogy a körülmények további romlására a muzulmánok is fokozatos kivándorlással reagálnak majd, más kérdés, hogy Izrael jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy jelentősen rontsa a palesztinok körülményeit. (Valószínűleg az élelmiszerellátás korlátozására lenne szükségük a tömeges palesztin kivándorlás megindítására.)

xstranger 2011.09.23. 01:00:26

@Monarch: szvsz az hogy a zsidokat leszaporodjak Izraelben az wishful thinkig, szo szerint az egyetlen megoldas az hogy atommal kirobbantjak oket.

A korulottuk levo egyik bagazs sem alkalmas arra hogy artson nekik az ilyen vicchaborukat leszamitva. Ami inkabb PR vereseg ha vereseg egyaltalan.

Monarch (törölt) 2011.09.23. 01:10:40

@xstranger: A zsidók jelenleg nettó kivándorlók Izraelből, miközben a népszaporulatuk alacsonyabb a palesztinoknál. Nem véletlen, hogy a cionista gondolkodásban már a huszas években megjelent, a harmincas évekre dominánssá vált a népességtranszfer gondolata, hiszen az arabok már akkoriban is jóval szaporábbak voltak a zsidóknál. Most is valami ilyesmire van szükségük, mert 1948-ban csak részleges transzfer történt, ráadásul az is jórészt olyan területre, amire időközben kiterjesztették az igényüket és a fennhatóságukat is.

FairyFeller 2011.09.23. 11:05:09

@Monarch:

"a körülmények további romlására a muzulmánok is fokozatos kivándorlással reagálnak"

Várhatóan romlani fognak a palesztinok életkörülményei, hiszen egyre kevesebb az életterük, a vizük, a művelhető földterületük (márpedig első sorban agrár és/vagy könnyűipari berendezkedésűek). Eközben egyetlen nyílt összecsapásban van esélyük a zsidókkal szemben, az "etnikai háborúban", vagyis egyre többen fognak majd élni egyre szilajabb, szűkösebb, nyomorúságosabb körülmények között.
Ezért írtam azt, hogy ha a palesztin néppel szimpatizáló világ (tehát a világ nagy része) segítséget szeretne nyújtani, azt a diplomáciai mellett nem fegyverben, vagy katonailag, hanem egész egyszerűen jóléti javakban, élelmiszerekben kellene, hogy nyújtsa.
Ki lehet számolni. Irán például évi 1 milliárd dollárral, Szaúd-Arábia akár 2 milliárddal, Kuwait 500 millióval, az Emirátusok ugyanennyivel, az EU legtöbb valóban demokrata tagállállama is "összedobhatna" évente több milliárdot, tehát a világ egésze évente támogathatná legalább évi 15 milliárd dollárral (Izrael ennél többet költ évente a hadseregére, nem beszélve azokról a nyugati fegyverekről, amelyekkel jószerivel ingyen fegyverzik fel állig nyugati -idézőjelben- "demokrata" államok) a palesztinok ügyét, túlélési harcát az embertelen elnyomásban, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, építőanyagokkal, stb. Ennek következtében a palesztinok életkörülményei sokat javulnának (ki lehet számolni,: forintban minden ma elnyomás alatt élő palesztinra havi 40-50 ezer jutna ebből...) és a népesség növekedésük révén előbb-utóbb többségbe kerülnének és nem kell hozzá két generáció, hogy megváltoztassák Izrael zsidó jellegét, úgy ahogy a túlszaporodó afrikaiak tették Dél-Afrikában.

Nekem egyébként az a személyes véleményem, hogy minden népnek, kultúrának joga van az önrendelkezéshez, saját ország alapításához. Sajnos ez ritkán megy harcok és áldozatok nélkül (talán az első ilyen állam a 21. században Romanisztán megalapítása lesz, európai egyetértéssel, valahol közép-kelet Ázsiában....), azonban egyáltalán nem mindegy, hogy valaki milyen módszereket, eszközöket, milyen jogon alkalmaz. Ha valaki túlszaporodik egy területen (pl. albánok Koszovóban, románok Erdélyben, kínaiak Ujgurisztánban, afrikaiak Dél-Afrikában, stb...) és kizárólag erre hivatkozik, az még felemás. Ha elüldöz népeket, az sem különb. Mérlegelni kell a dolgokat és Izrael kapcsán hiába a globális jellegű, még ha nem is mindenhol érvényesülő cionista médiagépezet, a világ közvéleménye elítéli azt a kettős mércét, amelyet már korábban is tapasztalhatott...

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.23. 16:30:14

@milliliteratura:

A cím egy általam kreált szó, ami az egyszerűbb asszociáció kedvéért az, ami.

@FairyFeller: @Monarch:
"Én nem hiszek ebben a magyarországi zsidóállam összeesküvés-elméletben."

Csak megjegyzem, hogy ez az elmélet az általam olvasott izraeli hírportálok kommentjeiben a közröhej tárgya. Tetszik tudni, Haifában vagy Be'er Shebaban az emberek nem járatosak a magyar konteókban, és nem értik miért kéne egy rossz geopolitikai adottságokkal ellátott, lemaradt közép-európai országba költözniük pl. az USA vagy Svájc helyett, ha muszáj lenne menniük.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.23. 20:01:25

@SchA: alássan jelentem, engedélyezem a szabad címválasztást.

maónak nincs rossz geopolitikai adottsága, csak a rajta élő népnek van egy erős önsorsrontó és balfaszkodó hajlama. (jelen szar állapotainkban tehát rengeteg munkánk fekszik :) ettől persze én is svájcba vagy new englandbe mennék. még nemzsidóként is :)

sutianap 2011.09.23. 22:57:46

romanisztán már létezik az a neve, hogy Bangladesh, ha valaki nem tutta vóna

paraszthajszal 2011.09.24. 18:03:31

@milliliteratura: Hát ez a "maónak nincs rossz geopolitikai adottsága" sajnos ma már nem igaz. A 19. században még lehet, hogy ez volt a helyzet, de ha csak megnézzük, milyen szomszédok vesznek körül minket, ma elég siralmas a helyzet.

Szlovákia: A bécsi döntés miatt minden nacionalista politikus rögeszméje, hogy legalább a magyarlakta déli területeket vissza akarjuk ragadni tőlük - erre persze az erőszakos asszimiláció vagy az "illojális" magyarok kipaterolása (lásd állampolgársági- és nyelvtörvény).
Románia: Bár a jelenlegi politikai vezetés viszonylag "européer", velük se cseresznyézünk egy tálból, elég ha pl. Verespatakra gondolunk.
Szerbia: Mostanában elég kulturált vezetésük van, de a XX. században elég sok "gond volt" velük (az I. világháborútól kezdve a bácskai vérengzéseken át a boszniai és horvát háborúig).
Ausztria: A sógorék nyíltan ugyan ritkán bántanak minket, de számukra "itt kezdődik a Balkán"; arra pont jók vagyunk mi is, hogy legyen hova elvezetni az osztrák bőrgyárak szennyvizét.

Ezt egyfelől párhuzamba lehet állítani Izrael mostani helyzetével, de van egy fontos különbség. Ők ugyanis a problémás szomszédok (Törökország, Szíria, Jordánia, Libanon, Egyiptom) mellett legalább rendelkeznek egy nagy és fontos szövetségessel, amelyik, ha nagy gubanc van, kihúzza őket a csávából.

A látszólagos "kompromisszumképtelenségük" is ebből fakad - ha egyszer az amerikai képviselőház már (elnöki vétóval bár, de) elismerte az egyesített Jeruzsálemet Izrael fővárosának, akkor miért tárgyalnának a palesztinokkal a '67-es határok alapján? És miért tárgyalnának akkor, ha Abbasz egyébként sincsen tárgyalóképes helyzetben, hiszen világos, hogy a Hamasz (és a gázai palesztinok) semmilyen általa tehető engedményt/lépést (mondjuk Izrael állam elismerését a zsidó emberek nemzetállamának) nem fognak elfogadni/elismerni?

FairyFeller 2011.09.25. 11:29:46

@sutianap:

"romanisztán...neve...Bangladesh, ha valaki nem tutta vóna"

Ezt tényleg nem tudtam. Majd mélyre szántóbban is igyekszem tájékozódni Banglades-ről. Na de erről a témáról ne ebben a topikban beszéljünk, mert megfordult a fejemben, hogy esetleg én is örömmel részt vennék az aktuális blog találkozótokon, de lehetségesnek tartom, hogy ebbéli szándékomat a tisztelt és nagyra becsült cikkíró megvétózná, amiért többször kihúztam a gyufát a blogotokon azzal, hogy magyarországi összefüggéseket, hasonlatokat erőltettem és ezt nehezen tudom megállni.... :$

Beszéljünk a topik közvetlen témájával kapcsolatban például a palesztin nép eredetéről. Arab népnek tartják, mert az olyan "előnyösen kommunikálható kategorizálás" a Nyugat számára. Hiszen például Európában jellemző ez a mesterségesen is támogatott muszlim-ellenesség, etnikai vonatkozásában leginkább arab-ellenesség. Aki egy kicsit is többet tud (vagy aki sokkal többet tud, mint például SchA) az átlag közvéleménynél, az különbséget tesz különféle arab népek, kultúrák között (és egymás között ók is óriási különbséget tehetnek, adott esetben), ugyanúgy, ahogy mondjuk a csehek és a szlovákok, két szomszédos állam, szláv rokon nép teszi egymással. Tehát az arab népek leginkább a szláv népekhez hasonlatosak ebben a tekintetben. Azt olvastam, hogy az arabok általában az egyiptomiakat sem tekintik "teljesen arabnak", bár nekem volt egy olyan meglátásom ebben, hogy ami már sokszor és sok helyütt előfordult, az évszázadok, vagy inkább egy évezred alatt az arabok etnikailag túlszaporodtak az eredeti történelmi egyiptomiakon, és ha nyelvüket nem is, de hatalmas kultúrájukat adoptálták és máig magukénak vallják. A palesztin nép etnikai, kulturális háttere megint csak egy érdekes kérdés. Szerintem nem lehet őket egyszerűen csak "learabozni", hiszen Kánaán földje is afféle átjáró zóna volt a történelemben (mint mondjuk a Kárpát-medence, de elnézést a röpke hasonlatért....), ahol zsidókon kívül sok más nép élt, és könnyen lehet, hogy a palesztinoknak, származásilag a főníciaiakhoz is sok közük van, vagy más arra felé letelepedő néphez, lehetséges, hogy afféle kulturális és etnikai értelemben is arabizált főníciaiak, vagy más népek leszármazottai (hasonlóan ahogy Egyiptomot is ma "arab államnak" nevezik), de ugyanúgy nem tekinthetőek eredeti araboknak, mint ahogyan a szerbek sem totálisan azok (az ember nagy különbséget tehet a szerb, cseh, vagy éppen lengyel (vagy szlovák) kulturális, etnikai entitás között, még akkor is ha rokon népek. Tipikusan a nyugati hülyítő média szokása, hogy kategorizál, oly módon, hogy aki neki, vagy a zsidók számára ellenszenves, vagy ellenséges, vagy éppen vetélytárs, az egyforma, veszélyes, szélsőséges, stb. Na persze, ezt gondolom már mindenki tudta eddig is.

De mégis, szerintem érdemes volna kicsit a palesztinok kulturális, etnikai eredetéről is beszélni.

Magyarország kapcsán: @paraszthajszal: "ha csak megnézzük, milyen szomszédok vesznek körül minket, ma elég siralmas a helyzet."

Ezért is érdekesek azok a cikkek, amelyeket mostanában írnak itt a szerzők. Általában mindegyik szomszédos ország hadereje jobb a miénkénél, és ami még sajnálatosabb, talán morálisan is jobb állapotban vannak nálunk, leszámítva talán Ukrajnát, de az ők esetleges minőségi hátrányát sokszorosan kompenzálja a mennyiségi fölényük, így a katonailag leges-legerősebb szomszédról beszélhetünk.

FairyFeller 2011.09.25. 11:34:46

[u][i]"nem tekinthetőek eredeti araboknak, mint ahogyan a szerbek sem totálisan azok"[/i][/u]

Helyesebben: [i]nem tekinthetőek eredeti araboknak, mint ahogyan a szerbek sem totálisan szlávok[/i].....

sutianap 2011.09.25. 16:19:00

@FairyFeller:
szóval az egyiptomiak azok "afrikai" jelzőt kapják az arisztokratikusan arab államokban
klasszikusan ARAB - az Jemen és térsége, aztán haladtak északnak a mai Szaúd, Jemen, Szíria, Irak s persze ment a folyamos kavarodás. Mondjuk hogy a szírek asszírnek tartják magukat, az irakiak sumérnak, a libanon-palisztin vonal pedig fönícia mellett tette le a voksát. Logice minnél messzebb kitolni a lakhatóságot, úgy olcsóbb a lakbér :D.
Etnikailag és nyelvi-kulturálisan szétszabdalni elég nehéz - a szláv hasonlat helyett inkább Rómát venném elő a beszippantott keresztény vallással egyetemben. Töhát a vallás nyelve az arab, ebből eredendően is az írásbeliség is arab, a kultúra is arab. S amilyen befogadó nem tesz különbséget az etnikai származás közt. Pölö mikor Belső-Ázsia megindult délnyugatnak a felvett iszlámmal a szeldzsukok, türkmének majd ottománok szépen átvették a kultúrstafétát mindenféle törés nélkül. Inkább számított a felekezeti hovatartozás.
Palesztina - próbáld elképzelni, hogy az eredeti keleti egyház eleve egy olvasztótégelyből indult, majd a görög atyafiak miatt egyszercsak valahogy kikerültek a kerítésen kívülre, majd elérkezett értük az a mozgalom amit a sajátjuknak éreztek, s megtértek kebelébe - mindezt minden nagyobb arányú etnikai tisztitótűz nélkül. Töhát elvileg kvázi jogos lehet a fönícia vonal, - etnikailag, ha kézbe kapsz egy magyarság antropológiai leírást, aszondják, hogy vegyes összetételű, az egységessége az, hogy az avaroktól, vagy még távolabbtól is, hogy UGYANOLYAN vegyes, Kisázsia dettó.

FairyFeller 2011.09.26. 00:55:56

@sutianap:

"Palesztina...elvileg kvázi jogos lehet a fönícia vonal, - etnikailag"

Ha nem tévedek a főnícaiak épp úgy az ún. hódító tengeri népekhez tartoztak, mint a palesztinok (filiszteusok). Tehát mindenképpen rokon nép. A 600-as években, az első arab hódítások közé tartozott Palesztina (a zsidókat ugye már réges-régen elűzték akkorra a rómaiak). Sok féle nép lehetett már itt is, de a bibliai filiszteusok, az ún. tengeri népek leszármazottai, vagy nevezhetjük őket palesztinoknak voltak a domináns és jellemző nép azon a vidéken, megmaradt csekély zsidó kisebbséggel együtt/mellett élve. A palesztinok is arabizálódtak, asszimilálódtak az évszázadok, évezrednyi idők soránt, talán a szapora arabok etnikailag is megváltoztatták a térség etnikai jellegét (nem kizárt, hogy Egyiptomban is ez zajlódott le a történelmi idők során). Tehát ilyen értelemben a palesztin nép mindenképpen egy egyedülálló, ősi kulturális örökségét magáénak tudható, arabizált nép, de inkább afféle filiszteus-arab ivadékok, inkább nevezzük őket továbbra is palesztinoknak, mintsem "(mezei) sivatagi araboknak"...

Láttam egy dokumentumfilmet Palesztina-Izrael történetéről, amelyben újkori vonatkozásban nagyon érdekes dologra lettem figyelmes. Nos, ha jól emlékeszem az hangzott el benne többek közt, hogy az első arab-izraeli háborúban, '48-ban valami olyasmi történt, hogy miután az angolok elhagyták a térséget, a palesztinok arab testvéreik segítségért kérték, és rövid időn belül több környező arab, vagy arab jellegű ország muszlim -jellemzően önkéntes- katonái, sima győzelemmel számolva, meglehetősen szervezetlenül, modern fegyverzet nélkül, elbizakodva támadtak az előzőleg sok felháborító emberiség ellenes bűntettet elkövető cionistákra (aminek következtében Golda Meir, későbbi izraeli miniszterelnök asszony az USA-ba utazott pénzt gyűjteni - ami nem kissé érdekes, megtámadják, az meg elutazik pénzt gyűjteni, azért valami nem kerek ebben a történetben, ha csak az idő tényezőt vizsgáljuk), de most jön a lényeg, szóval, hogy a z s i d ó k n a k e l e i n t e j a v a r é s z t s z o v j e t f e g y v e r e i k v o l t a k :OOOO ....?

Ezt elsőként ebben a dokumentum fimben hallottam először. Az rendben van, hogy később főleg a Nyugattól szereztek be fegyvert és minden más segítséget egyaránt, de hogy még az első háború kezdetén, mielőtt Golda Meir pénzzel és támogatással tért volna vissza az USA-ból, szóval, hogy eleinte nem amcsi, meg francia, hanem: szovjet fegyvereik voltak a zsidóknak...

Ti mit tudtok erről. Baromság?

jefatura 2011.09.26. 03:56:45

@FairyFeller: „Arab az, aki arabul beszél” - Mohamed próféta

'48-ban az izraelieknek a háborúból visszamaradt fegyvereik voltak, amiket ilyen-olyan úton (lopták) Európából szereztek be. Volt közte angol, német, amerikai és valószínűleg szovjet is. Állami támogatást tudtommal csak Csehszlovákiától kaptak, főleg utángyártott mvhs német fegyvereket. A csehszlovák kommunisták hatalomra kerülésével ezek a szállítmányok elmaradtak.

Monarch (törölt) 2011.09.26. 15:12:09

@sutianap: A jemeniekben a legmagasabb a szubszaharai genetikai komponens az összes arab közül, ha jól tudom. (Talán még Szudánnál is magasabb.) És, ha jól tudom, a többi (olajban gazdagabb) félszigeti arab le is nézi őket.

Magyarország fekvése nagyon rossz, sok szempontból is. A határaink védhetetlenek, és legalább déli és nyugati irányból már az ezeréves határaink is védhetetlenek voltak. Nincs tengerpartunk, így még egy enyhe embargó esetén is legalább egyik szomszédunk jóindulatára vagyunk bízva csempészetügyileg. Bár a városi legendák szerint az ivóvízkészleteink világhírűek, valójában bárki, aki járt már kicsit is csapadékosabb országban (Nyugat-Európában pl.), az tudja, hogy annyira nagyon ebben sem vagyunk jól eleresztve (bár elképzelhető, hogy a Közel-Keletről nézve ez így marha jónak tűnik, de ha egyszer szabadon választhatnak akármit, pl. New England vagy hasonló területeket is, akkor miért pont minket választanának ezen szempont alapján?)

Monarch (törölt) 2011.09.26. 15:15:09

@FairyFeller: Ha Izrael valóban bekeményít, akkor ezek a segélyek nem jutnak be oda. Nem tudom, megvalósítható-e, de biztos vagyok benne, hogy hosszú távon egy darab arabot se akarnak látni (legalábbis az izraeli jobboldal) a Jordán és a tenger között (esetleg kivéve a már izraeli állampolgárokat).

sutianap 2011.09.26. 15:22:50

@Monarch:
allehet, de az is, hogy a szubszaharát is ők rakták tele.
attól, hogy adott körülmények közt jól teljesítő beduin főnökökből királytcsináltak, attúl még azok az arab kultúrkör nomád ágában maradnak, nyem pedig a városiban. Elképzelhető-e a hirtelen Mekkai rettenetes népességrobbanás? Nyet! Keresd Délen a gócot, ahonnan a rajzás indul!

a palesztinoknál is ez a nagyon gyanús, a fejkendőzés nomád nyom, s ezzel ki is vágjuk föníciaistul filiszteusostul minden őselméletet.

Kullancs1983 2011.09.26. 19:38:54

@sutianap: A fejkendő szerintem egyáltalán nem gyanús, lehet sima környezeti hatás is. Amúgy érdekesek az ilyen őseredetek, a szírek is, a libanoniak is, és a palesztinok is kialakították a sajátjukat. Szerintem egyébként főleg a pánarabizmus ellensúlyozására.

FairyFeller 2011.09.26. 20:07:32

@Monarch:

"városi legendák szerint az ivóvízkészleteink világhírűek, valójában bárki, aki járt már kicsit is csapadékosabb országban (Nyugat-Európában pl.), az tudja, hogy annyira nagyon ebben sem vagyunk jól eleresztve"

Nem akarok Magyarországról beszélni, mert nagy nehezen eljutottam odaáig, hogy belássam (SchA eleinte diszkrétebben, majd később határozottabban utalt erre) ezzel lesüllyesztem a blog színvonalát, az átlag blogokéra és ehhez egy részt nincs jogom, más részt ennek értelme sem volna.
Az persze nem gond (szerintem), ha néha mellékesen Kárpát-medencei összefüggések is felvetődnek, ha ez mellesleg megy, de a színvonal, amit természetesen eddig sem én, hanem ez a blog úgy általában nyújtott (és én ezt egyértelműen nem kioktatásnak szánom, hiszen -például- éppen én (is) szoktam felvetni "váratlanul", Magyarországról kezdek írni.

Az ivóvízhez viszont annyit írnék azért, hogy: nem a felszíni csapadék, felszíni vizek a számottevőek egy ország vízkészletét illetően, ugyanis a Föld-felszín alatt sokkal-sokkal több víz rejlik, vagyis azt kell tudni, mi van a felszín alatt. Itt nem első sorban a talajvízről van szó, hanem a mélységi rétegvizekről, karszt vizekről. Magyarország Európában, (ha jól tudom) Izland és Norvégia után a 3. legjelentősebb édesvízkészlettel rendelkezhet (ha nem fogják majd befektetőknek/felvásárlóknak eladni ezeket a kiemelési jogokat a közeljövőben...). A Földön az édesvízkészletek nem kiegyensúlyozottan, kiegyenlítetten helyezkednek el, ezért sok helyütt egyre komolyabb vízhiány, másutt, ritkábban (édes-)vízbőség a jellemző. Európában Spanyolországnak és Németországnak ezzel lehetnek gondjai, hiszen nekik inkább kevesebb van, mint több. Lehet már arról érdekességeket olvasni, hogy néhány évtizeden belül az ivóvíz, mint a "kék arany", hatalmas üzletet ígérően tőzsdére is vihetik. Élelmiszer-válság, víz-válság, stb. ezek mind a 21. század kihívásai, kérdéses, hogy az emberiség meg tudja e majd oldani ezeket, emberséges módon....

"Ha Izrael valóban bekeményít, akkor ezek a segélyek nem jutnak be oda..."

Ha így folytatják, egyre nagyobb nyomás lesz rajtuk, amit -talán- még ők sem fognak tudni elbírni, a végén még lesül a képükről a bőr....na igen. De arra talán nem kellene várni, meg kéne előzni!

"a palesztinoknál is ez a nagyon gyanús, a fejkendőzés nomád nyom, s ezzel ki is vágjuk föníciaistul filiszteusostul minden őselméletet."

Nem hinném. Szinte minden országban, szinte minden féle muszlim nő (muszlima) visel kendőt, nagyon sokan saját meggyőződésből. Régebben még az európai nők körében is divatos volt, és itt sem nomádokról van szó.

Kivételesen kifejezetten a témához szólnék hozzá ezzel az első arab-izraeli, helyesebben palesztin -arab - izraeli, vagy muszlim-zsidó háborús, fegyverkezős felvetéssel, nevezetesen egy az "Izrael valódi története" c. dokumentumfilmben [ részlet: www.youtube.com/watch?v=0aN5GHUOU5M#t=0m29s ] azt mondták be, hogy az első háborúban, '48-ban, eleinte szovjet fegyverekkel harcoltak a zsidók.

A mondat a fenti link alatt egész pontosan a következőképp hangzik el: "Mivel...[a palesztinok] védelmezői [a britek] eltávoztak, így arab testvéreikhez fordultak segítségért. A nagyon szegény és rosszul felfegyverzett arab erők nem voltak vetélytársai az erős izraeli hadseregnek, AMELY A LEGMODERNEBB SZOVJET HADITECHNIKÁVAL VOLT FELSZERELVE..."

Oszetszky Tamás: "Arab-izraeli háborúk" c. még a régi időkben íródott könyvében ezt egyáltalán nem tisztázza. Valahogy úgy írja (tegnap olvastam bele, de ha szükséges idézni is tudom), hogy: A SZU eleinte támogatta Izrael függetlenségi törekvéseit". Ez jelenthet a politikai mellett akár fegyveres támogatást is, de hát ugye a kommunista rendszerben még ügyelniük kellett az íróknak arra, nehogy foltot ejtsenek a SZU becsületén...aki eleinte a zsidókat, majd az arabokat támogatja, éppen úgy, ahogy az angolok, csak fordított előjellel...
Ugyanaz a könyv viszont úgy írja, hogy bár létszámilag nem jelentkezett sokkal több muszlim a kihirdetett szent háborúra, mint amennyi bevetésre kész zsidó volt, szerinte az arabok fegyverzete kezdetben jobb volt a zsidókénál. Ez ellentmondás a dokumentumfilm állításával.

Remélem ezt mások is érdekesnek találják.

jefatura 2011.09.26. 22:37:16

@FairyFeller: Kedves Feri!
Már írtam, de akkor még egyszer: az izraeliek nem rendelkeztek a legmodernebb szovjet haditechnikával, mert nem kaptak fegyvereket a Szovjetuniótól. Csehszlovák cuccaik voltak, amik a területükön maradt német fegyverek, illetve azok cseh másolatai voltak. Igen, Izrael államot náci fegyverek segítségével kiáltották ki. A SZU kezdetben valóban támogatta az izraeli törekvéseket - az első állam volt, ami de jure elismerte Izraelt- de ebben nem kell látni semmi csavaros összeesküvést, egyszerű reálpolitika volt.

sutianap 2011.09.27. 00:27:21

@FairyFeller: a palesztin-jordán fejkedőzés a nomád - a többieké más. Így gondoltam.
Megérne egy cikket a Hasemita-kamu is.

Kullancs1983 2011.09.27. 10:05:09

@FairyFeller: Csak a fagyvertémához: 1948-ban eleinte az arabok voltak jobban felszerelve, a zsidóknak innen-onnan szedett, és sufniban barkácsolt fegyvereik voltak, míg nekik hivatalosan vásárolt nyugati felszerelésük. A háború kitörése után viszont fegyverembargót vezettek be, ami az arabokat jobban zavarta, mint az eddig is csempészgető-barkácsoló zsidókat.

"A nagyon szegény és rosszul felfegyverzett arab erők nem voltak vetélytársai az erős izraeli hadseregnek, AMELY A LEGMODERNEBB SZOVJET HADITECHNIKÁVAL VOLT FELSZERELVE..."

Ez a mondat pedig még kisbetűkkel leírva is hülyeség, bármilyen könyvben is volt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.27. 19:13:22

Na szóval

@FairyFeller:
1) Népet nem kizárólag etnikai alapon definiálunk. Az h vki arab, nem jelenti feltétlenül azt h az ősei az Arab-félszigetről származnak.

2) "Ha nem tévedek a főnícaiak épp úgy az ún. hódító tengeri népekhez tartoztak"

De tévedsz. en.wikipedia.org/wiki/Phoenicia#Genetic_studies

3) "a zsidókat ugye már réges-régen elűzték akkorra a rómaiak"

Ez egy régi és elcsépelt mítosz. A zsidókat soha nem űzték el a rómaiak egész Palesztinából, mindössze Jeruzsálemből tiltották ki őket. Az ókori zsidók leszármazottainak egy része ma jó eséllyel palesztin.

4) "talán a szapora arabok etnikailag is megváltoztatták a térség etnikai jellegét"

Hagyjad már ezt az etnikai hülyeséget. Szted párhuzamosan élt egymás mellett az arab és nem arab a Közel-keleten, és az egyikből egyre több lett, a másikból egyre kevesebb? Kulturális asszimiláció fogalma mond vmit?

5) "emberiség ellenes bűntettet"
Emberiség ellenes bűntett nincs, csak emberiesség ellenes. Ha kiirtasz x ezer embert, az emberiség, ami per pill 7 Mrd fő, meg sem fogja érezni a veszteséget.

6) "Ti mit tudtok erről. Baromság? "
Igen, az, mint ahogy ezt előttem páran már megjegyezték. Ne dőlj be minden írott szónak.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.27. 19:19:05

@sutianap:
"a fejkendőzés nomád nyom"

A fejkendőzés azt jelenti, hogy olyan éghajlaton élsz, ahol seperc alatt napszúrást kapsz, ha nem takarod a fejed. Városban, tengeren, teveháton, bárhol. A "palesztin kendőt" meg a környező arab országokban is hordják, csak ott senki nem hívja palesztinnak, mert ezen a néven Nyugaton/Európában ismerték meg az emberek basic arab kendőt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.27. 19:34:22

@FairyFeller:
"az "Izrael valódi története" c. dokumentumfilmben "

A linkre kattintva a video alatt a felirat: Ted Pike monumentális új videofilmje. Ted Pike egy lelkész, és nem történész, amellett ha beütöd a gugliba a nevét, elég érdekes oldalak ugranak fel (pl. az ADL nyilvántartja), de vhogy egyik sem tudományos/történeti/hadtörténeti témájú.
Seems legit.

"létszámilag nem jelentkezett sokkal több muszlim a kihirdetett szent háborúra"
WTF? Milyen szent háborút hirdettek ki?

@sutianap:
"Megérne egy cikket a Hasemita-kamu is. "
Emmeg mit jelent?

FairyFeller 2011.09.27. 22:08:15

@SchA:

"Népet nem kizárólag etnikai alapon definiálunk. Az h vki arab, nem jelenti feltétlenül azt h az ősei az Arab-félszigetről származnak."

Jól van, meggyőztél. Hogy ne a magyar példát (pl. Petőfi) hozzam, hanem mondjuk legyen...angol :) Freddie Mercury, a Queen énekesének eredeti neve Faroukh Bomi Bulsara volt, perzsa származású. Állítólag nem csak a zenetörténelem, hanem érzései szerint is az angolokhoz húzott, patrióta volt. Frederick Bulsara tehát az irodalmi műveltségével, az általa írt dalszövegekkel, a nyelv használatával, a teljesen sikeresnél is sikeresebb asszimilációjával is "bizonyította" angol volt, függetlenül a génjeitől.
Ilyen módon az arabok azok, akik önmagukat araboknak, összetartozó népnek, egy nyelvet, legalább is arab nyelvet beszélőnek tartják, vagy ha más állapítja ezt meg róluk.

"A zsidókat soha nem űzték el a rómaiak egész Palesztinából, mindössze Jeruzsálemből tiltották ki őket."

Minden esetre érdekes, hogy erről alig lehet hallani. Ezek szerint a Kánaán földje is csak egy azon sok hely közül, ahol nem szívlelték, ahonnan üldözték a zsidókat....de nem üldözték el teljesen. Érdekes, hogy vannak ilyen népek, szegényeket mindenhonnan üldözik. Hitler egy kalap alá vette ezen népeket.

"Szted párhuzamosan élt egymás mellett az arab és nem arab a Közel-keleten, és az egyikből egyre több lett, a másikból egyre kevesebb? Kulturális asszimiláció fogalma mond vmit?"

Nem akarok senkit sem dühíteni, de mivel szegényesek egyéb ismereteim, ezért kénytelen vagyok közeli példát megragadni. Erdély...
Az 1920-as Magyarországnál is nagyobb területet csatoltak el Magyarországtól és csatoltak a 19. század végén megalakult Román Királysághoz. Mire hivatkoztak, egyoldalúan? Arra, hogy a románok etnikai (a 19. század második felére) és vagyoni többségbe (a 20. század elejére) kerültek a magyarsággal szemben. Párhuzamosan élt egymás mellett magyar és oláh Erdélyben, mígnem egyszerre csak az oláh fejére nőtt a magyarnak. Ettől még lehet, hogy másképpen volt ez az arabok által meghódított területeken, bár például az egyiptomiak kapcsán azt olvastam, hogy ők igyekeztek elkerülni az arabokkal történő asszimilációt, érintkezést, de hát nem könnyű olyan hódító tevehajcsárokkal, akik jószerivel minden útjukba kerülő nőt, elraboltak, aztán megb*asztak.

"Emberiség ellenes bűntett nincs, csak emberiesség ellenes. Ha kiirtasz x ezer embert, az emberiség, ami per pill 7 Mrd fő, meg sem fogja érezni a veszteséget."

Ha úgy vesszük a második világháborúban is csak a Föld lakosságának csupán 2%-a veszett oda. Sztálint, Mao Ce Tungot, stb. többek közt emberiség ellen elkövetett bűnökkel is vádolják. Úgy látszik ez a fogalom értelmezés kérdése. Én érzékeny vagyok az ilyesmi iránt és nem pártolom azt a kettős mércét, amit a holokauszt kapcsán tapasztalni lehet. Az egyik még a vízcsapból is folyik, a másikról (amiből jó pár van) pedig esetleg mellékesen tesznek csak említést...

Köszi mindenkinek, aki tisztázta a Ted Pike dokumentumfilmjéből általam felvetett néhány baromságot. Lehet, hogy csak egy lelkész, de a film elég korrekt (nem pedig polkorrekt), nagyon sok érdekes és elvileg általános dolog van benne (talán nem kell ecsetelni, hogy miért nem tudnak ezekről mégsem a legtöbben), lehet hogy itt-ott baromságok is elhangoznak, minthogy a zsidók az államalapításukkor szovjet fegyverekkel harcoltak, vagy hogy az arabok szegények és fegyvertelenek lettek volna velük szemben. Ez később egy ideig így volt talán, aztán a közelmúltban elképzelhető, hogy megnőtt ez a szakadék.

"WTF? Milyen szent háborút hirdettek ki?"

Ha jól tévedek, 1947-ben az ENSZ számára az UK javasolt egy területi felosztást (sokkal igazságtalanabbat, mint amit pl. Trianonban Erdély és más területek kapcsán diktáltak), amely messze aránytalanul osztotta fel az etnikai és birtokviszonyok figyelemn kívül hagyása mellett a területet, míg a muszlimok ezt sem akarták elfogadni, hiszen Jeruzsálem szent város, mindamellett a zsidók sem fogadták el ugye a rendezési tervet, így a muszlimok már csak Jeruzsálem -akkor még- megvédése miatt is szent háborút hirdettek. Ezt olvastam valahol, ezért írtam, hogy: "ha jól tévedek". Az arab seregek tele voltak önkéntesekkel, igaz így sem voltak túl sokan, sima győzelemre számítottak, aztán meglepődtek kicsit...

sutianap 2011.09.27. 22:51:24

@SchA:
" The keffiyeh is almost always of white cotton cloth, but many have a checkered pattern in red or black stitched into them. The plain, white keffiyeh is most popular in the Persian Gulf states, almost excluding any other style in Kuwait and Bahrain.
The black-and-white keffiyeh is a symbol of Palestinian heritage. The red-and-white keffiyeh is worn throughout these regions as well as in Somalia, but is most strongly associated with Jordan, where it is known as shemagh mhadab. The Jordanian keffiyeh has decorative cotton or wool tassels on the sides It is believed that the bigger these tassels, the more value it has and the higher a person’s status. It has been used by Bedouins throughout the centuries and was used as a symbol of honor and tribal identification. The tasseled red and white Jordanian and Palestinian shemagh is much thicker than the red and white shemagh used in the Gulf countries (no tassels)." - ilyen szögből?

Hasemita kamu - a "mekka seriff"-királyi család próbálkozásai, gyenge brit hátszéllel - avagy miért is dőlt össze a Transzjordánia Emirátus eztet megfejelném egy cionista egyenlettel: Jordánia = Palesztina. Ám az egész elsővilágháború utáni posztLaurence közel-keleti komplex az Oszmán bebukásáig megérne egy hosszú litániát, miszerint is hol van a kutya ( egy egész falka időzített bomba ) elásva.

Kullancs1983 2011.09.28. 00:15:08

@FairyFeller: Azt hiszem a lényegre tapintottál: Szegényesek az egyéb ismereteid. Vagy ha úgy gondolod, akkor ne a 19.-20. századi Erdélyt vedd példának, hanem a 10.-11. századi Magyarországot. És ha lehet akkor próbálj meg kisregények helyett karcolatokat írni. Na.

@sutianap: Öreganyám nejlon fejkendője se volt ugyanaz mint az autentikus selyemkendő, de a funkciója egyezett. ezt a Transzjordániát meg lehetne kicsit közérthetőbben? Csak hogy én is kiélvezhessem az eszmecserét.

FairyFeller 2011.09.28. 11:33:49

"ne a 19.-20. századi Erdélyt vedd példának, hanem a 10.-11. századi Magyarországot."

Az a valószínűsíthető történelmi jelenség, hogy a keletről érkező magyar honfoglalók nem etnikailag, hanem katonailag, később állam-igazgatásilag, majd az évszázadok alatt kulturálisan egyesítették azt a kb. 25 népet, amely erre felé megfordult, önmagában még nem zárja ki azt a példát, amit annak kapcsán hoztam, hogy az oláhok évszázadokig párhuzamosan élve a magyarsággal etnikai többségbe kerültek szaporaságukkal, bevándorlásukkal Erdélyben. Vagy igen?

Karcolatok helyett írhatnál olykor cáfolatokat is, ha úgy gondolod.

A szegényes ismereteimről általam feldobott önkritikus, személyeskedő labdát igaz én dobtam fel, rövid szubjektív gondolataid kiejtésében mégis érdekes, hogy ennek is helyet biztosítottál, holott objektív, tárgyilagos (konkrét) dolgokat is írhattál volna, ha úgy gondoltad volna.

De hogy a témánál maradjak személyeskedés helyett, nem állítom én, hogy az arab hódítások egyúttal etnikai hódítások is voltak, de esetenként nem zárhatóak ki. A magyar-román példa az csak egy. Eléggé közismert (és elnézést kérek, hogy állítólag nekik is közük van a magyarokhoz) dolog az, ami a kínaiak által annektált Ujgurisztánban történik manapság, a nyulak módjára szaporodó kínaiak szépen elkezdték elárasztani az ujgurok történelmi földjét, akinek pedig ez nem tetszik a helyiek közül, azt "szépen kivégzik". Nem mellesleg, lehet nem voltam teljesen világos, de én is éppen azt kezdtem firtatni a palesztinok kapcsán, hogy talán ők származásilag nem is teljesen arabok, hanem más, korábban ott élt népek kulturálisan arabizált ma azon a vidéken élő muszlim (ez is arab hatás, de ha úgy vesszük a kereszténység pedig zsidó hatás) leszármazottai. Ahogy az kisejlett az itt is olvasható (vagy valahol máshol olvastam) kommentekből, a palesztinok is keresték az identitásukat, történelmüket, hogy tulajdonképpen miféle népek is ők, stb.
Az hogy a zsidókról rengeteget tudni a médiából és a középiskolából az egy érthető dolog egy a politikában legalább alapvető ismereteket szerzett kliens számára, de mi van ha engem más népek is érdekelnek (akik a zsidók ellenségei, vagy éppen a 20. században haltak meg milliószámra, mint például az ukrán, vagy a német civil lakosság a szovjet barbárok ámokfutása során)...?

sutianap 2011.09.28. 12:15:11

@Kullancs1983:
A I.VH. után a britek, hogy betámadják a töröket felfedezték a mekkai seriffet, akibűl királyt csináltak gyorsan. ( már itt érthetetlen a sztori, hisz elvileg Medinának nagyobb a politikai-egyházi jelentősége) - nu de erre kitörnek a váhábiták a fennsíkról s lenyomnak mindenkit, így születik meg Szaúd birodalma. Akkor, hogy mit csináljunk a hirtelen előkotort seriffcsalád-pereputtyal - ja tegyük őket Damaszkuszba, de onnan pároslábbal rúgják ki őket a francőzise protektorok. No jó, akkor legyen mondjuk Bagdad meg hozzácsapjuk, amit nem tudott benyelni Szaúd, nevezzük el Transzjordán Királyságnak - de mégse jó mer egyrészt sok lett az atyafi, másrészt meg Bagdadba a halál valagára kívánja mindenki a "beduin-arisztokratákat", aki csak eccerre lettek, maguktól. Legyen szebb neve - mondjuk Arab Konföderációs Királyság, ha már EAK -ot elviselték, akkor ezt miért ne. Még néhány köhögés a Líbiai lázadásokhoz - s Kasszam metéli mán a seriffnyelőcsöveket Bagdadban. A legjobb az lesz megláttyátok, legyünk mezei-sima Jordán Hasemita Királyság. Erre micsinyál?! Izráel, aszondja , hogy mi vagyunk a palesztinok állama, hát faszikáim micsak egy eccerű megélhetési "seriffek" vagyunk, ha itt nem jó, valahun afrikában csak csinálnak nekünk helyet : Hálló London, tartoznak nekünk, Hálló! Hálló!

fejkendő - öhiszed, hogy cirka 150 évvel ezelőtt, mán mikor meglátták nagyanyád fejkendőjét simán tudták kiféle-miféle

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.09.28. 13:53:48

@Kullancs1983:

sutianap kommentje mellé ajánlom még ezt a cikket (kb. a közepe felé van szó a történetről):

www.theamericanconservative.com/article/2003/oct/06/00017/

A mondanivalójával természetesen nem kötelező egyetérteni.

Kullancs1983 2011.09.28. 14:04:34

@sutianap: Ez a fajta fejkendő amúgy mióta divat a palesztinoknál? Lehet hogy tősgyökeres ruhadarab, lehet hogy a korai iszlám hódítókkal jött, vagy a török időkben, vagy akármi. Nem?

@FairyFeller: Az araboknál a mai napig főleg törzsi társadalom van. Ez sokkal közelebb áll a korai középkorban lévő viszonyokhoz, mint a későbbi, a nemzeteszmény európai kialakulása utáni példák. Ráadásul errefelé nem csak etnikai, hanem társadalmi különbségek is voltak, ráadásul megjelent a nemzeteszmény is mint olyan, még ráadásul a Habsburgok (érdekes, ezt valahogy mindig csak kisbetűvel sikerül leírni) is igyekeztek kihasználni ezt a megosztottságot. Arrafelé viszont előbb Bizánc, majd az oszmánok uralkodtak, akik egészen másképp álltak hozzá ezekhez a dolgokhoz, ráadásul sokkal több idő is állt a rendelkezésükre.
Na, ez már majdnem olyan hosszú mint amiket te szoktál írni. :P (A karcolatnak meg nézz utána valami irodalmi fogalommeghatározó kiadványban.)

Kullancs1983 2011.09.28. 14:10:20

@Rammjaeger83: A történelemmel valamennyire tisztában vagyok, inkább csak a palesztin és jordán(iai?) kendő különlegessége, meg hogy miféle kutyák vannak ott a homokba ásva a kérdés.

jefatura 2011.09.28. 15:52:33

@FairyFeller: Ezzel a megközelítéssel semmire sem fogsz jutni a palesztinok származását illetően. Kik az etnikailag teljesen arabok? Kik az etnikailag teljesen franciák, zsidók vagy magyarok? A palesztinok olyan arabok, akik az általuk Palesztinaként ismert területről származnak. Ilyen egyszerű. Egyébként ez nem vallás specifikus, ők maguk palesztinnak tekintik az ott élő arab nyelvű keresztényeket vagy pl. a drúzokat vagy éppen az olyan arab anyanyelvű zsidókat, akik már a cionizmus megjelenése előtt is a területen éltek. Arab az, aki arabul beszél. A palesztinokat tulajdonképpen az al- Nakba tette néppé.

sutianap 2011.09.28. 16:05:11

@Kullancs1983:
az "arab" kultúra kettős ( ha már skatulyázni kell) - van egy városi és egy nomád rész. S egy időpontban sikerült a városi résznek totálisan kihasználni a nomád mobilitást - igen, mikor elterjesztették a Könyvet.

kutyák a homokba ásva, avagy minden Gallipollinál kezdődött és folytatódott a világ legnagyobb szélhámos-kalandorával, miszerint is belepisált a Lőrinc a dinnyébe ( TE, mint tight end).
A cél lekötni az oszmán erőket, nehogy játszadozni kezdjenek Egyiptomban - kik is vannak ott a hátsófertályon? küldjünk ki valakit!
az aknák:
1. Milyen hadviselést és taktikát tanított Lőrinc a törzseknek (beduinoknak) ? - áá ismerős már
a gerilla-terrorista
2. Milyen felhatalmazása volt a bárkivel történő megállapodásra és annak betartására? Honnan szedte elő a Hasemita családot? Egyáltalán tudta-e, hogy semmilyen esélyük nincs még a Hadzs megtartására sem? - tehát elvileg a család jogot formál a félszigetre, vagy annak lényegi részére a Hadzs-ra
3. Miért avanzsáltak vezetővé? Látszólag semmilyen befolyásuk nem volt még a saját soraik közt sem. Hogy jött elő Szaúd? S hogy maradhatott? Ha maradt miért csak ekkora területen? - szóval a beduin befolyik Damaszkusz alá, csináltak egy mesterséges pufferállamot Szaúd elé, s beleültettek egy mesterséges uralkodót
4. a valószínű eredeti megállapodást miért rúgták fel rögtön, mihelyst előkerült az izrael-lobby? - Akabát megkapta, mert megnyerte, de az első szél elfújta a nyugati tengerének partját.
5. ha már elfoglalta Damaszkuszt a fészkes fenéért adta át a franciáknak, akik szintén az első finggal söpörték el a megállapodást és szintén elkezdtek tengerpartozni. - Libanon vs. Szíria contra mesterséges angolmán beduin uralkodóház
6. ha tudom, hogy kábé semmi közöm nincs ahhoz, hogy valami bagdadi székhelyű államot egyáltaláncsak nyugalomba helyezzek, akkor minek adom át egy általam is jól ismert bénazsáknak. - Irak, ó irak minden előmászik Kerbala tornádójából.

Kullancs1983 2011.09.28. 17:27:32

@sutianap: Hasemita kamu alatt tehát Jordánia, és annak uralkodója térségbeli szerepét érted, mellyel kapcsolatban fenntartásaid vannak, ezért elásott kutyákat sejtesz arra? Jól értem?

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.28. 17:59:15

@FairyFeller:
Erdély nem a Közel-kelet.
Az arabok nem románok.
A 19. sz. nem a 7. sz.
Vita lezárva.

"Kánaán földje is csak egy azon sok hely közül, ahol nem szívlelték, ahonnan üldözték a zsidókat"

Ez nem szívlelés kérdése, hanem a Bar Kochba féle lázadás leverésére a római retorzió. A lázadásokat nem szívlelték a Birodalomban, nem a zsidókat.

"Sztálint, Mao Ce Tungot, stb. többek közt emberiség ellen elkövetett bűnökkel is vádolják"

Nem érted. NINCS olyan fogalom, hogy emberiség elleni bűn. Nem létezik. Es gibt keine. Non-existent. Nada. A helyes fogalom az "emberiesség elleni bűncselekmény", avagy eredeti formájában crimes against humanity (és nem against mankind), és ezt követte el Sztálin, Hitler, meg Mao és még sokan mások.
en.wikipedia.org/wiki/Crimes_against_humanity

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.28. 18:09:08

@sutianap:
Jordánia egy Izraelhez hasonló modern konstrukció, ami kb. Izraelhez hasonló őstörténetet képes felmutatni (nabateus királyság).

Viszont Palesztina =/= Jordánia, mert az Izraelt létrehozó ENSZ határozat a palesztin államot az 1947-es Palesztinában jelöli ki, amiben nincs benne az akkori Transzjordánia. A WW1 előtti Török Birodalomban nem volt Palesztina nevű tartomány (szandzsák), ezt ugyanúgy az európaiak rajzolták a térképre, mint ahogy később az Palesztinát és Transzjordániát kettéválasztó vonalat.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.28. 18:16:30

@sutianap: @Kullancs1983:

Kendő - itt a link, ahonnan idéztél:
en.wikipedia.org/wiki/Keffiyeh
Ókortól létezik, mindenki hordja egy bizonyos fajtáját arrafelé, még a zsidók is, aztán a '60 években Arafat behozza a nyugati köztudatba, mint a palesztin függetlenségi mozgalom szimbólumát. Innentől kezdve palesztin a kendő a félművelt európaiak szemében .

sutianap 2011.09.28. 18:17:09

@Kullancs1983:
a Hasemita kamu, az a "saját" Arábiai uralkodóház felállítása, ami nem sikerült a Hadzsban, Damaszkuszban, Bagdadban, de mondjuk az öböl mentén egy csomó helyen sikerült lojális beduinokat kipucolni. Miért mindig ugyanazzal a brigáddal próbálkoztak? S főleg mi szükség volt az egész katyvaszt még egyszer megkeverni? Jordánia már csak egy plusz kitaláció, hogy valahova letehesse a szörnyszülöttjét. A kamu szerintem az elején kamu, mi szerint lófaszt voltak mekkai seriffek - Lőrinc talált valami kóbor lényeket és aztán tolta őket, meg kavarta s erre elmászott Szaúd. Gondolom mindenki sokmindenre el volt készülve, de arra, hogy a vahábiták nyomnak egy tabula rasát arra nem. Aztán meg azóta is, már a lekvár kanyarítja a nagymamát.

Kullancs1983 2011.09.28. 18:32:19

@sutianap: Ha serifek voltak, ha nem, a lázadást ők vezették. Cserébe az angolok királyságot ígértek nekik. Aztán ha már megígérték, kénytelenek voltak meg is adni, már ha továbbra is számítanottak volna az arabok támogatására. Szerintem. A Hasemitám meg eleinte gondolkodhattak ugyan a félsziget egyesítésén, meg Nagy-Arábián, de mára szerintem beérik Jordániával. Ahol egyébként tudtommal elég stabil a trón, a zsidókkal is kiegyeztek valahogy, szóval elvannak. Egyenlőre...

sutianap 2011.09.28. 18:33:24

@SchA: így van,
Traditional Palestinian Male Headwear
"Prior to 1930s village men wore several layers of headwear. First a white cotton skull cap (taqiyeh), then white or grey felt cap (libbadeh or kubb`ah) then soft, rounded tarbush maghribi with a tassel.

Urban men and Ottoman officials wore tarbush istambuli - tall and stiff.

The tarbush was wrapped with a plain white cloth then the laffeh (turban) on top. The turban colour signified such things as the wearer was a descendent of the Prophet Muhammad (green), a Samaritan (red), or a Jew (black). But the most common colours were yellow, brown and orange. Older men tended to wear white.

From 1930s village men adopted the Bedouin keffiyeh as a symbol of nationalism. Initially these were white but later black and white or red and white checks became common. After 1967 Arafats's black and white keffiyeh adopted widely.

Bedouins do not wear turbans but rather hattah or keffiyeh. Sometimes with a taqiyeh.

Boys only wore taqiyeh - or in some villages more elaborate caps."

az nacionalizmus által adoptált beduin tökfödő 1930-tól. Tecc érteni? Kik is voltak ott, akiknek muszály volt egy kis agit-propot kifelteni? Mondjuk 1922-től kezdően? S miért is a beduin-styleban utaztak?

sutianap 2011.09.28. 18:51:22

Auda ibu Tayi, lúfaszt Feisal

FairyFeller 2011.09.28. 19:43:33

@Kullancs1983: @jefatura: @SchA:

Rendben, immár világos. Nem állítom én, hogy a hódító arabok etnikailag is túlsúlyba kerültek, vagy hogy más népeket erőszakosan beolvasztottak. Lehet, hogy így volt, lehet hogy szaporábbak voltak másoknál, hogy mások nőit elrabolták, erőszakkal elvitték, stb. Vagy pedig ez az arabizlás jelenthetett hosszú évszázadokon át tartó, első sorban kulturális asszimilációt úgy, hogy az eredeti, az arab hódítás előtt az adott vidéken élő népek első sorban kulturálisan arabizálódtak, nem csupán vallásilag, akár az egyiptomiak, akár a filiszteusok (palesztinok) utódai. Én is azt firtattam, hogy színesebb a kép annál, mint amit a legtöbben gondolnak. A nyugati média előszeretettel mutatja be ezeket az arab, vagy arabizált népeket "mind egyformának", holott specifikus különbségek lehetnek és vannak is különféle arab népek között.
Tehát én csak ezt vetettem fel, elnézést kérek újfent, ha nem voltam tiszta.

Köszi mindenkinek a magyarázatokat!

"emberiség elleni bűnök" - emberiesség ellenes bűnök....
Mennyit számíthat egyetlen betű. Nem viccelődöm, mivel elég drámai ez a téma, viszont köszi a figyelemfelhívást!

Kullancs1983 2011.09.28. 20:18:10

@FairyFeller: Szerintem a kettő együtt jár. Ha kulturálisan asszimilálódnak, akkor miért ne keverednének? Ha pedig keverednek, akkor hiába is próbálnak kulturálisan önállóak maradni, bizonyos dolgokat előbb-utóbb óhatatlanul átvesznek. Egyébként ha érdekel, nézz utána az Észak-Szudánban élő, magukat arabnak tartó négereknek és az Észak-Afrikában élő, magukat nem arabnak tartó berbereknek.

sutianap 2011.09.28. 20:37:45

@FairyFeller:
ne vegyük folyton a tizenkilencedikszázadi etnikailag "tiszta" "nemzetállamokat" - ahol propaganda, szépszó, királyi rendelet megmiegymás etnikaizált. Próbáld az államiság szó szoros szövetség felfogását követni akár törzsekről, akár városokról vagy ezek keverékéről van szó. Jelen példában pedig egy államvallás a kohéziós erő, mely alaphangon kijelenti, hogy a vallás nyelve az arab, tehát bármit is kezdesz legelőször is tudnod kell arabul beszélni, hitvallani, írni. Így aztán emellett nem szükségeltetik semmiféle más etnikai nyomást kifejteni. Másrészt a közel-keleten ősidők óta mászkálnak a sémi népek, azaz nem olyan meredekek rokonsági fokok, mint ahogy mi vagyunk a finnekkel :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.11.01. 11:33:57

UPDATE
A palesztin UNESCO-tagság elnyerése után:

Netanyahu to convene meeting with senior ministers to discuss punitive measures against Palestinians after they were granted full membership from the UN cultural body.
(...)
Among the ideas are cancelling the VIP status of senior Palestinian officials which enables them to cross through Israeli checkpoints, increasing settlement construction, and halting the transfer of tax money which Israel collects for the Palestinian Authority.

A 99% szimbolikus UNESCO-tagság miatt, amit 107 ország támogatott,
- korlátozhatnák a palesztin vezetők mozgását az egyszerű palesztin közemberek szintjére
- fellendíthetnék a telepbővítést (még tovább)
- visszatarthatnák a palesztinok adóját a PA-tól (sogenannte lopás)

És akkor ne röhögjem ki a Netanyahu-kormányt meg a tárgyalások fontosságát mantrázókat?

folti_ 2011.11.02. 23:24:56

@SchA: és egy 1995 -ös törvény szerint az USA köteles megvonni a támogatást minden olyan szervezettől ami elismeri a palesztin államot Izrael beleegyezése nélkül ...

Mókás lesz amikor az USA felfüggeszti az ENSZ tagdíj fizetését következő hónaptól ...

FairyFeller 2011.11.03. 17:01:24

Szegény USA nem tehet mást, a törvény az törvény ugyebár...

Van egy másik ilyen jó kis törvényük is (sőt még jobb!): az USA-ban érvényben van egy 1977-ben született törvény, mely megtiltja a szövetségi kormánynak, hogy gazdasági segélyben részesítsen olyan államokat, melyek nukleáris fegyverekkel rendelkeznek ugyan, de nem írták alá az atomfegyverek terjedésének korlátozását kimondó nemzetközi egyezményeket.

Ugyebár.

Ehhez képest "érdekes" az a hír, amelyet a Háárec-re hivatkozva a The Guardian sajtóorgánum közölt le a napokban: Izrael hivatalosan nem is létező atomfegyvereinek korszerűsítésére készül

[ www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-seeking-to-upgrade-its-nuclear-weapons-capabilities-1.392957 ]

Na már most hivatalosan az USA kormánya nem tud arról, hogy a cionista állam többek közt atombombákkal is rendelkezik, ráadásul az úgynevezett Trident Bizottság jelentése szerint, a zsidók a Jericho 3-as föld-föld rakéták hatótávolságának jelentős kiterjesztésén dolgoznak. A cél az lenne, hogy a Jericho 3-at interkontinentális rakétává alakítsák át, és így legalább 5000 mérföld távolságba is képes legyen csapást mérni. Hogy miért akarják ezt, egyelőre rejtély. Megbízható becslések szerint Izrael legalább 300 atombombával rendelkezik, ami annyit jelent, hogy az alig nyolcmilliós állam a világ negyedik legerősebb nukleáris hatalma az USA, Oroszország és Kína után, szintén a jelentés szerint a középtávú jövőben a Föld nukleáris hatalmai több mint 800 milliárd dollárt költenek majd az atomfegyvereik korszerűsítésére. Egyedül az Egyesült Államok 700 milliárd dollárt fordít nukleáris arzenáljának fejlesztésére.

Mik vannak...

valójábannemberci 2011.11.27. 02:25:22

@FairyFeller: Hát igen. Azért érdekes kis cikket lehetne írni erről is. Van aki persze kapásból rávágja, hogy: geopolitika.
Jaaaaa, hogy geopolitika?!? Azminnyámás!

Hát 'szom a geopolitikába. Mi ez a kettős mérce? Izrael semmilyen korlátozó megállapodásnak nem tagja (amit alá is írt, azt nem ratifikálta). Más országokat ilyen miatt a kőkorszakig visszanyomnak szankciókkal. Izrael meg él, mint Marci Hevesen?
És kajáljam be, hogy ez csak geopolitika?
süti beállítások módosítása