Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CIII. - The Birth of a NationJellegéből fakadóan az őskutatás meglepő eredményeket hozhat, melyek aztán cselekvésre is sarkallhatják az embert - főleg akkor, ha egy irodalmárról van szó, akinek természetesen az ihlet mindig jól...
  • KatPol Kávéház XCIX. - Egy élet LíbiáértKedves közönség! Podcastunk 99. adásában a téma egy olyan film lesz, amely kevéssé ismert eseményeket dolgoz fel a kései európai gyarmatosítás történetéből. Líbia napjainkig fontos geopolitikai...
  • KatPol Kávéház LXXXIV. - A vihar előtti vihar"A hűség a becsületem" - a nemzetiszocialista Védőosztag jelmondata a piac kemény viszonyai között élő könyv- és lapkiadók, és az állítólagos barna veszedelemre fixálódott újságírók együttes...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Telefonpóznák Hanoi felett

2011.09.03. 10:30 Rammjaeger83

Egyszer már említést tettünk arról az egyszerű okokkal magyarázható, de ettől függetlenül nem túl szerencsés jelenségről, hogy a második világháborús témájú dokumentumfilmekre általánosan jellemző az angolszász narratíva és nézőpont szinte kizárólagos dominanciája. Ez természetesen fokozottan érvényes a vietnami háborút feldolgozó hasonló művekre. De azért kivételek ezen a téren is akadnak.

Itt van pl. az ún. demokratikus Vietnam (VDK) légvédelmi rakétaezredeinek harcait bemutató Haláltánc c. orosz dokumentumfilm (angol felirattal), melyben nemcsak észak-vietnami (és a megsegítésükre küldött szovjet) veteránokat szólaltatnak meg, de egykori amerikai pilótákat is:    

Érdekes és szembetűnő a műsorban a szovjet időkben megszokott propagandisztikus tartalom szinte teljes hiánya. Semmilyen kritikus kommentárt nem fűz pl. ahhoz, hogy az amerikaiak a "dominóhatás" veszélyével és a szocialista "birodalom" terjeszkedő politikájával indokolták vietnami katonai beavatkozásukat. Azt sem rejti véka alá, hogy míg az amerikai pilóták billiárdasztalokkal és úszómedencékkel felszerelt szállásokon laktak, addig a szovjet légvédelem katonáit vendéglátóik a puritanizmus jegyében csak roppant szegényes ellátásban részesítették. Viszont nem esik szó a központi témával: az Észak-Vietnamnak szállított fegyverzettel kapcsolatos néhány nem elhanyagolható tényezőről.

A történészek sok mindent összeírtak már arról, milyen nagy mértékben pazarolták a haditechnikát az amerikaiak Indokínában. Parasztgerillák dzsungelbe vágott utánpótlási vonalait és bázisait a legmodernebb stratégiai bombázókkal támadták, a szintén high-tech atomháborúra kifejlesztett vadászbombázókat pedig lényegében átgondolatlan diplomáciai nyomásgyakorlásra használták - vagyis a különböző harceszközöket nem a rendeltetésüknek megfelelően vetették be. De ez a gyakorlat a szembenálló féltől sem volt idegen, és erre éppenséggel a légvédelmi erők szolgáltattak példát.

Az Sz-75 Dvina a történelem egyik első légvédelmi rakétarendszere volt, az '50-es években fejlesztették ki a szovjet nagyvárosok védelmére az Sz-25 és (az akkor fejlesztés alatt álló, de hadrendbe végül sosem állított) Dal rendszereket kiegészítő "gazdaságos" típusként. Mivel ez a technológia akkoriban még gyerekcipőben járt, az Sz-75-öt valószínűleg még akkor is műszaki problémák jellemezték volna, ha a mérnök elvtársak történetesen nem rohamtempóban fejlesztik ki.

A szovjet vezetés a VDK elleni amerikai bombázások kezdete után, 1965-ben kezdte ellátni a délkelet-ázsiai országot ezzel a típussal, 1972-ig összesen 95 db üteggel (ezekből 56-ot amerikai légicsapások a háború során megsemmisítettek) és 7658 db V-750 típusú rakétával. (A dokumentumfilmből emellett az is kiderül, hogy az utóbbinak darabja annyiba került, mint 4 db Volga gépkocsi). Mivel ennyire bonyolult fegyverzetet ebben a paraszti társadalomban addig senki nem használt, az ütegeket eleinte szovjet személyzet kezelte, őket 1968 végéig fokozatosan váltották fel a szovjetek által kiképzett katonák és tisztek. A háború folyamán összesen 10900 (zömmel a légvédelmi erőkhöz tartozó) szovjet katona és 6214 civil szakember teljesített szolgálatot Észak-Vietnamban. (A veteránoknak szentelt honlapot lásd itt. Oroszul tudók előnyben.)

Az ő tevékenységük természetesen államtitoknak minősült, de a szocialista szolidaritásról és segítségnyújtásról harsogó szovjet média arról sem tett említést, hogy a vietnamiakat az Sz-75 legelső változatával látták el, amely jóformán teljesen védtelen volt az elektronikai zavarással (ECM) szemben, és nagy magasságban, különösebb manőverezés nélkül haladó stratégiai bombázók ellen szánták, mint egy komplex légvédelmi hálózat egyik alkotóelemét.

Észak-Vietnamban nem igazán "passzolt" a helyi fenyegetésekhez, meg általában a helyi viszonyokhoz (pl. a rakéták hajtóanyaggal való feltöltése során a vegyvédelmi felszerelést viselő, kis termetű vietnami katonák gyakran elájultak a nagy hőségben). Az amerikai bombázópilóták nem véletlenül gúnyolták a rakétát telefonpóznának, amely nemcsak méretére és alakjára volt utalás, de hatékonyságára is. Az észak-vietnamiak igényeinek jobban megfelelt volna a kisebb hatósugarú, modernebb Sz-125 Nyeva, de ezzel a szovjetek nem látták el őket 1970-ig (bevetésükre a háborúban már nem került sor), mert a VDK és Kína közötti viszony megromlása előtt attól tartottak, hogy ebben az esetben a technika kínai kézre jutna. Mivel a VDK-t eleve a kínaiakkal folytatott "golyózzuk ki a másikat Indokínából, és lehetőleg minden más harmadik világbeli régióból" jeligéjű játszma jegyében támogatták, az ilyesmit mindenképpen el akarták kerülni.

A szovjetek inkább korlátozott módosításokat részesítettek előnyben. Pl. az Sz-75 későbbi változatát (Sz-75M Volhov) részben a vietnami tapasztalatok alapján modernizálták, az észak-vietnami légvédelmi csapatok pedig az ő tanácsadóik útmutatása szerint módosítottak harcmodorukon. Leghíresebb bevetésükre 1972 decemberében került sor, amikor az amerikaiak Hanoi és Haiphong elleni nagy erejű bombatámadásokkal kívántak lökést adni a holtpontra jutott béketárgyalásoknak és egyben előnyösebb tárgyalási pozíciót elérni.

A Linebacker II hadművelet 11 napja alatt a B-52 bombázók összesen 729 bevetést repültek (az egyes támadásokban átlagosan 80-110 gép vett részt) és 15 ezer tonna bombát dobtak le. A légvédelmi erők összesen 266 db V-750 rakétát lőttek ki (az országban bevethető állomány majdnem egyharmadát), és 14 db B-52-t lelőttek, ötöt pedig súlyosan megrongáltak. A történelem azóta sem szolgáltatott példát a légvédelmi rakéták ilyen tömeges bevetésére.  

Az Sz-75 vietnami alkalmazásának mérlege felemás képet mutat. A rakéta pontossága messze elmaradt a várakozásoktól: a háború alatt minden ezzel lelőtt ellenséges harci gépre átlagosan 26,6 kilőtt rakéta jutott, és mint látható, ez az arány a Linebacker II során sem volt sokkal jobb, pedig ott stratégiai bombázók voltak a célpontok. Ez nemcsak a már fentebb vázolt okokkal magyarázható, hanem az ellenséges ECM a vártnál magasabb mértékével is. Ezért a szovjetek és észak-vietnamiak a nyilvánosság előtt erősen eltúlozták az Sz-75 által okozott veszteségeket (kb. hatszoros szorzót alkalmaztak), de a tényekkel természetesen tisztában voltak, elvégre egy rizsföldbe csapódó repülőgép elég egyértelmű nyomot hagy, különösen ha egy B-52-ről van szó.

Másrészt az amerikaiak is majdnem kétszeresen túlbecsülték a háború során kilőtt V-750 rakéták valós számát (5804), és meglepte őket a levegőben elszenvedett veszteségek mértéke. Az észak-vietnami rakétaütegek olyan mértékű ECM-re kényszerítették őket, amelyet egyáltalán nem vettek tervbe; a háború utolsó szakaszában pl. bevett gyakorlatnak számított, hogy a csapásmérő egységekben több volt az elektronikus ellentevékenységre specializált gép, mint a bombázó. Nem csoda, hogy a háború után megkezdődött a lopakodó technológia kifejlesztése.

Búcsúzóul következzen egy részlet egy másik orosz TV-műsorból ugyanebben a témában, ill. a Russia Today tudósítása az Észak-Vietnamban szolgált veteránokról:

 

  

21 komment


| More

Címkék: video szovjetunió vietnam légierő

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr243190998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2011.09.03. 10:47:03

Az orosz dokumentumfilmek meglepően tárgyilagosak és elfogulatlanok tudnak néha lenni. Nemrég láttam egyet Allendéről és Pinochetről, pislogtam ám, hogy milyen szépeket mondtak a tábornokról... Bár láttam egy másikat is, amiben az USAF volt a téma, ott voltak azért hülyeségek.

Miszter07 2011.09.03. 13:00:10

Az elektronikus ellentevékenységet nem lenne szerencsésebb inkább zavarásnak mondani?

Kobaljov 2011.09.03. 13:24:11

Az Aranysasban is épp fut egy cikksorozat a vietnámi légi tevékenységekről, amiben az elmúlt hónapokban részletesebben kitértek a légvédelmi rakétásokra is.

Martian (törölt) 2011.09.03. 14:10:05

A helyi háborúk jórészt nagyhatalmi fegyvertesztelő terepek...

soproni1 2011.09.03. 15:14:28

A szovjetek nem vettek részt közvetlen a vietnami háborúban. A varsói szerződés viszont igen.

Kullancs1983 2011.09.03. 15:45:42

@soproni1: Khm, nem kevered te a háborút, meg az utána következő békefenntartósdit?

Doktor Kotász 2011.09.03. 17:00:49

@Martian: "A helyi háborúk jórészt nagyhatalmi fegyvertesztelő terepek... "

Ha ez így lett volna, akkor a modernebbet küldik a ruszkik. Nem azt küldték, és ebből kiderül, hogy a divatos elméleted helytelen. A helyi háborúk nem azért vannak, hogy kipróbálják a fegyvereiket, hanem azért, hogy a politikai befolyást kiterjesszék, korlátozzák. A vietnámi háború azért folyt, mert a szovjetek terjeszkedni akartak, az amerikaiak ezt meg szerették volna megállítani. Vietnám északi részén szovjet modelt akartak a helyi vezetők, a déli részeken meg véletlenül sem.

Az első öbölháborúval kapcsolatban is sokszor elmondták ezt. De ott is a bunkerromboló bombákkal nem is rendelkeztek az amerikaiak a támadás előtt hónapokkal. Hetek alatt csapták össze a rögtönzött fegyvereket. A mérnökök megkapták a feladatot, hogy tíz méteres mélységben méteres betonréteg van, hogyan tudnák lerombolni. Összeültek, felvetették, hogy egy nagyon nehéz keskeny acél cső kell, a végére egy rakétahajtümű, hogy jó gyors legyen, és az áthalad a talajon. Jósok robbanóanyag, hogy átrobbantsa a méteres betont. Hát fogták az M1 Abhrams harckocsi csövét, leszerelték a tankról, felszereltek a végére egy rakétahajtóművet, a belsejét meg kitömték robbanóanyaggal. Kellett bele egy elektronika, ami akkor indítja be a detonátort, amikor a bomba megáll. Kipróbálták, és működött, és telefonáltak, hogy kész van. A tábornokok meg elégedetten hátradőltek, hogy lehet bombázni Husszein bunkereit is. A fegyver nem is létezett a konfliktus előtt, így furcsa lett volna, ha egy nem is létezp fegyver kipróbálása miatt háborúznak.

Doktor Kotász 2011.09.03. 17:04:20

@soproni1: "A szovjetek nem vettek részt közvetlen a vietnami háborúban. A varsói szerződés viszont igen. "

Az a háború utáni békefenntartás volt. Azért jó, hogy vannak akik jobban tudják az orosz veteránoknál, hogy milyen háborúban is vettek részt. Te még mindig elhiszed a régi hivatalos propagandát?

tudi 2011.09.03. 17:36:41

Tudnak az oroszok, ha akarnak jó doku filmeket csinálni. Kilőtt rakéta/lelőtt repülő arány azért durva, hogy az orosz adófizetők mennyi rubelét pazarolták 1db amerikai repülő lelövésére.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.03. 18:08:25

Ötezer valahányszáz amerikai repülőgépet piszkáltak le a vietnámiak. Ez megérdemelne egy külön cikket.
Ha jó kezekben vannak, akkor - www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/mitoszrombolo/

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.03. 19:45:21

@nomad:

"Ötezer valahányszáz amerikai repülőgépet piszkáltak le a vietnámiak"

Ezt milyen forrás alapján mondod? Nekem ez a valós szám minimum 2-3szorosának tűnik.

Doktor Kotász 2011.09.03. 20:03:05

@SchA: Szerintem benne vannak az AK47-el lelőtt UH-64-es helikopterek is.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.09.03. 20:59:10

en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_losses_of_the_Vietnam_War

USAF: 2,251 aircraft: 1,737 to hostile action, and 514 to operational causes

US Navy: 530 aircraft were lost in combat and 329 more to operational causes

USMC: 193 fixed-wing and 270 rotary wing aircraft.

US Army: 302 fixed wing, 5,086 rotary wing

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.09.04. 14:42:45

@S@SchA: Emlékeim szerint a 2500. lelőtt gépből emlékgyűrűket készítettek és még akkor messze volt a háború vége. A valós számok általam nem felelhetőek, így a lelőtt pilóták száma sem, ami keretbe foglalná a dolgokat.

Rommel28 2011.09.05. 16:27:49

"A háború alatt minden ezzel lelőtt ellenséges harci gépre átlagosan 26,6 kilőtt rakéta jutott"

Azt is figyelembe kell venni, hogy az üzemeltetési utasítás szerint egy célra 3 rakétát kell indítani, tehát az 1:1 arány soha nem alakulhatott volna ki.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.09.05. 20:10:47

@neoteny: @nomad:

Ja, ha a helikopter, mint rotary wing a/c beleszámít, az más téma.

Greg36 2011.09.06. 12:48:25

@SchA: Sőt, valószínűleg a különböző felderítő UAV-okat is beleszámolták, a radarképernyőn az is egy 'sima' repülőgép.

camell · http://indafoto.hu/camell 2011.09.12. 12:20:41

@Doktor Kotász: Nem az Abrams csövét használták fel., hanem leselejtezett haditengerészeti ágyúcsöveket (406mm, az Iowa-osztálytól).
süti beállítások módosítása