Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CI. - Cultural enrichmentŐszintén szólva tőlünk egy fejvakarásnál többre aligha futotta volna eddig, ha meg kell neveznünk akár egyetlen filmet is (vagy bármi mást), amely az amerikai FBI testületét mint egy...
  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Hezbollah Alert

2010.04.17. 12:00 SchA

Kérem szépen, breaking news, egy iráni atomfegyveres és egy al Kaidás atomfegyveres rettegés között most a változatosság kedvéért lehet rettegni Libanon legprofibb síita pártjától, a Hezbollahtól! Ugyanis egyes források szerint a Hezbollah (HA)  ezúttal Szíriától kapott néhány SCUD-D-t, hogy mindenféle sötét célokra használja őket, majd az általam mélyen tisztelt New York Times kapta fel a sztorit és kürtölte tele vele a világot. Persze a szalagcímek most sem bontották ki az igazság minden részletét.

A történet - már amennyire beleástam magam - onnan indul, hogy az első bekezdésben emíltett állítást lehozza egy kuvaiti újság, az Al Rai úgy április 11. körül. Innen átveszik egyéb médiumok is, köztük izraeliek, ahonnan Simon Peresz is értesül a szóbeszédről, majd április 13-án, franciaországi látogatása során (ahol egyébként Párizs főpolgármesterével együtt felavatta a Ben Gurion sétányt. Vajon keresztezni fogja majd egyszer egy Jasszer Arafat sugárút?) benyögi, hogy: "Szíria azt állítja, hogy békét akar, de eközben SCUD-okat szállít a HA-nak, akiknek az egyetlen célja Izraelt fenyegetni."

Simon Peresz már bőven adott rá okot, hogy megkérdőjelezzék a szellemi képességeit, és valószínűleg most sem nézett utána a dolgoknak, csak olvasott valahol valamit, és ha már ilyen szépen összegyűltek ott Párizsban, intézett egy kirohanást Szíria és a HA ellen. Innen pedig egyenes út vezetett a New York Times ominózus cikkéig.

Akkor itt álljunk meg egy pillanatra, néhány tény erejéig. Egy SCUD nem egy apró dolog, nem lehet csak úgy átcsempészni a határon "traktoralkatrész" feliratú faládákban. Ha valóban kapott a HA SCUD-okat, annak azért kellene, hogy legyen valami nyoma. Ennek ellenére a továbbgyűrűző hírt ezidáig semmi nem támasztja alá, leszámítva a "tagadják, tehát biztosan igaz" jellegű érveket. Kettes számú tény - Szíria valóban ad át fegyvereket a HA-nak, valószínűleg nemrég érkezett Libanonba egy nagyobb tétel Igla légelhárító rakéta is. Csakhogy az egyszerű nép nem fog attól elborzadni, hogy síita gerillák esetleg lekaphatnak egy-két IAF repülőgépet. Ha viszont ballisztikus rakétákat irányítanának békés izraeli honpolgárok lakóhelyei felé, az már mindjárt másként hangzik, és nem árt előzőleg felhalmozni némi szimpátiát, ha valóban meg akarják támadni Iránt, mint azt évek óta egyfolytában mondogatják megint bedobták a köztudatba. Hármas számú tény - a 2006-os háborúban a HA-nak már volt egy elég komoly ballisztikus rakétája a Zelzal. A háború azt bizonyította, hogy a HA Zelzal-jai (amiket még akkor szerzett, amikor a szíriai hadsereg bent volt Libanonban) semmit sem értek, ami pár darab volt, azt gyorsan el is vesztették, viszont a katyusák, valamint a modern RPG változatok és az ATGM-ek rendesen megizzasztották az IDF-et.

Visszatérve a NYT-hoz, az újság sosem volt a pártatlanság és az objektivitás archetípusa, különösen, ami a Közel-keletet illeti, és a linkelt cikket is a Ethan Bronner jegyzi, akinek elfogulatlanságára további garancia, hogy a fia jelenleg az IDF-ben szolgál. No comment. Mit derített ki az ügyről Bronner:

Mr. Peres did not specify which type of Scud missiles had been delivered. However, aides accompanying him and officials in Jerusalem said that the missiles in question were of a ballistic nature normally used only by state armies. One official said they were Scud D’s, the most accurate and long range.

Értem, szóval olyan ballisztikus fegyverek, melyeket normális esetben csak államok hadseregei használnak. Akkor trebuchet kizárva. Valaki, tippem szerint per has alapon, bemondja, hogy SCUD-D. Szíriai SCUD-D-ből valóban akad egy jópár darab, ha hinni lehet a MissileThreat vonatkozó cikkében a Jane's hivatkozásnak, észak-koreai segítséggel évente kb. 15-30 darabot gyártanak le (vagy inkább alakítanak át) belőlük 2001. óta. Ez a megnövelt hatótávolságú és pontosságú rakéta eltérő adatok szerint 50 méter - pár száz méter sugarú CEP-vel rendelkezik, és eléri Izrael bármelyik pontját, de biztosat senki nem tud róla. Bronner is említést tesz a 34 napos háborúról:

Israel fought a monthlong war against Hezbollah in the summer of 2006, in which the Shiite militia fired hundreds of mostly short-range rockets at Israel’s north.

Ahogy más bloggerek is megjegyezték, ez a 2006-os háború eddigi legfrappánsabb összefoglalója. A Téli Háború például így hangzana: "A Szovjetunió 3 és fél hónapig harcolt Finnországgal, mialatt a finnek több ezer tüzérségi lövedéket lőttek ki a szovjetekre." Bronner utal még egy Haaretz cikkre is, amit érdemes elolvasni, mert némileg tárgyilagosabb, mint az ő írása, már eltekintve a címétől. (Azaz "Szíria az elrettentést preferálja a béke helyett Izraellel szemben". Szíria tökmindegy, hogy  akar-e békét vagy sem, mert a békével együtt ők vissza akarják kapni a megszállás alatt lévő Golán-fennsíkot, amit Izrael nem akar odaadni. Az elrettentés meg hát - ugye emlékszünk,  hogyan sikerültek Szíria háborúi Izrael ellen - nem egy reális opció.) De a Haaretz legalább szakít a "reszkess paraszt" stílussal, amikor a SCUD-ok képességeit ecseteli az izraeli rakétavédelemmel szemben:

Nonetheless, it should be remembered that the Arrow missile defense system has already proven its ability to intercept Scud missiles. In a joint U.S.-Israeli test in the summer of 2004, the Arrow easily shot down an incoming Scud B missile. More so than the Zelzal missile that was destroyed by the Israel Air Force before it could be launched during the Second Lebanon War, the Scud leaves a "signature" which makes it easy for intelligence to identify and destroy

Wunderwaffe-nak kikiáltani az ilyen rakétákat, sőt egyenesen azt állítani, hogy felborítják a hatalmi egyensúlyt és egyenesen a térség stabilitását veszélyeztetik, mint azt Ehud Barak tette, erős túlzás. Sőt, a Haaretz szembemegy Simon Peresz állításaival, és olyat állít, ami istenkáromlásként hat a Közel-Kelet eseményeit a jó és a gonosz epikus harcaként értelmezők számára

Hezbollah, meanwhile, is making clear that it has no interest, for the time being, in another war with Israel. It is, however, continuing to prepare for this possibility.

A szíriai reakció a fegyvercsempészési vádakra elég tömör és velős volt: kitaláció, melynek célja a feszültségek növelése és egy lehetséges izraeli agresszió előkészítése. Ebből persze semmi nem derül ki, mert ha alaptalan az egész sztori, ha nem, tagadni fogják, amíg nem támasztja alá kézzelfogható bizonyíték. Márpedig eddig ilyen nem került elő.

Amerika aggódik

"If such an action has been taken, and we continue to analyze this issue, it would represent a failure by the parties in the region to honor U.N. Security Council Resolution 1701," State Department spokesman PJ Crowley said.

"And clearly it potentially puts Lebanon at significant risk."

Fact 1: Az 1701. ENSZ BT határozatot mindenki, Izrael, Libanon és a HA magasból leszarja. (Lásd a legfrisebb incidenst a libanoni határnál.)

Fact 2: Libanon biztonságát veszélyezteti, ha a libanoniak fegyverkeznek. Aha, ez logikus. Végül is egy olyan országból fenyegetnék a térség legerősebb, atomfegyverekkel is rendelkező hatalmát, aminek a légierejét egy pár Hawker Hunter alkotja (lásd a fenti képet). Minek ott tovább fegyverkezni, nem?

És a Hezbollah is lehozott egy közleményt, afféle "ezek hülyék" célzattal, hozzátéve, hogy Izrael csak a palesztin kérdésről akarja elterelni ezzel a sztorival a figyelmet. Ez utóbbi gondolat nem teljesen elvetendő, ugyanis a Foreign Policy is hasonló következtetésre jutott. A közeledés Szíria és az Egyesült Államok között (ha minden jól megy, hamarosan újra lesz Szíriába delegált amerikai nagykövet, miután 5 évvel ezelőtt a Hariri-merénylet miatt visszavonták) bizony sokaknak bántja a szemét Tel Avivban. Jól tudják, hogy az Obama-adminisztráció a békét sürgeti, és ebben az esetben a békekötés területi veszteséget jelentene Izraelnek. Lopott föld, vagy sem, attól még sokat ér. A Hezbollah rajta van az amerikaiak terrorszervezeteket nyilvántartó listáján, nosza vádoljuk meg a szíreket, hogy olyan fegyvereket adnak át a HA-nak, melyeket egyértelműen az izraeli civil lakosság ellen akarnak fordítani. Sajnos szír atombomba nincsen, a vegyi- vagy biológiai fegyver meg már hiteltelen lenne, akkor legyen mondjuk a SCUD. Abból is a D verzió, mert E már nincs. A többit bízzuk az amerikai sajtóra, különösen régi jó barátunkra, a New York Times-ra. Public diplomacy par excellence.

Remélhetőleg a Fehér Házban és a Pentagon folyosóin azért egyéb lapokat is olvasnak.

51 komment


| More

Címkék: izrael libanon hezbollah szíria rakéta propaganda knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr621927064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izombuilder.com · http://www.izombuilder.com/ 2010.04.17. 13:04:32

Úgy néz ki ürügy kell az Izraelieknek, egy kis háborúra...

NAR 2010.04.17. 13:10:04

"Libanon biztonságát veszélyezteti, ha a libanoniak fegyverkeznek." - nem pont arról szól a cikk, hogy nem a libanoni hadsereg fegyverkezik, hanem egy párt/terrorszervezet? Az viszont sosem szokott jól elsülni, ha egy állam az államban fegyverkezik...

balu_a_medve 2010.04.17. 13:17:14

Na végre egy józan elemzés. Néha elragadtatjátok magatokat, fiúk, de ez most sikeres.

Tiko 2010.04.17. 13:42:19

A SCUD rakéták igenis veszélyesek. Főleg egy Togo és Burkina Faso-i háborúban.

LOL

Izraelnek az is csípné a szemét, ha a libanoni hadsereg vagy a Hezbollah minden tagját szekercével szerelnék fel?

pff

flimo13 2010.04.17. 14:54:34

Juj, mit fogsz kapni ezért a postért, ha címlapra kerül..

A NAR által is megjegyzett dolgot leszámítva jó írás.

sanyix 2010.04.17. 15:07:21

"Szíria az elrettentést preferálja a béke helyett Izraellel szemben"
hát persze, mert ha nincsenek elrettentve, az agresszív "kiválasztottak" folyamatosan basztatnák őket, ugyanis nekik nem kell béke.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.17. 15:17:01

A zsidózást kéretik mellőzni. Az izraeli vezetés =/= teljes izraeli lakosság =/= zsidók. Danke.

frikazojd · http://kocs.ma 2010.04.17. 16:18:05

faszom má ez a jel =/= .... tanuljuk meg, hogy a "nemegyenlő" az !=

igen, ez a legnagyobb problémám az életben.

Fredda Krueger 2010.04.17. 17:13:25

Egész jó cikk.
Ha már közel kelet: Libia 1986 os bombázásáról nem lesz cikk?

Csomorkány 2010.04.17. 17:16:42

@frikazojd: Hát, szerintem egy jel legyen kifejező. A ≠az kifejező, az =/= is elcsúszik, de a != az vizuálisan semmit nem mond, mivel a ! az önmagában nem tagadás.

A cikk egyébként korrekt.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.04.17. 17:38:04

@frikazojd: Marhára irigyellek,............!

A cikk tényleg "ott van"

frikazojd · http://kocs.ma 2010.04.17. 17:49:35

a cikk természetesen makulátlan :)

de hát ez a jel =/= ... 5percet kell gondolkodnom hogy mit akar. az ! mindig "nem" de már évszázadok óta, tehát != az "nemegyenlő" illetve !3 az nem három.
de mindez ugye itt OFF, csak szóltam róla, hogy meglegyen.

Csomorkány 2010.04.17. 17:57:53

@frikazojd: Én általános iskolában azt tanultam, hogy ha valamit vissza akarok vonni a mondandómból, azt húzzam át, ha pedig indulataimat akarom kifejezni, írásban álmodozom valamiről, vagy a másikat akarom fölszólítani valamire, akkor tegyek ki !-jelet a mondat végére. Negyven évesen, két diplomával a hátam mögött tőled kellett megtudnom, hogy a ! mást is jelent. Biztosan van olyan szubkultúra, ami Téged igazol, és nyilván benne is vagy, de hidd el, hogy nem általános.

Balaint 2010.04.17. 19:04:43

Alulöltözött, tetkós csaj a Hizbálláh zászlóval odab*sz! Tuti libanoni """jobb"""" helyeken minimum pár nap fogdát kapna a ruha rendőrségtől!

flimo13 2010.04.17. 19:30:16

@Csomorkány: kíváncsivá tettél milyen diplomáid vannak,mert jobb helyeken alapszinten tanítanak némi programozást is - lévén lassan ugyan annyira az alapműveltség része lesz, mint a Newton-törvények, meg a hexameter. Bár diploma se kell ehez, nekem általánosban is tanították informatika óra keretében, pedig nem ma volt.

Ja igen, mindezt azért hoztam fel, mert a számítástechnika az a "szubkultúra", melyben a kifejezés _előtt_ szereplő ! a negálás jele. Tehát nem a hátul lévő felkiáltójelről van szó, amiről láthatóan kifinomult tudással rendelkezel. Persze ha spanyol anyanyelvű vagy, akkor megértem, hogy a kifejezést megelőző felkiáltójel nem volt gyanús számodra, hogy ez talán másmilyen állat.

Csomorkány 2010.04.17. 20:11:28

@flimo13: Anno a Commodore 64 Basicjéhez nem kellett ez a jel. A 90-es években, amikor kb. 30-40 000 sort programoztam Turbo Pacalban, szintén megvoltam enélkül. Most a Visual Basic kétségtelenül használja az Access VBA-ban, amikor egy táblázat egy oszlopára hivatkozom, de némileg más értelemben. További kérdések?

Csomorkány 2010.04.17. 20:12:22

Na jó, ne itt beszéljük meg, bocsánat mindenkitől.

flimo13 2010.04.17. 20:15:35

@Csomorkány: tényleg végül is csak olyan semmitelen nyelv használja, mint a c..

xstranger 2010.04.18. 00:39:44

@flimo13: Wikipedia oldal (Equal, Not equal section):

Most programming languages, which are limited to the ASCII character set, use "~=", "!=", "/=", "=/=" or "<>" to represent "not equal to"; "!=" has carried over into newsgroups and Internet forums.

En is kivancsi vagyok milyen diplomad van.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.04.18. 08:51:29

@Fredda Krueger: Az F-111 cikkemben van róla szó. :)

Vagy a politikai vonulata érdekelne részletesebben?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.04.18. 08:54:41

OFF

@xstranger: Bocs skacok, de én leszarom, hogy tudtok programozni. Én gyakorlatilag nem tudok. A cikkben levő nem egyenlő jelet azonnal megértam, a felkiáltó jeles förmedvényre meg csak bámultam volna, ahogy apám is...

Érdekes, hogy a programozó ennyire egoista. Azt hiszi, hogy mindenki tud alapszinten programozni?

Mintha az feltétlezenéd, hogy alapszinten mindenki ért az aerodinamikához. Nevetséges.

ON

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.18. 11:07:13

Hát azt végképp nem gondoltam volna, hogy a programozási nyelvről fog folyni a diskurzus...

@Balaint:
Libanon szabad ország, mindenki úgy öltözködik, ahogy akar. Szaúdihoz hasonló erkölcsrendőrség nincsen náluk.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.18. 11:21:59

@NAR:

"nem a libanoni hadsereg fegyverkezik, hanem egy párt/terrorszervezet? Az viszont sosem szokott jól elsülni, ha egy állam az államban fegyverkezik"

Libanon és a Hezbollah speciális eset. Gyakorlatilag az országot a HA védi, és a klasszikus "állam az államban" felállással ellentétben nem száll szembe az állami hadsereggel.

Csomorkány 2010.04.18. 11:49:17

@flimo13: Nyertél. c-vel tényleg csak kb. két órát foglalkoztam :-) De akkor ezek szerint nem általában a programozás, hanem konkrétan a c az alapműveltség része? !tudtam. Pur es homu a fejemen.

Csomorkány 2010.04.18. 11:50:50

@SchA: Azért az gáz egy kicsit, hogy egy siita szervezet véd egy részben keresztény, részben szunnita, részben siita országot. Nem hinném, hogy jót tesz a hosszú távú stabilitásnak, ha konkrétan most van is közös ellenség.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2010.04.18. 19:34:40

Libanon tényleg elég furcsa hely.
Egyébként a libanoni hadsereg főleg korábbi generációjú nyugati fegyverekkel rendelkezik és izraeli gyártmányú felszerelésük is van.

Beakartam linkelni egy elég jó oldalt, ami a libanoni polgárháborúról szól, és leírja ki, kivel, mikor, miért. Na ha valami akkor AZ kusza dolog. kb 25-30 különféle ellenálló,lázadó,felkelő,gerilla csoport harcolt egymással, váltogatva a barátait és az ellenségeit....

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2010.04.18. 20:23:13

Lévén 25 000-et donnáltunk nekik, ezért igen.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.18. 21:19:30

@Csomorkány:
Libanonban sem gondolja a többség, hogy a jelenlegi állapot jó és hosszú távon fenn kéne tartani, de amíg Izrael megszállva tart libanoni területeket (Sheba, Ghajar, Kfar Shuba) és megfúrja a libanoni hadsereg felfejlesztését, ez marad a helyzet.

@Combat Gear Admin:
"Beakartam linkelni egy elég jó oldalt, ami a libanoni polgárháborúról szól"

Linkeld nyugodtan, érdekelne.

Őrültteknos 2010.04.18. 21:26:23

A Magyar Honvédség elfekvő AMD készletével lett felszerelve az afgán rendrőrség. Ezért láthatod a női rendőrőknél. Ami azt jelenti, hogy lehet kapni már Pakisztánban is a piacokon. Állítólag menőnek számit az első markolatával:-)

Csomorkány 2010.04.19. 09:33:40

@SchA: Meg kell mondanom, hogy én a keresztények drukkere vagyok a sztoriban, és ilyenként komolyan aggódom a Hezbollah miatt. No nem a SCUD rakéták érdekelnek, hanem az, hogy fanatikus és szélsőséges muszlimoknál van puska, keresztényeknél meg jóval kevesebb.

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2010.04.19. 15:43:16

A Hezbollah-zászló valóságos műalkotás, a feliratok vajon mit jelentenek rajta? Gondolom Korán idézetek, valamelyik próféta aranyköpései?

A – minden bizonnyal – szimpatizáns csaj a képen meg szerintem annyira nem „alulöltözött”, de az izraeli állami-, katonai vezetőket és biztpol. szakembereket így is felizgatja, az biztos :-)) (Brazil focimeccsen meg fel sem tűnne.)

Ha Beirutban, Damaszkuszban, vagy Teheránban megtalálnák Aladin csodalámpáját, és a dzsin (tonik nélkül) unottan feltenné a szokásos kérdést:

- Mit kívánsz kisgazdám..., azaz kis gazdám?
A válasz:
- 1. !Izrael
- 2. !USA
(A felkiáltójel fent negáció)
- 3. egy tevekaravánnyi HIDROGÉNBOMBA!!!! (Itt felkiáltójel)

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2010.04.19. 16:07:34

Az előző kis párbeszéd végéről lemaradt:

- Hülye vagy Ahmedinezsád, most már minek??!!!

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.19. 18:04:21

@Csomorkány:

A jelenlegi libanoni politikai helyzetet nem lehet keresztény vs muszlim felállásra leredukálni. A legnagyobb keresztény párt, a Michel Aoun vezette FPM jelenleg a Hezbollah fontos szövetségese a, míg a HA fő riválisa (ha egyáltalán lehet ilyenről beszélni a lib. politikai rendszer sajátosságai miatt) a "nyugatbarát" szunnita Future Movement, akikhez két kisebb keresztény párt, a Kataeb és a Lebanese Forces tartozik. És akkor a drúzokról még nem is beszéltem.

Ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet a libanoni belpolról (még a választások idejéből):
katpol.blog.hu/2009/06/05/junius_7_libanon_valaszt

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2010.04.19. 18:07:48

@SchA: Sajna leszedte a csávó :(

@Csomorkány: A keresztényekért nem nagyon aggódnék, nekik is van pár fegyveres frakciójuk arra felé.

A libanoni hadsereg meg a felszerelésüket és a különleges egységüket elnézve, mintha erős nyugati támogatásba részesülne, és nekem nem rémlik, hogy ők harcoltak volna az izraeli hadsereggel az elmúlt évtizedben.

Imam 2010.04.19. 18:12:00

A Hezbollah egy igaz hazafi párt Lebanonban! Lehet egy kezemen megszámolnám azt, hogy kinek van életre szóló tetoválása mint nekem, ami nem áll másból, mint pár betű:) "Hezbollah" felirat zöld betűkkel karomon:) Aki meg terroristának nézi ezt a pártot, az nézzen csak a fenti képen látható lányra, biztosan ő az, lehet rettegni tőlle, de én inkább imádnám mig élek:)

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.19. 18:17:55

@AstarothZ:

"A Hezbollah-zászló valóságos műalkotás, a feliratok vajon mit jelentenek rajta? Gondolom Korán idézetek, valamelyik próféta aranyköpései?"

Felső szöveg:
"fa inna hizb Allah hum al ghalibun" - "És valóban, Allah pártja (követői) akik a győztesek (lesznek)" Korán, 5:56

Alsó szöveg:
"al muqawama al iszlamijja fí libnán" - A libanoni iszlám ellenállás

Maga a zászló erős hasonlóságot mutat az Iráni Forradalmi Gárda zászlajával, és nem konteo indítónak szánom, de szvsz az Irgunéval is.

"Ha Beirutban, Damaszkuszban, vagy Teheránban megtalálnák Aladin csodalámpáját"

És ha Tel Avivban találnák meg? Vagy hogy tisztább legyen, hasonló motívumok mentén alakulna az a 3 kívánság, ha Tbilisziben, Jerevánban, Pristinában, Belgrádban, stb találnák meg azt a dzsinnes lámpát.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.19. 18:19:13

@Imam:

""Hezbollah" felirat zöld betűkkel karomon"

Latin v arab betűkkel?

Imam 2010.04.19. 18:32:37

Édestestvérem SchA! Latinok a betűk, hogy értsék minden nyelven! Ha arab betűk lennének, akkor nem értenék meg akiknek meg kellene:) Igaz szóltak már meg strandon érte /vajon kik?/ de sajnálom is őket:)

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2010.04.19. 22:08:59

@SchA:

Köszi a választ! A feliratot illetően majdnem bejött a tipp.

„és nem konteo indítónak szánom, de szvsz az Irgunéval is.” – legalább az ízlésük némileg megegyezik valamilyen téren :-)

A csodalámpa meg csak vicc volt, nem kell túl komolyan venni…

Monarch (törölt) 2010.04.19. 22:50:56

@SchA: Az Irgun zaszlajaval a hasonlosag szvsz szimplan annak a kovetkezmenye, hogy hasonlo szervezet - egy kis etnikai csoport viszonylag szelsoseges(nek tekintett) adott esetben terrorakcioktol sem visszariado fegyveres szervezete.

Tilikov (törölt) 2010.04.20. 09:15:43

@SchA: Erre gondoltál?
en.wikipedia.org/wiki/File:Pantani.jpg

Mert a hasonlóság a forradalmi gárda zászlajával egyértelműen átjön, de ebben én semmi hasonlót nem látok, legfeljebb azt hogy mindkettőben van egy puska.

Tilikov (törölt) 2010.04.21. 10:46:20

"...olyan fegyvereket adnak át a HA-nak, melyeket egyértelműen az izraeli civil lakosság ellen akarnak fordítani. Sajnos szír atombomba nincsen, a vegyi- vagy biológiai fegyver meg már hiteltelen lenne, akkor legyen mondjuk a SCUD."

Hiteltelen vagy sem, de vannak, akik azért próbálkoznak:

"a Hezbollah nem pontos célpontokat támad, hanem arra törekszik, hogy minél több civil áldozata legyen akcióinak, így nem egészen világos, miért tartanának igényt a sokkal drágább és bonyolultabb kezelést igénylő új fegyverre. Kivéve, ha vegyi pusztító anyagot akarnak célba juttatni, ami – ismerve eddigi működésüket – egyáltalán nem kizárt."

globusz.net/node/4231

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2010.04.21. 12:28:19

@Tilikov:

"Kivéve, ha vegyi pusztító anyagot akarnak célba juttatni, ami – ismerve eddigi működésüket – egyáltalán nem kizárt..."

Egy ultramilitáris atomhatalommal szemben? Hát ők tudják...

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.21. 18:32:21

@Tilikov:

Ez az idézet vastagon bullshit.
Van egy olyan érzésem, hogy a koma, aki írta, nem szöveghűen közölte le a Janes cikket. Lásd az elejtett megjegyzés: "A neves szakfolyóirat elemzése rámutat", vagy a címkék között ott az "antiszemitizmus": Ja, a HA olyan antiszemita, egyenesen egy csapat libanoni szkinhed, nem? Akkor meg az IDF iszlamofób, szintén bőrfejű társaság? Vagy netán lehet, hogy a Közel-kelet politikai viszonyait nem az európai ballib szociólógusok fogalomkészletével kéne leírni.

- a 2006-os háború alapján azt lehet mondani, hogy a HA a katonai veszteségeket akarta maximalizálni Izraelnél, és ennek érdekében nem riadt vissza a komolyabb áldozatoktól sem.
- vegyi fegyverrel aztán nem fognak szórakozni, mert egy atomhatalom ellen ez Darwin-díjas húzás. (A glóbuszos komának segítség - a HA nem al Kaida. Ha elkövetnek vmit, Izrael pontosan tudja, hogy hova kell visszalőnie.
- ezekkel ellentétben még 1990. és 2000. között a HA tartotta magát egy szabályhoz, és sztem tartja mind máig - amíg Izr. nem támad civil célokat Libanonban, addig a HA sem lő ilyeneket Izraelben, sem máshol.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.21. 21:25:40

UPDATE - Szaad Harari is üzeni, hogy a Simon Peresz menjen az anyjába a SCUD-okkal

"Threats that Lebanon now has huge missiles are similar to what they used to say about weapons of mass destruction in Iraq.

"Such arms were not found. They are trying to repeat the same scenario with Lebanon."

english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/04/201042143713356335.html

5.g · http://katpol.blog.hu 2010.04.22. 13:21:00

@Tilikov:

Csak hogy a szakmaiságnak is adjunk: az a Hvaszong-7-es (avagy leánykori nevén SCUD-D) jó eséllyel kb. egy kategóriába esik a Shahab-4166-ossal, meg a rózsaszín egyszarvúval. Még a gugli is csak 194 találatot ad rá és ha valaha tényleg fizikailag is létezett, akkor sem sok vizet zavart, mert a 6-os után már a Nodong szérián volt a hangsúly.

Szóval mindent összevetve javaslom aláírásgyűjtés kezdeményezését annak érdekében, hogy az országgyűlés egyszer s mindenkorra törvényi erővel tiltsa el cselekményétől az összes unatkozó naiv bölcsészt aki kül- és biztonságpolitikai honlapot indít, csak mert életében egyszer belelapozott egy másfél éves HVG-be.

A Jane's előfizetésüket meg adják nekünk...

@SchA:

Azért minimum érdekes, hogy Hariri Libanon nevében magára vette a gyanúsítást. Nem éppen arra utal, hogy a HA fegyveres erejének célját illetően komoly belső ellentétek volnának.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.05.29. 22:17:14

UPDATE:
Netanyahu szerint a SCUD-ok ugyan Szíriában vannak, de ott a Hezbollah kezeli őket, és készen állnak arra, hogy átvigyék őket Libanonba

www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hezbollah-operating-scud-missiles-from-syria-netanyahu-claims-1.292910

(HINT: Szíriának - Libanonnal ellentétben - valóban vannak SCUD-jai, egy műholdfelvételen meg soha nem fogsz megkülönböztetni egy HA gerillát egy szíriai katonától. Én mondom, a qrva anyjukat, ezeknek megint nincs sapka a fején...)
süti beállítások módosítása