Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CI. - Cultural enrichmentŐszintén szólva tőlünk egy fejvakarásnál többre aligha futotta volna eddig, ha meg kell neveznünk akár egyetlen filmet is (vagy bármi mást), amely az amerikai FBI testületét mint egy...
  • KatPol Kávéház XCVI. - Írtalan történelem"...for the rest of time, it'll be like no one ever knew we was even here." Kedves közönségünk egyöntetű tetszését aligha fogjuk ezzel megnyerni, de podcastunk mai, 96. adása sajnos (vagy nem sajnos;...
  • KatPol Kávéház LXXXI. - Az emberiségértPodcastunk eddigi leghosszabb epizódját tárjuk ma a kedves közönség elé. Vendégünk a Spacejunkie nevű, űrutazással és űrkutatással foglalkozó, magyar nyelvű Youtube-csatorna egyik alapítója és...
  • KatPol Kávéház LXXVIII. - Róma júliustól augusztusigA római történelem legnagyobb érdeklődésre számot tartó és legnépszerűbb korszaka a Köztársaság válságának időszaka, amikor olyan nagy személyek küzdöttek a hatalomért, mint Caesar, Pompeius, Brutus,...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Az iraki választások kontextusban

2010.03.14. 12:00 CN

Előzmények

Az iraki választások fontos mérföldkövet jelentettek – nem is egy szempontból. A COIN háborúk legfontosabb eleme, hogy a COIN erők lakosság támogatását megnyerjék és a konfliktus alapjául szolgáló okokat megszüntessék (az elméletet részletesebben lásd itt és itt). Egy a konfliktusban résztvevő minden fél által elismert politikai folyamat ebben kulcsfontosságú. Az amerikaiak számára megnyugtató kiutat egy legalább nem ellenséges iraki kormány jelentene, ami képes határainak biztosítására és politikailag stabil. Ehhez pedig egy olyan politikai folyamat kell, amit az összes jelentős politikai erő az országban elismer – és egyelőre úgy tűnik, hogy jó úton haladnak ebből a szempontból. Ahogyan Joe Biden alelnök megfogalmazta: „a politika kitört Irakban”.

Íme két videó (az első a választás napján készült, a másik nem régiben):

  

Az Obama-adminisztrációt már nem egyszer érte a vád, hogy elhanyagolja Irakot Afganisztán javára. Az adminisztráció ilyenkor azzal szokott védekezni, hogy igenis jelentős prioritást jelent az adminisztrációnak, aminek egyik jeles bizonyítéka, hogy az idézett Joe Biden alelnök portfoliójának része Irak. Obama semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy Irakot szem elől veszítse, mert az afganisztáni háború intenzitásának erősödésével szüksége van jó hírekre (vagy legalábbis nem rosszakra) Irakból azért, hogy a saját pártjának háborúellenes szárnyával valahogy szót tudjon érteni. (Érdemes megjegyezni, hogy Obama az Irakból való minél gyorsabb kivonulással kampányolt, és csendes váltása a bennmaradás irányába nem váltott ki feltétlen szimpátiát pártjából). Az amerikai hadseregnek ideális lenne a minél gyorsabb kivonulás, mert az ott állomásozó csapatokra másutt is nagy szükség van. A látványos erőszak elmaradása a választások előtti időszakban azonban nem jelenti egyet a stabilitással, és ezt mind a politikai, mind a katonai tervezőknek szem előtt kell tartaniuk.

Napjainkban kb. 90 000 amerikai katona állomásozik Irakban. A jelenleg érvényben lévő csapatállomásoztatási megállapodás alapján, amit még a Bush elnökség végén kötött az iraki és az amerikai kormányzat, idén szeptemberben 50 000 főre csökken az amerikai jelenlét, kizárólag tanácsadói feladatokat ellátva, majd 2011 végére az amerikai csapatok elhagyják Irakot. Az új iraki kormányzat azonban újratárgyalhatja ezt a megállapodást. Ennek Irak szempontjából is fontos vonatkozásai vannak. A legszemléletesebb példa, hogy jelenleg az amerikai légierő látja el az iraki légtér védelmét, az iraki légierő felállítása pedig még egy hosszú folyamat lesz és jelentős amerikai segítséget fog igényelni. [Ennek egy vicces vonatkozásként szakértők meg szokták jegyezni, hogy Iránnak is érdeke az amerikai jelenlét, mert egy légtérvédelem nélküli Irak átjáróház lehet egy esetleges izraeli légitámadás esetén.] De az iraki erők sok területen amerikai rendszerekre tértek át az utóbbi években és már csak emiatt is szükség lesz bizonyos fokú amerikai jelenlétre a jövőben is.

A kampány

A kampányidőszak nem volt természetesen erőszakmentes, és mindezt a jelöltek baathista múlt miatti kitiltása körül kialakult botrány illetve egyéb politikai belharcok is színesítették.

A választás és utóéletének bizonytalanságai, felsorolás szintjén (a győztes kilétén túl):

  • Választási folyamat tisztasága

  • Új és régi szereplők teljesítménye

  • A koalícióalkotás nehézségei 

A folyamat tisztaságával kapcsolatban még várni kell a végleges következtetés levonásával, mert az eredmények lassan érkeznek és az eredményhirdetés után lesz érdekes a kérdés. Ennek fontosságát nehéz túlbecsülni az afgán példa kapcsán, amikor Karzai elnök hívei a hírek szerint jelentős választási csalásokat követtek el, eléggé amatőr módon. Mindenképpen jelentős változás 2005-höz képest, hogy a szunnita közösség ezúttal jelentős számban szavazott – a még aktív felkelő csoportok fenyegetése ellenére is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a síita közösségben volt kisebb a részvételi hajlandóság 2005-höz képest.

Új, figyelmet érdemlő választási csoportok és trendek:

  1. Maliki miniszterelnök kivált a Dawa pártból és saját választási koalíciót alkotott, ami nacionalista és nem felekezeti alapon kampányolt.

  2. Ayad Allawi volt átmeneti miniszterelnök szintén egy felekezeti vonalakon átnyúló választási listát alapított.

  3. A kurd területeken jelentkezett egy új formáció, a Gorran (változás), ami a két "hagyományos" nagy kurd párt (a Kurdisztáni Demokrata Párt és a Kurdisztáni Patrióta Unió) elől vehet el szavazókat.

  4. Szádr a várakozások szerint rosszabbul fog teljesíteni, mint 2005-ben; a Maliki által 2008-ban Bászra ellen indított támadás és annak utóélete a várakozások szerint jelentősen visszavetette a csoport befolyását a síita területeken.

Fontos megjegyezni a politikai folyamattal kapcsolatban, hogy csak olyan koalíciók kerülhetnek hatalomra, amik az etnikai-felekezeti törésvonalakon átnyúlva jönnek létre. (A kurdok emiatt már az előző koalícióban is fontos szerepet játszottak.) A 2005-ös példa alapján egy hosszas koalícióalkotási folyamat várható. Az amerikaiak favoritja Maliki jelenlegi miniszterelnök, illetve Ayad Allawi.

Allawiról érdemes pár szót ejteni. Allawi egy magas rangú baathista volt Szaddam idején, de összeütközésbe került a rendszerrel, ezért külföldre menekült. Száműzetése során Szaddam megbízásából merényletet hajtottak ellene végre, de túlélte. A CIA-vel jó kapcsolatokat épített ki és egy emigráns ellenzéki csoportot alapított. 2003 után az Iraki Kormányzótanács tagja lett, a 2004-es hatalomátadás után az átmeneti miniszterelnöki posztot töltötte be. Személyével kapcsolatban keringenek legendák Irakban. A legismertebb, hogy átmeneti miniszterelnöksége idején egy bagdadi börtönben több foglyot személyesen kivégzett. Bár természetesen tagadja az esetet, de a vele kapcsolatos „legendárium” szerves részévé vált a sztori. Ez egy erőszakkal terhelt közel-keleti országban pedig nem feltétlen egy hátrányos dolog. A New York Times idézi egy iraki véleményét: „Számunkra Allawi egy második Szaddam Husszein … az irakiaknak mindig szüksége van valakire, aki a hatalom iránti tiszteletet és az attól való félelmet meg tudja gyökereztetni.” Szekuláris síitaként, ellenzéki múltjával, a szunniták irányába tett gesztusokkal a jelen helyzetben Allawi és Iraqiya koalíciója Maliki miniszterelnök legjelentősebb kihívójának számít. 

Összegzés: a győztesnek, akárki legyen is az, nem lesz könnyű dolga. Bár a biztonság terén jelentős előrelépéseknek lehettünk tanúi az elmúlt időszakban, de a látványos erőszak hiánya nem jelent egyet a megbékéléssel. Az egyik égető probléma Kirkuk kérdése, ami az arab és a kurd közösség között régóta vita tárgyát képezi. A külföldi befolyás, a máig nem megfelelő szintű és minőségű közszolgáltatások kérdése, a korrupció és még sok más fontos kérdés megoldásra vár. De egy elhúzódó, vitás kimenetű választás még egy nagyon komoly problémát jelentene. Zárja a bejegyzést Ryan Crocker volt nagykövet néhány mondata, aki a csapatlétszám emelési időszakban volt az amerikai nagykövet és nem rég nyilatkozott a Foreign Policy-nak:

We're going to have a prolonged period of government formation. It could take two or three months, [and] it's likely to be a pretty turbulent process. I think [the government formation process], in and of itself, is not likely to be destabilizing, but it means that the major issues out there aren't going to be addressed.

[Ford.: Egy elhúzódó kormányalakítási periódussal kell szembenéznünk. Ez akár két vagy három hónapot is igénybe vehet és valószínűleg eléggé rázós lesz. Azt hiszem [a kormányalakítás folyamata] magában nem lesz destabilizáló hatású, de egyúttal  a kiemelkedő problémák megoldásához sem kerülünk közelebb.]

5 komment


| More

Címkék: irak coin knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr781837928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wape 2010.03.14. 17:03:05

Hello

Allawi nem volt magas rangú baaszista. Csak tagja volt a pártnak, ösztöndjaként volt kint Angliában (sok ezer más iraki diákkal, és az volt a feladata, hogy mint valami diákbizalmi, figyelje a többieket és jelentsen róluk),egy apparatcsik volt, de nem fejes.

Úgy tudom 50000 katona marad 2011 utan is, de már tisztán kiképzői feladattal. Ez alami félreértés a hírekben, nem fog minden amerikai katona kivonulni. Eretileg ez volt a terv (hogy 50000 marad), a feladatuk teljesen más lesz, nem lesznek bevetjetőek önnállóan, nem katonai alakulatként lesznek jelen, hanem szétszórva egyes iraki egyséágek mellé rendelve.

Egyébként pöpec elemzés, minden lényegi trend benne van. Talán csak annyi még, hogy a sita iszlamisták fognak valszeg második helyre bejönni és Allawi lesz a harmadik. Az iszlamistákon belül pedig - néhány már ismert részeredmény alapján - a Szadristák sokkal erősebbek lesznek mint korábban volt.

A mostani választáson nyílt listás volt szavazás, a korábbi zárt listáshoz képest, és ez azt jelenti, hogy a választok az egyes választott pártkoalciün belül preferálni tudták, hogy onnan kit szeretnének a parlamentbe. Ezért lehet, hogy Szarék erősebek lesznek, mint válrgató.
üdv
wp

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.03.14. 18:26:32

Köszi, örülök, hogy tetszett és nem látszik meg rajta, hogy kései órák szülötte a fentebbi írás :).

Allawi szerepét a Szaddam érában valóban elnéztem kicsit. Ez is a legendáriumához tartozhat, mert sok helyen emlegetik senior baathist-ként.

A katonák számával kapcsolatban attól tartok itt van egy kis félreértés. A SOFA 20. oldalának tetején olvasható ez a mondat:
„All the United States Forces shall withdraw from all Iraqi territory no later than December 31, 2011.” Az újdonság a szerződéshez képest, hogy 50 000 főre kell csökkenteni a katonák számát idén szeptembertől. A belinkelt Crocker interjút idézem: „The agreement I helped negotiate had an intermediate timeline to have forces out of cities and towns by mid-2009, which was accomplished, and full withdrawal by 2011. The August 2010 date was not part of that agreement. I would have preferred to see us keep maximum flexibility with the Iraqis between now and 2011.”

Az eredményekkel kapcsolatban nem nagyon akartam spekulálni, mert ilyenkor azzal lehet a legjobban orra bukni. De valószínű, hogy az ISCI és a Dawa tényleg nem lesznek elveszve, Szádr-ral kapcsolatban pedig nehéz megítélni a helyzetet. Kérdés, hogy az utóbbi időszakban hogy alakult a renoméjuk az irakiak szemében, ha egyszer meghatározó erők voltak. Ez különösen Szádr esetében lesz érdekes, aki 2004-ben még ellenkormányt hirdetett, és 2008-ban pedig az a kormány lépett fel a milíciája ellen Bászrában, aminek tulajdonképpen a tagja volt. (És Szádr-t azóta kevesen látták Irakban.)

A választás metodológiáját sztem akkor lesz érdemes elemezni, ha már tisztábban látunk. (Külön érdekes lesz majd összevetni a tanulságokat 2005-höz képest.) Egyelőre jó jelnek tartom, hogy a számlálást nem hamarkodják, remélhetőleg a problémák egy részét ebben a szakaszban sikerül majd korrigálni. Te amúgy mit tippelsz eredménynek?

wape 2010.03.14. 23:25:54

Hello

Előzetes eredmények már vannak fent a neten, részeredmények persze.
Szerintem Maliki miindenhol erős lesz, északon Allawi délen a síita iszlamisták lesznek másodikok. Overall parlamenti helyek Maliki első és talán iszlamisták második, ha muszály sorrendet állítani
www.pukmedia.com/english/index.php?option=com_content&view=article&id=1756:iraq-election-partial-results-show-close-race&catid=25:iraq&Itemid=386

www.newsdaily.com/stories/tre6291uy-us-iraq-election/

Izgalmas lesz, majd írok róla valami tanulmányt :)

Ennek a kiképző kontingensnek majd utánanézek, mert szerintem marad egy csomó katona 2011 után
üdv
wp

wape 2010.03.14. 23:39:32

Amerikai erők Irakban, kicsit szétnéztem

Úgy látom tévedtem, mert semmi sem szól amellett, hogy 2011 után is maradnának amerikai erők. Valóban minden jelenlegi hivatalos irat arról szól, hogy teljes kivonás lesz 2011 december 31.ig

Valszeg azzal kevertem össze, hogy utána szükség lehet majd amerikai kiképzők további jelenlétére, és én ezt már letárgyalt valóságnak hittem. Az 50 ezres kiképző erő kijön 2011 december 31.ig, és hogy utána mi lesz, az majd újabb tárgyalások eredményének lesz a függvénye.
tévedtem :)
üdv
Péter

CN · http://katpol.blog.hu/ 2010.03.15. 17:35:15

@wape:

Örülök, hogy megnyugtatóan tisztázni tudtuk a kérdést.

A részeredmények még most is igencsak részeredmények, és úgy gondoltam, hogy azokkal nem érdemes foglalkozni. A bejegyzés megírása idején a tartományok egy jelentős hányada még előzetes eredményeket sem közölt, Bagdadban pedig nem egész 20 %-át számolták össze a szavazatoknak.

A szerintem egyelőre biztató jel, hogy nem kapkodják el a szavazatszámlálást.

Maliki pedig egyelőre úgy tűnik, hogy az a politikus, akivel az USA szót tud érteni és Irakban is elfogadható. Kérdés milyen koalíciót tud összerakni, ha tényleg jól tud szerepelni. A síita vallásos pártokkal kicsit összerúgta a port, és a szunnita területeken, illetve a kurdoknál is változások várhatóak. Még sok a megválaszolatlan kérdés szerintem.
süti beállítások módosítása