Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház XCV. - Rekt konstrukcióPodcastunkban többször foglalkoztunk már az amerikai polgárháború kérdéskörével, annak kulturális hatásaival és ábrázolásaival, a legismertebb filmektől kezdve (pl. a Gettysburg) egészen az idehaza...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház LXXXVI. - Római barbárokRománia második világháborús részvétele aligha van a közérdeklődés homlokterében idehaza. A románok elég erőteljesen ellenérdekeltek voltak a magyar célokkal, még ha velük egy szövetségesi rendszerben...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Genocide Triumphant

2008.09.19. 15:30 SchA

Egy rövid hír a magyar külügy háza tájáról, ami mégse sikkadjon el a BHS2 kommentek között, meg amúgy is keveset foglalkozunk kis hazánk dicső kül- és biztonságpolitikájával. Szóval az örömhír: Göncz Kinga Genocídium névvel népírtás-ellenes központot hozna létre Budapesten. (folyt. =>)

Érdekes, kompakt ötlet, szinte nem is tudom, honnan kezdjek neki. Itt van kapásból a név - "Genocídium". Ha én egy orvosi kutatóközpontot alapítok, ami az addig gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert, hát biztosan nem Leprának vagy Ráknak nevezem el.

A budapesti székhelyű, politikától független, nemzetközi népirtás elleni központ megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését a magyar kormány vállalta magára.

Magyarországon mi az a speciális tapasztalat, szakértelem, amit megoszthatunk a világgal ezen a téren? És úgy egyáltalán, mit tudna csinálni effektíve egy "politikailag független kutatóközpont" a népírtás, mint jelenség ellen? Tudtommal csak az erélyes katonai fellépés működik, és ezt sem Ruandában, sem Kambodzsában nem vállalta be a fejlett világ. Ráadásul erre mintha már lenne egy egyezmény, meg egy szervezet - az ENSZ. OK, hogy New Yorkban csak aktatologató diplomaták ülnek, de Budapesten sem lenne más a helyzet.

Az egyik fő feladat - súlyos emberjogi sérelmek és népirtás esetében - a korai előrejelző mechanizmus felállítása, a másik pedig a konfliktusmegelőző ismeretek oktatása lenne.

Korai előrejelző mechanizmus??? Az meg mi a tököm, riadóztatunk, ha valamelyik ország aránytalanul sok Zyklon-B-t és szögesdrótot rendel? Ha nézzük a hozzánk legközelebb eső, népírtásnak mondható esetet (Srebrenicai mészárlás), akkor ott egészen pontosan mit jeleztek volna előre? "Itt háború folyik, és a szerbek meg a bosnyákok utálják egymást. Hmmm, ebből lehet, hogy genocídium lesz. Valaki tárcsázza az ENSZ-t". Súlyos emberjogi sérelmek? Említsen már meg valaki egy olyan háborút, ahol nem sérültek az emberi jogok.

Másrészről meg mi a halál az a "konfliktusmegelőző ismeretek oktatása". Leküldjük ambíciózus diplomatáinkat Fekete-Afrika sűrűjébe, hogy elmagyarázzák a helyi haduraknak: "Conflicts are bad, m'kaaaay? Mi lenne ha inkább megbeszélnétek a dolgokat a lövöldözés helyett, a háború már aaaaannyira nem trendi.". De most komolyan, miért van a nyugati emberben az a felsőbbrendű tudat, hogy a többiek azért háborúznak mert civilizálatlanok, de majd mi szépen elmagyarázzuk nekik, mint apa a hülye fiának, hogy ez nem szép dolog, és akkor megjavulnak és beköszönt a világbéke?

Üzenjük a megvalósíthatósági tanulmányt készítő bizottságnak: Mi egy percig sem kételkedtünk benne, hogy Magyarország valóban képes lenne ezt az őrültséget tető alá hozni. De egy pillanatra gondolkodjanak el azon is, hogy mi értelme lenne az egésznek, leszámítva, hogy Kinga asszony hátrahagyhat valami politikai ökörséget örökséget, amire majd idős korában párás szemmel gondolhat.

17 komment


| More

Címkék: magyarország knn magyarsajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr55671495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bögöy (törölt) 2008.09.20. 20:26:53

"mi értelme lenne az egésznek, leszámítva, hogy Kinga asszony hátrahagyhat valami politikai ökörséget örökséget, amire majd idős korában párás szemmel gondolhat."

Szerintem a politikai okor- vagy orokseg boven eleg. :)

amo 2008.09.25. 15:15:22

Inkább külpol téma mint katpol. Biztonsági-stratégiai szempontból a cikk felvetései jogosak.
Eléggé bullshitnek tűnik a kezdeményezés...

Pedig köztudott, hogy 2002 decembere óta a magyar külpolitika adós az új prioritások felállításával.

Sokak véleménye, hogy a magyar külpolitikának nincs világos profilja, nincsenek témái. Van valami amatőr tűzoltósághoz hasonló szomszédságpolitikánk, az EU-ban témáról-témára változik a magyar álláspont, a nagyhatalmak viszonylatában pedig a belpolitikai ellenféllel szembeni előnyszerzés motívuma jelenik meg.

Pedig kellenének profilok, témák amiben jók vagyunk. Mondjuk az emberi jogok ügye - épp 2006 októbere óta nem egy ász téma Mo-on.

Czelder Orbán 2008.09.25. 16:18:53

Hogy eléggé bullshit, az nem kérdéses.
Szerintem ez az a fajta magaslabda, amit képtelenség leütni. Az életrekelt nagybetűs BULLSHIT!
A cikken is érződik, hogy a szerzőjét annyira letaglózta a hír olvasása, hogy utána képtelen volt összeszedetten érvelni.
Ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánok neki.

"Pedig kellenének profilok, témák amiben jók vagyunk."
Miért, miben is vagyunk ott a világ élmezőnyében??

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.25. 16:43:17

"Sokak véleménye, hogy a magyar külpolitikának nincs világos profilja"

Tulajdonképpen, ha belegondolok, szeretném meghallgatni azok álláspontját, akik szerint lenne bármiféle külpol. profilunk is. Vannak egyáltalán ilyen emberek?

"Miért, miben is vagyunk ott a világ élmezőnyében?"

A cocializmus alatt pl. igen jó kapcsolatokat építettünk ki az arab világgal, és ezt a kapcsolati tőkét felhasználhattuk volna. De szvsz 1990. óta erre a vonalra ballisztikus ívben tett mindenki, ezért nem tudom, per pill mennyire tudnánk ezt kiaknázni.

"A cikken is érződik, hogy a szerzőjét annyira letaglózta a hír olvasása, hogy utána képtelen volt összeszedetten érvelni. Ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánok neki."

Orvosaink már dolgoznak rajta :)

balkanfanatik (törölt) 2008.09.25. 17:26:05

"A cocializmus alatt pl. igen jó kapcsolatokat építettünk ki az arab világgal, és ezt a kapcsolati tőkét felhasználhattuk volna. De szvsz 1990. óta erre a vonalra ballisztikus ívben tett mindenki, ezért nem tudom, per pill mennyire tudnánk ezt kiaknázni."

Pedig be' szép lenne egy Sólyom-Kadhafi találkozó...
Amúgy viccen kívül, anno Líbiában is voltak magyar projektek (most nem tudom pontosan milyen mérnökök dolgoztak ott, egyszer régebben hallottam az egyik ilyen pofa beszámolóját)

balkanfanatik (törölt) 2008.09.25. 17:27:44

bájdövéj, természetesen tudom eredetileg mire gondolt a cikkíró kolléga

Tilikov 2008.09.25. 17:45:52

"Sokak véleménye, hogy a magyar külpolitikának nincs világos profilja"

Nem hiszem, hogy sokan vannak a nagyvilágban, akik a komolyabb külpolitikai kérdésekben Magyarország álláspontjára kíváncsiak. A nemlétező figyelő szemek előtt meg minek tettetni a következetes külpolt. Ennek legalább megvan az az előnye, hogy úgy lehet helyezkedni ahogy épp a legjobb. Csak a régiónkon belül kellene egységes külpol, de még az se megy, nemhogy még a nagyok ügyeiben is mi mondjuk meg a frankót.

Dirky 2008.09.25. 19:02:16

amo: "Pedig kellenének profilok, témák amiben jók vagyunk. Mondjuk az emberi jogok ügye - épp 2006 októbere óta nem egy ász téma Mo-on."

Viszont a többi területhez képest Mo. ezt kiemelten kezeli, maga a bejelentés is egy emberi jogi fórumon született. Ebben persze benne van az is, hogy emberi jogi köntösbe csomagolva valamivel könnyebb a határontúli magyarság kérdéseit is eladni nemzetközi szinten, pl. amerikai magyar lobbi.Persze kérdés, hogy mikor Oroszország, Kuba vagy Szaúd-Arábia ül az Emberi Jogi Tanácsban, miről is beszélünk.

Plusz ez tényleg inkább külpol kérdés, és azért ilyen téren nem az első kezdeményezés a világon, elég sok NGO rágja folyamatosan hasonlóért a nemzetközi szervezetek fülét. Arról nem is beszélve, hogy feltehetően nemzetközi brigádot hoznak össze, nem magyart. Ettől persze megvannak a kétségeim nekem is a hasznossággal kapcsolatban, de azért aktatologató diplomaták helyett ez inkább afféle Crisis Group/kutatóintézet keveréknek tűnik.

SchA: Afrikában és az arab világban valóban jól ki lehetne használni a régi kapcsolatokat, sok egykori vendégdiák is pozícióban van arra. De amikor a franciák, a britek, az amerikaiak és az oroszok egyszerre játszanak Líbiában, nekünk sem sok teremne. Szub-szaharai Afrikában pedig alig maradt képviselet a rendszerváltás után.

Inkább egy rendes Közép- és Kelet-Európa és Balkán-stratégia kellene ide, meg egy erősen gazdaságorientált "Ázsia és egyéb" politika. Kínával pl. nem rossz a kapcsolat, ezt ki lehet használni.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.09.25. 21:29:03

"Amúgy viccen kívül, anno Líbiában is voltak magyar projektek (most nem tudom pontosan milyen mérnökök dolgoztak ott, egyszer régebben hallottam az egyik ilyen pofa beszámolóját)"

Líbia megbízható felvásárlója volt a magyar hadiiparnak, de az ottani gazdasági beruházásainkkal nem sokra mentünk. Egy Moldova-riportkönyvben vannak vicces sztorik ("Mohamedánia" = Líbia):

www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_talalatok.html&locator=/dia/diat/muvek/html/MOLDOVA/moldova00524/moldova00524.html&oid=116735&session=745509112

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.25. 22:40:23

"A nemlétező figyelő szemek előtt meg minek tettetni a következetes külpolt."

A következetes külpol leginkább a magyar érdekérvényesítéshez kéne, gazdasági és kisebbségi magyar téren, mert szvsz ezekben igen csak el vagyunk maradva.

A Közel-Keleten valóban nem vagyunk nagy játékosok, de nem is ez lenne a cél: egyfajta semleges félként a magyar diplomácia tudna jószolgálatot tenni, közvetíteni erre is, arra is, és ezeket a szívességeket később konkrét előnyökre válthatnánk.

A magyar külpolitikát viszont áthatja a hosszútávú stratégia hiánya, és esetleg valami "idealista, bárgyú univerzális jószándék" - lásd mit profitálna Magyarország egy népirtás-ellenes (kamu) központból? Mi változna a világ konfliktuszónáiban?
De megint tettünk valami szép és nemes gesztust, az egyetemes emberi értékek jegyében, és ez számít.

Tilikov 2008.09.26. 10:45:35

Tényleg jót tesz ha összekapcsolódik Mo neve egy ilyen evidensen pozitív témával, csak a központ neve nem a legjobb. Genocídium center? Úgy hangzik mintha innen koordinálnák a népirtásokat. Elé kéne tenni, hogy anti- vagy vmi.

Amúgy meg lehet lama vagyok, de wtf is szvsz? Szóvalszerintem? Vagy szevasz? Nekem ez ugrik be róla.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.26. 13:58:20

Az "szvsz" feloldása "szerény véleményem szerint" (angolul IMHO)

A központ neve meg lehetne stílusosan "Reinhard Heydrich Center for Genocide Studies". :)

Bögöy (törölt) 2008.09.26. 13:59:28

omg oh my God
btw by the way
rotflmao rolling on the floor laughing my ass off
lol laughing out loud


a szvsz (szereny velemenyem szerint) ekvivalense az

imho in my humble opinion

Ursa Maior 2008.09.28. 21:12:05

"Reinhard Heydrich Center for Genocide Studies" ez sem rossz de stílusosabb lenne a "Yosif Jugashgvilli Center for Genocide Studies" nem? ;-)

Tilikov 2008.09.29. 11:19:50

Ne magyartalankodjunk. Ha már mi csináljuk akkor legyen: "Szálasi Ferenc Center for Genocide Studies" ;)

melimeli 2009.09.22. 18:42:39

Vagy esetleg Krausz Náthán Sámuel Center for Genocide Studies
süti beállítások módosítása