Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...
  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...
  • KatPol Kávéház LXIV. - VikingekA History Channel 2013-ban debütált sorozata, a Vikingek, hat évadon keresztül mutatta be a kora középkori skandinávok világát a 9. századi legendás hős, Ragnar Lothbrok (magyarul Szőrösnadrágú...
  • KatPol Kávéház LXIII. - A démonkirályA 15-16. századi japán hadakozó fejedelemségek kora, különösen a három nagy országegyesítő, Oda Nobunaga, Tojotomi Hidejosi és Tokugava Iejaszu élete a szigetország történelmének egy olyan kora,...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (87) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (18) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (38) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (83) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (19) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (41) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (53) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (65) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (70) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Fortélyos félelem igazgat

2013.07.12. 18:06 KatPol Blog

Amióta szervezett fegyveres erőszak létezik ezen a világon, folyamatosan jelennek meg az annak bármilyen formájához kötődő összeesküvés-elméletek is (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért: konteók, azaz konspirációs teóriák). Egyiket-másikat mi is röviden bemutattuk már, de úgy véltük, magát a jelenséget, különösen annak hazai megnyilvánulásait is lassan indokolt lenne komolyabban szemügyre venni. Egy ezzel (is) foglalkozó szaktekintélyt vontunk tehát kérdőre, aki hozzánk hasonlóan, ám eddigi interjúalanyainktól eltérően a magyar "blogoszférában" is aktívan jelen van.

Tiboru - többek között - egy konteókkal foglalkozó blog szerzője a BlogRepublik portálon, melynek általános adminisztrátora is egyben. Ezúton is köszönetet mondunk neki, amiért válaszolt kérdéseinkre, de hálával tartozunk Steve Sailernek is, aki blogján rendszeresen ír az összeesküvés-elméletekről, és ezzel (szintén) ihletet szolgáltatott a mai interjúhoz.

***

[KatPol]: Milyen okból kezdtél ilyen mértékben érdeklődni a konteók iránt?

[tiboru]: Fene se tudja, hogy alakult ez ki nálam. Gondolom ugyanúgy, ahogy mindenkiben kialakul, aki alkatilag elég gyanakvó és nem nyeli be az első magyarázatot, amit egy-egy esemény vagy történés hátteréről be akarnak adni neki. Huszonévig olyan területen dolgoztam, ahol az egyes számú alapelv az volt, hogy "soha ne hidd el, amit el akarnak hitetni veled!". Alkatilag meg olyan kíváncsi fazon vagyok, aki mindig is szeretett benézni a kulisszák mögé, s ily módon nagyon sokszor volt komoly meglepetésekben részem. S mindenekelőtt betegesen imádok válaszokat keresni a kérdésekre. Ilyen szempontból megmaradtam egy roppant idegesítő ovisnak. Szívem szerint én is folyton azzal cseszegetném a környezetem, hogy "ki?", "miért?", "hogyan?". És ha nem válaszolnak hihetően, durcás leszek és utánanézek magam a lehetséges válaszoknak. És ez már maga a konteózás.

[KatPol]: Említetted, hogy a Konteóblog szerzőjeként az utóbbi pár évben több helyre is meghívtak előadásokat tartani, melyek témája a konkrét elméletek helyett ezek természetrajza volt - a kialakulásuk és népszerűségük okai, miegymás. A beszélgetést alighanem ildomos lenne az itthoni helyzet körbejárásával kezdeni. Az egyes országok/kultúrák ugyebár eltérően viszonyulnak a konteókhoz. Steve Sailer szerint pl. az USA-ban lényegében magát közösíti ki a művelt társaságból az, aki egy konteónak nyíltan hitelt ad, Olaszországban viszont a nép magától értetődőnek tekinti, hogy tulajdonképpen minden fontos politikai/gazdasági fejlemény összeesküvés eredménye. Szerinted Magyarországon mi a jellemző hozzáállás ezen a téren?

[tiboru]: Mint annyi mindenhez (a szexualitástól kezdve egészen a faji kérdésig), Amerika a konteókhoz is szemforgató, álságos módon viszonyul. Természetesen nem vitatkozni akarok az idézett amerikai bloggerrel, mindössze arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy olyan országról állítja ezt, ahol a megkérdezettek 28%-ának meggyőződése, hogy egy titkos gazdasági-politikai elit autokratikus világhatalomra tör, s még a társadalomra döntő befolyást gyakorló gyíkemberek is kaptak 4%-ot a szavazóképes polgároktól, hogy a többi finomságról ne is beszéljünk.

Bush_reptilian_eyes.jpg

Ami pedig Olaszországot illeti, a taljánoknak még egy speciális szavuk is van: dietrologia, amit leginkább úgy lehetne lefordítani/körülírni, hogy „egy esemény mögött meghúzódó valódi okok felkutatásának és tanulmányozásának tudománya". Itáliában az ember valóban konteót lélegzik be, s az ország (és egész történelme) tényleg tele van (általában bénábbnál bénább) összeesküvésekkel. A mediterrán népek kettős spiráljából egyszerűen hiányzik a titoktartásért felelős gén, s helyét a kétszeresére nőtt konteós összetevő vette át. Brutális kombináció. Az olaszok olyan természetességgel beszélgetnek összeesküvés-elméletekről, mint a fociról vagy a nőkről.

Az itthoni konteós hozzáállás sokkal közelebb van az olaszhoz, mint az állítólagos amerikaihoz. Ahogy én látom, egyes nemzetek viszonyulását az összeesküvés-elméletekhez nagyjából az adott nemzet/állam kormányához és politikai elitjéhez való állampolgári viszonyulásához lehet hasonlítani. Ha megbízok a politikusaimban, ha nem kérdőjelezem meg minden kijelentésüket, ha nem keresem folyton a mögöttes, rejtett szándékot minden megnyilvánulásuk mögött, akkor kevésbé leszek konteóhívő. És fordítva.

Rengeteg, egymástól homlokegyenest eltérő társadalmi státuszú emberrel beszéltem már a különféle teóriákról, naponta több levelet kapok, amelyekben olvasóim a véleményem kérik az őket foglalkoztató eseményekről. Azt kell mondanom, hogy nincs miért szégyenkeznünk: úgy tűnik, a magyarok megszokták, hogy folyamatosan át akarják őket verni, s a legtöbb hivatalos magyarázatot fenntartásokkal, összehúzott szemöldökkel és gúnyosan mosolyogva fogadják, bármiről is legyen szó, a benzinártól a Fenyő-gyilkosság megoldásán keresztül a globális felmelegedésig.

Tradicionálisan üldözési mániánk van (vagyis hát bennünket tényleg üldöznek is!), ráadásul valóban kreatívak vagyunk, ami nemcsak a Nobel-díjasaink kiemelkedő számában és az adóelkerülési technikáinkban mutatkozik meg, hanem a dúsan burjánzó hazai konteókban is. A magyar válaszadók 31%-a egyetértett például azzal a kijelentéssel, hogy "életünk nagy részét titkos összeesküvések befolyásolják" (Progresszív Intézet, 2008). És egy másik - sokatmondó - adat: a hazai válaszadók 69%-a(!) értett egyet azzal, hogy "a médiából sohasem tudhatjuk meg az igazságot; a lényeg mindig a színfalak mögött marad" (Medián, 2009).

[KatPol]: Mi nem látunk ellentmondást Sailer véleménye meg a tied közt. Az említett 28 százalékot az Egyesült Államokban a nagyközönség és a mainstream médiában szereplő megmondóemberek jó eséllyel általánosságban lenézik, ostoba tömegnek tartják, amelynek véleményét nem kell komolyan figyelembe venni. Ami azt illeti, itthon is lehet találkozni lehet azzal a nézettel, hogy konteókban - pontosabban fogalmazva: bizonyos konteókban - csak a tájékozatlan „hülye prolik" hisznek.

Csak hogy a blog profiljához igazodjunk: mi a helyzet a biztonságpolitikai vetületű konteókkal? Meglátásod szerint ezek mennyire népszerűek nálunk? Feltételezhetően ezeknek nincs akkora táptalaja, mint mondjuk az USA-ban, elvégre az ország sokkal kevésbé aktív biztonságpolitikai értelemben, hogy hirtelen mást ne mondjunk.

[tiboru]: Úgy látom, hogy a magyarokat a klasszikus biztonságpolitikai kérdések nem nagyon izgatják, annál inkább a korrupcióval vagy közbiztonsággal (főleg a gyilkosságokkal) kapcsolatosak. A szlovák titkosszolgálat 10-15 évvel ezelőtti (szakemberek által gyakorlatilag biztosra vett) Magyarország elleni akciói (pénzhamisítás, bomlasztás, Magyarország külföldi imázsának rombolása, kiemelt hazai emberölésekben játszott felbújtói szerepük, stb.) konteós berkeken belül sokkal kisebb hullámokat vetett, mint például a körmendi gyermekgyilkosság.

Talán a biztonságpolitikai alapok és összefüggések hiányoznak az emberek alapműveltségéből. A Safarov-ügyben az első zsigeri kérdés nem az volt, hogy ez milyen üzenet külpolitikailag, s milyen következményei lehetnek, hanem az, hogy vajon ki és mennyi pénzt kapott ezért a svájci magánszámlájára. A múltkor beszélgettem egy csomó konteóssal, s kicsit meglepődve vettem tudomásul, hogy az 1941-es kassai bombázás lehetséges hátterének boncolgatása negyedannyi embert sem érdekelt, mint az, hogy vajon miért tiltották be idehaza az elektronikus cigarettát.

[KatPol]: Ez utóbbi annyira azért nem meglepő, elvégre a kassai bombázás több mint 70 éve volt. Ami a többit illeti, arra nyilván több magyarázatot is el tudunk képzelni. Egyik interjúalanyunk, Rácz András jellemezte úgy a biztonságpolitikát, hogy csak a kudarcait veszi észre az átlagember, az eredményeit nem, mivel azoknak pont az a lényege, hogy nem látványosak. Prohászka Lajos pedig pl. úgy vélekedett, hogy a "harc elkerülhetetlenségének és hiábavalóságának együttes tudata" jellemzi a magyart, ez pedig nyilván nem az a fajta mentalitás, ami a biztonságpolitika iránti érdeklődésre sarkall. Te miben látod a közöny okait?

[tiboru]: Talán a beletörődés, a fatalizmus, hogy velünk tényleg azt csinálnak, amit akarnak, s ez ellen nincs mit tenni. A magyar (már?) nem az a harcos, kuruc mentalitással rendelkező náció, mint amilyennek (a tükör előtt) szeretjük magunkat beállítani. Tisztelet a kivételnek, de tényleg fát lehet vágni a hátunkon és még meg is köszönjük, hogy nem a fejünkön vágták.

[KatPol]: Az mondjuk érdekes kérdés, hogy alapjában véve ez mindig is így volt-e mifelénk, vagy a közelmúltban romlott meg drasztikusan a helyzet. Mert ha az utóbbi, akkor nyilván az efféle konteók hazai népszerűsége is más volt a letűnt korokban, bár nem tudjuk, maradt-e írásos nyoma ennek egyáltalán.

[tiboru]: Hát például Matuska Szilvesztert és dolgos hétköznapjait azért anno egészen szépen körüljárták a konteósok...

[KatPol]: A fatalista magyar néplélekhez hasonlóval találkoztál már más országokban is, vagy szerinted egészen egyedi mentalitásról van szó? Egy vicces megállapítás szerint az örmények például a bolygó bármely pontján meg tudnak gazdagodni - Örményország kivételével. Ez mintha a hagyományos magyar rögvalóságra hajazna.

[tiboru]: A világ tele van fatalista nemzetekkel. Az, hogy mi ebben is élenjárók vagyunk, egy másik urban legend. Nem vagyok szociálpszichológus, viszont úgy alakult, hogy elég sokat utaztam és utazom, s azt kell mondanom, hogy úgy láttam, a nyelvi és kulturális szempontból szigetnemzetek majdnem mind ilyenek: örmények, baszkok, grúzok, még az albánok is. A másik magyar kényszerképzet az, hogy mi vagyunk a földkerekség legpechesebb nációja. Erről jópofa dolog beszélgetni és szörnyülködni, de ugyancsak tévhit. Nézzük csak meg az általad is említett örményeket vagy akár a zsidókat. Mi kábé 100 éve vagyunk szopóágon, ők évszázadok (ha nem évezredek) óta. Volt alkalmam például Örményországban eltölteni egy kis időt s azt kell mondanom, hogy mellettük a magyarok egy daloló, mindig derűs nemzet, akiknek a nap 24 órájában a fülén csorog kifelé az optimizmus és a pozitív jövőkép.

[KatPol]: Ha már két biztonságpolitikai vetületű esemény is szóba került a távoli magyar múltból: ha mondanod kellene ilyeneket mondjuk az 1918 utáni magyar történelemből, melyekhez szerinted okkal kötött a jónép összeesküvés-elméleteket, melyeket választanád?

[tiboru]: A már szóba került biatorbágyi terrorcselekmény; a szintén megemlített kassai bombázás; az '56-os köztársaság téri ávós katakombák sztorija; a '90-es évek legelejének "ki volt ügynök és miért éppen ő?" című össznépi társasjátéka; az őszödi beszéd és a TV-székház ostroma; a Gripen-vásárlás ügye (noha ezen inkább a vájtfülűbbek csámcsogtak).

01.jpg

Feltétlenül ide kívánkozik még a '91 decemberi ferihegyi gyorsforgalmi úti robbantás, ahol utólag egyértelműen kiderült ugyan, hogy a RAF volt a végrehajtó, de a korabeli konteók között hosszú ideig ott szerepelt pl. az önmerénylet (mely szerint a Moszad volt, s ürügyként szervezték a későbbi, palesztinok elleni megtorlások igazolására), illetve az oroszok (a zsidók elrettentése a kivándorlástól). Aztán ott van Györgyi Kálmán (azóta se tisztázott hátterű) gyors lemondása 2000 tavaszán: mivel zsarolta (már ha zsarolta) Kövér a legfőbb ügyészt? És végezetül (hogy nagyon friss is legyen) a szíriai magyar túszok személyével, szerepével kapcsolatban is elég sok a találgatás: mit is kerestek valójában odakint, kinek a megbízásából, hogyan is történt a "kiszabadításuk", stb.

[KatPol]: Voltak-e olyan biztpol. vonzatú események ugyanebben az időkeretben, itthon és külföldön egyaránt, melyekkel viszont megítélésed szerint indokolatlanul sokat foglalkoztak/foglalkoznak a konteó-hívők?

[tiboru]: Egy vérbeli konteós olyat nem mond, hogy egy összeesküvés-elmélettel "indokolatlanul sokat" foglalkoznak. Ez olyan, mint azt mondani valakiről, hogy túl egészséges, vagy azt állítani egy nőről, hogy túl szép. A konteót egyszerűen nem lehet túlfokozni...

De hogy komolyabbra fordítsuk a szót: az USA külföldi katonai beavatkozásain szerintem tényleg túl sokat rugóznak a kollégák. A képlet (szerintem) egyszerű, mint a barlangrajz: Amerika a saját érdekeit érvényesíti (és a saját értékeit implementálja) mindenhol, ahol tudja, s mindaddig, amíg megteheti, ez így is marad. Slussz. A világtörténelemben minden nagyhatalom ezt csinálta, csak a módszerek változtak. Ezt persze lehet dagasztani, gyúrni, maszatolni, de a lényegen nem változtat.

Vagy (hogy hazai pályán is focizzunk) a Honvédség szisztematikus leépítésének vélt okai, ami visszatérő motívum a magyar militarys konteósok beszédtémái között. Pedig (ugyancsak szerintem) ez is világos: nincs pénz (és nincs igény) nagyobb és ütőképesebb hadseregre, pláne a jelenlegi szövetségi rendszerben, a pillanatnyi biztonságpolitikai és gazdasági környezetben.

És ott az egyik örök téma, a chemtrail. Mintha bármely háttérhatalomnak szüksége lenne k*rvadrága vegyi tudatmódosító és butító szerekre és technológiákra, amikor ott a teljes bulvársajtó és a magabiztosan (és gyakorlatilag ingyen) hülyeségeket nyilatkozó szakértők tömkelege. A tömegek még fizetnek is azért, hogy bullshitet olvassanak és halljanak, nem kell ebbe központilag pénzt feccölni...

[KatPol]: Ha már az amerikai katonai beavatkozásokat szóba hoztad, és az Irak elleni támadás 10. évfordulójára is nemrég került sor: erre a kérdésfelvetésre te milyen választ adnál?

[tiboru]: Egyértelműen a harmadikat. Utólag kiszámolták, hogy hány embert kéne feltétlenül bevonni a maszkirovkába, és mivel három számjegyű volt, úgy döntöttek, hogy ennyit - pláne post festam - nem ér az egész.

[KatPol]: És mi a véleményed az alábbi megállapításról? Alighanem magyar viszonyok között is jó eséllyel megállja a helyét:

In my experience, the greater problem than the public being overly willing to 'connect the dots' and imagine false secret conspiracies is the mainstream press being too unwilling to notice the effects of actual public conspiracies.

(Az idegen nyelvekkel hadilábon álló olvasók kedvéért: ez kb. azt jelenti, hogy az egyszerű nép előszeretettel vesz ugyan komolyan nem létező titkos összeesküvéseket, de ennél nagyobb probléma az, hogy a mainstream sajtó valahogy nem szívesen veszi észre a valódi és nyilvános összeesküvések következményeit.)

[tiboru]: Ami a fősodratú médiát illeti, a szemükben a konteósok tényleg szinte egyöntetűen futóbolondok társulata, akik alufóliával a fejükön szaladgálnak és minden bokorban őket üldöző háttérhatalmat látnak. Ez a média szegénységi bizonyítványa. Utánanézni dolgoknak, egy kicsit gondolkozni és "összekötni a pontokat" egy kicsit macerásabb és fárasztóbb, mint hátradőlni a szerkesztőségi székben és fensőbbségesen viccelődni egy kicsit a "szegény, üldözési téves eszmés idiótákon". Olyanok ezek a sajtómunkások, mint a rossz diagnózist felállító orvos, aki a rákos daganatra aszpirint ír fel, mert nem ismeri fel a szimptómákat.

[KatPol]: Összességében te hogyan ítélnéd meg a konteókat – arra sarkallják az egyszerű embert, hogy mélyebben elgondolkozzon a körülötte zajló eseményeken, és kritikusabb szemmel fürkéssze azokat, vagy inkább a marhaságokba fektetett hitet segítik elő?

[tiboru]: A konteózás (ha értelmes emberek csinálják) nem más, mint egy intellektuális játék. Szellemi erőpróba, amely próbára teszi a kombinációs készséget, leteszteli a kreativitást és az inventivitást, megdolgoztatja az agyat. És - nem utolsósorban - az ember rászoktatja önmagát, hogy kételkedjen a hivatalos magyarázatokban. Márpedig ez - szerintem - annak a garanciája, hogy nehezebben engedjük magunkat az orrunknál fogva vezetni. 

158 komment


| More

Címkék: magyarország összeesküvés

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr515367011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h4z4rd 2013.07.14. 21:20:56

@SchA:

"Visszaeséshez, amit az ipar kihevert és később túlszárnyalta a visszaesés előtti mutatóit, na ez nem igaz egyedül a 2008-asra. ..."
Ami azt jelenti, hogy az idővonal mentén, mondjuk a hetvenes évektől kezdődően a polgári légiforgalom intenzitásában ingadozás figyelhető meg, ugye?

"Ó, b+. Ha - feltéve, de nem megengedve - hogy valóban mindenféle vegyszereket szórnak ki több ezer utasszállítóról nap, mint nap, a repülőgép mögött képződő "felhő" akkor is kondenzcsík - hideg levegőben kicsapódó anyag alkotta csík (on laymans term)."
Erről szól az egész mese, tanárúr. Hogy üzemanyag égéstermékéből kicsapódott pára-e, amit megfigyeltek páran, vagy sem. Így, még a fél-, de az áltudományos megközelítés is megköveteli a megkülönböztető megnevezést. Pusztán az érthetőség kedvéért, hogy ne forduljon elő, hogy a vitapartner csak ezért ért félre, mert én pl. "a válságot" alapértelmezettként a 2008-ban történtekre értem, de a másik oldal viszont nem. Tetszikérteni?
Csak hogy kipipáljunk egy újabb buktatót: ha(!) permeteznek is, a repülők ettől függetlenül kibocsájtanak égésterméket, amely páratartalma a körülményektől függően kondenzálódhat, na.

""Nem vagyok chemtrail-misszionárius, csak nem nevezek baromságnak zsigerből semmit, amíg nem győződtem meg róla"

Ezért ellenzem a liberális doktrínát, ami azt tanítja a gyerekeknek, hogy minden vélemény egyenlő és tiszteletre méltó."

Nem, nem az. Önmagában az emberek egyenlőként kezelése is elég meredek, cserébe kiváló (konteo-)téma, hogy ennek kierőszakolása és általánosan elfogadottá tétele kinek is állhatott érdekében. ;)

"Mi egy félig-meddig tudományos igényességre törekvő blog vagyunk. A tudományos metodológia (és kb. az emberi fejlődés) alapja a cc. a XVII. század óta hogy állítást/tételt bizonyítunk. Amíg az állítást tevő nem bizonyította téziseit, addig az csak feltételezés, amit per has nevezhetek baromságnak, ha kedvem tartja. Cáfolnom, bizonyítási kényszerrel együtt onnantól kell, hogy az illető bizonyította tételét."

Pontosan, feltételezés, magam sem neveztem másként. Így nevezd, aminek akarod. Ha csak a citált részletet újraolvasod, kiderül, hogy azt írtam le, ahogy én állok ehhez a dologhoz, eszemben sem volt téged (sem) másra kényszeríteni. Amit megfogalmaztam, az talán csak egy elv, ami szerint pusztán az adott tudásszint alapján elutasítani azzal ellentmondó feltételezés valóságtartalmának lehetőségét nem más, mint vegytiszta arrogancia. (hint: lám a Föld mégsem lapos, hogy az elcsépelt példával hozakodjak elő; -szándékosan)

"Mellesleg: a chemtrail-konteósok honnan állapítják meg, hogy milyen anyag van a "chemtrail"-ben, és hogy ennek milyen hatása van emberre/légkörre/bármire?"
Olvastam erről cikkeket, amelyek erről szólnak (ahogyan arról is, hogy talán az EU valamely fényes tekintetű illetékes elvtársa beismerte a permetezés tényét), de mivel ellenőrizni nem áll módomban, így nem is kezelem hiteles tényként.

"A chemtrail annyi, hogy a fizikában és repülőgépek technikai jellemzőiben tájékozatlan ember meglepődik a csíkokon, és innentől minden más csak fantázia. Nincs meg benne a tényleges (kár)esemény, a gyilkosság, a robbantás, az eltűnés, stb. ami minden rendes konteónak a része."
Lehetséges. Ha ez így megnyugtat, dőlj hátra. Persze az is lehet, hogy még csak nem nyilvánvaló az okozott eredmény/kár jellege és mértéke.
Magabiztosságod nyilván kényelmesen elringat.

h4z4rd 2013.07.14. 21:28:30

@BiG_: Köszönöm, ez egy korrekt és ésszerű magyarázat. Iktatva a kontra-érvek közé.

h4z4rd 2013.07.14. 21:31:59

@tiboru: Ilyen könnyen szerintem nem úszod ezt meg. :)

Untermensch4 2013.07.14. 22:00:44

@h4z4rd: " "Mellesleg: a chemtrail-konteósok honnan állapítják meg, hogy milyen anyag van a "chemtrail"-ben, és hogy ennek milyen hatása van emberre/légkörre/bármire?"
Olvastam erről cikkeket, amelyek erről szólnak (ahogyan arról is, hogy talán az EU valamely fényes tekintetű illetékes elvtársa beismerte a permetezés tényét), de mivel ellenőrizni nem áll módomban, így nem is kezelem hiteles tényként. "
schrodingersdawg.blog.hu/2010/09/14/tiszteletre_es_kozvelekedesre_valo_hivatkozas
(a zárójeles részhez)
@Illés Béla: a felhőképzésaglobálisfelmelegedésellen esetére sokkal kevésbé feltűnő és olcsóbb lehetőség hajókat és a(z atlanti) óceán fölött kb 30-40 méterrel a párát jó arányban felhőképződési magasságig följuttató jelenséget használni. ehhez jóval kevesebb beavatott kell, csekélyebb kiszivárogtatási esély. a haarp-os összefüggést kifejtenéd nekem?

úgy egyébként az általam leggyakrabban tapasztalt chemtrail- és nwo-hívő állampolgár (egy fős, nem reprezentatív minta) ha valamennyire utána is olvas a témának csak rövid írásokat (bulvár jelleg,főleg hívő forrásra jellemző) fogyaszt + a piros pirula termékeket. az elemzési módszere kb e.v.däniken módszerét követi. viszont a hit terjesztését nagy lendülettel és ellentmondást nem tűrően műveli.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.14. 22:17:27

@alfabela2:

A kollégák konteós megnyilatkozásait most nem szeretném kommentálni. Mindenkinek megvan a maga szelete a tortából, ők se bántanak engem, én se bántom őket :-)

Videót nem szeretnék csinálni, per pillanat úgy érzem, az a műfaj nekem nem fekszik. Én főként írni szeretek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.14. 22:18:41

@alfabela2:

Hú, most nem nagyon van időm egy másfél órás film megtekintésére, de felveszem a listára, köszi a tippet!

Untermensch4 2013.07.14. 22:20:18

@h4z4rd: "Vegyük észre azt is, hogy itt első sorban nem a chemtrail a topik, hanem az attitűd, amivel hozzáálsz/-tok bizonyos témákhoz"
pont az a probléma hogy míg "az ellenzők" általában egy tudományosan elfogadható és ezzel az adott témát közel 100%-ban vagy teljes mértékig magyarázó állásponton vannak, a "hívők" általában egy apró disszonáns mozzanatra építenek rá egy olyan bonyolult elméletet sőt általában többet, amelyek nem bizonyíthatóak de még az ismert és logikusan alkalmazható analógiák sem működhetnek.
pl.:chemtrail-nél a permet összetételén rugózni azért fingfűrészelés mert a végrehajtáshoz az említett szerelők-vegyészek-stb olyan hadának kéne kiszivárogtató egyének nélkül ügyködnie ami (szociál)pszichológiai és statisztikai ismereteink alapján nem lehetséges
a kennedy-konteónál a tűzgyorsaság és a "kanyarodó golyó" megteremti az alapos gyanút de a ki és a miért a több lehetőség miatt találgatás...
ami nagyon fontos lenne az a túllépés a kognitív disszonancia jelenségén, a legtöbb elpazarolt szót/karaktert az okozza

alfabela2 2013.07.14. 22:36:03

@Untermensch4:
"a végrehajtáshoz az említett szerelők-vegyészek-stb olyan hadának kéne kiszivárogtató egyének nélkül ügyködnie ami (szociál)pszichológiai és statisztikai ismereteink alapján nem lehetséges"

Volt már olyan, hogy valami sok pénzbe került és sokan vettek benne részt, a közvélemény mégsem értesült róla.
"Manhattan Project began modestly in 1939, but grew to employ more than 130,000 people and cost nearly US$2 billion (about $26 billion in 2013 dollars)."
Módszerek:
- mindenki csak a maga részfeladatával volt elfoglalva, alig pár tucat ember látta át az egészet
- szigorú büntetések kilátásba helyezése
- önkéntes cenzúra a tudósok és az újságírók részéről.

bz249 2013.07.14. 22:59:57

@alfabela2: azert hogy egy repulogep kiszor valami vegyszert (amit barki megszinkepelemezhet, begyujthet stb) es hogy mindenfele az isten hata moge epitett katonai letesitmenyben folyo K+F projektet eltitkolni ket kulon dolog.

Raadasul a kulonbseg is ordito, az atombombarol meg az amerikai alelnok sem tudott (konteok se nagyon voltak rola) ellenben ugye a chemtrail...

h4z4rd 2013.07.14. 23:09:44

@Untermensch4: Válasz mint fent, nem mellesleg számos, (állítólag) természetesen anonim belsős munkatárs kiszivárogtatott története olvasható szerteszét.
A kognitív disszonancia tényleg káros, elvégre nem volt semmiféle közvélekedésre hivatkozás. Vedd úgy, hogy mivel nem célom a meggyőzés (említettem már?) és nem emlékszem pontosan, hol olvastam, csak a kedvedért nem túrom elő újra.

Amúgy számos részletben és általánosságban igazad van.
Ideje lapozni. peace/out

bz249 2013.07.14. 23:10:55

Amugy a konteok kapcsan... mennyire van benne, hogy az emberek inkabb szeretik azt hinni, hogy minden hajjal megkent gazemberek iranyitjak az orszagot, mint az, hogy neha a vezetok is elcsesznek valamit?

Mondjuk ott van a Pearl Harbour konteo, hogy Roosevelt tudta az egeszet, sot o vezette szemelyesen a jappani flottat... ezzel szemben milyen lehangolo mar, hogy a kis sarga alemberek letolt gatyaval kaptak el az USA-t.

alfabela2 2013.07.15. 07:34:24

@bz249:
"konteok se nagyon voltak rola"

Igen, az az igazi összeesküvés, amelyről még összeesküvés-elmélet sincs :-)

BiG_ 2013.07.15. 10:14:50

@tiboru: Nem adtunk felmentést :-P :-D
Tiborut akarunk minden mennyiségben ;-)

BiG_ 2013.07.15. 10:22:43

@h4z4rd: Köszönöm. :-)
Mondjuk, hogy a konteó-kedveló lelkemet is megnyugtassam (igen, én is szeretek agyalni), szeretném kijelenteni, hogy az átlag csíkozásról adtam ésszerű magyarázatot (utasszállító gépek), ettől még lehet egyéb csík is, amit nem azok húznak.
Nem tudjuk biztosan. Azt se, hogy nincs.
Több, meggyőzőbb bizonyíték kell mindenekelőtt, mert én sem bízom vakon az "odafönti" emberkékben, mivel az ún. államérdekek, meg a tőkések önző érdekei lazán felülírják a tisztességet, erkölcsöt, de még az írott törvényeket is.
Nem ez lenne az egyetlen példa a történelemben, amikor a kapzsiság, vagy szimplán az ostobaság meredek cselekvéseket szül...
És persze, ameddig lehetséges, titokban tartva...

rognork 2013.07.15. 10:25:14

@tiboru lehetne esetleg malina hedvig konteó is?

BiG_ 2013.07.15. 10:39:58

Ja, még valami.
Csíkos az ég. Derült időben szépen látszik... Jókat lehet rajta konteózni...

De ha én lennék a gonosz méregpermetezős ember, akkor sátáni kacajok közepette csakis akkor permeteznék, amikor felhős az ég!
Így nem buknék le :-P

Remélem érthető, mire szerettem volna utalni...

bz249 2013.07.15. 11:07:41

@BiG_: nem ugy van az... adott mennyisegu merget ki kell juttani, es ezert neha kockaztatni kell es olyankor is permetezni, amikor latszik. ;)

BiG_ 2013.07.15. 11:14:50

@bz249: Annyira gonoszak lennének, hogy még az ötéves tervet is bevezették? Hallatlan! :-D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.15. 12:02:06

@rognork:

Nem hűlt ki teljesen már ez az eset? Érdekel egyáltalán még valakit?

rognork 2013.07.15. 12:14:50

@tiboru: remélem, hogy kihűlt, és nekem is csak azért jutott eszembe, mert írtad, hogy a szlovák titkosszolgálat milyen akciókat indított nálunk, talán ez az eset is lehet titkosszolgálat szagú. elvégre egy elég egyszerű helyzetből lett az, hogy a legfelsőbb vezetés piszkált bele az ügybe. esetleg írhatnál egy magyarok vs minden szomszéd titkosszolgálati akciók és összeesküvések című posztot is, már ha nem jár érte ricin.

stoppos76 2013.07.15. 13:11:50

@alfabela2: Csak közben a szovjetek majdnem realtime kapták az infót a nagy titkolózások közepette.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.15. 13:37:01

@stoppos76:

Ja, pont ez jutott eszembe nekem is: Klaus Fuchs és csipet csapata nem lustálkodott.

stoppos76 2013.07.15. 14:08:58

@tiboru: Hát igen.
Ezek után nem tudom, hogy gondolják az emberek, hogy valaki titokzatosok képesek keverni valamit a repülő benyájába, ami minden reptéren megtalálható és ez még nem tűnt fel senkinek. Mármint nem konteo szintjén, hanem tényleges bizonyítékként. Mennyi embernek kellene benne lennie ebben az összeesküvésben? A keroznit nem ellenőrzi senki, vagy mi? Vagy minden ország ellenőrzőhivatala benne van? Akár magán, akár állami kézben van? Vagy csak azok az országok kapnak "festett" kerozint, akiknél a Kiskörmend és fia Kft végzi a minőségellenőrzést?

Megannyi furcsa kérdés a népelbutító kerozinról, miközben Noam Chomsky tízparancsolatát alig ismerik... Számomra sokkal érdekesebb ez a konteo. Miért a chemtrailről konteóznak a népek és miért nem mondjuk a médiáról? :)

alfabela2 2013.07.15. 15:29:19

@tiboru:
Akkor tisztázzuk játékszabályokat! :-)
Csak azért jár pontlevonás, ha a közvélemény értesül az összeesküvésről vagy azért is, ha a riválisok is megtudják?

Ráadásul a még magasabb szintű összeesküvés értelmében a Nyugat és Kelet csak az ugyanazon Világkormány felé vezető álalternatíva, azaz a Manhattan Project kommunista kémei csupán "családon" belül osztották meg az informácót. A hazaárulók (Rosenbergék) kivégzése pedig csak a közvélemény megtévesztése érdekében történt.

alfabela2 2013.07.15. 15:38:54

@tiboru:

Saját gyártású konteóval is fel lehet lépni, ami ráadául biztpol is?

Miért csökken az Egyesült Államok XX. századi három legnagyobb ellenségének a népessége? (Németország, Japán, Oroszország)
Sajnos csak a kérdésig jutottam el, a válasz eléggé kidolgozatlan. Nem gyúrnál rá a témára? :-)
Addig oké, hogy az első kettőben vannak amcsi támaszpontok, amik aztán mindenféle csúnyaságot csinálnak, de Oroszország felett max. kémrepülőgépek repültek át. Bár emiatt akár össze lehetne kötni a chemtrail-üggyel is.

BiG_ 2013.07.15. 16:19:53

@alfabela2: Szerintem egyszerű: vodka miatt van.
Rájöttek, hogy ha szaporodnak, többfele kell elosztani a mennyiséget... :-D

Köves D. Gábor 2013.07.15. 17:03:10

Chemtrail ügyben egy C.G. Jung nevű neves ufológus Titokzatos jelek az égen c. könyve alapmű, ne hagyjátok ki!

Untermensch4 2013.07.15. 17:16:01

@bz249: pearl-h pont az a példa amikor a konteó pont megalapozott (mert a vezetők balf@szsága ebben az esetben irreális méretű lenne)
1.érdekütközés japánnal, a cs.óceáni térség hegemóniájáért
2.szankciók japán ellen aminek kimenetele
a) japán visszatipeg egy thaiföld-szerű félgyarmati szintre
b) japán a lecsökkent kőolajhozzáférés miatt nem tudja működtetni flottáját = a)
c) japán megpróbálja erőből megoldani a helyzetet
hmm... egy alig militáns kultúra esetében nagy létszámú hadsereggel tényleg irreális feltételezés arra számítani hogy c)-t választják. a japánok már akkor is arról voltak híresek hogy kerülik a háborút és inkább a harc nélküli megadást választják... :)
főleg amikor a japán flotta egy része hipp-hopp eltűnik és teljes rádiócsend... biztos elsüllyesztették magukat nehogy háborúzni kelljen :)
persze egy terjeszkedő birodalmi külpolitikához nem elég a gazdasági és külpolitikusi képesség ha a zombik nem hajlandók jó helyre x-elni és fizetni az adót holmi izolacionizmus miatt.

Untermensch4 2013.07.15. 17:18:32

@Köves D. Gábor: mi van a felhőkkel amiket mi felhőknek látunk de messziről hozta a szél, ki tudja miből van? sokkal nagyobb rejtélyes eredetű páratérfogat mint a csíkok és gyanúsan sokáig megmaradnak... :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.15. 17:23:51

@alfabela2:

"Saját gyártású konteóval is fel lehet lépni, ami ráadául biztpol is?"

Itt nem én vagyok a góré, de ami engem illet, érdeklődve hallgatom .-)

stoppos76 2013.07.15. 18:14:35

@Untermensch4: Igen, de erre a következtetésre azt használtad fel, ami utólag mindenkinek világos volt, de akkoriban az USA még épp hogy bontogatta a szárnyait a világpolitika színpadán.

bz249 2013.07.15. 19:06:12

@Untermensch4: az USA teljesen jol belesodrodott volna a haboruba "a gonosz naci tengeralattjarok alattomosan elsullyesztik a rajuk bekesen lovoldozo amerikai hadihajokat" urugy alapjan... lehet nem utott volna akkorat, mint Pearl, de egynek elment volna. Aztan, ha mar benn vannak a haboruba ugyis elviszi az egeszet a haborus pszichozis.

Az, hogy a japanok tamadni fognak az vilagos volt, az, hogy hol es mikor az nem... arra meg, hogy a katonai es a poltikai vezetes orbitalis ostobasagot csinal szerintem van boven eleg pelda a masodik vilaghaborubol is. Kezdve azzal, hogy 1939 szeptembereben a lengyelek azzal szamoltak, a hatarokon feltartjak a nemet eroket es ezzel parhuzamosan a nyugati szovetsegesek hipp-hopp attorik a Siegfried-vonalat (a BEF elso hullamanak a kitelepulese oktober 11-en ert veget) ezzel szemben a nyugati szovetsegesek ugy gondoltak, hogy a lengyelek 2-6 honapig lekotik a nemet erok zomet es ok majd ezutan csapnak szet a kimerult es ketfrontos haborut vivo nemetek kozott.

bz249 2013.07.15. 19:15:34

@Untermensch4: de ennek ellenere sem hiszem, hogy a vegul Lengyelorszag es Franciaorszag megszallasaban kulminalo esemenyek mogott a francia, lengyel es brit katonai es politikai elitet behalozo naci osszeeskuves lett volna... elmertek es kesz.

Untermensch4 2013.07.15. 22:24:49

@bz249: elmérték persze, de azért apró szerencsés mozzanatok is közrejátszottak. pl a "járhatatlan" ardenneki átrongyolást azért kellett megkockáztatni a németeknek mert az eredeti útvonalról titkosszolgálati úton az ellen tudomást szerzett, ők meg tudták hogy tudják. eme tudás nélkül is ott vártak rájuk a "back every friday"-srácok szóval egy-két emberen múlt hogy nem földelték le azt a blitz-et...
az nem külpol hanem katonai kompetencia hogy ha nem látjuk hol lehet a gyanús hadihajócsorda akkor tegyenek már pár kört időnként valamiféle felderítő repülők (mondjuk ezt a repülős dolgot pont elb@szták a német-fr határon is). az európai eseményekben meg már a szárnyait bontogató usa megalapozta a részvételét előre azzal hogy a lengyeleket megszálló németo-t agresszornak nyilvánította a kongresszus, a németek szövetségeseként a lengyeleket megszálló szu-t pedig védőhatalomnak. a különbség az hogy kaphat vagy nem export/segély-fegyvert... de azt biztos nehéz lett volna eladni az adófizetőknek hogy a "baráti" szu miért kellene hogy kapjon egy rakás fegyvert a semleges usa-tól. főleg a lengyel származású adófizetőknek...
arra akartam mindezzel kilyukadni hogy (a térségben nem túl agilis briteket leszámítva) a japán-usa helyzet eg "egyszerű" kétszereplős játék volt, európa meg nem

Untermensch4 2013.07.15. 22:41:07

@stoppos76: "utólag mindenkinek világos volt"
már akkor világos volt hogy a kőolaj elzárásával az a cél hogy a japánok ne tudjanak háborúzni kínában. az is hogy a fülöp-szk eléggé beékelődik a japánok tevékenységi területébe. az is hogy a japán birodalom terjeszkedik és erre a célra jó nagy hadsereget tart fenn...
konteo.blogrepublik.eu/2011/02/08/a-pearl-harbor-dosszie/

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 11:50:55

@tiboru: Nekem a kedvencem a gépeltérítős Cooper volt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 11:55:34

@h4z4rd:

A termondinamika nem egyszerű. Szerinted össze tudja foglalni egy kommentposztban, hogy miért van az, hogy egyes kondenzcsík sokáig megmarad és más nem...?

Ha magát az alapjelenséget sem érted, akkor elég sokáig tart elmagyarázni...

@nandras01: :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 12:03:48

@Illés Béla: @h4z4rd: A hozzátok hasonló idiótáktól mentesen meg az ég...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 12:07:35

@bz249: Az USA alelnöke akkor valóban elég súlytalan poszt volt, inkább csak protokolláris, manapság ez már nem egészen így van. A '60-as években meg az alelnök volt az űrprogram egyik politikai vezetője úgymond, a NASA asszem neki jelentett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 12:34:26

@stoppos76: Ennél többről van szó, mert nem konteósok azt mondják, hogy permetező rendszer van a gépeken és nem azt, hogy az égés során lesz valami, ami kijön a hajtóműből.

Semmilyen olyan konteónak nincs létjogosultsága, ami természettudományos alapon cálfolható. Ilyen pl. a Chemtrail is...

Egyébként a konteós balfaszoknak még az az ellentmondás sem tűnik fel, hogy a vadászgépek is húznak ilyet. Egy vadászgépem minden kg súlycsökkentésért harcolnak. Mi a fasznak építene be bárki plusz rendszert, amikor sok gépen még annak sincs hely, aminek kellene...? Nem véletlen cipeltek és cipel sok gép ma is ECM konténert. Tehát inkább chemtarilkednek - mikor legtöbbször fel sem mennek olyan magasra, ahol "szórnak" - minthogy a gépnek nagyobb harctéréke legyen.

A kedvencem meg ez.

theaviationist.com/wp-content/uploads/2012/02/intercettazione.jpg

Itt egy négygépes F-15 fogadta még a hidegháború végén (1989) a Kanadába tartó MiG-29 köteléket az Aleuti-szigetek magasságában. (Alaszkából szálltak fel a gépek.) Hát nem csodás, hogy a szovjetek által és a jenkik által tervezett csúcsvadász is csíkot húz. Ej, ezek szerint a hidegháború is csak konteó volt, hogy vadászgépek chemtrailezhessenek mi?

Áh...

Egy konteós éjszárását soha nem lehet megérteni, mert neki olyan nincs. Seggülye balfasz. Mind. A konteózás a XXI. század vallása. Kíváncsi vagyok, hogy mior éri el azt a szintet, amikor olyan "üdvös" hatása lesz, mint a kereszténységnek vagy más vallásnak a történelem során...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 12:38:36

@Untermensch4: Az eredeti támadási terv a Schliffen terv megismétlése lett volna, és a terveket szállító gép tévedésből asszem Belgiumban szállt le. (Mechelen-incidens)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 12:44:39

@Untermensch4: A franciák azt képzelték, az Adennekről, hogy járhatatlan. És kipróbálták valaha...? Mibe került volna az, hogy kivezényelnek oda egy dandár szintű egységet békeidőben vagy már 1939 után és megnézik, hogy mire menek...?

Ha ez soha nem történt meg, akkor csakis a saját hülyeségüknek köszönhetik az elestüket. Ez mutatja azt, hogy sajnos mekkora idióták vezénylik sokszor a hadsereget és a politikát is. "Két fillérből" megoldható lett volna az ellenőrzés és talán akkor Fr. sem esik el - hiszen védekező félként komoly erőked odatéve erősen kétlem, hogy a németek csak úgy elsöprik őket - de nem, maradtak a saját rózsaszín ködös álmaik között.

Az is a hülyeség csúcsa volt, hogy mikor Lengyelország eleste már nyilvánvalóvá vált, akkor nem támadtak nyugaton. A németek nem tudták volna megállítani őket. Csak az I. Vh után a franciák olyanok lettek, amilyenek. Ennek a levét itták meg aztán ők és az egész világ. Ha akkor a tökére lépnek a kefebajszújnak. De nem, maradt a kényelmes hígfosban tapcsikolás.

(Mindig elmélkedem azon, hogy mire a nagy francia nemzettudat, amikor Fr. függetlensége csak azért van, mert az USA - igen, érdekből - de segített. Úgy tesznek, mintha ő egyenlő félként győztek volna a II.Vh alatt. Röhej.)

alfabela2 2013.07.16. 13:40:21

@molnibalage:

"Egy konteós éjszárását soha nem lehet megérteni, mert neki olyan nincs. Seggülye balfasz. Mind."
Ez csak a természettudományos alapon cáfolható konteókra vonatkozik vagy mindegyikre?

"A konteózás a XXI. század vallása."
Ugyan már, 2001. január 1-je előtt is voltak ilyesmik bőven. Csak akkor még pletykával terjedtek, nem az interneten.

"kereszténységnek vagy más vallásnak a történelem során"
Azért az ateizmus nevében is jó sok embert kinyírtak. Ilyen alapon a sportot is be kéne tiltani, mert az emberek a Fradi-Újpest meccs ÜRÜGYÉN püfölik egymást.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 13:47:32

@alfabela2: A futballt nem, de a Fradi Újpest meccset be lehet tiltani, létezik zárt kapus meccs is. Vagy a legkézenfekvőbb, a "szurkolókat" lesittelni, lehetőleg egy cellába. Ott aztán szerethetik egymást. Ha ez sem segít, akor a két klubot is fel lehet számolni.

A kereszténységet sem számolták fel, csak normális mederbe terelétk. Az angol futball is milyen volt a '80-as években és milyen ma. Akkor tombolt az erőszak a pálya mellett, ma családi esemény meccset nézni. Nekem eszembe sem jutna ma gyereket kivinni egy magyar bajnokira. (Nem is érdekel a magyar futball, kicsit sem.)

Igen, konteók már A XX. században is léteztek, de most már kezd elharapózni. Lassan nincs olyan műszaki/tudományos topik, ahol ne bukkana fel igen hamar egy konteós balfasz.

A konteók azon része ami nem nem természettudományos, annak meg az a lényege, hogy nem lehet alátámasztani semmivel. Mindenki azt gondol, amit akar. Bár a józan ész ott sem ártana...

bz249 2013.07.16. 14:10:44

@molnibalage: "Az is a hülyeség csúcsa volt, hogy mikor Lengyelország eleste már nyilvánvalóvá vált, akkor nem támadtak nyugaton."

Epp ez a lenyeg, hogy nem tudtak volna, mire Lengyelorszag elesett meg be sem fejeztek a mozgositast. A BEF oktober 11-en fejezte be az elso hullam (158.000 ember) Franciaorszagba telepiteset. A haditerv egyszeruen nem szamolt azzal, hogy ennyire gyorsan gyoznek a nemetek... ahogy az USA sem szamolt azzal, hogy Pearlt meg lehet tamadni.

Plusz ugye a franciaknak ott volt a Maginot-vonal, amit arra epitettek hogy ezen a szakaszon csokkenthessek az eroik letszamat. Cserebe a nemetek pontosan tudtak, hogy a franciak itt statikus vedelmet fognak kialakitani, tehat ok meg a franciaknal is jobban tudtak csokkenteni az itt allomasozo eroik letszamat.

@alfabela2: szerintem minden konteora egy alapelv van: meg lehet magyarazni az egeszet azzal, hogy a valaki(k) hulye(k) volt(ak). Mert ugye az emberi hulyeseg, a Vilagegyetem es a fohos fegyverenek a tarkapacitasa az vegtelen.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 14:49:35

@bz249: Franciaország önmaga is megtámadhatta volna őket, persze asszem őket nem kötelezte rá úgymond semmi, mert az angolok vállaltak garanciát a lengyelekért. Október 11-én közösen viszont megindulhattak volna, mert a lengyel hadjárat alig fejeződött be. A legyel hadjárat meg igenis lestrapálta a német technikát, tehát egy bőven nem 100%-os német ellenállás ellen kellett vonla meni, No. nyugati határán I. Vh-s felszereléssel rendelkező alakulatok is voltak. No comment...

Persze ehhez tökösnek kellett vonla lenni, amit békeidőben sem sikerült, így legy érte el az Hitler amit, még 39 szeptembere előtt.

Fredda Krueger 2013.07.16. 15:10:49

Én csak azt nem értem hol futnak bele ezekbe a konteokba,konteosokba az emberek.
Én szinte nem is ismerek ilyeneket,csak virtuálisan.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 15:30:28

@Fredda Krueger: Tapasztalataim szerint a konteóhívők nagy része csak arctalanul nagyszájú, mert a való életben komoly munkaadó lehet, hogy nem alkalmazna ennyire síkhülye embereket.

bz249 2013.07.16. 15:55:31

@molnibalage: onmagaban is megtamadhatta volna oket, de a nemetek nagy valseggel visszaverik a francia tamadast es ennyi. A francia mozgositas is tetu lassan haladt (mert ellentetben az elso vh-val itt nem volt tobb hetes felkeszules... sot eppen abbol a tapasztalatbol tudtak, hogy a mozgositas=haboru, es nem akartak harcolni... ha valami hiba volt, hat ez).

Az USA-nak is honapokba kerult mig annyi csapatot vont ossze, amivel megindulhatott Irak ellen. Ez egy ilyen jatek, aki tudja mit akar, az mindig meg tudja lepni az ellenseget, mert o uthet eloszor.

bz249 2013.07.16. 19:51:07

@molnibalage: BTW eppen ez a konteo lenyege (vagy legalabbis az egyik tipusnak) hogy utolag az osszes informacio alapjan minden olyan egyszerunek tunik. De az adott korban felelos pozicioban levo emberek szamara viszont nem allt rendelkezesre minden informacio. Az altaluk ismert reszletek alapjan (elegseges nemet hadero all jol kiepitett allasokban) a franciak teljesen jogosan fujtak le a tamadast (minthogy osszevetve azzal, ami nekik akkor rendelkezesre allt valoban elegseges nemet hadero volt a hataron... sot a nemetek siman behatralhattak a Rajnaig, ha nagyon szorul a kapca). Azt hogy 1940 majus-juniusban szet fogjak csapni a francia hadsereget 1939 szeptember-oktobereben meg nem tudta senki. Nyilvan figyelembe veve a vegkimenetelt olyan sokat nem rontott volna a dolgon, ha nehany tizezer katonat egy kudarcra itelt muveletben... de az se valoszinu, hogy sokat hasznalt volna.

alfabela2 2013.07.16. 20:03:04

@tiboru:

Találtam még egy felhasználható forrást :-)

Enigma 2012.05.29. Csíkok az égen
www.youtube.com/watch?v=BAQQbZ2Z7sE

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.16. 22:55:46

@molnibalage:

Huhh... Ez a kritika azért egy kicsit keményre sikerült, nem?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.16. 23:00:18

@molnibalage:

Lehet, meg tudnálak lepni egy-két komoly munkaadó megnevezésével, ahol konteósok dolgoznak, nem is akármilyen beosztásokban :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.16. 23:03:35

@alfabela2:

Köszi! Ha Szűcs Róbert ott van, akkor ez csakis egy komoly fórum lehet :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.16. 23:33:08

@tiboru: Ez? Ez még lágy volt, még bele sem lendültem sem technikai sem másmilyen téren...

Ha meg tényleg kőkemény konteó hívők dolgoznak magas beosztásban, akkor nincs további kérdésem akkor, amikor agyament baromságot tapasztalok egy felső vezető részéről...

alfabela2 2013.07.17. 07:44:54

@tiboru:

Olyan blogbejegyzésed még nem volt, hogy az összeesküvéselméletek hogyan jelennek meg a filmekben és a sorozatokban? Előfordulhat olyasmi, hogy a forgatókönyvírók találják ki először és csak utána terjed el?

Itt van egy klasszikus példa. Ha nem is minden konteók ősanyja, de legalábbis nagynénje :-)
en.wikipedia.org/wiki/Musings_of_a_Cigarette_Smoking_Man
Az Árnyékkormány keze mindenben benne van: a JFK-merénylettől kezdve egészen odáig, hogy ki nyerje meg a Super Bowlt.

stoppos76 2013.07.17. 10:00:20

@molnibalage: Most ne az alucsákós figurákra gondolj, akik szerint békákkal próbálnak rákot növeszteni amerikai tudósok tehenekben.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 10:43:52

@tiboru: molnibalage szemmel láthatóan teljesen átvette azt a (lutheránus és kálvinista elemeket - is - sajátosan ötvöző) mentalitást, amire az USA-t uraló oligarchia hagyományosan nevelte egyszerű lelkivilágú alattvalóit: összeesküvés-elméletekben csak ostoba prolik hisznek; aki magas "polcra" kerül, az nyilvánvalóan kemény munkával és kitartással került oda; a vagyontalanság az élhetetlenség jele stb. Ahogy én látom, ez a mentalitás egyre szélesebb körben terjed el kis hazánkban, ami végső soron nem meglepő, elvégre 1989 óta többé-kevésbé nálunk is az amerikaiaké a kulturális hegemónia.

Mondanom sem kell, hogy a "konteósok mind hülyék és nagyszájú csórók" tézist teljesen nyilvánvaló tények cáfolják. A kőgazdag Silvio Berlusconi pl. ugyebár rendszeresen okolt a saját politikai problémáiért egy szövevényes, sőt országos balliberális-kommunista összeesküvést. Henry Ford a zsidó világösszeesküvésben hitt, Edgar Hoover a kommunista világösszeesküvésben, Reagan az asztrológiában (na jó, az objektíve nem konteó) és még lehetne sorolni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 10:51:11

@alfabela2: Az X-akták és a Mel Gibsonos film után érezhetően növekedett a hívők aránya.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 10:53:59

@Rammjaeger83: Sehol nem mondtam, hogy csórók, csak azt, hogy idióták. Nagy emberek is mondtak számtalanszor állatságot. Attól, hogy Ford bizonyos téren zseni volt, attól más téren lehetett teljesen idióta.

Azt is mondtam, hogy a természettudományos elvekkel cáfolható konteó hívó az, aki a legalja. Aki abban hisz, hogy pl. egyes politikai és más húzások mögött van háttér érdek, az teljesen elfogadható, viszont akkor meg semmi köze a konteóhoz. Egyszerű politika, semmi több. Pl. semmi konteó nincs abban, hogy a "baráti" országok titkoszszolgálatai egymás ellen is dolgoznak néha.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 11:12:05

@bz249: Látom, közben a társalgás szokásos módon elkanyarodott a "Kik voltak töketlenek a 2. VH-ban?" örökzöld téma felé, pedig ebben az esetben is joggal lehet összeesküvéseket (vagy legalábbis kvázi-összeesküvéseket) feltételezni.

Egyes brit kormánytagok részirül pl. létezett ekkoriban arra irányuló törekvés, hogy egy német-szovjet háborút segítsenek elő.

forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=104245

Azt nem tudom, a franciák hogy álltak a kérdéshez, de mélyebb ismeretek nélkül is be lehet látni a koncepció logikus és előnyös mivoltát: ha a németek és a szovjetek egymásnak mennek, akkor a britek és a franciák két legyet ütnek egy csapásra: nem kell háborúzniuk a németek ellen, és a német fenyegetés is megszűnik.

Így mindjárt nem tűnik hülyeségnek a Szudéta-vidék és egész Csehország átengedése, aztán Lengyelország magára hagyása - ha a németek kelet felé terjeszkednek, óhatatlanul nézeteltéréseik támadnak majd a szovjetekkel (finoman fogalmazva).

Ami meg Sztálint illeti, ma már elég sok irodalma van annak, hogy ebben az időszakban (1938-39) abban volt érdekelt, hogy a németeket és a briteket-franciákat egymásnak ugrassza - ismét nem nehéz belátni, hogy miért.

Mindezt figyelembe véve egy brit-francia támadás 1939 őszén tulajdonképpen miért is lett volna jó ötlet? Legjobb esetben elérik a Rajnát, és ott hídfőket létesítenek, várva a német ellencsapást. Sztálin szemszögéből teljesen optimális helyzet. A németeket bizonyára továbbra is segíti, de csak olyan mértékben, hogy a szembenálló felek kivérezzenek egy elhúzódó háborúban, aminek a végén a SZU döntőbíróként és a legnagyobb katonai hatalomként marad az európai porondon. Rózsás állapotok...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 11:17:29

@molnibalage:

"Sehol nem mondtam, hogy csórók"

Khm..."a konteóhívők nagy része csak arctalanul nagyszájú...a való életben komoly munkaadó lehet, hogy nem alkalmazna ennyire síkhülye embereket" - na most ezt a mondatot hogy máshogy értelmezzem?

"Aki abban hisz, hogy pl. egyes politikai és más húzások mögött van háttér érdek, az teljesen elfogadható, viszont akkor meg semmi köze a konteóhoz."

Naná, hogy van. A politikai háttérérdek ugyanis könnyen eredményezhet olyan összeesküvést, ami nyilvánosan fel nem vállalt (vagy legalábbis egy ideig fel nem vállalt) húzásokban nyilvánul meg, lásd Watergate, Irán-Kontra, miegymás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 11:44:02

@Rammjaeger83: Ez csak azt mutatja, hogy gátlástalan, pofátlan emberek, akinek már van pénze szitne azt csinálhatnak, amit akarnak.

cincogó felicián 2013.07.17. 11:58:12

A konteózás mindig is népszerű volt. Régen istenek, szellemek, dzsinek, miegymás volt a főszereplő, most meg a zsidók, szabadkőművesek, bankárok, tudomisén.
Erről jut eszembe a legtökösebb konteó, amit olvastam, a Foucault inga.

Kullancs1983 2013.07.17. 12:06:42

@molnibalage: Nevetséges konteó volt a nicaraguai kontrák ügye, Katyn, vagy épp a P2/Gladio. Aztán azóta történelmi tények.
Amúgy nem értem mi bajod a fegyencváros-fújpesttel, ha jól tudom, te kifejezetten odavagy a harci repülőkért, márpedig (de javíts ki ha tévedek) azok sokkal több embert öltek meg, mint egy nyavalyás derbi.

stoppos76 2013.07.17. 12:07:55

@molnibalage: A konteo, csak addig konteo, amíg ki nem derül, hogy igaz. Onnantól "kon". ;)

Szóval mi van azokkal a konteokkal, amikről kiderült, hogy igazak? Akik abban hittek előtte, azok is mind hülyék?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 12:57:12

@Kullancs1983: Katyn-ban mi a konteó? A szovjetek agyonlőttek egy csomó hadifoglyot. Miféle konteó van ebben?

A harci gépek meg háborúban öltek meg embereket, a futballhuligánok rongálásaihoz mi a fasz közük van...?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 12:57:47

@stoppos76: Melyik konteó az, amiről kiderült, hogy igaz?

alfabela2 2013.07.17. 13:09:18

@stoppos76:

"A konteo, csak addig konteo, amíg ki nem derül, hogy igaz. Onnantól "kon". ;)"

Ha jól emlékszem, Bogár László szokja mondogatni, hogy amiről ő beszél, az nem összeesküvés-elmélet, hanem összeesküvés-gyakorlat :-)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 13:24:13

@molnibalage: Katynt a szovjetek letagadták. Amikor már nem lehetett letagadni, mert '43-ban a németek feltárták a tömegsírokat, akkor angolszász szövetségeseikkel egyetértésben a németekre kenték az egészet. De ugye voltak akkor is gyanakvó emberek, akik azt állították, hogy az angolszászok és a szovjetek közösen elhallgatják az igazságot (értsd: összeesküdtek). 1990-ben aztán a szovjetek bejelentették, hogy bezony télleg az NKVD hajtotta végre a mészárlást. Hát ez volt benne a konteó, azazhogy a kon.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 13:55:06

@Rammjaeger83: És ebben mi a konteó? Egy szimpla hazudozás már konteó...? Akkor tényleg az egész világ egy nagy összeesküvés...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 13:57:18

@molnibalage:

Több kormány együttműködött a tények elhallgatására, és dezinformációt terjesztett. Ez már kimeríti az összeesküvés definícióját.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 14:26:20

@Rammjaeger83: Több...? Hazudtak a szovjetek és kiderült. Ki más hazudott?

@alfabela2: Az itt felsorolt esetekben is egy kormányról volt szó, a többi "csak" közvetítő illetve haszonélvező volt, mint pl. az irános balhéban.

Egyes esetekben a sima hazugság meg felesleges volt. Az iraki kegyetlenkedésekről szóló mese nélkül is kirugdalták volna őket, totál felesleges volt.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 14:40:21

@molnibalage: A szovjetek hazudtak, a nyugati szövetségesek meg falaztak nekik (elfogadták a szovjet hivatalos véleményt a németek felelősségéről), azaz együttműködtek a tények elhallgatására.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 14:43:43

@Rammjaeger83: A szövik mikor tudták meg az igazságot? Fejből nem tudom, hogy 45-90 között egyáltalán divat volt -e erről beszélni nyugaton.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 14:56:31

@molnibalage:

Az igazságot már a háború alatt tudták, csak erről hallgattak akkor is meg később is.

"Az iraki kegyetlenkedésekről szóló mese nélkül is kirugdalták volna őket, totál felesleges volt."

Az a mese nem arra volt kitalálva, hogy a hadműveletek katonai eszközeit biztosítsa, hanem hogy a közvéleménnyel elfogadtassa magát a beavatkozást. Ezen a téren be is töltötte a szerepét.

stoppos76 2013.07.17. 15:04:46

@molnibalage: Ja, hogy számodra csak az konteo, ha Bill Gates Ted Turnerrel karöltve a vakcinákon keresztül akar kiírtani egy csomó embert?

Így már értem az ellenérzést, de el kell keserítselek, nem csak ilyen konteok léteznek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.17. 15:24:37

@stoppos76: A politika mindig az érdekekről és titkokról szól, tehát ennek konteó nevet adni elég meredek.

@Rammjaeger83: A konetónak van célja. A Katyinnak a II.Vh után nem volt értelme, mert azalatt el kellett hallgatni, hogy a dicső szövetséges - Sztálin - pont olyan barbár és söpredék, mint a kefebajszos szemétláda. Vagy a közvélemény a szovjet munkatáborokról sem tudott akkor?

Untermensch4 2013.07.17. 15:33:00

@molnibalage: volt egy film ami bletchley park-ban játszódott és a cselekmény részeként ott dolgozó kódfejtő lengyel(ek?) keresték áthelyezésük okát. a történet szerint a főnökeik nem akarták hogy a német üzenetekből megfejtett lengyel névsor gondokat okozzon... kár hogy nem emlékszem a címére :(

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.17. 15:48:59

@molnibalage: Ennél azért bonyolultabb a helyzet. Vannak nyilvánosan felvállalt és fel nem vállalt politikai érdekek, másrészt nem minden politika titkos. Remélhetőleg ez nem szorul magyarázatra.

A munkatáborok létét a szovjet kormány elismerte, elvégre még a büntető törvénykönyvben is benne volt a kényszermunka. Más kérdés, hogy állításuk szerint oda csak a dolgozó nép veszélyes és jogszerűen elítélt ellenségei kerültek, majd jó esetben szépen megjavultak - a háború alatt ezt természetesen az angolszász média sem tagadta. Az amcsik egy bizottságot is küldtek egyes táborok meglátogatására az alelnök vezetésével.

www.wilsoncenter.org/publication/e-dossier-no-34-three-days-%E2%80%9Causchwitz-without-gas-chambers%E2%80%9D-henry-wallaces-visit-to

Katynról aztán egy kongresszusi vizsgálóbizottság 1952-ben megállapította, hogy a szovjetek a felelősek, de ennél több nem történt.

www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/winter99-00/art6.html

stoppos76 2013.07.17. 16:43:51

@molnibalage: Hát ha konspirálnak, akkor konspirálnak. Ha pedig sejtjük, hogy konspirálnak, az a kospirációs teória.

Inkább fokozatokban gondolkozz, ahol az elején a "miért is támadta meg az USA az xy országot áll, miközben azt mondják csak demokráciát építeni indultak", a végén pedig a "repülőről permetező nemtommik" és "UFO-k irányítják a földet" állnak.

Kullancs1983 2013.07.17. 23:35:47

@molnibalage: na, Katyn-t elmagyarázták, és a többi is csak nevetséges összeesküvéselmélet volt, amíg ki nem derült, hogy igaz. Vagy szerinted csak az a konteó, ami nem kapcsolódik a politikához?
Huligánok: Az ember már csak ilyen erőszakos fajta, mindig is az volt. Csak ahgy fejlődött a társadalom, a bandaharcokból háborúk lettek. Ennek köszönhetően pörgött úgy föl a harcigépek ipara, aminek te most annyira örülsz. És minden bizonnyal (részben legalábbis) ez vezetzett oda, hogy egyes esetekben diplomáciai vagy gazdasági eszközök alkalmazása helyett is háborúztak, illetve hogy a háborúk folyamán olyan szerep hárult a légierőkre, amilyen. És ezzel az erővel az összes melléküldött bombáért, tévedésből lelőtt gépért a hozzád hasonlóak felelősek, úgyhogy tiltsuk be a vadászgépeket, de rögtön. Na?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.18. 13:29:45

@alfabela2:

Olyan még nem volt, de az ötlet nem rossz, köszi!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.18. 13:33:47

@molnibalage:

Katynról sokáig keringtek mindenféle (egyfelől spontán, másfelől államilag gerjesztett) elméletek. Ha úgy tetszik: konteók.

Aztán kiderült, ami kiderült.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.18. 21:33:56

@tiboru: A konteó alapelve szerintem az, hogy egy cselekedet valós szándékai mások, mint amit állítanak róla. Ilyen pl. a vakcina konteó, hogy az valójában árt egyes idióták szerint. Az, hogy egyetlen esetről az érintett hazudik, az nem konteó, az csak arcbőr vastagság és titoktartási képesség elegyének összessége.

Kullancs1983 2013.07.18. 23:20:56

@molnibalage: Mondd, szerinted az, hogy "egy cselekedet valós szándékai mások, mint amit állítanak róla" és az, hogy "egyetlen esetről az érintett hazudik" még véletlenül sincs átfedésben egymással, ugye? Az egyetlen esetet meg ne szedd elő ha egy mód van rá, kiragadtál egy példát, és arról próbálod bebizonyítani, hogy nem az, ami. Konspiráció volt, hogy mergpróbálták a németekre kenni? Igen. Teória volt, hogy valójában a szovjetek követték el? Igen. Aztán a teóriáról bebizonyosodott, hogy igaz, és most büszkén vered a melled, hogy nem lehetett teória, mert igaz?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.18. 23:33:36

@Kullancs1983: Mondtam már, a te szemléleteddel meg akkor minden hazugság = konteó...

Kullancs1983 2013.07.19. 00:11:48

@molnibalage: A konteó az, ha esetleg már a hazugság napvilágra kerülése ELŐTT is kételkedsz az adott történet valóságtartalmában.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2013.07.19. 11:10:12

@molnibalage:

Nem akarom itt kisajátítani a játszóteret magamnak, de azért mégegyszer pontosítok: konteó minden olyan elmélet-halmaz, amelyet az emberek alternatívaként sorakoztatnak fel egy hivatalos, szerintük el nem fogadható magyarázat mellé/mögé, akár természettudományos, akár geo- vagy biztonságpolitikai, akár történelmi, akár kriminalisztikai vonzatú az alapsztori.

Konteós az is, aki nem hisz abban, hogy ember járt a Holdon, konteós az is, aki szerint Diana halála nem sima autóbaleset volt, s konteós az is, aki szerint a kőolajlobbi hallgattatja el azokat, akik a benzin helyett más, gazdaságosabb üzemanyagot, vagy sokkal jobb hatásfokú motorokat fedeztek fel, illetve terveztek meg.

Konteós az, aki szerint Elvis él, s az is, aki azt állítja, hogy a globális felmelegedés kamu. És ugyanebbe a csoportba tartozik mindenki, aki kételkedik abban, hogy a Mikroelektronikai Vállalat véletlenül égett le, vagy abban, hogy a romániai forradalom spontán népi megmozdulás volt.

Egy kalap alá venni a konteósokat, lehülyézni őket és válogatás nélkül becsmérelni őket - nem fair.

Szerintem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.19. 14:00:04

@tiboru: Azért is választottam szét a természettudományosan és tudományos megközelíthető cáfolható konteókat. A globális felmelegedés az határeset, mert a klímamodelleknek van pontatlansága. Ellenben a holdraszállás vagy a vakcina kontóban hinni az az állatság kategória. Pont. Igen, ilyen szögletes vagyok.

A Diana és a hozzá hasonló konteók egészen más tészta, mert ott a tudomány nem játszik. A másik téma a már emlegetett D.B. Cooper féle eset. Lehet konteókat gyártani köré, de azok nagy része a diana féle történettel egyezik, nem bizonyítható sem cáfolható természettudományos alapon, legfeljebb vitatható. Ezekben lehet valami, D.B. Coopernél voltak a leghihetőbb és szó szerint logikus variációk, ami gyakorlatilag nálam nem is konteón, hiszen "csak" titkosszolgálati műveletekről lenne szó ebben az esetben.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2013.07.19. 19:49:49

"És ott az egyik örök téma, a chemtrail. Mintha bármely háttérhatalomnak szüksége lenne k*rvadrága vegyi tudatmódosító és butító szerekre és technológiákra, amikor ott a teljes bulvársajtó és a magabiztosan (és gyakorlatilag ingyen) hülyeségeket nyilatkozó szakértők tömkelege. A tömegek még fizetnek is azért, hogy bullshitet olvassanak és halljanak, nem kell ebbe központilag pénzt feccölni..."
Ezért (is) imádom Tiboru munkáit :) Konteókhoz kötődő hozzászólásokon azért jól mérhető az illető gondolkodásának differenciáltsága (gy.k.: olyan primitív mint az éjszaka a csizmaszárban - szürke eminenciás). Mindazonáltal nincs annál nagyobb arculcsapás, amikor 2 évig képzel egy nemzetközi gazdálkodásos MA-s hallgatót, aki még tök jó szakdogát is ír, aztán meg egy szép napon chemtrailes marhaságokat kezd posztolni. Vagy ami még rémesebb: a devizahitelek megszűntetését.

Bicepsz Elek 2013.07.21. 23:49:11

A depresszios nepekrol mindig Rakosi Matyas mondas jut eszembe:
"Attol a paraszttol kell elvenni a legtobbet, aki a legjobbam sir, mert annak van a legtobbje".
Persze azert Nyugatra mi.den egyszerubb ez teny es valo. Volt most valami felmeres, hogy egy uj ceg bejegyzese Angliaban 3 nap, Magyarorszagon 3 het!!!

paraszthajszal 2013.07.22. 00:52:16

@Bicepsz Elek: nyugaton még a sz*r is illatosabb, de ez a felmérés lehet, hogy módszertanilag hibás volt. Az, hogy az Egyesült Királyságban egyszerûbb egy vállalkozást elkezdeni, igaz, de nem ekkora a különbség:
www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/hungary/starting-a-business
www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/united-kingdom/starting-a-business/

Untermensch4 2013.07.22. 21:14:00

@paraszthajszal: létezik összehasonlítás a szabadalmi oltalom bejegyzésére is? azzal kapcsolatban is hallottam már vázlatos konteót...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.07.28. 19:29:45

@alfabela2: Jöhetne egy hajtómű kémikus rendet tenni:)
1. naponta hány tonna kerozin ég el a levegőben. Ebből mennyi a le és felszállás miatta nagyvárosok körzetében. Mivel van adalékolva az üzemanyag, mennyi benne a "technológiai hulladék", a sugárhajtóművet mi keni, mennyi a hajtóművek szerkezeti anyagvesztesége éves szinten.
Az így kapott értékekből levezethető-e egészségi károsító hatás és az milyen kockázati szintű lehet.
Ez után beszélhetünk, addig csak műcsont. Üdv
süti beállítások módosítása