Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház LXXVIII. - Róma júliustól augusztusigA római történelem legnagyobb érdeklődésre számot tartó és legnépszerűbb korszaka a Köztársaság válságának időszaka, amikor olyan nagy személyek küzdöttek a hatalomért, mint Caesar, Pompeius, Brutus,...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Inspiráció a terrorizmushoz

2011.04.24. 09:00 SchA

Azoknak, akik nem ismernék, az Inspire - elvileg - az AQAP (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula) sajtóterméke, egy újság, ami angol nyelven toboroz követőket a "dzsihádra", vagyis az AQ esetében harcra és főleg terrortámadások elkövetésére amerikai és európai célpontok ellen. Az újság az ún. open source jihad jegyében íródik, vagyis kézikönyvként szolgál a bombakészítéshez, merényletek előkészítéséhez, titkos kommunikációhoz, gerillaharchoz, nyakon öntve egy jó adag spirituális-vallásos tartalommal, 16 éves és idősebb fiúknak-lányoknak. Az első rész 2010. júliusában jelent meg, és a mai napig további 4 követte. A média elég rendes felhajtást csapott körülötte, mivelhogy az AQ ezzel a taktikával új,  potenciális terroristák százezreit szólíthatja meg a nyugaton, sorra fognak alakulni a fundamentalista sejtek a békés kertvárosokban, aztán jönnek a robbantgatások meg a fogaknak csikorgatása.

Disclaimer: Ha a tisztelt szolgálatoknak feltűnt, hogy letöltöttem két számot (1. és 5.) az Inspire-ből, akkor itt és most leszögezném, hogy ehhez a cikkhez kellettek. Letöltési linket nem adok meg, nehogy terrorszervezetek anyagainak terjesztésével vádoljanak meg, de minden épeszű felnőtt ember tudja használni a google-t, és fél tucat helyről le tudja szedni az újság számait. Amúgy pedig érzésem szerint az Inspire nem is az AQ sajtóterméke. Erről szól a cikk.

As I long for terrorism...

Lényegében a legtöbben kérdések nélkül elfogadták, hogy az Inspire AQ propagandaanyag, mert nagyon annak néz ki, azonban vannak szkeptikusabb hangok is a magazinnal kapcsolatban. A következőkben kifejtett gondolatok Public intelligence (PI) "Bárki is komolyan veszi az al-Kaida magazinokat?" c. cikkéből származnak.

1) Első gond - sütireceptek. Az Inspire első számának megjelenésekor csak 3 oldal volt olvasható, a többi össze-vissza írt ASCII kódhalmaznak látszott. Sokan azt gondolták, hogy ez valamiféle vírus hatása, ami a pdf-ben rejtőzött, vagy ügyes sifrírozás. Hát nem egészen, egyszerűen az Inspire ASCII kódját összekeverték egy muffin-receptkönyv kódjával. Ez nem vicc, itt olvasható a levezetés. Később megjelent egy korrekt, javított verzió, amiből már mind a 67 oldal olvasható volt. Csakhogy - a zavaros, megkevert PDF verzió készítési dátuma 2010.06.29, míg a javított, "vírustalanított" verzióé 2010.05.16. (megnéztem a letöltött fájlban, és tényleg ez a dátum).

 

Az Inspire második számában is feltűnik a rejtélyes vírusról szóló történetet, állításuk szerint a titkosszolgálatok törölték ezzel a módszerrel az első szám 95%-át, mert féltek annak tartalmától. Ez márpedig bizonyítottan kamu, a kérdés csak az, hogy  a saját balfékségüket próbálták leplezni, vagy eleve egy jól kitalált médiahack-ről van szó, amit a nagyobb publicitás elérése miatt rendeztek.

2) Apró hibák - Több nagy név is publikált az Inspire számaiban - Osama bin Laden, Ayman az-Zawahiri -  akik amúgy igen ritkán adnak ki személyesen nyilatkozatot, és akkor sem exkluzívan egy propagandaanyag számára. Az AQAP publikációit (vannak ám szokásos propagandaanyagaik is, tizedekkora médiafigyelemmel) az "al-Malahim Media" logóval publikálják, de az Inspire első számán szereplő logó különbözik az AMM rendes logójától. Megfenyegetik a Mohamed-karikatúrák rajzolóit, és az iszlámot gúnyolókat, hogy soha nem lesz nyugtuk, leszámolnak velük. A mondanivaló nyomatékosítására illusztrációnak egy pisztoly képe látható. Egy Desert Eagle-é. (Egészen konkrétan ez a kép, majdnem az első, amit a google kidob, ha az ember beírja, hogy "Desert Eagle") Kérdés bónuszpontért - ki gyártja a DE-t, és miért problémás ez egy AQ propagandaanyagban?

3) A PI cikk megkérdőjelezi Anwar al-Awlaki szerepét és hitelességét is, mint az AQAP jemeni parancsnokát, de ebbe kérdésbe - nekem túlságosan konteós - én nem mennék bele.

4) A trükkös toneres terrortámadás terve. Tavaly novemberben amerikai célpontoknak címzett küldeményeket fedeztek fel, melyek megbuherált - konkrétan bombává átalakított - nyomtatópatronokat tartalmaztak, és melyeket elvileg Jemenben adtak postára.  Mit ír erről az Inspire? A légiközlekedés ellen elkövetett támadások (alsógatyabomba meg ez) miatt bevezetett óvintézkedések olyan anyagi terheket rónak a Nyugatra, hogy végül gazdaságilag kivérzik.

"A Nyugat előtt két választás áll: vagy több milliárd dollárt költ, hogy minden egyes csomagot átvizsgáljon a világon, vagy nem tesz semmit és mi újra megpróbáljuk!"

Ahogy a PI megjegyzi, ezt a szöveget mintha a biztonságtechnikai cégek lobbistái írták volna, mert ha a vagy-vagy döntést nézem, akkor az AQAP azt mondja, hogy nem fog újabb hasonló támadást csinálni, ha a légiforgalom le van védve a megfelelő dollármilliárdokkal. Az Inspire kapcsolódó száma azt állítja, hogy exklúzív fotói vannak a nyomtatókba rejtett bombákról, még az összeszerelés stádiumából, ezzel is bizonyítva, hogy igazi terrorista-újsággal állunk szemben. Ehhez képest az állítólag "exkluzív" fotók valójában csak a dubai-i rendőrség által nyilvánosságra hozott képek megvágott verziói...

5) Emailcímek. Aki akar  (mondjuk publikálni szeretne egy ütős dzsihád-sztorit), kapcsolatba léphet az Inspire szerkesztőivel az újságban megadott 4 különböző emailcímen. Ezek hotmail, gmail, fastmail, yahoo címek, és nem változtak meg az Inspire első számának megjelenése óta. Most komolyan, egy terrorszervezet nyilvános, amerikai szervereken regisztrált permanens emailcímekről kommunikálna? Mennyi erőfeszítést igényelne az amerikai titkosszolgálatok részéről ezeknek a fiókoknak a feltörése, vagy akár annak a lekövetése, hogy ki, mikor, milyen IP-címről ír ide? (Az újság felajánl ugyan egy titkosítási módszert, de erről később.)

Open source jihad my ass!

Hogy ne csak a PI cikket vegyem át szabad fordításban, feláldoztam magam, és elolvastam az Inspire első, és ötödik számát, hogy a) megnézzem, akad-e még meredek tartalom a PI által említetteken kívül, b) kipróbáljam, meg tudja-e fertőzni a AQ propaganda a naív nyugati lelkemet. Ne csigázzon senkit a kíváncsiság a) igen, b) nem. Egész pontosan ezért:

Az Inspire elvileg azért angol nyelvű, mert a nyugati, elsősorban amerikai és brit wannabe-terroristákat célozza meg. Ennek ellenére több olyan üzenet/cikk van benne, ami specifikusan olyan közönségnek szól (pl. a szomáliai As-Shababnak, szaúdiaknak), akikkel jellemzően arabul jobban lehet kommunikálni, mint angolul.

A mindkét számban szerepel egy komolyabb írás is Abu Musab As-Suritól. Ő jelenleg valószínűleg a CIA vendégszeretetét élvezi valahol a világon, ezért ezt a szövegrészletet egy könyvéből másolták bele az újságba. Még ha feltételezem is, hogy a copyright az AQ-é, ez nem jelent egyértelmű kapcsolatot. És ez általánosságban véve igaz az Inspire-re: a magazinokban szereplő, valóban AQ-hoz kapcsolódó írások, propagandaanyagok túlnyomó része nem első kézből való, hanem korábban megjelent könyvekből,  kiadványokból fordították őket. Ezt a tényt az Inspire szerkesztőség sem tagadja, a források többnyire becsületesen fel vannak tüntetve a cikkek mellett, de ettől még fenntartom, hogy AQ propagandát bárki lefordíthat, nem csak AQ-tagok.

Szerepelnek bennük versek is, nem klasszikusak, hanem az újság szerkesztői által, aktuális eseményekről, angol nyelven íródottak. Lehet, hogy én vagyok ennyire szépirodalom-ellenes, de ez szerintem nem passzol egy toborzómagazinba.(1. rész 63. oldal, 5. rész 68. oldal)

Az első részben található egy cikk személyesen Osama bin Laden tollából, aki a globális felmelegedésről és klímaváltozásról ír és az USA-t ostorozza, mert nem ratifikálták a Kyotói Egyezményt. Amikor ezt először olvastam, kamunak gondoltam, de némi keresés után megtaláltam, hogy bin Laden valóban mondott ilyeneket, csak azt az Inspire készítése előtt 3 hónappal,  2010. februárjában hozta nyilvánosságra az as-Shahab Media, az AQ hivatalos médiaügynöksége. (Íme egy 2010. februári blogcikk az ominózus beszédről.) Az Inspire-ben megjelent szöveg szóról szóra megegyezik az as-Shahab videó feliratával, (amit meg a NEFA Foundation-nél találtam meg) vagyis akárki rakta bele az Inspire-be a cikket, nem fordította le újra bin Laden szövegét arabról angolra, hanem csak kopipésztelte a meglévő fordítást. Ja, és említettem már, hogy ennél a cikknél kivételesen nincs az Inspire-ben hivatkozás, mintha első leközlés lenne?

A "Készíts bombát anyukád konyhájában" (Make a bomb in the kitchen of your Mom - 1. rész, 33. oldal) című cikk az "AQ chef" tollából elvileg a bombakészítésre oktatná a leendő terroristákat. De! Az AQ komolyan úgy szólna a követőihez, leendő (akár öngyilkos) terroristákhoz, mint egy taknyos kamaszhoz? Anyu konyhájában? És utána mi lesz, a kis terrorista fogja apu AK-47-ét, és elmegy terrorkodni, de szigorúan azután, hogy megcsinálta a házifeladatát? A bomba készítésénél  - részleteket nem írok - egy szimpla csőbomba összerakását magyarázza el. War Nerd-et idézve, egy csőbombának az egyetlen funkciója, hogy leszakítsa a készítője ujjait. Viszont két újabb találós kérdés: 1) mikor/hol használt az AQ utoljára csőbombát? 2) Ha nem azt használja, miért nem komolyabb robbanószerkezetek előállítását (lásd pl. a 2005-ös londoni merényletekben használt cuccot) magyarázza el?

Az Inspire egy kiváló konspirációs eszközt is ajánl a lelkes mudzsahidoknak, az Asrar al-Mujahideen (a mudzsahidok titkai) nevű titkosító programot, amivel titkosan lehet emailezgetni. Nagyon baba. Hogyan működik? Letöltöd (AQ shareware oldalról, gondolom), regisztrálsz felhasználónévvel és jelszóval (jó titkos legyen). A program két titkosítókulcsot használ, egy nyilvánost, és egy privátot, és mindkettő szükséges az üzenet megfejtéséhez. A nyilvános kulcsot minden regisztrált user lehívhatja a programmal a netről, de a privátot txt-fájlban az AQ-jelöltnek kell eljuttatni az üzenet címzettjéhez. Így a gonosz hitetlen titkosszolgálatok hiába férkőznek hozzá a programhoz, és szedik le a nyilvános kulcsodat, meg vannak vele lőve. Hacsak - és itt most egy merész gondolat jön - eleve magát a programot is ilyen szolgálatok írták, és teszem azt elő tudják állítani a privát kulcsot a nyilvános alapján. Ez nagyon ciki lenne.

Az újság persze figyelmeztet arra, hogy ezzel próbálkozik is az ellenség, de szerencsére a programnak van egy beépített verzió-ellenőrző funkciója(!), ami seperc alatt megmondja, hogy hamisított vagy valódi programot használsz. Zseniális, ugye?

Az 5. szám fő témája az arab világban lejátszódó forradalmi hullám,  természetesen AQ szemszögből. Külön rovat található benne az Inspire-ről megjelent véleményekről, melyek természetesen egytől-egyig komolyan veszik a magazint a kétkedés vagy kritika legkisebb szikrája nélkül. Az 5. részben már beindult a levrov is, Awlaki személyesen válaszol a "szeretnék dzsihádot indítani, de nem tudom, hogyan fogjak hozzá" jellegű kérdésekre, amolyan finom ráutaló jelleggel emlékeztetve az olvasót, hogy mi is a kiadvány célja, no meg a célközönsége.

Elszórt keresztény utalások

Mindkét általam olvasott számban szerepelnek kifejezetten az Újszövetségből átvett gondolatok, utalások. A Biblia és a Korán között vannak ugyan tematikus átfedések, de ezek nem tartoznak közéjük:

"You have your B52s, your apaches, your Abrams [sic!], and your Cruise missiles and we have small arms and simple Improvised Explosive Devices, but we have men who are dedicated and sincere, with hearts of lions. And blessed are the meek, for they shall inherit the world." (1. rész, 58. oldal)

"As to the contemporary condition of most people, it is that they practice some aspects of the religion such as praying and fasting, for the sake of Allah. And for some, they practice the religion for the sake of the tyrannical rulers, following them as to what they permit and forbid. Hence, if the rights of Allah and the rights of Caesar clash, then the rule would be Caesar’s". (5. rész, 47. oldal)

 

Konklúzió - Problem, AQ-fags?

Némileg konteósan összefoglalva a lehetőségeket:

1. Verzió - az Inspire lelkes "amatőrök" műve

Az Inspire mögött valóban jemeni AQ-tagok állnak, akik azonban az afganisztáni AQ-val és az AQAP vezetőségével csak közvetett kapcsolatban állnak. A szerkesztőség nagy része nyugaton felnőtt, de arab származású aktivista - mint pl. Awlaki - akik jó érzékkel vegyítik az AQ-hoz kapcsolódó ideológiai tartalmat az amerikai és európai közönség számára is könnyen emészthető megjelenéssel, de tényleges konspirációs- és harci cselekményekhez csak kevés érdemi tanácsot tudnak adni, mert ők maguk sem vesznek ilyenekben részt.

Thomas Heghammer - aki a megszámlálhatatlan firkásszal ellentétben komoly szakértője a témának - például azt írja blogjában, hogy a pakisztáni származású, Észak-Karolinában felnőtt , és jelenleg Jemenben bujkáló Samir Khan áll az Inspire mögött.

Mivel ők megtalálták a helyes utat (lásd a "Miért választottam az al-Kaidát" c. cikk, 5. rész 62. oldal, személyesen Awlakitól), úgy gondolják, hogy megfelelő ideológiai ráhatással még ezer és ezer követőt tudnának toborozni, akik a nyugat szívében a faék egyszerűségű terrorakciók kivitelezésével is komolyabb hatást tudnak elérni, mint a legprofibb katonai akció Jemenben. (Minta: 1. szerezz fegyvert, 2. ölj amerikaiakat) A merényletek végrehajtói úgyis (egyszer használatos) amatőrök lennének, nem is szabad túlbonyolítani a dolgukat, az egyszerű eszközöket és a várható csetlés-botlást és lebukásokat az angol nyelvű propaganda által elért tömegek puszta létszáma ellensúlyozná. 

2. Verzió - az Inspire nyugati titkosszolgálatok terméke.

Az amerikai és európai szolgálatoknak nem hogy fenyegetés, de óriási haszon egy ilyen netes újság. Egy elszánt, Afganisztánt/Jement/etc. megjárt mudzsáhid megérkezik Amszterdamba, hogy előkészítsen egy brutális terrortámadást? Jó eséllyel már a reptéren ráállítják a megfelelő embereket. Egy radikális hitszónok merényletek elkövetésére buzdít egy londoni mecsetben? Az MI6-nek megvan minden beszéde DVD-n a hallgatóság listájával együtt. De ha Jörgen Jörgensen svéd állampolgár egyszer csak úgy gondolja, hogy ő bizony AQ-s akar lenni, és robbantani fog, az szinte kivédhetetlen, sakk-matt helyzet.

Egy bökkenő van csupán: Jörgen Jörgensen civil, nem tud arabul, nincsenek meg a megfelelő kapcsolatai. Ha az AQ karrier lebeg a szeme előtt, akkor aranyat érne neki egy olyan kiadvány, ami angolul, szájbarágósan elmagyarázza, hogy hogyan válhat valaki a nulláról terroristává... Ha még híres AQ-sok kontaktját is megadják, ahol angol nyelven személyesen is lehet tőlük  érdeklődni a dzsihád csínjáról-bínjáról, az már maga a Paradicsom.

Az Inspire számaiban leírt "hasznos tudnivalók" a terrorizmushoz igencsak megkérdőjelezhetőek. Gagyi csőbomba az első részben, "hegessz pengéket a kocsid elejére, és hajts a tömegbe" a második részben, AK-47 használati útmutató az ötödik részben. Ez utóbbin látszik talán a legjobban, amikor katonai színű-szagú, de valós akciókhoz teljesen használhatatlan "tudást" ad át az Inspire. Egy amerikai wannabe-terroristának valószínűleg nem kell külön magyarázni egy gépkarabély helyes használatát, az USA-ban ugyanis egész komoly fegyverek legálisak. Egy EU-s állampolgár jóval nehezebben jut automata fegyverhez, és jó eséllyel akkor sem AK-hoz. Akik meg tényleg AK-val harcolnak az "igaz ügyért" Jemenben, Irakban, Afganisztánban, azok nem angol nyelvű internetes kiadványokat olvasgatnak.

Az Inspire-t amerikai titkosszolgálatok szerkesztik, esetleg európai kollegáik bevonásával. Tényleges AQ-propagandaanyagokat fordítanak le, átveszik azok stílusát, és aktívan buzdítják dzsihádra a potenciális gyenge láncszemeket, de gondosan ügyelnek arra, hogy  ne tegyenek közzé olyan információkat, melyek segítségével valaki egy valódi AQ-kaliberű merényletet is el tudna követni. Ha Jörgen Jörgensen ráharap a dzsihádista mázzal bevont csalira, akkor gyakorlatilag ő maga jelentkezik a szolgálatoknál, hogy "Helló, veszélyforrás vagyok!", ezzel a rengeteg munkát megspórolva nekik. Ha még konkrét tervei is vannak a terrorkodásra, azt megoszthatja az Inspire szerkesztőségével, ahonnan egyből a vizsgálati aktájába kerülnek, hogy majd a bíróságon bizonyítékként szolgáljanak.

Mégis hogyan egyeztethető össze a felkelések alapelveivel, Mao, Marighella, etc. műveivel a következő gondolat? - "Since group work can be easily shutdown do operations alone against the state!" (5. rész, 65. oldal)

3. Verzió - az előző kettő keveréke

Talán a legéletszerűbb azt feltételezni, hogy a fenti két elmélet egyszerre játszott szerepet az Inpire megszületésében. Az AQAP-ben valószínűleg vannak kettős ügynökök beépített emberek (lásd az Awlaki múltjával kapcsolatos kételyeket, de a szaúdiakhoz is elég sok "megtért" AQAP terrorista menekült), akik kiszivárogtatnak információkat. Egy terrorszervezet médiaügynökségének lenni is veszélyes dolog, de közel sem igényel olyan mértékű konspiratív tevékenységet, mint a fegyveres harc.

Awlaki és Samir Khan, a két amerikai expat feldobta az ötletet, hogy csináljanak egy új, stílusos, trendi angol nyelvű propaganda-újságot, és ki tudja mikor s hogyan, az ötletet eltérítették bizonyos szolgálatok a saját céljaikra a GWOT jegyében. A jemeni szerkesztőség még mindig az ideológia iránt elkötelezett lelkes aktivistákból áll, de az "utógondozás" már Washington D.C-ben folyik.

Mi a tisztelt olvasóközönség véleménye? 

29 komment


| More

Címkék: összeesküvés terror al kaida propaganda

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr242832983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monarch (törölt) 2011.04.24. 10:20:33

Haha, erre nem is tudom, mit mondjak. A blessed are the meek azért elég amatőrnek tűnik, tehát vagy a nagyon hülyékre hegyezték ki az újságot, vagy pedig a titogszatos szógálat nagyon amatőrökből áll.

Én egy negyedik verzióra tippelek: szimpla médiahekk, valami pihent agyú akárki szabadidejében kitalálta és megcsinálta, mert jó heccnek tűnt. Esetleg (valószínű) később (illetve inkább előbb, mint később) megtalálták őt az amerikai (és egyéb) titokszatos szolgák is.

Monarch (törölt) 2011.04.24. 10:22:37

Nem jelent meg a hozzászólásom? Szóval csak annyit írtam, hogy én a negyedik verzióra tippelnék, szimpla médiahekk. :) Persze valszeg idővel (kb. két nap alatt) a titogzatos szolgák is megtalálták a tettest, de valszeg a kihallgatáson veszélytelennek tűnt, ezért mondták neki, hogy nyugodtan folytassa csak, és azóta az egész tevékenységét szemmel tartják, hátha horogra akad Jörgen Jörgensson.

Kullancs1983 2011.04.24. 11:15:26

Hát, a magam részéről a második és a harmadik verziót támogatnám... Talán a harmadikat kicsit jobban. Mert nem igazán világos, hogy hol vannak olyan muzulmán fiatalok, akiknek szükségük lenne ilyesmire, hajlanának is terrorcselekmények elkövetésére, de mégsem állnak kapcsolatban senkivel aki kapcsolatban állna egy akármilyen terrorszervezettel? És ha már eddig meg tudták oldani, hogy a terroristajelölteket tényleg kiképezzék, akkor nem értem hogy most miért ne tehetnék? Lehet hogy tényleg csak valami unatkozó "értelmiségi" műve? Ahhoz képest elég sokat strapálja magát vele...

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.04.24. 12:39:35

Egy ilyen kaliberű netes újság kiadása kb. két óra munka. Teljesen kizárt, hogy azt a célt szolgálná, amit hirdetnek, mert nem alkalmas rá, mint az a "Magyar Vizsla", vagy mi a fene.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2011.04.24. 12:50:16

Metropol színvonalú, ingyenes terrormagazint mindenkinek! Kétségbe vonom az erős titkosszolgálati jelenlétet, mert merem feltételezni, hogy nekik azért kifinomultabb módszereik vannak. Ez valóban egy rakás amatőrre vall, és még nagyobb kupac hülyére. Ezeket a remek fogásokat (átlapozva Osama környezettudatos esszéit) valószínű azok veszik komolyan, akik megragadtak a Buci Maci szintjén.

Ez meg csak úgy eszembe jutott:
www.youtube.com/watch?v=EHEk_kaXmTk

tudi 2011.04.24. 13:47:06

Szerintem ez vagy valami vicc, vagy totál idóta, de lelkes amatőrök. Ha titkosszolgálatok állnának mögötte, akkor (bármelyik is legyen az) azokra nézve szégyen.

Merty 2011.04.24. 13:52:30

1. A versek és egyéb (általában elég béna) dalok (nasheed-ok) elég népszerűek a dzsihadisták körében...
2. A privát kulcsot fölösleges elküldeni, ahhoz kell a jelszó, az csak egy üzenet titkosításának feloldásához kell. De igen, terroristáéknál probléma, hogy a program valaki ’’rossz’' verzióját szokta terjeszteni...(De a németek állítólag már dolgoznak egy biztonságosabb programon. Majd meglátjuk :) )
3. Nincs olyan, hogy AQ shareware oldal...különböző hétköznapi filesharing-oldalakra szokták a cuccot feltölteni, aztán a linkeket küldözgetni
4. Samir Khan már publikált egy magazint Jihad Recollections néven ezek előtt, hasonló színvonallal.

A ti pontjaitokból meg inkább a 3-ast tartom valószínűnek, bár fene tudja...

2011.04.24. 18:46:26

További rovatok: öltözködési tanácsok mudzsahidoknak - "Légy trendi a tavaszi dzsihádszezonban", tech - a legjobb iPhone és Android appok fenyegető videók készítéséhez és Ubuntu Linux Muslim edition ismertető, Ahmet Effendi lelki levelesládája, valamint félhold-rejtvény és recept a dszihádista-feleségek számára ésatöbbi ésatöbbi.

Szóval leginkább médiahekk-szaga van a dolognak.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.04.24. 19:14:20

@Merty:

Nasheedok között vannak egész jók harci indulók is. De azért más kategória egy tinglitangli verset fabrikálni pl. Szalahaddinről.

"németek állítólag már dolgoznak egy biztonságosabb programon"

Que?

@ifsz: @Monarch:

Médiahekk? Az a tévében, újságokban, interneten előforduló sült hal? :)

2011.04.24. 20:26:29

@SchA: Csakis paprikás lisztbe forgatva, olajban kisütve, ecetes paprikával és kenyérrel :)

Merty 2011.04.24. 22:06:15

@SchA: Nem azokra gondoltam, hanem az angol nyelvű imitációkra, bocs az általánosításért. Pl. a már börtönben ülő Emerson Begollytól: www.flickr.com/photos/binyamine/4712040615/ Vagy ez: blip.tv/file/3643276 Vagy a nemrég megjelent Omar Hammami-s 2Pac-plágiumok.
A proprammal kapcsolatban is hülye voltam, összekevertem valamit, nem a német fórumokon olvastam, hanem az AMEF-en. ''I would like to inform you that some blessed brothers are working on two highly secured applications that will grand privacy and will provide security for a user that is not yet seen. It's completely open source and anyone can see how it works without that making it possible to put a tap on it or break the encoded packages. As soon as it's finished they will release it through trusted channels. This will grand 100% privacy for the Ummah. Insha'allah.'' Open source = bárki belekontárkodhat és terjesztheti saját verzióját. LOL.

deuscreator 2011.04.24. 22:23:22

Remek konteó, én mindhármat lehetségesnek tartom.

Csak azon csodálkozom, hogy Tiboru nem kommentelt még.. :-)

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.04.24. 23:42:41

@Merty:

Te jó ég... Ezek nagyon ótvar szerzemények!

Btw AMEF-et hobbiból olvasgatsz?

ygan111 2011.04.26. 10:48:00

Monarch kolléga negyedik verzióját tartom esélyesnek. AQ anyagnak haszontalan, titkosszolgálatinak pedig átlátszó + azért erősen kíváncsi lennék, mint provokáció hogyan állná meg a helyét egy bíróságon... Olyan komolytalan az egész. Egy molotov koktélt kb. mindenki meg tud csinálni és veszélyesebb, mint egy ilyen erősen önveszélyes csőbomba :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.04.26. 20:32:47

War Nerd is most írt az AQ-ról, ha egyáltalán még létezik AQ...

exiledonline.com/wn-37-is-there-an-al-qaeda/

bullseye 2011.04.27. 21:49:55

A Jézus idézet ugyan fura, de egy hithű muzulmán ismeri az Ó és Új testamentumot, és elismeri prófétaként Ábrahámot, Mózest és Jézust is (és őket sem szabad ám lerajzolni...)

Különben is, ha a terrorista hülye lenne, ha ilyet írna, akkor a szuperszakértő CIA hamisító-brigád is talán meg tudja ugrani ezt a szintet.

Kullancs1983 2011.04.28. 04:34:57

Tényleg, mi van, ha valójában egy neokon irányultságú középnyugati önkéntes csoport (afféle "őrszemek", amikből bőven van arrafelé) hülye próbálkozása?

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.04.28. 18:32:48

@bullseye: @Kullancs1983:

Szvsz a legegyszerűbb magyarázat az, hogy az Amerikából érkezett AQ-sok, mint Awlaki és Khan úgy gondolják, hogy megnyerőbben hangzik a nyugatiaknak szóló prop. ha egy-egy elszórt keresztény utalást is beleszőnek.

Persze ez csak feltételezés részemről.

ygan111 2011.05.02. 09:03:43

Szívesen olvasnék valami kis okosságot tőletek Bin Laden haláláról - főleg annak komolyabb és kevésbé komoly hatásairól!

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 13:11:25

@ygan111:

Miből gondolod, hogy annak akár kevésbé komoly hatásai is lesznek? Realisztikusan szemlélve ő mégis mekkora szerepet játszhatott az AQ vezetésében, a terveinek kidolgozásában, a finanszírozásban? Feltéve, ha tényleg ő halt meg, és nem átverés az egész?

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 18:34:52

@ygan111:

Nézd, szvsz bin Laden halálának össz 1 érdemi hatása van: Egy (fő)okkal kevesebb lett, amivel az amerikai közvélemény számára meg lehet indokolni az afganisztáni háborút.

ObL életének utolsó szakaszában inkább volt spirituális vezető mint tényleges gerilla/terroristavezér. Eszmei iránymutatása fennmarad a neten, emlékével/kultuszával együtt.

Az AQ egy franchise, a világ különböző részén operáló AQ szervezetek legfeljebb ideológiai iránymutatást kaptak cserébe a jól bejáratott névért, de nem parancsokat vmi AQ-főparancsnokságtól.

A tálibok köszönik jól vannak, éppen belefogtak a szokásos tavasz offenzívába, és nem fognak megállni, mert ObL megmurdelt. A tálib mozgalom =/= AQ.

Az AQ megtorlás is elég valószínűtlen, mert - és erről War Nerd pont nemrég írt - a magja az a szervezet, ami nem képez tartalékot, hanem rövid távon bevet mindent, amivel pusztítást okozhat.

Lesznek támadások Irakban, Afganisztánban, esetleg Jemenben, Algériában, amire azt mondják, h "bosszú Oszama haláláért" de semmi a szokásosnál durvább.

Újabb 9/11 a vezér halála miatt kvázi esélytelen, mert ha tudtak volna vmi komolyat csinálni az USA-ban v Európában, már megtették volna. Mert mindig mindenhol megtették, amire képesek voltak.

Az ISI meg sáros. De ezt eddig is lehetett sejteni.

Röviden, fejből ennyi.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 18:50:45

Ha ugyan tényleg ő és tényleg most halt meg (de a tényleges afg. harcok tekintetében ez marhára semmit sem számít)

Egyébként elég gyanús, h máris a tengerbe is temették a testet, mert nem akartak szentélyt/zarándokhelyet csinálni belőle WTF? Ez nagyjából példátlan eljárás.

Már egész szép wiki-cikke van a halálának:
en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Osama_bin_Laden

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 18:56:13

Mellesleg a neten fent lévő kép a halott bin Ladenről elvileg egy régi hamisítvány. Tudna vki linkelni egy friss, mostani képet a tényleges holttestről?

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 19:02:32

No persze ha tényleg fejlövéssel végeztek vele, akkor a hulla elég 18+ kategóriás módon nézhetett ki, és nem akartak negatív médiavisszhangot miatta...

Monarch (törölt) 2011.05.02. 19:51:23

@SchA: Jopar naci vezeto hamvait is szetszortak, ha jol tudom, talan Hitleret es Himmleret is.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.05.02. 20:47:18

@Monarch:

De nem haláluk után 24 órával, nélkül h független forrás is látta volna a holttestet.

Különben is, Hitlerből mintha maradt volna egy darabka a szovjeteknél

Monarch (törölt) 2011.05.03. 00:33:56

@SchA: Ez igaz, úgy értettem, hogy a tengerbe vetés nem példátlan önmagában.
süti beállítások módosítása