Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház CII. - Lehetetlen küldetésÜdvözöljük minden kedves hallgatónkat! Mikor az első világháború szóba kerül, viszonylag keveseknek szokott eszébe jutni a katonai igazságszolgáltatás vagy Stanley Kubrick neve, míg az emberek életét...
  • KatPol Kávéház CI. - Cultural enrichmentŐszintén szólva tőlünk egy fejvakarásnál többre aligha futotta volna eddig, ha meg kell neveznünk akár egyetlen filmet is (vagy bármi mást), amely az amerikai FBI testületét mint egy...
  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Olaszok állták a számlát...és franciák fizettek meg érte?

2009.10.18. 08:00 NagyH

Kezdjük az elején. Történt még 2008 júliusában, hogy az Afganisztánban állomásozó francia kontingens átvette a fővároshoz közeli Sarobi körzet irányítását az olasz erőktől. Sarobi, már csak a fővároshoz való közelsége miatt is, a békésebb területek közé volt sorolható (bár ott-tartózkodásuk alatt az olaszokat több támadás is érte). Ezért is volt annál nagyobb a légi fedezet, nehéz fegyverzet és tartalék lőszer nélkül flangáló, francia ejtőernyősökből álló őrjárat meglepetése 2008. augusztus  18-án. Egy több mint 100 fős, masszívan felfegyverzett csapat ütött rajtuk, az eredmény: 10 halott és 21 sebesült francia, valamint protokollfotók a zsákányolt ruhákkal és fegyverekkel pózoló felkelőkről (ld. alant) - az egész kínosan emlékeztet egy réges-rég, egy messzi-messzi országban lezajlott incidensre.

Ámde a dolog nem emiatt vált aktuálissá. A napokban több helyen is megjelent egy hír, mely magas rangú NATO-forrásokra hivatkozva állítja, hogy a relatíve nyugodt helyzet egy dolognak volt köszönhető: annak, hogy az olasz titkosszolgálat az utóbbi hónapokban súlyos dollárkötegekkel támogatta meg a helyi ellenállást, hogy ugyan hagynák már békén a fiúkat... Csakhogy amikor a körzet irányítását átvették a franciák, az olaszok diszkréten elfelejtették őket tájékoztatni erről. Így az olaszok távozása után persze hiába várták a pénzüket a helyi hadurak, akik vélhetően egyre türelmetlenebbek lettek. A szerencsétlenül járt őrjárat pedig „katasztrofálisan rosszul mérte fel a fenyegetéseket”… Azt azért hozzá kell tenni, hogy a különféle kormányügynökségek, segélyszervezetek és fejlesztési programokban érdekelt nem kormányzati szervezetek rendszeresen fizetnek némi prémiumot a helyi erőknek, hogy ha mást nem, legalább azt várják már meg, amíg lefut egy-egy projekt és csak után robbantsák fel a hidat, vagy ami éppen épült. Ez mindkét fél részéről teljesen logikus is, hiszen az NGO-k szinte teljes mértékben ki vannak szolgáltatva, a tálibok (vagy akárki) meg könnyű pénzhez jutnak. Viszont ez lenne az első eset, már ha bebizonyosodik, hogy harcoló NATO-erők vagy titkosszolgálatok közvetlenül bizniszeltek a támadások szüneteltetéséről. Értem  én, hogy gyors eredmények kellenek meg minden, de ez a pénzeszsák-taktika valószínűleg Irakban sem válik be….
 

A NATO, az olasz és francia kormány természetesen hevesen tagad, a helyi tálib és Hizb-e-Iszlami vezetőség pedig látványosan bólogat, ami megint csak mindkét részről érthető. A sztori azonban mégsem egészen kerek. Könnyen lehet, hogy a franciák maguknak köszönhetik az egészet: egyrészt valószínűleg voltak bizonyos információik amelyeket hogy, hogy nem, figyelmen kívül hagytak (pl közvetlenül az őrjárat indulása előtt a két tolmács hirtelen nem volt sehol) másrészt súlyos taktikai és logisztikai hibákat vétettek az előkészületek során (mert „majd mi megmutatjuk a bunkó NATO-nak hogy kell a helyiek bizalmát megnyerni”).

Ennek fényében akár ellenséges propagandának is tekinthetnénk az egészet.  Csakhogy időközben az USA is elismerte (amit kezdetben, a diplomáciában szokásos módon nem erősítettek és nem is cáfoltak meg), hogy a táliboknak fizetett kenőpénzek kérdése bizony felmerült tavaly, az olaszokkal folytatott tárgyalások során. Azt persze nem közölték, hogy miféle pénzekről is van szó, illetve azt sem, hogy ez csak afféle tájékozódás volt, vagy tiltakozás és letolás… 

22 komment


| More

Címkék: afganisztán franciák olaszok knn hearts and minds

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr241457199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.10.18. 11:52:07

ha besenyő pista bá ma szólna pár szót a hülyeségről (www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM), biztos ezzel a stratégiával kezdené. annak mi értelme van, hogy mi fizetjük a robbanóanyagot az általunk épített híd felrobbantásához?

NagyH · http://katpol.blog.hu 2009.10.18. 12:17:57

@Radio Free Aberrania:

Nos, a lánc elején álló donorok vagy úgy általában az Afganisztánban elérendő célok szempontjából tényleg nincs sok értelme.

Viszont gondold végig ezt: viráglelkületű segélymunkás vagy, egy valag pénzzel, ugyanakkor biztonsági szempontból egy szál f*szban a Pandser-völgy közepén, lelkesen ápolgatod az ottani civileket, építed az iskolákat, stb. Egy szép napon eléd áll néhány nem túl szimpatikus, ám annál határozottabb szakállas pofa és közlik veled, hogy választhatsz: most azonnal elszedik a pénzed és esetleg le is lőnek/elrabolnak még több pénzért (mint történt az pl két éve egy csapat dél-koreaival), vagy némi százalékért cserébe nyugodtan befejezheted/folytathatod a munkádat, a helyieknek ettől kicsit jobb lesz, a téged pénzelőknek lejelented hogy mission accomplished, mindenki örül. Hogy mi történik miután hazamentél, az meg már nem a te dolgod.

A híd példája egy szélsőségesen abszurd, bár ha jól tudom valós eset, ennek igazából akkor van jelentősége, ha egy szervezet hosszabb ideig szándékozik egy veszélyesebb területen tevékenykedni.

A civilek szempontjából tehát ez végül is egy rövid/középtávon racionális döntés (drágábban és korlátozottabb eredménnyel működnek, de még mindig jobb, mintha egyáltalán nem). Az ISAF szempontjából már kevésbé.

Crouch 2009.10.18. 13:02:31

Elég szánalmasan hangzik hogy a mindenható NATO csapatainak helyi hadurakat kell lefizetnie, hogy ne támadják meg a csapataikat.

Mondjuk abból a szempontból meg racionális, hogy ez olcsóbb valószínűleg, mint még több katonát, nehézfegyverzetet, légierőt odavinni és ott tartani és ha nincsenek veszteségek akkor a hazai közvélemény sem sír, a NATO-nak meg el lehet mondani hogy mi mekkora rendet tartunk. Kár hogy csak rövidtávon működőképes stratégia....

Egyébként várom már azokat a híreket, amiben leleplezik az Afganisztánból USA-ba, Európába drogot szállító katonákat.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.10.18. 21:11:27

@NagyH: a húsdarálóban dolgozóktól nyilván racionális, de a fejesektől nem. ha a saját pénzünkön fegyverezzük fel az ellent, akkor ebből a szovjetek kalandjához hasonló szopás lesz.
(mondjuk erre lehetett gyanakodni az első gijoe érkezése előtt is...)

balkanfanatik (törölt) 2009.10.18. 21:12:08

Erről eszembe jut az a jelenet a "Shake hands with the Devil" c. filmből, amikor az Interahamwe emberei ki akarják nyírni a tutszi miniszterelnököt, oda is mennek a rezidenciához, az ott posztoló rettenthetetlen ENSZ-békefenntartók meg miután "dont fire unless you fired upon" parancsot kapnak, végignézik ahogy a hutu milicisták elveszik a fegyverüket és fejjel lefelé hasrafektetik őket egy félreeső sarokban, h elvégezhessék a melót... :D

Monarch (törölt) 2009.10.19. 13:29:45

@Radio Free Aberrania: A szovjetek ugyanezt a taktikat uztek, fizettek a hadurakat, aztan valahogy nem muxott... :)

gaborov 2009.10.19. 16:36:27

Hali. Jo iras, mint mindig errefele.
De ez a sztori, beszaras!!!! :)))))))))
Merthogy egy szerencsetlen civil kifizeti a kenopenzt, okes. DE, hogy ezt kormanyok muveljek, LOOOOOOOL. Akkor miert mennek oda? Csak a PR miatt? LOL.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.10.19. 17:08:06

Kedves Barátaim az Úrban!

Meg vagytok lepődve az ilyesfajta bizniszeken? Akkor tessék a Templomosok történetét és Sven Hassel könyveit olvasgatni. Barátság és biznisz az ellennel örökzöld téma ott, ahol a harcmezőn akár egy pillanatra is előmászik a józan ész.

Állítólag a templomosok is annyira jól kijöttek a muszlim elleneikkel (kereskedelem, technológia és tudományos transzfer), hogy bizonyos időszakokban már igen-igen vonakodva tettek eleget a pápa vérrontásra sürgető szavainak és ha eleget tettek, néha az ütközetnek eléggé megrendezett jellege volt, de olyannyira, hogy még Rómából is nézve kilógott a ló láb.

Sven Hassel történetei közül pedig az egyik kedvencem, mikor az orosz fronton megállapodtak Ivánékkal, hogy menetrendszerűen mikor lövöldöznek, na nem egymásra, hanem egymás irányába, csak hogy a fejesek hallhassák, hogy azok a századok nagyon teszik a dolgukat. Egyébként meg nyomták a pornókártya-, pia-, kaja-, fegyvercsere és egyéb projekteket.

Lárifári, pénz beszél, kutyaszar táncol...

Crouch 2009.10.19. 21:12:29

A templomosok inkább voltak kereskedők és bankárok akik a saját érdekeiket fegyverrel védték, semmint katonák, Sven Hassel művei pedig élvezetesek, csak sajna nem hitelesek. Más amikor egymással szemben álló emberek nem akarják egymást feltétlenül megölni és frontbarátságokat kötnek és más ha a hadügyi vezetés szabotálja a szövetséges kötelezettségek teljesítését.

Monarch (törölt) 2009.10.19. 22:20:45

@Első Osztályú Huszárkapitány: Sven Hassel nem hiteles. Talan neha lehetett ilyesmi a haboruban, foleg talan az elso vilaghaboruban, de azert nem volt jellemzo.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.10.20. 10:25:42

Amennyi pénzt az Afganisztáni projektbe ölnek, ahelyett, hogy kb. a feléből mindenkit lefizetnének, hogy maradjanak nyugton. Még anyagilag is jobban járna a NATO, az eredmény meg rosszabb úgy se nagyon lenne... :)

sorhajóhadnagy 2009.10.20. 16:50:54

És azt honnan lehet tudni, hogy a helyi fejlesztési/humanitárius programokba bevont elöljárók, törzsi vezetők, kormányzósági hivatalnokok, amennyiben nem kapják meg a nekik járó baksist, eljárnak tálib/felkelő/szabadságharcos/terrorista/bűnöző (nem kívánt rész törlendő) érzelmű rokonaiknál egy kis pedagógiai jellegű fenyítő akció érdekében? Szvsz a fejlesztési pénzek megfelelő arányú lenyúlása ugyanolyan bevett gyakorlat lehet arrafelé is, mint, ugye tudjátok, a világ fejlettebb régióiban. Leben und leben lassen, és ehhez vajmi kevés köze van a nationbuildingnek. Egyébként való igaz, a szovjetek afganisztáni kudarcának oka éppúgy az volt, hogy a nyolcvanas évek közepének olajáresése miatt elfogyott a pénz, és a törzsfőnökök türelme is. Ha a Szovjetunió tudta volna még pumpálni a lóvét Nadzsibullah kormányának, sokkal tovább kitarthatott volna. Így is milyen szép szocreál lakótelepeket lőttek szét Kabul hosszú ostromában...

Balaint 2009.10.21. 19:01:20

NagyH

Jó a sasod! 40K CCG megvan, vagy a tabletopot nyomod?

delvideki 2009.10.23. 17:32:43

@ Első Osztályú Huszárkapitány 2009.10.19. 17:08:06

véRRontásra...LOL...
Freudi elírás? :)))

Viktus 2009.10.24. 20:29:00

@szs.:

Na jah főleg, hogy az afgán nem nagyon izgul rá a kukorica termelésre a drogban nagyobb pénz van na meg a drogon kívül más piacképes afgán termék nincs.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.10.26. 17:15:49

@delvideki:

Ha már templomosok, akkor a véRRontás nem is freudi elszólás, de ha Sven Hassel nem hiteles - na jó, nagy mesélő az öreg, de szerintem legalább 20-30% igaz abból, amit leírt - akkor valószínűleg az sem, hogy a templomosok buzik voltak... tudjátok két fickó egy lovon, összesimulva... ;-)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.10.27. 23:23:35

@Viktus:

Érdekes hír, de ebben ugyebár a harcot FELADÓ tálibok díjazásáról van szó...nem elhanyagolható különbség...

Viktus 2009.10.28. 14:45:37

@Rammjaeger83:

Az olaszok is a harc feladásáért fizettek :P nem is harolásztak addig míg a pénz tartott.

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2009.10.30. 13:37:54

@Crouch:

Abban igazad van, hogy a Templomos Lovagrend idehaza Európában valóban pénzügyekkel foglalkozott, (ill. ők tették le a mai bankrendszer alapjait), ezáltal felettébb meggazdagodott, így ki is vívta egyes uralkodók irigységét, rosszindulatát. Ez okozta a vesztüket 1307-ben. A harctereken azonban fanatikus bátorsággal és szervezettséggel harcoltak, gyakran az utolsó emberig. A szentföldön ők voltak a keresztes hadak elit alakulata. Például magyar vonatkozásban, a muhi csatában:
„A templomos lovagok, Kálmán herceg és Ugrin érsek dandárjaikkal kétségbeesett hősiességgel harcoltak, de a templomosok mind egy szálig elestek, Kálmán és Ugrin súlyosan megsebesülve kénytelenek voltak visszavonulni…”
„A templomosok komolyan részt vettek a harcokban a tatárjárás idején, a muhi csatában azonban nem bírtak a túlerővel, és mesterükkel együtt mindannyian odavesztek.”
hu.wikipedia.org/wiki/Muhi_csata
hu.wikipedia.org/wiki/Templomos_lovagrend

Az olaszok „taktikáját” meg finoman szólva is „érdekesnek” tartom, ennyi erővel akár fordítva is foghatnák a fegyvereiket. Az eredmény hosszabb távon kb. ugyanaz.

Viktus 2009.11.18. 00:51:54

Brit hagyomány, hogy a londoni Lord Mayor novemberi díszvacsoráján a kormányfő beszédet mond külpolitikai elképzeléseiről. Gordon Brown miniszterelnök hétfő este bejelentette: javasolja NATO-konferencia összehívását arról, hogy miként lehet teljes mértékben átadni Afganisztán irányítását a helyi kormányzatnak. Közben a brit hadvezetés anyagi erőket biztosít, hogy megvesztegetés útján vegyék el a tálibok harci kedvét.

www.inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-315887
süti beállítások módosítása