Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXXII. - Megnyerték, de mégis meghaltakA spanyol polgárháború immár visszatérő témává vált nálunk (lásd az 53. adást). Sokan mindössze néhány mondatban leírják a konfliktust, mint a világháború egyik előjátéka, miközben az igencsak...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Teheráni deathmatch

2009.06.15. 09:00 SchA

Forrong a perzsa nemzet, tüntetések Teheránban és a többi iráni nagyvárosban, recseg-ropog az iszlám köztársaság. Az ember óhatatlanul is arra gondol, hogy vagy az amerikaiak, esetleg izraeliek támogatásával összehozott újabb "színes forradalmat" lát, ezúttal a volt szocialista blokkon kívül, vagy Ahmadinedzsád és bagázsa vette túl pofátlanra a figurát a választás lenyúlásánál. Ugyanis a pénteki választást ránézésre sok mindennek lehet nevezni, csak épp kóser halalnak nem.(folyt.=>)

Pénteken az iráni nép az urnák elé járult, méghozzá igen komoly, 84%-os arányban, s leadta szvazatát az általa preferált elnökjelöltre. Győztesként mindenki nagy meglepetésére Ahmadinedzsád jött ki a szavazatok 62,63%-val (24,527,516 szavazat), messze maga mögé utasítva fő riválisát Mir-Hussein Mousavit (13,216,411 szavazat, összesen 33.75%). A meglepő eredményt sokan annak tulajdonítják, hogy míg Teheránban és a többi nagy városban a reformer Mousavi a népszerűbb, főleg az ifjúság köreiben, addig a vidéken az egyszerű, egészséges népi gondolkodású milliók Ahmadinedzsád mögé sorakoztak fel, és hát ők nem jelentek meg korábban a közvélemény-kutatásokban, amik Mousavi győzelmét jósolták.

Ezzel az egyszerű magyarázattal azonban van pár probléma. Sőt, igazából rengeteg probléma, ahogy azt Juan Cole, Közel-Kelet szakértő elég jól összefoglalta a blogján. Néhány felvetése szabados fordításban:

- Az azeri területeken is Ahmadinedzsád volt a befutó, aki Tabrizban, a tartományi fővárosban is 57%-ot kapott, holott Mousavi azeri származású és az azeriek mindig is masszívan a saját jelöltjeiket támogatták, mindegy milyen választás volt.

- Teheránban is 50%+ ért el Ahmadinedzsád, pedig a nagyvárosokban, különösen a fővárosban egyértelműen Mousavi volt előnyben.

- Ahmadinedzsád nagyjából ugyanolyan arányban nyert mindenhol szerte az országban, habár az etnikai és tartományi különbségek eddig mindig tükröződtek a választási eredményekben.

- A választási bizottságnak csak 3 nap után kellene hivatalosan győztest hirdetni, addig  van idő a szabálytalansági ügyeket is valamennyire kivizsgálni. Most ezt a három napot kihagyták, és személyesen Ali Khamenei, a "Vezér" erősítette meg, hogy a választással minden rendben, Ahmadinedzsád nyert, fogadja el mindenki az eredményt, ennyi, kész.

- A 84%-ban már igen sok női szavazó is benne van - ők is a keményvonalasabb Ahmadinedzsádra szavaztak volna, aki  igyekezett a jogaikat visszanyesni?

És a kétségeket még lehetne sorolni. Emiatt sokan úgy gondolták Iránban, hogy a pofátlanságnak is van határa, és az utcára vonultak, de miután Khamenei is benne van a dolgoknak kavarásában, kevés az esély, hogy a tüntetők bármit is elérnek. (békés úton) Az iráni média (IRNA, PressTV) próbálja agyonhallgatni az eseményeket, és a külföldi tudósítókat is korlátozzák, vagy egyenesen kitiltják az országból. Szerencsére a XXI. században már minden civilizált környéken ott vannak a kézikamerák, mobilok, és hiába próbálják letiltani Iránban a különböző videomegosztó oldalakat, azért a proxy fogalma arra sem ismeretlen.

BBC Riport

Tömegtüntetés

 "Margh bar Dictator" - Halál a diktátorra! 

 A rendőrök ütik a népet

A nép meg visszaüt

Ezek a motoros rendőr riot-control egységek nagyon ott vannak, egy vezeti a kis crossmotort, a másik mögötte ül, és gumibottal üt minden útjába kerülőt. Apropó, emlékszik még valaki a 2006-os magyar tüntetéseken elterjedt a pletykára, miszerint izraeli/orosz/román/stb. rendőröket hozott be a kormány, mert ők lelkiismeretfurdalás nélkül odacsapnak a tömegnek? Na, Iránban most hasonló hírek terjengenek arab (iraki, libanoni) verőemberekről. Úgy látszik a meggyőzősés, hogy a sajátjai ellen az ember nem alkalmaz erőszakot, egyetemes.

Tüntetéseket jelentettek Teheránon kívül Tabrizból, Iszfahánból, és egyéb nagyvárosokból is, amik előreláthatóan folytatódni fognak, a rendőrség és a baszij pedig igyekszik szétverni kordában tartani őket. Mousavi a "békés tüntetések" folytatására szólított fel, és hivatalosan is kérelmet nyújtott be a választási eredmények megsemmisítéséért és új választás kiírásáért. Egyébként annak ellenére, hogy az iráni PressTV ezt tagadta, elég sokan tudni vélik, hogy Mousavi házi őrizet alatt áll, és 100+ ellenzékit (politikust, és nem egyszerű tüntetőt) letartóztattak. A RUMINT kategóriás hírek még komolyabb összeesküvést sejtetnek. Állítólagos, minisztériumi belső emberek által kiszivárogtatott adatok a valós választási eredményekről (hiteles alátámasztás nincs, illik igen erős kétkedéssel kezelni!):

Szavazásra jogosultak: 49,322,412
Leadott szavazatok: 42,026,078
Érvénytelen szavazatok: 38,716
Mir Hossein Mousavi: 19,075,623
Mehdi Karoubi: 13,387,104
Mahmoud Ahmadinejad: 5,698,417
Mohsen Rezaei: 3,754,218

Ha nem is a konkrét számokban, de arányaiban ez az adat pár helyen felbukkant (ettől persze még lehet a forrása ugyanaz az egy ember - vagy titkosszolgálat). Ez az eredmény igencsak cumi lenne Ahmadinedzsádnak és a konzervatívoknak, mert azt jelentené, hogy két reformer jelölt versenyezne a második fordulóban, nekik meg, nos, egy magyar politikus szavaival élve azt üzente a nép, hogy menjenek az ayatollahhal együtt a pics*ba. Ezen kívül jól értesült emberek tudni vélik, hogy Rafszandzsani már méri fel az erőviszonyokat és gyűjti a szövetségeseket Khamenei leváltásához. (ez megint RUMINT, az előző kitételt itt is tessék alkalmazni.)

Akár sikeres színes - esetünkben zöld - forradalom, akár újabb Tiananmen lesz a vége, a szerkesztőségünk már bekészítette a pattogatott kukoricát, mert ha a térség meghatározó államában, a két háborús zóna között fekvő, még stabil területen elszabadulnak az események, az biztos látványos lesz. (Rendszeres update maguktól az iráni nép fiaitól az IranDefence oldalán, fotók a TehranLive blogon, és persze várunk egyéb helyi forrásokat a kommentekben)

171 komment


| More

Címkék: irán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr791184832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2009.06.18. 17:52:48

@mark renton: Ja és az már csak hab a tortán, hogy ha mindezeket a képtelen lépéseket megtenné Irán, akkor 5 éven belül nagyhatalom lenne. Mitől? Mert önként lemond a nagyhatalmiság minden eszközétől és meghunyászkodik a nyugat előtt?

saul 2009.06.18. 18:47:23

@Tilikov:
Bármit tesz Irán, mindenképpen katonai kezelés a cél. Ha van sapka, ha nincs füstszürös... A dúsítás jópofa dolog, hivatkozási alap, casus beli, a plebs kajolja, ha megnyitnák a Kövágószöllöst, hétfötöl Magyarország is dúsithatna. De Magyarország szétpiszkálásához már nem kell ürügy... rendben folyik.

.Gregor. 2009.06.18. 20:05:21

@Alal: Isteni segítséggel magyarázni a választási eredményt nem a racionalitás hiányát, hanem csak jó humorérzéket jelent. Tudják ők nagyon jól mi az igazság, de azt ugye mégse szokás nyilatkozni, hogy "kreatívan" számolták össze a szavazatokat. :)

Az iráni vezetésben az emberek vannak annyira jó politikusok, hogy bárhol megállnák a helyüket nyugaton is, csak ők otthon Iránban az egészet bevonják vallásos mázzal, hogy igazodjon a helyi szokásokhoz.

Bögöy (törölt) 2009.06.19. 08:52:34

Gondolkodtam ezen. 99%-ra veszem, hogy tenyleg elcsaltak, de azert adjunk eselyt a maradek 1%-nak:

- azeri teruleteken Hamenei (aki szinten azeri) szava lehet, hogy tobbet ert, mint Muszavi szarmazasa

- Teheran - oke, de hat franc se tudja, hogy valojaban mennyi az annyi. 2002-ben az MSZP/SZDSZ nyert Budapesten, megis konnyuszerrel volt tobbszazezres Fidesz-tuntetes. Valami hasonlo jelenseg (a fiatalok, tuntetesre hajlamosabbak, kozvelemenykutatok altal jobban elerhetok kozott nepszerubb Muszavi vs. osszessegeben nepszeru Ahmedinedzsad)

- orszagosan azonos aranyban nyeru Ahmedinedzsad - ez lehet veletlen furcsasag is

- gyors eredmenyhirdetes - mi van, ha Hamenei-ek elore tudtak arrol, hogy Muszavi nem valasztast, hanem szines forradalmat akar nyerni? Azaz puccsra/forradalomra szamitottak. A tuntetessorozatot, twittert, stb. elore megszerveztek. Igy Hamenei-ek lepeskenyszerbe kerultek, ugy gondoltak, egy extrem gyors eljarassal talan konnyebben nyeregben maradhatnak.

- a noi szavazok meg siman lehetnek iszlam radikalisok. Az USAban pl. a feminista mozgalom kozepen a hetvenes evekben volt olyan kozvelemeny-kutatas, hogy a nok konzervativabb szavazok, mint a ferfiak - paradox modon a feminista programot felvallalo baloldalra kevesebb no szavazott, mint ferfi...

No, ez csak az ordog ugyvedje volt (mar ha Hamenei az ordog...)

sorhajóhadnagy 2009.06.19. 10:01:55

@mark renton:

Túlértékeled Izrael lehetőségeit. Az Irak elleni (Ozirak) légitámadás tágabb közege az volt, hogy Izrael addigra békét kötött Egyiptommal - amely besorolt az Egyesült Államok szövetségesei közé - és így Anvar Szadat arab világbéli riválisát is befenyítették, gondolni előzetes washingtoni jóváhagyással.

Most gondolkozz tovább. Irakban Irán-barát siíta kormány van, amelynek sok tagja a hosszú háború idején Teheránban dekkolt. A jelenlegi viszonylag stabil bagdadi helyzet nem a "surge" eredménye - IMHO - hanem az, hogy az amerikaiak kiegyeztek a teokratikus siíta szárnnyal is, nem cseszegetik az ajatollahokat. Egy Irán-ellenes támadás viszont csak azt érné el, hogy az iraki siítákban hirtelen felbuzdulna az Amerika-ellenesség. Vagyis újból fellángolna az erőszak (ezt Iránból könnyen támogathatják, ahogy Teherán éveken át úgy szabályozta az iraki helyzetet, mintha grafitrudakat tolt volna ki-be egy atomreaktorba.) Kell ez Obamának éppen most? Amikor farolna ki Irakból, irracionális politikusok hadára bízva az országot?

Szóval nem, ne az izraeli PR és legendagyártás irodalmát tanulmányozd - noha igaz, hogy a nemzet mentalitását ez nagyban meghatározza - hanem a szimpla és sivár hatalmi érdekeket is.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.19. 21:25:39

@Bögöy: mi van, ha Hamenei-ek elore tudtak arrol, hogy Muszavi nem valasztast, hanem szines forradalmat akar nyerni? Azaz puccsra/forradalomra szamitottak.

Igen, de ez esetben mi lett volna az indok a forradalomra? Mire hivatkozva tudta volna megimpeachelni az öreget Rafzsandzsani? Vagy konkrétan milyen formát öltött volna a puccs?
Hova álltak volna a biztonsági erők?
Persze önmagában nem kizárt ez a szcenárió sem, de az eddigi színes forradalmak mindig a "perceived injustice" állapotából indultak ki (ált. választási csalás), a spontán népharagot megdobva némi nyugati zsével és know-howwal, nameg adásidővel.

Amúgy meg most h már 1 hete megy a buli, nagyjából látszik, h kb milyen kimenetek jöhetnek szóba:

1) minden marad ahol volt, az ellenzék visszalép és/vagy a tömeg elég komolyan veszi az ajatollah "enough is enough" figyelmeztetését, színfalak mögött megmarad Musavi/Rafszandzsani ellensúlynak Ahmadi/Hamenei-vel szemben.
Esetleg tesznek kozmetikai változtatásokat h ezzel is megnyerjék a népet. A mai "szentbeszéd" is kb erre a vonalra épült ("hibákat követtünk el a múltban, ezek jelentős kihívást jelentenek, de mi vagyunk a májerek és különben is mindennek van határa")
Persze a "sea of green" hatalmasat csalódik, és lehangoltan hazakullog.
Ezt az opciót ez a BBC-s cikk fejti ki:
news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8109972.stm

2) Valamilyen koncessziót tesz a vezetés az ellenzéknek, ennek mértéke változó lehet. Ez leginkább akkor jöhet szóba, ha komolyabb presszió irányul majd Hameneire az Assembly of Experts felé, és valóban megingana, akárcsak pillanatokra is a pozíciójuk.
Elvileg durvuló népi tiltakozások is elvezethetnek ide, de azt nem hiszem h hagynák ennyire fajulni.

3) Tienammen 2009 szcenárió: ha az "enough is enough" nem lett volna elég az ajatollah szájából. A probléma ezzel csak az h PR szempontból üt mint a buszkerék, főleg a kamerás mobilok, youtube, liveleak korában. Persze időlegesen (pár nap) meg lehetne gátolni az infó kijutását, a burmaihoz hasonló azonnali és teljes shutdown-al az internetre de alter megoldások akkor is lennének, és amúgy is csak "buying time" jellege lenne a lépésnek.

4) Románia 2009 szcenárió: azaz népfelkelés és színfalak mögötti puccs kombója. Noha ennek csak elméleti jelentősége van, pár gondolat:
- kérdéses h a hadsereg hova állna, semleges lenne e v valamelyik oldal mellett kötelezné e el magát
- a puccs vezetőségében mikor jelennének meg esetleges érdekkonfliktusok
- mennyire lenne erős a "stolen revolution" hatás a tömegre, tekintve h max pár kompromittálódott kulcsszereplő (Hamenei, Ahmadi) és sleppjük eltávolításáról lenne szó, alapvető keretek aligha változnának.

Magam részirül az 1-esre rakom a pénzérmémet, bár arra kíváncsi vagyok h holnap lesznek e gyűlések, és ha igen, a biztonsági erők hogy reagálnak rájuk.

Bögöy (törölt) 2009.06.19. 21:50:04

@balkanfanatik: Rafszandzsaniék készülhettek arra, hogy MINDENKÉPPEN csalást kiabálnak, ha nem nyernek. Ezt szervezhették.

Most tegyük őszintén a kezünket a szívünkre: biztosak vagyunk benne, hogy mi volt a választók akarata mondjuk a kirgiz eseményeknél? vagy éppen Grúziában? Kicsit ez olyan kétismeretlenes egyenlet, az eredmény a csalás (X) és a tényleges népakarat (Y) összegeként áll elő, de hát az X+Y=63% egyenletben se X, se Y mértéke nem határozható meg pontosan. Még akkor se, ha melléírjuk, hogy X>0.

A perceived injustice-hoz az is elég lehet, hogy a politikai vezetők meglebegtetik azt: gondolj arra, hogy milyen sokan vonultak utcára Budapesten is, pedig explicit senki nem beszélt csalásról (furcsa is lett volna, hisz a kormány ellen kellett volna csalni...)

Alal 2009.06.19. 21:52:24

hát, az elsőnek van úgy tűnik valószínűsége, mert az indexen (forrása az MTI) már az áll, hogy lefújták a szombati tüntetéseket... megszületett vajon a háttérben az alku?

NagyH · http://katpol.blog.hu 2009.06.20. 22:40:31

@Alal:

Hát, nem úgy néz ki:

english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/2009620184151643728.html

Bár eddig ez még nem sokkal durvább mint a budapesti cirkusz 2006-ban (leszámítva a Basiji határozott fellépését). Az Őrök tanácsa max 10%-nyi szavazatot hajlandó újraszámlálni, viszont Mousavi egyelőre nem tágít. De még érdekes fordulatot vehetnek a dolgok, amennyiben igaz a hír, hogy Khomeini mauzóleumánál öngyilkos merényletet követtek el:

www.presstv.com/detail/98598.htm?sectionid=351020101

Bögöy (törölt) 2009.06.20. 23:48:06

@NagyH: Azért itt a hírek szerint halottak vannak. Egész Európában szerintem az utóbbi tíz évben talán ha egy-két tüntető halt meg tüntetés közben...

Izgalmas szitu. :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.21. 12:16:06

@mark renton:
"De nem szabad elfelejteni, hogy Izrael pont az ilyen lehetetlennek tűnő, váratlan (megelőző) katonai akcióknak köszönheti létrejöttét és fennmaradását."

Nem akarok (itt sem) mélyebben belemenni a témába, de Izr. tudtommal össz-vissz. 1 db kat. akciót hajtott végre(1967), ami megfelel a fenti három kritériumnak (lehetetlennek tűnő, váratlan, fennmaradást köszönheti neki), egyébként sokkal prózaibb okok állnak a létrejövés és fennmaradás mögött.

"- Először is változtatnia kell a politikai rendszerén, mert a diplomácia színfalai mögött senki nem vesz komolyan egy papok által irányított országot. Egyszerűen nem várható el tőlük a racionális (kiszámítható) gondolkodás, pont azért mert valami irracionálisban hisznek.
- Fel kell hagynia atomprogramjával. Az ún. békés/polgári célúval is, mert csak gyanakvásra ad okot.
- El kell ismernie Izraelt.
- Fel kell hagynia terrorszervezetek támogatásával.
- Bocsánatot kell kérnie az USA-tól a követségfoglalásért."

Azt esetleg nem kellene még odaírnia az alkotmánya végére, hogy "... és minden iráni b*zi." ?
Habár ha ezt az 5 pontot meglépnék, akkor valóban felesleges volna az alkotmánykiegészítés, ugyanis magától értetődő tényről beszélnénk.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.21. 12:33:09

@Vienna:

Kösz, javítva.

@Bögöy:
"- azeri teruleteken Hamenei (aki szinten azeri) szava lehet, hogy tobbet ert, mint Muszavi szarmazasa"

Ez szép, de nem Khamenei, hanem Ahmadinedzsád versenyzett Muszavival, és Khamenei nem mondta meg a népnek, hogy kire szavazzon.

"- orszagosan azonos aranyban nyeru Ahmedinedzsad - ez lehet veletlen furcsasag is"

Elég csekély eséllyel, minthogy most történt meg ez először.

"- gyors eredmenyhirdetes - mi van, ha Hamenei-ek elore tudtak arrol, hogy Muszavi nem valasztast, hanem szines forradalmat akar nyerni?"

Ebből a gondolatból az következik, hogy Muszaviék előre tudták, hogy a választást el fogják csalni, mert egyéb okuk nem lett volna, hogy készüljenek a "forradalomra".

"a noi szavazok meg siman lehetnek iszlam radikalisok"

Kétlem. Először is Ahmadinedzsád annyira érezhetően korlátozta a nők szabadságát, hogy az már Iránban is szemet szúrt, másrészről, ha az egyszeri perzsa nők minden áron a konzervatív oldalra akarnak szavazni, arra ott lett volna minimum Rezaie is.

- "Rafszandzsaniék készülhettek arra, hogy MINDENKÉPPEN csalást kiabálnak, ha nem nyernek. Ezt szervezhették."

Ez éppenséggel igaz, de az alapkérdést - miszerint lecsalták vagy nem csalták el a választásokat - nem befolyásolja. A tüntetők komoly része a pofátlanságon van kiakadva, és nem Muszavi ekkora fanja.

Bögöy (törölt) 2009.06.21. 12:56:46

@SchA: "Muszaviék előre tudták, hogy a választást el fogják csalni, mert egyéb okuk nem lett volna, hogy készüljenek a "forradalomra"."

Azért lett volna mégis okuk. Az ország igazi vezetője nem az elnök, hanem Hamenei. Ha nyernek a választáson, akkor oké. Ha nem, akkor viszont forradalmat lehet hirdetni - amivel adott esetben már Hamenei-t is megbuktathatják, vagy legalábbis meggyengíthetik jelentősen (kb. 1991 augusztusa utáni Gorbacsovot csinálhatnak belőle).

Na jó: én is belátom, hogy valószínűbb a másik verzió. Ti. hogy tényleg pofátlanul csaltak.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.21. 14:20:14

Ha ez a prop videó nem kamu (nem néztem utána), akkor nagyon nagy!:

www.youtube.com/watch?v=eKRFQH0o8Dk

Tiszta "Ütközet a krumpliföldön" :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.21. 19:36:41

Videotime:

Ha ez nem kamu, egy Basij parancsnokságot robbantottak fel a tüntetők, megtorlásul a civil áldozatokért:
www.liveleak.com/view?i=592_1245545254&c=1

Ja, és had' rúgjak bele egy kicsit a zindexbe:
Sok más weboldallal együtt beposztolták ezt a videót is, mint friss fejleményt a forradalommal kapcsolatban:
www.youtube.com/watch?v=7nSQQsn_Na4&eurl=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2009%2F06%2F16%2Firani_zavargasok%2F&feature=player_embedded

de nem tűnt fel nekik az apróság, hogy a felvétel dátuma 2008. július 14...

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.21. 19:42:55

A Chatham House elemzése a választásokról, sok részadattal:
www.chathamhouse.org.uk/files/14234_iranelection0609.pdf

"In a third of all provinces, the official results would require that Ahmadinejad took not only all former conservative voters, and all former centrist voters, and all new voters, but also up to 44% of former reformist voters, despite a decade of conflict between these two groups."

balkanfanatik (törölt) 2009.06.22. 12:53:39

Egy mókás cikk a PressTV-től:

Guardian Council: Over 100% voted in 50 cities
www.presstv.ir/detail.aspx?id=98711§ionid=351020101

Iran's Guardian Council has suggested that the number of votes collected in 50 cities surpass the number of people eligible to cast ballot in those areas.

The council's Spokesman Abbas-Ali Kadkhodaei, who was speaking on the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) Channel 2 on Sunday, made the remarks in response to complaints filed by Mohsen Rezaei -- a defeated candidate in the June 12 Presidential election.

"Statistics provided by the candidates, who claim more than 100% of those eligible have cast their ballot in 80-170 cities are not accurate -- the incident has happened in only 50 cities," Kadkhodaei said.

Kadkhodaei further explained that the voter turnout of above 100% in some cities is a normal phenomenon because there is no legal limitation for people to vote for the presidential elections in another city or province to which people often travel or commute.

Ez a szóvivő 1947-ben is jól jött volna bizonyos politikai erőknek. (bocs..) :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.22. 22:23:56

@balkanfanatik: Vicc az egész. Ezek után én valahogy az mostani iráni kormányt én nem tudom komolyan venni...

balkanfanatik (törölt) 2009.06.22. 23:27:22

@molnibalage: Hát igen. Ezek után az ütne, ha Rafszandzsaniék mégis keresztülvinnék valahogy, h a GC nullázza le a választást (továbbra sem tartom valószínűnek, de ki tudja). Akkor aztán lenne mit magyarázni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.23. 10:23:58

@balkanfanatik: Hülyén hangzik, de Ahminak nagyon sunyi feje van. Ezek után akárhányszor látom csak az jut eszembe, hogy pofánverném. Szokták monadni, hogy a demokratikus államformák korruptak és állandóan mutogattak a romlott nyugatra. Grtuálok Ahmi elnök úr. Talán először nézzen tükörbe.

Vicc, hogy a XXI. században vallási alapú ország vezetés folyik.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.06.23. 10:55:53

@molnibalage:

Ha egykori interjúalanyunknak, Thomas Barnettnek igaza van, akkor a globalizáció terjedése és az azzal járó társadalmi átalakulás a vallási fanatizmus, a nacionalizmus és terrorizmus felerősödéséhez fog vezetni a fejlődő országokban, szóval ilyen jellegű kormányzásra láthatunk majd még példákat a jövőben.

Tilikov (törölt) 2009.06.23. 14:08:47

@Rammjaeger83: Pedig én már majdnem azt hittem, hogy a béke, szabadság, és prosperitás világa már csak karnyújtásnyira van.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.23. 18:05:01

Újabb mókás fejezet a diplomaták oda-vissza PNG-zése az UK és Irán között:

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8115358.stm

Asszem AJE-n fejtegette egy brit diplomata akit megkérdeztek még pénteken, h szerinte az UK most egyfajta proxy-Nagy Sátán szerepét játssza, mert az iráni vezetés egyelőre nem akarja konkrétan USA-Irán szembenállásra kihegyezni a történetet, de azért akar egyet rúgni az angolszász hatalmakba. Noha több ponton sántít a teória, kis igazság azért szvsz van benne.

Bögöy (törölt) 2009.06.23. 19:46:36

@balkanfanatik: Ez volt eddig talan a legjobb cikk errol az izerol.

nakara 2009.06.24. 07:45:44

Hetekkel a valasztas elott, fuggetlen kozvelemenykutato ceg altal keszitett felmeres szerint
Ahmadinedzsad 70 % korul allt, minden korcsoportban es kategoriaban magabiztosan vezetett, kiveve a legmagasabb jovedelmueket. Egyszeruen csak hozta a papirformat es gyozott. Az ellenzeki jelolt moge felsorakoztak a cionista korok es megkisereltek zavart kelteni, ennyi a tortenet....

Bögöy (törölt) 2009.06.24. 09:21:24

@nakara: "fuggetlen kozvelemenykutato ceg"

Ki volt ez és hol lehet erről olvasni?

Tilikov (törölt) 2009.06.24. 10:44:51

@balkanfanatik: "az UK most egyfajta proxy-Nagy Sátán szerepét játssza, mert az iráni vezetés egyelőre nem akarja konkrétan USA-Irán szembenállásra kihegyezni a történetet"

Pont most, amikor Obama enyhülni látszik feléjük, nem illene őket anyázni, az UK jobb bűnbak most.

kepfeltoltes.hu/view/090624/153186_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@nakara: Szerintem ezt te kormányzati forrásból hallottad. Mindenesetre szvsz az a bizonyos kiszivárogtatott eredmény, amelyen Ahmi csak harmadik lett, szintén hamis, és mind a két fél maga felé hajlítja az eredményt, az igazi adatok lehet soha nem derülnek már ki.

Amúgy, ha lehet tippelni, ez a te történeted fog legalitást nyerni, és ez marad a hivatalos eredmény. Az utcánál följebb nem jutottak a "lázadók", se a hadsereg, se a papság nem állt melléjük. A rendszer stabil, az ázsiai cimborák elfogadják őket, hogy a cionisták és barátaik mit gondolnak az tökmindegy, előbb-utóbb ők is elfogadják a fennálló helyzetet.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.24. 11:09:25

Volt egy ilyen felmérés:
www.terrorfreetomorrow.org/upimagestft/TFT%20Iran%20Survey%20Report%200609.pdf

Ez tényleg Ahmit hozta ki vezetőnek.
A kiszivárogatott eredményt Musavi is cáfolta tudtommal.

to whom it may concern: a trollkodást kéretik mellőzni, mert lesújt a modkalapács az illetékes szerző által. Ez nem a polidili.

Tilikov (törölt) 2009.06.24. 11:18:03

Egy tájékozott helyszíni tudósító véleménye arról, miért nem lesz forradalom Iránban:

toshi-travel.blogspot.com/2009/06/why-there-will-be-not-revolution-in.html

Egyre inkább úgy gondolom, hogy korai volt még változást kiáltani, mert a változás szele visszaverődött a fundamentalizmus falán. És már abban sem vagyok biztos, hogy ez rossz lenne Iránnak. Végül is Ázsiában vannak és ott nem a demokrácia a mainstream. Csak mi belénk van bekódolva, hogy a demokrácia a legjobb rendszer.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.24. 11:48:55

@Tilikov: Ez már az elején várható volt, h a főleg nyugati aktivisták (és egyes újságírók) által fejtegetett bottom-up forradalom teljesen kizárt. Pár ezer twitterező fiatal láthatósági szempontból impresszív firepower-t tud generálni, de forradalmat csinálni még Svédországban is kevesek, nemhogy Iránban.
Amit én esetleg, kis valószínűséggel elképzelhetőnek tartottam, az inkább valamilyen puccs forgatókönyv.

BTW, az interneten böngészve nagyon vicces, h az amerikai és a nyugat-európai anarchisták számára milyen gyorsan cause célebre lett az iráni buli. LOL.

Tilikov (törölt) 2009.06.24. 12:12:21

@balkanfanatik: "az interneten böngészve nagyon vicces, h az amerikai és a nyugat-európai anarchisták számára milyen gyorsan cause célebre lett az iráni buli."

És milyen gyorsan elfelejtik majd őket, ha lecseng az ügy hírértéke és nem lesz napihír róla.

.Gregor. 2009.06.24. 16:33:48

@Tilikov: "És már abban sem vagyok biztos, hogy ez rossz lenne Iránnak. Végül is Ázsiában vannak és ott nem a demokrácia a mainstream. Csak mi belénk van bekódolva, hogy a demokrácia a legjobb rendszer."

Végre valaki, aki rávilágít erre a nem mellékes dologra.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.24. 17:48:32

@nakara:

"Hetekkel a valasztas elott, fuggetlen kozvelemenykutato ceg altal keszitett felmeres szerint
Ahmadinedzsad 70 % korul allt"

Az a közvéleménykutatás, ami során 1000 ember felhívnak telefonon, h "Kezicsókolom, amerikai NGO vagyunk, kire tetszik majd szavazni?" mitől is lenne hitelesebb, mint a többi?
Amúgy ha elolvastad a cikket meg az eddigi kommenteket, akkor gondolom láttad, hogy a probléma kicsit összetettebb annál, mintsem hogy nem érvényesült a papírforma. Érdemes utánaolvasni a dolgoknak, mert nem "ennyi a történet".

"Az ellenzeki jelolt moge felsorakoztak a cionista korok"

Az a sok, ami Iránban van, nem is beszélve a sokkal veszélyesebb cionista négyszögekről, és a cionista háromszögekről.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.24. 17:52:26

@balkanfanatik:
Az illetékes szerző véleménye szerint nyugodtan lehet saját cikkeket is publikálni, ahol Öné a modkalapács, de ha megkérhetném a nevemben ne fogalmazzon meg fenyegetéseket.

Danke.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.24. 18:13:12

Kicsit OFF, de nem vicces, hogy miközben Irán elég jó NK sajtót kap, és mindenki szorít a tüntetőkért (a sötétebbje meg azért, hogy legyen demokrácia, habár ezt ott a kutya sem kérte), addig a grúz rezsim bukásáért valahogy senki nem akar(t?) drukkolni, pedig ott is elég szépen követelték az elnöktől, h húzzon elfele.

en.rian.ru/exsoviet/20090601/155141033.html
www.newsdaily.com/stories/tre55i1d6-us-georgia-opposition/

Egyrészről Irán nagyságrendekkel fontosabb, mint Grúzia, másrészről viszont még működnek a régi reflexek, hogy Misa jóbarát, és nem dörgölünk az orra alá semmit.

Bögöy (törölt) 2009.06.24. 18:15:44

@SchA: Idovel majd a szerkesztosegi eletrol is irhattok jo kis cikkeket... :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.24. 18:38:23

@.Gregor.: Nono. Az, hogy lélekszámra nem a demokrácia viszi a prímet az csak kínának köszönhető. Darabszámra vetítve, az országokat számolva azért picit árnyaltabb a kép. Alkotmányos és monacrhiák is vannak arrafelé, vagy európai szemmel liberálisabb királyság vagy istentudja milyen államformák.

NagyH · http://katpol.blog.hu 2009.06.24. 19:00:28

@molnibalage:

"Alkotmányos és monacrhiák is vannak arrafelé, vagy európai szemmel liberálisabb királyság"

Most a köztudottan haladó és liberális Szaúd-Arábiára célzol vagy esetleg Bhutánra, ahol mintegy királyi kegyként vezették be a demokráciát? Jellemző egyébként az egyik bhutáni szavazó véleménye:

"I'm worried," says Kuenzang Choden, as she waited outside the old school building. "It doesn't seem sensible to put our country in the hands of the people when we have such a good monarch."

Az meg, hogy darabszámra a demokrácia viszi a prímet, olyan, mélyen demokratikus államoknak köszönhető, mint Zimbabwe, Pakisztán, DRC, satöbbi. Ha minőségi tényezőket is figyelembe veszünk, már korántsem vezet olyan fölényesen ez a demokrácia.

Bögöy (törölt) 2009.06.24. 19:04:52

@NagyH: Azsiaban darabszamra se viszi a demokracia a primet. Kiveve ha annyira kitagitjuk a fogalmat, hogy Kirgizisztan, Oroszorszag, Gruzia, Irak, Libanon, Iran, es meg par orszag szinten beleferjen... :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.24. 22:30:41

@NagyH: Hol írtam, hogy viszik a prímet? Azt írtam, hogy más a kép. Mellesleg gondolod ott nem vágynak másra? A japóknál meddig volt császárság vagy más kissé nem demokratikus berendezkedés? Elég jól elvannak a nyugati típusú rendszerben...

Tilikov (törölt) 2009.06.25. 10:12:07

@molnibalage: A japóknak nem is volt más választásuk, mert a demokratikus alkotmányukat amerikaiak fogalmazták meg és kényszerítették rájuk. De ehhez kellett egy totális vereség. Iránban ez szóba sem jöhet.

Herbert_West 2009.06.25. 12:29:01

Most sírjak-é, vagy nevessek?

bombagyar.hu/index.php?post=2337

:fogja a fejét:

Bögöy (törölt) 2009.06.25. 14:16:44

@Tilikov: A japoknal a huszas evekben mar tobbe-kevesbe demokratikus rendszer volt, rendesen nyugati mintaju alkotmannyal, ahogy a nemeteknel is. Mindket orszag eseteben a rendszer hianyossagat a parlamenttol fuggetlen fegyveres erok kepeztek. Az amerikaiak semmi mast nem csinaltak, mint megszuntettek (szarra vertek, es aztan megszuntettek) a fegyveres eroket, es visszaallitottak a haboru alattit kozvetlenul eggyel megelozo rendszert, itt-ott kisebb modositasokkal.

Kb. ezt lehetne megtenni Iranban is: bevonulas utan helyreallitani a megelozo rendszert. Irakban is kb. ez tortent, bar ott az eredmeny nemileg rosszabb (mukodeskeptelenebb) lett a szaddamita elotti rendszernel, mivel az amerikaiak almokat kergettek ("democracy, freedom, market economy", ehelyett ami lett, az inkabb a failed state, low intensity civil war, corruption haromsaggal irhato le).

Bögöy (törölt) 2009.06.25. 15:01:44

@Bögöy: "A japoknal a huszas evekben mar tobbe-kevesbe demokratikus rendszer volt"

Ehhez meg azt is erdemes hozzatenni, hogy az 1945 utani fel evszazadban letezett rendszer is csak tobbe-kevesbe volt demokratikus... :)

Herbert_West 2009.06.25. 15:15:52

Off: továbbra se látom be, hogy miért _kell_ mindenhol demokráciának lennie.....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.25. 15:19:23

@Tilikov: Akkor sem váltottak vissza más útra. Magyarán nagyon hülye kifogás az, hogy nincs rá igény. Dél és Észak-Korea lakosai genetikailag elég homogénak. Délen is egy féldiktatórikus rendeszer volt a '80-as évekig emlékeim szerint és Tajvanon is. Mindkettő a múlté. Nincs rá igény és képtelenek rá?

Sírjak vagy röhögjek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.25. 15:20:40

@Herbert_West: Ki mondta hogy kell? De akkor legyen mindenhol KNDK diktatúra és dzsudzse elvek? Esetleg költözz oda és élvezd ki minden percét...

Bögöy (törölt) 2009.06.25. 15:29:32

@molnibalage: Lehet ugy is felfogni ezt a dolgot, hogy amikor komoly igeny kezdett lenni ra (kb. a hetvenes evek vegetol), akkor a del-koreaiak is egy-ket evtized alatt megoldottak.

De nem kivulrol lett rajuk kenyszeritve. Es az nagyon valoszinu, hogy a hatvanas evekben, afrikai fejlettsegi szinten meg sem igenyuk nem volt ra, sem kepesseguk, hogy demokratikus rendszert uzemeltessenek. Meg Magyarorszag se tunik tulsagosan alkalmasnak a demokraciara.

Ha az iraniaknak komolyan kell a demokracia, akkor elobb-utobb megkapjak, kulso erokkel ezen sokat nem lehet segiteni.

Herbert_West 2009.06.25. 15:45:45

"Ki mondta hogy kell? De akkor legyen mindenhol KNDK diktatúra és dzsudzse elvek? Esetleg költözz oda és élvezd ki minden percét..."

Mert ugye csak nyugati típusú egyenlősítő, általános választójogú demokráciák és KNDK típusú középkoriaskodó (igazából a középkorban kurvára nem volt ekkora diktatúra) diktatúra léteznek.....

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.25. 18:10:49

@Herbert_West:

Mein Gott!
Azért kis hazánk nem akkora ász a világban, hogy minden fontosabb eseményt magunkhoz mérjünk. A dichotómikus világképért meg külön LOL, nem képes megmagyarázni az eseményeket anélkül, hogy Muszavi, Khatami, Rafszandzsani, és mindenki, aki csalásról beszél, ne lenne cionista ügynök. (ami némi identitászavarról árulkodna, révén az urak tevőlegesen kivették a részüket az iszlám forradalomból)

BTW Tomcat egyik polója most elég népszerű lehet Iránban - "Ha másképp nem megy, szavazz a háztetőről!"

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.25. 18:25:39

És ha már passzoló idézetek:

"I consider it completely unimportant who in the party will vote, or how; but what is extraordinarily important is this — who will count the votes, and how."
Stalin

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.25. 18:32:37

More than 100 MPs, including parliament speaker Ali Larijani, were notably absent at Ahmadinejad's inauguration ceremony.

www.alarabiya.net/articles/2009/06/25/76964.html

Tilikov (törölt) 2009.06.25. 21:38:24

@Bögöy: "A japoknal a huszas evekben mar tobbe-kevesbe demokratikus rendszer volt"

Hát, ha te a császárságot annak nevezed. Hirohitot még véletlenül sem szavazással választották. Ez mitől is volt demokrácia?

"ezt lehetne megtenni Iranban is: bevonulas utan helyreallitani a megelozo rendszert."

LOL. Az előző rendszert? Mármint az iszlám köztársaság előttit? És ki lenne a sah? Muszavi?

Bögöy (törölt) 2009.06.25. 22:15:19

@Tilikov: Csalodast fogok okozni neked, de Japanban ma is csaszarsag van. Hirohito (alias Showa csaszar) pedig halalaig uralkodott, a haboru utan meg tobb mint negy evtizedig... Egyebkent a huszas evekben a demokracia csucspontjan nem Hirohito (Showa), hanem Taisho csaszar uralkodott (amig le nem mondattak elmebetegsegere tekintettel), rola is neveztek el a korabeli rendszert amerikai torteneszek Taisho Democracy-nek.

A csaszarnak elmeletileg nagyon sok hatalma volt, a gyakorlatban szinte semmi (vagy ami ugyanaz, ha volt is neki, nem elt vele). A hatalom a Titkos Tanacs, a hadsereg vezetese, a kormany, es a (tizes-huszas evekben szabadon valasztott) parlament kezeben volt, a parlament a huszas evekre elerte, hogy miniszterelnoknek a csaszar mindig a parlament jeloltjet nevezte ki, a Titkos Tanacs szerepe meg jelentosen megcsappant akkoriban (kesobb ujra jelentosse valt a harmincas evekre).

Egyedul a hadsereg es a flotta voltak demokratikus kontrollon kivul, mivel hadugyminiszternek csak tabornokot, tengereszeti miniszternek csak admiralist lehetett kinevezni, es e szervek elegge onjaroak voltak.

Igy is szunt meg ez a demokracia: az admiralisok es tabornokok barmikor kormanyt tudtak buktatni, mivel ha a tabornoki/tengernagyi karbol senki nem vallalta el a miniszterseget (mert pl. a hadsereg foparancsnoka megtiltotta nekik... - a fegyveres erok kozvetlenul a hatalmat nem gyakorlo csaszar ala tartoztak, igy effektive a parancsnokai levalthatatlanok voltak a miniszterelnok szamara, ami de facto onallo erove tette a fegyveres eroket), akkor nem lehetett kormanyt alakitani. Igy idovel mar csak a hadseregnek/flottanak tetszo miniszterelnokok lettek, kezdett kiepulni a politikai rendorseg, elkezdtek korlatozni a partokat, stb. stb. Ez egy kb. tiz-tizenot eves folyamat volt, de meg a masodik vilaghaboru alatt se volt Japan igazi totalis diktatura (bar addigra mar minden partot egyesitettek valami Nagy Csaszar Boldog Jovojeert vagy valami hasonlo hulye nevu szervezetbe).

Az amcsi megszallas utan pedig ujra helyreallt a korabbi rendszer, immar a fegyveres erok furcsa kulonallasa nelkul.

Igen, az iszlam koztarsasag elotti nepszerutlen rendszert helyre lehetne allitani (mindegy, ki lenne a sah, a Pahlavi-dinasztianak is csak ket uralkodoja volt, lehetne valami uj dinasztiat kitalalni, vagy lehetne egy elnokot is kinevezni), csak az lenne a lenyeg, hogy kellene minimum felmillios, de inkabb egymillios megszallo hadsereg. Ekkora (vagy nagyobb) ero Japanban es Nemetorszagban is kellett (a nemeteknel ugye otvenmillios lakossagra harom megszallo hatalom jutott), mar ha valoban mintakent akarjuk hasznalni a japan es nemet modellt.

Bögöy (törölt) 2009.06.25. 22:31:34

@Bögöy: Elnezest, legkozelebb rovidebb leszek offokkal.

Tilikov (törölt) 2009.06.26. 00:57:30

@Bögöy: Lenyűgözőek a japán történelmi ismereteid. A probléma csak az, hogy ez a poszt elvileg Iránról szól.

Iránban is volt demokrácia, már 1906-tól működött a madzslesz. Csak a britek pont azt csinálták amit te javasoltál: katonai beavatkozás, régebbi rendszer restaurációja, a lojális Pahlavi dinasztia. Látható, hogy ez a módszer nem segítette a demokráciát, hanem megbuktatta.

Az iráni demokrácia második nekilendülése az 50-es évek elején indult. A kormány legnagyobb bűne az volt, hogy államosította a főként amerikai és britt tulajdonú olajipart. Az USA újra eljátszotta ezt a játékot: katonai beavatkozás, egy újabb Pahlavi. A Nyugat megint nem demokráciát hozott.

A 79-es forradalom szintén egy kísérlet volt a demokrácia részleges helyreállítására. Az USA reakciója erre Szaddam felfegyverzése, és az iraki háború kezdeményezése volt, még tevékenyen is részt vett benne, elsüllyesztették a teljes iráni flottát. Gondolom ez is a demokrácia terjesztése érdekében történt.

És akkor itt van ez a mostani eset, és te arról papolsz, hogy megszálló hadsereg, meg régi rendszer helyreállítása, meg hogy a demokrácia mindenek felett. Még szerencse, hogy nem John McCain nyert usában, hanem Obama, különben ez az elmebaj menne a valóságban. Ők lehet beszálltak volna Muszaviék mellé, megdonteni Ahmit és a Legfőbb Vezetőt. De attól még nem lenne demokrácia.

Herbert_West 2009.06.26. 01:11:42

Definiáld már nekem a demokráciát, kérlek szépen.

Tilikov (törölt) 2009.06.26. 01:23:11

Van rá egy jó párféle definíció

Tilikov (törölt) 2009.06.26. 01:30:33

Etimológiailag görög szó a demokrácia, tehát eredetileg egy rabszolgatartó társadalmat jelentett, amelyben volt egy szűk választó réteg.

Manapság pedig az Észak-Koreai Demokratikus Népköztársaságtól kezdve az Orosz, Indiai, Pápua, stb. köztársaság is demokratikus.

Szerintem Irán nem demokrata.

Herbert_West 2009.06.26. 09:37:57

Lol.

ÉKDN demokratikus, Irán pedig nem?

Tilikov (törölt) 2009.06.26. 10:39:18

A demokrácia csak egy szó. Bárkire rá lehet mondani, hogy az vagy nem az.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.26. 10:41:27

"Az USA reakciója erre Szaddam felfegyverzése,"

Kérlek sorold az Iraki fegyveres erőknél használt amerikai eredetű fegyvereket. Az USA támogatása kimerült abban nagyjából, hogy nem szólt be nekik egy ideig.

Bögöy (törölt) 2009.06.26. 10:48:34

@Tilikov: "te arról papolsz, hogy megszálló hadsereg, meg régi rendszer helyreállítása, meg hogy a demokrácia mindenek felett"

Lenyugozo, hogy megtanultal irni anelkul, hogy olvasni is megtanultal volna...

Azt irtam, hogy demokraciat erovel nem lehetne bevezetni. A legtobb, amit be lehetne vezetni, ha egyaltalan, az a mostani rendszert megelozo rendszer - egy nepszerutlen diktatura.

Bögöy (törölt) 2009.06.26. 10:49:28

@Tilikov: Barkire ra lehet mondani azt is, hogy buzi, de ettol meg nem lesz mindenki buzi.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.06.26. 11:20:43

@molnibalage:

Az lehet, hogy a fegyverzetük nagy része nem amerikai, hanem szovjet,kínai, francia, román stb. gyártmányú volt, de ezeket is tudtommal főleg amerikai hitelből vették, nem beszélve a nem katonai jellegű támogatásról (mezőgazdasági termékek nyomott áron stb.). Szóval szerintem helytálló felfegyverzésről beszélni.

Tilikov (törölt) 2009.06.26. 13:53:51

@molnibalage: Amerika segítsége nem merült ki abban, hogy nem szóltak be nekik. Említettem, hogy az iráni flottát az amerikai haditengerészet iktatta ki. De itt tájékozódhatsz bővebben:

www.iranchamber.com/history/articles/arming_iraq.php

Elég beszédes kép ahogy Donald Rumsfeld kezet ráz Szaddammal. Ez biztos nem a Food for Oil csereprogram megbeszélésén történt...

balkanfanatik (törölt) 2009.06.27. 07:08:49

Akcióba lépett a nyugati "antiimperialista" légió is:

George Galloway radikálbalos brit képviselő Iránról:
www.youtube.com/watch?v=11B_CTF5JvQ
www.shiatv.net/view_video.php?viewkey=9458b881ee5a1a240428&page=&viewtype=&category=

Rákerestem a tagra, persze nagy barátja volt Szaddamnak is (+ kis mellékes Oil for Food zsebpénz), gondolom Milóról is ez lehetett a véleménye. Tevékenységéért elnyerte a "UK MP for Baghdad North" megtisztelő jelzőt. Saját bevallása szerint a SZU megszűnése volt az egyik legnagyobb tragédia életében.

Hogy az ilyenek sose fogynak el...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.28. 16:30:03

@Rammjaeger83: Ha amerikai hitelből vették akkor miér Kuvaitnak lógtak 30 milliárd dollárral?

@Tilikov: Tudom, hogy lőttek ki iráni hajót. Na, de hogy az egész flotta kiiktatását a nyakukba varrjuk az meredek. A konfliktus alatt mekkora időtartamben merült ki az amerikai jelenlét?

"Elég beszédes kép ahogy Donald Rumsfeld kezet ráz Szaddammal."

Most akkor keressünk olyan alkalmakat ahol magasrangú szovjet vagy nyugat-európaival teszi ezt meg? Az egyikről van fotó, a másikról nem. Ez kézfogás az még semmi. Ki is adott el vegyifegyverek gyártására alkalmas cuccot oda? Ja, hogy az NSZK és a belgák asszem? Ejnye, de szép a kettős mérce. Csak az USA-t divat szapulni manapság?

Tilikov (törölt) 2009.06.28. 18:18:08

@molnibalage: Én nem szapultam az USA-t. Néhány történelmi tényt említettem, amelyeket még az amerikai történészek sem tagadnak. A XX. század során Amerika többször is beavatkozott Irán belügyeibe. Lehet ezt szépítgetni, de attól még tény marad.

Enyhe formában, de ez a zsarnoki csaló-kormány elleni médiakampány is Irán belügyeibe való beavatkozás. És mi értelme van? Az jut róla eszembe, amikor az olimpia alatt az egész nyugati média a szegény elnyomott tibetiek sorsán kesergett. Segített ez a tibetieknek vagy inkább ártott? Az olimpia végeztével meg már a kutyát sem érdekelte mi van a tibetiekkel, pedig a helyzetük nem változott, vagy inkább romlott.

Most a választások apropóján a szegény elnyomott iráni népért kell keseregni. Ne legyenek kétségeid, ha lecseng az ügy hírértéke, őket is ugyanúgy elfelejti majd a média mint a tibetieket.

A teheráni deathmatch kifulladt. Nem lesz itt semmilyen új forradalom. Ahoz az iráni népnek is kellene háborogni, nem csak a felheccelt nemzetközi közvéleménynek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.28. 19:57:13

@Tilikov:
"A teheráni deathmatch kifulladt."

Azért még nem teljesen. Ez a video ma készült:
www.bbc.co.uk/persian/iran/2009/06/090628_vd_ir88_ugc_qoba.shtml

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.06.28. 20:14:30

Media fantasies in Iran

"Even as they grew to the hundreds of thousands, they raised posters of Mousavi next to Khomeini and were quick to silence any hints of provocation. Yet we said this was a revolt for democracy, liberty and a Big Mac."

"Instead of trying to understand the complexity of Iranian Islamism and its fusion into the international political system, intellectuals in the west have dismissed its architects and supporters as brainwashed fanatics controlled by wicked priests"

www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jun/26/iran-media-revolution-dissidents

balkanfanatik (törölt) 2009.07.01. 09:10:13

POZOR!

Szolgálati közlemény: aki bugrókával nézi az oldalunkat, próbálja meg feltenni az új 3.5-ös verziót, abban úgy néz ki nincs gond a hosszú topicokkal. Ezt legalábbis onnan írom.

www.mozilla-europe.org/en/firefox/

Tilikov (törölt) 2009.07.01. 10:46:13

@balkanfanatik: E mellé az elemzés mellé linkelhettél volna valami jóféle statisztika tankönyvet. Bevallom őszintén, nekem ebből nem sok mindent sikerült leszűrni. Ha neked ez nem kínai, összefoglalhatnád pár mondatban a konklúziót. Én csak feltételezni tudom, hogy ha amerikai elemzés, akkor biztos nem Ahmi mellett száll síkra...

balkanfanatik (törölt) 2009.07.01. 13:35:00

@Tilikov: Kb annyit értettem a dologból, h van egy bizonyos Benford-féle törvény, és azt próbálja meg alkalmazni a választási eredményre. Plusz felállít egy modellt, ami a 2005-ös és a 2009-es választási eredményeket hasonlítja össze.

Közben találtam egy cikket, ami jól leírja az egészet, pár dolgot én is innen értettem meg:
www.newscientist.com/article/mg20227144.000-statistics-hint-at-fraud-in-iranian-election.html

balkanfanatik (törölt) 2009.07.01. 13:38:00

A lényeget lehagytam: ez alapján arra a következtetésre jut, h erős valószínűséggel Ahmi és Karoubi számait babrálták.

Bögöy (törölt) 2009.07.01. 14:38:21

@balkanfanatik: Ha jol ertettem a wikipedia magyarazatat, a Bernard torveny azt mondja, hogy logaritmikus eloszlas eseten a veletlenszeru szamok elso szamjegye leggyakrabban 1, kovetkezo leggyakrabb a 2, aztan a 3, stb.

Ez ugy nez ki, hogy mondjuk megnezed az orszagok nepesseget (most neztem meg, en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population), a legtobb orszag nepessege 1-essel kezdodik (225-bol 62), a 2 es 3 ritkabb (32, ill. 30), 4, 5, 6 meg ritkabb (22, 19, 23), a 7, 8 meg ritkabb (11, 16), es a legritkabb a 9 (8 orszag nepessege kezdodik vele).

De azt hiszem meg egyeb statisztikai teszteket is vegzett, nagyreszt kinai volt nekem is, annyi idot meg nem szantam ra, hogy komolyan megertsem.

Bögöy (törölt) 2009.07.01. 14:41:06

@balkanfanatik: Ebbol a cikkbol is igy tunik, tehat azt hiszem jol ertettem a wikipediat. Meg az empirikus vizsgalat az orszagok nepessegevel is meggyozott. :)

Bögöy (törölt) 2009.07.01. 14:44:24

@balkanfanatik: Igen, de azt is hozzateszi, hogy lehet, hogy a modell nem jo, es persze nem kizarhato a veletlenul pont furcsa eloszlasu szavazat sem.

De valoban szinte biztos, hogy komoly csalas tortent.

Bögöy (törölt) 2009.07.01. 14:47:49

@Bögöy: Bocsanat, csak 223 orszag van, igy is jonnek ki a szamok.

Tilikov (törölt) 2009.07.02. 11:34:56

Ez nagyon érdekes, hogy az országok lakosságainak leggyakoribb kezdő számjegyei egybeesnek a természetes számsorral. De milyen indok magyarázza ezt az összefüggést? Szerintem ez csakis véletlen egybeesés lehet.

Még a logaritmikus eloszlás esetében legyen így, oké, no de a föld lakossága nem egy véletlenszerűen generált szám, hanem egy szabályszerűen növekvő számsor egyik aktuális tagja. Biztos vannak benne véletlenszerű kilengések (járvány, háború), de alapjában mégis egy növekvő görbe.

Meg kéne nézni egy tízéves népességstatisztikát is, meg egy húszéveset, meg egy ötvenéveset és egy százéveset. Én lusta vagyok megtenni ezt, de ha mindegyik esetben fennállna ez, hogy a kezdőszámjegyek leggyakrabban 1, 2, 3, stb., akkor leesne az állam, mert ez valami transzcendens jelenségnek tűnne.

Bögöy (törölt) 2009.07.02. 14:49:33

@Tilikov: Elsore nekem is annak tunt, de szo sincs transzcendens jelensegrol.

Az a lenyege, hogy logaritmikus eloszlasnal (peldaul emberek vagyona: van egy jo csomo ember viszonylag kis vagyonnal, es keves ember nagy vagyonnal, nagyon keves ember nagyon nagy vagyonnal, es igy tovabb) sokkal tobb a kicsi, mint a nagy szam.

Tehat a kisebb szamokbol tobb van, mint a nagyokbol, ezert ha az orszagokat a szamjegyek szama szerint csoportositod (tizjegyu szamok, azaz egymilliardnal nagyobbak, kilencjegyuek, azaz szazmillio es egymilliard kozottiek, nyolcjegyuek, azaz tiz- es szazmillio kozottiek, hetjegyuek, azaz egy- es tizmillio kozottiek, stb. stb.), akkor mindegyik csoportban tobb lesz a kisebb szam, mint a nagyobb.

Mit jelent ez kezdoszamjegyre?

Peldaul a kilencjegyu (szazmillional nagyobb, de egymilliardnal kisebb) lakossagu orszagok kozott sokkal tobb lesz az otszazmillional kisebb, mint a nagyobb, ami kapasbol azt jelenti, hogy az 1-4 szamjegybol tobb lesz, mint az 5-9 szamjegybol. Az otszazmillional kisebbek (de szazmillional nagyobbak) kozott ugyanez lesz: sokkal tobb lesz a haromszazmillio alatti (1-2 szamjegy) mint a haromszazmillio folotti (3-4 szamjegy). A szaz-haromszazmillio kozottieken belul ugyanez az osszefugges, kisebbol tobb van, mint nagyobbol, tehat tobb lesz az 1, mint a 2. Es igy tovabb, ugyanezt vegigzongorazhatod a nyolc-, het-, hat-, otjegyuekre is.

Namost, a logaritmikus eloszlas meg eleg sokszor ervenyesul (eleg sok az olyan eloszlas, ahol sokkal tobb a kisebb, mint a nagyobb elem, az orszagok nepessege eminensen ilyen).

Azt mar nem hamoztam ki a cikkbol, hogy a szavazatok eloszlasanal ennek hogyan kene ervenyesulnie, tehat hogy pontosan minek kene logaritmikus eloszlasunak lennie.

Egyebkent az orszagok nepesseget csak en talaltam ki, sehol nem olvastam, hogy az pont egy ilyen logaritmikus eloszlasu adatsor lenne, de gyorsan akartam talalni egy adatsort, ami valoszinuleg logaritmikus eloszlasu, es mindannyiunk baratja, a CIA World Factbook jutott az eszembe, majd annak lefagyasa utan mindannyiunk kozos baratnoje, Wiki.

Ja, ami azt az ervedet illeti, hogy a nepesseg novekszik minden orszagban (legalabbis eddig igy volt), az semmit nem jelent, mivel csak annyit jelent, hogy az orszag atlep a hetszamjegyuek csoportjabol a nyolcszamjegyuekbe, stb. stb., es nem befolyasolja az egyes csoportokon beluli eloszlast (ahogy lepnek be az ujak alul, ugy lepnek fel a regiek a csoporton belul, a legfolsok meg kilepnek).

Ehhez meg tegyuk hozza a hatarvaltozasok stb. hatasat, es maris eleg veletlenszeruve valik az orszagok nepessegenek genaralasi modszere.

Bögöy (törölt) 2009.07.02. 20:41:45

A szamok az 1907-es allapot szerint (megtekintheto a en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population_in_1907 URL alatt):

1: 54
2: 42
3: 35
4: 31
5: 29
6: 18
7: 10
8: 9
9: 9

Ahol tol-ig ertek volt, ott mindig a magasabb szamot valasztottam, hogy nehogy a kedvezobb iranyba torzitsam az adatokat, de eleg keves ilyen volt.

Bögöy (törölt) 2009.07.02. 20:46:12

@Bögöy: A tol-ig ertekek eseten a kisebb szam figyelembevetelevel az 1-ek es 3-k szama eggyel-eggyel none, a 4-eke kettovel csokkenne. Semmit nem befolyasol.

Tilikov (törölt) 2009.07.02. 22:48:37

Megtetszett ez az elmélet. Úgy látszik ez tényleg mindent megmagyaráz. Én a GDP-vel próbáltam ki. Íme:

1 - 60
2 - 30
3 - 23
4 - 20
5 - 17
6 - 7
7 - 11
8 - 9
9 - 4

Nem vagyok olyan jó matematikus, hogy egzaktul megdefiniáljam az eféle előfordulás szabályszerűségét, de a számsorban böngészés során határozottan ráéreztem a logikájára.

Az viszont, hogy mindebből hogy jön az ki, hogy Ahmi csalt, az már nekem végképp magas. Lehet, hogy ez a perdöntő bizonyíték Ahmiék ellen, de ők szerintem az ilyen elemzéseket csak megmosolyogják.

Bögöy (törölt) 2009.07.03. 08:50:11

@Tilikov: A cikk szerint sem perdonto a bizonyitek. Csak arrol van szo, hogy egy statisztikai proba alapjan 1%-os szignifikancia-szinten az eredmeny nem veletlenszeru, tehat csalas. De

- ha valami baj van a modellel

- ha veletlenul most jott be az az 1% (pontosabban, ha jol emlekszem, nulla egesz valahanytized szazalek)

akkor megsincs csalas.

De ezt mondja a cikk is: HA jo a modell es HA nem pont most tortent meg a szelsosegesen valoszinutlen esemeny, AKKOR a valasztasi eredmeny csalas.

Ahmedi biztosan magasrol tesz az ilyen elemzesekre, de az irani vezetesen belul mar elkepzelheto, hogy ez a dolog felhasznalhato ellene. Ha maskepp nem, hat "az egesz vilag eszrevette, milyen amator modon csaltal" vonal menten. Vagy valami ilyesmi. :)

Tilikov (törölt) 2009.07.03. 17:32:52

@Bögöy: "az irani vezetesen belul mar elkepzelheto, hogy ez a dolog felhasznalhato ellene. Ha maskepp nem, hat "az egesz vilag eszrevette, milyen amator modon csaltal" vonal menten."

Ehez azért hozzátehetik azt is, hogy az egész világ észrevette hogyan csaltál, de a szövetségeseinket nem zavarja a csalás, az ellenségeink meg akkor is támadnának minket, ha nem csaltunk volna.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.07.04. 12:40:50

Ahmadinedzsád most elég hálás lehet Michael Jacksonnak...

balkanfanatik (törölt) 2009.07.04. 13:14:36

@SchA: Az évtized összeesküvés-elmélete amit múlt héten olvastam vhol, hogy az _iráni_titkosszolgálat_ ölte meg MJ-t, hogy eltereljék iránról a médiafigyelmet!!! ROFL/LMAO!

Bandibacsi34 2009.09.23. 02:49:25

Egyszeru!
Legyen nyilt szavazas, aztat csokolom!

Tilikov (törölt) 2010.02.11. 16:19:52

Feltűnt valakinek, hogy Iránban blokkolva vannak a hírportálok? Farsnews, Presstv, Irandaily, egyik sem működik, csak az Irna. Vagy csak nekem? Talán bekeményített a cenzúra, az Aljazeera is ezt feszegeti:
english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/02/201021182753646629.html

Lehet megint kiújult a deathmatch?
süti beállítások módosítása