Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház XC. - Bécs, please!Hadik András a magyar hadtörténelem egyik legendás alakja, aki Mária Terézia idején harcolt több meghatározó európai konfliktusban, és igen kiváló lovassági parancsnoknak bizonyult. A nevéhez fűződő...
  • KatPol Kávéház LXXXVII. - A marsall görbe tükreA KatPol Kávéház előző adásában már foglalkoztunk Ion Antonescu román marsall életével, illetve annak utólagos megítélésével, amelyben a mai napig nincs egyetértés. Ennek részeként említettük a ’90-es...
  • KatPol Kávéház LXXV. - A vér és vas népe támadást indít„Soha többé!” – a kedves hallgató bizonyára hallott már a jelmondatról, amit a totális háború és az azt kísérő népirtás többször is ihletett a vészterhes 20. században. Furcsán hangozhat, de – ha az...
  • Katpol Kávéház LXXIV. - Vízzel-vassalA február végén kezdődött orosz-ukrán háború a tágabb közbeszédbe is beemelte Ukrajna történelmi létezésének kérdését, ahol a fő kérdéssé az vált, történelmileg létezik-e ukrán nép. Felismerve ezt a...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] The House of Saud to the rescue?

2009.05.06. 11:22 Rammjaeger83

Úgy látszik, az amerikaiak most a diplomácia frontján indított támadással igyekeznek úrrá lenni az Afganisztánban és Pakisztánban (a Pentagon zsargonja szerint "AfPak") tapasztalható nehézségeken: a hamarosan közel-keleti körútra induló Gates védelmi miniszter nem mást, mint a szaúdi uralkodót és kormányát akarja rávenni arra, hogy segítsenek közvetíteni a pakisztáni kormány és a tálibok között a politikai konszenzus reményében. (folyt.=>)

Persze az átlagember számára bizarrnak tűnhet a feltételezés, hogy olyan politikusok vehetnek rá másokat a békés megegyezésre, akiknek a kompromisszumkeresés ill. úgy általában a szó hagyományos értelmében vett tolerancia sosem volt az erős oldala, de igazság szerint több tényező is Gates ötlete mellett szól. Egyrészt ilyen közvetítésre olyasvalaki alkalmas, akit nem lehet vádolni egyik fél iránti elfogultsággal sem. A szaúdiak megfelelnek ennek a feltételnek, elvégre hagyományosan jó kapcsolatokat ápoltak mind a pakisztáni kormánnyal, mind annak aktuális ellenségeivel (elvégre sok bőrönd pénzt juttattak el nekik az afgán polgárháború idején). Ráadásul a közismerten  szektás viselkedésű tálibok minden külföldi kormány közül alighanem róluk hinnék el a legnagyobb eséllyel, hogy nem a "hitetlenek" érdekében cselekszenek.  Az már csak hab a tortán, hogy a fekete turbános hegylakókat még a szaúdiak is kioktathatják az emberi jogok tiszteletéről.

Valamiféle közvetítésre bizonyára szükség lesz, ugyanis összeomlani látszik a két fél között még februárban kötött megállapodás.

 

Történt ugyanis, hogy a Szvat-völgyi tálibok katonai vezetője, Fateh könnyelműen megpróbálta rátenni a kezét a szomszédos Buner körzetre is, miajd a hadseregtől (minden bizonnyal amerikai nyomásra) érkező fenyegetések hatására a hírek szerint visszavonult. Azóta a pakisztániak természetesen mindenkit biztosítottak arról, hogy a Szvat-völgyből is kifüstölik az ellent, amely ezután is folyamatosan megsértette a megállapodást. A kormány még a motorkerpékpárok használatát is megtiltotta a körzetben, elvégre ez a tálibok hagyományos közlekedési eszköze (hogy a sárkányeregetéssel ellentétben ez számukra miért számít vallásilag elfogadhatónak, azt nem tudom; mindenesetre sosem a teológiai tudásukról voltak híresek). A nagy erejű offenzívát kilátásba helyező szájkaratét persze nem érdemes kritikátlanul elhinni, ugyanis kérdéses, hogy akár egy nagyszabású akcióval is gyökeresen megváltozhatna-e a helyzet: a pakisztáni hadsereg az ilyen akciókban általában nem ér el tündöklő sikereket, ráadásul a hírek szerint a legénység zömének nincs is sok kedve "Amerika háborújában" harcolni, ezért a dezertőrök száma is igen magas. 

Mindenesetre reményre adhat okot az, hogy a tálibok a múltban már Afganisztánban is hajlandónak mutatkoztak a kompromisszumokra - persze csak igen korlátozott mértékben. Egyik parancsnokuk egy februári interjúban még az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokat is lehetségesnek tartott:

 

Különösen vicces jelenet a csevejt félbeszakító telefoncsörgés (2:05). Egyébként nem ez az egyetlen bizonyíték arra, hogy a tálibok hagyományos irtózása a modern technikától többnyire csak a közvéleménynek szólt: egyik volt diplomatájuk például büszke iPhone-használó. Az afgán kormánnyal folytatott egyeztetések során hivatalos engedményekre is hajlandónak mutatkoztak - a korábban elképzelhetetlen mértékű "lazulás" jegyében ezentúl engedélyeznék a lányok általános iskolai oktatását, a nőknek ezentúl nem "kötelező", hanem "erősen ajánlott" lenne a burka viselése, és a taxisöfőröknek sem kellene alapos veréstől tartaniuk, amikor a bollywoodi slágereket bömböltetik a kocsiban.

(A tálibok védelmében azért el kell mondani, hogy a bollywoodi popzene tényleg borzasztó.)

Egyelőre tehát továbbra nem látni a közmondásos alagút végét az "AfPak" területén folyó harcok terén, és mivel szerkesztőségünknek meggyőződése, hogy Pakisztán egyike azoknak az országoknak, amelyeknek sosem lett volna szabad léteznie, következzen az ország problémáinak (szalonképtelen kifejezéssel élve) végső megoldására tett javaslatunk:

KatPol's Master Plan for the Pacification of AfPak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelmagyarázat:

Indiai katonai megszállás alatti területek:

1 - Baltisztáni Protektorátus

2 - Pandzsábi Protektorátus

Kínai katonai megszállás alatti területek:

3 - Pamíri Protektorátus

4 - Gvadari Protektorátus

A továbbiak:

5 - iráni biztonsági zóna

6 - Tadzsikisztánhoz csatolt terület

7 - Üzbegisztánhoz csatolt terület

8 - Pastunisztán

9 - Beludzsisztán

Az újraalakított ENSZ Gyámsági Tanács fennhatósága alatti területek:

10 - Pakisztán

11 - Afganisztán

                                                                                       

 

26 komment


| More

Címkék: pakisztán afganisztán knn szaúdiak államkudarc

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr721105825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2009.05.06. 13:11:57

Ez a technika ellenes duma szerintem arra jó, hogy megindokolhassák a közvéleményük előtt, miért vannak ilyen durván lemaradva. Ha tényleg komolyan gondolnák, akkor miért nem handzsárokat lóbálnak a puskák helyett?

És ha már szóba jött Bollywood, nem tudom megállni, hogy be ne linkeljem Superstar Rajimi-t, a bollywoodi akciófilmek fejedelmét:
www.youtube.com/watch?v=pZ5qlIP0aRo&feature=related
(az első rész is ütős)

Tilikov (törölt) 2009.05.06. 13:16:21

Elkélne egypár ilyen legény a tálibok ellen, hogy jobban menjenek a dolgok odaát XD

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.06. 16:34:04

Cikk update-elve egy térképpel (reggel elfelejtettem beleszerkeszteni a cikkbe).

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.05.06. 17:13:53

őőő, most nem azért, de ez a "felosztási terv" engem erősen a párizs környéki békékre emlékeztet. olyan "bölcs fehér ember húzogatni piros vonal térképen", de lövése nincs arról, hogy mik a következmények.
például
1. további muszlim területeket indiának adni, hááát... egyrészt indus barátaink enyhén szólva sem sikeresek többségként a kisebbség kezelésében, másrészt viszont a terület tovább destabilizálhatná indiát. (értem én, hogy "katonai megszállásnak" indul, de mi lesz 20 év múlva?)
2. kínai felügyelet???? hogy jönnek ők a képbe? csak mint nagyhatalom. mondjuk a déltengeri kikötőnek örülnének :) ha meg nem, akkor átpasszolják az oroszoknak, őket érdekli tutira.
3. az üzbégekhez-tadzsikokhoz csatolással borzasztó módon kicsesznél a fogadóországokkal, de ez legalább kulturálisan többé-kevésbbé stimmel.
4. a maradék afganisztán majdnem ekkora kudarc lenne mint a mai.

hirtelen ennyi elsőre.

inkább az irániakat kellene bevonni az afgán rendezésbe, sőt, tadzsikisztánba is. ők otthon lennének a terepen. ja, épp őket akarjuk kihagyni? hát, akkor status quo.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.05.06. 17:15:24

ja, az előbbiek okán az endlösung nagyon is átmeneti lenne, épp csak az általa kiváltott esedékes polgárháborúig tartana.
(jé, párizs környéke, de unalmas vagyok.)

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.05.06. 17:35:30

@Radio Free Aberrania:

"kínai felügyelet???? hogy jönnek ők a képbe?"

A gwadari kikötő-komplexumot ők építették/építik, és kicsit zabosak lennének, ha elveszítenék.

"az előbbiek okán az endlösung nagyon is átmeneti lenne, épp csak az általa kiváltott esedékes polgárháborúig tartana."

A felosztás alapja nem vmiféle "béke" megteremtése, hanem hogy a régiót ütközőállamok szigeteljék el a világ többi részétől.
Sok esély ugyan nincsen ilyesféle felosztásra, de egy eszmefuttatás erejéig nem rossz ötlet.

Tilikov (törölt) 2009.05.06. 17:49:31

Ez a határrajzolósdi nagyon szórakoztató, több ilyen kéne :)

Hoznék én is néhány pontot
1., Kíváncsi lennék Irán örülne-e neki ha a saját beludzs többségű régiója mellett létrejönne egy független Beludzsisztán. Kábé annyira mint amennyire a törökök örülnének a független Kurdisztánnak. Az a kis csíknyi iráni biztonsági zóna nem védene az otthoni szeparatizmus megerősödése ellen.
2., A Gvadari területet mégis miért Kínának? Nagylelkűségből? Vagy kompenzációként mert északon keveset kap Indiához képest? Esetleg azért, hogy vérszemet kapjon? A bukott Szomáliából is kaphatna egy darabot, biztos örülne neki.
3., És a Pakisztáni atomkészletet ki örökölné, a pastuk vagy a beludzsok?

Egy ilyen AfPak osztogatás valószínűleg nagyobb méretű újrelosztósdit is elindítana, ami nem lenne kismiska.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.06. 18:11:09

@Radio Free Aberrania:

"bölcs fehér ember húzogatni piros vonal térképen"

Ami azt illeti, Pakisztán jelenlegi határai is valahogy így alakultak ki...

"az üzbégekhez-tadzsikokhoz csatolással borzasztó módon kicsesznél a fogadóországokkal, de ez legalább kulturálisan többé-kevésbbé stimmel."

Majd kisegíti őket Moszkva ill. a CSTO:

en.rian.ru/russia/20090204/119984654.html

"egyrészt indus barátaink enyhén szólva sem sikeresek többségként a kisebbség kezelésében, másrészt viszont a terület tovább destabilizálhatná indiát."

Jogos ellenvetés. Mindenesetre én nem látom, hogy tudná ott India még jobban tönkrevágni a dolgokat, mint a jelenlegi pakisztáni vezetés. Azért ne felejtsük el, hogy India azon kevés országok közé tartozik, amely fenn tudna tartani egy ekkora volumenű katonai megszállást. Ráadásul demokrácia és számíthat amerikai, orosz segítségre.

"4. a maradék afganisztán majdnem ekkora kudarc lenne mint a mai."

Ha nem kell a pastukkal foglalkoznia, akkor ugyan nem.

A bevallottan hevenyészett elgondolás alapja az a felismerés, amit már többen emlegetnek: a destabilitás okai a pastuk, így a legjobb megoldás az, ha önálló, de terjeszkedésre (=a káosz terjesztésére) képtelen államot kapnak, ahol aztán élhetnek, ahogy akarnak ("fundamentalista enklávé") -> azaz, ahogy SchA kolléga mondta, ütközőállamokkal kell körbevenni őket. Nagyjából ugyanez vonatkozik a beludzsokra is.

Ami Iránt illeti, az egész régióban valószínűleg annyi a stratégiai célkitűzésük, hogy távol tartsák maguktól a fent említett két népcsoportot, ergo boldogan létrehoznának egy biztonsági zónát, ha ez az ún. nemzetközi közösség jóváhagyásával történne.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.06. 18:19:29

@Tilikov:

"Az a kis csíknyi iráni biztonsági zóna nem védene az otthoni szeparatizmus megerősödése ellen."

Akkor képzelj oda egy szélesebb csíkot:).

"A Gvadari területet mégis miért Kínának?"

Mert, mint ahogy SchA kolléga említette, az ő pénzük van benne abban a kikötőben. Másrészt ez lenne az ára annak, hogy jóindulattal részt vesznek a rendezésben.

"A bukott Szomáliából is kaphatna egy darabot, biztos örülne neki."

Ami azt illeti, nem is rossz elgondolás. Legalább valaki működtetne ott egy épkézláb kikötőt, meg a kalózokat is elintézné.

"És a Pakisztáni atomkészletet ki örökölné, a pastuk vagy a beludzsok?"

Egyik sem. Ha valaha megtörténik egy ilyen vagy hasonló felosztást, azt a pakisztáni állam szétesése fogja megelőzni, ebben az esetben pedig biztos lehetsz benne, hogy az amerikaiak ráteszik a kezüket a teljes készletre.

Herbert_West 2009.05.06. 19:06:41

Minden tiszteletem ellenére ez a térkép erősen lol.

Eddigi néprajzos ismereteim alapján az átlagafgán (aki ilyen esetekben átlagafgán, még ha egyébként haza-utáló pastu) egy dolgot nem tűr: ha külföldiek szólnak bele a dolgába. Ez a felosztás kellemetlenebb következményekkel járna, mintha mondjuk a balkánt szelték volna fel kelet-nyugat irányban 200 km széles csíkokra....

Vagy ha már itt tartunk, a potenciális öröklő államok közül kinek van ereje és akarata tartósan ott maradni és úgy tenni, mintha a terület ura lenne?

Bár ha már itt tartunk, ti mit javasoltatok volna Pakisztán helyett?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.06. 19:38:20

@Herbert_West:

"az átlagafgán (aki ilyen esetekben átlagafgán, még ha egyébként haza-utáló pastu) egy dolgot nem tűr: ha külföldiek szólnak bele a dolgába"

Nos, az elgondolás lényege pontosan az, hogy a pastu törzsi területeken nincs külföldi katonai jelenlét - márpedig az ilyen jelenlét ellen zömében ők harcolnak.

"Vagy ha már itt tartunk, a potenciális öröklő államok közül kinek van ereje és akarata tartósan ott maradni és úgy tenni, mintha a terület ura lenne?"

Kikre gondolsz, az indiaiakra? Ők boldogan darabokra szednék az egész országot és gründolnának egy pandzsábi bábállamot, hogy hogy jó széles földsáv válassza el őket a pastuktól.

"Bár ha már itt tartunk, ti mit javasoltatok volna Pakisztán helyett?"

Az "ilyen mi lett volna, ha" kérdésekkel csak április elsejei humorizálás szintjén szeretünk foglalkozni. Az indiai szubkontinens sorsába 1945 után elsősorban a briteknek volt beleszólása, ők meg a megosztással sikeresen hátrahagytak 2, azaz később 3 csődtömeget (+ Banglades), mert a külpolitikai érdekeiknek a "didide et impera" elv alapján ez felelt meg. Lehet, hogy ez akkor a saját szempontjukból logikus döntés volt, de azóta változtak az idők.

Tilikov (törölt) 2009.05.07. 09:33:55

@Rammjaeger83: Oké, ez a Kína dolog kimagyarázható, ha már tényleg van ott érdekeltségük, és az atomkészlet is simán rekvirálható.

De a Beludzsisztános ellenvetésemben pont arra utaltam, hogy a független beludzs állam léte belülről destabilizálná Iránt. És ez ellen az általad ajánlott szélesebb csík se védene semmit.

nakara 2009.05.07. 21:15:42

Üdv!
Egy ideje nyomon követem a munkásságotokat, minden elismerésem érte. A felosztás nem lenne rossz megoldás, azonban véleményem szerint az mindösszesen afganisztánra kellene hogy vonatkozzon. Pakisztán felosztása atomhatalmi pozíciója miatt meglehetősen kétséges tűnik. Inkább afganisztán pastun többségű területeit, a pastun délt lehetne hozzácsapni az Északnyugati határterülethez, megalakítva ezzel az egységes, azonban a pakisztáni állam keretein belül álló és autonóm Pastunisztánt. Irán vonatkozásában a Herát körüli területek és a síita többségű Hazaradzsát perzsa államhoz csatolása tűnik elképzelhetőnek. Az északi területeken az üzbég és tadzsik államok is megkaphatnák a jussukat. A térkép szerinti felosztás valóban a párizs környéki békékre. Apropó párizsi környéki békék...szvsz a magyar politikai elitnek is illene megkezdeni a harcát a saját nemzetéért és kiharcolni a trianoni béke revizióját hiszen népünk azóta állandó üldöztetésnek van kitéve a megszálló hatalmak részéről.

nakara 2009.05.07. 21:18:06

Beludzsisztán önállóságára nincs lehetőség hiszen a népesség többségét ott is a pastunok adják.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.07. 23:22:50

@nakara:

Kösz az észrevételeket, de az off-topic véleményeket kéretik mellőzni (lásd apróbetűs rész jobb oldalon fent - ez természetesen vonatkozik a többi olvasóra is).

"Beludzsisztán önállóságára nincs lehetőség hiszen a népesség többségét ott is a pastunok adják."

Mármint Beludzsisztán tartományban? Amennyire én tudom, ott a pastuk kisebbséget alkotnak (kb. 40%) a többi népcsoporthoz képest. Mindenesetre lehet, hogy a határt délebbre kellett volna meghúzni.

@Tilikov:

Ilyen demilitarizált/biztonsági zónákra sok példa akad a történelemben, és ha a feleket a nagyhatalmak kényszerítik a tiszteletben tartásukra, akkor rendszerint be is töltik a feladatukat.

nakara 2009.05.08. 08:35:15

Üdv!
valóban némileg több mint 50% a beludzsok aránya és a pastunok lakta területeket nem is tekintik Beludzsisztán részének a névadó nemzet tagjai.

Tilikov (törölt) 2009.05.08. 12:27:27

@Rammjaeger83: Minden tiszteletem a tiétek, de úgy látszik nem jött át, mire akarok kilyukadni. Arra célozgattam, hogy ha létrejönne a független Beludzsisztán, akkor az iráni beludzsok rögvest azon kezdenének agyalni, hogy lám a szomszédok beludzsok mint mi, szunniták mint mi, jobban kéne ápolnunk velük a kapcsolatot. A radikálisabbaknak hovatovább még az Irántól való elszakadás és az anyaállamhoz való csatlakozás is felvetülhetne a fejében.

Akkor már inkább azt kéne (mivel Iránt amúgy is kihagytátok az osztozkodásból), hogy független Beludzsisztán helyett, az iráni Beludzsisztán tartományhoz csatolni a paki beludzs régiót.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.08. 16:00:31

@Tilikov:

Én értem, mire akartál kilyukadni. Ugyanakkor nem látom, hogy az általad leírt verzió miért lenne vonzóbb az iráni vezetés számára, elvégre egy idegen területen fenntartott megszállás kb. az utolsó dolog, amire szükségük van.

Másrészt amennyire én tudom, Irán délkeleti része már csak földrajzi okok miatt is elég alkalmatlan egy szeparatista harc megvívására. A nagy része gazdaságilag értéktelen kopár hegyvidék, amióta a mongolok arra jártak, amit lakatlan sivatagok határolnak.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.05.08. 16:01:32

Valahogy sejtettem, hogy a pakisztáni hadsereg nem lesz a helyzet magaslatán:

www.msnbc.msn.com/id/30629779//

Tilikov (törölt) 2009.05.09. 10:50:42

@Rammjaeger83: Nem akarok ezen flame-elgetni, meg ez amúgy is egy spekulatív mi lenne ha, de végszómként még azt az ellenvetést teszem, hogy ha már a hely tényleg alkalmatlan a szeparatista harcra, és a beludzsok csak a szőnyegkészítéshez értenek, s nem a szabadságharchoz, akkor teljesen akadálytalan lenne az iráni megszállás. Sokkal akadálytalanabb mint a kasmíri vagy a pandzsábi, ami tényleg nem érné meg Kínának/Indiának.

És egy ilyen rendezéshez egyetértés kéne az ENSZ-ben, ami nem feltétlen adott.

recruit 2009.05.14. 18:19:45

Üdv!

Ez nem igazán a párizs környéki békéhez hasonlít, hanem Lengyelország háromszori felosztásához.
Első lépésben életképtelen államot kreálunk sok problémával miközben kiszedjük a széléről az értékeket, majd haladunk befelé.

Bismarc rámutatott, hogy Lengyelország felosztása nem is volt olyan erkölcstelen dolog, mert a lengyelek a lovagrendi államot, a későbbi porosz magterületeket ugyanezen az elven szedte darabokra, EZÉRT ugye jogos, hogy később visszavették.

Nicsak... Pakisztán egy rajzolt állam és ugye "ősi" területi igényeket minden ország tud kreálni.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.05.14. 18:30:22

@recruit:

"Első lépésben életképtelen államot kreálunk sok problémával"

Elnézést, de a környéken nem kell kreálni az életképtelen államokat, ez ott (AfPak) már most az alaphelyzet.

recruit 2009.05.14. 19:28:01

Hát persze :P

Mondom én pont mint Lengyelország a felosztása előtt... :D

Mintha pont ezt mondta volna Frigyes és Katika annó.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.07.30. 17:20:39

Egy kicsit régi hír, de mindenképpen említést érdemel: tálibok berobbantják a támogatásukra nem hajlandó határvidéki falu mecsetjét (vallási elkötelezettség über Alles...), erre a falusi milícia átruccan a faluba, ahol a tálibok tanyáznak, és szétcsapnak közöttük:

edition.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/06/09/pakistan.anti.taliban/index.html

Lehet, hogy itt is elkelne egy Community Guard program?
süti beállítások módosítása