Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXXVIII. - Róma júliustól augusztusigA római történelem legnagyobb érdeklődésre számot tartó és legnépszerűbb korszaka a Köztársaság válságának időszaka, amikor olyan nagy személyek küzdöttek a hatalomért, mint Caesar, Pompeius, Brutus,...
  • KatPol Kávéház LXXIII. - Okkupert: a megszállásAkár az ukrajnai események is ihlethették a norvég, Okkupert című politikai thriller sorozat alapötletét, mely a skandináv ország orosz megszállásának kitalált történetét meséli el, nagyon is...
  • KatPol Kávéház LXIX. - Az elemzőlány meséjeA politikai indíttatású, szervezett vagy kevésbé szervezett erőszakos cselekmények provokálása, kihasználása és manipulációja alighanem egyidős az összetettebb társadalmakkal, formája és célja pedig...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...
  • KatPol Kávéház LIV. - Németország weimarizálódásaSebastian Haffner Az elárult forradalom című könyvében úgy fogalmazott, 1918. szeptember 29-e a német történelem egyik legfontosabb dátuma, amely azonban elfeledett is. Még javában dúlt az első...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (88) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (27) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (41) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (85) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (10) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (54) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (96) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (2) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (16) ulster (2) usa (159) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Gáza ostroma

2008.12.29. 14:30 SchA

Látjátok feleim, így a 2008-as év vége felé kaptunk még egy háborút, még ha nem is pont olyat, mint amilyenről a war nerd-ök álmodozni szoktak. Izrael megindította az Operation Cast Lead (öntött ólom, ha jól értelmezem) fedőnevű hadműveletet Gáza ellen, így a világ figyelme kivételesen már megint az arab-izraeli konfliktusra összpontosulhat. (Folyt. =>)

Az akció szombaton kezdődött el, az IAF azóta folyamatosan szórja a Gáza-övezetet, az eddigi mérleg szerint a halottak száma kb. 310+, ebből a Hamasz szerint 180 a saját emberük, a többi civil, a sebesültek száma 1400-1500. A Hamasz a szokásos rakétázással próbál válaszolni a szüntelen támadásokra, nem sok sikerrel. Érdekes, hogy "fejlettebb" rakétákat is kilőttek Asdod városára, melyek már 30 km+ hatótávolsággal rendelkeznek. A mezei Graddal nem lehet ilyen távolságra ellőni, tehát ezek vagy egészen új modellek, vagy házilag tunningolták fel őket. A legfrissebb hírek szerint az IDF már összevonta a páncélosokat, amikkel majd benyomul Gázába, hogy döntő csapást mérjen a Hamaszra. Ez érdekesnek ígérkezik, utcai harcokkal, aknacsapdákkal, és kétségtelenül IDF veszteségekkel - kiváncsi vagyok, hogy ezt jobban tudják-e kezelni a szokásosnál. Ahogy a Haaretz egyik írója megjegyezte, a hadművelet többek között arra is szolgál, hogy a 2006-os fiaskó után visszaadja a hadsereg önbecsülését. Erre a célra a Hamasz kitűnő pofozózsák ellenfél.

Egyenlőre a légicsapások célja a Hamasz szétzilálása, a palesztin infrastruktúra megbénítása, hogy a földi támadás már felpuhított ellenállással találkozzon. Korábban egy kommentben már leírtam a véleményemet, de azért megismétlem: számos elemzővel szemben én úgy gondolom, hogy az égvilágon semmi értelme nincs az akciónak, ha nem követi azt legalább egy kísérlet a Hamasz megdöntésére. Mi Izrael fő problémája a hivatalos álláspont szerint? Rakétázzák a határ menti településeit. Ha véget akarnak ennek vetni akkor, 1 - elrettentéssel nem fog menni, és soha nem is ment. Ez nem klasszikus államközi konfliktus. 2 - Ha a Hamasz meggyengülve, de a helyén marad, még abban az esetben is, ha bejönnek Tzipi Livni legszebb álmai, és a hamaszosok megrettennek a támadás erejétől, és úgy döntenek, hogy a jövőben inkább hobbykertészek lesznek, az ezer egyéb kis frakció folytatni fogja a Szderót és Askelon tüzijátékos szórakoztatását, pont azért, mert a meggyengült Hamasz már végképp nem fog tudni uralkodni rajtuk.

Megoldás - ha lezúzzák a Hamaszt, kell a helyére egy - lehetőleg nem túl demokratikus - erő, ami rendet tart, miután az IDF távozott. (Annyira nem lehetnek elmebetegek, hogy ismét bevállalják Gáza tartós megszállását.) Kézenfekvő jelölt a Fatah lenne, és a PR-osok így vagy úgy, de meg tudnák rendezni, hogy "a jóságos Abu Mazen bevonul fehér lovon, és magához öleli a tetű Hamasz miatt oly sokat szenvedett Gázát". A jelenleginél jobb alkalmat erre nemigen találna Izrael, mikor nyakig van a háborúban és sikerült érzékeny veszteségeket okoznia a Hamasznak. Persze a jóslatom nem 100%-ig biztos, köztudott, hogy a Közel-Keleten a józan ész nem mindig tényező.

Számos államfő és a pápa is felszólított a feleket a harcok beszüntetésére, de  erre egyenlőre nem látszik sok remény, meg hát valljuk be, sikeres hadművelet közepén ki lenne az (idősebb Busht leszámítva), aki rátenyerelne a stop gombra?

Mindkét fél propaganda-gépezete magas fordulatszámmal pörög, és az interneten jó szokásukhoz híven megint folyik egyes t-betűs skandináv mitológiai lények epikus csatája. (Érdekes, szintén ezekben a napokban bombázta a török légierő a kurdokat Irakban, mégis, mintha ez a téma kevesebb flame war-t figyelmet kapna, pedig ugyanúgy el lehetne sütni ott is egy-két klisét, pl "Milyen kurdokról beszélsz, te majom???? Mikor létezett Kurdisztán, mint önálló állam????" Ajánlom szeretettel az index fórumosok figyelmébe.)

Ennek apropójából összedobtam egy rövid kiskátét is, később még lehet, hogy bővítem:

- Izraelnek igaza van, a Hamasz kezdte az egész háborút!

Nem egészen. Az a tűzszüneti megállapodás nem ért túl sokat. Ha nem is számítom, hogy a blokád bevezetése a nemzetközi jogban már önmagában is agressziónak számít, Izrael már az elmúlt hónapokban is bombázta Gázát, a palesztinok meg rakétázták Izraelt. Lásd  itt (dec. 23.) vagy itt (nov. 16.) vagy itt (nov.8.)

- Akkor Izrael az agresszor, és a Hamasz ártatlan?

Izrael a szó szoros értelmében nem követett el agressziót, csupán eszkalálta a harcokat. Ja, és senki sem ártatlan, ez háború, nem pedig egy tündérmese.

- Izrael azért lövi az iskolát/egyetemet/kórházat/árvaházat, mert a mocsok terroristák civil pajzsként használják őket, vagyis a felelősség a Hamaszé!

Ezzel a civil pajzs dologgal kapcsolatban  elég sok téveszme él. Ad. 1. Gáza népsűrűsége az egyik legnagyobb az egész világon, nem lehet úgy kiiktatni egy célpontot, hogy ne haljon meg közben fél tucat civil. Ez nem civil pajzs, a Hamasznak nincs helye a manőverezésre. Ad. 2. Egy régebbi cikkemből idézve:

"ha a gerillák kiállnának a nyílt terepre messze bármilyen civiltől, lehetőleg messziről felismerhető megkülönböztető jelzéseket viselve, akkor a háború a légierő céllövészetévé silányodna. De a gerillák nem hülyék, és tudják, hogy fejlett társadalmak fejlett hadseregei rendkívül PR-érzékenyek, és ezért választás elé állítják azokat: vagy továbbra is a tűzerő elsöprő fölényére támaszkodnak, de akkor nagyon sok civil fog a "collateral damage" kategóriába becsúszni, vagy pedig előnyhöz jutnak azzal, hogy a szóban forgó hadsereg nem fogja tudni kihasználni a teljes tűzerejét. "A" Verzió - a hadsereg könyörtelen, és levág mindent, ami az útjába áll, vagy "B" Verzió - pont a gerilláknál, ilyen is megtörténhet, attól még, hogy nem ők a jó fiúk."

Az gerillák elleni támadások során az államnak optimalizálni kell a katonai és a politikai kockázatot, és figyelembe kell venni, hogy ezek szorzata állandó. Ha minimálisra csökkenti a katonait (zéró veszteséggel akar operálni, azaz kizárólag légierővel), akkor értelemszerűen növeli a politikait (sok lesz a halott civil, ami nem mutat jól a 8 órás hírekben). Ha bombák helyett kommandós egységeket és mesterlövészeket használ, (vagyis nagyobb katonai kockázatot vállal), akkor a saját vérveszteség áráért megkímél bizonyos százaléknyi civilt.Erre azonban - nem túl meglepően - kevéssé hajlandó a legtöbb hadsereg és kormány.

- Izrael az igazi terrorista/náci!

A terrorizmusnak nem az a definíciója, hogy civilek halnak meg általa. Akármennyire is felháborítanak a történtek, de a terrorizmus egy biztonságpolitikai fogalom, a nemzetiszocializmus meg a  politikatudomány hatáskörébe tartozik, szóval megkérnélek, hogy ne használd ezeket a szavakat univerzális címkeként, mint a "gonosz" szinonímája.

- De hiszen a Hamaszt demokratikusan választották!

Instabil övezeteknek demokráciát adni kb. annyira ésszerű, mint egy kóros alkoholistát beküldeni egy csomó pénzzel a vegyesboltba, és bízni abban, hogy "szabad akaratából a legmegfelelőbben költi majd azt el". Senkiből nem lesz varázsütésre egy felelősen gondolkodó, az országa helyzetét átlátó nyugati polgár, csak azért, mert 4 évente bedobhat egy nyomorult cetlit egy sz*ros urnába.

- De ez az egész akkor is kegyetlenség!

C'est la guerre.

122 komment · 1 trackback


| More

Címkék: izrael hamasz knn gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr43846819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szombatblog 2008.12.29. 19:41:24

A reménytelen GázaA gázai helyzetet a folyamatos instabilitás jellemzi. Ez nem pusztán a határhoz közeli, illetve rakétával elérhető izraeli települések folyamatos ágyúzását jelenti, hanem azt is, hogy a Ciszjordániában kialakult középosztály helyett, itt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.29. 17:22:27

Update:
Nocsak, mit találtam
www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1230111721802&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

"Palestinian Authority officials in Ramallah said Saturday that they were prepared to assume control over the Gaza Strip if Israel succeeds in overthrowing the Hamas government."

Moavija 2008.12.29. 20:07:40

grat a posztért
nincs is jobb mint egy színvonalas iromány olvasása 1200 km-re az anyaországtól!

J.Ildiko 2008.12.29. 20:14:14

Iderakom Tilikov megjegyzését is, hogy ne kelljen ugrálni. (elöször válaszolok a régi kommentekre, a posztot csak később olvasom el)

"Háborút indít Izrael oké, megteheti (legfeljebb némi nemzetközi ejnye-bejnye és pár silány gázai rakéta lehet a válasz), de legalább ne próbálná meg áldozatnak beállítani magát.

Ez az ún. Operation Cast Lead (elképzelni sem merem mit jelenthet), cseppet sem áll arányban a rettegett, de mégis nevetséges gázai "rakétaállásokkal". Ez olyan gondosan előkészített harcműveletnek tűnik, amit nem a maszek katyusák kiváltotta hirtelen felindulásból indított az IDF, hanem már felkészülve (és/vagy felbőszülve) várta a tűzszünet végét. Ha tényleg az a céljuk, hogy nyeregbe ültessék Gázában a Fatahot, akkor az az általuk (is) mélyen tisztelt Demokrácia megcsúfolása volna.

Arra a kérdésre, hogy "Egyébiránt nem tudom, te mit tennél ? Virágot küldenél nekik ??" a magam részéről azt mondhatom, hogy virágokat nem, de azért levegő-föld rakétákat sem. Szerencsére mi ott még nem tartunk a szlovákokkal. "

--------------------
Eléggé megrázott ez az egész egyébként, de sokat olvastam ma, sok-sok kommenttel, azt hiszem kerek a kép.

Valóban nem teljesen hirtelen felindulásról van szó, Tzipi Livniék már régóta tisztában vannak vele, hogy a Hamasz egyszerűen kezelhetetlen, a békére nem hajlandó, építeni nem tud, ellenben lőni igen, a lehetőségeit nagyon rosszul használja ki, gyakorlatilag ők nem az élni akarnak, nem infrastruktúrát építenek, iskolákat, kórházakat, vagy ha igen, akkor hős katona módjára oda bújnak, fegyvereket ott tárolnak, ott tartják a meetingeket, pedig lett volna lehetőségük bemutatni, hogy törekszenek a békére, az életre.

De nekik a tűzszünet csak szünet, és nem céljuk semmiféle maradandó béke létrehozása, hanem továbbra is felszámolni Izraelt, amit Izrael nem nézhet a végtelenségig.

Az a helyzet, hogy nincs sok (értelmes) választási lehetősége Izraelnek. Csak gondolj bele, te mit tennél ? Vagy a demokratikusan választott Hamasz, ami maguknak választottak, - mondhatnánk, viseljék hát a következményeket - de ez nem vezet sehova, vagy a Fatah helyzetbehozása, kvázi erőszakkal, de akkor meg az a baj, hogy hol a demokrácia ?

Én akkor azt kérdezném, csókolom, hol az "állam és egyház elválasztásának elve", vagyis miért kell, hogy szélsőséges vallási vezetők határozzák meg az emberek életét. Persze ez költői kérdés az iszlámot tekintve, hiszen az iszlám teokráciában gondolkodik, a teokrácia pedig tudjuk jól, hogy jót nem szül, ráadásul a legfontosabbtól, a lelkiismereti szabadságtól fosztja meg az embereket. De hát ezt csak úgy mellékesen.

Tehát akkor most demokrácia a béke lehetősége nélkül, vagy erőszak a béke lehetőségével ? Ez a választási lehetőség.

Igen, hát a módszerekben lehet válogatni, ebben is Izrael már kipróbált mindent. Kivonult, átadott, próbálkozott lépésről-lépésre módszerrel, hogy bombázunk, majd tárgyalunk, de nem jött be. Ez ügyben se sok választási lehetőség maradt úgy tűnik, aminek értelme is van, csak ez az össztűz féle stratégia.

ratman_ (törölt) 2008.12.29. 20:19:59

Ebben a posztban annyi modorosság van, hogy ki lehetne állítani a modorosblogon. Csak nekem tűnik úgy, hogy komoly kérdésekről erőltetetten lazázva valahogy szánalmas és inkompetens dolog írni?
Ráadásul nem tudtam meg semmit, ami ne lenne már a hírekben. Saját érv, új nézőpont, üzenet, akármi?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.12.29. 20:23:12

Ezen a témán a névtelenségből feljött, majd mg is öregedett egy klasszikus: Chrudinák Alajos, pl...

Csodálkoznék, ha még az én életemben valamiféle tartós megoldás születne...

De ha már katpol, akkor legyen vélemény is: az egész arab világ olyan mértékben került szembe az ún. "civilizált nyugattal", olyan mértékben fejlesztette tökélyre a gerilla (terrorista) háborút, hogy még ha akarná, akkor sem tudná egységes felfogásban abbahagyni ezt a fajta háborút, a mozgalmak kisebb-nagyobb kinövései önálló életet élnek.

Ezért - szvsz, és nem feltétlen egyetértve, hanem tehetetlen és egyenlőre nem érintett szemlélődőként agyaskodva - meg fog ismétlődni egy második "Hirosima és Nagasaki", amikor olyan tömeges és értelmetlen barbár pusztítás következik be, amit most még senki nem tart elképzelhetőnek, de amikor megtörténik, mindenki seggre ül a döbbenettől:-(((

Közöd?? (törölt) 2008.12.29. 20:23:18

nos azt hiszem a megoldás mégiscsak a gyökerekhez való visszanyúlás Izrael számára be kell vonulni és az arabokat - nos az arabokat ősi háborús szokás szerint ki kell irtani és a csecsemőket falhozcsapdosni. Enélkül menetrendszerűen be kell vonulni Gázába és Izrael az egész hadseregével együtt közröhely tárgya lesz. Kelllemetlen de a piár háborút most ki időre mellőzni kell.

Tilikov (törölt) 2008.12.29. 20:27:59

@SchA:

Ha Izrael likvidálja a Hamaszt Gázában és helyébe segíti a Fatahot, vajon melyik állam fogja azt a kormányzatot legitimnek tekinteni? Nem sokan támogatják ezt az offenzívát. Csak addig igyekeznek Izraelék keményen fellépni amíg Bush bácsiék szemet húnynak, sőt BT vétót adnak a gázai balhé alá. Mire megérkezik a Szent Obama, már egy lebombázott, bosszúszomjas Hamasszal kellesz rendeznie a kapcsolatokat, ha lesz egyáltalán Hamasz.

J.Ildiko 2008.12.29. 20:33:46

Tilikov:
"Mivel nagy megmondómester vagy, feldobnék még egy magaslabdát, kíváncsi vagyok ezzel mit kezdesz.

Szóval egyik oldalon ott van Izrael önvédelemhez való joga, a másik oldalon meg (most hallottam) a Gázai Iszlám Egyetem lebombázása. Ha ezt a két dolgot sikerül közös nevezőre hoznod, az komoly teljesítmény lesz részedről.

Az, hogy a rendészeti intézmények célponttá váltak, még valahol érthető, de az egyetemet miért!? Előre hallom a propagandát arról, hogy rakétatechnológia szemináriumokat tartottak és fakultatív öngyilkos merénylő képzést, valamint, hogy rakétasiló volt egyetemi tornaterem alatt, de az egyetem lerombolása akkor is szégyenteljes húzás volt.

A gázai kórházakban terroristákat (is) gyógyítanak, ezért a kórházak is támogatják a terrorizmust. A kórházak lesznek a következők? Az általános iskolákban anti-cionista nevelést kapnak a gázai gyerekek. Vajon az iskolák bombázása is tervben van?
---------------------------------
megmondómester...:))))))))))

Már készültem.
Az izraeli hadsereg szóvívője szerint azért bombázták az egyetemet, mert rakétalövedékeket, robbanóanyagokat, fegyvereket tárolnak, elektronikai berendezéseket gyártanak, amelyet a Hamasz használ, a milicisták itt tartják az összejöveteleiket, vagyis az egyetem a Hamasz egyik műszaki, humán bázisa és agytrösztje.
Ahogy a Karosszék blogon Liverbird a 39. hozzászólásában fogalmaz:

"...az az egyetem, aminek az udvaráról rakétákat indít a Hamasz, az többé nem egyetem, hanem célpont. Pontosítok, nem az épület a célpont, hanem a rakétaindító és a kezelői, ha ez egyetem összedől, az már járulékos veszteség. Arról szerintem nem Izrael tehet, hogy a terroristák a civilek közé keverednek, őket használva "élő" pajzsként."

A kórházakat - ha gyógyításra használják - nyilván nem fogják bántani, de régebben hallottam, hogy még oda is kilövőállásokat telepítettek. Reméljük ilyen nem lesz.
Egy iskola nem azért válik célponttá, mert anticionista a nevelés, sajna arrafelé mindenhol így van - ami megint azt bizonyítja, hogy a gyűlöletet nevelik a gyerekekbe, sőt rosszabbat, hiszen shadidoknak, öngyilkos mártíroknak nevelik őket.
A Napi Dzsihad aktuális posztjában magyarul lehet megnézni a 11 éves kislányokat, akik szerint csodálatos dolog mártírnak lenni, meg lehet nézni az anyát, aki saját maga küldi meghalni a fiát, meg lehet nézni a vallási vezetőket, amint erre buzdítják a írástudatlan népeket, mert az értelmiség már elmenekült, ezeknek a politikai és vallási vezetőknek a partnerei már csak a szegény, tudatlan, műveletlen rétegek, akiket arra buzdítanak, hogy áldozzák föl az életüket. A halál szeretetére nevelik őket. Ez borzasztó. Ez nem szabadságharc, hanem valami egészen más. :(((

Erre azért a nyugat léphetne, gyakorolhatna valamiféle nyomást, hogy ezt már ne lehessen megtenni, hiszen így milyen békében is reménykedik Európa.

J.Ildiko 2008.12.29. 20:59:21

@Közöd??:

Azt hiszem rosszul értelmezed a "hivatkozott" biblia idezetet az ősi harcmodorról (a csecsemőket a falhoz csapdosni). Már ha arra gondolok, amire te (ha nem, elnézést, javíts ki).

Tehát: a 137. Zsoltár/8-9
Egyértelmű, hogy itt a "megragadja és sziklához paskola kisdedeidet" kitétel "Babilon leányára, vagyis egy birodalom fölött lévő gonosz szellemi lényre vonatkozik.

Tilikov (törölt) 2008.12.29. 21:00:49

lol az előbbi kommenteket még nem is láttam. Csecsemők falhoz csapkodása, második Hirosima és Nagaszaki, össztűz stratégia. Vajon a gázai lakosság fejében is ilyesmik járnak?

J.Ildiko 2008.12.29. 21:05:34

@Tilikov:

Karosszék blog emlékeztet (Harag Karácsonykor 2.), hogy Obama azért nem Bush ellentetje, ami a KK.et illeti, legfeljebb a módszereikben van különbség.

"Legalább ennyire figyelemre méltó esemény, hogy a leendő Barack Obama-kormány is Izrael álláspontját fogadja el a hadjárattal kapcsolatban.

Most nyertek értelmet igazán Obama júliusi szavai, melyet tegnap David Axlerod, a leendő elnök főtanácsadója idézett fel a CBS adásában: „ha valaki arra a házra lő ki rakétákat, ahol a két lányom alszik, minden hatalmamba álló dolgot megteszek, hogy megállítsam a támadást. Feltételezem, Izrael ugyanígy cselekszik.” Jól feltételezte. S ez az obamai idézet komoly figyelmeztetés lehet a Közel-Kelet arab vezetpi felé."

J.Ildiko 2008.12.29. 21:15:36

@Tilikov:

Az "össztűz stratégia" terminológiát én találtam ki, lehet, hogy nem épp a legszakszerűbb... :)))

kamasuka 2008.12.29. 22:10:32

"Instabil övezeteknek demokráciát adni kb. annyira ésszerű, mint egy kóros alkoholistát beküldeni egy csomó pénzzel a vegyesboltba, és bízni abban, hogy 'szabad akaratából a legmegfelelőbben költi majd azt el'."

Ezzel nem igazán értek egyet (többek közt ezzel a leírtak közül). Ki mondja meg, hogy melyik instabil térség? Egyáltalán mi az, hogy "instabil térség"? 945 után Németországban miért eröltették "adták" a demokráciát? Miért akarnak egyesek Kínának minden áron demokráciát? Izrael mitől demokratikusabb, mint bármi más a térségben?

"A terrorizmusnak nem az a definíciója, hogy civilek halnak meg általa."

A terrorizmusnak NINCS definiciója, ugyanis mindenkinek - szemszögtől függően - más a definiciója terrorizmusra.

"sikeres hadművelet közepén ki lenne az (idősebb Busht leszámítva), aki rátenyerelne a stop gombra?"


Hannibál, III. Napoleon, Bismarck, Adolf Hitler, stb.

radiris 2008.12.29. 22:12:44

@ratman_: hát te tényleg mindent csak fikázni tudsz? Asszem már szóltam egy másik posztban, hogy mutass már egyetlen posztot, amit te írtál, bármilyen témában, hadd tanuljunk mindannyian tőled...

Idióta...

(Bocs a posztírótól, de ez a baromarc már többször kihozott a sodromból, és úgy tudom, nem csak engem...)

Jimbo75 2008.12.29. 22:29:22

@states:

Beyruth? Az hol van? Ott vannak a Beyruthi ünnepi játékok?
Legalább írni tanultál volna meg, segítek az Bejrút....
Az meg, hogy a Szentföld kinek a szülőföldje az meg. elég nehezen eldönthető kérdés.

bocivitéz 2008.12.29. 22:31:50

Klassz cikk

/blokád csak akkor agresszió, ha kikötőt és partvidéket érint nem? Az embargo meg "csak" barátságtalan cselekedet/

Pinainas 2008.12.29. 22:49:55

Addig lesz Hamasz, amég palesztin nép.
A palesztin demográfiai mutatók előre garantálják a Hamasz utánpótlását jó pár évtizedre. Ja és mond el a palesztin kis-srácnak, hogy ne vegye zokon hogy felrobbant a család, nem őket akarták bántani hanem csak a legnépszerűbb politikai és katonai erőt, amit fölösleges háborúban terrorszervezetnek nevezni. Pontosabban arra jó a megnevezés hogy hasonló durva akciókat lehessen ellene végrehajtani. Mindenesetre fura módszereket választanak ezek a zsidók a politikai népszerűségük növeléséhez.

versiro 2008.12.29. 22:59:57

Szerintem korrekt poszt volt, grat hozzá

Csezabell 2008.12.29. 23:24:01

Ezt teszi a vallás még 100év múlva is,ha élnék tuti vezető hírek lenne.

Moavija 2008.12.29. 23:42:31

"Persze a jóslatom nem 100%-ig biztos, köztudott, hogy a Közel-Keleten a józan ész nem mindig tényező"
Nem azért, de mikor volt tényező?:D:D:D
Merthogy az elmúlt 1800 évben nem, az fix:S

Shopping 2008.12.29. 23:50:07

ratman

Ez a "népi bölcsesség tartja" dolog olyan orbánviktoros dolog.

Posztot azért ír valaki mert olyanja van. El lehet olvasni , aztán vagy egyet érteni vele, vagy nem.

Ha stilisztikai kritikát akarsz írni, menjél korrektornak a Magyar Nemzethez/Népszabadsághoz ízléstől függően.

A baromarcozás meg arra utal, hogy valami bajod van.
Vagy magaddal, vagy a világgal...

Moavija 2008.12.29. 23:54:15

@j. i: kommented sok kérdést felvet.
Egy valamit azonban had jegyezzek meg, és ezt kézközelből mondom: az iszlám nem foszt meg a lelkiismereti szabadságtól, erre a 2., 3., 5.-9., 11-34. szúra részei a bizonyíték, csupán célként nevezi meg az állam érdekének szolgálatát, de nem a lelkiismeret feladása árán...Sajnos a palesztin terroristák vagy szabadságharcosok, nevezze ki ahogy akarja, és a vallási vezetők ezt tudatosan eltakarják, és egyetlen feladatként a vérontást nevezik meg. Csúnyán elferdítik azt ami a Qur'an tanít. Mindkét oldalon komoly gyomlálás kellene, de ez csak utópia

amf · http://alphamikefoxtrot.blog.hu 2008.12.29. 23:54:53

@ratman_: mennyire modoros dolog már, más blogot flegmán fikázni, főleg ha az nem modoros. a népi bölcsesség emlegetés viszont zoknis szandálos szokás.

inautentikus 2008.12.30. 00:25:11

Kamasuka:
"945 után Németországban miért eröltették "adták" a demokráciát?"
Németország militarista társadalma, ill. elit rétege két dolog miatt fogadta el a demokráciát a II.VH után:
- Porig rombolták az országukat, csak attól szelidültek meg.
- Két választásuk volt: 1. Vagy elfogadják Konrad Adenauer vezetése által a demokráciát, aki a lehető legbölcsebben azt mondta a nyugatnak: nincsenek más embereim, csak ezek (volt nácik-az ország-), ebből kell gazdálkodnom. Cserébe elfogadják amit én diktálok(demokrácia). 2. Ha ezt nem teszik, akkor kiherélik az összeset.
Ergo:Nem azért lettek demokratikusak, mert kibújt a szívükből a kisangyal.

Más:
A háború logikája nem mérleg szerint működik. A nemzetközi reakciók és az itt olvasható "Izrael de brutál" hisztériák arról tanúskodnak, hogy az említettek végtelenül álszentek és magukkal szemben is hazugok. Mi a racionális lépés arra, ha random néha kilőnek 10-20 rakétát egy országra? 10-20 kósza rakéta visszalövése? Aztán majd csak lesz valami?

A mi gondolkodási rendszerünkben (demokratikus) nincs adkevát válasz, egy olyan másik gondolkodási rendszerre (Dzishád vagy mi a franc), ami a mi rendszerünk lényegét használja ki, kárunkra.
Gyanítom, hogy eljön majd az idő, amikor EU-ban is rendszeres lesz a durrogtatás. Ez nem titkolt célja a Dzsihádnak. Addig lesz mindenki demokrata és cuki, amíg nem az unokatesó robbant fel. És amikor ezek után valaki azt mondja, harcolok ez ellen, akkor sajnos be kell látnia, hogy már nem demokráciában gondolkodik, hanem törzsi harcban. Megjegyzem, ilyen esetben szerintem ez az egyetlen életképes reakció.

Világos: Izrael kezdte. Miért van ott. Ez a kérdés szempontjából már lényegtelen. De szerintem ép ésszel belátható, hogy egy olyan országnak, ahol a diplomások aránya világviszonylatban a legmagasabb stb., meg úgyszólván "európai" gondolkodású, demokratikus. Ráadásul egy üldözött társadalmból épült fel. Egy ilyen csapatnak nincsen áhítottabb vágya, mint a béke. Nem tudom elképzelni, hogy Izraelben a fiatalok minden vágya 3-4évet katonáskodni, és hogy dicsőség arabot ölve meghalni. Ha ezt valamennyire belátja az ember, szerintem már sok dologra választ kap. Izrael lépései, úgygondolom mindig kényszerből, legfeljebb preventív céllal történnek.
Nem egy alkalom adódott már Palesztína létrehozására, volt hogy a "a BÉKE" egy aláíráson múlt, aztán meggondolták magukat (Arafat ha jólemlékszem). Soha újra olyan lehetőségük nem lesz.

Ennek az egész sz_arnak mi a vége?
- Béke nem lesz. Ha lehetett volna, már ott lenne.
- Izrael nem fogja leigázni az indiai határig az összes muzulmán országot, ami a vesztét óhajtja és hirtelen kölcsönös szeretetre téríteni az embereket.
- Kizárásos alapon előbb-utóbb Izrael elpusztul. Ez lehet nukleáris móka akármi. Világháború, kiskutya, békacomb. Kivándorlás. Nem tudom.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.30. 00:28:30

"Világos: Izrael kezdte. Miért van ott. "

Aha. Akkor Palesztína, Szíria, Jordánia és stb., mert ott vannak. Mind 1945 utáni ország és semmiféle történelmi előzménye nem volt létezésüknek. Soha nem létezett palesztín állam sem 1948 előtt.

www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1199870332&no=23

inautentikus 2008.12.30. 00:33:08

@molnibalage: ezt mondom, csak nem akartam részeltezni, mert ilyenkor általában 3000évre vissza szoktak mászni, hogy ki volt ott előbb akrámi

Ronald 2008.12.30. 01:16:53

Az iszlámról meg annyit, hogy a tálibok most készülnek kinyírni az iskolás-kislányokat (EZT BEJELENTETTÉK !!!) - mert hogy az "igaz hit" szerint lány nem járhat iskolába.

Nam most ez a palesztin az az iszlám...vagy nem az az iszlám? Vagy van többféle iszlám is. Van egy hardcore meg egy light-os verzió is?

De nem kell tálibnak lenni: SzauArábiában nő nem vezethet autót. Akkor ez a "medium"-iszlám ?

0xFFFF 2008.12.30. 07:11:21

@Közöd??:

És így ?

nos azt hiszem a megoldás mégiscsak a gyökerekhez való visszanyúlás Palesztina számára be kell vonulni és a zsidókat - nos a zsidókat ősi háborús szokás szerint ki kell irtani és a csecsemőket falhozcsapdosni. Enélkül menetrendszerűen be kell vonulni Izraelbe és Palesztina az egész hamaszkodásával együtt közröhely tárgya lesz. Kelllemetlen de a piár háborút most ki időre mellőzni kell.

is 2008.12.30. 08:18:01

states: "A fasiszta Izrael mentegetése, a hullahegyeket gyártó zsidó gépezetnek szurkolás"

mondd, hogy csak viccelsz, légyszi, légyszi, légyszi, mert ha ezt Te komolyan gondolod, akkor nehéz lesz a továbbiakban megállni, ha látom a nicked valahol, hogy ne gondoljak arra, hogy 30IQ pontot nem sikerült összekaparnod egy ennél szofisztikáltabb gondolathoz.

Jenecsek Miklós 2008.12.30. 08:19:59

Kedves SchA!

Az egyenlőre helyett az egyelőre szót javasolnám...

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 08:40:40

Az ember ott hagyja a blogot estére, és mire felkel, ez az eredmény...

Elsőként, a gyengébbek kedvéért a nácizást/fasisztázást be lehet fejezni, az NSDAP vezetősége már így is forog a sírjában.

J.I.:
Ismét köszönjük a magvas gondolatokat, a magokat még most is köpködöm.
"gyakorlatilag ők nem az élni akarnak"

Hát nem is.

"az iszlám teokráciában gondolkodik"

Olyannyira, hogy jelenleg nem létezik teokratikus iszlám állam, sem olyan, ahol tisztán a saría alapján ítélkeznének.

"Legalább ennyire figyelemre méltó esemény, hogy a leendő Barack Obama-kormány is Izrael álláspontját fogadja el a hadjárattal kapcsolatban."

Az lenne a figyelemreméltó, ha negyven év után először egy amerikai kormány NEM Izrael álláspontját fogadná el.

"Egyértelmű, hogy itt a "megragadja és sziklához paskola kisdedeidet" kitétel "Babilon leányára, vagyis egy birodalom fölött lévő gonosz szellemi lényre vonatkozik."

Érdekes, a Korán-idézeteknél vajh miért nem ilyen egyértelmű egyesek számáraa mögöttes (és teljesen ellentétes) tartalom? Szvsz a nyírd ki a gyerekeket, azt jelenti, hogy, nos nyírd ki a gyereket, és kész.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 09:17:30

Kamasuka:
"Ki mondja meg, hogy melyik instabil térség?"

Khmm, az azért úgy látszik. Háborúk, failed states, stb.

"A terrorizmusnak NINCS definiciója, ugyanis mindenkinek - szemszögtől függően - más a definiciója terrorizmusra."

Nos egyetemesen elfogadott, 1 db definíciója nincsen (van vagy 100+), de azért elég jól körül lehet írni. Az meg, hogy "mindenkinek más a definíciója", nem azt jelenti, hogy az egyszerű népnek is releváns az ő egyéni definíciója a terrorizmusról, ugyanis a biztonságpolitika egy tudományág.

"Hannibál, III. Napoleon, Bismarck, Adolf Hitler"

Érdekes egy lista. Mely sikeres hadműveleteket állították le idő előtt a nevezett úriemberek?

Inautentikus:
"Mi a racionális lépés arra, ha random néha kilőnek 10-20 rakétát egy országra? 10-20 kósza rakéta visszalövése? "

Az attól függ, ki lőtte ki azokat a rakétákat.

Molnibalage:
Pedig Öntől azért azt vártam, hogy a repülőgépes poszthoz szól hozzá, az mégis csak szakmaibb.

"Mind 1945 utáni ország"

Spec. Transzjordánia autonóm királyság 1922 óta. Az idézett irományban meg van egy-két pontatlanság és csúsztatás.

Ronald:
"Az iszlámról meg annyit, hogy a tálibok most készülnek kinyírni az iskolás-kislányokat"

Mégis mióta számítanak vallási tekintélynek a tálibok? A kereszténységnél sem releváns, hogy LRA pont karácsonykor mészárolt le pár falut Kongóban.
-------------------------------------------
Für Alle: A kiskátét meg nem véletlenül írtam a cikk végére, azt is tessék elolvasni kommentelés előtt.

ravens01 2008.12.30. 09:31:51

ShA, ne röhögtess már - vagy hogy 0xFFFF-et idézzem: röhely (sic!) - már hogy ne létezne sharíára alapított ország. Mi volt a tálibok Afganisztánja? Mi Szaúd-Arábia? Miért ölnek mek Iránban mindenkit, aki elhagyja az iszlámot (és sok más országban is)? Az min alapszik, ha nem a sharíán? Ne próbáld mosdatni a négert öregem.

Balaint 2008.12.30. 09:38:55

Te ravens01

Ha egy Adolf Schicklgruber nevű idióta gyűlöli a zsidókat akkor minden európai automatikusan antiszemita?

Akár hiszed akár nem az iszlám is legalább annyira összetett, mint a mi kultúránk.

Persze ez csak akkor látszik ha valaki leveszi a szemellenzőt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 10:26:27

@ravens01:

"már hogy ne létezne sharíára alapított ország. Mi volt a tálibok Afganisztánja? Mi Szaúd-Arábia?"

Olvasd el még egyszer, h mit írtam. Nincs tisztán a saríát követő állam. A tálib Afganisztán (ami már nem létezik államként) és Szaúd-Arábia jogrendje tartalmaz egy csomó, a saríával szöges ellentétben álló törzsi szokást, gyakorlatot.

ravens01 2008.12.30. 10:57:48

Kismedve, tudod, azért a szemellenzőmön keresztül látom, hogy az összetett iszlámból mi valósul meg a hétköznapokban. És az bizony sok esetben hátborzongató.

parttalan 2008.12.30. 11:31:55

@SchA:

Miért vetted ki a tegnap este beírt hozzászólásomat? Magyarázatot követelek.
A többieknek meg csak annyit: vigyázzatok a blogíróval. A neki nem tetsző értelmes írásokat likvidálja.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 11:49:33

@parttalan:

Valószínűleg vmi olyat írtál, ami ütközik a házszabállyal - lásd fent az [apróbetűs rész] linknél a moderálási alapelveket.

Amúgy ez egy katonai blog, nem a "Szólás szabadsága". Hogy kedvenc orosz/expat internetes újságomat idézzem: "Comments can and will be censored at whim and without warning."

parttalan 2008.12.30. 11:56:02

Egyetlen durva szó sem volt benne, nem egy itteni hozzászólással ellentétben. Egy tartalmas, érthető, hosszúra nyúlt vélemény volt. A témáról. Te pedig -nyilván sértette a hiúságodat (meg az izraelellenességed), törölted.

A jövőben számomra nem létezel.
A Hamász legyen veled...

parttalan 2008.12.30. 11:58:33

Ja, igen nem tudom feltűnt-e: erre a blogra az arhívumban nem lehet rákeresni. Kivették onnét. Csak a gáza-szó beütésével a találatok között jött be a poszt.

Nem lehet véletlen.

J.Ildiko 2008.12.30. 11:59:48

@SchA:


Akkor kalifátusban. A lényeg, lehet, hogy vannak olyan helyek, ahol ilyen-olyan okok miatt nem tisztán saria alapján élkeznek, van még értelmiség, a nyugat befolyása nagyobb, vagy ahogy lejjeb írod, a törzsi szokást is tartják az emberek, de azért az iszlám célja mégiscsak ez.


"Érdekes, a Korán-idézeteknél vajh miért nem ilyen egyértelmű egyesek számáraa mögöttes (és teljesen ellentétes) tartalom? Szvsz a nyírd ki a gyerekeket, azt jelenti, hogy, nos nyírd ki a gyereket, és kész."

Nos hát itt a) nem mögöttes, és b)nem ellentétes tartalomról van szó. El kell olvasni a zsoltárt, egyértelmű, hogy miről szól.
Ellentétes dologról pedig megmosolyogtató lenne beszélni, annak nem sok értelme lenne (már ha vmi épp az ellentétét jelentené, na hagyjuk)

A Korán ellenben sok ma is unverzálisan érvényes üzenetet hordoz, ami nem egyeztethető össze a humanitás alapelveivel sem. Pl. mi dhimmik, másodrendű emberek vagyunk, a hitetlenek világa.
Laikus vagyok, ne kérd tőlem számon a Korán egyetemi szintű ismeretét, de azért olvastam már ezt-azt.
Nem az eltérő értelmezés a probléma, hanem hogy az erőszak levezethető, és a vallási vezetők ezt ki is használják. Ilyen értelemben ma a kereszténységgel, pláne a Júdaizmussal nincs probléma. (Jaaaaaj, most ne jöjjön a kontrázás, hogy Izrael hivatkozik a Bibliára a föld miatt).

J.Ildiko 2008.12.30. 12:03:15

@Moavija:

Bocsáss meg, de Koránom nincs, nem tudom megnézni a szúrákat, azonban azt hallottam, hogy ha valaki elhagyja a vallását, az halálra méltó, meg kell ölni.
Ez a lelkiismereti szabadság elvitatása, hiszen a lelkéért minden ember maga felel, és egy másik ember nem mondhatja meg, miben higyjél, vagy ne, pláne büntetni nincs joga, abszurdum.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 12:31:49

@parttalan:

Megkerestem azt az ominózus kommentet. A későn jövők kedvéért idézném a kis freudi elszólást, amivel indítottad.

"Izraelt MEGTÁMADTÁK, ha lenne még valaki olyan hülye, hogy nem vette észre. Mindegyik országnak meg van a joga ehhez."

ROTFL :) Joga van hülyének lenni, vagy joga van megtámadni Izraelt?

J.Ildiko 2008.12.30. 12:39:09

@SchA:

Tzipi Livni kijelentette, hogy hosszútávú békét szeretne a térségben.
"A Hamasz nem folytathatja tovább eddigi politikáját....
A Hamasz terrorszervezet, amely nem akarja elismerni Izraelt, nem akar lemondani az erőszakról, nem fogadja el a nemzetközi megállapodásokat, hanem azt akarják, hogy Izrael eltűnjön a Közel-Kelet térképéről. Izrael azonban mindent meg fog tenni, hogy megvédje polgárait, hiszen ez minden kormány feladata” – mondta a Híradónak Aliza Bin-Nun."
(atv.hu/hircentrum/2008_dec_csak_iran_vedi_a_hamaszt___video.html)


Érdekesség, vajon miért ? - az alábbiakban:

"A palesztin orvosok azt remélik, hogy a sebesülteket átszállíthatják Egyiptomba, amely már megnyitotta erre a célra a rafahi határátkelőt.
Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter azonban vasárnap közölte, hogy a Hamász nem engedi meg a sebesültek elszállítását Egyiptomba, ahol - mint mondta - "várnak rájuk"."

(atv.hu/hircentrum/2008_dec_nem_szuno_izraeli_legicsapasok_gazaban_.html)


Megmondom őszintén van még vitatható dolog a számomra, elmondom ( de remélem kultúrált választ kapok, nem szeretnék más stílusban kommunikálni). Ez most tehát nem kötözködés, hanem egy megállapítás kifogásolása.

A kiskátéból:

"blokád bevezetése a nemzetközi jogban már önmagában is agressziónak számít."
Akkor is, ha a blokád célja az öngyilkos merénylők bejutásának megakadályozása ? Ez már milyen agresszió ? Ki az agresszor ?
És Egyiptom ? Ő blokádozhat ? Neki sem hiányoznak a gázai menekülttáborokban élők, se az, hogy ellepjék az öngyilkos jelöltek Egyiptomot.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 12:46:10

@j. i:

"A Korán ellenben sok ma is unverzálisan érvényes üzenetet hordoz, ami nem egyeztethető össze a humanitás alapelveivel sem"

"Bocsáss meg, de Koránom nincs, nem tudom megnézni a szúrákat, azonban azt hallottam"

Na most döntsd már el, hogy ismered a Koránt vagy sem.

"az erőszak levezethető, és a vallási vezetők ezt ki is használják. Ilyen értelemben ma a kereszténységgel, pláne a Júdaizmussal nincs probléma"

Az erőszak mindenből levezethető. Richelieu bíboros mondta, hogy "adjatok nekem 6 írott sort a legbecsületesebb embertől és bitófára juttatom vele". A protestáns fundamentalizmus, vagy egyes izraeliek elvakult gondolkodása ugyanúgy veszélyes, és ugyanúgy vallásilag motivált.

parttalan 2008.12.30. 12:58:17

@SchA:

Te most szándékosan kivetted az idézetből a védelemhez való jogot, mármint hogy Izraelnek joga van ahhoz vagy én bakiztam tegnap, én néztem el? ELNÉZÉST, de a komment akkor is jó volt az indításban lévő elírás ellenére is. Az írásomban gyorsan kiderül, miről írok.

Szóval rakd vissza!

Tilikov (törölt) 2008.12.30. 13:24:32

@j. i:

"Nem az eltérő értelmezés a probléma, hanem hogy az erőszak levezethető, és a vallási vezetők ezt ki is használják. Ilyen értelemben ma a kereszténységgel, pláne a Júdaizmussal nincs probléma."

A kisdedek sziklába paskolásának passzusából ezek szerint semmiféle erőszak nem vezethető le? Pedig mintha Közöd?? éppenséggel a bibliából vezette volna le fentebb nagyszerű tervét a palesztinok kiirtására.

Ez persze szerinted biztos nem fundamentalizmus. De kérdem én, a bibliát talán nem lehet úgy félremagyarázni mint a koránt? Ha egyes féleszűek ótestamentumi idézetekkel támasztják alá háborús érzületüket az nem vallási fanatizmus? Vagy arra csak a muszlimok képesek?

Az egyetem lerombolását meg pont olyan silány érvekkel magyaráztad ki amilyeneket előre leírtam. "nem az épület a célpont, hanem a rakétaindító és a kezelői, ha ez egyetem összedől, az már járulékos veszteség." Ezekről a mindent megindokló rakétaállomásokról valamiért Szaddam tömegpusztító fegyverei jutnak az eszembe.

radiris 2008.12.30. 14:46:26

@parttalan: öcsém, ne röhögtesd már magad... Követeled... Ez nem az ovi, basszus, ahol követeled a kakaódat, vagy az Amnesty International.

Követeli... Ó, anyám... Nem akarsz mindjárt a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulni?

radiris 2008.12.30. 14:48:35

@kéoihzfdhjtl: nyugtató, nyugtató, nyugtató. Két marokkal.

(Még egy idióta, ezúttal a másik oldalról...)

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 15:40:18

@j. i:
És ez hogy hangzik?
"Izrael nem akarja elismerni a Hamaszt, nem akar lemondani az erőszakról, nem fogadja el a nemzetközi megállapodásokat, hanem azt akarják, hogy Palesztina eltűnjön a Közel-Kelet térképéről. A Hamasz azonban mindent meg fog tenni, hogy megvédje polgárait, hiszen ez minden kormány feladata"

Ez sem állna éppen oly távol a valóságtól.

Egyiptom -
www.alarabiya.net/articles/2008/12/30/63097.html
A gázai sebesültek már mennek Egyiptomba. A cikkben benne van, hogy miért vádolta az egyiptomi külügy a Hamaszt a sebesültek visszatartásával: vasárnap a palesztinok tömegesen akartak átszökni Egyiptomba, mire egy határőr lelőtt közülük egyet. Értelemszerűen az átkelőt lezárták egy időre, az egyiptomi kormány meg mosta kezeit.

blokád
"Akkor is, ha a blokád célja az öngyilkos merénylők bejutásának megakadályozása ?"

Bezony ám! Mellesleg ha figyeled a híreket, akkor feltűnhet, hogy Izrael nem csak a saját területére nem engedi a palesztinokat, hanem máshova sem engedi őket, és másokat sem enged Gázába. Ezért hívjuk ezt blokádnak. Na most Egyiptom egy határátkelőhely (Rafah) megnyitásáról vagy lezárásáról dönthet, és nem a teljes gázai ki- és bemenő forgalomról, ezért amit ők csinálnak, nem blokád.

ravens01 2008.12.30. 16:08:59

@SchA: "A protestáns fundamentalizmus, vagy egyes izraeliek elvakult gondolkodása ugyanúgy veszélyes, és ugyanúgy vallásilag motivált"

Na erre a meredek állításra (ti. a protestáns fundametalizmussal kapcsolatban) kérnék egy-két konkrét bizonyítékot (nem csupán Dawkins idézetet, hanem tényt).

lasarus 2008.12.30. 16:09:31

Sziasztok!

Már egy ideje olvasgatom ezt a blogot és a hebroni témát áttekintve döntöttem úgy, hogy pár sort írok ide mivel itt lehet folytatni a témához kapcsolódó hozzászólásokat. Éppen azért ragadtam klaviatúrát, mert felbukkant pár önjelölt hittérítő kommentelő ezen az amúgy szerintem nagyon jó szakmai fórumon és meg akarnak győzni mindenkit arról, hogy a sötétben tapogatózunk.Nem hinném, hogy a KatPol eltévelyedett bárány lenne akit vissza
kell terelni a helyes útra. Azt sem hiszem, hogy ez az oldal a "rossz oldalon" áll. Tegnap azt olvastam,hogy Izrael az egész világ nevében harcol a szélsőséges iszlamizmus ellen biztonságpolitikai szakértők szerint! Ki kérte erre Izraelt és ami a
legfontosabb kik azok akik ezt a háborús propagandát terjesztik a sajtóban? Miért nem lehet egyszer már normálisan tálalni bizonyos eseményeket és nem torzítani meg kiforgatni a tényeket? Azért írom ezt, mert ezen az oldalon szakmai jellegű írások vannak és elég furcsán jön ki az, ha elszabadulnak az indulatok és mindenféle koholt dzsihádos összeesküvés elméletekkel bombáznak itt mindenkit, aki nem
ért egyet Izrael jelenlegi katonai megmozdulásaival Gáza ellen. Apropó dzsihád. Fentebb a Napi Dzsihádra hivatkozott az egyik kommentelő. Az az oldal minden csak nem elfogulatlan és még csak egy lapon sem lehet említeni a KatPol-al. Amikor j.i. először bekommentelt már sejtettem, hogy melyik szélsőséges újfasiszta irányzat ideológiáját képviseli, de amíg nem mondta ki a fantasztikus radikális nézeteiről híres iszlamofób blogoldal nevét addig pusztán a gyanú árnyéka vetült rá. A gyanú beigazolódott, mert a dzsihádos térítők itt a Katpol-on is megjelentek felforgató nézeteikkel.

SchA: szerintem minél hamarabb moderáld ki ezt a diverzáns alakot mielőtt idecsődíti az egész Zsélyi Benjamin-féle gyűlöletbeszédeket megfogalmazó kompániát, mert teljesen szét fogják offolni ezt a jó oldalt és csak felesleges kellemetlenséget fognak okozni nektek. Másrészt felhívnám a figyelmeteket arra is, hogy az a marhára hiteles Napi Dzsihád oldalon folyt régebben tiltott toborzás a muszlimok ellen és háborús hírverés szintén a muszlimok ellen. Szóval ne utalgassunk ezen a mérsékelt, igényes biztonságpolitikai és katonapolitikai oldalon a Napi Dzsihádra, mert az annyira elfogulatlan fórum, mint a KurucInfó. Sokan a baráti körömből is azért olvassák a KatPol-t, mert egy nagyon jó mérsékelt szakmai oldal és nem az olyan összeesküvés elméletekre kíváncsiak, mint amilyeneket a dzsihádos propaganda elvakult képviselői terjesztenek szerte a világhálon.

További Jó munkát és Boldog Új Évet Kívánunk a KatPol minden szerkesztőjének!

lasarus 2008.12.30. 16:15:29

Elnézést! SchA után nem kettőspontot akartam tenni csak elütöttem úgyhogy előre is bocsánat.

ravens01 2008.12.30. 16:16:27

És ez hogy hangzik?
"Izrael nem akarja elismerni a Hamaszt, nem akar lemondani az erőszakról, nem fogadja el a nemzetközi megállapodásokat, hanem azt akarják, hogy Palesztina eltűnjön a Közel-Kelet térképéről. A Hamasz azonban mindent meg fog tenni, hogy megvédje polgárait, hiszen ez minden kormány feladata"

Ez sem állna éppen oly távol a valóságtól.

Te itt almákat körtékkel hasonlítasz össze. Mi az, hogy Izrael nem ismeri el a Hamaszt? Hamaszisztánt kellene elismerni??? Ez ugyanolyan, mintha a Palesztin Autonómia nem ismerné el a Likud pártot. Izrael már felajánlotta a lehetőséget a Palesztin állam kihirdetésére, amit őfelsége Arafát kegyesen méltóztatott elutasítani. Mutass nekem ezzel szemben egyetlen olyan palesztin térképet, amelyen Izrael államnak bármilyen porcikája fel lenne tűntetve. Nem figyeled, hogy nem egyenes a mérleg, amit használsz?

5.g · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 16:19:22

T. Betérő Vendégeink (kivéve persze akinek közmondásosan nem inge)!


Most ti komolyan arról próbáljátok meggyőzni egymást, hogy egy a harmadik világ peremén takaréklángon rotyogó (igen, még azzal együtt is takarékláng, ami a napokban megesett) konfliktusban az egyik félnek igaza van, a másik meg úgy en bloc gonosz?

Nem gyanús, hogy időről-időre betévedtek különféle blogokba, ott jól elmondjátok, hogy ki az oka mindennek, majd miután elküldtek titeket melegebb éghajlatra, menetrend szerint leszűritek, hogy a zinternet még egy zsidó/náci/zsidónáci bloggal gyarapodott, aztán odébbálltok?

Elmondom én is lassan. Ahogy SchA kollega is említette, ez itten egy katonapolitikai blog. A szóban forgó konfliktus alapját pedig az érdekellentét (és nem, nem az emberi gonoszság) képezi, melyet a felek az erőszakalkalmazás hol többé, hol kevésbé szofisztikált formáival (is) próbálnak feloldani. Na erről van itt szó.

Hogy kinek van igaza, ki a jó, ki a rossz, ki volt ott előbb és úgy általában kinek mihez van joga, az ellenben nem csak hogy minket nem érdekel, de a probléma szempontjából is jórészt irreleváns. Leszámítva persze, hogy a fent említett frázisokra alapozva a szembenálló felek mennyi külső támogatást képesek mozgósítani. Teszemazt retardált magyar fórumozók képében...

5.g · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 16:30:02

@parttalan: "Ja, igen nem tudom feltűnt-e: erre a blogra az arhívumban nem lehet rákeresni. Kivették onnét. Csak a gáza-szó beütésével a találatok között jött be a poszt.

Nem lehet véletlen."


Bezonyám. Vaslogikád kétvállra fektette szerkesztőségünket, most már bevalljuk, a kalifista-szabadkőműves világösszeesküvés ötödik hadoszlopa vagyunk, és havi bontásban kapjuk a New-York/Moszkva/Mekka/Tel Aviv tengelytől, hogy hány láthatatlan cikket kell lehoznunk. Aki meg ennek a cselnek sem dől be, és beírja a keresőbe, hogy "Gáza", annak rögvest tároljuk a koordinátáit és a következő holdtöltekor már megy is érte a nagy fekete autó...

Vagy a másik eshetőség, hogy - bizonyára a Sátánnal cimborálva - szert tettünk ama bűvös képességre, hogy a jobb szélen (szélsőjobb, ééérted?!) megjelenő cikkeket nem "poszt"-ként, hanem "oldal"-ként jelentetjük meg.

J.Ildiko 2008.12.30. 19:14:02

@SchA:

vasárnap a palesztinok tömegesen akartak átszökni Egyiptomba, mire egy határőr lelőtt közülük egyet.

Hát nem érdekes SchA ? Vajon miért akartak átszökni tömegesen ? Mégsem olyan jó ott Gázában ? Nem tetszik Hamasztania ?
Megértem őket.

És Egyiptom is észnél van. Hiányzik neki a képzetlen menekült tömeg, meg a milicisták ? A turizmusnak annyi lenne...

J.Ildiko 2008.12.30. 19:26:03

@SchA:

Én inkább kellemes pihenést és boldog új évet kívánnék...:)

Richelieu bíboros mondta, hogy "adjatok nekem 6 írott sort a legbecsületesebb embertől és bitófára juttatom vele". - ahahahahaa :) ő biztos képes is lett volna rá :(

Miért elvakult és miért veszélyes a protestáns fundamentalizmus ? Ezt még azért megkérdezem.

J.Ildiko 2008.12.30. 19:53:18

@lasarus:

Én elmondom a saját álláspontomat a tárgyban, ez nem hittérítés. Jelenleg nagyrészt a konkrét gázai eseményeket kommentáljuk.

Nincs szó semmiféle torzításról és kiforgatásról (talán olvass is), és dzsihados összeeskövés elméletről sem, sőt ilyen elméletről még nem is hallottam..... :/

Újfasiszta sem vagyok. Régi se.

Alábbi kijelentésed pedig, miszerint:
"régebben tiltott toborzás a muszlimok ellen és háborús hírverés szintén a muszlimok ellen"
leginkább egy nagy hülyeség/rágalmazás, visszautasítom. :((((

A ND. profilja abszolút nem egyezik a KatPol-éval, összehasonlítani fölösleges.

Ui:
Az, hogy eleinte nálam kiverte a biztosítékot, hogy az itteniek szerint a Hamasz nem terrorbanda, igaz, - számomra szokatlan volt, kissé mellbevágott, de már tudomásul vettem, így állok ehhez a bloghoz. Egyébként nem hiszem, hogy rendszeres kommentelő leszek, mivel a katona politika annyira soha nem érdekelt (inkább a virágok fotózása)...

Ha Tilikov nem "hiányol", lehet hogy nem is kommenteltem volna többet. A jövőben nyilván érdeklődésem mértékétől függően fogom e blogot szemlézni. Ennyi.

Balaint 2008.12.30. 19:54:05

Tudod ravens01 Londonban naponta 1-2 embert megkéselnek, Washingtonban óránként vagy 20 lakást rabolnak ki és bizony vannak emberáldozatokat bemutató sátánisták, nácik és utcai harcok Görögországban vagy két hete. Olyan kurva szar dolog a művelt nyugati világhoz tartozni.

Kérlek mondd hogy tucc gondolkodni és érted a fenti sorokban az iróniát!

Ja és a netikett egyik alap tétele hogy a másik nickével nem szórakozunk.

Vágod pubi?

J.Ildiko 2008.12.30. 20:22:15

@Tilikov:

Na de Tlikov, ez egy katonapolitikai blog, hagyjuk a Bibliát....de azért válaszolok.

Ma a judaizmusból és a kereszténységből nem vezetnek le semmilyen erőszakot. Az Ószövetségi hivatkozások jelenleg legfeljebb lzrael földjének, mint legitim entitásnak a védelmezésére szolgálnak - de ez is csak a "vallásos" réteg által hivatkozott, hiszen a világiak nagy része ezt nem veszi figyelembe, kizárólag pragmatikusan szemléli és értelmezi Izraelt.

Régen sem és ma sem vezetik le a hivatkozott zsoltárrészletből az erőszakot. Ez a lényeg.

Szerintem az egyetemet tekintve azért nem silány érvekről van szó, bár lehet, hogy neked Szaddám tpf-ei jutnak eszedbe, talán ha szerezhetnénk pár fotót a Moszadtól, meggyőzhető lennél.... Egyelőre sajna ebben nem tudok segíteni :)

ravens01 2008.12.30. 23:35:27

@Ursa Maior: Az lehet, hogy késelnek, stb. de nem vallási fanatizmustól vezérelve. Azért az mégiscsak különbség, nemde? Hidd el, nem csupán felületes iszlámismerettel rendelkezek.
A kismedvét szívesen elcserélem egy szemellenzőre.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.30. 23:58:14

@j. i:

"Hát nem érdekes SchA ? Vajon miért akartak átszökni tömegesen ?"

Hmmm. Tán nem csak lövik és bombázzák őket?
Megnézném, h te mint civil, mennyi lőszer után adnád fel.

"Miért elvakult és miért veszélyes a protestáns fundamentalizmus ?"

Mert talán az irracionalitása miatt minden vallási szélsőség az. Egyes nyomorékok pl. azért (is) támogatják Izraelt, mert szerintük az apokaliptikus jövendölések beteljesüléséhez és Jézus második eljöveteléhez szükséges egy zsidó állam a Közel-Keleten.

"dzsihados összeeskövés elméletről sem, sőt ilyen elméletről még nem is hallottam"

Pedig van belőle egy pár, de ez egyrészről egy kollega alternatív blogjának a témája lenne, másrészről mi ilyen sz**ságokhoz nem akarunk hozzászólni.

"az itteniek szerint a Hamasz nem terrorbanda"

Ad1 Hol írtuk ezt? Ad2 Valóban a klasszikus terrorizmuson a Hamasz túllépett, amikor demokratikusan sikerült állami hatalmat megszereznie, de - és nekünk, mint katonapolitikai blognak ez a fontosabb - ezzel együtt nem tudta a katonai potenciálját felfejleszteni.

"Ha Tilikov nem "hiányol", lehet hogy nem is kommenteltem volna többet."

Tilikov az egyik törzskommentelőnk, akit ezért tisztelünk és szeretünk, de ezért a húzásáért lehet hogy egy csokor f*szkorbácsot és egy szakasznyi SS Einsatzgruppe-t talál majd a postaládájában legközelebb. :)

"Ma a judaizmusból és a kereszténységből nem vezetnek le semmilyen erőszakot."

ROTFL/LMAO

@Ursa Maior:
Egyébként igen. Gondolkoztam, hogy magyar példával ugyanezt írjam le, de ez is jó.
----------------------------------------------

Amúgy meg dír kommentelők.
Nemrég néztem át egy kollegával pár fotót állítólagos Hamaszosokról, amint állítólagos rakétákat készültek kilőni. Pl:
3.bp.blogspot.com/_xE4jGewh63Q/SVZLM3MjPmI/AAAAAAAAESs/R9JAlDCLfcU/s1600-h/A+-+hamas+jpost-ap.jpg
Ezen példán érzékeltetném a megközelítésbeli különbségeinket:

- ProIzrael: K*rva Hamasz terroristák, hogy van pofájuk ilyenekkel ártatlan civilekre lőni.

- KontraIzrael: K*rva zsidók, még szép, hogy az elnyomott palesztinok ilyen eszközökkel válaszolnak az erőszakra.

- Katpol: K*rva élet, hogy az a cucc aerodimikailag instabil, repülés közben szétesne, és eleve ki volt az a marha, aki a vetőcsőre szerelt fel terelőszárnyakat.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.31. 00:05:21

@ravens01:

"Azért az mégiscsak különbség, nemde?"

Megnézném azt a budapesti lakost, aki késsel a mellében elégedetten sóhajt fel, hogy ""Szerencsére ezek csak megélhetési bűnözők voltak és csak a mobilomat akarták. Bezzeg Ciszjordániában mi lett volna velem."

Ja és

"A kismedvét szívesen elcserélem egy szemellenzőre."

khmm
"a netikett egyik alap tétele hogy a másik nickével nem szórakozunk."

Szóval mi meg a flame wart nem tűrjük és legközelebb moderálunk. Értve?

Tilikov (törölt) 2008.12.31. 00:18:23

@j. i:

Nem tudom van-e értelme itt replikázni a sok sületlenségeket, de j.i. oktondi kérdései válaszért kiáltanak: "Hát nem érdekes SchA ? Vajon miért akartak átszökni tömegesen ? Mégsem olyan jó ott Gázában ? Nem tetszik Hamasztania ?"

Elég álszent kérdések ezek. Nyilvánvaló, hogy azért akarnak átszökni tömegesen, mert bombázzák a lakhelyüket. Még szép, hogy nem olyan jó egy ostromlott városban. Hamaszisztánnal szerintem semmi bajuk nem lenne (bár inkább Gáza), de Fatahisztán annál kevésbé fog tetszeni nekik.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.12.31. 01:41:59

@ravens01:

Ja, és majd' elfelejtettem.
"Te itt almákat körtékkel hasonlítasz össze."

Aren't those apples and oranges, my good friend?

"Hamaszisztánt kellene elismerni"

Ha nem tudsz arabul, legalább ne próbálj meg arab szavakat képezni. Thx.

"Mutass nekem ezzel szemben egyetlen olyan palesztin térképet, amelyen Izrael államnak bármilyen porcikája fel lenne tűntetve."

Lásd itt.
www.palestine-pmc.com/maps.asp
mint pl
www.palestine-pmc.com/maps/17-7-08.pdf
www.palestine-pmc.com/maps/31-8-05.pdf
www.palestine-pmc.com/maps/5-4-06.pdf

3 perc gugli volt előbányászni. Őszintén, most jobb?

"Nem figyeled, hogy nem egyenes a mérleg, amit használsz?"

"- Aztán Pista bácsi, a mérlege az hogy áll?"
"- Mint a cövek!"

Balaint 2008.12.31. 18:59:03

Ravens01

Nekik ilyen a kultúrájuk (értsd a vallástól mélyen áthatva) nekünk ilyen (értsd az individualizmustól mélyen áthatva). Ennyi se több se kevesebb.

Ez az iszlám fenyegeti a nyugati világot kamu mese meg az amerikai neokonok kedvenc mantrája.

Az iszlám szélsőségesek, azok igen, meg a szélső jobbosok, meg a szélső balosok meg az összes szélsőség.

Vágod cimbi?

Tilikov (törölt) 2008.12.31. 21:13:48

Az iszlám kábé annyira fenyegeti a nyugatot, mint Gáza Izraelt.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2009.01.01. 00:48:22

@Tilikov:
egy része tehát baromira, egy másik meg egyáltalán nem.
hát kábé...

ravens01 2009.01.01. 12:11:53

@SchA: Megnézném azt a budapesti lakost, aki késsel a mellében elégedetten sóhajt fel, hogy ""Szerencsére ezek csak megélhetési bűnözők voltak és csak a mobilomat akarták. Bezzeg Ciszjordániában mi lett volna velem."

Azért az elég vérszegény logikai képességekről vall, ha ilyeneket kell megmagyráznom. A halottaknak igen, mindegy. De nekem nem az! Mert ha Pesten valakit megkéselnek, akkor azt üldözik, letartóztatják, lecsukják. Míg a muzulmán világban napirenden van sok helyen az, hogy megölnek, mert elhagyod az iszlám vallást. Megölik a lányt/nőt, akit a nagybácsija megerőszakolt, mert szégyent hozott a családra (bácsikámnak persze kutya baja). És tetszőlegesen sorolhatnám. Ha neked tetszik egy olyan társadalom, akkor csak tessék - én viszont olyanban se élni, se gyerekeimet nevelni nem szeretném.

Egyéb érveléseidben pedig a kérdéseim mellett szépen elbeszéltél - alátámasztandó a nyitómondatomat.

Boldog Újévet...

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.01. 19:27:39

@ravens01:

"Mert ha Pesten valakit megkéselnek, akkor azt üldözik, letartóztatják, lecsukják"

A magyar igazságszolgáltatás ma finoman szólva nem áll a helyzet magaslatán, de ezt boncolgatni már végképp nem a blogunk profilja.

"Míg a muzulmán világban napirenden van sok helyen az, hogy megölnek, mert elhagyod az iszlám vallást."

A vallás elhagyása nem sok iszlám államban von maga után akár halálbüntetést, (Afg, Irán, Szaúd-Arábia) és a végrehajtott ítéletek is ezekből az országokból erednek.

"Megölik a lányt/nőt, akit a nagybácsija megerőszakolt, mert szégyent hozott a családra (bácsikámnak persze kutya baja)."

Ami törzsi szokás, és semmi köze az iszlámhoz, továbbá ellentétes a saríával.

"én viszont olyanban se élni, se gyerekeimet nevelni nem szeretném"

Szerintem senki nem kért meg rá, főleg ezen blog lapjain.

"Egyéb érveléseidben pedig a kérdéseim mellett szépen elbeszéltél"

Milyen kérdések? Számít a késelésnél, hogy mi a motiváció? Egy cseppet sem. Kértél pal. térképet Izraellel? Kaptál. El kell ismerni a Hamaszt? Szeretni nem muszáj, de attól még ők egy legitim politikai formáció Gázában. Egyéb?

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.01. 19:48:47

Amúgy hírek, hogy visszakanyarodjak az eredeti témához:

- tüntetések a világ minden táján
www.alarabiya.net/articles/2009/01/01/63259.html

- likvidáltak egy hamaszos vezetőt
english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/200911133527449783.html

Kis szépséghiba, hogy a koma komplett családja is meghalt. Mesterlövészeket is lehetett volna használni, vagy jobban előkészíteni az akciót.

- Hmm:
english.aljazeera.net/news/europe/2009/01/20091115532645312.html

"Livni as having said in a statement during a trip to Paris that "there is no humanitarian crisis in the [Gaza] Strip"

- A Hamasz pszichológiai fegyvere. (megjegyzem, röhejes, de legalább próbálkoznak)
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3648799,00.html

""The massacre inflicted on the Israeli tanks in the Second Lebanon War will repeat itself in the Strip."

Ezt kétlem, nincs olyan szinten kiépített védelmük és fegyverzetük, mint a Hezbollahnak, ezért a harckocsik ellen nagyrészt az igen nehéz, jó előre elrejtett IED-kre támaszkodhatnának.

Amúgy kérdés az olvasókhoz: Nem tudja valaki, hogy pontosan milyen gyártmányú Graddal lőnek el Asdodig a palesztinok, honnan és mikor szereztek ilyen cuccokat, mekkora mennyiség lehet belőle náluk, stb?

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.02. 15:41:51

UPDATE:

Megtaláltam a rakétát a militaryphotos fórumán:

A jelek szerint Weishi WS-1E 122 miliméteres rakéták az új típusok, amikkel akár 40 kilométerre, azaz az eddigi rakátáik hatótávolságának kétszeresére is ellőhetnek. Ez azért felvet pár kérdést, pl:

www.sinodefence.com/army/mrl/weishi.asp
"The weapon system was developed for the export market, but has yet received any order."

en.wikipedia.org/wiki/WeiShi_Rockets#WS-1E
"The WS-1 series weapon system did not enter PLA service and has not received any order from foreign customer."

www.scaic.com.cn/index.asp?modelname=e-products-detail&FractionNo=&titleno=PROENG00&recno=4

Ha tényleg ezek az új rakétáik (és elég sok forrás ezeket nevezi meg, más típusra meg nem utal senki), akkor honnan a jó életből szedték ezeket?

Bónusz video: Hamaszosok, amint állítólag Gradokat indítanak

www.youtube.com/watch?v=FMheZkPHp0w

--Stirlitz-- 2009.01.02. 16:40:30

Üdv mindenkinek!

Nemrég olvasgatom a honlapot, nagyon tetszik!

A témával kapcsolatban:
A Pravda-ban arról írnak, hogy Izrael Gáza elfoglalására készül, mely akciónak széleskörű támogatottsága van az izraeliek körében:

pravda.ru/world/asia/middle-east/30-12-2008/297927-gaza-0

Szerintetek mekkora ennek a valószínűsége (a szárazföldi akció bekövetkezésének)?

Tilikov (törölt) 2009.01.02. 21:41:15

Már a konfliktus elején felsorakoztatták a szárazföldi csapataikat is Gáza mellett, és folyamatosan szellőztették, hogy nincs kizárva a bevonulás. Szerintem csak tesztelték, hogyan reagál a nemzetközi közvélemény a hírre, és miután a bombázásnak is nagyon rossz a visszhangja, nem kockáztatják meg a sokkal véresebb utcai harcokat.

De ha mégis bevonulnának, és a nyugati államok akkor is némán asszisztálnak majd ehez akkor... akkor nem tudom mi lesz.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.02. 22:50:28

@Stirlitz4:

Ha nem követi szárazföldi támadás a bombázásokat, nincs értelme az egésznek. Ha a Hamasz marad, marad minden a régiben. Kizárólag légicsapásokkal nem lehet megbuktatni a őket, és a Fatahot ültetni a helyükre.

www.presstv.com/detail.aspx?id=80247§ionid=351020202

""There is no way to take Hamas out without going into Gaza. The problem is the price," Yaakov Amidror, a retired Israeli major general who headed the military's research and assessment division, was quoted by the Washington Post as saying."

Lehet, hogy az izraeli közvélemény támogatása apadásnak indul, amint elkezdődnek a IDF veszteségek, de azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy veszteségek nélkül is elérhetik a céljukat.

@Tilikov:
"De ha mégis bevonulnának, és a nyugati államok akkor is némán asszisztálnak majd ehez akkor... akkor nem tudom mi lesz."

Az égvilágon semmi.

Tilikov (törölt) 2009.01.02. 23:46:56

@SchA:

Azért mégis kiábrándító, hogy senki nem "szól rá" Izraelre. A grúz konfliktusban ilyenkor már javában tárgyalt Sarko, az amerikaiak hadihajón vitték a humanitárius segélyt, szóval történtek lépések. Ezzel szemben Tel-Avivra senki nem gyakorol nyomást.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.03. 00:20:17

@Tilikov:

Dél-Oszétia mögött ott volt Oroszország. A palesztinok mögött nem áll senki.

states 2009.01.03. 16:19:31

Olvasom az egyébként általam nagyrabecsült Németh Zsolt nyilatkozatát Izraelnek a biztonságos határokhoz való jogáról, sohanem tapasztalt egységben egy másik MSZP-s képviselővel. Egy másik bolygóról érkező gyanútlan hírfogyasztó ilyenkor minimum azt hinné, hogy a palesztin légierő legalábbis Tel-Avivot bombázta, a szárazföldi egységek pedig megszállták Judeát és a Negev-sivatagot, pedig hát ugyebár. Értem én, vagy legalábbis érteni vélem az igazodási kényszert, de azért ennek a kényszernek illene valamiféle határt szabni, és ha már a tények láthatóan erre nem képesek, akkor legalább a palesztin hullahegyeknek kellene valamennyit nyomniuk a latba. Hogy ezzel a disszonanciával éljek...

NagyH · http://katpol.blog.hu 2009.01.03. 17:34:17

news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7809371.stm

A propaganda még minidg nem nagyon megy Izraelnek, de legalább már próbálkoznak...

J.Ildiko 2009.01.03. 18:46:44

@Tilikov:
Persze, hogy nem gyakorol nyomást, hiszen le lett ez már egyeztetve. Csak épp ennek valszeg. ára is lesz, West-bank, Jeruzsálem.

J.Ildiko 2009.01.03. 19:00:04

@states:

"legalábbis Tel-Avivot bombázta, a szárazföldi egységek pedig megszállták Judeát és a Negev-sivatagot".
Ha tehették volna, már megteték volna. Nyilván nem fogja ezt megvárni Izrael.

Dél_Izrael nem két hete, hanem 8 éve szenved a rakétáktól. Sderotban nem igazán a normális módon folyt az élet az elmúlt években. Lényegében senki soha nem volt biztonságban.
Az óvóhelyek segítették a hétköznapi életet, ha épp suliba menet közeledik a rakéta, legyen hova beszaladni. Az áldozatok száma többek között emiatt és a "szerencse" miatt sem volt olyan magas. Egy sderoti iskolai osztály reggel fél 8 és negyed 9 között épp imádkozott, amikor a termet szétlőtte a rakéta. Ha nem így történik, lett volna egy osztálynyi kiskorú áldozat a Hamasznak köszönhetően. És így tovább.

J.Ildiko 2009.01.03. 19:05:51

@states:

Nem arról van szó, hogy ha a Hamasz már Judeában jár és megölt félszáz embert, akkor Izraelnek jogos lerohannia Gázát és megölni szintén félszázat.
Ez nem a bosszúról, nem a megtorlásról szól. Izrael nem megtorol, hanem védkezik, illetve ha elfogyott a türelem és egyéb körülmények és okok is támogatják, akkor kénytlen-kelletlen keményebb fellépéssel igyekszik eredményt elérni. Sajnos a Hamaszosok másból nem értenek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.03. 19:51:21

Belépett a koncertbe a tüzérség: délután 4 óta a hadsereg is lövi Gázát.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3649618,00.html

Fogynak a bombák, ennyire be vannak sz*rva a támadás lehetőségétől, és ráerősítenek a blöffre, vagy ami a legvalószínűbb, hamarosan indul a szárazföldi akció.

"The IDF said that by Saturday evening hundreds of shells had been fired at precise targets in Gaza."

Khmm, az M-109 155 milis önjáró tarack mégis mióta precíziós fegyver?

@j. i:

"Az áldozatok száma többek között emiatt és a "szerencse" miatt sem volt olyan magas."

Vagy esetleg mert a barkácsrakéták sz*rt sem érnek.

"Sajnos a Hamaszosok másból nem értenek."

Azért megjegyzem, Izrael sem sűrűn.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.03. 19:53:13

LOL, és ebben a pillanatban még megnéztem a hírportálokat, és gyakorlatilag elkaptam a támadás időpontját:

IDF Gázában!
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3649729,00.html

Tilikov (törölt) 2009.01.03. 20:04:12

Elkezdődött a szárazföldi offenzíva. Vajon mi lesz ebből? Egy Fatah kormányozta Gáza? Hasonlítani fog ez a formáció az iraki kormányzathoz. A legitimitásuk egyedül egy másik állam hadseregétől fog függeni. Tanulhattak volna usáék hibájából, de ők belemásznak ugyanabba a csapdába. Majd amikor mindennaposak lesznek a megszállók veszteségei és tetemessé nő majd a cehh, akkor talán elgondolkoznak, hogy megérte-e ez pár silány rakéta miatt.

J.Ildiko 2009.01.03. 20:55:16

"Izrael újabb taktikájának megfelelően előzetesen telefonon vagy hanggránátok kilövésével figyelmezteti a hamarosan bekövetkező légi csapásra a környéken lakókat, így igyekezve csökkenteni a civil áldozatok számát. Izraeli repülőgépek röpcédulákat is szórtak le, telefonszámmal és e-mail címekkel, amelyeken a rakétakilövő állásokról lehet bejelentést tenni. A zsidó állam hasonló taktikát alkalmazott a 2006-os libanoni háborúban is."

www.zoom.hu/kulfold/telefonon-figyelmeztet-bombazas-elott-az-izraeli-hadsereg-35515.html

states 2009.01.03. 22:00:46

j.i
Hát mit mondjak, az ember szemébe könnyek szöknek a meghatódástól. Szinte látom lelki szemeimmel, amint egy emberként menekül a veszélyeztetett helyekről a civil lakosság. Csak a megátalkodott terroristák tartanak ki rendületlenül, önként vállalva a halált, hiszen ők amúgy is öngyilkos merénylők is, amikor nem éppen terroristák. Na hülyére röhögtem magam...

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.04. 01:34:17

Update - Hírek

BBC
news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7809959.stm

- Az mp.net fórumán megjelent vélemény szerint az IDF céja kettévágni Gázát és elszigetelni Gázavárost, hogy elvágják a Hamaszt a sűrűn lakott területektől. Nem megerősített források szerint Rafahnál partraszállást hajtottak végre az izraeliek.

- www.presstv.com/detail.aspx?id=80403§ionid=351020202

A Hamasz sajtósai szerint már sikerült megölniük néhány izraeli katonát, de ezt független források nem támasztják alá (az IDF pláne nem), és az izraeli műveletek zökkenőmentesen haladnak.
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3649857,00.html

- Egyes források (konkrétan a libanoni As-Safir) szerint a 400 fatahos fegyveres várakozik a Sínai-félszigeten Mohamed Dahlan vezetésével, hogy benyomuljanak Gázába, ha az IDF megroppantotta a Hamaszt.

- Naszrallah és a Hezbollah még mindig tartja magát a "NATO-doktrínához": No Action Talk Only

holnap dél körül jön a frissítés

Na jó éjt!

Tilikov (törölt) 2009.01.04. 01:50:30

- Igen, tessék?
- Jó napot kívánok uram, az izraeli légierőtől hívom. Egy e-mail bejelentés érkezett hozzánk, amely szerint a szomszédjuk kertjében álló baromfiól, egy potenciális rakétabázis. Szeretném felhívni az ön és családja figyelmét, hogy két F-16-os vadászrepülő tart önök felé, és 13 perc múlva az otthonuk valószínűleg járulékos veszteségként fog felrobbanni.
- Hú... még jó, hogy szólt! Akkor elhúzzuk a belünket.
- Meneküljenek, mi nem szeretnénk ha bajuk esne. Tudja mi humanisták vagyunk, de maguk ezt úgy sem érthetik.
- Mindenesetre azért köszönöm. Maguk nagyon rendesek. Nem is tudom hogyan hálálhatnám meg a segítségüket.
- Hívja fel a sajtót és mesélje el nekik milyen kibaszottul rendesek vagyunk.
- Rendben van. Mégegyszer köszönöm, további jó munkát, és a viszontlátásra.
- Ne köszönjön el. Holnap is hívni fogom.

Tilikov (törölt) 2009.01.04. 01:59:08

Egy picit lejjebb került, de ez utóbbi komment j.i. telefonos figyelmeztetésről szóló propagandaanyagát volt hivatott kifigurázni.

J.Ildiko 2009.01.04. 10:46:19

@Tilikov:

Hiába figurázol Tilikov, ez van. Igen, az IDF erre is gondol, viszont Hamaszka nem értesíti az iskolát, hogy gyerekek mi csak az épületet akarjuk, úgyhogy légyszi fél 8 és negyed 9 között menjetek imádkozni, nem, ők a gyerekeket, felnőtteket akarják.
Gyenge.

És:

Cukifül Hamaszka már vegzálja a Fatachot:
Mintegy 35 Fatah tagot gyilkoltak meg a Hamasz emberei és további 75-öt lábon lőttek nehogy segitsék az izraelieket.

www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1230733155685&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.04. 12:05:16

Update:

A harcok folynak, Gázát 3 részre vágta az IDF.
Izraeli oldalon az IDF szerint 30 sebesült a mérleg, főleg aknavető-tűz miatt, a Hamasz szerint 10 halott és 2 fogoly (? - bizonyíték nincs, az IDF tagadja).
Palesztin oldalon az áldozatok száma 500 fölé ugrott. Komoly ellenállás továbbra sincs a Hamasz részéről, valószínűleg a sűrűn beépített területken akarják felvenni a harcot, és tartalékolják az erejüket. Érdekes, hogy eddig nem érkeztek jelentések IED-k okozta veszteségekről.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3650088,00.html

"Palestinian medics and hospital doctors told The Associated Press that 23 Palestinians have been killed in the Israeli offensive since midnight. They said three of the dead were Hamas fighters and the rest civilians."

ja és
"Many civilians said to be killed in artillery strike in Beit Lahiya"

Én mondtam, az M-109 nem légpuska.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.04. 12:10:22

Ja apropó, egymás flamelését be lehet fejezni, különben jön a mod. Back to topic, plz.

@j. i:
"Mintegy 35 Fatah tagot gyilkoltak meg a Hamasz emberei"
A számok nem biztosak, de az eset igen, szóval látszik, hogy maga a Hamasz is Fatah puccstól tart.

III. Konrad 2009.01.04. 15:26:00

"2006-os libaoni fiaskó.."

- Hát, az valóban töketlenkedés volt, köszönhetően az akkori, teljesen inkomoetens vezetésnek, akik aztán gyorsan el is lettek takarítva, helyükre igazi neházsúlyúak kerültek.

Na, de hogy tiszázzuk, mennyire volt az "fiaskó", íme a létező legmértékadóbb forrás, melyet euro-atlanti katonai és hírelemzői körökben is használnak:

www.indiandefencereview.com/index.php?s=israel+hezbollah+war+2006

Issues 1-7

Tessék elolvasni, nagyon jó tanulmány.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.04. 18:07:22

@cagan:

"Az izraeli célok között immár csupán az izraeli állampolgárok védelme szerepel, szó sincs a Hamasz hatalmának megdöntéséről, a Fatah irányításának „visszaállításáról” vagy a „játékszabályok megváltoztatásáról”."

SZVSZ ez csak izraeli propaganda, mert enélkül semmit nem érnek el a hadművelettel, amúgy meg eddig nem szaladtak bele semmi olyan pofonba, ami a célok átértékelését vonná maga után, valamint az izraeli "war weariness" is elég alacsony.
Eddig 1 KIA-jük van, és sehol nincsenek a Hamasz által beígért apokaliptikus csaták.

@III. Konrad :
A 2006-os háborúról nemrég töltöttem le egy igen jó katonai tanulmányt, amit hamarosan cikk formájában is összefoglalok. A libanoni akciókat és tanulságokat majd ott lehet kitárgyalni, addig türelmet kérnék.

@Stirlitz4:
Igen, erről az esetről már hallottam. Izrael ezt csúnyán benézte, és annyit minimum megereszthetne, hogy "Sry, hibáztunk, részvétünk".
Mondjuk ehhez kötődően érdekes, hogy mennyien használják a "a Hamasz ellen harcolnak, és nem a palesztinok ellen" lózungot, holott, habár ez baromi jól hangzik, teljesen értelmetlen bárki számára, aki egy kicsit is jártas a háborúk terén.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.01.05. 10:52:54

@j. i:

Azt remélem mindenki látja, hogy a szóban forgó izraeli intézkedések számtalan "visszaélésre" adnak alkalmat. A Hamasz informátorai nyilván értesítik a szervezet tagjait a telefonhívásokról, így azok is elmenekülhetnek. Aszimmetrikus hadviselés egyik szabálya: ha a konvencionális hadsereg támad, ki kell térni a csapásai elől.

Másrészt a hamaszosok kamu e-mailekkel, hívásokkal áraszthatják el az izraelieket, így növelve a civil áldozatok számát. Még pár "kollaboránstól" és egyéb gyanús elemtől is meg lehet szabadulni ilyen módon.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.05. 22:30:48

Vazz, a legendás grúz humor:

www.presstv.com/detail.aspx?id=80736§ionid=351020606

"Georgia accuses the Palestinian resistance movement Hamas of provoking Israel into pounding the Gaza Strip despite reports to the contrary.

“The escalation of tensions in the Gaza Strip…has been triggered by rocket attacks launched by Hamas against innocent Israeli civilians," read a Georgian foreign ministry statement on Monday, AFP reported. "

Tehát a szemét Hamasz kiprovokálta a bombázásokat azzal, hogy civilekre lődözött rakétával? Ühüm. Nem azért, de Tskhinv..., ááá aljas poén, szóval tavaly augusztusban... izé, hátszóval osz(é)t történt valami érdekes tavaly nyáron Önöknél, tisztelt szóvivő úr?

J.Ildiko 2009.01.05. 23:20:36

@Rammjaeger83:

Hálátlan egy feladata van Izraelnek.

Az elmeneküléssel ellentétes hírek is jönnek, pl. egy palesztin férfi szerint a Hamasz=Palesztinok, úgyhogy ők elkapván az ideológiai vírust, gondolom most ellenállnak a Hamasszal.
Bár a Hamasz gerillák meg bemenekültek a föld alá, (na de akkor ki áll ellen ?), ami nem tudom mit takarhat, hiszen direk ilyen fedezék, bunker ? nem nagyon van, csak a csalagutak.

sorhajóhadnafy 2009.01.06. 00:37:16

"CBS News correspondent Robert Berger reports there is house-to-house combat as troops search for Hamas tunnels, bunkers and weapons caches, according to Israeli military sources."

Üdv, everybody! Arra szeretném felhívni a T. Társaság figyelmét, hogy az izraeli hadsereg részéről bevezetett információs karantén (egye fene, kimondom, totális cenzúra!) lehetetlenné teszi, hogy többé-kevésbé megbízható képet kapjunk az eseményekről. Amikor egy-egy network riportere a hadszíntérhez viszonylag közel eső ötcsillagos szálloda bárjában kérdezgeti a host nation valamelyik sajtótisztjét,aki azt állítja, hogy "házról házra, emeletről emeletre folyik a harc",akkor az jó eséllyel a bullshit kategóriába esik.

A jelek szerint - már ha bármi is hihető a jelekből - az izraeli csapatok megálltak Gáza városa előtt, akárcsak 1982 nyarán Bejrút előterében. Öngyilkosság lenne tovább menni, viszont kényelmesen, közelről lehet ágyúzni a Hamász feltételezett állásait.

Namost, azt mondja meg nekem valaki, helyi szövetségesek nélkül hogyan hajtják végre a regime change-t az izraeliek? Gáza népe felkel,és forradalmi hevületében haragra gerjedve elsöpri a hit mártírjait? Az emlegetett állítólagos 400 Fatah-harcos (nagyjából tehát a Hamász eddigi "pótolhatatlan" vagyis halálos veszteségeivel egyező számban) izraeli zsoldosként,kollaboránsként és árulóként a Merkavák hátán vonulna be Gaza Citybe? Nem, egyik verzió sem valószínű.
Az izraeliek tehát letáboroznak a városok szélén, amelyekben még inkább elviselhetetlen lesz az élet.Az izraeliek azt gondolják, hogy a palesztinok levonják azt a logikus következtetést,hogy a Hamász miatt vannak nyakig a trághyában. A palesztinok - erre fogadást merek kötni - viszont nem ezt a következtetést tartják logikusnak, hanem azt, hogy az idegen támadástól őket egyedül védelmező Hamász mögé kell felsorakozniuk, noha lehet,hogy egyenként,külön gyűlölik a maffiára (is) hasonlító szervezetet.
És ezzel ellesznek egy darabig. Szvsz Izrael megint belehúzott a tutiba, megmutatta erejét, majd kénytelen lesz azt is bemutatni, hogy ez az erő sz@rt se ér.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 09:48:13

A golyó, ami elhagyta a csövet, többé senkivel sem barátságos...

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3651165,00.html

"3 soldiers killed, 24 injured in friendly fire incident"

Lusta disznók, lám a Hamasz munkáját is az IDF-nek kell végezni.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 09:54:52

@sorhajóhadnafy:

Üdv! (A nevedben az ugye egy elütés?)

"Amikor egy-egy network riportere a hadszíntérhez viszonylag közel eső ötcsillagos szálloda bárjában kérdezgeti a host nation valamelyik sajtótisztjét,aki azt állítja, hogy "házról házra, emeletről emeletre folyik a harc",akkor az jó eséllyel a bullshit kategóriába esik."

Ezzel kapcsolatban: ezt egy másik cikkhez már belinkeltem, de azért ide sem árt:
www.mn.mno.hu/portal/603158

"izraeli zsoldosként,kollaboránsként és árulóként a Merkavák hátán vonulna be Gaza Citybe"

Valahogy azért meg lehet oldani a dolgot, ha Izrael hatalmi űrt tud teremteni, akkor a Fatah azt kihasználhatja. Dahlan és társai arcán meglepően vastag bőrréteg.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 09:57:09

@sorhajóhadnafy:

"Namost, azt mondja meg nekem valaki, helyi szövetségesek nélkül hogyan hajtják végre a regime change-t az izraeliek?"

Hát azt nehezen.

"Gáza népe felkel,és forradalmi hevületében haragra gerjedve elsöpri a hit mártírjait?"

Két éve tudtommal Libanonban is kb. ez volt a "koncepció".

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 10:07:21

Egy "a" lemaradt az utolsó mondatból.
BTW - még egy FF KIA, ezzel együtt 5-re nőttek az IDF veszteségei.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3651321,00.html

Mellesleg felhívnám a figyelmet, a másik KNN-re, ami a tamilok vereségéről szól. Ott a sri lankai hadsereg lazán beáldozta pár száz emberét egy másfél hónapos ostrom alatt, hogy elfoglalja az ellenség szimbolikus fővárosát. Pedig ők csóró harmadik világbeli ország, nincs sem hi-tech felszerelésük, sem világszerte ismert hírnevük, de okosan terveztek, és hajlandóak voltak lecsengetni a győzelem árát.

Balaint 2009.01.06. 13:40:53

Bár néha vannak fenntartásaim a BBC-vel kapcsolatban (pl. a Római Birodalomról szóló sorozatuk felemásra, de élvezetesre sikeredett) ez nagyon ott van.

news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7811386.stm
Ki a legitim katonai célpont?

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 22:18:45

Az al-Arabiya révén találtam egy meglehetősen érdekes rendezési tervet, amit még tegnap tett közzé John Bolton, az USA volt ENSZ nagykövete:

Izrael és egy palesztin állam helyett (2 state solution) adják oda Gázát Egyiptomnak, Ciszjordániát pedig (nagyrészt) Jordániának.

www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/04/AR2009010401434.html

Zseniális ötlet, mit ne mondjak. Passzolják le a palesztinokat kétfelé, bármilyen reális önrendelkezés nélkül, és közben még Izrael le is csippenthet itt-ott egy kis területet. És a vén hülye szerintem még komolyan gondolja, hogy ezzel a húzással még akár "békét" is lehetne teremteni.

Egyiptom válasza az al-Arabiyáról
www.alarabiya.net/articles/2009/01/06/63604.html

Az aszimmetrikus háborúk egyik gyakori jellemzője, hogy az amikor az állami szereplő nem tud sikereket elérni, mert a klasszikus államközi háborúkra van berendezkedve, akkor a nem-állami szereplőt egyszerűen hozzácsapja egy másik államhoz, hogy így kényszerítse bele a konfliktust a saját fogalom- és eszköztárába.

Tessék mondani, hogy ha ez a terv megvalósulna (aminek meglehetősen csekély az esélye, Egyiptom és Jordánia nem komplett idióták), akkor Izrael számára szebb lenne a világ, mert ha kap pár kasszámot Gázából, akkor lőhetné Egyiptom tisztán katonai célpontjait válaszcsapásként?
Én nem hiszem, szerintem Egyiptom és Izrael sem, de sajnos a világot ehhez hasonló vén hülyék álmai alapján rajzolják át újra és újra.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.06. 22:23:31

@Ursa Maior:

A palesztinok lehetnek az egyik legmilitánsabb nép a világon, mert amikor a halottakat szortírozzák civil - nem civil alapon, érdekes módon civilek a nők, gyerekek, öregek, de a felnőtt palesztin férfiak között valahogy soha sem sikerül civilt találni.

sorhajóhadnagy 2009.01.06. 23:17:54

@SchA

Azt hiszem, közös kedvencünk megint jókat írt:

exiledonline.com/the-war-nerd-hamas-aint-no-hezbollah/

Jó,hogy a katpol rendesebb olvasói nem bonyolódtak bele az összeesküvés-elméletekbe, de az időzítés tényleg mesteri volt.

Az már más kérdés, hogy az IDF győzelme után ott lesz a vérfagyasztó dilemma: úristen,most mit tegyünk?

bz249 2009.01.07. 08:15:43

Azért zseniális, hogy a világ legprofibbnak tartott hadseregei a legelemibb hibát követik el a hadműveleteik tervezésekor: nem tűznek ki elérendő politikai célt. Innentől kezdve ez meg egy eleve vesztes háború, merthát a klasszikus definíció szerint ugye akkor értünk el győzelmet, ha az általunk kitűzött (politikai) célokat teljesen vagy részlegesen elértük a katonai akcijával.

Balaint 2009.01.07. 09:24:33

SchA
Ezt most nem értem. A cikk avval foglalkozik ki-mit és miért lehet legitim katonai célpontnak tekinteni? Sztem elég jól és elfogulatlanul körbejárta a kérdést.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.07. 09:59:13

Elolvastam, értelmes írás. Magam elkövettem egy Vol.2-t, mert Izrael a jelek szerint a rosszabbik úton halad: eszkalálja a konfliktust olyan módon, ami inkább szubjektív szemléletű bosszúra, mintsem a Hamasz elleni alapos operációra emlékeztet.

Abszolút egyetértünk a katonai részletekben. Légierővel nem lehet pontosan lőni egy városban; a szárazföldi erők vesztesége meg mindig nagyobb. Annyit említenék, hogy a mozgékony gerillák ellen a szárazföldi hadviselés még csak nem is hatásos, mert elmenekülnek. Politikailag meg a mostani, egyre inkább háborús bűn-jellegű hadviseléssel Izrael ostobaságot csinál, mert ez végül nem gyengíteni, hanem erősíteni fogja a Hamaszt: a most eltalált fegyvereseik minden helyére lesz három új jelentkező.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.07. 11:07:05

Szépen sorban
@bz249:
Izrael tűzött ki politikai célokat, (rakétázások beszűntetése, csempészet leállítása, a Hamasz megbuktatása - habár ez utóbbit folyamatosan degradálja), más kérdés, hogy ezek mennyire reálisak.

@Ursa Maior:
Félreértesz, ezt csak úgy a BBC cikk apropóján, de nem pont arról jegyeztem meg. Konkrét csatornaként mondjuk a CNN-t, Fox-ot említeném hozzá.

@sorhajóhadnagy:
Külön büszke vagyok, hogy War Nerd cikkéből két főbb pontot mi már korábban is leírtunk:
- Hamasz és Hezbollah nem egy kategória
- Minimum közvetve az akció célja a Fatah hatalomra juttatása Gázában

@Molnargoreny:
A Hezbollahról amúgy ajánlanám két régebbi cikkemet:
katpol.blog.hu/2008/02/18/hezbollah_isten_partja
katpol.blog.hu/2008/02/25/hezbollah_ii

A Hamasz és a Hezbollah között hatalmas különbségek vannak, de túl az eltérő geostratégiai pozíción és felszerelésen, a Hezbollah rendelkezik olyan triviális dolgokkal, mint "fegyelem", "koordináció" és "harcászati képzettség". A Hamasz meg most megtanulhatja, hogy a siker titka nem csupán a hit és a fenyegetőzés.

A másik oldalról a Hamasz egy palesztin szervezet, ami palesztin államot akar létrehozni, és ehhez el akarja pusztítani Izraelt. A Hezbollah libanoni - ahhoz képest, hogy mennyien nevezik őket "iszlám fundamentalistának", egy elég nacionalista - szervezet, ami egy szabad Libanont szeretne látni, és még ha nem is ismeri el Izraelt (és ezzel vannak még így egy páran a világban...), nem célja elpusztítani azt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.07. 11:29:43

Amúgy a tegnap szétlőtt iskolákról:

english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/20091724051508851.html

Az IDF szóvivője azzal védekezett, hogy hamaszosok lőttek aknavetővel ezekből az iskolákból. Pl lsd
www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1231167270150&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

"A total of 58 Palestinians were killed Tuesday, including 30 who were reportedly killed in an IDF mortar attack on a Jabalya school from which Hamas was launching mortars into IDF positions."

Na most szép dolog ez a "civil pajzs" érvelés, de nem feltétlenül okos húzás megfordítani, és ész nélkül lőni minden civilre, csak azért mert egy nyamvadt hamaszos van a közelükben.

Katonai alapelv: SUITABILITY
www.demotivatorblog.com/2008/03/16/suitability-demotivator/

Ugyanis a Jpost állításaival ellentétben ezen iskolákra még csak nem is aknavetővel, hanem tankokkal vagy önjáró lövegekkel lőttek vissza.

A US Army, ami azért nem számít a COIN mesterének, sem így csinálja ezt Irakban, hanem pl, ráállít egy UAV-t az akanvetősökre, követi őket, míg elhagyják a civilek tömegét, és akkor likvidálja őket. Vagy, ha azok az aknavetősök egyáltalán nem akarják elhagyni az iskolát, akkor rábízzák a feladatot egy Apache 30 milis gépágyújára, jóval kisebb a collateral damage.

Izraelnek UAV-ből és Apache-ból is annyi van, mint a szemét, de mégis tegnap eszük ágában sem volt ezeket használni. Mert
1. Ennyire hülyék, és nem ismerik a saját fegyverrendszereik képességét.
2. Ennyire sz*rnak rá, hogy minimálisan is figyeljenek a civilekre (és a PR szempontokra)
3. A parancsnoki láncban itt ott akad egy két koma, aki még direkt élvezi is, hogy lőheti a népet, amint talál rá valami kifogást
4. A fenti három indok együttese.

www.noquarterusa.net/blog/2008/12/29/why-the-israeli-military-response-in-gaza-is-bullshit/

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.07. 18:02:01

Nem tudom, ki írja az index.hu-nál a külföldi híreket, de szerintem az angol nyelv nem az erőssége.
index.hu/politika/kulfold/gazapp0809/

"Hezbollah szellemi vezetője először szólalt meg, mióta Izrael december 27-én megtámadta a Gázai övezetet"

Ez szimplán nem igaz, csak az eddigi beszédeit nem kapta fel a magyar média.

"A Hezbollah támadással fenyegetőzik."
"Hasszan Naszrallah azt mondta, minden lehetőséget számításba vesznek Izrael ellen, és emlékeztette Izraelt a 2006-os libanoni konfliktusra, amit sétagaloppnak titulált a mostani harcokhoz képest"

Nos ez eredetiben valahogy így hangzott:
"Hizbullah is prepared for any Israeli aggression, the organization's chief Sheikh Hassan Nasrallah said in a speech Wednesday."

"If they come to our houses, our villages and our neighborhoods, the Zionists will find out that their war in July (the Second Lebanon War) was a walk in the park compared to what we have in store for them now."

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3652168,00.html

Szóval, hogy Horn Gábort idézzem, "Nem, Feri, nem azt mondták!"
Esetleg meg kellene vizsgálni a kollega nyelvvizsga-papírjait.

--Stirlitz-- 2009.01.08. 13:48:16

Már a Hezbollah is rakétákkal lövi Izraelt.
Elképzelhető, hogy megismétlődnek a 2006-os események? Hmm.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.08. 15:19:19

Az 90%+ nem a Hezbollah, a Közel-Keletről meg nem az indexről vagy egyáltalán a magyar sajtóból kell tájékozódni. Update KNN formájában nemsokára.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.01.08. 16:19:20

UPDATE

Az IDF nem, hogy nem vigyáz, de ballisztikus ívben sz*rik a civilekre:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/4162193/Gaza-medics-describe-horror-of-strike-which-killed-70.html

A halálos áldozatok száma ennél kevesebb, de az eset igazoltnak látszik, lsd még itt:
english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/2009181119551714.html

De azért nem lehet azt mondani, hogy Izrael egyáltalán nem gondol a háború ártatlan áldozataira:
"State to help fund treatment of pets hurt by rockets"
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3651173,00.html

Hát nem megható?
Ez a videó meg a CNN-ről van, és azon ritka pillanatokat örökítette meg, amikor egy munkatársuk elkezdett gondolkodni, némileg beégetve ezzel az addig elfogadottnak tekintett izraeli álláspontot a háború okairól. Lehet, hogy a koma azóta már az utcára került... (hja, a fránya recesszió)
www.youtube.com/watch?v=KntmpoRXFX4

--Stirlitz-- 2009.01.08. 16:54:06

Nem elsősorban a magyar médiából tájékozódom a helyzetről, hanem az általad sokszor belinkelt oldalakról (is). Ez csak olyan elhamarkodott kérdés volt első felindulásból:) Azóta már itthon is cáfolták a hírt.
süti beállítások módosítása