Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • A megaláztatás évszázada XIV.Üdvözlöm minden kedves olvasónkat! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és ez itt a modern Kína történelmével foglalkozó sorozatunk idei első része. Az előző rész tartalmából: Csang Kaj-sek...
  • KatPol Kávéház XLVII. - A csillagok közéKedves hallgatók! A KatPol Kávéház következő adása ezúttal a science fiction területére űrhajózik, és a Naprendszer határait feszegeti. A korábbi szavazás második helyezettjeként az újabb, górcső alá...
  • A megaláztatás évszázada XIII.Üdvözlöm minden kedves olvasónkat! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, mivel jó ideje nem volt már blogposzt a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunkban, úgy gondoltam, méltó lezárása lenne...
  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (38) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (80) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (69) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Az erőszakmentesség világnapjának margójára

2008.10.05. 15:00 SchA

2007-ben az ENSZ közgyűlése az erőszakmentesség világnapjává nyílvánította október 2-át, Mahatma Gandhi születésének napját. Persze el lehet azon gondolkodni, hogy ennek mennyivel van több értelme, mint mondjuk egy "örök élet, ingyen sör" világnapnak, vagy hogy az ikonikus békeharcos Gandhinak azért volt egy-két olyan kedvesen rasszista megjegyzése a dél-afrikai feketékről, amit szerintem nem sűrűn idéznek a peacenik körökben. (folyt.=>)

"Ours is one continual struggle against a degradation sought to be inflicted upon us by the Europeans, who desire to degrade us to the level of the raw Kaffir whose occupation is hunting, and whose sole ambition is to collect a certain number of cattle to buy a wife with and, then, pass his life in indolence and nakedness."

Fordítás az egyszerűbb lelkek kedvéért: "A mienk [az indiaiaké] egy folyamatos küzdelem a lealacsonyítás ellen, amit az európaiak akarnak ránk erőszakolni, akik le szeretnének minket süllyeszteni a nyers Kaffer [zuluk, feketék] szintjére, akinek a vadászat az elfoglaltsága, és akinek az egyetlen ambíciója, hogy megfelelő számú marhát gyűjtsön össze, hogy feleséget vegyen rajta és azután nemtörődömségben és meztelenségben tengessse az életét."

Gandhi, 1896, szeptember 26, Bombay (Gandhi összes művei)

Fontosabb azonban Gandhinál, hogy az egész alapkoncepció egy téveszme: az erőszak, mint olyan a társadalom, sőt a természet szerves része. Maga az állam intézménye épül az erőszak monopóliumára per definitionem, hogy annak egyes nem kívánatos elemeit, mint az állam polgárainak egymás elleni harca, kiiktassa. Ahogy Rousseau írta, az egyes emberek lemondanak az erőszakalkalmazás jogáról, és az államra ruházzák azt, ami cserébe megvédi őket a külső és belső ellenségektől, veszélyektől. Az erőszak nem vész el, csak átalakul.

A természet nem tűri a vákuumot: ha egy állam képtelen betölteni az említett funkcióit, akkor más államok, szervezetek, és végső soron maguk a polgárok kénytelenek visszavenni az erőszak gyakorlásának jogát. Ha egyesek mindenféle utópista indíttatásból azon igyekeznek, hogy megszűntessenek mindenfajta háborút, mindenfajta erőszakot, azzal végső soron csak az állam alapfunkcióit tudják erodálni, az emberi természetet nem fogják tudni megváltoztatni. Hosszú távon csak annyit érhetnek el, hogy az erőszak visszatér a korábbi, primitívebb formájába, amit csak a "mindenki háborúja mindenki ellen" kifejezéssel szoktak emlegetni.

Még maga John Stuart Mill, a "liberalizmus atyja" is így beszélt a erről a jelenségről:

"War is an ugly thing, but not the ugliest of things: the decayed and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth a war, is much worse."

De még érdemesebb elolvasni Joseph de Maistre műveit, különösen a Szentpétervári Párbeszédeket ebben a témában.

"In the immense sphere of living things, the obvious rule is violence, a kind of inevitable frenzy which arms all things in mutua funera. Once you leave the world of insensible substances, you find the decree of violent death written on the very frontiers of life.[...]

Man, seized suddenly by a divine fury foreign to both hatred and anger, goes to the battlefield without knowing what he intends or even what he is doing. How can this dreadful enigma be explained? Nothing could be more contrary to his nature, yet nothing is less repugnant to him: he undertakes with enthusiasm what he holds in horror. Have you never noticed that no one ever disobeys on the field of death? They might well slaughter a Nerva or a Henry IV, but they will never say, even to the most abominable tyrant or the most flagrant butcher of human flesh: 'We no longer want to follow you'. A revolt on the battlefield, an agreement to unite to repudiate a tyrant is something I cannot remember.[...]

Thus is worked out, from maggots up to man, the universal law of the  violent destruction of living beings. The whole earth, continually steeped in blood, is nothing but an immense altar on which every living thing must be sacrificed without end, without restraint, without respite until the consummation of the world, the extinction of evil, the death of death.[I Corinthians 15:26.]"

Úgy véljük tehát, hogy ha már minden eszement ötletnek van saját világnapja, akkor a háború is igazán megérdemelne egyet, figyelmeztetőül az embereknek: nehogy elfelejtsék, milyen világban is élnek.

Bolt Thrower  - Lest we forget

 

14 komment


| More

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr1696322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herbert West 2008.10.05. 23:53:47

Elsőként gratulálok a zeneválasztáshoz:)

Másrészt, bár jómagam is fegyverbuzi militarista vagyok, bár katona nem voltam soha, és ebben a katonaságban nem is lennék (valahogy jobban tudom értékelni a vas-vas szemtől-szembe gyilkolászást, mint a relatíve távolról puffogatást), azért meg kell jegyeznem, hogy minden pacifista közül Ghandi volt az egyetlen, aki ki is tartott elvei mellett, pl. mikor erőszakmentes ellenállásra szólította fel a népét a japánok ellen, kerek perec beismerte, hogy ebbe bizony belekrepálhatnak jópáran.

Lehet, hogy nem volt tisztában az emberiség huzalozottságával (Istenek az Égben, hát idealista volt), de egy igencsak elvhű emberről van szó, és ha mást nem, hát ezt mindenképp érdemes becsülni.

Balaint 2008.10.06. 10:45:37

Na ja Creveld mester is valami ilyet fejteget a Transformation of warban. Ezt az "állami erőszak-monopólium" megszűnését hívják neomedievalizmusnak, azaz új-középkornak.

hoffman 2008.10.06. 17:10:49

gandhi valótlant állított volna?

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.07. 00:19:54

"Elsőként gratulálok a zeneválasztáshoz:)"

Danke, de ez nem csak nekem, hanem az egész szerkesztőségnek szól.

Balaint:
Attól tartok Creveldnek (megint) igaza lesz. De az új medievalizmus nem csak az ő ötlete, túl sokan gondolkodnak így, hogy csak egy érdekes ötlet legyen.
Ahogy egy jó mondás tartja: "Az optimisták angolul tanulnak, a pesszimisták kínaiul, a realisták meg lőni."

Herr Hoffman:
"gandhi valótlant állított volna?"
Nos, ha a cikkben idézett rasszista részre kérdeztél rá, nem pedig úgy általában Gandhi életművére, akkor a válaszunk:
1. liberálisan: TE NEM TISZTELED MÁSOK VÉLEMÉNYÉT? Ejnye no!
2. Katpolosan - az antropológiai pesszimizmus elve szerint minden ember gyarló, korlátolt és sekélyes. A faji alsóbb- felsőbbrendűségi elvek csak azt hivatottak igazolni, hogy egyesek mentesek a természet szabályai alól - pedig nem. Minél előbb látják be ezt az emberek, annál előbb lesz belőlük jó állampolgár. (és adott esetben jó katona)

Tilikov 2008.10.07. 13:48:46

Ilyen szép erőszakpárti idézetcsokorból igazán nem hiányozhat Machiavelli sem.
" Mert a háborút úgysem kerülheted el, csak elhalaszthatod a magad kárára, az ellenfél erősödésére. "
Az ebből levonható tanulság: A hőn szeretett nyugati kultúránk (és elsősorban persze Sam bácsi a fő fő kereszteslovag) csak kerülgeti a forró kását Irán feltartóztatásával, mivel az még 100 év múlva sem lenne ellenfél a nato számára; közben-közben pedig lehet végleg elúszik az egyenlőre még fennálló, de idővel egyre kétségesebbé váló lehetőség: sárga felebarátaink re- medievalizálása, vagy inkább re- prehisztorizálása, vagy urambocsá le- radírozása.
" Mert a háborút úgysem kerülheted el, csak elhalaszthatod a magad kárára, az ellenfél erősödésére. "

Háború világnapja: igazán pompás ötlet! Mondjuk minden évben lehetne egy nap, amikor a katonai beavatkozáshoz nem kell casus belli. De csak egy napig tartana és így rendszeresen, kontrollált (sőt akár kulturált) módon le lehetne vezetni a feszültségeket. A biztonsági fék meg az lehetne, hogy mindez közvetlenül az erőszakmentesség napja előtt lenne, amikor ugyebár úgyis helyreáll a világbéke.

Herbert West 2008.10.07. 16:38:42

"De csak egy napig tartana és így rendszeresen, kontrollált (sőt akár kulturált) módon le lehetne vezetni a feszültségeket. A biztonsági fék meg az lehetne, hogy mindez közvetlenül az erőszakmentesség napja előtt lenne, amikor ugyebár úgyis helyreáll a világbéke."

Röhöghetek?

Tilikov 2008.10.07. 17:27:37

Nyugodtan. A háború világnapja legalább olyan poénos elmeszülemény, mint az erőszakmentesség világnapja.

Dirky 2008.10.07. 19:13:06

"Mondjuk minden évben lehetne egy nap, amikor a katonai beavatkozáshoz nem kell casus belli."

Miért, most kell hozzá? De jó kezdeményezés, meg így legalább lehetne előre számolni minden biztpol. szakértőnek, hogy mikor lesz tévészerepléses bevétele, amiből lehet venni a gyereknek valami akciófigurát vagy szamurájkardot.

Tilikov 2008.10.08. 10:23:15

Visszavonom hogy Sam bácsi csak kerülgetné a forró kását, úgy látszik a háttérben mégis csak zajlik a készülődés:
index.hu/politika/kulhirek/365484

Az Apache és a Patriot is félelmetesen hangzik, de a titokzatos "másfajta fegyverek" kiemelkedően ijesztőek.

Dirky 2008.10.08. 10:52:53

Off: Ha jól tudom, akkor a "másfajta" egy raklap Harpoon és légvédelmi rakétát takar, illetve két AWACS gépet. Viszont nem kaptak az igényelt UH-60-akból és a Kidd-ek mellé partmenti járőrre alkalmas dízeltengeralattjáró sem csöppen most. Szerintem a következő adminisztráció jóval Kína-barátabb utakon jár majd.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.08. 14:08:13

International Day of War - milyen szép is lenne!
Az emberek felvonulnak transzparensekkel, mint "Give War a Chance!", meg "Make Love And War", majd este a Hősök terén fáklyáikkal kirakják egy B-52 sziluettjét.

Még ötlet?

Tilikov 2008.10.09. 10:32:14

Sokak örömére visszatérne a divatba a kommunista stílusú parádé menetelő katonákkal, géppark demonstrációval, stb. Az ünneplő hölgyek szívét nyilván leginkább a cirkálórakéták (mint fallikus szimbólum) dobogtatnák meg.

Az est fénypontja természetesen a tömegre irányított sortűz lenne.

Dirky 2008.10.09. 13:14:44

Természetesen reggel kötelező általános mozgósítással indulna, gyerekeknek alapfokú utcai bicskázás és élő Counter-Strike menetek."Robbants te is" program a tűzszerészek és a kerületi építész együttműködésével, kedvezményes áron az érdeklődők kipróbálhatják, elakad-e a Hungária körúton egy T-72. Este tűzijáték helyett az amerikai rakétavédelem és a hazai Mistralok éleslövészete a bejövő ICBM és színes gázokkal töltött Scud rakétákra. A magyar katonai kerékpározás tiszteletére és a lakoság erőnlétének érdekében minden főbb utat telipakolni IED-kel.