Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCIX. - Egy élet LíbiáértKedves közönség! Podcastunk 99. adásában a téma egy olyan film lesz, amely kevéssé ismert eseményeket dolgoz fel a kései európai gyarmatosítás történetéből. Líbia napjainkig fontos geopolitikai...
  • KatPol Kávéház XCVIII. - Téli hadjáratVannak viharos múltú települések, ahol sosem felejtik el a háborút, amely átgázolt rajtuk, és egyfajta helyi hagyományt teremtve rendszeresen meg is emlékeznek róla (hacsak külsö politikai körülmények...
  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház LXXX. - A mundér becsületeElképzelhető, hogy a rendőri brutalitás miatti Egyesült Államokbeli sorozatos közelmúltbeli botrányok, tüntetések az atlantista hatalmi tömbön belül egyértelműen érvényesülő amerikai kulturális...
  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

The shape of things to come

2008.05.16. 13:30 SchA

A közel-keleti helyzet egyre csak fokozódik - kivéve amikor nem. Libanonban spec. enyhülni látszik a múlt héten kialakult szituáció, Siniora és kormánya visszavonta a két rendelkezését, amivel igencsak magára haragította a Hezbollah-t: mégsem váltják le a bejrúti reptér biztonsági főnökét, és mégsem tekinthető illegálisnak a telekommunikációs hálózat, amit  Hezbollah az utóbbi években kiépített. Ezzel a közelgő polgárháború veszélye - ami azért kisebb volt, mint azt a mainstream média gondolta - egyenlőre elhárult.

 "A KatPol Blog Izrael-hetét ezennel megnyitom."

Én meg folytatom, de megjegyzem, rendkívül nagy szükség van az említett ország hatvanadik évfordulóját mindenhol - még itt is - címlapra rakni, hiszen szerencsétlenről amúgy alig-alig hallunk valamit. Akkor inkább már "levantei térség-hét". Szóval Libanon.

A T. olvasó bizonyára ismeri a libanoni állapotokat (fragmentált társadalom, rivalizáló felekezetek, egy durva polgárháború 1975-1990 között ennek okán, valamint politikai patthelyzet már 17-8 hónapja). A patthelyzetek jellemzője, hogy senkinek nem tetszik, és egyik vagy másik fél megpróbálja finoman a maga javára változtatni az erőviszonyokat. A március 14-esek is ezzel kísérleteztek, amikor az említett két intézkedéssel hozzáláttak (szép reményeik szerint) a Hezbollah szalámitaktikával történő bedarálásához. Más kérdés, hogy a Naszrallah és bagázsa nem egy Kisgazdapárt, ezért rövid úton nyílt erődemonstrációkra terelte a "párbeszédet", aminek valami 80 halott és jópár kiégett kocsi és ház lett az eredménye. A hangsúly az erődemonstráción van  - a Hezbollah és szövetségesei is kizavarták a fegyvereseiket az utcára és a kormánypárti politikusok, mint Sa'ad Hariri és Walid Dzsumblat, is kiküldték a sajátjaikat. Azt remélem nem hitte el senki, hogy a Hezbollah lenne Libanon egyetlen felfegyverezett milíciája. Kétségkívül ők a legerősebbek, de egyrészt a vetélkedésbe a libanoni hadsereg nem szállt be - utasították, hogy maradjon pártatlan, és szükség esetén akadályozza meg a vérengzéseket - másrészt van egy déli szomszéd, akitől nem árt megvédeni az országot, mert az hatvan éves kora ellenére is elég virgonc. Az erőviszonyokkal persze Siniora is tisztában volt, ezért joggal feltételezhető, hogy a lépései mögött masszív külföldi nyomás is rejtőzött. Elvileg Washingtonban még körbe is járt egy email, miszerint Bushnak fegyveresen kéne beavatkoznia a konfliktusba, hogy mint a fehér lovon érkező hős, megmentse Siniorát a Hezbollah "puccskísérletétől".

Ezzel elérkeztünk a jelenlegi állapotok okához: mind a kormánypárti tömb, mind az ellenzék mögött komoly külföldi érdekek rejtőznek, és a szembenálló politikai erők szétszaggatják az országot, mint a Jupiter gravitációs tere a kisbolygó-övezetet. Egyik oldalon az Egyesült Államok, (minimum közvetve) Izrael, Szaúd-Arábia, a másik oldalon Szíria és Irán rángatják a szálakat, és kifejezetten fel vannak háborodva, hogy a másik hogy mer ily' pofátlanul beleavatkozni Libanon belügyeibe. Persze egy oldalon belül is lehetnek nézeteltérések - Siniora valóban ragaszkodik a Hezbollah lefegyverzéséhez, a kapott nyugati támogatásért cserébe ez az egyik fő követelés. Izraelnek is érdeke, hogy ne legyen érdemi ellenállás Libanonban, és végigfutni az Izrael - USA - Siniora/nyugatosok lobbyvonalat korántsem egy összeesküvés-elmélet. Most jön a poén - Izrael annyira nem akar semmiféle érdemleges fegyveres erőt látni Libanonban, hogy anno megvétózott egy Libanonba irányuló USA nehézfegyver-szállítmányt, nehogy már araboknak is legyen olyan cucc, mint nekik. Kár, hogy ezzel csak a hadseregnek, és így a kormánynak tettek keresztbe - különben meg mit fáj nekik, ha nem akarnak visszamenni Libanonba? A Hezbollah viszont rendelkezik alternatív fegyerforrásokkal, úgy is mint az iraki feketepiac és Irán. (Volt régebben egy sztori, hogy a török hadsereg éppen kurd gerillákat kergetett a török-iraki határ mentén, amikor véletlenül lekapcsoltak egy több vagonból álló fegyverszállítmányt, ami Libanonba tartott. Lehett találgatni, hogy vajon kinek.) Többek között Robert Fisk is említi, hogy  a Hezbollah fegyvereseinél sűrűn látni zsírúj amerikai fegyvereket. Ezek valószínűleg Irakból származnak - ez az Bush papa, ha telenyomatsz egy frakciót fegyverekkel, azok ettől feltétlenül megerősödnek. Jó ötlet volt! "Beefing up the Iraqi Army..."

Az utcai harcoknak sok közvetlen eredménye nem volt, azon túl hogy Sa'ad Hariri "Future TV" stúdióját felgyújtották (ahogy a  wikin néztem, ez az adó sugározta a Megasztár helyi verzióját, szóval nem ejtenék érte könnyeket), Walid Dzsumblatot pedig egész szépen kipaterolták a Libanon-hegyi kis állásából, az embereivel együtt. Mellesleg az utóbbi úriemberről illik tudni, hogy a szélkakas hozzá képest egy jellembajnok - most a Nyugat legnagyobb barátja és a Hezbollah-képviselte irányvonal esküdt ellensége, de ez nem volt ám mindig így:


Azért a Hezbollah sem az abszolút nyertese a helyzetnek, mert amíg a külső agresszió ellen védte, illetve felszabadította az országot, addig Libanon - még Siniora is! - többé-kevésbé egy emberként állt mögötte. Most viszont, hogy a belső harcok dominálnak, ők is csak egy síita párt, és a támogatottságuk is ennek megfelelően visszazuhant a mélybe. Vannak szövetségesei más felekezetekből is, mint a maronita keresztény Michel Aoun tábornok, de ilyen helyzetben mindenki inkább a saját klánjához húz. 

A szituációt sajátosan tálalja a mainstream média, egy tipikus írás az index.hu-ról: "Libanonban az 1990-ben befejeződött hosszú polgárháború után először ismét lőnek az utcán" A kazettás bomba, az már smafu? Mert hogy 1990. óta egy párszor már megszórták Bejrútot.

"2006-ban Izrael légicsapásokkal sújtotta egész Libanont, hogy leszámoljon a határon rendszeresen átlövő Hezbollahhal." Izrael milyen rendszerességgel is lő/repül át Libanonba? Mert az arány nem a Hezbollah oldalára billenne át egy ilyen összehasonlításban, ne keverjük már Dél-Libanont a Gáza-övezettel. És a kedvencem:

"...rendszesen utcai tüntetésekkel próbálják átvenni a hatalmat a keresztény-szunnita kormánytól." Tekintve, hogy 17 hónapja nincs elnök, akinek mellesleg ki kéne írnia az új parlamenti választásokat, sok alternatívája nincsen a "keresztény-szunnita" (és drúz, és síita) ideiglenes kormánnyal szemben. Mellesleg az utcai tüntetések mióta is a Ragnarök jelei, a narancsos forradalom idején mintha kifejezetten jópofa és trendi dolog lett volna. Vagy ez is csak egy magyar aktuálpolitikai áthallás?

Na de vissza a témához, mi szépet implikálhat még ez a kis bejrúti cirkusz Libanon határain túl? Izrael 2006. óta revansra vágyik a Hezbollah ellen, és most azt látja, hogy Naszrallahék hiába nyerték meg az első fordulót erőfitogtatásból, attól még nem állnak oly fényesen és a nyugati nyomás is egyre durvábban nehezedik rájuk. Vajon be fognak-e fegyveresen is avatkozni, TÖNKRETÉVE az egész helyzetet, ami nekik kedvez? Mert a beavatkozást is sokféleképpen lehet eljátszani, nem kell azonnal ajtóstul rontani a házba, akkor talán még pár helyi is komolyan Izrael mellé állhat, mert a Hezbollah-t nagyobb fenyegetésnek érzik (Dzsumblat pl. szerintem simán). De én a két centemet arra tenném, hogy a Winograd-jelentésből alapvetően a hadsereg taktikai és logisztikai hibáin gondolkodtak el, nem pedig azon, hogy ha légierőre (nehézfegyverzetre) támaszkodva, "clusterfuck" módon támadják le egész Libanont, akkor az esetleg több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Egy újabb Izrael-Hezbollah háború kérdése pedig magával von egy harmadik tényezőt, Szíriát. Még a KatPol 2008-as előrejelzésében említettünk egy lehetséges Szíria-Izrael háborút, és nemrég találtam rá egy eltérő forgatókönyvet is. Lényegében a két ország egy kamu-háborút vívna egymással, ami "A" eset - ürügyet ad Izraelnek, hogy a Hezbollah ellen forduljon, "B" eset - ha a jelenlegi helyzet tovább eszkalálódna, és Izrael beavatkozna Libanonban, a látszatharc jó kibúvó lenne Damaszkusznak a tétlenségre, míg az Egyesült Államok megakadályozná, hogy Irán hathatós segítséget nyújtson libanoni szövetségeseinek. Miért tenne ilyet Szíria? A Golán-fennsíkért. A háttérben gyaníthatóan masszívan zajlik a "carrots and sticks" politika Szíriával szemben, nézzük csak meg mennyire felfutott a sajtóban a tavalyi izraeli bombázás témája, amikor is szétkaptak egy "észak- koreai segítséggel épülő, fegyverkezési célokat szolgáló atomreaktort" (gondolom Kim Dzsong Il személyesen felügyelte az építkezéseket). A sztori több ponton is sántít, (Észak-Korea minden technológiával szívesen kereskedik, nem csak az atommal, ha műholdfelvételek bizonyították, hogy ott atomreaktor lesz, akkor miért vártak több, mint fél évet a nyilvánosságra hozatalukkal, miért nem foganatosítottak ENSZ-szankciókat, mint Irán esetében, miért ismételte volna meg Szíria Osirak hibáit egy az egyben, etc...), mégis kevesen kérdőjelezték meg. 

És a Golán a répa, amit a vidám Bashar-nyuszi örömmel elfogadna, még ha az izraeli-szíriai békekötésbe is csomagolják. Ahogy a Haaretz írja, két érv is amellett szól, hogy Izrael nyugodtan lemondhatna erről a megszállt területéről: egyrészről a Golán-fennsík birtoklása a XXI. században már jelent nem akkora előnyt. A hagyományos tüzérség tovább tud onnan ellőni, de léteznek rakéták és légierő, és ezeken a területeken Izrael egyértelmű fölényben van Szíriával szemben. Messze is lehet onnan ellátni és megfigyelni a csapatmozgásokat, de erre meg ott vannak a műholdak. Hacsak nem a Hamaszhoz hasonló házirakétás palesztinok özönlik el a területet (szíriai terület, nem palesztin, szóval erre kevés az esély), nem veszélyezteti különösebben Izrael biztonságát. Viszont a Golán mindig is fájó pont volt Szíriának, és ezzel talán kipattintható Irán mellől - a kis Aszadot mindenki lenézi, és nagy siker lenne részéről, ha elérné, ami anno még a faternak sem sikerült. Másrészről, ha Damaszkusz belemenne ebbe az üzletbe és elismerné Izraelt, valamint visszafogná egyes csoportok támogatását, akkor ez láncreakciót indíthat el, mint egykor Egyiptomnál - a korábbi kapcsolatai meggyengülnek vagy akár teljesen megszakadnak a régi barátokkal, akik szerint árulóvá vált, ezért kénytelen máshol keresgélni, és a Nyugat (USA) - ha van minimális józan paraszti esze - ott lesz, és a segítségére siet. (Lásd még a politikai prostituált Kadhafival is milyen jól kijönnek, amióta rájött hogy "gonosznak lenni rossz dolog".) A fenti valóban egy ideális eset lenne, nem is mondom, hogy csak úgy Izrael ölébe pottyanhat, óvatos diplomáciai manőverezést és szoros amerikai együttműködést igényelne, de végsősoron megtörné a "síita tengelyt", ami Irántól kvázi a Földközi-tengerig húzódik. Persze a szélsőséges cionisták szerint már maga a Haaretz is áruló, nem hogy ez a gondolat, és körömszakadtukig elleneznék, de egy értelmes (és határozott) elnök könnyen befenyíthetné őket az oly nagyra értékelt telepeikkel.

 

A libanoni belpolitikai meccsnek tehát hosszú távon elég komoly következményei is lehetnek, de ez egyáltalán nem a libanoni pártokon fog múlni, hanem külső tényezőkön. Ahogy az is, hogy a mostani utcai penge RPG-váltás után lecsendesednek kissé a dolgok, vagy a következő héten/hónapban újra fellángol az erőszak. Mert szép - sőt racionális - dolog, hogy Libanon népe nem akar egy újabb polgárháborút, de lehetnek mások, akik ezt eltérően gondolják, mert messziről egy polgárháború is szórakoztató politikai kaland. Bejrútban a vezetőknek először ezt kéne felfogniuk.

5 komment


| More

Címkék: izrael libanon szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr99454933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyH · http://katpol.blog.hu 2008.05.25. 18:41:28

Megvan az új elnök: Gen Michel Suleiman.

news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7418953.stm
news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7412170.stm

"Among 200 guests at the parliamentary vote were the Emir of Qatar who helped mediate the deal, as well as a US congressional delegation and the foreign ministers of Iran, Syria and Saudi Arabia."

Kíváncsi vagyok Izrael mit fog szólni ehhez... Mert innen kb. úgy tűnik, mintha a háta mögött egyeztek volna meg a többiek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.05.25. 19:06:03

Azt már lehet tudni, hogy ő mit szól Izraelhez:

"On this path to salvation, some valiant resistance and some courageous soldiers also offered their lives in order to defeat terrorism, Israeli aggression from south Lebanon to its north"

english.aljazeera.net/NR/exeres/AF6EC720-3BEE-46A1-96CF-7C8D74F4409B.htm

Szulejmant ma, Dél-Libanon felszabadításának 8. évfordulóján iktatták be.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.05.25. 19:26:09

Izrael számára kétesélyes a dolog: ha Libanonban csökken a belső széthúzás, akkor az javítja a Hezbollah pozícióit, ami a Dohai egyezség miatt amúgy is szépen megerősödött.
Másrészről Szulejman szalonképes tárgyalófél a nyugat számára is, és most hogy rendbe akarja hozni a libanoni-szíriai viszonyt, jól jöhet az aktuális szíria-izraeli tárgyalásoknál, már ha komolyan akanak valamit kezdeni Aszaddal.


"Our weapons should only be directed towards the enemy."
Mondotta az új elnök, egyértelműen Izraelre utalva. Libanonban nagy bölcsesség, de én spec. nem gravíroztatnám fegyverekre.

Ha érdekel, akkor izraeli média az eseményről -
Haaretz:
www.haaretz.com/hasen/spages/986867.html
Jerusalem Post
www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1211434101704&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Ynet
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3547693,00.html

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.05.26. 23:38:59

Update: a fegyelem sajnos nem a milícisták erős oldala

"In downtown Beirut, security officials said at least nine people were injured during the celebrations on Monday night.

Supporters of the ruling coalition and opposition loyalists traded insults before engaging each other with arms late on Monday."

english.aljazeera.net/NR/exeres/4BD47DA2-ED57-41D4-8B06-57EF3A0BFBB1.htm

süti beállítások módosítása