Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXXXII. - Megnyerték, de mégis meghaltakA spanyol polgárháború immár visszatérő témává vált nálunk (lásd az 53. adást). Sokan mindössze néhány mondatban leírják a konfliktust, mint a világháború egyik előjátéka, miközben az igencsak...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...
  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...
  • KatPol Kávéház LXIV. - VikingekA History Channel 2013-ban debütált sorozata, a Vikingek, hat évadon keresztül mutatta be a kora középkori skandinávok világát a 9. századi legendás hős, Ragnar Lothbrok (magyarul Szőrösnadrágú...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Kis ország, kis expo

2007.12.04. 17:38 Rammjaeger83


December 1-én csapatunk ellátogatott a C+D 8. Közép-Európai Védelmi Felszerelés és Repülési Szakkiállítás nyílt napjára, hogy szemügyre vegyük, mit tudnak letenni az asztalra a magyar hadiipari szektor és honvédség maradványai, és hogy mennyi hasonló profilú (főleg Közép-európai) cég tartotta érdemesnek a rendezvényt arra, hogy kiállítóként megjelenjen. Mivel Magyarországról van szó, túl nagy felhajtásra természetesen nem számítottunk.
 
A bejárat mögött a honvédség néhány harcjárműve fogadott minket, melyeket 1989 óta csodálatos módon nem daraboltak szét ócskavasnak, vagy adtak el külföldre.

PSZH BTR-80










boat BTR








 

Bentebb főleg a Rába típusú szállítójárművek különböző változatait sorakoztatták fel:

Raba Raba








 

A honvédség "fegyveres alaki bemutatója" módfelett szórakoztató volt, csakúgy, mint az azt vezető tiszt egyik megjegyzése, mely szerint "itt láthatnak egy fekvő rendőrt, ami áll". Csak a terroristaelhárító akciót néztük végig, melynek során azt mutatták be, hogyan kell semlegesíteni egy házban rejtőző csapat gonoszt. A legérdekesebb részlete az volt, amikor a megrohamozott helyiség gyanánt odaállított konténerbe dobott kézigránátot is valami petárdaféleség helyettesítette. Őszintén reméljük, hogy ezt a húzást a közönség testi épségének védelme tette szükségessé, nem pedig a szűkös pénzügyi keretek.

A pavilonba belépve a Mercedes-Benz standja állt, ahol a falatozó alkalmazottak és érdeklődők mellett a cég néhány páncélozott szállítójármű-típusát lehetett megtekinteni.
 

 

Mercedes Mercedes2








 

Ezekről a pofás terepjárókról csak annyit, hogy magas bűnözési rátával megvert városokban, kietlen harmadik világbeli vidékeken való közlekedésre bizonyára teljes mértékben alkalmasak, de mondjuk Irakba vagy Afganisztánba nem merészkednék be ilyenekben, tekintettel arra, hogy megítélésem szerint a páncélzatuk a kisebb kaliberű puskalőszertől és a repeszektől véd ugyan, ezeknél masszívabb dolgoktól viszont aligha. Viszont modern járművek kategóriában jóformán csak ezeket lehetett látni az egész pavilonban. Szegény ember kézzel nőz...

Egy 40 mm-es gépágyú. Őszintén szólva nem figyeltem meg, milyen gyártmány, de jól néz ki, az biztos:
  

40mm














 

Nem szívesen lennék annak a katonának a helyében, akit az Eurospike GmbH plakátján láttam:

Eurospike missile














Hamar világossá vált, hogy a jelenlévő cégek nagy része nem fegyverek, hanem mindenféle kiegészítő felszerelések gyártásával vagy forgalmazásával foglalkozik (kesztyűk, lábbelik, ruházat stb.), elsősorban őrző-védő cégek részére. Üde színfoltot jelentettek viszont a távirányítós tankmodellek:
 

tanks tanks2














Egy Zrínyi páncélosvadász, ill. egy Toldi tank modellje (egyébként érdekes, hogy a 2. világháborúban kis hazánkat leszámítva főleg a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban  volt szokás páncélos harcjárműveket híres történelmi személyiségekről elnevezni):
 Toldi Zrinyi










 

Egy eléggé ótvar kinézetű kisteherautó:
 

                                
truck








Egy cég a sok közül, melyeket sikerült jól elkeresztelni:

kemfogo








 

Egy újabb meghökkentő elnevezés, ezúttal a honvédség jóvoltából:

lelektanikozpont








Az elnevezés alapján azt hittük, hogy itt propaganda/PSYOPS-tevékenységet folytatnak, és mint kiderült, nem jártunk messze a valóságtól - egyik feladatuk pl. a PR-tevékenység Afganisztánban.

Érdemes volt összehasonlítani az egyes cégek standjait. A Hadügyminisztérium egyik beszállítója, a norvég Kongsberg terjedelmes standjánál igen sok terméket mutattak be, képviselőik kedélyesen falatoztak és söröztek üzletfeleikkel egy elkerített részen. Ehhez képest az olyan világhírű cégek, mint a General Dynamics European Land Systems vagy a Steyr-Daimler-Puch kiállítása összesen néhány vitrinbe tett járműmodellből és műanyag asztalon heverő tányér nápolyiból állt. A Raytheon standja kb. akkora volt, mint egy kisstílű ékszerész boltocskája a damaszkuszi bazárban, de ott legalább sokat meg lehetett tudni a cégről. 

A lengyel hadiipar egyik gyöngyszeme, a Bumar képviselőivel szívesen elbeszélgettünk volna legújabb fejlesztéseikről, de embereik elég hosszasan tárgyaltak egyes üzletfelekkel (gondolom), és miután végeztek, azonnal el is kezdtek összepakolni, noha a kiállítás vége még messze volt.

A látogatók között felfigyeltünk két jól szituált úriemberre, akiket kinézetük alapján indiainak vagy pakisztáninak néztem. Nem meglepő, hiszen a két nemzet magas rangú tisztviselői kb. úgy viszonyulnak a hadiipari expokhoz, mint Kelet-európai maffiózók lánycsemetéi a belvárosi butikokhoz és plázákhoz, a fogadtatásuk pedig ennek megfelelően rendszerint igen szívélyes. Egyébként jó lenne tudni, hogy a külföldiek jelenléte nagyobb volt-e a kiállítás ezt megelőző két napján.

Egy dobtáras Kalas:

Kalas








Végezetül pedig képek a hazai fegyvergyártás két büszkeségéről:

Gepard UAV











4 komment · 1 trackback


| More

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr86252357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.rrspi.com 2018.04.03. 08:53:43

Azeroth életre kel - Kritizátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Big-B 2007.12.14. 23:00:30

Az az "ótvar" kisteher az Unimog első generációjából származik.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2007.12.15. 11:23:54

"Az az "ótvar" kisteher az Unimog első generációjából származik."

Valóban így van, de nem tudtam nem észrevenni, mennyire bántja az ember esztétikai érzékét:)...

tompa 2007.12.15. 11:30:06

Te telefonnal fotózol? Bocs, de elképesztően hulladék minőségű képeket raksz fel még bloghoz képest is. Ennél az első generációs digicamok jobb képeket csináltak.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2007.12.15. 13:35:55

Amikor kimentünk a kiállításra, nem terveztük, hogy fényképezgetünk is majd, mivel arra számítottunk, hogy nagyon nem is lesz mit (ami félig-meddig igaz). Ergo nem volt nálunk fényképezőgép, csak telefon.
süti beállítások módosítása