Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CIV. - Egy depresszív csataAz 1415-ös Agincourt-i csata tipikusan az a fajta drámai esemény volt, amelynél kb. a hadtörténelem iránti érdeklődés felkeltésére alkalmas minden elképzelhető olyan részlet adott volt, ami egy...
  • KatPol Kávéház LXXVII. - A koreai MélytorokKülönösebb hadművészeti ismeretek nélkül is könnyen belátható bárki számára, hogy az ellenséges túlerő szorításában, de ennek ellenére rendezetten, ütemezve végrehajtott visszavonulás az egyik...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...
  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Die, Hippie, Die! De most aztán tényleg!

2007.10.25. 18:07 Rammjaeger83


"There was the same threat of war, there was Woodstock, there was a lot of hypocrisy with the hippie culture and their seed o' love bullshit. Hippie, short for hypocrite, of course."
- Marilyn Manson

Amikor létrehoztuk ezt a weboldalt, talán mi sem sejtettük, mennyire vicces hely is a magyar "blogoszféra". Történt ugyanis, hogy Tomcat elküldte melegebb éghajlatra Tóta W. Árpádot, mondván: abba is beleüti az orrát, amihez nem ért, ráadásul még politikailag elfogult is. Valóban úgy tűnik, hogy Tóta írásai az utóbbi időben egyre értelmetlenebbek és vonalasabbak, de az önmagában nem baj, ha egy újságíró politikailag elfogult, és nem is kifejezetten ritka. Lehet, hogy létezik a világon elfogulatlan újságírás, de biztosan nem ebben az országban. Egy dolog azonban politikai nézeteket képviselni, és egészen més politikai nézetek nevében a tényeket elferdíteni, hülyéket dicsőíteni, és saját, korábbi véleményünknek ellentmondani. Márpedig Tóta pontosan így tett, ráadásul azért, hogy egy olyan agyament filmet dicsőítsen, amit imádok utálni.

Hippik. Ha vannak emberek, akiket képtelenség tisztelni, vagy akár komolyan venni, hát ők biztosan azok. Jehova tanúi - igen, marhaságokban hisznek és házalnak, de mindig körmükszakadtáig ragaszkodtak a hitükhöz. Amikor a náci Németországban koncentrációs táborokba kerültek, akkor sem hódoltak be. A forradalmárok, akiket Tóta emleget, meg az afrikai gerillák - persze, leöldösték a foglyaikat, fosztogattak, de legalább harcoltak valamiért, gyakran eredményesen és bátran, még kilátástalan helyzetekben is. De a hippik lázadók bátorság nélkül, radikálisok eltökéltség nélkül, varázsgombától és fűtől szétroncsolt aggyal. Annyi eszük persze volt, hogy később befurakodjanak kormányhivatalokba és jogvédő szervezetekbe, hogy ott aztán mindenkire rákényszerítsék a "politikai korrektség" és a "pozitív diszkrimináció" rákfenéjét. Rebels without a clue. Mégis mit lehet akkor szólni egy filmhez, ami őket isteníti, ráadásul még szar is? Tóta szerint azt, hogy egy remekmű, amit újra kellene forgatni, mert "mindent elmondott" a vietnami "imperialista háborúról", amit el lehetett mondani.

"Imperialista háború". Politikai elfogultság ide vagy oda, ez speciel a szektás balliberális értelmiség kedvelt mumusainak az egyike, ugyanúgy, mint a "rasszizmus", "szexizmus", "populizmus" és hasonlók. Jujj, jujj, a Pentagon és az amerikai pénzarisztokrácia gonosz imperialistái bizonyára főhadiszállásuk mélyén, szivarfüstbe burkolózva konspiráltak a szabad Vietnam leigázására, és kezüket dörzsölve tervezték a jövőt, amikor sárga rabszolgáik a McDonald's-ben zabálnak, a Wal-Mart-ban vásárolnak és Marlboro-t szívnak. Dollárpórázon rángatott talpnyalóik, mint Dél-Korea, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Ausztrália, és Új-Zéland pedig természetesen azért küldtek katonákat a megsegítésükre - Dél-Korea összesen 320 ezret -, hogy ők is részesüljenek a gazdag zsákmányból.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a Hair semmit nem mond el, amit a vietnami háborúval kapcsolatban akkor és most is illendő lett volna elmondani. Az USA és szövetségesei nem imperialista háborút vívtak, hanem a szuverén Dél-Vietnam nemzetközileg elismert határait védték a kommunista gerillák beszivárgásától, az északiak aknamunkájától, és hogy megakadályozzák a kommunizmus terjedését Délkelet-Ázsiában, ami akkor teljesen megalapozott félelem volt. Akik elítélték/elítélik az amerikai beavatkozást Vietnamban, rendszerint előszeretettel mitizálják a második világháborút, mint "teljesen igazságos, jó háborút", amiben "legyőzték a gonoszokat". Ez azért roppant komikus, mert a Vietnamban harcoló amerikai katonák nemcsak profibbak voltak, mint apáik a második világháborúban, de harci szellemük is sokkal jobb volt; jóval alacsonyabb arányban dezertáltak vagy estek hadifogságba. Másrészt átlagosan iskolázottabbak voltak, mint otthon maradt civil társaik - ettől függetlenül a folklór szerint akkoriban főleg a tanulatlan parasztgyerekeket vitték harcolni -, és háromnegyedük önkéntes volt. Egyébként a háború időtartama alatt a hadsereg állományának összesen 3 százaléka szolgált Vietnamban - ebből is látszik, mennyire értelmetlen volt Kanadába menekülni a sorozás elől, mint ahogyan azt milliószámra tették akkoriban.

De azóta már a hadkötelezettséget is eltörölték. Statisztikai valószínűsége sincs annak, hogy bármelyik amerikai fiatalt akarata ellenére harcolni küldjék bárhová a világon. Már csak ezért is nagyon sántít a Vietnam és Irak közötti párhuzam, amit Tóta emleget.

Megint csak azt lehet javasolni, hogy ne infláljuk a szavak jelentését, ha nem muszáj. Aki valódi imperialista háborúkról akar hallani, az ne a hippik és csodálóik szavain csüngjön, hanem nézzen utána, mit csináltak a németek Namíbiában vagy a japánok Nankingban, vagy egyszerűen csak olvasson bele a Brit Birodalom történetét ecsetelő bármilyen kiadványba.

Tóta cikkében az a legbizarrabb, hogy a Hair-t Michael Moore filmjeivel állítja szembe, amiket "szájbarágós gagyinak" minősít. WTF? Azok közül mármelyik százszor érdekesebb és jobb ennél az agyalágyult hippieposznál. Igen, a testes rendező alkotásai többnyire propagandisztikusak, egyoldalúak, politikai célzattal készültek - senki nem tagadja, maga Moore sem. De a Hair-re mindez ugyanúgy (sőt, fokozottan) érvényes, és a "szájbarágós gagyi" jelzőre mindennél jobban rászolgál. Ahogy a hippik ásító unalmasságú "kalandjait" néztem, egy pillanatig sem tűntek rokonszenvesnek az aprót tarháló, idegesítő, koszos pacifista gennyek. Egyedül azt a részt találtam élvezhetőnek, amikor a balekság terén verhetetlen Bergert Vietnamba viszik. Egyszerűen nem lehetett leplezetlen káröröm nélkül elképzelni, amint a nagy hős a harctérre kerül, noha katonai kiképzést sosem kapott, így aztán biztosra vehető, hogy szánalmas földi pályafutása végére gyorsan pontot tesz majd egy vietkong golyója vagy egy taposóakna.

Die, hippie, die! Többen talán emlékeznek rá, amikor ezzel a címmel megjelentetett írásában Tóta elküldte az anyjukba a G8-ak ellen tüntetőket, egyébként nagyon helyesen. Jobban tette volna, ha az álláspontján később sem változtat - a szóban forgó tüntetők természetesen azoknak a szellemi utódai, akiket most dicsőít.

Hogy senki ne kérje számon rajtam a "konstruktív kritika" hiányát, én is ajánlanék pár filmet, amiket újra kellene forgatni - pontosabban a Pentagonnak kellett volna fel- és átdolgozni valamikor 9/11 után, teljes konkrétsággal rátolva Afganisztánra, Irakra meg a többi aktuális ellenségre. A Why We Fight címet viselő második világháborús amerikai propagandafilm-sorozatra gondolok:    

Prelude to War

The Nazis Strike

Divide and Conquer


The Battle of Britain


The Battle of Russia
 
Második rész: 1 2 3 4 5)

The Battle of China

War Comes to America

És még két hasonló alkotás ugyanattól a rendezőtől:

Know Your Enemy: Japan
1 2 3 4 5 6 7

Here is Germany 1 2

Hatásos munkák voltak a maguk korában. Mind elfogult és masszívan szájbarágós, demagóg és gyakran hazug, mert a propagandának ilyennek kell lennie.

"Élni jobb, mint meghalni olajbárók és sokcsillagos tábornokok kedvéért" - írja Tóta. Lehet. De háborút vívni és azt győzelemre vinni is jobb, mint hippinek lenni és marhaságokban hinni. Imperialista háborút vívni meg pláne jó, mert nagyobb a profit.               
    

5 komment


| More

Címkék: vietnam magyarsajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr29208005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tribonianus 2008.01.27. 09:35:40

A Dune-vel kapcsolatban is hülyeségeket ír le Tóta az idézett cikkében. A regényben szereplő fremenek nem arabok, annyi a hasonlóság, hogy sivatagban élnek ők is. A fremenek tudom,mert szeretem és olvasom ezt a regény ciklust. Ún. zenszuni rabszolgák utódai, akiket rengeteg hatalom, nép üldözött, elnyomott. Frank Herbert kb. 6 évet kutatott különböző könyvtárakban az '50-es, 60-as években. Amit ott felszsedett tudást, abbból álmodta, írta meg a Dűnét. A hitvilága sem arab a fremeneknek. Az atab, egyitomi, zsidó,keresztény, hindu, buddhista hitvilág, mitológia keveredik benne. Ráadásul a fremenek nem azért vívnak benne harcot IV. Shaddam Corrino a Padisah Isten Császár ellen,mert elnyomja őket, azt már megszokták, életük része. Hanem, mert Paul Atreides (Muad-Dib) feltüzeli őket, beolvad a fremenek népébe, elveszi Kynes próféta unokáját és megígéri, hogy a győzelem esetén, amikor ő lesz a császár segít a birodalom minden erőforrásával vízben bővelkedő, zöldellő paradicsomot teremteni a sivatagi bolygóból. Szó sincs ott arabok gerilla harcáról, amiben győznek az arabok.A Muad-Dib és a Császár illetve a Harkonnenek közti harc a szokásos ún. Nagy Házak közötti csatározások és politikai játszmák része nem más. Tóta nem ismeri elégé a regényciklust, amikor hülységeket ír le róla és aktuál politikai áthallásokat tesz közzé?

tribonianus 2008.01.27. 15:27:04

Bocs a helyesírási hibákért. Csak nagyon gyorsan akartam leírni, amit gondolok Tóta cikkéről.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.01.28. 14:47:19

"Bocs a helyesírási hibákért."

Nekem mindegy, nem vagyok kifejezetten SF rajongó, a könyvet még nem olvastam (csak annyit tudok, hogy a filmes adaptáció sz*r).

Tehéntőgy 2008.02.25. 15:02:51

Azzal együtt, hogy TWÁ valóban ökörségeket írt, és azzal együtt is, hogy alapvetően egyetértek a poszttal, megvédeném a Hairt. Sokkal ironikusabban szemléli a témáját, a hippikultúrát, mint ahogy a dühösebb kritikusai gondolják. Vegyük csak a jelenetet, amikor a nagy prófétát játszó Berger a bajban hazaszalad pénzért kuncsorogni apucihoz és anyucihoz, mint egy rosszalkodó tizenéves, mert ugye dolgozni azt nem sikerült. Vagy mikor kiderül, hogy két világmegváltás között az asszony meg a gyerek az éppenséggel otthonmaradt, és tojva van a fejére, csak a félredugás ment a szexuális forradalom jegyében. Vagy mikor elhangzik a kérdés: "Would you like a baby?"
Ettől függetlenül a film alapvetően a hippik oldalán áll, de ezek miatt az önkritikus részei miatt nekem ma is símán nézhető. Az emberben mindig ott él az öncélú destrukcióra és értelmetlen polgárpukkasztásra való hajlam, és ezt a Hair eléggé hitelesen bemutatja (semmi mást, de ezt igen). A zenéje meg jó, ezen szerintem kár is lenne vitázni. Nyilván nem ezzel a filmmel kell kezdeni a vietnami háborúval való ismerkedést.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.02.25. 17:48:47

Az utolsó mondat nagyon igaz, pont ezért írtam a cikket.
süti beállítások módosítása