Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCIII. - Nagy zűr a nagy KínábanA második kínai-japán háború nyugaton kevésbé ismert előzménye a második világháborúnak, pedig az 1937 és 1945 között zajló konfliktus összességében a keleti fronthoz mérhető nagyságú területen...
  • KatPol Kávéház LXXXIV. - A vihar előtti vihar"A hűség a becsületem" - a nemzetiszocialista Védőosztag jelmondata a piac kemény viszonyai között élő könyv- és lapkiadók, és az állítólagos barna veszedelemre fixálódott újságírók együttes...
  • KatPol Kávéház LXXIII. - Okkupert: a megszállásAkár az ukrajnai események is ihlethették a norvég, Okkupert című politikai thriller sorozat alapötletét, mely a skandináv ország orosz megszállásának kitalált történetét meséli el, nagyon is...
  • KatPol Kávéház LXII. - Harctéri vakság1944. október 15-e a magyar történelem egyik fontos dátuma: ekkor ért véget visszavonhatatlanul a tradicionális elit uralma az országban. A tiszavirág életű nyilas uralom, majd a kommunista diktatúra...
  • KatPol Kávéház LX. - RaktárháborúHosszú, feszültséggel teli időszak után - amellyel részben már a perpillanat szünetelő kínai történelmi sorozatunkban is foglalkoztunk - 1937-ben nyílt háború tört ki a nemzeti Kína és az imperialista...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

The death ride of the technicals

2008.03.12. 03:07 Rammjaeger83

Mint arról már beszámoltunk, Csádban nemrég ismét fellángoltak a harcok, méghozzá annyira, hogy a szembenálló felek a Kalasnyikovnál bonyolultabb haditechnikát is bevetettek.  

Bevezetés gyanánt annyit, hogy ez a konfliktus is csak része a végeláthatatlan észak-afrikai háborúnak, amelyben párhuzamosan folynak törzsi konfliktusok a szűkös természeti erőforrásokért, belharcok a helyi hatalmi elitek között és vetélkedés az egyes országok között a dominanciáért – mindez rendszerint egymást kölcsönösen felerősítve.  

Az ilyen harmadik világbeli háborúk bizonyára nem tartanának évtizedekig, ha a harci zónákból menekülő civilek nem özönlenének át rendszeresen (száz)ezerszámra az (egyetemesen semmibe vett) aktuális országhatár másik oldalára, felborítva az ottani etnikai harmóniát (már ha volt olyan), és a külső hatalmak saját befolyásuk növelése céljából nem kezdenék el időről időre pénzzel, paripával, fegyverrel tömni a nekik szimpatikus harcoló fel(ek)et.  

A környék egyik legnagyobb szarkavarója – természetesen csak annak egykori gyarmatosítói, a franciák után – kétségtelenül Kadhafi ezredes, aki Líbia sanyarú sorsú népe mellett másokat is régóta szeretne boldogítani, a másik pedig (kínai segítséggel) egyre inkább Szudán. Úgy látszik, egyikük sem tudja elképzelni a fényes jövőt egy/több afrikai vazallusállam nélkül, a magatartásuk leginkább a két világháború közötti Lengyelországéra emlékeztet: regionális nagyhatalomnak képzelik magukat, pedig nem azok, és mivel erősebb államokkal határosak, soha nem is lesznek.  

Politikai realitások ide vagy oda, Szudán nemrég gyaníthatóan közölte a zsoldjában álló darfúri gerillaszervezetekkel, hogy két év után tényleg időszerű lenne egy érdemi, összehangolt kísérletet tenniük a már jó ideje hatalmon lévő csádi góré, Idriss Deby megdöntésére, aki jó afrikai szokás szerint már kezdett annyi hatalmat és ellopott olajbevételt összpontosítani a kezében, hogy több egykori beosztottja is ellene fordult. Al-Bashir bizonyára úgy gondolta, jó lenne figyelmeztetni a kedves nyugati szomszédokat, hogy nem kellene nekik (is) állandóan beavatkozniuk a darfúri konfliktusba, és valószínűleg a kínaiakkal aláírt gazdasági szerződésük is zavarta.  

(Mondjuk én kétszer is meggondolnám, beleköpjek-e a legjelentősebb külföldi támogatóm levesébe egy ilyen húzással.)  

Csatasorba állították hát a gyors sivatagi hadműveletek legmegbízhatóbb eszközeit, a technicalokat, és a több száz járművön vonuló sereg (különösebb ellenállásba nem ütközve) átvágott Csád kietlen tájain, hogy meghódítsa N’Djamenát, amely porfészek volta ellenére többször cserélt gazdát az ország „függetlenné” válása óta, mint Harkov a második világháborúban.  

A „homoki cowboyt” viszont hazája történelme jól megtanította arra, hogy egy ilyen támadást csak akkor verhet vissza, ha elkötelezett külső támogatókat tudhat maga mögött. Régi barátai, a franciák kiválóan megfeleltek erre a célra, mivel eszük ágában sincs további belpolitikai villongásokat látni egykori gyarmataikon – ahogy természetesen a velük szövetséges afrikai vezetőknek sem. A galloknak volt elég eszük ahhoz, hogy a „szudáni veszélyre” hivatkozva rávegyék az ENSZ-t és az EU-t a beavakozásra – főszerepet vállalva az EU legnagyobb afrikai katonai missziójában –, hivatalosan a menekültek védelmének humanitárius céljával, a valóságban azonban valószínűleg azért, hogy megszilárdítsák a baráti diktatúrák helyzetét Csádban és a szilárd állami autoritás másik helyi fellegvárában, a Közép-afrikai Köztársaságban (CAR). Erre bizonyára Szudán is számított, ezért hagyta jóvá a támadást még azelőtt, hogy az EUFOR Tchad/RCA összes egysége megérkezett volna az országba.  

(Persze még korai lenne latolgatni, hogyan fog elsülni ez a nemzetközi akció. Nyilván marhára megnyugtató, hogy az összes csádi fegyveres alakulat most kiváló közös ellenséget talál majd, amely mindegyikük ténykedésébe beleüti az orrát. Nem lepődnék meg, ha néhány hónap múlva megjelennének az első videok a „nyugati keresztesek” elleni támadásokról. Ugyanakkor az ilyen háborús gócpontok felszámolásának egyik legbiztosabb módja az, ha az általam favorizált harcoló felet addig tömöm pénzzel és fegyverrel, amíg az ellenségeire teljes vereséget nem mér. Ha a franciák ezt a megközelítést választják, akkor minden tiszteletem az övék. Egyelőre a fejlemények ebbe az irányba mutatnak. Líbiára pedig roppant jellemző, hogy ezúttal is átállt, a csádi kormányt és a franciákat támogatja.)  

The Return of The Hind

Így történt tehát, hogy a harcok hamarosan eléggé kiéleződtek a fővárosban ahhoz, hogy a nyugati média egy ideig többet foglalkozzon az eseményekkel és azok hátterével. Példájukat kis hazánkban is követte a sajtó, ám az egyik ilyen irományban sajnos fel vélem fedezni a „véleményformáló értelmiség” azon jó szokását, hogy katonai témákról értekeznek a tények pontosabb ismerete (néha pedig minden hozzáértés) nélkül (Lásd a korábbi példákat, melyekkel mi is foglalkoztunk).  

A cikk, amellett, hogy dicséretes módon rövid összefoglalót tálal a becses olvasóközönség elé Csád közelmúltbeli történelméről, a következőket állítja:

Francia katonák védték meg a főváros repülőterét is, ahol az elnök három darab harci helikoptere is állt. Ezek a helikopterek az egész csata főszereplői voltak, mert a támadók 300 járműje közül 200-at szétlőttek velük. 
(Egyébként az események azóta is pörögnek, egy helikoptert már lelőttek a felkelők…jól van, kedves olvasó, nem sok – de ez nem is az angliai csata!)
  

ChadianHindHa már az újságírók úgy szeretik a szenzációs sztorikat, a szerző megemlíthette volna, hogy a szóban forgó három – bocsánat, mostmár csak kettő – Mi-24V típusú gépet még a Deby által megdöntött Habré elnök harcosai zsákmányolták 1987-ben egy líbiai katonai bázis elleni rajtaütés során, és hogy francia sajtóértesülések szerint ugyanezeket a Hindeket most algériai és mexikói zsoldosok vezették győzelmes harcba. (Nincs ebben semmi meglepő: az afrikai háborúkban rendszerint zsoldosok – idegen hadseregek veteránjai – kezelnek minden fegyvert, aminek 10-nél több mozgó alkatrésze van. Egyébként a jó öreg Hind is azok közé a zseniális fejlesztések közé tartozik, amely mellett már elment ugyan a haditechnikai fejlődés, mégis rendre felbukkannak szinte minden konfliktusban szerte a világon.)

ChadianHind2Felettébb ironikus, hogy a líbiaiakat most egykori harceszközeik felhasználásával oktatják ki arról, hogyan kellett volna használni ezeket 20-25 évvel ezelőtt. És ha lehet hinni a cikknek, akkor a pilóták teljesítménye egyenesen bámulatos. Ha az elért találatok egyenletesen oszlanak meg, akkor mindegyik pilóta átlagosan 65-70 ellenséges harcjárművet semmisített meg néhány nap alatt! Ezzel bizonyára felülmúlták ukrán és dél-afrikai kollégáikat, akik ugyanezzel a típussal repülve irtották a Sierra Leone-i kormányellenes lázadókat néhány évvel ezelőtt. Sőt, ekkora pusztítás láttán még Hans-Ulrich Rudel vagy Anna Jegorova is bizonyára elismerését fejezné ki. Talán időszerű lenne, ha az Osprey kiadó megjelentetne egy művet Mil Helicopter Gunship Aces of the African Civil Wars címmel.  

Néhány tényező azonban arra enged következtetni, hogy tisztelt újságírónk állítása nem teljesen fedi a valóságot. Először is sehol nem találni olyan hírforrást, amely megerősítené a történetet (aki mégis találna ilyet, szóljon!). Egyetlen forrás van, ami valami hasonlót állít:

The government said it would chase the rebels who withdrew on 200 technicals.

Talán az emberünk félreértett volna valamit?

Ha a nagy N’Djamena-i pulyka technicalvadászat mégis megtörtént, akkor három eshetőség van:  

1. A szóban forgó zsoldosok valóban a helikopterrel végrehajtott légicsapások felülmúlhatatlan mesterei. Ha amerikai vagy orosz pilótákról szólna a fáma, az még hihető lenne…Ehhez vegyük hozzá azt, hogy a bevetések során a helikoptereknek huzamosabb ideig az ellenséges géppuskák lőtávolságán belül kellene manőverezniük, ami enyhén szólva nem életbiztosítás.  

2. A felkelők parancsnokai kb. olyan stílusban küldték egymás utáni frontális támadásokra a technicalokat az elnöki palota ellen, mint Zsukov elvtárs a szovjet tankokat a Mars-hadművelet során, így aztán annak rendje és módja szerint tömegesen pusztultak a kormánycsapatok tankjainak és helikoptereinek tüzében anélkül, hogy a palotát bevették volna.  

3. Amint a lázadók meglátták a horizonton a közeledő rettegett Mi-24-eket – mind a hármat –, ijedtükben kiugráltak a járműveikből, amelyek ezután könnyű célpontot jelentettek a pilóták számára.  

ChadianTankAzt hiszem, az utóbbi két lehetőséget nyugodtan kizárhatjuk. A csádi konfliktus annyiban ugyanis különbözik az afrikai „bandaháborúktól”, hogy itt mindkét (pontosabban mindegyik) oldalon jelentős harci tapasztalatokkal bíró parancsnokokat és harcosokat találni, akik bizonyára nem jelentenének ennyire könnyű célpontokat semmilyen harci gépnek, pláne nem ilyen öreg csatalovaknak. Ez a bagázs alázta porig a líbiai hadsereget, amely a vitézségéről ugyan sosem volt híres, de ugyanezt alighanem a csádi kollégáikról is nyugodtan el lehet mondani, akár vannak közöttük zsoldosok, akár nem.  

FrenchinChadNem véletlenül tartja a mondás, hogy „a háború első áldozata mindig az igazság”. Ami azt illeti, a 200 kilőtt technicalról szólü értesülést némiképp megerősíteni látszik az, hogy N’Djamena utcáin 30 szétégett csádi tankot számoltak össze az ostrom után – ez a kormánycsapatok harckocsiállományának fele. 

Mindenesetre kívánok még sok ilyen fényes győzelmet az egész térségnek, elvégre az ilyen döntő összecsapások szokták elhozni a békét, és akkor mellesleg nekünk is lesz miről írnunk.

Utószó helyett:  

Tisztelt Csádban szolgáló külföldi zsoldosok, vagy bárki, aki ismeri őket, és a blogunk olvasója: e-mail interjút szívesen csinálnánk!

12 komment


| More

Címkék: szudán líbia franciák csád magyarsajtó zsoldosok

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr46377268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.03.12. 11:41:05

Schön!

Létre kéne hozni egy alapítványt, ami kézikamerákkal látja el a rosszul felszerelt 3. világbeli hadseregeket, hogy több infó/kép/video jusson ki ezekből a konfliktusokból. :)

"Foundation for Peace, Understanding and Gunship Performance Assesment in Africa"

Markgraf · http://www.militia.hu 2008.03.12. 13:13:01

"mivel erősebb államokkal határosak, soha nem is lesznek"

Egyiptomon kívük kikre gondolsz? Algéria?

"afrikai háborúkban rendszerint zsoldosok – idegen hadseregek veteránjai – kezelnek minden fegyvert, aminek 10-nél több mozgó alkatrésze van"

Ez találó:)

Erről van egy sztorim: Egy fórumon az etióp-eritreai konfliktusról volt szó és megemlítettem az etióp oldalon szolgáló bolgár zsoldosokat, meg hogy állítólag magyar műszakiak is voltak kint. Erre az egyik fórumlakó közölte hogy ők teljesen legálisan tartózkodtak kint az etióp hds. helikoptereit szerelni:) Az ENSZ embargó alatt nem dolgoztak.

5.g · http://katpol.blog.hu 2008.03.12. 15:57:00

Azért a "végeláthatatlan észak-afrikai háború" kifejezés finoman szólva is túlzás.

És valóban, ez a regionális hatalmi dolog is sántít egy cseppet. Líbia az mégiscsak Líbia könyörgöm, ha már anno Csáddal nem bírtak, akkor kit akarnak dominálni, Tunéziát, vagy Nigert? Az meg más kérdés, hogy össz-afrikai ügyekben milyen nagy a pofájuk.

Szudán meg aztán pláne. Valaki megszámolta mostanában, hány felkelés van abban az országban? Egyébként az a történet ismerős valakinek, hogy Khartúm pár éve vett új olasz légvédelmi radarokat? Elsőrangú csúcstechnika, csak egy a baj. Napi három órában van villany, amikor be is tudják kapcsolni.

Szóval a jó öreg "az én szabadságharcosom a te terroristád" című játék azért még nem egyenlő a klasszikus értelemben vett regionális hatalmi törekvésekkel.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.03.13. 13:40:35

"Egyiptomon kívük kikre gondolsz? Algéria?"

Igen, és szerintem Etiópia is (jó, Líbiával nem határos).

"Azért a "végeláthatatlan észak-afrikai háború" kifejezés finoman szólva is túlzás."

Hát nézd, Csádban kb. 1965 óta, Szudánban 1983 óta megállás nélkül folynak itt-ott törzsi háborúk - persze nem valami "keresztény négerek vs. iszlamista arabok" átfogó harc -, és nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben végetérnének (az okokról írtam a 3. bekezdésben). Persze nem annyira drámaiak ahhoz, hogy rendszeresen foglalkozzon velük a CNN hétvégi különkiadása, de azért nyaralót tuti nem vennék sehol a környéken.

Markgraf · http://www.militia.hu 2008.03.14. 08:38:39

Algériával egyetértek, kissé meglepődtem nemrég amikor rákrestem a wikin az algériai haderőre (Il 78-as légi utántöltők és Szu-30 asok...pl)

Etiópia szerintem még messzebb van ettől plusz ott van nekik Eritrea amivel még lesz bajuk a jövőben.

5000 forintos kérdés: a béketábor melyik országa küldött Líbiába katonai kiképzőket a 80-as évek elején? :)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.03.14. 10:27:39

"5000 forintos kérdés: a béketábor melyik országa küldött Líbiába katonai kiképzőket a 80-as évek elején? :)"

SZU, NDK. Magyarországot nem tudom, mindenesetre az biztos, hogy Líbia volt az egyik legnagyobb kereskedelmi partnerünk.

Markgraf · http://www.militia.hu 2008.03.14. 20:56:01

Én úgy tudom hogy pont azért küldtek minket, mert az oroszok a "felfokozott nemztközi helyzet" miatt nem mehttek.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.03.14. 21:02:33

Mármint 1980-ban? Mondjuk azt megértem.

Ami meg az NDK-t illeti:

"In the mid-1980s, East Germany had a significant military presence in the Third World. In 1981 the United States Department of Defense estimated that 2,225 East Germans were serving in the Middle East and Africa, specifically in Angola, Ethiopia, Guinea, Mozambique, Algeria, Iraq, Afghanistan, and the People's Democratic Republic of Yemen (South Yemen). Apparently East German troops do no fighting; they act primarily in an advisory and training capacity. The Soviet Union trains military officers in these countries, and East Germany trains the other ranks."

www.country-data.com/cgi-bin/query/r-5140.html

Markgraf · http://www.militia.hu 2008.03.15. 14:04:34

Pontosan nem tudom mikor kezdődött, csak azt hogy a 86-os bombázás után visszahívták a kint lévőket.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.03.15. 14:51:56

Én az oroszok helyében már az 1981-es Szidra-öbölbeli incidens után sürgősen kételkedni kezdtem volna a líbiaiak épelméjűségében:

www.topedge.com/panels/aircraft/sites/mats/combat.htm#aces

Bögöy (törölt) 2008.03.15. 15:15:28

Szerintem az oroszok eleve szkeptikusak voltak, de hát szegény ember vízzel főz: valahogy véletlenül (véletlenül? véletlenül?) úgy alakult, hogy egy csomó ilyen elmebeteg barátjuk lett, és hát ha már ott voltak, akkor már pátyolgatták is őket, amíg hasznot hajtottak. (Vagy pontosabban, amíg valami könyvelési trükkel haszonnak lehetett elkönyvelni a létezésüket.)

Néha egyébként az oroszok támogatták a (körülményekhez képest) normálisabb felet, az amerikaiak pedig a full elmebeteget, pl. Kambodzsában vagy Angolában.

5.g · http://katpol.blog.hu 2008.03.18. 11:46:19

Angolában ki is lett volna az az elmebeteg?
süti beállítások módosítása