Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXVI. - White knightsEgy nő becsülete minden korban olyan érték volt, amiért a férfiak kész voltak harcba szállni. Különösen igaz volt ez a középkorban, ahol a nő ártatlanságát, illetve a házasság szentségét a társadalom...
  • KatPol Kávéház LVII. - Előretolt helyőrségEgeresi Zoltán, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ munkatársa több mint három év szünet után ismét a podcastunkban vendégeskedik; a téma ezúttal is Törökország, azon belül is azok a katonai...
  • KatPol Kávéház LIV. - Németország weimarizálódásaSebastian Haffner Az elárult forradalom című könyvében úgy fogalmazott, 1918. szeptember 29-e a német történelem egyik legfontosabb dátuma, amely azonban elfeledett is. Még javában dúlt az első...
  • KatPol Kávéház LIII. - A megnyomorított ország„Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég” - terjedt szét a rádióüzenet az éterben 1936. július 17-én, jelt adva a puccsra készülő tábornokoknak a cselekvésre. Spanyolországhoz nem volt túl kegyes a...
  • KatPol Kávéház LI. - A kopó, a kurva és a BuddhaDrogok, szexuális szabadosság és bűnözés. Ha erről a hármasról nem a ’70-es évek Floridája, hanem a kései ’20-as évek német Weimari Köztársasága jut először eszedbe, akkor a Babylon Berlin neked való...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (88) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (27) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (41) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (85) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (10) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (54) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (96) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (2) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (16) ulster (2) usa (159) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

A szegényház becsülete

2013.09.06. 15:57 Rammjaeger83

Minél inkább jelentőségét veszíti világunkban az államközi háború intézménye, politikailag annál súlytalanabbá válnak a reguláris hadseregek, s így lassan elsorvad a díszszemlék szervezésének és rendezésének művészete is. Ezt rendszerint a nagyhatalmak fejlesztették tökélyre - gondoljunk csak pl. a Szovjet Hadsereg rendszeres Vörös téri magamutogatására, vagy a Wehrmacht parádéira -, ám a kisebb országok is igyekezték villogtatni képességeiket ezen a téren. Közülük máig ezt teszik azok, melyek a legutóbbi időkig is a háborús fenyegetés árnyékában éltek, vagy egyszerűen csak az átlagnál fontosabbnak tartották hagyományaik megőrzését. Mai posztunkban a könnyed szórakoztatás jegyében mutatunk be erre néhány példát.  

Mai összeállításunk első szereplője, a hajdanvolt egységes Szomália azon kevés országok közé tartozott, melyeknek a hidegháborús korszakban alkalmuk volt "kipróbálni" mindkét szuperhatalmi tömböt - persze csak a maguk távolságtartó módján. Fővezére és egyben történelmének legmeghatározóbb alakja, Sziad Barre tábornok ugyanis egy idő után túl szorosnak találta az orosz medve ölelését, ezért inkább hagyta, hogy az arab sólyom vegye szárnyai alá. Ennek következményeként hadseregének fegyverzetét szovjet, amerikai, brit, olasz stb. eredetű eszközök sajátos elegye alkotta. Jól tükrözi ezt az alábbi felvétel, melyet egyik kommentelőnk, tudi ajánlott figyelmünkbe, és amely Barre 1969. október 21-i hatalomátvételének 15. évfordulóján rendezett parádét örökítette meg.   

Egyáltalán nem egyedi eseményről volt szó, ugyanis a "jeles" dátum nemzeti ünnepnek minősült, melyen a fegyveres erőknek illő módon kellett képviseltetniük magukat. Kronológiai alapú összehasonlítás gyanánt érdemes megnézni ezt az olasz tudósítást egy korábbi felvonulásról, melyről a felbukkanó fegyverek kizárólag szovjet eredete alapján is ki lehet következtetni, hogy az említett külpolitikai fordulat előtt került rá sor. 1984-re azonban más markáns változás is történt. A szomáliai hadsereg - főleg annak büszkesége, a páncélos fegyvernem - önmaga árnyéka volt már csupán, mivel egységeinek kb. harmada és nehézfegyverzetének színe-java 7 évvel korábban odaveszett az "ősellenség" Etiópiával vívott háborúban.

Ám még így is jól látható a filmen a harmadik világ jelentős hányadára akkoriban jellemző kontraszt: a kietlen, jóformán nyomorúságos környezetből kirí a felvonuló géppark, amely jóval pazarabb annál, mint amit egy ilyen sivatagos agrárállam önerőből ki tudna állítani. A Fiat-6616 típusú csapatszállító páncélozott járművek mellett egyébként alighanem a szaúdiaktól kapott M47 Patton harckocsik jelentik a legérdekesebb színfoltot.  

Persze a hidegháború lezárultával már nem számít ritkaságnak, ha egy hadsereg eszközparkja vegyesen tartalmaz nyugati és keleti típusokat. Meglepő lehet viszont egy laikus külső szemlélő számára az adott eszközpark mérete, legalábbis egyes országok esetében. Erre jó példa a függetlenség 50. évfordulóján Csádban rendezett parádé:

Ugyanabban az évben hasonlóan grandiózus eseményre került sor Nyugat-Afrika másik katonai kolosszusa, Mauritánia fővárosában, pedig nem is kerek évforduló szolgáltatta rá az alkalmat. Mindkét esetben felhívnám a figyelmet a szovjet eredetű páncélozott járművekre, amelyek persze inkább megfelelnek az adott környezetben, mint az amerikai vagy egyéb nyugati típusok (persze itt nem az éghajlatra kell gondolni).

De nem kell ám Afrikáig menni, hogy vegyes fegyverzetű haderőket találjon az ember, éppen ellenkezőleg. Következzen egy újabb 2011-es felvétel, ezúttal a demokratikus Moldova függetlenségének 20. évfordulójára rendezett kisinyovi parádé egy részletéről:

A felvétel tulajdonképpen kultúrtörténeti érdekességnek is tekinthető, mivel röviden és látványosan mutatja be, hogy a kis ország minden értelemben Kelet és Nyugat határvidékén terül el. Érdemes kiemelni, hogy a díszegységeket felvezető és a hadsereg lobogóját hordozó járműnek az első(?) generációs GAZ-24 (Volga) kabrióváltozatának egy példányát választották, mely ritka altípust a szovjet időkben - már ha a közismerten tévedhetetlen Wikipédiának hinni lehet - kizárólag erre a katonai feladatra használták. Ha ehhez hozzávesszük a díszelgő harcjárművek szemmel láthatóan jó állapotát és tisztaságát, elmondhatjuk, hogy az egyébiránt szerény anyagi forrásokkal bíró moldávok igyekeztek megadni a módját a jeles eseménynek. 

A díszszemle további érdekessége a járművek alacsony sebessége - legalábbis a szovjet (vagy ha távolabbra akarunk visszatekinteni: porosz) ihletésű stílusokkal összehasonlítva - mely egyébként messze nem csak Moldovára jellemző. Alighanem a méltóságteljesebb jellegre, a hosszabb időtartamra, továbbá az esetleges sofőri hibák elkerülésére való törekvés állt a döntés hátterében. A vegyes eredetű eszközparkkal rendelkező, csekély erejű hadseregre mellesleg a hírekben gyakran szereplő Libanon is példát szolgáltat. Ezen a felvételen is Patton harckocsikat láthatunk, igaz a későbbi M48 változatot.

Vannak aztán olyan országok is, melyek masszívan az "old school" iskolát erősítik politikai módszertan, katonai stílusjegyek és külpolitikai orientáció terén egyaránt. Moldova apró keleti szomszédja, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság (köznapi nevén Transznisztria) Belaruszhoz hasonlóan sokat tesz az államszocialista hagyományok ápolásáért, így hadseregének díszelgő felvonulását megtekinteni jóformán a szovjet múltba tett időutazással ér fel. Ennek az eseménynek is van külön érdekessége a hardverorientált szemlélők számára a T-64BV harckocsik formájában:     

Közép-Ázsia egyik legszegényebb államában, Tadzsikisztánban is mintha megállt volna az idő, már ami a szovjet stílusú egyenruhák és egyéb katonai külsőségek megtartását illeti. Ebben a rövid TV-s tudósításban, mely a függetlenség 20. évfordulójára rendezett dusanbei parádéról szól, még a szovjet és szovjetcsatlós elitek egyik meghatározó közlekedési eszköze, a GAZ M13 (Csajka) kabrióváltozata is látható abban a szerepkörben, amiben Moldova esetében a Volga. Említést érdemel, hogy a magyar történelem legutóbbi - de nyugodtan úgy is fogalmazhatunk: utolsó - efféle eseményén a díszszemlét fogadó és parancsnokló tábornokot egyaránt ugyanilyen típusú limuzinok szállították

A világméretű hidegháborús frontvonal másik oldalán helyezkedtett el Uganda, mely egykori brit gyarmat lévén - Idi Amin országlását leszámítva - minden értelemben igyekezett megőrizni az angolszász hatalmakhoz fűződő kapcsolatait. A függetlenség 50. évfordulóját ünneplő parádéról készült rövid tudósításban - melyet nem linkeltem volna, ha nem szerepelnének benne a Szuhojok - is egyértelműen észrevehető a brit katonai hagyományok hatása.

Megint más helyeken a régmúltban gyökerező és újszerű elemek ötvözését figyelhetjük meg. Peru esetében a ceremoniális lovasság, ill. a szájukban nemzeti lobogót tartó és egyéb trükköket bemutató rendőrkutyák mellett munkagépek és tartálykocsik, sőt jet ski-vel felszerelt (gyaníthatóan a parti őrséget vagy valami haditengerészeti különítményt képviselő) alakulatok is felvonultak:

Ennyire azért nem unortodox, de mindenképpen látványos elemeket - pl. a vízszintes állapotban hordozott, hatalmas nemzeti lobogót és az egyik különleges(?) alakulat szintén óriásira nagyított jelképét - tartalmazott a Bangladesben a függetlenségi háborúban aratott győzelem 40. évfordulójára rendezett díszszemle.

Némileg igénytelenebbnek hat az alábbi parádé, amelyre a mára történelemmé vált egységes Szudán függetlenedésének 52. évfordulóján került sor. A hangszórókból harsogó lelkesítő szlogenek viszonylag egyedi stíluselemnek számítanak az efféle rendezvényeken a szocialista világrendszer felbomlása óta, egyfajta zenei aláfestést adva a kínai és iráni eredetű harckocsik felvonulásához (ezekről kövebben itt és itt).

A Szomália kapcsán már említett kontraszt a környezet és a fegyverzet között itt is megfigyelhető, de még szélsőségesebb a majdani független Dél-Szudán hadereje, a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) esetében az alábbi, 2005-ös felvételen, amely nem egy köznapi értelemben vett parádét örökített meg, hanem egyfajta afrikai triumphust, az SPLA bevonulását Juba "városába" az 1983 óta zajló polgárháborút lezáró békeszerződés után. A döglött szarvasmarha, a kínai/japán gyártmányú teherautók ugyanúgy jellegzetes afrikai életérzést kölcsönöznek a jelenetnek, mint a T-55-ök, melyek annyira elterjedtek a fekete kontinensen, hogy állítólag nevét a "tank" szinonímájaként használják arrafelé. 

Érdemes összevetni ezzel a 7 évvel később ugyanott készült felvétellel, amely nem profi munka ugyan, de jól bemutatja, hogy a fiatal köztársaság igyekszik elsajátítani az államiság olyan attribútumait, mint pl. épkézláb parádék szervezése. Érdemes még megfigyelni a trélereken érkező T-72 harckocsikat is, melyek gyaníthatóan Ukrajnából, kenyai közvetítéssel kerültek oda.

Persze egyes fegyveres csoportok kompetensebbek, mint mások. Befejezés gyanánt lássunk erre is egy példát. Az itt látható 1988-as spanyol dokumentumfilm a nyugat-szaharai POLISARIO-t mutatta be a nagyérdeműnek, és egy olyan, már-már szürreális elemekkel tarkított felvonulásról készült felvétellel kezdődik, melyet szemmel láthatóan a szovjet tömbben megszokott módszertan ihletett.

Köszönjük a figyelmet! Aki pedig ismer hasonló videot, kérjük ossza meg a kommentek között.

23 komment


| More

Címkék: peru libanon szomália szudán mauritánia moldova uganda csád tadzsikisztán díszszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr445466320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2013.09.06. 16:46:39

Hááát... Hol is kezdjem? :D Afrika az Afrika! De például a mauritániai felvonulás abszolút kellemes meglepetés volt, meg látszik azért, hogy a franciák egykori gyarmatain nem maradtak hatástalanok a Július 14.-i parádék. És az európai kis országok is elég emberesen odatették magukat, el kell ismerni. Viszont (és lehet hogy én nem értem meg a katonai parádék mélyebb lélektanát, de) ez a sokfelé divatos dísszökdellés nekem ugyanolyan röhejes mint a 90+ fokra emelt lábbal való díszlépés. Ilyen téren lenne még mit fejlődni szerintem...

tudi 2013.09.06. 20:06:25

Nos hát nem is gondoltam volna, hogy az általam belinkelt videó ilyen nagy "karriert" fut be.:)
Ami nekem feltűnt, hogy nem csak az orosz, ukrán és kínai haditechnika örvend nagy népszerűségnek fekete Afrikában és a felkelők körében, hanem a Toyota Land Cruiser 70s szériájának pick-up változata is.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2013.09.06. 23:20:08

@Kullancs1983: igen, a perui 90 fok vastagon büntet :) Ejéseknél különösen :)

Kullancs1983 2013.09.07. 17:54:01

@Rammjaeger83: Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom egyszer mondani, de a porosz parádék se lehettek teljesen tökéletesek..:)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.09.07. 19:00:58

@Kullancs1983: Tökéletesnek tökéletesek voltak, már amennyire ez emberileg lehetséges, csak éppen fizikailag megerőltetőek is.

Kullancs1983 2013.09.07. 19:16:46

@Rammjaeger83: Nem arra gondoltam, hanem hogy nekem ez a 90+ fokos lábemelés nem katonás, hanem inkább bohócos. Mondom, nem értek hozzá, meg különben is, dehát ez van...

Tyeplica 2013.09.08. 00:19:49

@Kullancs1983: Jóóój, egyszer láttam Chrudinák Alajos egyik tudósításában egy pár másodperces bevágást egy PFSZ katonai parádéról, azóta is sírva-röhögve emlegetem, nem felejtem el, amíg élek! Ilyen ugra-bugra szökdécseléses homokfutó díszlépésük volt, magas térdemeléssel, oldalra felrántott lábbal. Na most képzeld el ezt alakzatban, mell elött tartott gépkarabéllyal, a szokásos fekete kötött símaszkban.

Almaspite 2013.09.08. 00:33:36

@Kullancs1983:

Rejtő Jenő: Az elátkozott part/menetelés jelenet

Potrien chef, az őrmester különleges gonddal vigyázott arra, hogy egyetlen kellemes percet se
töltsünk a légióban.
Engem különösen kipécézett. Pedig tisztára véletlen volt, ami történt, mert a bosszúállást
megvetem. Ott kezdődött, hogy a mezőn gyakorlatoztunk, az erőd fala mellett. A díszlépést
oktatta, ami rendkívül fontos nála. Amikor felsorakoztunk, néhány nyájas szóval vezette be az
együttműködést.
23
- Maguk csirkefogók - kezdte tárgyilagosan. - Most a díszlépést fogjuk gyakorolni. Jegyezzék
meg, hogy a légiós díszlépés a legfontosabb ügy a világon. Úgy csapják oda a talpukat, hogy
rezegjen az erőd fala. Gazemberek.
Ez volt az első útbaigazítás, amelyet alapul kellett vennünk. Majd rátért a gyakorlatra, és
vezényelt.
- Gáááv...u!
Ez a vészes üvöltés amely a „gardez vous” vezényszót sűrítette, és egy szíven talált ember
halálordítására emlékeztetett, már többször okozott pánikszerű érzéki csalódást az orani
állatkert őrei között, akik azt hitték, elszabadult a bengáli tigris, és a városban garázdálkodik.
Egy zörrenéssel úgy állt a sor, mint a cövek.
Egy álmából felriadt, gyanakvó leopárd rövid horkanása következett:
- Á... os!...
Az „à gauche” nevű fordulat életveszélyes fenyegetéssé átalakított vezényszava volt.
Balra fordultunk.
- E... rt... van... Mösssh!
Ezt az őrmester így írná le:
„En route... En avant marche!”
Meneteltünk.
- E graaap... rd!
Díszlépés. Írva: „En grande parade.”
Megy mellettünk és néz. Vörös arca, amelyen hosszú, keskeny, ecsetszerű két bajusz és
harmadik ecsetnek egy kecskeszakáll is van, leírhatatlan, megvető gúnnyal néz bennünket.
- Ez mi?... Most bemutatják a Lourdes-ból mankó nélkül hazavánszorgó, sánta zarándokok
menetét?... - és kedvesen nevetve bólogat, atyaian vidám lesz: széles vállán rezegnek a
vállrózsák. Hátul összefont kezeiben egy botot ráz taktusra, és olykor a térdeit két-háromszor
megroggyantja a lépés ütemére, mintha lovaglást utánozna. Kivörösödött arca ezer ráncba
húzódik, és szivarbarna fogai kilátszanak a jóízű nevetéstől, és az ecsetek hegye kissé felmered.
Mi pedig megyünk. Jobbra fordult fejünk mereven ül a nyakon, a forróságban úszó porfelhő
ingerli a szemet, az orrot, de a nyak mozdulatlan, a magasra emelt, deszkaegyenes láb nyújtott
talppal zuhan a földre és csattan...
- Szavamra - jegyzi meg részvéttel -, magukat becsapták. Valaki azt mondta, hogy a légiós
szolgálat hízókúra...
...Nyak merev, láb merev, talp sajog, és minden lecsapásnál új porfelhő szakad ki a földből...
Egy... kettő... egy... kettő...
- Ez maguknak díszlépés? Ha meglátja az ezredes úr, azt mondja majd nekem: „Mon chef
Potrien... hová settenkedik ilyen nesztelenül ez a század?”
Az őrmesternél sűrűn szerepel az előrelátható párbeszéd az ezredessel. A jóhiszemű ezredes
ezekben a képzelt beszélgetésekben általában félreérti a század gyakorlatozását. Olykor az
egész peloton mibenléte homályos kissé előtte.
24
„Mondja, kedves Potrien - kérdezi majd álmélkodva -, kik ezek az éltes mosónők katonaruhában?...”
Ilyenkor jótevőnk, Potrien őrmester, előre látja, hogy védelmünkre kel majd.
„Ezek újoncok, mon commandant, de véletlenül kerültek ide, mert a háziorvosuk bebeszélte,
hogy a Fort St. Thérèse-ben van a hülyék intézete...”
Az ezredes ilyenkor (ahogy Potrien előre látja) sokáig gondolkozik, elnézi a ténfergő pelotont
és azt proponálja, hogy bocsássák a szerencsétleneket a város rendelkezésére lóápolás vagy
vakvezetés céljaira.
De Potrienben van szív. Ígéri nekünk, hogy nem egyezik majd bele ebbe a csúfságba.
„Ezt a szégyent ne hozzuk rájuk, mon commandant. Még egy ideig vesződöm velük, azután ne
szenvedjenek tovább: halomra lövetem őket.”
Az ezredest meghatja a katonáit védő őrmester atyai hangja, és azt mondja majd engedékenyen:
„Hát ahogy gondolja, Potrien, csak ne sok golyót pazaroljanak rájuk. Kár az ólomért.”
Ezt az őrmester belátja és elfogadja a szükségmegoldást: kiköti valamennyit a napra, és
otthagyja, amíg meghalnak a lustaságtól. Ez olcsó és tanulságos lesz.
Mialatt erről beszél, dübörögve menetelünk.
Közben: merev a nyak, merev a láb, éget a nap, szúr a por, és az őrmester elfelejti monológja
közben, hogy percek óta díszlépésben vonulunk.
De eszébe jut egy újabb dialóg, ez már közötte és a francia köztársaság elnöke között fog
lefolyni, amikor a gyarmat jubileumi ünnepségén harci játékok közben Mendoza a vörös
spanyol a célpont helyett egyetlen lövéssel leteríti a kikötőben sétálgató tűzoltóparancsnok
pincsikutyájának a rendszámát.
„Mondja, Potrien - kérdezi a köztársaság elnöke. - Elért már találatot ez a század?”
„Potrien büszkén áll majd elő: Oui, mon excellence! Ez a vörös újonc tíz lövés közül kétszer
eltalálta, nem teljes öt lépés távolságból, az új vámház nyolcemeletes épületét.”
„Bravó! - mondja majd az elnök. - Igazán nem hinné róla az ember...”
És nem is igaz, mert Mendoza öt lépésről egyszer sem találná el a vámházat, de Potrien ezt
nem vallhatja be az elnöknek, mert akkor feloszlatnák nyomban a légiót.

Almaspite 2013.09.08. 00:35:24

(Folytatás)

És mosolyog, nevet, hátratolja tarkójára a sapkáját és...
És minden átmenet nélkül súlyos idegrohamot kap. Vészes sikoltás után vérbe borult arccal
harsogó panaszkiáltásokban tör ki, szörnyű fenyegetéseket, átkokat szór, sértéseket kiált, öklét
rázza, pálcáját a földre dobja és tiporja, végül kimaradó lélegzettel int:
- Elég! Elég! Bitangok... abbahagyni ezt... Balett-tánc, csavargás, csoszogás... Na, várjatok...
várjatok... gazok!...
Kifulladt. Mi is. Az őrmester és a század lihegve áll.
Most megjelenik az erőd falán egy legény, és lovaglóülésben elhelyezkedik, azután lenyúl az
erődudvarba, és átemel a falra néhány gőzölgő csajkát.
- Megállj! - süvölti Potrien. - Csak rakja oda a fal tetejére a levest. Még nincs ebéd! Előételnek
díszlépést!
És kezdődik... Nyak feszül, láb merev...
Most egész más ember Potrien. Lecsapni készülő keselyű, prédája felé osonó hiúz... feje
térdmagasságban kémleli a lábakat.
- Hááá... - iszonyút kiált, és rámutat egy katonára. - Kém! Hazaáruló, kém! Lelepleztem!...
Álruhában vagy! Ez egy vén arab nő! Egész biztos! Mert férfi nem lép ilyen szörnyen!... Csapd
oda, gazember! Csapd oda, mert leváglak... Egy-kettő! Egy... kettő!...
Meghajolt felsőtesttel körülfut, a másik oldalról kémleli a térdeket. Vigyázni kell, nehogy a
falhoz nyomjuk.
Valaki elájul. Félreviszik.
Az őrmester csóválja a fejét.
- Sacrebleu... Ez is katona... Gyerünk, díszlépés!... Előre...
És lehajol, és fut.
A fal és a menetoszlop között a lábakat nézi.
No, most én következem.
- Hé! Maga szerencsétlen, lenyargalt, reumás teve! Kiállni a sorból! Na megállj! Megállj, te
lusta csaló, te gumitalpú hülye! - mondta nekem.
Azután szelíd, de metszően gúnyos lett hangja.
- Mondja közlegény, tudja maga, mit mond majd nekem az altábornagy, ha magát meglátja
díszlépésben vonulni?
- Tudom.
Kissé meghökkent. Azután egy vidámságra idomított hiéna mosolyával fordul felém.
- Úúgy?... Nos, mit fog mondani őexcellenciája magára? Mondja csak bátran, tessék...
Hallgatom.
Tiszteletteljesen feleltem.
- Alázatosan jelentem mon sergent, őexcellenciája így fog szólni: „Nem értem magát, Potrien,
hogy mit keres itt ez a kis úrileányka.”
Az ordításra, amely felhangzott, még évek múlva is valamennyien emlékeztünk.
- Canaille!
Nyugodtan álltam. Jámbor ember vagyok, de nem gyáva. A hang váratlanul barátságos
enyelgéssé mélyült.
- Hm... úgy... no jó! Szóval maga ilyen vicces fiú. Mi?... Rendben van... Észrevettem. Ezentúl
majd többet foglalkozom magával: elsősorban díszlépés! Szíjat!
Ütni akar? - gondoltam. - Ez esetben rövid ideig tart a szolgálat, mert a haditörvényszék elé
kerülök.
De nem. A szíjat a lábamra fűzte, a végét fogta és masíroztunk... Kétrét hajolt, és amikor
lecsaptam a lábam, két kézzel megrántotta a szíjat, hogy a talpam szörnyű erővel ütődött a
földhöz. Úgy éreztem, eltörik a lábam...

Kullancs1983 2013.09.08. 08:07:15

@Tyeplica: Na, asszem te meg megválaszoltad a dísszökdellés eredetét, gondolom a sivatag porában elég nehézkes lenne a hagyományos díszlépdelés...

rognork 2013.09.10. 07:03:05

na azért ezeknek a katonai kolosszusuknak legalább elindulnak a tragacsaik. mi mennyit tudnánk kirángatni a telephelyről?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.09.10. 08:47:29

@rognork: A honvédelmet nyilvánvalóan komolyabban veszik, mint Magyarország. Mondjuk ez nem nagy művészet.

Fredddy 2013.09.11. 16:44:02

@Rammjaeger83: a porosz díszlépést a Meidzsi-reformok idején a japánok is átvették. De nem ám csak olyan kerítésen félve átkukucskáló módon, hanem japános precizitással, a lépések hosszát is, centire. Mivel az átlagos japán katona az átlagos porosz gránátosnál kb két fejjel alacsonyabb volt, ez különösen vicces látvány lehetett. Ha a kocsmáros utána hosszúlépéssel kínálta őket, valószínűleg előkerült a szamurájkard.

@Tyeplica: a PFSZ felvonulásain lehet érdekes dolgokat látni. Angol gyarmat lévén sok angol dolgot vettek át, van (volt) pl skótdudásuk is, egy olyan skótdudával, amit teljes felületén a palesztin lobogó borít.
A nyolcvanas években vegyvédelmi ruhákat is kaptak, és Libanonban tartottak olyan dísszemléket, ahol tetőtől-talpig vegyvédelmi ruhában vonultak fel- eléggé megerőltető lehetett az ottani éghajlaton.

Fredddy 2013.09.11. 16:45:49

@Fredddy: dí_szsz_emléket, ezt mindig elírom

SchA · http://katpol.blog.hu 2013.09.11. 18:39:04

@Fredddy:

"Angol gyarmat lévén sok angol dolgot vettek át, van (volt) pl skótdudásuk is"

Amennyire én tudom, a skót dudást nem közvetlenül az angoloktól vették át, hanem a jordán hadseregtől (amit lényegében egy angol - Glubb pasa épített fel).

tudi 2013.09.11. 19:02:50

Egy kis nosztalgia, már csak az internet segítségével láthatjuk Kadhafit, valamint volt hadseregét. Itt például 1999-ből
www.youtube.com/watch?v=TIGehN-6JgU
Azért nem kis respect a hallgatóságnak, hogy a 3:20 környékén halható dudákat elviselik, én majd agysorvadást kaptam tőle.

Fredddy 2013.09.11. 22:51:02

@SchA: kettőből kettőre rosszul emlékeztem, a skótdudás nem a Palesztin Felszabadítási Szervezeté volt, hanem a Palesztin Felszabadítási Hadseregé (Brian életés poénokkal kíméljetek :)), a vegyvédelmi ruhás 1981-es felvonulás (állítólag többen el is ájultak benne) pedig a Fatahé, közelebbről Arafat testőrségéé volt. A vegyvédelmi ruhások mellett búvárfelszereléses egységek is részt vettek rajta.

A jordán hadsereg olyannyira angol, hogy az első időkben egy 1920-ban alapított, jól felszerelt angol (persze arab legénységű) katonai egységet jelentett: ez volt az Arab Légió, amit Abdullah király John Glubbostul-mindenestül átvett, hogy, ha országa van, legyen bele egy hadserege is. Az 1948-as háborúban résztvevő alakulatok közül messze az Arab Légió volt a legjobban képzett és felszerelt, ők foglalták el (és tartották 19 évig megszállva) Kelet-Jeruzsálemet is. 1956-ban történt meg a jordanizáció, Glubb és a többi angol tiszt ekkor ment nyugdíjba (vagy csak simán el), és a helyükre jordán tisztek érkeztek. 1967-ben aztán az ekkor már Jordán Arab Hadsereg nevet viselő, jócskán megnövekedett és Patton tankokkal is felszerelt csapatokat az időközben még náluk is jobban megerősödött izraeliek végül kiszorították Jeruzsálemből.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.09.12. 10:49:27

@tudi: "már csak az internet segítségével láthatjuk Kadhafit" - leszámítva a VHS-kazettát, ahonnan gyaníthatóan ez a jutúb-video is származik. Érdekes, már szerintem a '79/'89-es parádék pazarabbak lehettek.

tudi 2013.09.13. 20:38:19

@Rammjaeger83: Pedig valami hasonlóra vadásztam én, de csak ezt találtam, meg volt még egy 2009-s, na meg egy csomó videó a polgárháborúból.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.09.14. 11:34:53

@tudi: Valszeg arabul kellene rákeresni.

tudi 2013.09.17. 18:50:31

@Rammjaeger83: Aki keres, az talál, igaz nem teljes, de azért régi líbiai párádé Kadhafi ezredessel, és ahogy elnézem Idi Aminnal.
www.youtube.com/watch?v=ZMDNDTz4gT0

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.09.26. 04:40:13

@Rammjaeger83: hianypotlo volt ez a poszt :)

amugy a brezsnyevi pangas koraban eloadott diszfelvonulasok Moszkvaban - azok utolerhetetlenek lesznek... Szerintem akkor valamikor volt a Szovjetunio a csucson. Bajszos germanunk szuletesnapja sem volt kutyafule berlinben anno de a szovjetek ezt a mufajt tokelyre fejlesztettek.
süti beállítások módosítása