Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXII. - Harctéri vakság1944. október 15-e a magyar történelem egyik fontos dátuma: ekkor ért véget visszavonhatatlanul a tradicionális elit uralma az országban. A tiszavirág életű nyilas uralom, majd a kommunista diktatúra...
  • KatPol Kávéház LXI. - Vörös alkonyMai adásunkban első alkalommal foglalkozunk a keletnémet filmművészettel, méghozzá annak összesen három olyan alkotásával, melyek a német munkásmozgalom leghíresebb mártírjainak állítanak emléket. Az...
  • KatPol Kávéház LX. - RaktárháborúHosszú, feszültséggel teli időszak után - amellyel részben már a perpillanat szünetelő kínai történelmi sorozatunkban is foglalkoztunk - 1937-ben nyílt háború tört ki a nemzeti Kína és az imperialista...
  • KatPol Kávéház LIX. - Csillagok kultúrharcaRéges-régen, egy messzi-messzi Galaxisban...  A Star Wars (Csillagok háborúja) univerzum ikonikus nyitómondata szinte mindenki számára ismerős lehet, még ha filmeket nem is láttak. Kevés olyan...
  • KatPol Kávéház LVIII. - A vérszomjas civilizációpusztítókAz 1899-1901 közötti bokszerlázadás a világtörténelem egyik egzotikus mellékzöngéjeként van kezelve mind a mai napig, amolyan koloniális kalandként, amelynek emlékét elhomályosítja az 1904-05-ös...

Címkék

1.vh (6) 2.vh (87) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (13) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (39) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (38) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (83) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (19) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (40) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (53) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (64) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (70) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Nem végeztek félmunkát?

2013.07.22. 14:16 Rammjaeger83

"Without victory, there can be no peace."

Tájékozottabb olvasóinkat valószínűleg felesleges emlékeztetni arra, hogy néhány nap híján 60 évvel ezelőtt Panmindzsonban fegyverszünet aláírásával fagyasztották be a szembenálló felek a Koreai-félszigetet dúló-tipró háborút. A "jeles" évforduló alkalmából alighanem komolynak szánt elemzések jelennek majd meg a nemzetközi médiában, kitérve talán arra is, hogy a fegyverszünetet az amerikaiak azóta részben felmondták, Észak-Korea deklaráltan nem tartja be többé annak rendelkezéseit, déli szomszédja pedig alá sem írta azt.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a két Korea a diplomáciai kapcsolatokat máig nem vette fel, akkor tényleg kár szépíteni a dolgot - ez a konfliktus rendezetlen, és ha drasztikus külpolitikai fordulatokkal nem számolunk, azt is nyugodtan kimondhatjuk: rendezhetetlen. Dél-Koreában ma is állomásoznak amerikai csapatok, és aligha jelentheti ki bárki teljes magabiztossággal, hogy a jövőben nem kell majd ismét harcba bocsátkozniuk - akár a két koreai állam újabb nyílt összecsapása miatt, akár (és ez valószínűbb) az észak-koreai állam összeomlása folyományaként.

A népi és demokratikus Korea lakóinak sanyarú sorsa ugyanis tulajdonképpen elrettentő példaként állítható az egész világ elé arra, milyen végeredménnyel jár az etnikai homogenitásra épülő nacionalizmus, az önellátásra épülő tudományos szocializmus és a dinasztikus önkényuralom ötvözése. Egy kis cinizmussal elmondható tehát, hogy az ország katasztrofális helyzete egyfajta propagandagyőzelmet jelent az USA és szövetségesei számára, akik ugyebár mindezzel homlokegyenest ellenkező ideológiai tanokat népszerűsítenek saját külpolitikájuk alátámasztására. Így aztán marad a sokat emlegetett status quo (ahogy a megboldogult Reagan mondta: "the mess we're in"), melyet - kedvező alternatíva híján - Kína és Oroszország sem háborgat, bármennyire irritálja is őket időnként az észak-koreaiak viselkedése. Ellenkező esetben Lil' Kim most aligha országolna.

Arról viszont ritkán esik szó, hogy ebben a tekintetben milyen éles kontrasztban áll a papírforma szerint máig zajló koreai háború a vietnami háborúval, amellyel egy lapon szokás emlegetni azt a nyilvánvaló párhuzamok miatt, mint pl. az országszétválasztás vagy a "szuperhatalmak" katonai szerepvállalása. Az 1973-as párizsi békeszerződés lényegét tekintve ugyanúgy a konfliktus befagyasztására tett kísérlet volt, mint Korea esetében a panmindzsoni fegyverszünet - nem véletlen, hogy aláírását a kínaiak és szovjetek is sürgették. Alighanem hosszú távú "eredménye" is hasonló lett volna, már ha az "ostromlott erőd"-pszichózis szerepéből indulunk ki, amely változó mértékben ugyan, de a létező szocializmus minden országának sajátossága volt (Észak-Korea esetében persze egészen patologikus szintet üt meg).

Arról bizonyára sokan és sokat összeírtak már, hogy a két évvel később bekövetkezett erőszakos országegyesítés - amely a 20. századi hadtörténet egyik méltatlanul keveset vizsgált epizódja volt - foltot ejtett az USA nemzeti önbecsülésén, és ezért sokan nem tudtak/akartak másképp reagálni rá, mint a német történelemből ismert "tőrdöfés-legenda" feltámasztásával és újracsomagolásával. Ám abba már nem sokan gondolnak bele, hogy hogy végső soron az 1975-ös offenzíva győzelme tette lehetővé a vietnami kommunista vezetők számára az önállóbb külpolitikát lehetővé tevő mozgástér biztosítását, a túllépést az aggodalmon, hogy a franciák után egy másik nagyhatalomnak kell majd alárendelődniük. Vietnam csak így találhatott kiutat a létező szocializmus zsákutcájából, és mára az ázsiai egypárti kapitalizmus egyik bástyájaként az amerikaiakkal való szorosabb együttműködésre törekszik. Ez a végkifejlet pedig groteszk - vagy legalábbis annak tűnő - módon az USA számára is teljesen elfogadható.

Észak-Korea esetében persze már esélye sincs ennek a forgatókönyvnek, tulajdonképpen pont azért, mert - szintén kissé groteszk módon - a komolyabban máig nem bolygatott fegyverszünettel az amerikaiak politikai céljai teljesültek. A vezetésükkel - és az ENSZ felhatalmazásával - szerveződött koalíció sikeresen visszaverte a támadókat, csakhogy a "Szabad Világ" egységét demonstrálni hívatott koalíció puszta léte (hogy más kézenfekvő tényezőkre, mint pl. Kína szerepe, most ne térjünk ki részletesen) csak eleve korlátozott, ámde világos célt tett lehetővé. A koreai háború így híján volt a két fő attribútumnak, amely az egyszerű nép fejében a győzedelmes háborúkhoz kötődik: a látványos, döntő csata ill. az ellenség teljes veresége, kapitulációja. Nem csoda, hogy "elfeledettnek" nevezik, bizonyára ugyanúgy, mint kb. minden háborút, amit nem dolgoz fel 2-3 évente egy-egy új számítógépes játék. A Kongresszus csak 1986-ban nyilvánította ki, hogy a Koreában elesett katonák lassan valami emlékműfélét is megérdemelnének.

Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságokat az 1991-es Öböl-háborúval, amikor az amerikai külpolitika ismét sikeresen összerántott egy ENSZ-koalíciót, és ennek is egy korlátozott, világos cél - Kuvait felszabadítása - volt az ára. Persze ettől függetlenül a katonai és politikai vezetés is beláthatta, hogy a haderő, amely bravúrosan hazaseprűzte a betolakodókat, jóval szerényebb eredményeket tudna csak felmutatni Irak megszállása és pacifikálása terén. A közvélemény meg csak pislogott, hogy Szaddam, akit a médiában Hitler reinkarnációjának állítottak be, mégis miért maradt hatalmon a látványos győzelem dacára. 

Ha teljesen el is tekintünk Irak 2003-as megszállásának hanyag előkészítéséről, dilettáns kivitelezésétől és pongyola jogi indoklásától, akkor is beláthatjuk, hogy a helyzet, amit az optimista várakozások szerint orvosolnia kellett volna - vagyis hogy az USA és szövetségesei megpróbálták gazdaságilag elszigetelni és megfojtani az egyik legnagyobb ismert kőolajkészlettel rendelkező országot -, nem volt sem ésszerű, sem hosszú távon fenntartható, és ami azt illeti, kifejezetten humánus sem. És a koreai helyzet is kevéssé tűnik annak.

31 komment · 1 trackback


| More

Címkék: usa évforduló korea

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr395411700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dél-Korea 9. – Demilitarizált övezet 2013.07.27. 17:51:29

A hatvan éve kötött fegyverszünet értelmében egy négy kilométer széles fegyvermentes övezet választja el Észak- és Dél-Koreát egymástól, a fegyverszünet betartását pedig elvileg svéd és svájci katonák felügyelik. Szürreális élmény ellátogatni ebbe a z...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2013.07.22. 15:12:15

Jó poszt lett ismét.
A számítógépes játékos feldolgozatlanság azért is érdekes, mert a konfliktus bővelkedett mindenféle repülőkben és WWII maradék hardverben. Nem, mintha a Battlefield: Vietnam / Moha Black Ops óta bárki is hozzányúlt volna a vietnami témához is ezen a téren. Emberi számítás szerint így megint nem marad más, mint a Starcraft - azon belül is egy kellemes, sok zergling és kevés siege tankkal fedezett bunker találkozásából fakadó vérfürdő. Az SC-vel csak azért hozakodtam elő, mert amikor sci-fi történetet tanultunk egyetemi kurzus keretében, akkor az oktatónk az ember-idegen kapcsolatok irodalmi és filmes megjelenítésének osztályozása során külön kitért a párbeszéd nélküli belezésbe torkolló szituációk bemutatására (pl. Világok harca (1898), Starship Troopers (1959), Pacific Rim (2013)). Szemben a konfliktusokat békésen rendezgetni próbáló Star Trekkel, vagy mondjuk a még adaptívabb Stargate: Atlantissal ahol olykor azért még a legelvetemültebb ellenfélnél is megcsillan a humánum szikrája (Todd for Prezident :D ), így a technikai/mennyiségi különbséget jobbára nem WMD-k alkalmazásával próbálják áthidalni a felek (kivéve szegény meg nem értett replikátorok esetében, akiket mindig sajnálok :( ). A tapasztalat könnyen leszűrhető: a megfelelő párbeszéd elmaradása és az ellenfél túlzott démonizálása jár hosszabb távon elegáns eredménnyel.

Szóval ajánlom mindenki figyelmébe:
www.staff.u-szeged.hu/~vinko/FV.html

Kullancs1983 2013.07.22. 15:25:18

Én szurkolok az egyesült Koreának! (Tudom, naív idealista vagyok...) Korea esetében egyébként mennyi esélye lett volna egy sikeres északi inváziónak? (Mondjukrá úgy 1970-ig, utána nyilván semmi.) A déli invázió meg gondolom eleve halálra volt itélve, Kínának úgy hiányzott volna egy Amerika-barát kapitalista ellenség a szomszédban, mint nekem a lepra...

Zöldy Áron 2013.07.22. 20:15:13

@Kullancs1983: Tulajdonképpen ez máig elég ok arra, hogy Kína életben tartsa a rezsimet. Márpedig Kína tartja életben, gyakorlatilag minden létfontosságú alapanyagot ők szállítanak (vagy rajtuk keresztül csempésznek) Északnak. Látszott is, hogy amikor az ifjú Kim kicsit elpofátlanodott a nukleáris csapásmérő erő doktrínává emelésével, ami Kínának úgy hiányzik, mint szar a zsebbe, egyből elkezdték a határellenőrzéseket, lejjebb szorítva a csempészetet, előbb fogadták az új déli elnököt, mint Kim emberét, akit elég komolyan le is csesztek, meg persze meglengették, hogy ők is betartják majd az ENSZ-szankciókat, szóval csavartak egyet a golyókat tartó satun. Érdekes látni, milyen gyorsan visszavettek az arcból Kimék, mikor lesett nekik, hogy Kína komolyan gondolja, amit mondott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.23. 08:29:23

Hasonló szerepet játszik Kuba az amerikai kontinensen: elrettentő példaként sokat segít Washingtonnak.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.07.23. 11:04:30

@Kullancs1983: Ha figyelembe vesszük, hogy az öreg Kim egy konvencionális offenzíva mellett döntött - tálcán kínálva az amerikaiaknak azt a fajta háborút, amihez igazán értenek - ahelyett, hogy az egyébként jelentős erejű déli kommunista felkelőket támogatta volna, akkor már 1950-ben sem sok esélye volt.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nos igen, az elszántság kinyilvánítása fontosabb, mint az esetleges gazdasági előnyök.

tudi 2013.07.23. 18:55:10

Na én erről is csak most értesülök. De szerintem az amerikaiaknak ez tényleg egy elfeledett háborújuk érthető okokból és nem valószínű, hogy ez megváltozna, hacsak a játékkészítők ki nem fogynak az ötletekből. Az északi rezsim fenntartása szerintem mindenki érdeke a környéken senkinek nem hiányozna egy összedőlő ÉK és az utána keletkező káosz.
@Rammjaeger83: A szankciók fenntartása ott kinek jó, mert azért az ottani szocializmus sem az a szocializmus,ami régen volt, bár azért Castróék szerintem sokkal rugalmasabbak voltak a Kim családnál.

Kullancs1983 2013.07.23. 19:00:29

@tudi: Hát, 1950-ben azért tényleg csak egy lépésre volt a győzelemtől... Még ha szerencsére nem is sikerült megtenni azt a lépést. Egy újrázásnak csak az elméleti lehetősége érdekelt volna, hisz szóban a mai napig sem adták fel..:)

Ja, és a videóból meg hiányolom a harci traktorokat! Érdekesebbek lennének mint a tankok. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.24. 12:56:03

@Kullancs1983: Nem értem a kijelentést. Attól, mert valaki nem szimpatizál a komcsikkal, attól az már ellenség is...? Ez nem kicsit a "aki nincs velnük" az ellenünk van ideológiához hasonlít. Szerintem Kína szempontjából totál súlytalan lett volna egy egyesített Korea a '60-es években, DK még a '70-es években sem számított fejlett államnak, ahogy Kína sem. Az a puszta súlyánál fogva katonailag és gazdaságilag is elvben agyonnyomta volna, bár azért Vietnámban Mao elvtásék a másik elvtárstól kaptak egy nagy sallert.

(Mindig jót mosolygok, amikor a komcsik egymást ütik...)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.24. 13:21:43

@Kullancs1983: Kőkemény jenki support nélkül még a '80-as évek közepén is elesett volna szerintem DK. A '80-as évek elején kezdődött D-K modernizciója, és a '90-es évek végére már nagyon beért, és még tovább emelték a lécet a 2000-es években az F-15K-val.

A '80-as évek elején kezdték fejleszteni az saját harcjármű és harckocsi (K200 és K1) családot és a saját csapatlégvédelemet is (K-30 BIHO). A licenszgyártás kezdődött a repiparban (KF-5E és KF-5F), ami a '90-es évek elején már a KF-16C Block 30/32 gépekké fejlődött. A '90-se évek végén licenszelték vagy talán közöes fejlesztették a franciákkal a Crotale NG-t, ami ottani nevén Pegasus K-SAM néven A '90-es évek elején a teljesen lezülött és éhező Koreával szerintem már határesetben, de elbírt volna egyedült is DK. Ma már a jenki segítség csak amolyan politikai biztosítékként van ott, DK ma egyedül is simán pofánverné északot.

Kullancs1983 2013.07.24. 15:05:55

@molnibalage: Kína akkoriban elég érzékeny volt. (Pl. a kínai-indiai háború.) Föleg hogy az egyesített Korea az amerikaiak barátja, és a kínaiak barátja helyén van... Dél-Korea pedig lehet hogy elesik az amerikai segítség nélkül, de vajon az amerikaiak hagyták volna őket elesni?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.24. 16:08:03

@Kullancs1983: Vietnámot hagyták...

A '70-es években megtépázott jenki önbizalom után, ha "nagyon mélyről kellett volna indulni", akkor lehet, hogy hagyták voln DK-t is elesni? Ki tudja...

Ha kicsit is logikusan gondolkodó jenki lett volna és a Lin II eredményiből indul ki, akkor persze nyilvánvaló, hogy a jenki légierő erőteljes beavatkozása előbb utóbb megtette volna a hatását. Az is kérdés, hogy a US Army jelenlétét mikor és mennyire fokozták volna adott esetben.

Mivel a háború jogilag nem ért véget békekötéssel, - tudtommal mai napig él az ENSZ mandátum - tehát az '53-as résztvevők közül bárki beszállhatott volna. (Vagy nem?)

Kullancs1983 2013.07.24. 18:05:02

@molnibalage: Dél-Vietnám nem tudta megvédeni magát az amerikaiak nélkül, hiába kaptak fegyvert. Dél-Korea szerintem meg tudta volna. De ez persze az én véleményem.

Aureliano Buendía 2013.07.24. 22:45:34

@molnibalage: azért nem ártana előtte Total War-ral lemodellezni:)
Lehet, hogy északon a technika a pattintott kőkorszak szintjén áll, azonban létszámban igen erőteljesen felülreprezentáltak, némi képzavarral élve „annyian vannak, mint az oroszok”.
A morálról meg nem nagyon lehet tudni. Lehet bármilyen fejlett a technikád, azért a te bokád is barna lenne egy idő után, ha nettó kétszázezer fanatikus rohanna feléd „dzsucse-dzsucse” kiáltással:)

Fredddy 2013.07.25. 12:00:02

@uraaam:
Az ötvenmilliós Déllel szemben Észak lakossága kb feleakkora, és Délen is van sorkatonaság, szóval létszámban hosszabb távon Dél meghatározó fölényben van.
A morális különbségekről nem tudok nyilatkozni, de a háborúra való készülés minimum a katonai diktatúra 1987-es bukásáig nagyban meghatározta a déliek életét is.

Kullancs1983 2013.07.25. 15:34:14

@uraaam: A létszámhoz még hozzátenném, hogy üzemanyag sem az olajos, sem a rizses hadieszközökhöz nincs túl sok, szóval azon a kétszázezer fanatikuson kívül lehet hogy senki más nem rohanna, max csendesen kocognának, és a morál is csak az első élelmiszerüzlet elfoglalása után lendülne föl...
Történelmi távlatban nézve (40-50 év) viszont az északiak tehnikailag és gazdaságilag is hasonló színvonalon álltak, csak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.25. 17:29:22

@uraaam: Ma már akkora a technológiai difi, hogy hiába van létszámfölény, ha a fölényben levő enemy minden "kockadobásnál" 0 eredményt ér el, akkor a sokszor 0, az nulla.

Ez kb. olyan, mint 8 db MiG-21 PF-et nekizavarni egy F-15-nek. Lehet, hogy az F-15 egyet sem lő le, de az R-3Sz egy akkora fostaliga, hogy indíthatsz akármennyit egy eszméletelen repltejesítménnyel bíró gép ellen, egyik sem fogja eltalálni soha, ha az F-15 pilótája nem idióta vagy vak.

Egyébként meg az üzemeltetett technika terén bizony nem olyan markáns ma már ÉK fölénye van nincs is fölény, mert nem a papíron meglevő állományból kell kiinudlni, hanem a hadrafoghatóságból. Ezen felül egy tank az csak lőszerrel és üzemanyaggal tank, anélkül csak egy nagy fémkupac. Namármost ÉK tartalékai egy komoly háborúhoz nem elegendőek, az fix...

Aureliano Buendía 2013.07.25. 22:55:01

Hozzáteszem, én csak műkedvelő vagyok, nem hozzáértő...

@Fredddy: feleakkora, de a sorkatonaság létszámában odaver. Ha hirtelen mozgósítani kell a tömeget, még északon az előny valameddig. Fikció, hogy mennyire gyorsan érnék el Szöult, és annak kiesése mennyire vetné vissza a délieket. Mondom, ez már a Total War szintje.

De északra még addig kéne elmenni turistáskodni, míg ott van:) Az én bakancslistámon előkelő helyen van.

@Kullancs1983:
@molnibalage:
az a baj, hogy mindez csak fikció. Mer mi van, ha ehhez megvan a stratégiai készlet? És mi van, ha nincs?
lásd kullancsnak írt bejegytése

Aureliano Buendía 2013.07.25. 22:57:57

@uraaam: bejegyzésem. Csak összevontam aztán:)

ez persze mind csak fikció. Északot vajon összeomlasztaná valami? A kulcsa a hadsereg. Ha az ő ellátmányuk apadna el, az szakítópróba lenne. De eljut-e odáig az ország, vagy marad az orweli 1984 mintatelep?

paraszthajszal 2013.07.25. 23:15:06

@uraaam: amirõl mostanában lehetett olvasni, hogy azért az a "mintatelep" talán mégsem olyan zárt, mint az ember hinné. A valóság (pl. a dél-koreaiak magasabb életszínvonalának híre) lassan beszivárog az országba, pl. Kínából jövõ csempészkiadványokon.

Nyíltan persze ettõl még senki nem kérdõjelezi meg a rendszert (vagy a vezetés hozzáértését), de az éhínségek, a nélkülözés, és az ezzel szembeállítható dél-koreai prosperitás azért a lakosság morálját kikezdheti. Pl. akarnának-e majd ellenállni, szabotálni, ha délrõl a propagandákban szereplõ, nõket megerõszakoló, gyerekeket legyilkoló amcsi katonák helyett élelmiszersegély és gyógyszerek jönnének?

A hadsereg meg jelenleg egybentarthatja ugyan a rendszert, de mi lenne, ha mondjuk a dicsõséges és legyõzhetetlen sereg, a dzsucse legszilárdabb tartóoszlopa pl. egy háborúban megalázó vereségeket szenvedne?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.25. 23:27:10

@uraaam: A RoKAF és USAF légifölénye akkora, hogy a készletet pikk-pakk nullázza...

xylon 2013.07.26. 11:36:01

@post: 2003 as iraki megszallasban katonailag mi volt a dilettans?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.26. 11:38:49

@paraszthajszal: A morálnak a háborúban az (is) odatenne, amikor az ellenség úgy mészárolná őket halomra, amire kevés példa volt a hadtörténelemben... Én kb. olyan összeomlásra számítanék, ami az irakiakkal történt 1991-ben.

Az ember számára nagyon sokkoló tud lenni, amikor szembesítik a valósággal és szó szerint húsba vágó a tapasztalat...

Kullancs1983 2013.07.26. 15:04:31

@uraaam: Délen is sorkatonaság van, és bár a hadsereg létszáma feleakkora, a lakosság duplája Észak-Koreáénak. És mostmár a tehnológiai fölény is akkora, hogy ehaj, és nekik van mivel etetni a katonákat és a tehnikát. Ezért is érdekelt inkább a '60-as, '70-es évek, akkor még északon is modernnek számító fegyverzet volt, és gazdaságilag sem volt akkora a különbség. (Meg akkor még talán komolyan is gondolhatták.)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.26. 16:21:07

@Kullancs1983: A '70-es években a jenkikkel összemérve sem volt. Akkor is csak kínai másolatai voltak a már elvult szovjet MiG-17/19-nek, és olyan szutyok MiG-21 gépeket gyártottak, hogy a technika istene felsírt, ha meglátott egyet is.

A szárazföldi technika terén kb. helytálló a kijelentés.

Kullancs1983 2013.07.26. 18:14:09

@molnibalage: Én most csak a két Koreára gondolok. Ha a jenkik nem szállnak be a háborúba, csak fegyverekkel támogatják Dél-Koreát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.28. 09:39:10

@Kullancs1983: Akkor is elesett volna szerintem DK. Hiába adták át volna a csúcs fegyvereiket is, ha nem lett volna aki kezelje vagy az infrastruktúrát már lerombolta észak. Ez persze a kínai és szovjet support mértékétől függött volna.

Kullancs1983 2013.07.28. 10:58:33

@molnibalage: Szerintem nemett volna feltétlenül szükség a csúcsfegyverekre, elég ha a már meglévőket tolják nekik, meg az utánpótlást. Korea más mint Vietnám, elég nagy hadseregük volt (és van) akik harcolni is hajlandóak. Meg az időpont is kérdéses, a '60-as években szerintem Amerika még csapatokat is küldött volna, utána legföljebb pénzt, paripát, fegyvert. És ez persze a szovjetekre és kínaiakra is érvényes valamennyire.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.28. 15:08:31

@Kullancs1983: A csapatok küldése még a '80-as években simán opció volt, hiszen állandó jelleggel állomásozott ottan a US Army is. Ma már tudtommal ez szinte jelképes, a USAF van még komoly erővel jelen.

Kullancs1983 2013.07.28. 17:33:17

@molnibalage: Azért nem ugyanaz, hogy vannak ott amerikai katonák, és ezek esetlegesen részt veszneka harcokban, és hogy az USA odaküld teszemazt 100000 embert, minden jóval amiről korabeli katona csak álmodozhat... De még egyszer mondom, Dél-Korea abban különbözik Dél-Vietnamtól, hogy nem kell helyetük megvívni a háborút, elég nekik segíteni.

symor 2013.08.06. 03:30:41

Szerintem Korea lesz a mi berlini falunk.

Vagy legalábbis én így képzelem el. Egy esemény, ami törvényszerűen bekövetkezik, csak nem tudjuk igazán, hogy mikor: 10-20 év múlva, vagy akár jövő ilyenkorra.

Észak belső viszonyai a várható dolgok kiszámításához szerintem túl zártak, még a legjobb szakértők is csak elképzeléseket és nem alátámasztott érvekkel bíró előrejelzést képesek csak adni a "kommunista monarchia" jövőjéről, avagy végjátékáról. Annyi biztos, hogy a hírszerző szervek is csak pislogni fognak a híradóra ez alatt.

Az én gondolatjátékom alapján két eset lehetséges:

Az első és legvalószínűbb, hogy Északon végbemegy egyfajta belső változás, viszonylag zárt, talán némi véráldozat árán történő eseményláncolat, ami egyfajta történelmi rébusz marad egy jó ideig. A változás eredményeit viszont jobban fogjuk érzékelni,mint a kezdetét, hasonlóan Kína gazdasági és így lényegében társadalmi irányváltozásához. Vagyis Észak megtartja diktatórikus, katonaállami berendezkedését, de Kínához hasonlóan már csak papíron lesz ugyanaz az "ország/ félállam" mint volt.

Ez megtörténhet hatalmi puccs következményeként, vagy egyszerű dinasztiaváltással is. Akár "békésen", pár letartóztatás, nyugdíjaztatás, vagy kivégzés által, vagy akár némileg erőszakosabban . Koreának, Délnek és Északnak azonban ez a várhatóan gyorsabb és kockázatmentesebb átalakulás felelne meg a legjobban.

A második és ez a kacifántosabb elképzelés a részemről, bár a pakliban szerintem ez is benne van. Észak-Korea elhúzódó belső hatalmi harc színtere lesz. A jelenlegi "uralkodó rezsim" váratlan meggyengülését kihasználva különböző erősségű frakciók jönnek létre az országban és kezdenek először burkolt, majd egyre nyíltabb konfliktusba.

Valahogy úgy gondolom a dolgot, mint Romániát 1989-ben, vagyis a kezdet spontánnak és gyorsnak tűnik majd, de egyre több réteget lefejtve az ember rájöhet, hogy ez egy nagyon is kiprovokált eszkaláció volt Északon. Még azt sem tartom kizártnak, hogy a dolgot némileg Kína serkenti, az egyik frakció, tábornok, leendő államfő támogatásával. Ebben az esetben viszont a dolgok könnyen elszabadulhatnak, akár szíriai léptékben is. Az Egyesült Államok kikövetkeztethető tétovasága miatt pedig ismét csak Kínának lesz döntő szerepe a dolgok lezárásában.

Mondjuk azért, mert védnökség alá szeretnék helyezni a valóban létező északi tömegpusztító fegyvereket ebben a kiszámíthatatlan polgárháborúban. Légtérstop és feltehetően kínai "békefenntartók" benyomulásával jár majd végül is ez a rendeződés, amelyben Kína határait védendő és a konfliktust rendező állam szerepében tetszelegve még nagyobb legitimitással is fog bírni az ENSZ számára, mint Bush Irakkal kapcsolatban valaha is.

Persze a legtöbb történész, szakértő és néhány szemfüles újságíró, blogger :) nyílt titokként fogja kezelni, hogy a kínai békefenntartók valójában megszálló erők. Lefogadom viszont, hogy sokkal hatékonyabb bábállamot hoznak majd létre Északon, mint annak eredeti kormányzata valaha is volt.

Korea ebben az esetben sem egyesül, viszont Észak megint csak megindul egyfajta hasznos arculatváltás felé, mely jóval nagyobb jólétet jelent mint a jelenlegi berendezkedés, ugyancsak kínai mintára. De még így is ez utóbbi a valószínűtlenebb és kockázatosabb jövőképem Koreával kapcsolatban.

Szerintem a két különálló állam megmarad, de talán a fenti elképzelések bekövetkezte után pár évvel Koreában mégis létrejön valamilyen speciális országegyesülés. talán szövetségi szinten. Valami olyan, ami mégsem egy, de már szinte egynek mondható államiság Észak- és Dél-Korea között, amit hívhatnak majd akár Koreai Egyesült Uniónak is :)
süti beállítások módosítása