Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVII. - Szolgálólány extrákkalA kiszolgált katonák élete valószínűleg helytől és kortól függetlenül sosem volt könnyű, még akkor sem, ha az őket szolgálatba hívó állam történetesen hajlandóságot mutatott a velük való törődésre....
  • KatPol Kávéház CII. - Lehetetlen küldetésÜdvözöljük minden kedves hallgatónkat! Mikor az első világháború szóba kerül, viszonylag keveseknek szokott eszébe jutni a katonai igazságszolgáltatás vagy Stanley Kubrick neve, míg az emberek életét...
  • KatPol Kávéház XCVII. - A projektmenedzserKedves hallgatóink! Podcastunk mai adásában a nyári moziszezon legnagyobb durranásával foglalkozunk. Csapatunk körbejárta Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimert, ami az American...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Mancsokkal a hónuk alatt

2012.07.05. 16:45 Rammjaeger83

Az elhúzódó - és egyre kiélezettebb - szíriai polgárháború egyik szembetűnő külföldi következménye, hogy ráirányította a nemzetközi média érdeklődését a Damaszkusz és Moszkva közötti kapcsolatokra, amelyre valószínűleg az 1973-as arab-izraeli háború óta nem nagyon volt példa. Az orosz politikai vezetés igyekszik elgáncsolni az Aszad-diktatúra hatalmának aláásására irányuló kezdeményezéseket, amelyet egyesek érthetetlennek tartanak, a többség viszont orosz hadiipari, illetve katonai - szűkebb értelemben haditengerészeti - érdekeltségekkel magyaráz. Eltérő vélemények szerint viszont ezek jelentőségét mindenki hajlamos erősen eltúlozni. Megint mások arra következtetnek, hogy a Kreml elsősorban Aszad potenciális bukásának szintén potenciális külpolitikai utóhatásaitól tart - mint pl. a népfelkelés bátorító példájának "átragadása" a közép-ázsiai térségre, az iszlám (szunnita) fundamentalizmus megszilárdulása Szíriában, meg úgy általában a Közel-Keleten szétterjedő káosz -, ezért akarja elvenni a NATO (és annak arab érdekszövetségesei) kedvét egy újabb beavatkozástól.

Kevesen említik viszont a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb magyarázatot: ha egy állam nem tesz eleget a vállalt külpolitikai kötelezettségeinek, így pl. a kliensállamait - pardon: szövetségeseit - cserben hagyja, akkor senki nem fogja komolyan venni. (Ez persze feltételezi, hogy az adott államot eleve komolyan veszik, és vannak szövetségesei, de ebben az esetben ezen nyugodtan lépjünk túl.) Ez a nézőpont is némileg sántít, mivel az orosz-szír, vagy akár a szír-szovjet viszonyt "szövetségnek" vagy akár alá-fölérendeltségi viszonynak nevezni túlzás lenne. Az tény, hogy Szíria a Szovjetunió évtizedekkel ezelőtt, különféle okokból felvállalt külpolitikai ballasztját gazdagította. Fekete lyuk módjára nyelte el a rubelmilliárdokat, lényegében értelmetlenül - leszámítva azt az eredményt, hogy Afganisztánnal vagy Iránnal ellentétben nem vált a felforgató vallási fundamentalizmus fészkévé. A jelentős befektetések ellenére a moszkvai befolyás a szíriai politikai döntésekre csekély maradt, noha Szíriának objektíve több érdeke fűződött a szoros együttműködéshez. És a helyzet érdemben ma sem változott - a szíriai vezetés külpolitikai elszigeteltsége sokkal jelentősebbé vált ugyan, ezt azonban ellensúlyozza, hogy a politikai nézeteltérései Moszkvával a jelek szerint jelenleg minimális szintűek, már ha léteznek egyáltalán.

Mindennek a következménye az, hogy az oroszok részéről Szíria esetében is indokolt lenne egy költség-haszon elemzés, de nagy súllyal eshetnek latba irracionális megfontolások. A Kreml itt kb. ugyanazzal a dilemmával néz szembe, mint az Egyesült Államok Dél-Vietnam esetében 1973-75 során. A helyzet értékelése során vagy az elsüllyedt költségeket tekintik meghatározónak és egyszerűen kivonják magukat a nem túl biztató helyzetből, magára hagyva az országot, vagy belátják, hogy a Szíriába eddig feccölt erőforrásaik zöme már ígyis-úgyis elúszott, és azt veszik figyelembe, milyen további relatív előnyökkel jár a szíriai diktatúra hatalmon tartása.

Természetesen több tényező is szerepet játszik. A SZU csak akkor szabadult meg a külpolitikai ballasztjától, amikor annak költségeit már végképp nem lehetett vállalni többé. A jelenlegi orosz vezetésnek ennél valószínűleg több esze és mozgástere van. Másrészt az Aszad-rendszer megsegítése a részükről nem követel jelentős áldozatokat - lényegében elég kitartani a lassan másfél éve folytatott politika mellett.        

14 komment


| More

Címkék: oroszország szíria knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr14631297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.05. 19:12:07

"hogy Afganisztánnal vagy Iránnal ellentétben nem vált a felforgató vallási fundamentalizmus fészkévé." - ez tulajdonképp mit jelent? hogy irán fészek? afganisztán pedig pont a szovjet beavatkozás ellenhatásából lett fészek, amiben persze a szabadság és demokrácia legnagyobb hazája nemhogy nyakig, hanem a feje búbjáig benne van.
meg egyáltalán mi az, hogy "felforgató vallási fundamentalizmus"? mert a tálibokra sok kígyót-békát lehet kiabálni, de hogy felforgatók lennének, az költői túlzás.
plusz kérdés, hogy a jelen szíriai helyzet annyival jobb az irakinál, hogy érdem és dicsőség legyen ezt fenntartani?
az oroszok helyében rég megpuccsoltam volna ezt az idiótát. az apja halála után bőven lett rá alkalom. presztízs-veszteség nélkül lehetett volna oroszbarátabb, vállalhatóbb figurát a trónra ültetni.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.05. 19:50:54

@milliliteratura:

Nos, ugyebár Afganisztán esetében a szovjet beavatkozás egyik oka egybehangzó vélemények szerint az a félelem volt, hogy az ott külső támogatással tevékenykedő iszlamista szervezetek Közép-Ázsiában is elkezdik csinálni a feszültséget. Iránban pedig 1979-ben a SZU-val távolságtartó, de mondhatni kiismerhető viszonyt ápoló monarchiát egy nyíltan ellenséges rendszer váltott fel. Szíriában az ilyesmit sikerült elkerülni. Eddig.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.05. 20:15:13

@Rammjaeger83: oké, afganisztánt még értem, de irán mitől felforgató? a szovjet középázsia szunnita (irán meg síita), ráadásul szekularizált, ha valamitől ott félni kell, az megint szaud arábia, akik a szunniták egyik kőkonzervatív ágát viszik, ráadásul imádnak téríteni (lásd a korábban relatíve világias afganisztán tálibosodását). egyedül azerbajdzsán a síita, de ott nem emlékszem komolyabb kavarásra.
az iráni "felforgató" tevékenység sokkal inkább tetten érhető bahreinben, libanonban, vagy akár szíriában és irakban, semmint posztszovjet irányban. (és ez az iráni felforgató tevékenység a jelentéktelen töredéke annak, amit az usa anélkül megtesz, hogy bárki felforgatónak nevezné :)

Kullancs1983 2012.07.05. 20:45:46

Délután nem sikerült kommentálni, (nem mintha sokról maradtatok volna le) de hátha majd most...
Szerintem az oroszoknak hagyni kéne a francba Asszadékat, és fű alatt kiegyezni a Nyugattal, amíg még kedvező feltételeket biztosíthatnak maguknak. (Például a tartuszi kikötő további használata és a felvett kölcsönök visszafizetése.) Így továbbra is Szíria barátai lehetnének, és ha jól keverik a kártyát, még a szíriai belügyekbe is lesz némi beleszólásuk. A többi szövetségesüket pedig meggyőzik valahogy, hogy Asszadék nem buktak volna ekkorát, ha rájuk hallgatnak, de mivel nem akartak, hát így jártak. A nyugati országok és a támogatóik elég elszántnak tűnnek, az oroszok itt legföljebb csak egy döntetlent hozhatnának össze, azt is minek... De ha megegyeznek, talán nyerhetnek is valamit. Szerintem.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.06. 10:31:39

@milliliteratura:

Az Irakkal szembeni nyílt ellenségeskedés pl. szovjet szempontból felforgatás volt, mert Irak szovjet orientációjú rendszernek számított (volt barátsági szerződés is). Irán Libanonban és Afganisztánban is keresztbe tett a szovjet érdekeknek.

@Kullancs1983:

A háttérben folyó alkudozásba nyilván nem látok bele, de szerintem ezt a lehetőséget nyugodtan kizárhatjuk. Ha az oroszok ezt reális forgatókönyvnek tekintenék v. tekintették volna, másképp politizálnak Szíria ügyében. Kezdettől fogva azzal számolnak, hogy Asszad hatalmon marad.

stoppos76 2012.07.06. 10:37:13

Biztos, hogy csak nyeli a pénzt? Nincsennek orosz cégek arrafelé, akik kellemes adókedvezménnyel bányászgatnak olajat a sivatagban? Mert akkor azt is meg kell védeni.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.07.06. 10:43:30

@stoppos76:

De, orosz állami energetikai és gépipari cégek is jelen vannak. Az egyik linkelt anyag szerint összesen 20 mrd dollár orosz gazdasági érdekeltség van Szíriában. Ez soknak tűnik, de relatíve nem az.

Kullancs1983 2012.07.06. 12:45:44

@Rammjaeger83: Eleinte úgy is nézett ki a dolog, de azóta a felkelők hóna alá nyúltak egy kicsit, a lázadás egyre tovább tart, és hiába van egyre több halott, nagyon nem úgy néz ki, mintha Asszadék egy döntetlennél többet érhetnének el. Ezért is írom, hogy én az oroszok helyében nekiállnák egyezkedni, amíg még lehet. Persze ha nem lehet, akkor tényleg nincs sok választásuk...

stoppos76 2012.07.06. 15:27:30

@Rammjaeger83: Még egy dolog eszembe jutott, de ez szinte már konteo. Az EU és az USA most a nagyközönség előtt nyugodtan mutogathat az oroszokra és a kínaiakra, hogy ők a rossz fiúk, miattuk nem lehet tenni semmit. Miközben ők is attól rettegnek, hogy valami szent iszlám testvériség nyerné meg a választást és a közel keleti ventilátorba újabb adag híg fos ömlene.

nakara 2012.07.07. 09:32:38

Nekem úgy tűnt mintha Szaúd Arábia szerepét szándékosan kerülték volna a beszélgetés során. Talán egyszer említették. Holott talán az egész arab tavasz igazi érdekeltje az olajkirályság. Önkéntesek, fegyver, pénz, ideológia egyszóval gyakorlatilag minden a sivatagi monarchiából érkezik. A kisebb monarchiák Katar és az UAE csak kisebb szereplők a küzdelemben. Szvsz nem zárható ki akár egy új kalifátus megszületése sem. Az arcvonal a Földközi-tengertől a Hindukus vidékéig. Az ellenfél a regionális hatalmi álmokat dédelgető Irán és síita szövetségesei a Hezbollah Libanonban, az Alavita al-Asszad Szíriában, az iraki kormány és a síita pártok. Afganisztánban és az Öböl-államokban is vannak egyes esetekben komoly erővel bíró szövetségesei.
Az egyik szövetségi rendszer mögött az euro-atlanti szövetség, a másik mögött egy újonann körvonalazodó keleti blokk Oroszország és Kína. Ennek fényében a konfliktus további eszkalációja sem elképzelhetetlen.

sutianap 2012.07.07. 14:24:07

ööööööööööö nem lesz szó a török villongásról? Mindazonáltal biztos érdekes az orosz szál, de véleményem szerint erősebb mozgatórugók vannak ott, mint Moszkva.

Bicepsz Elek 2012.07.09. 00:48:28

@Rammjaeger83: Hat szerintem 1979-ben orultek az oroszok, hogy Irant levalasztottak az USA-UK "tengelyrol". De kb. ugy jartak, mint a nemet vezerkar Leninnel.(ugye 1979-ben nem iszlam forradalom kezdodott, de azza lett).
Persze a kommunistak a vallasi allamokat a kapitalistaknal is veszelyesebbnek tartottak.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.07.10. 19:33:24

@sutianap: Vagy az oroszok azért villognak ott, hogy távol tartsák a törököket.
süti beállítások módosítása