Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVI. - Pokolban a legjobbakAz ukrajnai háború eseményeit figyelve nem lehet elmenni a Jevgenyij Pirgozsin nevével fémjelzett – és vele gyakorlatilag eggyé váló – Wagner katonai magánvállalat mellett, amely a szíriai és afrikai...
  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház XCVIII. - Téli hadjáratVannak viharos múltú települések, ahol sosem felejtik el a háborút, amely átgázolt rajtuk, és egyfajta helyi hagyományt teremtve rendszeresen meg is emlékeznek róla (hacsak külsö politikai körülmények...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

A bécsi hadtörténeti múzeum

2012.03.15. 07:00 Rammjaeger83

A második világháború Bécsben fellelhető emlékeit már korábban bemutattam, a mai jeles ünnep alkalmából pedig a tavalyi nyaralás során a bécsi hadtörténeti múzeumban (Heeresgeschichtliches Museum) készített azon képekkel kedveskedem az olvasónak, amelyek nem a történelem legjobban kivesézett és népszerűsített fegyveres konfliktusához, hanem más korszakokhoz, pl. az 1848-49-es szabadságharchoz kötődnek. Mivel a szóban forgó kultúrprogram előtt nem ruháztam be egy új digitális fényképezőgépre, sajnos a képek nagy része bevallottan nem nyújt elsőrangú vizuális élményt, így a mai posztot elsősorban kedvcsinálónak szánom azoknak, akik az egykori császárváros meglátogatását tervezik.

Az intézmény (cím és elérhetőség itt) hivatalos mottója szerint "a háborúnak a múzeumban a helye": 

 

Heeresgeschichtliches Museum from Omanbros on Vimeo.

Ezzel természetesen nem ért feltétlenül mindenki egyet, de ezen most lendüljünk túl. A főbejárat előtt egy harckocsi 1:1 méretarányú makettje látható (balra). Günther Burstyn főhadnagy tervezte 1911-ben egy amerikai lánctalpas traktor alapján, de nem jutott túl a rajzasztalon, mivel sem az osztrák-magyar, sem a német hadügyminisztérium nem látott benne fantáziát. Mert ugye minek is egy ilyen flancos eszköz a gyalogság támogatására olyan semmicske célpontok ellen, mint a lövészárok, a szögesdrót meg a géppuskafészek, nem igaz? Burstyn egyébként korábban egy páncélautót is tervezett, amelyet 1906-ban egy hadgyakorlat során bemutattak I. Ferenc József császárnak, de ő arra jutott, hogy egy ilyen eszköznek semmiféle katonai haszna nem lenne. Miért? Mert az megijesztette a lovait. Hát ilyen zsenikkel az élen nem csoda, hogy nem sokkal később mindkét monarchia a történelem szemétdombjára került. A tavacska közelében néha osztrák hagyományőrzőkkel is találkozni lehet (jobbra).

A múzeumhoz tartozik két, falfestményekkel díszített csarnok, melyeket összesen 550 régi ágyúval és ágyúcsővel rendeztek be művészi módon.

 

A pénztáron túljutva a Tábornagyok Csarnokában találja magát a nagyérdemű, amely a díszítésére használt szobrokról kapta a nevét. Közülük több is arról tanúskodik, hogy a sógorék tágan értelmezik az "osztrák tábornagy" fogalmát. A letűnt birodalom történelmi szennyese szemmel láthatóan nem feszélyezte a csarnok tervezőit, mivel a Magdeburgot leradírozó két zsoldosvezér, Tilly és Pappenheim is mint afféle makulátlan héroszok vannak itt kőben megörökítve (jobbra). Nem tudom, hogy a szobrászmester a két gróf közötti kölcsönös ellenszenvről és állandó vitákról akart-e sugallni valamit, mindenesetre az alakok egymáshoz viszonyított elhelyezése elég beszédes.

Tilly kétkezes díszkardja, melyet a Katolikus Liga katonai főparancsnokának minőségében kapott (balra és középen). III. Ferdinánd császár /1637-57/ díszkardja (jobbra).

Bevett szokás szerint az épület különböző termeiben az egyes konfliktusok, pl. a harmincéves háború, az oszmánok és I. Napóleon elleni hadjáratok stb. idejéből megmaradt relikviákat gyűjtötték össze. Az oszmán hadsereg 17. századi kézifegyverei (balra). Ebben az időszakban ilyen eszközzel készítették a muskétagolyókat (jobbra).

Osztrák mozsárágyú. Egy laikus számára első ránézésre nyilván nem tűnik valami pontos eszköznek, de Belgrád 1717-es ostroma során mégis telibe találták vele a város fő lőporraktárát, melynek következtében 3 ezer török védő életét vesztette.  A teremben egyébként a győzelem után ejtett gazdag hadizsákmány sok darabja is megtekinthető. A 3. és 4. képen egy 1759-ben gyártott 125 mm-es orosz ágyú ill. annak egy igényes rajza látható.

Ernst Gideon von Laudon mellszobra (jobbra). A klasszicista stílusból fakadóan az öltözet értelemszerűen nem történelemhű. A hétéves háborúban elhíresült táborszernagy 1790-ben bekövetkezett halálát többek között egy lantra írt költeménnyel gyászolták meg a birodalomban (balra). A "nemzetek atyja" jelzőért utólag is csak gratulálni tudok a szerzőnek, remélhetőleg az őszinte tisztelet sugallta azt, nem pedig bizonyos földhözragadtabb megfontolások. 

Schwarzenberg Károly Fülöp herceg szobra (balra). A napóleoni háborúk idején szerzett magának hírnevet, akkor léptették elő tábornaggyá. Főleg az ő nevéhez fűződik a lipcsei "népek csatájában" aratott győzelem. A mögötte látható lépcső falát egyébként többek között Radetzky gróf és Haynau báró szobrai díszítik (lásd itt). Egy dísznek használt, de ennek dacára meglehetősen hányaveti módon elkészített osztrák birodalmi sas (jobbra).

Az 1848-49-es háborúkban elhíresült katonai parancsnokok - Windisch-Grätz Ferdinánd herceg, Jellasics horvát bán és Radetzky - fejszobrai (jobbra). Ismerve a szervilis beidegződést, amely játszi könnyedséggel ereszt gyökeret a szerencsétlen sorsú kis népek fiaiban és lányaiban, egyből azzal a rosszindulatú gyanúval éltem, hogy a három műalkotás közül minimum az egyik jó eséllyel magyar művész keze munkáját dicséri. A tájékoztató szövegből kiderült, hogy ez bizony megfelel a valóságnak (balra).

A birodalomban hírverést csináltak a három hadvezérnek, mint a forradalmak leküzdéséért vívott harcot irányító "triumvirátusnak", melyet a neveik kezdőbetűi után egy szójátékot alkotva csak úgy emlegettek: WIR. Ennek jegyében készült pl. ezt a díszes pipa is (jobbra). Egy Haynaut ábrázoló festmény (balra). Jobb minőségben megtekinthető itt. Nem magyar, hanem itáliai művész, Giuseppe Bezzoli készítette 1853-ban, ami remélhetőleg azt jelzi, hogy azért nálunk is volt határa a talpnyalásnak.  Nyilván hősiességet akar sugallni, bár meglátásom szerint ezzel nincs igazán összhangban a "bresciai hiéna" kedvetlen, lesajnáló ábrázata és némileg humoros zöld tolldísze.
A történelmi emlékezet ilyesfajta művészi megnyilvánulása természetesen a későbbi korokban is felbukkant. Itt pl. az első világháború osztrák-magyar hadvezéreit ábrázoló dísztárgyak láthatóak.
 
Ferenc Ferdinánd trónörökös egyik díszegyenruhája (balra). Ugyanebben a teremben megtekinthető a Gräf & Stift típusú limuzin, amelyben a nevezetes halálos lövés érte - pedig mások már korábban maguknak követelték - , és a véres egyenruha, amelyet a holttestéről lehúztak. Jobbra egy első világháborús osztrák-magyar tábornoki tőrkés, alatta Ukrajna térképe 1918-ból. 
 

Ez lett volna az osztrák-magyar állam lobogója a remélt első világháborús győzelem után (középen). Ember tervez... És bizony volt időszak, amikor Ausztriában rokonszenv nyilvánult meg a törökök felé - legalábbis az állami propaganda részéről (jobbra). Az osztrák szociáldemokraták egyik plakátja a '20-as évek elejéről (balra). Élesebb szemű olvasók bizonyára könnyen észreveszik üzenete magyar vonatkozását.

A továbbiakban következzen néhány első világháborús osztrák-magyar fegyver. Egy 70 mm-es L/42 típusú partvédelmi löveg és egy 240 mm-es M.98 mozsárágyú, mindkettő 1898-as fejlesztés. Jobbra egy 104 mm-es Skoda gyártmányú M1915 ágyú. 
 
Egy 260 mm-es M1917, ill. egy 240 mm-es M1916 típusú aknavető. (Ezekről bővebben itt.) Jobbra a nem sok kellemes élménnyel kecsegtető téli hegyvidéki hadviselés gyalogsági tartozékai. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Ebben a háborúban már a légvédelmi tüzérség rendszeresítése is szükségessé vált. Ennek egy improvizált megnyilvánulása volt ez az MG M07/12 típusú vízhűtéses géppuska, melyet egy forgatható kocsikerékre erősítettek, így alkalmassá téve azt ellenséges repülőgépek célbavételére, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a szorult helyzet találékonyságra késztetheti az embert (balra). Jobbra egy M.5/8 M.P. típusú légelhárító löveg - a háttérben egy meglehetősen masszív tüzérségi eszköz, a 380 mm-es Skoda M.16 mozsár látható.
 
120 ill. 200 mm-es, sűrített levegővel működő aknavetők 1916-ból. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Hát igen, valaha Magyarországon ilyen kis drágákat is gyártottak. 
 
 
 

Az Albatros B1 prototípusa 1914-ből, továbbá a Bécsi Autógyár (WAF) A-XII-930 típusú teherautója..

A francia fejlesztésű AMX-13 könnyűpáncélos. Legfőbb jellegzetessége az ún. lengő típusú torony, melynek lényege - parasztosan megfogalmazva - az, hogy nemcsak a torony fordítható el a kocsitesten, hanem a torony felső része is (függőlegesen) az alsón. Ez a leleményes megoldás ideális volt az automata töltőberendezés alkalmazásához, lehetővé tette a kisebb toronyméretet, a löveg és a célzóberendezés rögzített mivoltából fakadóan az egyszerűbb tűzvezetést, mégis a 20. századi haditechnika egy evolúciós zsákutcájának bizonyult, mivel pl. menet közben nem igazán lehetett használni a löveget, az automata töltő ötlete nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul a hatos forgótárak miatt 12 lövés után az ismételt feltöltéshez a 3 fős legénység egyik tagjának el kellett hagynia a járművet. Az AMX-13-at felderítő és páncélvadász feladatokra tervezték, a 40 mm-es maximális páncélvastagság nem is nagyon tett volna mást lehetővé. A harci alkalmazás során túl meggyőző eredményt nem nyújtott, ám ennél bizonyára nagyobb súllyal esett latba a nagy tűzerő és a kis tömeg vonzó párosítása, mivel az összes altípusból 1952 és 1987 között legyártott 7700 darab kb. felét sikeresen exportálták több mint 25 országba. Jobbra a típus műszaki mentésre rendszeresített változata látható.

A brit fejlesztésű Centurion. Amíg az ember közel nem megy hozzá, nem is érzékeli igazán, hogy milyen hatalmas, ami persze a csatamezőn inkább hátrány, mint előny. Mégis ez volt a hidegháború egyik legnépszerűbb harckocsija, valószínűleg azért, mert egyszerűség és megbízhatóság terén már-már a szovjet típusokkal is felvette a versenyt. Bevetették Koreában, az arab-izraeli és indiai-pakisztáni háborúkban, Vietnamban és Angolában is.
 

A Centurion műszaki mentő, hídvető ill. tolólappal ellátott változatai.

Egy M109 önjáró löveg és a haditechnikai improvizálás egyik tipikus példája, a Centurion páncélos lövegét a Cromwell páncélos alvázával ötvöző FV4101 Charioteer páncélvadász. Ausztria 56 darabot vásárolt belőle. 

Két osztrák fejlesztés: a Saurer 4K 4FA csapatszállító harcjármű és az 1973-ban rendszeresített Steyr SK-105 Kürassier könnyűharckocsi. Ugyanazt a 105 mm-es löveggel ellátott FL-12 típusú tornyot kapta, mint az AMX-13 késői verziói. A meggyőző harctéri teljesítmény hiánya itt sem volt akadály a piaci siker előtt - a típusból több százat exportáltak összesen hat országba.  

Egy Saab J 35O Draken vadászgép. Az osztrákok 24 darabot vásároltak használtan, és a világon utolsóként, 2005-ben selejtezték ki.

A Saab J 29 Tunnan vadászgép, melyet könnyen felismerhető okból "repülő hordónak" is neveztek. A Drakennel ellentétben ez a típus élest bevetést is látott, mégpedig az 1960-64 közötti kongói ENSZ-misszió idején. Egyébként Ausztrián kívül máshova nem exportálták, bár a gépet elnézve ez engem annyira nem lep meg.

Életképek 1991 nyaráról, amikor a szlovéniai háborúsdi következtében Ausztriában mozgósítást rendeltek el.

 

 

... 

A múzeum ideiglenes kiállítást is rendezett a hamvukba holt 20. századi osztrák haditechnikai fejlesztésekről. Bizony még ott sem lesz sikeres minden ambiciózus projekt, ahogy a kerítés sincs kolbászból. Egy 12,7 mm-es MK 3 Gepard mesterlövész-puska (balra) és az Osztrák Autógyár (ÖAF) 35 mm-es Oerlikon gépágyúval felszerelt, 6*6-os gyalogsági támogató harcjárműve 1977-ből (jobbra).

Az SK-105 Kürassier alapján 1981-ben gyártott harckocsi-prototípus (balra) és a JT3 harckocsitorony a 105 mm-es M68 típusú löveggel, melyet a Kürassier tervbe vett utódjához szántak. . ... ...... . ...... . ..... . . . ..  . ......... ......... . . . . .. ....... . . ..  . . .. . .......... . . . .. . . . . . .

A Saurer alapján kifejlesztett harcjármű-prototípus brit 30 mm-es L21A1 RARDEN gépágyúval................................

Egy kísérleti gránátvető íjpuska 1915-ből. Valószínűleg még ma is lenne érdeklődés egy efféle eszköz iránt. 

 

 

Egy 90 mm-es ágyúdizájn 1917-ből (jobbra). L/11V típusú 104 mm-es hegyi löveg 1912-ből (balra).

 

 

  

26 komment · 3 trackback


| More

Címkék: ausztria tank

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr724093421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem megyek tüntetni március 15-én? 2012.03.15. 10:16:52

Volt egy ünnep, ami a tavaszt, a békét és a szabadságot köszöntötte. Emlékszik még rá valaki?...

Trackback: Más víná ki a magyar becsületét 2012.03.15. 10:14:09

„A történelem egy csokor hazugság, amiben többen megegyeztek.” /Napoléon Bonaparte/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Z. 2012.03.15. 10:47:00

"a hamvukba holt 20. századi osztrák haditechnikai fejlesztésekről."
Tudtommal a Gepárd mesterlövészpuskák magyar gyártmányok. Ez itt a M3 változat lehet.
www.sero.hu/spec/product.htm

tede 2012.03.15. 10:52:21

Azért legyünk tárgyilagosak. Az osztrákok önmagukban nem nagyon bírtak a magyarokkal 1848/49-ben még a rác, román meg horvát segéderőkkel együtt sem. Az orosz hadsereg segítségével győztek. Az oroszok nélkül eléggé kérdéses lett volna a végkifejlet. Valószinüleg egy évekig elhúzódó háború, ami egyéként valamilyen, a 67-es kiegyezéshez nagyon hasonló békével zárult volna. Talán még több szabadságjoggal a magyarok számára.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.15. 10:52:52

@G.Z.:

Esetleg az M3 valami osztrák cég közreműködésével készült?

Anti Anyag (törölt) 2012.03.15. 11:31:33

Na igen, a szabadságharcot valójában az oroszok nyomták le.

ace22 2012.03.15. 12:01:49

A Gepádok nemcsak magyar gyártmányok, de magyar fejlesztésűek is, ezért nem értem, mit keresnek a befulladt osztrák fejlesztések tárlatán...

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2012.03.15. 12:35:32

Windisch-Grätz Alfréd herceg, nem? Ferdinándot írtatok.

Öreggepárd 2012.03.15. 12:40:24

Ne találgassunk Urak! Ez a fegyver biztosan a 14,5 mm-es GEPÁRD M3 öntöltő puskának a K 1002 gyártási számú példánya, amelyet a MOM Mátészalka gyártott a '90-es évek elején és amelyet a Landimex Kft. adott el szintén a '90-es évek elején Ausztriának (egészen pontosan a Steyer-D.A cégnek páncélvizsgáló fegyverként. Máskülönben ez a típus a Magyar Honvédség rendszeresített fegyvere, semmi köze sincs semmiféle osztrák fejlesztéshez, ők csak megvették a készterméket. Higgyetek nekem, én csak tudom! Minden GEPÁRD fegyvereket illető információval állok szíves rendelkezésetekre

HowAreYouOneAVetésün? 2012.03.15. 12:49:25

A bajorok a sógorok, az osztrákok ellenlábasok.

Niro 2012.03.15. 12:57:14

Az oroszok előtt tettük le a fegyvert nem az osztrákok előtt...

átlátó 2012.03.15. 12:59:02

Múltkor a légvédelmi tornyokat néztem meg, már akkor tervbe vettem ezt a műintézményt is...most már csak azért is megnézem. :)

átlátó 2012.03.15. 12:59:51

És jut eszembe... az oroszok már többször beleszellentettek a mi nullás lisztünkbe, nehezen tudnám elfelejteni.

McKinney 2012.03.15. 13:29:29

azért semmilyen haditechnikát nem kéne lefikázni, mert csak az a kérdés hogy térben es időben mivel találja magát szemben.

McKinney 2012.03.15. 13:34:11

ja és hogy mennyire képzett, szervezett és tökös (=motivált) humanoidok kezében van

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2012.03.15. 14:08:14

"Ezek nyomták le a szabadságharcot?"

Nem.

buffybot 2012.03.15. 14:21:40

Ősszel voltam a múzeumban, szenzációs anyaguk van. Aki szereti a témát legalább 2-3 órával számoljon annyi érdekesség van itt felhalmozva. Sajnos a zárás előtt csak egy óránk volt, így tervbe van véve egy újabb látogatás, már csak azért is mert az udvart a tankokkal akkor már lezárták.A fotózásról annyit, hogy az épület elég zárt, kevés a természetes fény, a belső világítás pedig szokatlanul gyenge egy múzeumhoz képest. Gondolom az anyaguk egy része érzékeny a fényre. Fotójegyet lehet venni de a vakut nem engedik, szólnak érte. Így vaku nélkül csak olyan gépet érdemes bevinni, ami nagy fényerejű, és nem árt ha van benne hatékony kézremegés kompenzálás. A cikkhez egyébként csak gratulálni tudok a szerzőnek, már régen fel kellett volna hívni a figyelmet erre a bécsi gyöngyszemre.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.15. 15:35:16

@Petrus Augustinus:

Ha nem tévedek, Windisch-Grätz Alfréd Kandid Ferdinánd volt az illető becsületes neve - azt nem tudom, melyik keresztnevét használta legszívesebben.

@Fermentátor:

Mosom kezeimet, az Index-főoldalra kikerült ajánló címét nem én adtam meg.

@Öreggepárd:

Kösz az infot - azzal nem vitatkozom, hogy nem osztrák fejlesztésről van szó...de akkor miért 12,7 mm kaliber szerepelt az ismertető táblán?

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.03.15. 15:47:05

@Rammjaeger83: én is csodálkoztam az ajánló címén, épp jól bele akartam kommentelni, hogy azért a szabadságharcok - sőt, általában a harcok - nem feltétlen a fegyvereken múlnak és nem azok nyomják le, de látom a kézmosást :-)

Öreggepárd 2012.03.15. 18:37:20

@Rammjaeger83:

Mert attól, hogy ellopták a témát, még nem okvetlen kell tudniuk mit is loptak.
Hogy rövidre zárjam: 1989 - 2003 között az én fejlesztési témám volt a HTI-ben (pl.: onnan tudom a gyártási számát is) és ezzel a példánnyal is legalább 1000 lövést leadtam a gyári/katonai átvétel során.
Máskülönben a GEPÁRD M3 volt a világon a hivatalosan első 14,5 mm-es "kézifegyver", valóban egy fő kezelővel.

Monarch (törölt) 2012.03.15. 21:35:12

Egyébként az osztrákok tényleg nem nyomták le a magyar szabadságharcot, de azért nem egyértelmű, hogy oroszok nélkül ne győztek volna. Valamint nem szimmetrikus a küzdelem, hiszen nekik el kellett foglalniuk minket, a fordítottja ennek viszont fel se merült.

flippant 2012.03.15. 23:12:35

@Monarch: Szerinted a kicsike ferencjóska mi a rákért ment ki megcsókolni a cár atyuska kezét?

HgGina 2012.03.15. 23:51:44

Az oroszok se tudtak volna sok mindent kezdeni velünk. Kellett nekik erősen a magyarországi, 1848-49-es kolerajárvány, ami ide '49 tavaszán tört be a legerősebben, és a magyar sereg háromnegyede elkapta. Többek közt ez volt az egyik fő oka, hogy Görgey a fegyverletétel mellett döntött. Nem akarta a beteg, legyengült magyar sereget orosz vágóhídra hajtani. Emlékeim szerint erről írt is.

tucano 2012.03.16. 03:14:03

Bő 20 évvel ezelőtt, amikor ott jártam volt egy irgalmatlanul jó kiállítás az osztrák-magyar haditengerészetről. Annyira alapos és érdekes volt, hogy ma is az egyik legjobban összerakott kiállításként emlékszem rá. Kár, hogy nem állandó.

ezanicknevem 2012.03.16. 05:09:14

@Monarch: azért Schwechatig eljutottunk.

Egész Ausztria elfoglalásával próbálkozni meg nem sok értelme lett volna. Nem mi akartuk magunkhoz csatolni őket, hanem fordítva. Mellesleg Ausztria jól védhető hegyvidéki ország, a magyar haderő meg frissen felállított, sok tapasztalatlan népfölkelővel. Jó esetben kaptunk volna egy elhúzódó gerillaháborút. Még az osztrákok Magyarországról való kiverése után sem Ausztria volt a következő lépés, hanem a Magyarországon randalírozó nemzetiségi felkelők (pl. románok) pacifikálása.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2012.03.16. 07:42:34

@Öreggepárd:

Értem. Mindenesetre ha lesz további kérdésünk a típusról, majd hozzád fordulunk.

@HgGina:

Javíts ki, ha tévedek, de a kolera pártatlan - ugyanúgy megfertőzi az oroszt és az osztrákot, mint a magyart.

Monarch (törölt) 2012.03.16. 14:26:54

@flippant: A puszta számokat tekintve ők voltak az erősebbek, de a számokat tekintve már 1848 végére is nagy fölényben voltak, aztán mégis jött a tavaszi hadjárat. Ezért kicsit megcsappant az önbizalmuk, így inkább kértek segítséget, hogy biztosra mehessenek. De ha az orosz cár nem hajlandó semmire, akkor is nyilván folytatják még a háborút. Haynau meg némileg kompetensebb hadvezér volt Windisch-Grätznél. Namost ami inkompetens hadvezérrel hasonló erőviszonyok mellett 1848 végén és 1849 elején nem volt elég, az kompetens hadvezérrel elég lehetett volna éppenséggel 1849 nyarán... de sokkal biztosabb volt így, az oroszokkal a saját oldalukon.

@ezanicknevem: Schwechatnál vereséget szenvedtünk sajnos, és nem is volt sok esélyünk eleve. Persze hogy nem lett volna értelme elfoglalni Ausztriát, de mellesleg esélyünk se lett volna. Azaz az osztrákok ennyivel erősebbek voltak, a mi területünkön vívták a háborút. És az általad említett gerillák is őket segítették.

Bicepsz Elek77 2012.04.12. 15:06:56

www.otvenentul.hu/penzugyek/61219

Elképesztő, mit vehetsz a cseh áruházban
2012.04.12. | Ötvenentúl.hu / MTI
Régi, kiselejtezett fegyverek tízezreit árulják a "használt haditechnika áruházában", a közép-csehországi Brandys nad Labem közelében.
Nyomtatható változat
Nyomtatható változat |
Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!
Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett! | Betűméret
Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Lidové Noviny című lap hétvégi magazinjában közölt terjedelmes riport szerint a város melletti erdőség közepén elterülő katonai szupermarketben szinte minden fegyver kapható. A helyzet ismerői szerint ez a legnagyobb "használtfegyver-áruház" Közép-Európában. Bár a fegyverek jó állapotban vannak, a tulajdonosok és a hatóságok ügyelnek arra, hogy minden darab a valóságban "harcképtelen" legyen. – Ez alapvető követelmény – mondta a lapnak Lukás Saivera kereskedelmi menedzser.

A raktáron lévő áru reklámozása nem tér el más szupermarketek röplapjaitól.
"T-72 típusú harckocsi. Több mint 50 darabból lehet válogatni. Jó műszaki állapotban vannak, szervizelést vállalunk. Ár a tank állapota alapján megegyezés szerint" – áll az egyik röplapon. Saivera szerint ezeknek a legendás szovjet harckocsiknak az átlagára félmillió korona fölött mozog – az újabbaké egymillió felett –, de van két-három milliót érő ágyú is például.

A készlet feltöltése is folyamatos. – A T-55-ös tankokat néhány napja hoztuk Szerbiából – mutatta a menedzser a három új szerzeményt.
A hadseregek által kiselejtezett régi darabokat alaposan ellenőrzik, majd felújítják, hogy a gyűjtők számára rendben legyenek. Ha a megrendelőnek külön kívánsága van, azt is képesek teljesíteni.

– Ez a harckocsi az Egyesül Államokba készült, a mellette álló páncélozott gyalogsági szállítójármű pedig Új-Zélandra – közölte az egyik szerelő.
– Vásárlóink többségét külföldi gyűjtők, hagyományápolók teszik ki. Hazai kuncsaftjaink is inkább magánemberek, a múzeumoknak nem igen van pénzük mostanában – jegyezte meg Saivera.

A fedett és szigorúan őrzött raktárakban ezrével találhatóak a legkülönfélébb lőfegyverek, pisztolyok, puskák, géppuskák. Az árak nem túl magasak, megfizethetőek. Az egyszerű, tömegfegyvereken kívül "egyedi" kézifegyvereket is kínálnak az érdeklődőknek, akikből nincs hiány. – Számos eredeti világháborús lőfegyver is van a készletben – állította Saivera.
süti beállítások módosítása