Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXXV. - A vér és vas népe támadást indít„Soha többé!” – a kedves hallgató bizonyára hallott már a jelmondatról, amit a totális háború és az azt kísérő népirtás többször is ihletett a vészterhes 20. században. Furcsán hangozhat, de – ha az...
  • KatPol Kávéház LXII. - Harctéri vakság1944. október 15-e a magyar történelem egyik fontos dátuma: ekkor ért véget visszavonhatatlanul a tradicionális elit uralma az országban. A tiszavirág életű nyilas uralom, majd a kommunista diktatúra...
  • KatPol Kávéház LVII. - Előretolt helyőrségEgeresi Zoltán, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ munkatársa több mint három év szünet után ismét a podcastunkban vendégeskedik; a téma ezúttal is Törökország, azon belül is azok a katonai...
  • A megaláztatás évszázada X.Üdvözlöm minden olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és a Trónok harca c. sorozatról szóló adások miatti hosszabb kihagyás után folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (88) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (27) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (41) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (85) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (10) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (54) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (96) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (2) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (16) ulster (2) usa (159) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Még hogy a népet nem lehet leváltani

2011.03.23. 07:00 Rammjaeger83

A líbiai kormányellenes felkelésekről szóló kezdeti híradások közül a jelek szerint főleg azok keltették fel a (nyugati) közvélemény figyelmét, amelyek Kadhafi ezredes fekete zsoldosainak véres tetteiről számoltak be. Ennek kapcsán érdemes felhívni a figyelmet arra a politikailag talán nem teljesen korrekt, de a jelenlegi helyzetben korántsem elhanyagolható tényezőre, hogy a „Vezető Testvér” már évtizedek óta – a gazdasági célok mellett – hatalmának megszilárdítására használja fel a fekete-afrikai betelepülőket.

Sajátos politikai berendezkedése ellenére Líbia az afrikai vendégmunkások egyik kedvelt célpontja. Az 1973-as olajársokkot követő gazdasági fellendülés idején kezdtek nagy számban beáramlani főleg a szomszédos Egyiptomból és Tunéziából, de érkeztek szaharai nomádok is a nem valami szigorúan ellenőrzött déli határokon át munka reményében, ill. hogy egyszerűen maguk mögött hagyják a szárazságtól, fegyveres konfliktusoktól sújtott Száhel-övezetet.

A magas olajbevételek az ország méretéhez képest igen ambiciózus külpolitikát is lehetővé tettek, elvégre Kadhafinak nagy tervei voltak kis hazájával, önmagát pedig a regionális vezetővé akarta avanzsálni. Ennek elleplezésére támogatta a pánarabizmus ügyét, de mindenki átlátott a szitán, és maximum a köpönyegforgató beduin pénzét fogadta el, az ötleteit soha. A ’80-as években már mindkét arab szomszédja az USA felé orientálódott,  a '90-es évekre pedig Líbia a bölcs ezredes kalandor döntései következtében ENSZ-fegyverembargóval megfejelt külpolitikai elszigeteltségbe került.

Mivel az arab államok továbbra sem vállaltak vele szolidaritást, Kadhafi válaszul a pánafrikai eszme mellett kötelezte el magát, és ennek jegyében munkaerő-toborzásba kezdett a fekete-afrikai országokban. Tömeges bevándorlás vette kezdetét elsősorban a szomszédos Csád és Niger, kisebb mértékben pedig Szudán és Mali területéről, mivel ezekhez képest még Líbia is ígéretes lakhelynek tűnt. Ez a trend 2000 után lelassult, mivel az év szeptemberében összecsapásokra került sor a líbiai lakosság és a számukra ellenszenves fekete migránsok között, akik közül kb. 130 életét vesztette. A kormány válaszul szigorított a bevándorlási politikáján, és több tízezer embert hazatoloncolt.

2003 után a gazdasági és külpolitikai nyitás következtében – melynek köszönhetően az ENSZ és az EU feloldották a Líbia elleni fegyverembargót, az USA pedig a gazdasági szankciókat – ismét felgyorsult a folyamat. Ma már összesen 2-2,5 millió bevándorló él Líbiában (a többségük papírok nélkül), ami az összlakosság 25-30 százaléka. Közülük kb. 200 ezer marokkói, félmillió egyiptomi és kb. 1-1,5 millió fekete-afrikai, akik főleg az olaj- és építőiparban, mezőgazdaságban dolgoznak. Évente 65-120 ezer fekete-afrikai migráns érkezik a Maghreb, ezen belül 70-80% Líbia területére, és kb. 20-38% megy tovább Európába.

De nem lett minden négerből kétkezi melós, aki ezzel a szándékkal érkezett a Líbiai Arab Szocialista Népi Nagy Dzsamahiríja földjére. Miután az ország arab kapcsolatai a mélypontra jutottak, és a pánarab eszme is többnyire kiment a divatból, Kadhafi ezredes 1980-ban létrehozta az Iszlám Pánafrikai Légiót. Az egyébiránt alacsony harcértékű félkatonai alakulat dagályos elnevezése kb. 7 ezer tagjának származási helyére: a fekete és muzulmán többségű észak-afrikai államokra utal (Csád, Mali, Niger, Szudán). Voltak a soraiban disszidensek, zsoldosok, a többség azonban besorozott bevándorló volt, akit a (helyi viszonylatban) magas bérek ígéretével csaltak Líbiába.

Bevetették őket Ugandában és Libanonban, leghosszabb külföldi vendégszereplésükre pedig Csádban került sor. Bölcs főparancsnokuk itt több sikertelen kísérletet tett arra, hogy erőszakkal hatalomra segítsen egy baráti kormányt. Ennek jegyében megszállta az ország ásványkincsekben (viszonylag) gazdag északi területeit, és az ott élő tibbu nép soraiból törzsi felkelőket toborzott a Légióba, majd a polgárháború után engedélyezte nekik a letelepedést Líbiában, ahol munka- és lakhelyet biztosított nekik, vagy besorozta őket a hadseregbe. Egy korábbi cikkünkben szó esett arról, hogy ugyanígy járt el a Maliból és Nigerből származó tuareg felkelőkkel is.

Több riport szerint (lásd itt és itt) közülük kerül ki a fekete, francia vagy más nem arab nyelvet beszélő fegyveresek zöme, akik a szemtanúk (és a rezsimmel szakító diplomaták) beszámolói szerint az utóbbi hetekben válogatás nélkül tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre, gyengén felszerelt felkelőkre és „gyanús” civilekre. Mivel ez nem tartozik a magas katonai képzettséget kívánó feladatok közé, rajtuk kívül nemcsak a déli országrészből származó fekete katonákat vetettek be erre a célra, hanem fekete bevándorlókat is, akiket munkalehetőség ígéretével szállítottak légi úton a keleti országrész városaiba, ahol fegyvert nyomtak a kezükbe azzal az utasítással, hogy lőjenek a tüntetőkre, akkor majd a Vezető Testvér megjutalmazza őket, de ha nem engedelmeskednek, őket is agyonlövik. A szóban forgó fegyveresek zöme tehát a jelek szerint nem „zsoldos” a szónak abban az értelmében, ahogy azt a nyugati média az afrikai konfliktusok kapcsán azt rendszerint használja. (Meg nem erősített hírek szerint viszont 3-4 ezer ilyen fegyveres tevékenykedik Líbiában, akik naponta ezer dollárt kapnak.)

Kadhafi elfogott (állítólagos) fegyveresei (további képek itt):

Nem csoda tehát, hogy a felkelők által ellenőrzött területeken a feketéket tömegével elfogják és megverik, néha pedig meg is ölik, mert (joggal vagy jogtalanul) azzal vádolják őket, hogy a kormány zsoldosai. Ez azt is jól példázza, mi volt a fekete-afrikaiak betelepítésének fő funkciója azon kívül, hogy az országban működő vállalatokat – melyek zöme természetesen Kadhafi érdekkörébe tartozik – a világ legolcsóbb munkaerejével látta el.

Kadhafi ezredes nagyrészt úgy őrizte meg hatalmát négy évtizeden át, hogy a törzseket kijátszotta egymás ellen. Az „oszd meg és uralkodj” a történelemből már jól ismert stratégiáját csak megkönnyítette a feketék jelenléte, hiszen Líbiában igen erős a velük szemben megnyilvánuló ellenszenv, melynek következtében ideális bűnbakként szolgáltak a társadalmi problémákra, és könnyen meg lehet félemlíteni őket a népharag veszélyével. Azok a feketék, akik az ezredes hívására itt telepedtek le, lényegében összekötötték sorsukat az övével. Valószínűleg jól tudják, hogy a rezsim bukása esetén legalábbis gyakori támadásoknak lesznek kitéve, ezért több érdekük fűződik Kadhafi hatalmon maradásához, mint az átlag líbiainak, noha eredetileg aligha akartak ilyen slamasztikába kerülni.

Másrészt azzal, hogy egy részüket felfegyverezte és kiképezte, Kadhafi olyan katonákra tett szert, akik csak neki engedelmeskednek, mivel a líbiai népesség jelentős részével ellentétben nem köti őket a törzsi lojalitás elvárása, és különösebb fenntartások nélkül célba vesznek tüntető civileket is.

Ez a koncepció más szempontból is szervesen illeszkedett az ezredes katonapolitikájába. Az ország adottságaihoz képest abszurd mennyiségű nehézfegyvert vásárolt, elsősorban a Szovjetuniótól és Franciaországtól – pl. 1970-ben egy szuszra több mint 110 Mirage V vadászbombázót –, de ennek zömét stratégiai tartalékban hagyta (értsd: ki sem pakolták a ládákból) a várható veszteségek és fegyverembargók esetére, a hadsereget pedig – mint sok más diktátor – meghagyta a teljes elhanyagoltság és felkészületlenség állapotában, hogy elkerülje egy puccs veszélyét. Ennek jegyében a jelenleg 2500 fős Pánafrikai Légió mellett további milíciákat és félkatonai egységeket alapított – a 76 ezer főt számláló fegyveres erők nem egészen egyharmada sorállományú –, megteremtve ezzel a paranoia és elnyomás mindent behálózó rendszerét.

A líbiai hadsereg legfontosabb feladata egyébként sem a határok védelme, hanem a belső rendfenntartás és a külföldi intervenció volt, a fekete „légionáriusok” pedig az utóbbi feladatra is alkalmasabbnak bizonyultak, mint az arab sorkatonák, akik Kadhafi parancsnoksága alatt ritkán égtek a harci vágytól. Ezt jól bizonyítja a már említett csádi polgárháború. Líbiai tüzérségi, légi- és harckocsi-támogatás mellett a tibbu nomád felkelők többször is megfutamították a kormány csapatait, és csak a többszöri francia és amerikai katonai beavatkozás akadályozta meg, hogy Csád zsíros földje teljes mértékben Kadhafi kezére kerüljön. De miután az önfejű törzsi felkelők a kézi vezérlést megunva szakítottak vele, és ezért kénytelen volt reguláris erőkkel helyettesíteni őket, a mindössze kézifegyverekkel, terepjárókkal és páncéltörő rakétákkal felszerelt kormányerők 1987 elején gyorsan kipenderítették az országból a líbiai egységeket, melyek a csúfos vereségek során 7500 katonát és másfél milliárd dollár értékű felszerelést veszítettek, míg az ellenség ezer főt. (Nekik még 110 kilométerrel a határ mögött is sikerült szétkapniuk egy támaszpontot.)

Ha mindez nem lenne elég, Kadhafi diplomáciai zsarolásra is felhasználta a bevándorlókat. 1985-ben 80 ezer egyiptomi és tunéziai vendégmunkást toloncolt haza, így büntetve két szomszédját Amerika-barát külpolitikájukért. Tíz évvel később megfenyegette Csádot, Malit és Szudánt, hogy egymillió vendégmunkást paterol vissza hozzájuk, ha nem támogatják őt az ENSZ-ben (200 ezerrel így is tett). De rájátszott a fekete menekülthullámtól való közismert olasz és francia félelmekre is, amikor „fekete Európát” vizionált arra az esetre, ha nem támogatják őt az illegális kivándorlás feltartóztatásában.

Ennél jobb érvvel elő sem állhatott volna. A 2009 júniusában ratifikált olasz-líbiai barátsági szerződés értelmében Líbia vállalta, hogy részt vesz közös tengeri őrjáratokban, és – a Maghreb országai között egyedülálló módon – visszafogadja a tengeren vagy Olaszországban elfogott, harmadik államból érkezett illegális bevándorlókat is. Ennek fejében 25 éven át évi 250 millió dollár befektetést kap – hivatalosan jóvátételként a gyarmati uralomért –, továbbá őrhajókat és egy radarhálózatot a sivatagi határok ellenőrzésére. Az ezt követő évben drasztikusan csökkent az Olaszországba irányuló illegális migráció, és ennek örömére az olasz belügyminiszter azt javasolta, hogy más európai országok is vegyék át ezt a bevándorlási politikát, noha Líbia szisztematikusan megsérti a migránsok emberi jogait (is).

Részben hasonló indíttatású, de nyugati szemszögből kevésbé látványos változásokkal járó bevándorlási és katonapolitikát folytat a bahreini Al-Khalifa uralkodócsalád, melynek szintén tüntetésekkel kellett szembenéznie az elmúlt hetekben. Másfél évszázadon át brit védnökség alatt kormányozta az apró szigetcsoportot, de néhány reformkísérlettől eltekintve az abszolút monarchia az 1971-es függetlenedés után is töretlenül fennmaradt. Az iráni iszlám forradalom végképp kizárta a demokratizálás lehetőségét, elvégre a vezetés attól tartott, hogy nagy keleti szomszédjuk aknamunkát folytatna a lakosság többségét kitevő síiták között. Ez a félelem nem volt alaptalan, mivel Irán két alkalommal is puccskísérletet szervezett az uralkodóház ellen (1981, 1994). Szaddam Husszein bukása óta egyébként Bahrein az egyetlen síita többségű, de szunnita uralom alatti ország.

Persze a legalább jelképes demokratikus reformokat nem lehetett a végtelenségig halogatni, elvégre Bahrein az Egyesült Államok hű szövetségese, még az amerikai 5. flottának is otthont ad. 2006-ban parlamenti választásokra került sor, és a leleményes szabályoknak köszönhetően a képviselők többsége szunnita lett, pedig az állampolgárok kétharmada síita. De az uralkodóház azon munkálkodik, hogy a jövőben már ilyen taktikázásra se legyen szükség ahhoz, hogy a választási eredmények az elvárásainak megfelelően alakuljanak.

Megnyitották a munkaerőpiacot a vendégmunkások előtt; ezek száma csak 2006 és 2008 között 82,5 százalékkal nőtt, és elérte az 517 ezer főt, a teljes bahreini népesség majdnem felét (a munkaerő-állomány derékhadát már ők teszik ki). A többségük indiai, akik közül évente 5 ezren érkeznek ide. (Bahrein nemzetgazdasága egyébként sokszínűbb, mint a környék többi monarchiájáé, az olajipar mellett jelentős a bankszektor, a turizmus és az építőipar is.) A szunnita bevándorlókat egyre növekvő ütemben honosítják – egyes ellenzékiek szerint évente 10 ezer főt, a kormány persze ennél jóval alacsonyabb számokat ismer el –, ráadásul a szavazati jog mellett különféle kedvezményekben is részesülnek.

Ami azt illeti, a politikai vezetés a síita alattvalók puszta létét akkora nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, hogy lényegében kizárta őket a fegyveres erőkből. A rohamrendőrség és a különleges erők soraiban zömmel Jemenből, Jordániából és a pakisztáni beludzsok közül toborzott szunnita zsoldosok szolgálnak, részben szír és jordán tisztek parancsnoksága alatt. Nem csoda, hogy már a tüntetések kezdetén azonnal rálőttek a civilekre.

Az 1953 júniusi kelet-berlini felkelés idején a híres drámaíró, Bertold Brecht Die Lösung (A megoldás) c. versében szarkasztikusan azt javasolta a keletnémet pártvezéreknek, hogy oszlassák fel a népet és válasszanak egy újat. Líbia és Bahrein esete jól mutatja, hogy az ilyen törekvések egyáltalán nem tartoznak a fantázia világába.

46 komment · 2 trackback


| More

Címkék: líbia bahrein felkelés csád niger knn zsoldosok

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr422721799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fenyő Ervin - MENEKÜLTEK (1) 2011.03.30. 09:18:44

2006 szeptemberétől 2007 végéig magyar nyelvet tanítottam magyarországi menekülttáborokban: Bicskén, Békéscsabán, Debrecenben. Mindhárom katonai jellegű telep volt. Az egykor szovjet laktanyaként szolgáló debreceni tábor emeletes épületeivel, hatalmas ...

Trackback: Humanitáriánus Hazugságok 2011.03.23. 16:37:57

Az újságok címlapjairól, a hírcsatornák közvetítéseiből tájékozódhatunk arról, hogy mi történik Líbiában. A segítségükkel megismerhetjük Kadhafi kegyetlenségeit, a civilek ellen elkövetett bűnöket, a lázadók elkeseredett, de kitartó küzdelmét.  A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.03.23. 11:57:57

"mindkét arab szomszédja"
:) az algéria-tunézia-egyiptom trióból melyik nem arab, vagy melyik nem szomszéd?

stoppos76 2011.03.23. 12:01:28

Nagy játékos Khadafi barátunk, csak nem számított egy hirtelen hiperaktívvá vált francia kormányfőre.

Mondjuk a NATO töketlenkedés viszont a kezére játszik. Amilyen jól jött a hidegháború alatt a Török tagság, most annyira terhes lett hirtelen. Kíváncsi vagyok lesznek-e "reformok".

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.03.23. 12:10:48

@stoppos76: ja, sarko barátunk annyira szar otthon, hogy bármire hajlandó mostanában. mondjuk a költségek miatt szerintem ez is mellényúlás lesz neki, de gondolom úgy van vele, hogy egy próbát megér :)

stoppos76 2011.03.23. 12:28:21

@milliliteratura: Gondolom úgy okoskodik, ha polgármesterként bejött neki egy sikeres túsztárgyalás, most elnökként egy sikeres háború fogja kihúzni a xarból.

bz249 2011.03.23. 12:30:44

@milliliteratura: az egesz azon mulik, milyen Kadhafi hadseregenek a moralja (eddig amugy meglepoen jo) elvileg akar egy heten belul is veget erhet, de akar honapokig is elhuzodhat.

stoppos76 2011.03.23. 12:48:41

@stoppos76: Pláne ha esetleg a vezető szerepet is megkaparintják az USA-tól.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.23. 15:13:03

@milliliteratura:

Jogos az észrevétel, Algériát nem vettem figyelembe. A megjegyzés a másik két országra vonatkozik.

Aron M 2011.03.23. 15:25:15

A betelepített vendégmunkások kapcsán még nem is beszéltünk az indiai és a kínai melósokról, illetve a kelet-európai dolgozókról az egészségügyben.

Namost, az egyetlen kérdés:mit csinálnak a helyiek???

(a másik, halk, a gondolatbűnnel felérő kérdés: mit csinál az európai baloldal, amikor lelkesen támogatja a bevándorlást?)

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.03.23. 15:40:43

érdekes. nekem a kettős állampolgárság jutott egyből az eszembe. vajon melyik országban?
(vagy álampollgárság?)

Roy 2011.03.23. 15:45:24

Nálunk már leváltották a népet.

@Dirty Harry: Most már magyar szokás is.

csokiájsz 2011.03.23. 16:08:39

érdekes, élvezetes írás.

Egyébként mindig is bántotta szépérzékemet, hogy egyes emberek mit meg nem tesznek a hatalomért.

Pl mostani líbia beavatkozás legalább 50%-ban azért történt, hogy szarkozi helyreállítsa a népszerűségét.

Reméljük a mi viktorunk nem csinál majd ilyet..

csokiájsz 2011.03.23. 16:10:33

egyébként még azt is módfelett viccesnek találom, hogy M.o. megvette ugye a gripeneket, amelyek elvileg harcra alkalmasak lennének. Viszont a teljes körítés (kiszolgáló infrastruktúra) teljesen alkalmatlan a feladatára.

Ezért érdemes volt növelni az államadósságot.

Télleg, el kéne adni őket a használrepülő.hu .-n :-)

tudi 2011.03.23. 16:41:23

Érdekes kis olvasnivaló, azért az ezredes elég jól kiszúrt szegény fekete afrikaiakkal, főleg, ha egyrészt a népharag irányítására is használta őket.
@Aron M: :"mit csinálnak a helyiek???" ez a kérdés engem is érdekel, vagy annyi a munkahely, hogy mindenkinek jut, vagy csak az alacsonyabb bérű és nehéz munkát végeztetik velük, vagy bármennyiért bármit és akkor a helyiek elöl veszik el a munkát és akkor ezért (is) utálja őket az átlag libiai.

Monarch (törölt) 2011.03.23. 17:06:22

@tudi: Az afrikaiak otthon ehen doglottek volna, igy meg a genjeiket elterjeszthettek egy a magukenal sokkal gazdagabb orszagban (hacsak ki nem irtjak oket, en szurkolok a libiaiaknak).

Monarch (törölt) 2011.03.23. 17:07:35

@metalheart: A kettos allampolgarsag magyarokat juttat be az orszagba, nem egy idegen etnikumot. Kadhafi idegeneket hozott be az orszagba, ami a bevandorlasparti europai es eszak-amerikai (meg ausztral, uj-zelandi) baloldalt juttatja az ember eszebe, nem a hataron tuli akarkik allampolgarsagat.

mig8 (törölt) 2011.03.23. 20:02:16

Azoknak, akik arra kíváncsiak, hogy mit csinálnak a helyiek...

Alapvetően Líbiában pár évtizede még törzsi alapon szerveződött a társadalom. "Mélyszegények" voltak európai értelemben, mivel túl sok pénzük egy szűk réteget kivéve nem volt. Csak azért nem hívom őket így, mert ettől függetlenül a társadalmuknak megvolt a maga szervezettsége.

Aztán megtalálták az olajat, Kadhafi hatalomra jutott és megpróbálta civilizációs ugrást, azazhogy bizonyos fejlődési lépéseket kihagyjon. Így lettek jó minőségű utak, épületek, vagy épp egészségügy (kórházak). Egy picike gond volt csupán, hogy a helyiek nem értettek ezek üzemeltetéséhez. (Nem voltak épp tudatlanok, de egy - mondjuk - tevés kereskedelemet művelő embert nem lehet egyből a volán mögé ültetni... Itt jöttek e képbe a kelet-európai bevándorlók.

Persze ez nem a teljes magyarázat. Lehetne még beszélni arról, hogy de akkor miért kellenek fekete katonák, stb de erről olvastam egy jó posztot a konteoblogon, ajánlom mindenkinek.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.23. 21:54:53

@Aron M:

A HVG szerint a munkával rendelkező líbiai állampolgárok háromnegyede az állami szektorban van, ergo a magasabb presztízsű állásokat töltik be, ahová fekete bevándorlót nem is engednek.

@Monarch:

Ez bizony egy nem elhanyagolható különbség, de ettől függetlenül a nagy volumenű bevándorlás alighanem mindig növeli, nem pedig csökkenti a társadalmi feszültségeket. (Most vonatkoztassunk el a magyar belpoltól, nem az a téma).

@hiryu2,0:

Nincs mit.

Monarch (törölt) 2011.03.24. 00:04:14

@Rammjaeger83: Kétségtelen, de szerintem igazi kadhafizmusnak csak az idegen etnikum tömeges beengedését tekinthetjük. Nagyságrendekkel komolyabb feszültségeket okoz, és jó okkal.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.24. 00:24:51

@Dirty Harry:

Bezony. Állítólag ők kezdték a szunniták bahreini betelepítését is, de erről nem találtam pontos információt.

Monarch (törölt) 2011.03.24. 06:57:56

@Rammjaeger83: Viszont az valahol érthető és normális, ha egy idegen hódító lecseréli a lakosságot egy területen, a saját államfőtől az ember kicsit mást várna. :)

Lemmiwinks 2011.03.24. 08:32:58

Sziasztok,

két dolgot szeretnék kérdezni:
1. Milyen státuszban van Libiában ez a milliónyi fekete vendégmunkás? A CIA world factbook szerint Libia lakosságának 97%a arab szunnita
2. Akkor ezek szerint a fekete migráció Libián keresztül Európába, az egy olyan probléma, amit ugyan Kadafi old meg, de nélküle nem is lenne ?
Ja és +1: egy ismerősöm most ment Sziriába nyaralni, milyen esélye van, hogy bajba keveredhet?

Lemmiwinks 2011.03.24. 08:34:14

Még kérdés: fényképeken láttam olyat, hogy a felkelők között feketék is voltak, akkor vannak már domesztikált, Kadafi ellenes fekák is?

Aron M 2011.03.24. 09:07:36

@Rammjaeger83: @tudi:

Líbiában 30-40% a munkanélküliség...
Ezért kérdeztem hogy mit csinálnak a helyiek.

Monarch (törölt) 2011.03.24. 10:16:31

@Lemmiwinks: Annyit tudok, hogy genetikailag az eszak-afrikai feherek (arabok) joval 10% folotti szubszaharai admixture-t mutatnak, azaz elvileg a genallomanyban kb. ekkora a feka reszesedes. (Ez nem a fekak aranya, hanem az oseik kozott ennyi % feka volt, valszeg rabszolgaimportbol.) Mivel a negerek legtobb kulso jegye (borszin, szemszin, hajszin, hajtipus, arc, orr, es hasonlok formaja, stb.) dominans allel, ezert keveredesnel elofordulhat, hogy a lakossag valamekkora hanyada feketenek nez ki (vagy ket fekete kinezetu szulonek teljesen feher kinezetu gyereke szuletik - ez allitolag Braziliaban gyakori, ott meg sokkal erosebb volt a keveredes), de genetikailag alig kulonbozik a feher kinezetu lakossagtol (csak a kinezetet meghatarozo genekben).

Aztan nem tudom, hogy ezt lattad-e a kepeken, en neha abban se vagyok biztos, hogy a tudositasokban keszult kepek mit abrazolnak (akar Kadhafi-parti tuntetes eladva elleneskent), vagy hogy egyaltalan Libiaban keszultek-e. Mindenesetre a vilagsajto idegesitoen tajekozatlan es/vagy manipulativ azokban a temakban, amikhez en ertek, es innen extrapolalok a tobbi temara is. :)

Lemmiwinks 2011.03.24. 11:58:43

@Monarch: aszem ott volt a jármüvön lázadók zászlaja tele civil ruhás kalasnyikovos ürgével és a feka csávó tankos sapkában vezette. szóval elég hitelesnek tünt a kép.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.24. 14:15:03

@Monarch:

A cél mindkét esetben ugyanaz:

1. Olcsó (pontosabban még olcsóbb) munkaerő.
2. Domináns etnikai/vallási csoport számarányának csökkentése.
3. Társadalmi feszültség szítása (oszd meg és uralkodj).

@Lemmiwinks:

Az összes bevándorló töredéke regisztrált (kb. 600 ezer, ha jól tudom), a többi illegálisan van ott. Az utóbbiak rendszeres diszkriminációnak vannak kitéve, de ez Líbia esetében gondolom senkit nem lep meg.

Természetesen nem mondtam azt, hogy minden fekete bevándorló a rendszer mellett van, szóval lehetnek felkelők is.

Európába irányuló fekete migráció természetesen Kadhafi nélkül is lenne, csak nem ekkora mértékben.

@Aron M:

A munkanélküliség részben azért magas, mert a fiatalok aránya is magas, másrészt mert sok munkát már a bevándorlók csinálnak. Ez elsősorban azokat érinti rosszul, akik nem az állami szektorban dolgoznak.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.24. 15:39:18

"Over the last several days, the opposition has begun rounding up men accused of fighting as mercenaries for Kadafi's militias as government forces pushed toward Benghazi. It has launched nightly manhunts for about 8,000 people named as government operatives in secret police files seized after internal security operatives fled in the face of the rebellion that ended Kadafi's control of eastern Libya last month."

www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-libya-prisoners-20110324,0,5389027,full.story

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.03.24. 18:31:58

@Lemmiwinks:

"Ja és +1: egy ismerősöm most ment Sziriába nyaralni, milyen esélye van, hogy bajba keveredhet? "

Daraaba ne menjen (ott amúgy sincs mit nézni, határátkelőváros Jordánia felé), a nagyobb városokban kerülje el a tüntető tömeget, ha belebotlik, és ne fényképezzen tüntetéseket.

Amennyire én tudom, Szíria tengerparti része viszonylag nyugodt (kivéve Baniyast), megmozdulások Homszban, Hamaban, Aleppóban és Damaszkuszban voltak, vér eddig csak Daraaban folyt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.03.24. 18:37:45

Egyébként Szíriai tüntetések kapcsán kicsit konteo-ba hajló gondolataim támadtak:

Hogy lehet az, hogy a legdurvább atrocitások, amit a tüntetők ellen most Szíriában elkövettek, pont Daraaban voltak? Fél tucat város van, amire előbb fogadtam volna, hogy ott fognak eldurvulni a dolgok, különböző okok miatt.

Ehelyett a jordániai határátkelőnél fajulnak el úgy a dolgok, hogy már több, mint egy tucat halálos áldozat van. Nem lehet, hogy ebben a jordán titkosszolgálat - és a Szíriával nem éppen szimpatizáló jordán vezetés - is benne vannak egy kicsit?

sutianap 2011.03.25. 14:43:15

@SchA: Daraa-ban voltam, az a Houran központja, s igen közel van a fekete város - Boszra. Általában a szírek (Damasban) külön kérdésként kezeli a horániakat ( köbö a tajtparasz és a suttyó közötti megnevezés ). Tehát van egy alapfeszültség a déli részekkel, s ahogy láttam erős a kötődés Libanon irányában, amit meg köztudottan a szírek Szíria részének látnak.
A tengerpatron és Aleppoban vannak az Asszad családi székhelyek vannak, nagyon sok a cserkesz - akik az elnöki őrséget is adják és ugye az alaviták akik egyértelmű támogatják a kutyájuk kölkét.
Tehát nem csodálkozom a déli induláson, ám úgyis minden Damaszkuszban fog eldőlni.

sutianap 2011.03.25. 15:08:10

hogy pontositsak
Houran?? - drúzok, maroniták így már meg is találtuk rég nem látott ismerőseinket!

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.03.25. 15:45:23

@sutianap:

Boszraba van közvetlen járat Damaszkuszból, ahhoz nem kell Daraaba menni. Drúzokkal én is találkoztam arra fele, nekem jó fej népségnek tűntek.

De én pl. előbb tudtam volna elképzelni ilyen eseményeket Homszban vagy Hamában.

A tengerparthoz még hozzátenném, h az országban ott a legmagasabb az életszínvonal, és már ezért is kisebb a komoly incidensek esélye.

sutianap 2011.03.25. 15:59:48

@SchA:
taxival mentünk mindenfele

mindenkijófej, amig bele nem szállsz egy alapkérdésbe, a Sía egészen elképesztő ága. (volt szerencsém az Ali-sírnál a Hezbollah-hoz, győztek eltűntetni minket, nehogy szemtől-szembe beléjük fussunk)

alapvetően a szír-drúz viszonyra szerettem volt kimondani a feszült jelzőt

mióta a robbantás volt Szíriában az összes távolsági busz, meg minden átszállóhely katonai ellenőrzés alatt leledz, legalábbis minimális a biztonsági kockázattel üzemel - tehát oda lehet gyűlni, ami közeli és elérhető aránylag gyorsan

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.03.25. 17:22:59

Hopp, finomítok a tengerpartos állításomon, az AJ szerint ott is, pontosabban Latakiaban is volt halálos áldozat a tüntetéseken.

Pedig Latakia aztán a legjobb hely az egész országban.

delvideki 2011.03.28. 18:42:41

"Csád zsíros földje"....hmmm, valaki átaludt kb. 7000-8000 évet....

folti_ 2011.03.28. 21:51:01

@delvideki: az Auzou övezet foszforbányái azért eléggé zsíros bevételekkel kecsegtetik a tulajdonost...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.03.28. 22:18:54

@folti_:

Azt Líbia már 1975-ben annektálta, de ez e bölcs vezérnek a jelek szerint nem volt elég.

delvideki 2011.03.29. 11:56:51

@Rammjaeger83:
Részemről is :)

@folti_:
Függetlenül Rammjaeger83 helyreigazításától, most akkor a bevételek zsírosak, vagy a föld? :)

delvideki 2011.03.29. 11:58:22

...és ezennel kiszállok a zsír további taglalásából, vár álamfői feladataim következő álomása :)
süti beállítások módosítása