Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LI. - A kopó, a kurva és a BuddhaDrogok, szexuális szabadosság és bűnözés. Ha erről a hármasról nem a ’70-es évek Floridája, hanem a kései ’20-as évek német Weimari Köztársasága jut először eszedbe, akkor a Babylon Berlin neked való...
  • KatPol Kávéház L. - A legendák köztünk vannakCsapatunk három tagja elhatározta, hogy 2020. augusztus 6-án meglátogatják a szolnoki Reptár múzeum tárlatát. A tárlat több szempontból is kiemelkedőnek tekinthető, amiről látogatásunk során meg is...
  • KatPol Kávéház XLIX. - Tiszteld a császárt, verd le a lázadótA birodalmi naptár 487. és az egyetemes naptár 796. évében az autokrácia és a demokrácia erői már 150 éve szüntelen háborúban állnak. Évszázadok teltek el, mióta a katonából lett politikus, Rudolf von...
  • KatPol Kávéház XLVIII. - HatáresetKedves hallgatók! Podcastunk 48., rendhagyó módon francia és német témájú adásában újabb élménybeszámolóval jelentkezünk egy tavaly őszi utazásunkról, melynek során két technikatörténeti múzeumot és a...
  • Imperialista rovarháború a szocializmus ellenÜdvözlöm kedves olvasóinkat! Enz vagyok a Katpol Blog csapatából, és rendhagyó módon ezúttal nem a modernkori Kína történelmével foglalkozó sorozat következő részével jelentkezem. A téma, amit hozok,...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (86) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (35) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (38) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (38) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (81) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (19) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (39) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (51) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (57) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (70) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Mártírok Emlékműve - Amman

2010.12.27. 08:00 SchA

Jordánia fővárosában, Ammanban, a Husszein Király Sportváros szabadidő-komplexum közepén található a Mártírok Emlékműve, mely emléket állít az 1916-ban kezdődött Arab Felkelés óta elesett katonáknak, és bemutatja a fegyvereiket és harcaikat I.  Abdullah király beduinjaitól egészen a modern jordán hadseregig. Megjegyzendő, hogy a tárlatok csak azokra a konfliktusokra térnek ki, melyek sikeresek és dicsőségesek voltak Jordánia szempontjából, vagyis a 6 napos háborúról vagy éppen a Fekete Szeptemberről nem sok szó fog esni.

Az előtér

A "nehéz vas" az emlékmű bejárata előtti tér négy sarkán van kiálllítva: 1-1 155 milliméteres M59 Long Tom amerikai ágyú néz le Amman városára, mögöttük a jordán hadsereg egykoron használt páncélautói.

Alul, jobb oldalon egy dél-afrikai gyártmányú Marmon-Herrington Mk IV páncélautó látható, az első arab-izraeli háború veteránja. (A toronyban található löveg érzésem szerint nem szériatartozék, hanem a háború alatt applikálták rá, mert kevés volt a páncélautó eredeti tűzereje.) Az ágyúval együtt ez a jármű is a britek adománya a második világháborúból visszamaradt hadifelszerelésből, ellentétben az alul, bal oldalon látható Alvis Saladinnal, mely már az '50-es évek terméke. 72 km/h végsebességével és 6x6-os konstrukciójával gyorsan bevethető tűztámogatást jelentett a nomád banditák és az időnként átcsapó izraeli alakulatok ellen.

Az emlékmű jelenleg komoly bővítés alatt áll, hamarosan két új épületszárny is hozzá fog tartozni. A kiállítandó fegyverek egy részét már a helyszínre szállították, igaz, így renoválás előtt nem nyújtanak valami dicsőséges látványt.

A felső képen egy egykor szebb napokat látott amerikai M47 Patton harckocsi látható. Ez a típus alkotta a jordán páncéloserők gerincét a '67-es  háború alatt. Alul különféle lövegek, jobb oldalon egy leresztett kerekű 25 fontos brit tarack látható.

Régebben az épület előtt volt kiállítva a légierő egyik Hawker Hunterja, de - valószínűleg a bővítés miatt - mára elszállították.

A múzeum

A beltéri képek nem mindig élesek, sajnos a fényképezőgép ennyit tudott. A tárlat időrendben az Arab Felkeléstől indul. Tömören és röviden: 1916-ban, hogy lerázza a török igát,  Husszein bin Ali mekkai serif szövetségre lépett az Antant-hatalmakkal és harcot indított az Ottomán Birodalom ellen. A brit kormány fegyverekkel, tanácsadókkal (a leghíresebb T. E. "Arábiai" Lawrence) és közvetlen katonai támogatással segítette a felkelést. A háború a klasszikus aszimmetrikus hadviselés jegyében kezdetekben a török erők zaklatására és a Hejaz-vasútvonal rendszeres szabotálására/kifosztására irányult, majd 1917 második felétől a brit és arab erők egyre komolyabb területeket vontak az ellenőrzésük alá, az ottomán katonákat egészen Szíria északi részéig űzve. Husszein középső fia, Abdullah bin Husszein - aki saját maga is végigharcolta a felkelést - lett Transzjordánia első királya, és így Jordánia 1916-tól eredezteti a modern államiságát.

Életképek a felkelésből, valamint a törököktől zsákmányolt német bajonett és lovassági szablya. 

Még több hadizsákmány, illetve az arabok által használt fegyverek. Jobb oldalt, felülről lefelé (az eredeti feliratok szerintem nem stimmelnek, ezért zárójelben mögé linkeltem, hogy szerintem milyen gyártmányról van szó): török karabély 1880 (1887-es mintájú?), Martin Henry lovassági karabély 1871 (1877?), Martin Henry puska 1871, Mauser puska 1888 (1871-es mintájú?).  Egy biztos, egyik sem számított modern darabnak akkoriban.

Ha valaki eltünődött már, hogy mit szimbolizálnak a színek az arab nemzetek zászlajaiban, itt a válasz. A jordán zászló  mintája egyébként az Arab Felkelés zászlajából ered, melyet viszont egy brit diplomata, Sir Mark Sykes tervezett. Igen, ez az a Sykes, akinek a neve a Sykes-Picot egyezményben szerepel. Miután az első világháború lezárult, és az említett egyezmény miatti felháborodás valamelyest elcsitult, a britek 1921-ben kettéválasztották a Brit Palesztin Mandátum területét, és nagyjából a mai Jordánia területén létrejött az autonóm Transzjordániai Emirátus I. Abdullah király vezetésével, míg  a maradék terület továbbra is Palesztin Mandátum néven futott.

A két világháború közötti idő békésen telt, csupán néhány nomád rablóbandával kellett elfogadtatni, hogy immár egy olyan országban vannak, ahol rend és törvény uralkodik.

A képen a sivatagi járőrök felszerelése. Az örökségük máig tovább él a fegyveres erőknél.

1939-ben Sir John Bagot Glubb, alias "Glubb pasa" lett a fegyveres erők, akkori nevén az Arab Légió főparancsnoka. A Második Világháború alatt a Vichy kézen lévő Szíria ellen hajtottak végre rajtaütéseket, majd 1941-ben részt vettek a terület szövetséges kézre kerítésében. A képen az Arab Légió felszerelése, mely nem sokban különbözött a britektől.

1946-ban az ország kikiáltotta a függetlenségét Transzjordániai Hasemita Királyság néven, majd hamarosan következett az első arab-izraeli háború.

A britek által kiképzett és felszerelt Arab Légió volt gyakorlatilag az egyetlen ütőképes hadsereg, mellyel a formálódó Izraelnek szembe kellett néznie. A háború végére megszerezték Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, ennek megfelelően 1949. áprilisában az ország nevét Jordániai Hasemita Királyságra, röviden Jordániára változtatták. Az arab világban sokaknak nem tetszett, hogy I. Abdullah király tárgyalásokba bocsátkozott az izraeliekkel a háború után (illetve már a háború alatt is) a végleges rendezést illetően, illetve hogy "elárulta a palesztin ügyet". 1951. július 20-án, az Al Aksza mecsetből kifele jövet a lépcsőn Musztafa Ashu, egy 21 éves palesztin szabósegéd lelőtte I. Abdullah-t. A merénylet pontos körülményei máig tisztázatlanok, azonban a kialakult helyzettel elégedetlen, befolyásos palesztinok, köztük Amin al Husszeini jeruzsálemi főmufti és a hadsereg tagjai is érintettek voltak az összeesküvésben.

A gyilkos pisztoly.

Ami azt illeti, a kialakult helyzettel az izraeliek sem voltak elégedettek, és ennek oly módon adtak hangot, hogy rendszeresen átjártak Jordániába lövöldözgetni és különféle szabotázsakciókat elkövetni. És ezek nem is mindig csendes, néhány kommandós által elkövetett rajtaütések voltak, hanem komplett gyalogsági dandárokat, páncélos-, tüzérségi- és légitámogatással is átdobtak. A kiállított izraeli fegyverek a sikeresen elkaszált akciókból származnak. Mint az elején említettem, 1967 kimaradt a tárlatból. Jordánia a totális háborút újabb határvillongásként kezelte, és erre nagyon csúnyán ráfizetett. (A minőségbeli esés egyik valószínű oka, hogy 1956-ban I. Abdullah fia, Husszein király menesztette Glubb pasát és a brit tiszteket, hogy csökkentse a britek befolyását az országban.) Az átcsapások nem álltak le a 6 napos háború után, hanem  a '70 évek kozepéig folytatódtak. A leghíresebb ilyen összecsapás az 1968-as karamehi csata volt.

A modern jordán hadsereg rendfokozatai és jelzései.

 

Őfelsége, Husszein király (1935 - 1999) fegyverei, tiszti pálcája, látcsöve, kardja és Koránja.

Maga a tényleges emlékmű az ismeretlen katona sírjával, ahol az  ünnepségeken koszorúznak, az épület tetején található. Ennek a kinyittatásához valószínűleg állami főméltóságnak kellene lenni egyszerű turista helyett, ezért csak távoli fotóink vannak.

A falakon a katonák nevei, akik 1916. óta életüket adták a hazáért és a királyért.

A múzeum  elég eldugott helyen van ugyan, de egész évben nyitva tart és a belépés  is ingyenes. 

14 komment


| More

Címkék: izrael törökország jordánia britek

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr1002538237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hintz ezredes 2010.12.27. 08:29:36

Azon ne csodálkozzunk, hogy a hatnapos háborúval nem büszkélkednek...!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.27. 13:09:25

@Hintz ezredes:

Ahogy a klasszikus vicc poénja mondja: azt a másik oldalon dobolják :-)

Kullancs1983 2010.12.27. 14:40:49

Khm, nem azért hogy kekeckedjek, de a Marmon-Herrington meg az Alvis Saracen képei a szöveg fölött vannak. Meg kimaradt egy L a nem álltakból a hatnapos háború után.

A múzeum meg érdekes, az izraeliekkel ellentétben ezekről alig hallani, pedig a nem túl dicsőséges arab-izraeli háborúkon kívül is van bennük sok érdekesség, ráadásul az Arábiai Lawrence gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt..:)

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.12.27. 17:27:38

@Kullancs1983:

Jóvanna! Áltak - álltak javítva, a képek pozícióját meg úgy kell érteni, hogy a három képből álló kompozícióban alul, és nem a szöveghez képest. :)

"A múzeum meg érdekes, az izraeliekkel ellentétben ezekről alig hallani"

Ez olyannyira igaz, hogy konkrétan körbenéztem a neten, mikor a cikket írtam, és gyakorlatilag semmi(!) anyag nincs fenn róla, leszámítva néhány kívülről készített képet. Nem kizárt, hogy az épületen belül készült képet itt láthat először (magyar) olvasó.

Kullancs1983 2010.12.27. 23:54:51

@SchA: Aham, hogy a kompozíció,,, Na igen. Azt a hiányzó betűt meg csak megemlítettem, nehogy másoknak is hiányozzon, nem kell mindjárt harapni! :D

Maga a múzeum mióta működik? Meg mióta ilyen nyitott (és ingyenes)? Jordániában az utóbbi jó egy évtizedben lendült fel a turizmus (tudtommal), lehet így akartak a szélesebb közönség felé is nyitni, javítani egy kicsit az ország megitélésén... Nem is tudom hol volt, hogy Jordániában elég fontos dolog a katonaság (nem csak a hadsereg, hanem a katonaság úgy általában) nyilván zavarta a lelkivilágukat hogy mindenki csak a vesztes háborúikról ismeri őket...

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.12.28. 00:36:00

@Kullancs1983:

"Maga a múzeum mióta működik?"

Tudtommal már vagy legalább 30 éve.

"Meg mióta ilyen nyitott (és ingyenes)? "

Passz. Egy 5 éves útikalauzban már ajánlott nevezetességként szerepel.

Kullancs1983 2010.12.28. 05:41:25

@SchA: Akkor lehet hogy az araboknak csak rossz a sajtójuk..;)
Tetszik amúgy a múzeumos sorozat (bár néha küzdeni kell a képekkel), főleg mert csupa olyan országét mutatjátok be ahová sosem fogok eljutni..:)

Syolos 2010.12.29. 20:05:36

Csatlakozom a felettem szólóhoz, nagyon jók az ilyen külföldi múzeumos posztok (is)! Köszönjük a bemutatót!

Husszein királynak vajon miért kellett (talán valamilyen MP5-ös?) géppityu? Nem voltak testőrei? Mert a pisztolyt és a pálcát még értem, de viccesen nézhetett ki, amikor egy ilyennel a hátán ment körútra :)

Kullancs1983 2010.12.29. 22:04:39

@Syolos: MP5K. Jordániában amúgy nem árt ha a király tud vigyázni magára. Ráadásul arrafelé (mint már írtam fentebb, csak nem tudom honnan szedtem) fontos a katonaság, aminek az uralkodó a főparancsnoka (csak ő tényleg, nem úgy mint pl. a magyar elnök) és ezt reprezentálni is kell..:)

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.12.30. 10:01:22

@Kullancs1983:

Konkrétan láttam olyan szélvédőmatricát, amin II. Abdullah távcsöves puskával céloz. :)

Kullancs1983 2010.12.30. 11:31:24

@SchA: Egyenruhában? Mert lehet hogy épp vadászott, ami szintén nagyon fontos (és férfias, dehát épp azért) dolog arrafelé..:D Nem baj, SP meg kardozik..:P

Kullancs1983 2011.01.01. 15:24:09

Lehet hogy nem ide kéne írni, de nem keresgélek... Szóval:

BOLDOGABB ÚJ ÉVET EMBEREK!! :D