Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCVII. - A projektmenedzserKedves hallgatóink! Podcastunk mai adásában a nyári moziszezon legnagyobb durranásával foglalkozunk. Csapatunk körbejárta Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimert, ami az American...
  • KatPol Kávéház LXXVI. - A Kőfal leomlikAz 1861-1865 közötti amerikai polgárháború az Egyesült Államok történetének egyik legfontosabb eseménye volt. Polgárháborúk akkor szoktak kitörni, amikor egy állam politikai csoportjai alapvető...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...
  • KatPol Kávéház LXV. - ImposztorokAz 1921-es év a Horthy-rendszer megszilárdulását hozta magával (ezzel foglalkozik Veszprémy László Bernát új könyve is). Ez a Bethlen István nevével fémjelzett konszolidációs időszak első napjaiban...
  • KatPol Kávéház LXIII. - A démonkirályA 15-16. századi japán hadakozó fejedelemségek kora, különösen a három nagy országegyesítő, Oda Nobunaga, Tojotomi Hidejosi és Tokugava Iejaszu élete a szigetország történelmének egy olyan kora,...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (49) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Bombavadászok akcióban

2009.11.03. 22:00 Rammjaeger83

A "terror elleni világméretű háború" kezdete óta intenzív, bár a közvélemény számára - pl. a hidegháborús évtizedekben tapasztaltakhoz képest - kevéssé látványos fegyverkezési verseny folyik az Afganisztánban, Irakban harcoló amerikai csapatok és az ellenük harcoló gerillák között, amely az utóbbiak kedvenc fegyverének számító improvizált robbanószerkezetek (IED) evolúciójában és a semlegesítésükre kifejlesztett újabb és újabb technikák, harcmódok megjelenésében ölt testet, a sokadik bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy bizony kevés dolog készteti olyan mértékben kreativitásra az embert, mint a háború. (folyt.=>)

Persze az IED, alapvetően egyszerű eszköz lévén, nem számít új technológiának. A szovjet partizánok is alkalmazták a Második Világháborúban, Vietnamban az amerikai emberveszteségek 28 százalékát okozták taposóaknák, melyek zöme házilag barkácsolt "típus" volt. Előszeretettel robbantgatott a PIRA Észak-Írországban, a Vörös Hadsereg Frakció pedig egy igen fejlett IED-vel tette el láb alól a Deutsche Bank vezérigazgatóját 1989-ben.   

2007 szeptemberéig az Irakban elesett amerikai katonák majdnem kétharmadával, Afganisztánban pedig felével IED-támadás végzett, így nem csoda, hogy a Pentagon változatos módszerekkel próbált szembeszállni ezzel a fenyegetéssel: megerősítette a Humvee-k páncélzatát, ellenállóbb felépítésű járműveket állitott hadrendbe, fejlesztette az elektronikus zavarás eszközeit, kutyákat vetett be és még egy vicces nevű szervezetet is alapított a további módszerek kigondolására. 

Persze a fegyver- és technikabuzik számára ez sem egy felemelő történet: egy összehaderőnemi különítmény szóvivője szerint az IED-k felkutatásának legjobb eszköze a katona két éles szeme, nemrég pedig hasonló következtetésre jutott egy, a már említett JIEDDO által végzett kutatás is - csak hogy senkinek ne maradjon további kétsége afelől, hogy a háborúban továbbra is az emberi tényező a legfontosabb.

Russel Honore altábornagy, az 1. USA-hadsereg parancsnoka már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy Irakban az ellenség állandóan változtat a módszerein, a legváratlanabb helyekre rejti ez a robbanótöltetet (erre pl. jó példa volt az afganisztáni szamárbomba), és erre fel kell készíteni az ott állomásozó csapatokat. Egyik tanácsa szerint:

Ha látsz egy döglött kutyát, vagy egy döglött birkát a bolt előtt, amiről tudod, hogy nem kellene ott lennie, akkor tudod, hogy valami nincs rendjén.

(Kérdés, hogy mégis mikor kell egy döglött birkának ott hevernie egy bolt előtt?)

Ami a kiképzést illeti, a már említett kutatás érdekes felfedezést tett:

A kutatók azt találták, hogy az IED-k felkutatása terén a katonák két csoportja jeleskedik leginkább: akiknek van tapasztalata a vadászat terén, és az erdőket járták szarvasok és pulykák után kutatva; és azok, akik kemény belvárosi környéken nőttek fel, ahol fontos tudni, hogy melyik háztömböt melyik utcai banda uralja.

Todd Burnett törzsőrmester beszámolója szerint a harcokban a Dél-karolinai Nemzeti Gárda tagjai teljesítettek a legjobban ezen a téren, mivel legtöbbjük a vadászat terén járatos vidéki srác, ezzel szemben a jómódú kertvárosokból származó, FPS-eken felnőtt bakák nem rendelkeznek ilyen jó periférikus látással, nem figyelnek eléggé oda a környezetre; számukra a Humvee szélvédője a monitor.

Röviden összefoglalva: ha valaki akár Los Angeles utcáin, akár Alabama erdeiben gyakran járkál a szabadban fegyverrel a kézben, az jobban fog teljesíteni egy olyan helyzetben, ahol a szabadban kell járkálni fegyverrel a kézben, mint az, akinek a fiatalságából ez kimaradt.

Lehet, hogy az iraki háború kevesebb meglepetéssel szolgál, mint azt sokan gondolják?

Egyébként másoknak is feltűnt, hogy a paraszti származású fiatalokból lesznek a jó katonák. Az IDF például régebben beduinokat, manapság pedig egykor kecskepásztorként tengődő etióp zsidókat alkalmaz a dimonai reaktor őrzésére a nyomkövetés terén szerzett képességeik miatt.  

44 komment


| More

Címkék: usa irak afganisztán coin knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr191489868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

analister 2009.11.03. 23:20:06

Nem állítom, hogy az MRAP, mint járműkategória teljesen felesleges, de iszonyatos ára van egy ilyen járgánynak. Ráadásul viszonylag könnyű ellene küzdeni: a robbanóanyag mennyiségének növelésével.

Persze a növelésnek is vannak hátrányai, nyilván több kg robbanóanyagot, esetleg egy jókora tüzérségi lőszert nehezebb rejtegetni, szállítani, elásni, de itt jön be a képbe a szamárbomba. :)

A bandatagok: Moral waiver rulez :)
Puskacsővel szemben állni sosem szerencsés, de nem hiszem el, hogy egy exbandatagnak nem viszketősebb az ujja.

Bandibacsi34 2009.11.04. 01:48:45

"Röviden összefoglalva: ha valaki akár Los Angeles utcáin, akár Alabama erdeiben gyakran járkál a szabadban fegyverrel a kézben, az jobban fog teljesíteni egy olyan helyzetben, ahol a szabadban kell járkálni fegyverrel a kézben, mint az, akinek a fiatalságából ez kimaradt."
Egerszegi Krisztina tobbet edzett es uszott, mint Nagy Roza, es ezert lett uszovilagbajnok.
Ez most itt affele Brit tudosok rovat? Feltalaltak a sapnyolviaszt?;-)
Amugy a parasztok mindig is jobb katonak voltak, mint a varosi ficsurok: hozzaszoktak a fizikai munkahoz, ahhoz, hogy sokat jarkaljanak gyalog, sokat dolgozzanak keves penzert, hogy oljenek (ugye szegeny pipiketm rofiket es bocikat le kellett vagni), nincsenek nagy kulturalis igenyeik (bar ennek hatulutoi pl. 1945 ben Berlinben a tavol keleti "paraszt"katonak felcserelve hasznaltak a WC t meg a furdokadat).

walker57 2009.11.04. 07:32:09

Érdekes felvetés, a természetközeliség, vagy a természettel máig szimbiózisban élők sajátosságainak ezen alkalmazása.
Ellenpólusa,hogy urbanizációnk eredménye, a technikára való feltétel nélküli támaszkodás, sőt a gondolkodás átruházása is.
A tervezés-irányítás-végrehajtás szintjein eltérő mentális és gondolkodási képességekre van szükség. Megkockáztatom,hogy a végrehajtás szintjén előny az egyszerűbb gondolkodás, azaz valami mozog...puff.
Szemben azzal,hogy valami mozog-mi lehet az....és a valami puff.
Ha megnézzük a hadseregek különleges alkulatait, vagy a terror eléhárító alakulatok sokaságát, a végrehajtás szintjén elvárás az egyszerű gondolkodás, a feltétel nélküli reagálás-végtehajtás ott nincs helye a kreativitásnak variálásnak "mi van ha" kérdéseknek.
Ha jól emlékszem egy szlogenre: bemegyünk, kihozzuk, eltününk.minél egyszerűbben faszikáim.

Igaz a felvetés aki vadászik aki ölt már élő állatot, az gyorsabban és kevesebb mérlegeléssel reagál,mint aki flaszteron felnőttként elhányja magát eg disznóölésen.
Ciki dolog kikerülni egy döglött kuutyát, a járőrparancsnok indián neve onnantól valószínű "döglött kutya" lesz, viszont ajárőr életben marad.
A '70-es évek elején mondta egy kiképző tűzszerész: kétféle tűzszerész van, az egyik él.
A IED-et készítő és felhasznló néha nehezebb helyzetben van, mert nála kreaitivtásra van szükség, az elhárítónál a prioritás egy kérdésben összpontosul: mi az,ami eltér a normálistól.

De ne feledjük, minden a fejben dől el és minden megtanulható.

3006 2009.11.04. 09:22:47

Azért az IED hatásának kivédésére az éles szemen túl sokat jelent a távirányítók összes frekvenciáját blokkoló szerkezet, amit azért nem Alabama erdeiben vagy Los Angeles utcáin fejlesztettek ki.
Azon túlmenően a fenti képességek sem elhanyagolhatók, de ezt már a polgárháború óta tudják, az amik. A déliek jobbak voltak a gyors manőverekben és a lovassági támadásban, kézitusában, míg az északiak jobb voltak mindenben amihez technika kellett.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.04. 09:56:06

A "városi ficsúr kontra parasztgyerek a seregben" problematika szerintem igenis valós kérdés. (Az, hogy a gettóban élő városi gyerek ekvivalens a parasztgyerekkel talán megér egy külön misét, de ez szerintem országspecifikus pl. USA :-) - a lakosság egyötöde börtönben van- és nem igaz feltétlen minden államra.) Egyetértek az előttem szólókkal, hogy harcászati körülmények között a parasztgyerekek minden szempontból jobban teljesíten(tt)ek a fehérzoknis polgárgyerekeknél. Csak hogy egy példát említsek, Vaszilij Zajcev, a híres sztálingrádi mesterlövész is a tajgából szabadult Sztálingrádba és nem kevéssé segítette az a zsenge ifjúkori tapasztalata, hogy -30 fokban szibériai farkasokra vadászott reggel, délben és este. Ha meglőtte a toportyán férget egy-két fajdkakas társaságában, akkor volt mit enni és még meg is dícsérték. Ha nem, akkor kopogó szemmel filózhatott azon, hogy mit rontott el és még a nagyapja is jól seggbe rúgta. Valljuk be, hogy a kiképző őrmesterek álma az ilyen srác.

Van viszont egy kis bökkenő. Miszerint kb. az 1970-es évekig szinte minden országban a lakosság negyede-harmada élt a városokban és a többség vidéken, tehát a kis Zajcevek gondtalanul fejlődgethettek minimum békanyúzás és verébre légpuskával lövöldözés közepette. Ez a trend viszont megfordult és sokszor már nem csak fifty-fifty megoszlásról beszélünk, hanem, a közeljövőben sokak szerint mindenképpen, kétharmad-egyharmad arányról. Na most, ha az új generációs, városi gyerekek nagy többsége (a kisebbségről nem beszélek, mert elméletünk szerint azt tudjuk, hogy mindenre alkalmas gettós csákók maradnak) csirkét csak dinosszaurusz formára vágott, panírozott, mirelit csibefalatok formájában látnak és FPS játékokon nevelkedve hagyja el az iskolapadot, akkor az oly fontos emberi tényező bármely sereg minőségbiztosítási skáláján szerintetek melyik irányba mozdul el? Felesleges mondanom, hogy a kérdés költői...

p.s.

Egyébként én akkor hidaltam le végképp, amikor arról olvastam, hogy egy rakat börtöntöltelékkel nyomták fel az USA seregét, szép kis "demokráciát exportáló" erő, mivel nincs sorkötelezettség és persze a jobb perspektívával rendelkező parasztgyerekek sem jelentkeztek már a sűrű IED-vel tűzdelt külföldi bevetések miatt.

drazsé 2009.11.04. 10:12:00

hála a főoldalnak, új ismeretekkel gazdagodtunk: minden zsidó néger (vagy a helyesebb kifejezés a nigger?)
és kecskéket tereleget
(következtetés: az imprilsta zsidó karvajtőkés hót fekete és 40 kecskét terleget a bankfiókban)

ugorjunk:

a MRAP egy egyszerű akció-reakció, a szokásos haditechnikai verseny (és haditechnikai vulgárdarwinizmus) terméke, majd kitalálnak valamit az ellen is - mondjuk egy új eljárást, arra is lesz reakció, stbstbstb

maga a cikk - és ugye a tanulmányok - meg egyszerű statisztika: adva van egy szükséges képesség, és hol/kiknél található ez meg leginkább
hát nem meglepő módon azoknál, akiknek ere szükségük volt a mindennapi életben, mondhatni eben szocializálódtak

mondjuk, szerintem (szigorú magánvélemény) ez a képesség (tehát megfigyelőképesség, periférikus látás stb) nem elégséges - kell hozzá annyi "intelligencia" (és most nem atomfizikusi diplomára gondolok), hogy az adott részlet kitűnjön az öszképből, összeálljon a kép, hogy az ott "nem helyes"

drazsé 2009.11.04. 10:23:31

uh, parasztgyerek kontra városi ficsúr kérdéskör:

való igaz, hogy nagy általánosságban a parasztgyerek sokkal inkább rendelkezik azokkal az alapképességekkel, amelyek a mezei gyalogosléthez szükségesek és adott esetben hosszú, kemény kiképzéssel érnek el (vagy próbálnak elérni) városi ficsúroknál, de ne essünk át a ló túlsó oldalára

mert egyrészt ezen képességek nagy része megtanítható (mondjuk a monotóniatűrés pont nem), másrészt meg pl Zajcev is leshetettl volna, mint rozi a moziban, ha mondjuk a tüzérséghez kerül...

csibefalatokat nem kap, eszi, nem eszi, megeszi mert éhes lesz, vérhez hozzászokik (egyébként meg ha nem pszichopata, akkor igazából nem lehet), az FPS adott esetben előny is (mondjuk az ölés problémájának feldolgozásánál) más esetben komoyl hátrány (monitor, periféria, sebezhetetlen vagyok - de az megint kétoldalú), állóképességért felel a kiképzőtiszt, stbstbstb

röviden: a minőségi romlást én nem érzem katasztrófálisnak - főleg, ha eltekintünk a bezzeg az én időmben életérzéstől, ami az esetek nagy többségében ráadásul nettó hülyeség is

börtöntöltelék vs US Army: az US A. nem egy esetben az egyetlen - de legalábbis a legegyszerűbb - kitörési pont az "alsóbb néprétegnek" szóval nem kell anynira meglepődni

Tilikov (törölt) 2009.11.04. 10:27:49

"Az IDF például régebben beduinokat, manapság pedig egykor kecskepásztorként tengődő etióp zsidókat alkalmaz a dimonai reaktor őrzésére a nyomkövetés terén szerzett képességeik miatt."

??? És azok az őrök mit követnek nyomon? A reaktortérből kiszabadult kecskéket? Vagy nem kell őket betanítani, mert az előző őrjárat nyomát követik? Miért kell egy reaktor őrzéséhez nyomkövetői jártasság?

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.11.04. 11:30:55

A MRAP és pl. az akusztikus/rádiózavaró/bemérő eszközök stb. azt jelzik, hogy az USA kezdi megtanulni az asszimetrikus hadviselést. A következő lépés a robotok alkalmazása lesz. A távirányított felderítő/csapásmérő repülők nagyon bejöttek nekik. Néhány éven belül a szállítási/járőrözési feladatok jó részét robotjárművekkel fogják megoldani. Ha egy szállítókonvojban elég lesz max. egy olyan jármű, amiben katona ül, akkor szépen le fognak csökkenni az IED veszteségeik.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.04. 11:59:08

@Tilikov:

Dimona a sivatag közepén van, az őröknek nyilván az a feladatuk, hogy megakadályozzanak minden beszivárgást, ergo pl. azonosítani kell a nyomokat a homokban, és követni kell az illetőt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.04. 18:39:51

@drazsé:

"új ismeretekkel gazdagodtunk: minden zsidó néger"

Ezt mégis hol olvastad, tezsvír? Merthogy a cikkben nem egészen ez van.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.04. 18:54:29

@Márai Coelhó:

"Néhány éven belül a szállítási/járőrözési feladatok jó részét robotjárművekkel fogják megoldani. Ha egy szállítókonvojban elég lesz max. egy olyan jármű, amiben katona ül, akkor szépen le fognak csökkenni az IED veszteségeik."

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a vér átkonvertálható pénzbe a háborúk során (a modernebb és drágább fegyverek/eszközök helyettesíthetik az élőerőt, illetve megnövelhetik a túlélési esélyeket) de én nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül a zéró veszteség irányába kellene fejlődni.

Az a társadalom, ami az ilyen háborúkhoz van szokva, hajlamosabb lesz a világ tulsó felén kat. akciókat indítani, de képtelen lesz bizonyos típusú konfliktusokat megnyerni. (elhúzódó harcok, vagy akár a "demográfiai hadviselés - mihez kezdesz szuperszonikus lopakodó UCAV-kel, ha úgy akarnak lenyúlni tőled területeket, mint az koszovói albánok, vagy mint mondjuk ahogy Marokkó megszerezte Nyugat-Szaharát a spanyoloktól)
en.wikipedia.org/wiki/Green_March

Állandóan idézem a kínaiak bölcs megállapítását, miszerint a technológia a nyugati ember vallása. Talán nem kéne átmennünk "vallási fanatizmusba".

vészmerülés 2009.11.04. 19:12:42

Azért ez a harci robotkutya elég durva:
www.youtube.com/watch?v=cHJJQ0zNNOM

Tiszta Terminator feeling... :)

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.04. 19:37:19

@drazsé:

Az, hogy Zajcev nem a tüzérséghez került, ismerve Ivánék akkori és talán mostani mentalitását is, lehet, hogy tényleg isteni szerencse volt. Ezt nem tagadom. Mindenesetre a propaganda szempontjából fontos embereiket (pl. Cskalov), még ha a többi, milliós ágyútöltetéleket nem is, Ivánék meg tudták becsülni és esetleg meg is kérdezték, hogy elvtárs, ha te nekünk ilyen fontos vagy, akkor te mihez értesz? Mer' ha lőni tudsz, akkor nem küldünk hidásznak.

Azt pedig egy kicsit átgondolnám, amikor azt mondod, hogy a minőségromlást nem érzed katasztrofálisnak. Ajánlom figyelmedbe a gyerekorvosok elmúlt húsz évi statisztikáit, amiben olyan széleskörű fizikális romlásról beszélnek, hogy néha azon csodálkozom, hogy nem tolókocsiban járnak a gyerekeink iskolába. Mert bizony ezekből a srácokból lett (lesz majd) a baka. Vagy kövér, mint a disznó vagy inkubátor szökevény, persze tisztelet a kivételnek. Ha fiatal éveid alatt nem fejlődik ki az a csontozat és izomzat, ami terhelhető és fejleszthető, akkor nincs az a kiképzőtiszt, aki embert faragna az ilyenekből. Lehet kiröhögni engem, de ezt egy cselgáncs edzőtől is hallottam, aki maga is nevelt ki sportolókat évtizedes munkával és foglalkozott olyanokkal is, akik 30 évesen, hobbiból, minden sportolói előélet nélkül csaptak bele a lecsóba. Volt aki az első két kemény edzés után sem hagyta ott a csapatot, de minden akarata és kitartása ellenére se tudta azokat a srácokat megközelíteni, akiken érződött a jókor, jó időben elvégzett edzések eredménye.

Azt hiszem Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája életrajzában olvastam, hogy amikor ő jelentkezett katonának és az egészségügyi vizsgálatokon részt vett, akkor a higanyt, ami a tüdő térfogatot mérte egyszerűen kifújta az U alakú csőből és a dokik is csodájára jártak. Na, ezt a teljesítményt megnézném a mai, nem elit katonáink köreiben is. Nem akarok viszont "bezzeg az én időmben" öregúrként feltűnni, mert azt is vallom, hogy ez a romlás véleményem szerint már a 60'-as évektől elindult, csak manapság, ahogy a globális felmelegedés, ez a tendencia is exponenciálissá kezd válni.

"börtöntöltelék vs US Army: az US A. nem egy esetben az egyetlen - de legalábbis a legegyszerűbb - kitörési pont az "alsóbb néprétegnek" szóval nem kell anynira meglepődni"

Annyira szeretem, amikor olyan megengedőek vagyunk az USA-val szemben. Ha sittesekkel nyomják tele a sereget, akkor az kitörési pont az alsóbb néprétegeknek. Játszuk el a kedvenc játékomat. Helyettesítsük be az USA-t Németországgal. Tehát, amikor a Dirlewanger hadosztályt teletömték sittesekkel, akkor az a német alsóbb néprétegek kitörési pontja volt??? Jaaaa, azt a németeknek nem szabad, de az USA-nak igen. Hát, hogy is van ez??? Ja, hogy a mocskos háborús bűnös, szemét németjének, na tényleg kuss! Guantanamo, afgán házassági menet szétbombázás, stb., az viszont kafa, de legalábbis elnézhető hibaszázalék?!

Mikor tanulunk már meg úgy beszélni, hogy ami csúnya dolog, azt bárki csinálja is, ismétlem BÁRKI, csúnya dolog marad? Ez már egy kicsit off, de nem bírtam ki.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.04. 19:54:44

@Rammjaeger83:

Részlet egy még nyilvánosságra nem hozott hollywoodi akciófilm forgatókönyvéből, ami a dimónai reaktor elleni merényletről szól :

"- Rakétapajzs?
- Kijátszva.
- Beléptető kódok?
- Letöltve.
- Írisz azonosító rendszer?
- Lefagyasztva.
- Etiópiai zsidó járőr?
- Hm?
- Mondom, etiópiai zsidó járőr?
- Azt a kurva...Istenem segíts meg... nincs más választásunk...akció lefújva, ismétlem, akció lefújva"

analister 2009.11.04. 21:49:27

Látom sokaknál kiverte a biztosítékot az etióp zsidók ügye. Pedig ez is csak a mélységi védelem megvalósulása, egy újabb védelmi védelmi vonal.

drazsé 2009.11.05. 10:48:56

@SchA:
törölt hozzászólásban... rendkívül informatív volt egyébként
(tudom, ne etessem a trollt, de nem bírtam megállni)

@Első Osztályú Huszárkapitány:

ivánék propagandában elég jók voltak és most is azok (bár néha meglepődik az ember) de hozzáteszem, nem csak Zajcevet becsülték meg, hanem a "bévtelen" hősöket is (nagy katonai bemutató, VIP-páholy felett a mégVIP-ebb páholy... a veteránoknak... jha kérem)

minőségromlás:
pont mostanában volt egy írás az indexen, hogy ez a "minőségromlás" már elég régen elkezdődött (most nem emlékszem, melyik évszázadban, de nem tegnap) egész egyszerűen azért, mert nincs rá szükség
(és most akkor lehetne emlegetni a római légiók menetteljesítményét ugyanakkor a középkori páncélok méretét, testmagasság, jobb táplálkozás, megnövekedett életkor, kitolódott "felnőtté válás" stbstbstb...)

és rámutatnék, hogy a gyerekorvosok véleménye ellenére sem járnak a gyerekek tolókocsival iskolába
(ami elsimerem, lehet, hogy ellenérvnek egyébként gyenge, de hát a tények... :) )

sittesek kérdése:

az USA-ban elég egyszerű összeszedni egy kis priuszt, főleg mondjuk ki a gettólakó négerek esetében (fiatalkorban könnyű bekerülni egy utcai bandába - én is megcsináltam a magam hülyeségeit fiatalkoromban, hálistennek itt nem "divat" az utcai "gang" - eléggé nagy az igazságszolgáltatás szigora ott, bíróknak is könnyen elsül a keze, hopp, már nyílvántartásban is vagy)

de egy dolgot szögezünk le:
az US armyba nem a börtönökből toboroznak! tehát a párhuzam a Dirlewanger példával nagyon nem állja meg a helyét, pláne, hogy nem gyűjtik a dedikált bűnözőket egy egységbe
kisebb vétségekért a bíró dönthet úgy, hogy eltekint a büntetéstől, ha belép a seregbe a delikvens, ahol egyébként:
- megfegyelmezik (mert megfegyelmezik közvetlen előljárói, ha nem bír magával, vagy a társai)
- oktatásban részesül (adott esetben egyetemiben, fizetik a tandíját x év leszolgált idő után)
- szakmát szerez (azt hiszem, ez "szabadon választott" műsorszám, rendes civil szakmát kapnak)
- fizetik a társadalombiztosítását (nem kell részletezni)
- meg utána kellene néznem ,hogy mi mindent kap leszerelés előtt/után default és mit szerződés alapján, de annak, akinek a kilátásai a crack árusításában merülnének ki, 30 éves korban heveny lövöldözsben való elpatkolásban, igencsak vonzóak tudnak lenni

de mégegyszer leszögezném, a Dirlewanger-különítménynel való összehasonlítás hamis!

további példák:
Guantanamo: egy elbaszott döntés Bushéktól, nagyon elbaszott - a jogi kiskapuk lehet, hogy működnek a tárgyalóteremben, de a világpolitika (közvélemény, PR, miegymás) nem tárgyalóterem
eszembe jut a platoon amikor a százados mereng a kapott parancsokon, miszerint egyik kezével a szart is ki kellene vernie a vietnámiakból, a másikkal meg popsin kell veregetnie őket

afgán házassági menet szétbombázás: ugye nem kell emlékeztetnem, hogy az esküvői menet tartalmazott heveny örömteli levegőbe lövöldözést is, ami ott úgymond népszokás, csak épp a pilóták ezt nem tudták...
tévedés? oltári nagy hiba? az
szándékosság? magad sem gondolhatod komoylan...
elnézhető hibaszázalék? nem nézték el - ha visszaemlékezel a német ezredes esetére a tartélykocsival, leírták, hogyan hívható CAS (amit ugye nem tartott be), és brutálisan szigorú.. töbek között emiatt is (tudom, eső után köpönyeg)

a csúnya dolog bárki is csinálja, csúnya dolog

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.11.05. 12:30:25

@SchA: Nem hiszem, hogy létezne "demográfiai hadviselés". Van viszont kulturális tényezők által meghatározott eltérés az egyes populációk biológiai reprodukciós rátája között. Nehéz tudomásul venni, de úgy néz ki, hogy a nyugati, liberális, a felhalmozás és a szaporodás helyett a fogyasztásra és individualista szemléletre épülő kultúra lassú öngyilkosságot követ el, mert nem képes önmaga bővített újratermelésére. Az emberek a családalapítás és a gyereknevelés helyett az élethosszig tartó tanulással, plazmatévé vásárlással, hitelfelvétellel és -törlesztéssel, gürcöléssel vannak elfoglalva, vagy - ha a felső decilishaz tartoznak - elhiszik, hogy a legjobb szingliként önmegvalósítani magukat. Elhülyített barmok, de nem tudom sajnálni őket. Mindeközben azok a populációk, amelyek értékrendje egészségesebb, központjában a családdal és a kollektív szemlélettel - pl. a muszlimok, vagy a cigányok - gyorsabban szaporodnak, ezért nő a népességük részaránya a "művelt" nyugattal szemben. Ez nem hadviselés, hanem teljesen természetes jelenség, úgy hívják, hogy evolúció. Hulljon a férgese. Akinek nem tetszik, hogy a vesztesek közé tartozik, az egyet tehet: sok gyereket nemz/szül. Elnézést, hogy eltértem a post tárgyától.

Tilikov (törölt) 2009.11.05. 13:05:29

@Első Osztályú Huszárkapitány: Részlet a hollywoodi akciófilm második részéből, a sikeres dimónai merénylet után:

- Mi az hogy nem találják őket?
- Sajnálom uram, a Moszad még nem jelzett vissza.
- Ráállították az internetes trollhadsereget?
- Még ők sem akadtak a nyomukra.
- No és a CIA, az Echelon, az Onyx?
- Azt mondják sötétben tapogatóznak. Egy pillanat uram... Most érkezett egy jelentés... Igen, megvannak az elkövetők. A mieink találták meg őket. Magongo és Mbabwe az etióp kecskepásztorok.

bz249 2009.11.05. 14:19:56

@Márai Coelhó: itt van par muzulman orszag egeszen friss termekenysegi adata:

Tunezia 2.0
Bahrein 2.0
Torokorszag 2.1
Egyesult Arab Emiratusok 2.0
Kuvait 2.2
Brunei 1.7
Albania 1.3

www.prb.org/pdf09/09wpds_eng.pdf

2009 van, a muzulman orszagok husz evvel lemaradva kovetik a trendeket.

Bonusznak Algeria korfaja 2005

commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramide_Algerie.PNG

Itt van ugyanez Magyarorszagrol 1960-bol

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungary_pp_1960.png&filetimestamp=20090523213408

bz249 2009.11.05. 14:22:34

@Tilikov: most mar csak azt kell kideriteni, hogy del-afrikai zulu es khosza harcosok Magongo es Mbabwe hogy kerultek Etiopiaba es mikent hitettek el a sok buta izraeli bevandorlasi tisztsegviselovel, hogy valojaban zsidok... :D

persze vannak del-afrikaban is zsidok, de ez akkoris gyanus.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.11.05. 14:41:33

@bz249: Elgondolkoztató adatok, Albánia és Algéria egészen meglepett. Bármiképp legyen is, elméleti megfontolások alapján fenn kell tartanom azt a hipotézist, hogy az emberi fajon belül olyan populációk részaránya fog megnőni, amelyek "kulturális immunitással" rendelkeznek azokkal - a nyugati társadalmakra jellemző - hatásokkal szemben, amelyek a szaporodás helyett a fogyasztásra (és a termelésre) ösztönöznek. Illetve legalábbis remélem, hogy a nyugati, alapvetően természetellenes és életellenes gazdasági-pénzügyi-kulturális rendszer nem fog mindent maga alá gyűrni és elpusztítani.

bryan 2009.11.05. 23:25:13

A paraszt és a pásztor összemosása hiba. A földműves tehát a szó szerinti értelemben vett paraszt harci képességei a történelem folyamán nem sokszor vették fel a versenyt a pásztorokéval. Általában, ha egy földműves népség pásztornépséggel találkozott, az előbbiek kezdhettek új nyelvet tanulni. A parasztok túlsúlya a hadseregben általában a drill túlzásig fokozásának szükségességét hozta (lásd porosz hadsereg), vagy a vérszivattyú beindítását (USA polgárháború északi oldal, random orosz hadjárat).
A legjobb hadseregek valószínűleg azok, amik elég színes palettáról szerzik be az utánpótlást (van alkalmas jelölt a hadtápos, utász, a felderítő és a bokorugró feladatra is. (Sztereotípiák szerint sorrendben: vendéglátós/kereskedő, idealista/züllött értelmiségi, vadász/pásztor, paraszt)

Rynard 2009.11.06. 00:19:15

Amúgy az FPS-ekben szerzett jártasság és a nagyvárosi geek-ség bizonyos esetekben akár még jól is jöhet. Lásd pl: UAV-k vezetése joystickkal, vagy a távirányítható fegyverállványok. Xboxon felnőtt amcsi barátaink, vidmáman lődöznek ki vele a Humweeből, úgy, mintha csak otthon nyomnák a Call of Dutyt.

Persze azt elismerem hogy normál "talpasnak" az a legjobb, aki vidékről jött, tud esetleg nyomot olvasni, vadászott, szívós, és ért a fegyverekhez. (Kinek rémlik még Shify Powers a mesterlövész az Elit Alakulatból, aki azt hiszem kiskorában mókusvadász volt?)

De lehet, hogy magasabb szintekre, ahol komolyabb stratégiai döntéseket kell meghozni, oda már inkább katonai főiskolát végzett embereket ültetnék, vagy az értelmesebb felkapaszkodott tiszteket. Mert a texasi cowboy tábornokokkal az USA sem sokra megy. Főleg az aszimmetrikus háborúk idején.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.06. 01:43:17

@Rynard:

"Amúgy az FPS-ekben szerzett jártasság és a nagyvárosi geek-ség bizonyos esetekben akár még jól is jöhet. Lásd pl: UAV-k vezetése joystickkal, vagy a távirányítható fegyverállványok."

Más téren is:

"Col. Grossman argues that that the techniques used by armies to train soldiers to kill are mirrored in certain types of video games. The conclusion he draws is that playing violent video games, particularly first-person shooters, train children in the use of weapons and, more importantly, harden them emotionally to the task of murder by simulating the killing of hundreds or thousands of opponents in a single typical video game."

en.wikipedia.org/wiki/Dave_Grossman_(author)

Nebameg 2009.11.06. 10:05:58

A vidéki srácok naná, h sokkal jobb katonák. A városiak meg okosabbak. Mindkettő csak egy sztereotípia. A mostani vidéki és városi élet között nincs akkora eltérés, h aki mondjuk egy faluból jön az aut. értene a nyomolvasáshoz, vagy ne tudna írni-olvasni. Pásztorból meg végképp nincs sok, mondhatjuk ez a foglalkozás egy elit klub.

Tilikov (törölt) 2009.11.06. 10:18:46

@bz249: Hirtelen ilyen négerekre illő nevet tudtam imprózni. De látom már, hogy az amhara nem is bantu nyelv, hanem sémi. Nem sok etióp nevet ismerek, de legyen: a két kecskepásztor nem Magongo és Mbabwe volt, hanem Hailé és Szelasszié.

xenuka 2009.11.06. 11:17:53

azt hittem itt nics komment törölgetés, de tévedtem

xenuka 2009.11.06. 11:24:14

Egyébként csak egyszerűen el kellene takarodni mások országából és máris békesség lenne.

vészmerülés 2009.11.06. 12:27:05

@Tilikov: "Hirtelen ilyen négerekre illő nevet tudtam imprózni."

Ne mentegesd magad, hisz mindannyian tudjuk ezek csak FEDŐNEVEK... :)

Tilikov (törölt) 2009.11.06. 13:37:53

Talán kevéssé komoly, de mindenesetre ontopic, csak hogy el tudjuk képzelni miről is van szó: íme Kaldi, az etióp kecskepásztor.

www.nestle.hu/foodservices/images/kave_tort_2.jpg

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.06. 14:04:08

@Rynard:

Srácok, srácok!

Just to confirm, én a zajcevi kvalifikáció előnyeiről természetesen a normál "talpas" relációban beszéltem. Természetes, hogy az altiszti rang fölött már megkövetelném a katonai felsőfokú végzettséget, persze mindezt úgy, hogy ne zárjuk el az "alsóbb" néprétegeket a kitörési lehetőségtől. (Drazsé! Ezen utolsó fordulat OK? ;-))

Egyébként abban a tekintetben engedékenyebb vagyok, hogy az FPS-nek vannak előnyei is. Olyan taktikai beidegződések, mint pl.
- a guggolva és hasalva célzás és lövés,
- fedezékben haladás,
- sűrű újratárazás,
- fejlövésre törekvés,
- "ha gránátod van, használd és ne feledkezz el róla" elv sűrű alkalmazása
akár már egy hat hetes alapkiképzés alatt is gyorsabban elsajátíthatóak, ha a mai, tényleg király FPS játékokon edződött az ember.

Egyébként pedig szeretnék még ezzel a témával kapcsolatban arról is beszélni, hogy a legkeményebb FPS játékok, amiket imádok (MOH Warchest, Pacific Assault, Call of Duty), hogy alakított ki belőlem, (enyhe) militaristából, harcos békepárti embert (Na, jó azért a sokak által hiteltelennek tartott Sven Hassel könyveinek is sokat köszönhetek ebben a témában). Hát úgy barátaim az Úrban, hogy mindegyiket végignyomtam "real" üzemmódban is. Az aki ezeket a pályákat így teljesíti és nem 60 alatti az IQ-ja, akkor rájöhet, hogy a háború az egy nagyon, de nagyon szar dolog. Miért? Mert nincs esélyed! Amikor rájössz, hogy egy háznak négy sarka van, több emelete, sok-sok ablakkal és ezekből a házakból több is van a környéken és mindegyik ablak, ajtó vagy sarok mögött ott lapulhat az ellenség és vár rád, és van hogy nyolcan-tízen vannak odabenn és ezt egy kicsit későn veszed észre, akkor kurva nagy baj van, ugyanis kinyúvasztanak egy pillanat alatt. Nem is beszélve a "friendly fire" sokkoló élményéről, amikor éppen te vagy az, aki skulót küld a csata hevében az elé rohanó bajtárs fejébe. Persze becsülettel végigküzdöttem minden pályát, de egy pályán a legjobb formámban is egyszer-kétszer kinyírtak. (Lelkileg a Call of Duty sztálingrádi bérház elfoglalás és megtartás rész taposott meg. Ott aztán bepillantást engedtek a csata hevébe.) Sűrűn nyomogattam a gyors mentés gombot (F5), hogy ne az elejéről kelljen betölteni az egész pályát! Amikor pedig a MOH Pacific Assaultban a japcsi elképesztően élethű kép- és hangeffektekkel mártogatja beléd a szuronyos puskáját, akkor az egész hátamon futkározik a hideg és elképzelem szegény szerencsétleneket Iwo Jimán, Tarawán, Saipanon, stb., akiknek ezt át kellett élni. Megérzi és meg is kell, hogy értse az ember, hogy az igazi életben nem lehet a pályát az "elmentett részből újratölteni"!!! Na ezért jöttem rá, hogy az ilyen játékok NEVELNEK is és akinek van szeme és csöppnyi agya, akkor a jó üzenetet érti meg, ha nem, akkor meg úgyis reménytelen.

Tilikov (törölt) 2009.11.06. 14:14:38

@Első Osztályú Huszárkapitány: "Na ezért jöttem rá, hogy az ilyen játékok NEVELNEK is és akinek van szeme és csöppnyi agya, akkor a jó üzenetet érti meg, ha nem, akkor meg úgyis reménytelen."

A jó üzenet az, hogy ne ilyen szar FPS-ekkel szarakodj, hanem air fighter szimulátorokkal, mondjuk Eurofighter 2000-el, és akkor háború esetén talán nem a talpasokhoz kerülsz, hanem besoroznak a légierőhöz.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.06. 14:18:16

@Tilikov:

Köszi, hogy kinézed belőlem a TOP GUN-t! :-))

Várkonyi 2009.11.07. 19:31:21

@Első Osztályú Huszárkapitány: "Lelkileg a Call of Duty sztálingrádi bérház elfoglalás és megtartás rész taposott meg."

Az milyen jó rész! Egy az egyben az "Ellenség a kapuknál" c. film feldolgozása, legalábbis a küldetés eleje. 5 tölténnyel neki a német mg42-eseknek...
(Most jött ki nemrég a COD 5 -world at war...)

Ezek az IED-k nagyon tetszenek, mint a kreativitás iskolapéldái. Egy rövidebb bemutató cikknek róluk nagyon örülnék...

Várkonyi 2009.11.07. 20:48:11

@Első Osztályú Huszárkapitány: Ja már tudom, az egy másik rész, folyamatosan jönnek a nácik, a végén meg tigriseket kell a borsószóróval kilőni, mi?

Kamu :)

Kullancs1983 2009.11.08. 00:10:04

Azok az etióp kecskepásztorok ősi bibliai neveket viselnek, így inkább illik rájuk a Salamon és (tekintettel arra, hogy az izraeli hadseregben a nők ugyanúgy szolgálnak) a Sába. És egy atomreaktorra nem csak a felrobbantás jelent veszélyt, hanem némi megfigyelés, fényképezgetés, lopkodás, stb is... Ennek elhárítására/felfedésére pedig (főleg egy sivatag közepén) még mindig a nyomolvasás a legjobb, nem?

Ui.: A legjobb katonák a faluról városba költözött hentestanoncok!!! :P

drazsé 2009.11.10. 11:21:44

oké, offtopic, de remélem, a T. Szerkesztők megkímélnek...

ugye a "tökéletes katona" projektre visszatértve:

"csak hogy senkinek ne maradjon további kétsége afelől, hogy a háborúban továbbra is az emberi tényező a legfontosabb."

nos, ez - szerintem - a téves következtetés iskolapéldája (van egy másik, a MILES-rendszerből leszűrt következtetések)

ha végignézzük kb az írott történelem kezdetéig a háborúkat (és tegyük hozzá, a háború, a harcműveszet úgymond nem sokat változott, csak tökéletesedett.. remélem érthető, mire akartam kilyukadni), akkor látható, hogy a katonák minősége a háború szempontjából igencsak ritkán vált döntővé (most hogy őszinte legyek, egyetlen egy olyan háború sem jutott eszembe, ahol a katonák minősége döntött volna, az egyetlen határeset az az arab-izraeli háborúk, de ott is volt más is - főleg fegyverek, utánpótlás tekintetében)

általánosságban csatákat dönthettek el, a harcmezőn az alegységparancsnokok kifejezetten örülnek a "jó katonáknak", de háborút megnyerése más tészta

(gonduljunk irak1-2-re, alapvetően a légierő, a tüzérség, a páncélos és gépesített csapatok plusz az aktatáskás öltönyös urak vitték a prímet, és ezekben az esetekben az egyéni képességek, adottságok nem igazán dominálnak... vagy grúz balhé.. korea, vietnám pro és kivonulás és "cserbenhagyás" után, falkland)

tehát ha sorrendet kellene felállítanom - a magam szakszerűtlen módján - hogy mi a "záloga" egy háború megnyerésének:
katona adottságai-katona kiképzése- katona vezetése- katonai felsővezetés- hadi potenciál (utánpótlás, gyártás, miegymás) - politikai vezetés (mert ugye egy tollvonással megadhatja magát :) )

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.11. 12:03:12

@drazsé:

"tehát ha sorrendet kellene felállítanom - a magam szakszerűtlen módján - hogy mi a "záloga" egy háború megnyerésének:
katona adottságai-katona kiképzése- katona vezetése- katonai felsővezetés- hadi potenciál (utánpótlás, gyártás, miegymás) - politikai vezetés (mert ugye egy tollvonással megadhatja magát :) )"

Tetszetős, tetszetős ez a sorrend, főleg ha az utolsó döntő tényezőre gondolunk, ugyanis sajnos van magyar gyakorlati példa is erre. Kicsoda? Hát bizony Károlyi és "kormánya" az I VH befejezése után.

Herbert_West 2009.11.18. 19:31:17

"Amateurs study tactics. Generals study logistics"

bz249 2009.11.18. 21:51:40

@Herbert_West: "Amateurs study tactics. Generals study logistics" ->War of attrition, the professionals choice!

drazsé 2009.11.23. 09:44:05

@Első Osztályú Huszárkapitány:

a képlet nem ennyire egyszerű (pláne az említett példád nem jó, lévén az az időszak végletesen átpolitizált - szóval még itt sem szeretnék úgymond "vitát nyitni" a kérdésről, mert egymás torkának esne a nép - másrészt meg ők lemondtak inkább :) )

erre igazán jó példa talán olaszo 2.vh - ahol a fasiszta nagytanács leváltja Mussolinit és a király "átáll", vagy románok átállása, esetleg dánok - bár ott volt egy szerződés is, amire hivatkozva németo bevonulhatott, stb)

@bz249:

a képelt megint csak nem ennyire egyszerű, mondhatni szituáció adja magát... szép dolog a war of attrition, de hogy a profik választása lenne.. Verdunt azérn ne feledjük el!

tény, hogy a logisztika rendkívül fontos, de a war of attrition korea és vietnám óta nem feltétlen üdvözító megoldás nyugaton... irak1, irak 2 bizony blitz volt a javából, egy von Kleist is vezethette volna mindkét hadjáratot
süti beállítások módosítása