Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • A megaláztatás évszázada XIV.Üdvözlöm minden kedves olvasónkat! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és ez itt a modern Kína történelmével foglalkozó sorozatunk idei első része. Az előző rész tartalmából: Csang Kaj-sek...
  • KatPol Kávéház XLVII. - A csillagok közéKedves hallgatók! A KatPol Kávéház következő adása ezúttal a science fiction területére űrhajózik, és a Naprendszer határait feszegeti. A korábbi szavazás második helyezettjeként az újabb, górcső alá...
  • A megaláztatás évszázada XIII.Üdvözlöm minden kedves olvasónkat! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, mivel jó ideje nem volt már blogposzt a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunkban, úgy gondoltam, méltó lezárása lenne...
  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (38) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (80) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (69) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Back to Central America - Puccs Hondurasban

2009.06.30. 07:00 balkanfanatik (törölt)

Ha felütjük a nagy lexikont az "államcsíny" szócikknél, bizonyára a kedves olvasónak is elsőként Latin-Amerika festői tájai jutnak eszébe. Az utóbbi években azonban a kontinenst elkerülte ez a hatalomváltási mód (leszámítva a 2000-es ecuadori puccsot és a 2002-es venezuelai puccskísérletet). Most viszont -néhány napra legalábbis- visszatérni látszanak a "régi szép idők": vasárnap reggel a hadsereg letartóztatta és külföldre szállította Manuel Zelaya hondurasi államfőt. De ki is ez a Manuel Zelaya? És mivel sikerült kihúznia a gyufát annyira, hogy egy szép napon arra ébred, hogy egyenruhás emberek kopogtatnak szerény hajlékának ajtaján?

Karrier

Az idén 56 éves Zelaya (aki rövid ideig építőmérnöki tanulmányokat folytatott, majd a családi birtok igazgatásával foglalatoskodott) 1985-ben lépett be az országos politikába a Hondurasi Liberális Párt színeiben, miután mentora, José Azcona del Hoyo elnök lett. Több képviselői ciklus után a 90-es évek liberális párti elnökei alatt különféle társadalombiztosítási és szociális intézmények vezetésében vett rész, majd 1998-ban a Mitch hurrikán utáni újjáépítést irányító kormánybizottság szakértője volt.
Először 2001-ben próbálkozott az elnöki szék elnyerésével, de ekkor már a Liberális Párt előválasztásán vereséget szenvedett. A következő, 2005-ös választáson azonban kis többséggel legyőzte Porfirio Lobo Sosa nemzeti párti jelöltet.
Kampányának kulcsmondata az "állampolgári hatalom" (poder ciudadano) volt, mely leginkább a kormányzás átláthatóbbá tételét, a korrupció elleni harcot, a szegénység csökkentését és a közbiztonság javítását foglalta magában. Noha politikai kommunikációja a néptől eltávolodott elit-politikusokkal szembenálló, az emberek problémáit ismerő joviális ranchero imázsát kívánta közvetíteni, programja ekkor még nem volt kifezetten radikális.

Elnökség: kihívások és radikalizáció

Az új kormány elé tornyosuló első kihívás az energetikai helyzet megoldása volt: az állami energiavállalat állandó pénzügyi problémái többször bizonytalanná tették az országban az áramellátást. Hasonlóan érzékeny gazdaság- (és társadalom-)politikai kérdést jelentett a kőolaj és kőolajtermékek ára és hozzáférhetősége, különösen hogy az ország olajtermelő kapacitással nem rendelkezik, és hogy Zelaya kampányának egyik elemét képezte az üzemanyag árának csökkentése. Ezen körülmények vezették az elnököt arra, hogy a venezuelai vezetés felé keresse a kapcsolatot. Sajtóhírek szerint Zelaya és Hugo Chávez először egy 2006. márciusi bécsi konferencián tárgyaltak a Venezuela által nyújtandó energiasegélyről.
Az elnök retorikájának fokozatos radikalizálódása 2006 végétől kezdődött: az ENSZ közgyűlésén mondott beszédében például élesen bírálta a világgazdaságban jelenlévő "monopolista" és "spekulatív" erőket. Ugyanezen időponttól tanúi lehetünk egy kezdődő külpolitikai átorientálódásnak is: egy későbbi beszédében a Dél-Dél együttműködés fontosságáról beszélt, miután találkozott Evo Morales bolíviai államfővel.
Eközben a belpolitikai helyzet is mindvégig igencsak feszült volt: 2006-ban előbb egy több mint egy hónapos pedagógussztrájkra került sor, majd egymás után több korrupciós botrány robbant ki az ENEE állami energiacég és a Hondutel telekommunikációs vállalat működésével kapcsolatban. Egyre inkább elmérgesedett az államfő és az őt kritizáló médiumok közötti konfliktus is: Zelaya több alkalommal "jenkimajmolóknak" (pitiyanqui) nevezte a vele szemben kritikus sajtótermékeket, 2007. májusában pedig elrendelte, hogy a tévéadóknak naponta 2 óra a kormány intézkedéseit bemutató műsort kell sugározniuk.
Eközben az elnök ígéretei ellenére továbbra is komoly problémát okozott az igen jelentős bűnözés: Honduras a Kolumbia és az USA közötti kokainforgalom egyik tranzitországa, amiben fontos szerepet játszanak a különböző bandák, mint például a Mara Salvatrucha szervezet.

Caracasi expressz

A Venezuela és Hugo Chávez fémjelezte országcsoporthoz való közeledés 2007 közepén gyorsult fel: előbb Zelaya elnök 2007. júniusában ellátogatott a nicaraguai sandinista forradalom évfordulóján rendezett ünnepségre, majd 2007. decemberében aláírta a Venezuela által irányított Petrocaribe rendszerhez való csatlakozásról szóló megállapodást.
A Petrocaribe keretében a résztvevő kormányok vagy állami energiacégek kedvező feltételek mellett vásárolhatnak olajat Venezuelától: az ellenérték egy részét 25 év alatt kell a vásárlónak 1%-os kamat mellett megfizetnie, továbbá a rendszer lehetővé teszi a barterkereskedelmet is. Az ellenzék, illetve a Liberális Párt egy része élesen bírálta a Petrocaribe-csatlakozás tervét, aggodalmát fejezve ki a Venezuelával való eladósodást és a Caracasból érkező esetleges politikai nyomásgyakorlást illetően. A következő évben a hondurasi államfő bejelentette, hogy országa csatlakozni kíván a Venezuela és szövetségesei által alkotott ALBA (teljes nevén: Alianza Bolivariana para los pueblos de nuestra América y el Caribe - Tratado del comercio de los pueblos : Bolivari szövetség Amerika és a Karib-térség népei számára - Népi kereskedelmi egyezmény) gazdasági együttműködési szervezethez. Ez az elképzelés, ha lehet még a Petrocaribe-tervnél is hevesebb vitákat váltott ki: a politikai ellenzék és az elnökkel kezdettől fogva nem szimpatizáló gazdasági elit mellett a népesség egyes konzervatívabb, főként középosztálybeli szegmensei is aggodalommal fogadták a korábbi amerikai orientáció visszaszorulását, és azt a lehetőséget, hogy az ország a jövőben esetlegesen a venezuelai érdekszféra részévé válik. Hosszú viták után a Kongresszus végül 2008. október elején ratifikálta a csatlakozásról szóló szerződést.
2009. elején az elnök politikai helyzete igencsak kritikussá vált: nemcsak az ellenzéki Nemzeti Párt, a gazdasági elit, a média, továbbá a középosztály egy része állt szemben politikájával, hanem a kormányzó Liberális Párt egyre több vezető politikusa is megkérdőjelezte a Zelaya által követett irányvonal helyességét. Ugyanakkor különféle szociális intézkedései (mint például a minimálbér emelése) miatt jelentős támogatásnak örvendett a szakszervezetek és a városi és vidéki szegények körében. Amivel azonban Zelaya végképp "darázsfészekbe nyúlt", az az úgynevezett "Negyedik Urna" mozgalom.

A "Negyedik Urna": út a puccshoz

A helyzet megértéséhez tudnunk kell, hogy az elnöki újraválaszthatóság (reelección) kérdése számos latin-amerikai országban érzékeny politikai témának számít, mely korántsem meglepő, ismerve a katonai rezsimek gazdag tradícióját a régióban, továbbá egyes civil diktátorok vagy autokraták modus operandi-ját, akik többjelöltes de tét nélküli választásokon folyamatosan újraválasztatták magukat. A kérdés újra aktuálissá vált, miután számos baloldali vezető (egyebek mellett Hugo Chávez és Evo Morales bolíviai elnök) alkotmányreforrmal igyekezett hatalmi idejét megnyújtani. A hondurasi alkotmány 239. cikkelye kimondja, hogy az államfő csak egy ciklus erejéig töltheti be hivatalát, továbbá, hogy aki ezen rendelkezés megváltoztatására törekszik, hivatalától való megfosztással és a közügyektől való 10 éves eltiltással sújtható. Az alkotmány utolsó előtti cikkelye pedig felsorolja, hogy mely cikkelyek nem változtathatók meg: ide tartozik az elnök hivatali ideje, és újraválaszthatóságának tilalma is.
A Zelaya által meghirdetett "Negyedik Urna" kezdeményezés tulajdonképpen egy vélemény-nyilvánító népszavazás lett volna, melyen arról kérdezték volna a polgárokat, hogy a november végén esedékes parlamenti, önkormányzati, és elnökválasztással párhuzamosan sor kerüljön e egy újabb népszavazásra egy alkotmányozó gyűlés összehívásáról, továbbá egy új alkotmány megszövegezéséről (innen a "negyedik urna" kifejezés). A népszavazást az elnök június 28-ára kívánta volna kitűzni. A hatalmon maradás ilyetén, venezuelai-bolíviai forgatókönyve nemcsak politikai téren váltott ki ellenállást. Elég gyorsan kiderült ugyanis, hogy a kezdeményezés jogilag is gyenge lábakon áll: a Legfelsőbb Bíróság, és a Legfelsőbb Választási Bizottság is törvénytelennek nyilvánította a referendum megtartását, a Kongresszus pedig június 23.-án törvényt fogadott el, hogy a választást megelőzően maximum 180 nappal tartható referendum.
Innen kezdve az események gyorsan pörögtek: mivel a hadsereg (mely a választások során logisztikai segítséget nyújt a civil államapparátusnak) megtagadta az általa illegálisnak tartott referendum lebonyolításához nyújtott segítséget, az elnök szerdán elbocsátotta a vezérkari főnököt, Romeo Vázquez tábornokot. A következő nap kivezényelték a katonaságot a hondurasi főváros, Tegucigalpa fontosabb pontjaira, a legfelsőbb bíróság pedig illegálisnak nyilvánította Vázquez tábornok menesztését. Ezt követően a tábornok visszatért hivatalába, a csapatok pedig laktanyáikba.
A Kongresszus pénteken vizsgálatot kezdett az elnök alkotmánysértő magatartása, és esetleges mentális alkalmatlansága ügyében, míg Zelaya, illetve Chávez már ekkor "puccskísérlet"-ről beszélt. A helyzetet bonyolította, hogy a hondurasi alkotmány nem beszél világosan az elnök alkotmányos felelősségrevonásának (impeachment) módjáról. Mindezek ellenére az elnök és támogatói továbbra is kitartottak a referendum megtartása mellett, noha a szavazólapokat a hadsereg előzetesen el akarta kobozni, míg az elnök hívei vissza nem szerezték azokat.

Az elnök letartóztatására végül június 28-án, helyi idő szerint 5 és 6 óra között került sor, miután az elnöki testőrség rövid harc után megadta magát. A katonaság letartóztatta Zelaya legközelebbi támogatóját, Patricia Rodas külügyminisztert, illetőleg a kormány néhány más tagját. Az elnököt a hadsereg egyik repülőgépén a costa ricai fővárosba szállították. A puccs latin-amerikai mércével kifejezetten "gördülékeny" volt, a jelentések szerint a reggel megszüntetett telefon- és áramszolgáltatást néhány órán belül visszaállították. A hadsereg dzsipekkel és Alvis Saladin páncélautókkal járőrözött a hondurasi főváros utcáin, ahol a lemondatott elnök hívei a főbb kormányépületek körül felhúzott kordon előtt tüntettek. Nem sokkal később a Kongresszus rendkívüli ülésén felolvastak egy, az elnöktől származó feltételezett levelet, melyben Zelaya lemond az államfői hivatalról. Ezt követően a képviselők Roberto Micheletti házelnököt jelölték az ideiglenes elnöki tisztségre, aki nem sokkal később le is tette esküjét. Az új elnök ígéretet tett, hogy november 28-án választásokat fognak tartani, Zelaya eredeti mandátumának lejártakor (2010. január) pedig távozik posztjáról.
Az államfő letartóztatása gyakorlatilag egyhangú tiltakozást váltott ki a nemzetközi közösség tagjaiból. A leghangosabban -nem meglepő módon- Zelaya baloldali szövetségesei tiltakoztak: Hugo Chávez a tőle megszokott színes nyelvezettel ítélte el a "barbár" puccsot, a csak "Goriletti"-ként említett új elnöknek pedig azt üzente, hogy "kezdheti csomagolni a bőröndjét". Micheletti ideiglenes elnököt Barack Obama amerikai elnök sem ismerte el. A megválasztott államfő hatalmának visszaállítására szólított fel az Európai Tanács és az ENSZ főtitkára is. Az Amerikai Államok szervezete várhatóan keddi rendkívüli ülésén foglalkozik a kérdéssel.

Alighanem a puccs második napjára világossá vált, hogy míg Zelaya elnök sikeresen elidegenítette magától a hondurasi politika szinte minden jelentős aktorát, utódjának az egyelőre teljesnek tűnő nemzetközi izolációval kell számolnia. Noha könnyen lehetséges, hogy a nemzetközi nyomás végül visszahelyezi hatalmába a lemondatott államfőt, a "Negyedik urna", s ezzel Zelaya újraválasztási álmai alighanem szertefoszlottak.

Fotók:

Hadsereg az utcán:

 

 

 Hadsereg az elnöki palotánál:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüntetők:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy tiltakozó "Kifelé Pinocheletti" feliratot mázol fel a falra:

29 komment


| More

Címkék: puccs honduras knn hadsereg a politikában

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr341214635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balu_a_medve 2009.06.30. 10:21:25

"élesen bírálta a világgazdaságban jelenlévő "monopolista" és "spekulatív" erőket, egy későbbi beszédében pedig a Dél-Dél együttműködés fontosságáról beszélt, miután találkozott Evo Morales bolíviai államfővel."

Ezt jelenti a radikalizálódás?

balu_a_medve 2009.06.30. 10:26:03

"míg Zelaya elnök sikeresen elidegenítette magától a hondurasi politika szinte minden jelentős aktorát,"

Pontosabban az országot eddig kormányzó, meglehetősen szűk elitet.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.06.30. 11:43:27


Hondurasban újra kapálózik a School of the Americas, most hogy találtak egy jó ürügyet?

Blogger Géza 2009.06.30. 13:09:37

@balu_a_medve: MINDEN országban egy szűk elit kormányoz. Azért ravasz ez a hondurasi alkötmány... Végül is megsértette azzal, hogy hatalma meghosszabbítására törekedett.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.30. 13:41:14

balu a medve: köszönöm az észrevételt, az a mondat tényleg félreérthető volt, az első felére értettem a radikalizálódást. javítva.

balu_a_medve 2009.06.30. 13:46:27

@Blogger Géza:
"MINDEN országban egy szűk elit kormányoz"
Ebben tökéletesen igazad van, de Dél-Amerikában (és persze sok más helyen is) az elit és a köznép közti szakadék jóval nagyobb, mint mondjuk magyarországon, minden értelemben. A lakosság mondjuk 75%-a tök szegény, az elit viszont dollármilliárdok felett rendelkezik. Na, én erre értettem. A középosztály (melyről említés van) sem egy lényeges demográfiai tényező.

balkanfanatik (törölt) 2009.06.30. 14:34:00

@balu_a_medve: Ez így ebben a formában igaz. Honduras egy igen fejletlen ország, és társadalmilag az egyik leginkább polarizált a L-Am/K-Am térségben. A cikk azonban inkább azt a folyamatot próbálta levezetni, ami oda vezetett, h az elnököt eltávolították. Tény és való, h az elnök szociális intézkedései igen népszerűek, ugyanakkor volt/van számos beváltatlan ígérete: a bűnözés továbbra is él és virágzik, az állami vállalatoknál óriási a korrupció, stb.

Czelder Orbán 2009.06.30. 14:42:50

Troll alert, comrades! :-(

Nagyon jó cikk. Arról lehet valamit tudni, hogy Obama és a többi nemzetközi hatalom miért nem ismeri el Michelettit?
Oké, hogy nem legitim, meg puccsista, de Zelaya bukásával nyernek(??) egy eddig baloldali államot és ezzel együtt betesznek Chávez papának is. Csak nem megint a "szent demokráciját" tartják szem előtt az igen bölcs államférfiak?. Pedig tiszta haszon lenne, mivel a hadsereg örömmel elvégzi helyettük a piszkos munkát.

Bögöy (törölt) 2009.06.30. 15:07:40

@Czelder Orbán: Jaja, kicsit olyan szaga van, mint amikor kikenyszeritettek a demokraciat a palesztinoknal, aminek a vege a Hamasz diadala lett. :)

balkanfanatik (törölt) 2009.07.01. 05:13:51

Amit írtam, bejönni látszik: Zelaya már azt emlegeti, h csak a ciklusát töltené ki, aztán csá.

www.reuters.com/article/companyNewsAndPR/idUSN3043986220090701

Bögöy (törölt) 2009.07.01. 08:35:15

@balkanfanatik: Ez így kurva jó, az amerikaiak visszaültetik, így mutathatják, hogy meccsoda demokraták, miközben politikai hulla marad, tehát a káposzta is jóllakik és a kecskét se ette meg a húsevő növény...

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.07.01. 13:27:57

@StreetView:
"Békét!"

A háború béke. (Orwell)

Rigor Penis 2009.07.02. 11:41:23

@Bögöy:

jó ez a mondat :)

de ha a káposztának a kecskének és a húsevő növénynek is jó, akkor kinek rossz?

Bögöy (törölt) 2009.07.02. 14:51:01

@Rigor Penis: Hat, talan a szegeny puccsistaknak... :)

Bögöy (törölt) 2009.07.02. 14:56:24

@Rigor Penis: Hat, talan a szegeny puccsistaknak... :)

Rigor Penis 2009.07.02. 15:39:03

@Bögöy:

az egész hondurasi libsi pártot kidobná a zusa az ablakon?

balkanfanatik (törölt) 2009.07.02. 19:56:41

@Rigor Penis: Nem éri meg. 130 éve 2 párt van hatalmon a nemzeti és a liberális. Mivel csak 2 szóbajöhető párt létezik (ahogy olvastam, 3 mérhető erősségű párt van egyáltalán az országban), ezekben különböző irányzatok vannak. Ergo a libberek közül is a nagy része nem ennyire balos mint Zelaya.

Herbert_West 2009.07.03. 11:29:54

Miért érzem a kommentek alapján úgy, hogy az indymedia kommentjeit crosslinkelték?:)

balkanfanatik (törölt) 2009.07.04. 22:34:28

Fel fogják függeszteni Honduras az Amerikai Államok Szervezetéből:
www.reuters.com/article/topNews/idUSN0211965120090704

A sors iróniája, h ez eddig csak Kubával történt meg, komenizmus miatt.

balkanfanatik (törölt) 2009.07.05. 21:16:51

Lehet hogy buli lesz: Zelaya, Kirchner, Correa, meg még vmi pofa elindultak visszafelé Hondurasba, közben a hadsereg lezárta a főváros nemzetközi repterét, se ki se be, a hírek szerint Salvadorban fognak leszállni, vagy már le is szálltak.
Hogy onnan hogy jutnak be, az jó kérdés.

5.g · http://katpol.blog.hu 2009.07.06. 00:23:17

@StreetView: "Békét!"

"In the vicinity of Castiglione Fiorentino, two Franciscans once came across the English mercenary leader John Hawkwood (or Giovanni Acuto), of whom Italians in the Florence region were extremely fond. In their usual way, they greeted the highly regarded condottiere with a cheerful 'May God give you peace, monsignore!' and were all the more taken aback when Hawkwood answered with a dry 'May God take away your alms!' They wondered why he had wished such a thing when they had wished him nothing but good. 'How can you think you are saying something good', he asked, 'when you come and wish God to let me go hungry? Don't you know that I live off war and that peace would ruin me? And just as I live off war, you live off alms. So, the answer I gave was fully in keeping with your greeting.'"

/Herfried Münkler: The New Wars/

balkanfanatik (törölt) 2009.07.06. 02:11:09

No, a szappanopera folytatódik: hősünk le akart szállni a hondurasi főváros repterén (hogyan jutott be egyáltalán a légtérbe?), de a hadsereg elállta járművekkel az összes kifutópályát, erre Salvador v Nicaragua felé vette az irányt.
Közben durvított zavargások a reptérnél, kijárási tilalom megszigorítva 6,30-tól (azaz 20 perc múlva)

balkanfanatik (törölt) 2009.07.12. 16:49:27

ROFL/LMAO:
Lemondott az új elnök külügye, mert "negrito"-nak nevezte Obamát:
news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8145667.stm

Tilikov (törölt) 2009.07.12. 18:54:27

@balkanfanatik: Sebaj, a Nigaz-ba még elmehet dolgozni. :D

balkanfanatik (törölt) 2009.07.17. 22:18:02

Mai kishírek:

- Chavez szerint Zelaya hamarosan visszatér, ha kell ellenkormányt is alakít
- Micheletti arról dumált, h egyre több balos országokból érkező diverzánst detektálnak Hondurasban, és minden hatalomátvételi kísérletet vissza fognak verni
- Ortega Nicaraguában szokás szerint szidta a goonosz jenki mprilistákat és figyelmeztetett h mindenféle puccsot meg fog torolni

Az utolsó csak business as usual, de az első kettő ha igaz, akkor még lesz móka itt :)