Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LI. - A kopó, a kurva és a BuddhaDrogok, szexuális szabadosság és bűnözés. Ha erről a hármasról nem a ’70-es évek Floridája, hanem a kései ’20-as évek német Weimari Köztársasága jut először eszedbe, akkor a Babylon Berlin neked való...
  • KatPol Kávéház L. - A legendák köztünk vannakCsapatunk három tagja elhatározta, hogy 2020. augusztus 6-án meglátogatják a szolnoki Reptár múzeum tárlatát. A tárlat több szempontból is kiemelkedőnek tekinthető, amiről látogatásunk során meg is...
  • KatPol Kávéház XLIX. - Tiszteld a császárt, verd le a lázadótA birodalmi naptár 487. és az egyetemes naptár 796. évében az autokrácia és a demokrácia erői már 150 éve szüntelen háborúban állnak. Évszázadok teltek el, mióta a katonából lett politikus, Rudolf von...
  • KatPol Kávéház XLVIII. - HatáresetKedves hallgatók! Podcastunk 48., rendhagyó módon francia és német témájú adásában újabb élménybeszámolóval jelentkezünk egy tavaly őszi utazásunkról, melynek során két technikatörténeti múzeumot és a...
  • Imperialista rovarháború a szocializmus ellenÜdvözlöm kedves olvasóinkat! Enz vagyok a Katpol Blog csapatából, és rendhagyó módon ezúttal nem a modernkori Kína történelmével foglalkozó sorozat következő részével jelentkezem. A téma, amit hozok,...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (86) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (35) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (38) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (38) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (81) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (19) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (39) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (51) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (57) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (70) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Change KatPol Can Believe In

2009.03.28. 07:26 KatPol Blog

by 5.g & CSM & NagyH & Rammjaeger83 & SchA

A kedves olvasó bizonyára tud arról, hogy kis hazánkban immár nemcsak gazdasági, de kormányválság is egyértelműen tapasztalható (rendszeresen frissülő információk itt). A hírek szerint április 14.-én szavaz majd az Országgyűlés a kormánypárt konstruktív bizalmatlansági indítványáról, míg az államfő az előre hozott választásokat favorizálná. Persze minden politikai kalkulációt erősen behatárol az, hogy a jelek szerint jóformán senki nem akar bátran vállalkozni egy ekkora csődtömeg kormányzására.

Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megnevez néhány potenciális miniszterelnök-jelöltet, elvégre aki egy ilyen helyzetben véleményt nyilvánít, attól joggal várja el mindenki az építő jellegű javaslatokat, a konstruktív kritikát.

A jelöltek kiválasztása során a következő megfontolások vezettek minket:

  • Magyar közszereplő, politikus nem szerepel az ajánlások között, mivel az illető jó eséllyel elfogult lenne valamelyik párt felé, így aligha bírna széleskörű belpolitikai támogatással. Persze a jelöltnek meg kell kapnia a magyar állampolgárságot, de ilyen kiélezett belpolitikai helyzetben ezzel aligha lenne nagy probléma.
  • A blog profiljának megfelelően főleg volt/jelenlegi katonai parancsnokot tartunk alkalmasnak a posztra, vagy legalábbis olyan embert, akinek sok tapasztalata van a keménykezű kormányzás és a belső konfliktusok megvívása terén, elvégre az elkerülhetetlennek tűnő gazdasági intézkedések véghezviteléhez szükség van ilyen képességekre a várható ellenállás miatt.
  • Az elmúlt évtizedekben (főleg Nyugat-Európában és Észak-Amerikában) általános szokássá vált az, hogy a nehéz és/vagy veszélyes munkákat az úgynevezett fejlődő világból érkező bevándorlókkal végeztetik el mindenütt. Mivel a jövőbeli magyar kormányfő pozíciójára teljes mértékben illeni fog a fenti leírás, és, mint említettük, önként belföldi jelentkezőkből sem akad sok, logikus lépésnek tűnik erre a feladatra is egy szegényebb vidékről érkezett külföldit felfogadni.
  • Igyekeztünk olyan személyeket fontolóra venni, akik jelenleg munkanélküliek vagy legalábbis nem töltenek be magas pozíciót sehol, így tudnának időt szakítani a feladatra.

Következzen tehát a potenciális jelöltek listája, akiknek az Országgyűlés bizalmat szavazhatna: 

12. Paul Bremer

Az Egyesült Államok volt holland nagykövete, Irak ex-kormányzója.

Előnye: A jó öreg Pault nem olyan fából faragták, hogy megijedne egy gazdasági összeomlás szélén álló ország menedzselésével járó kihívásoktól. 2003-ban már bizonyított Irakban, és habár ott nem arattak teljes sikert zseniális módszerei, de Magyarországon nincsenek felkelők, iszlamisták, Al Kaida és hasonló veszélyek, amik keresztülhúznák a számításait.

Irakhoz hasonlóan Magyarországon is radikális adó- és közigazgatási reformokat vezetne be, és - amire már 1989. óta várnak az emberek - demokratizálná az országot. Hogy  a demokrácia valóban a maga teljességében bontakozzon ki, esetleg fel is oszlatná a nagyobb magyar pártokat, miután azok már túlságosan összefonódtak az államigazgatással. Az  elégedetlenkedőkkel pedig a Blackwater cég alkalmazottai értetnék meg az említett reformok szükségességét.

Javulnának az amerikai-magyar kapcsolatok, és számlálatlanul pumpálnák a pénzt Magyarországba (ami ugyan mindenféle gyanús ügyletben azonnal el is tűnne), hogy az Egyesült Államoknak végre legyen egy sikeres demokráciaterjesztési kísérlete is.

Hátránya: Elképzelhető, hogy Bremer feloszlatná a Magyar Honvédséget, miután a harcértéke nem sokban különbözik az egykori iraki hadseregtől. Fennáll a kockázata, hogy két-három év alatt totális etnikai polgárháborúba taszítja az országot. 

11. Pervez Musharraf

Tábornok, vezérkari főnök, államelnök, valamint ezek tetszőleges kombinációja. Jelenleg munkanélküli, politikai ambíciókkal.

Előnye: A válságból való kilábaláshoz talán nem is annyira gazdasági szakértőre mint inkább a válságok természetrajzával bensőséges kapcsolatot ápoló erős kezű vezetőre van szükség. Márpedig - kis hazánk minden hősies erőfeszítése ellenére - a lexikont a "válság" címszónál felütve még mindig Pakisztánt képét pillanthatjuk meg tökéletes illusztrációként. És ki igazodhatna ki jobban a válságok útvesztőiben, mint aki majd' tíz évig képes volt megőrizni hatalmát ebben az államnak csúfolt felfordulásban. Musharraf azonban nem csak bőséges élettapasztalatával és kemény fellépésével, de mind Amerikával, mind Kínával ápolt kiváló diplomáciai kapcsolataival is hozzájárulhatna a hazánk fölé tornyosuló sötét fellegek elűzéséhez.

Hátránya: Azért valamit sejtetni enged az ember hanyatló képességeiről, ha a katonai diktátorok lehető legcsúfosabb végét éri: lemondatják. Szóval ne lepődjünk meg, ha regnálása harmadik hónapjában törzsi területek válnak le Somogy megyéről és a délszláv maffia menedékévé válnak. 

10. A névtelen PLA tábornok

Ahogy egyre dinamikusabb ütemben fejlődnek a magyar-kínai kapcsolatok, el lehetne gondolkozni, hogy nem csak kifőzdés dolgozókat és hamisított ruhamárkákkal csencselő árusokat kellene idehozni Magyarországra, hanem akár vezetőket is importálhatunk, hiszen Kína az utóbbi évtizedekben soha nem látott gazdasági fejlődésen ment keresztül, és ez a fellendülés mind a mai napig tart, világméretű válság ide vagy oda. A PLA-nak annyi tehetséges tábornoka van, igazán kölcsönadhatnának egyet, hogy rázza gatyába ezt az országot.

Előnye: Politikai háttere miatt a jelenlegi magyar kormánypárt is igen könnyen megbarátkozna  az új miniszterelnökkel. (nem hiába létezik a mondás, hogy "Vörös, mint a népi Kína") Igaz, ami igaz, ez a barátság hamar szertefoszlana, amint a tábornok itthon is bevezetné a sikkasztás kínai büntetési tételét, ami méreginjekcióval történő kivégzés. Ami azt illeti, a korrupt politikusok ilyesfajta eltávolításával hatalmas népszerűségre tenne szert a friss miniszterelnök, és ezzel együtt a költségvetés is jobb állapotba kerülne.

Persze megszorításokra így is szükség lesz, és a jó konfuciánus munkaszellem jegyében munkára fogják serkenteni a jelenleg inaktív rétegeket is, de ez megint nem fog problémát okozni az új kínai vezetésünknek. Tüntetések, zavargások esetén Peking biztosan szívesen átenged 2-3 hadosztályt a közrend fenntartására, és hamar elterjedne a szlogen, hogy "Tyúkot minden fazékba, és egy Type 96-ost minden útkereszteződésbe".

Ha egyeseknek még ez sem hozná meg a kedvét a szorgos munkához, hogy újra GDP növekedésről lehessen beszélni, rövid úton egy átnevelőtáborban találhatják magukat valahol Hszincsiang-Ujgur tartomány közepén.

Hátránya: Tényleg dolgozni kellene. Internetes cenzúra. Visszatérne az állampárt intézménye Magyarországon. Egy PLA tábornok nehezen boldogulna a magyar nyelvvel, vagyis a helyi  magyar tanácsadói könnyen átverhetnék. 

9. Dan Halutz

Vadászpilóta, az IAF tábornoka, Izrael volt vezérkari főnöke.

Magyarországnak most nem tutyimutyi történészekre és a sufniból előrángatott pártapparatcsikokra van szüksége, hanem egy igazán "tökös" és rámenős vezetőre - és ki más felelne meg jobban ennek, mint egy vadászpilóta?

Előnye: Halutz sosem félt felvállalni a konfrontációt, ha az érdekek érvényesítéséről volt szó, és ennek most nagy hasznát vennénk. Mindamellett kiváló pénzügyi érzékkel is rendelkezik, hiszen eredeti végzettsége szerint közgazdász, habár ezt a tudását eddig csak saját zsebre kamatoztatta.

Általa az ország könnyebben juthatna hitelhez a válságból való kilábaláshoz (ha megtagadják, antiszemitizmust kiáltunk), újra visszacsalogatná a külföldi befektetőket (ha nem jönnek, anitszemitának bélyegezzük őket), ha a környező országok elszipkázzák a tőkét, szétbombáztatja őket (persze szigorúan önvédelemből), ha zavargások törnének ki akár Budapesten, akár eldugott kis falvakban, igen gyorsan szétcsapna közöttük pár 250 fontos JDAM. (aztán megindulnának a tankok, és ha bárki bármit be mer szólni, lesöpörjük az érveit azzal, hogy antiszemita)

Említettem már, hogy tulajdonképpen mindenféle, Magyarországot érő kritikát meg tudnánk semmisíteni egyetlen apró "a" betűs szócskával?

Hátrányai: Valóra válnának a magyar szélsőjobb rémálmai. A magyar liberális értelmiség világképe a feje tetéjére állna. Erősen romlana Magyarország viszonya a szomszédos államokkal. 

8. Ante Gotovina

Egykori horvát tábornok, a Vihar hadművelet egyik vezetője.

Gotovina jelenleg ugyan Hágában ül, hogy az ICTY felelősségre vonja a szerbek ellen elkövetett háborús bűnök miatt, de ez a csekélység egyszerűen megoldható, hiszen  meg lehetne győzni az ítélőszéket, hogy Magyarország miniszterelnökének lenni jelenleg különösen súlyos büntetésnek számítana.

Előnye: Gotovina nem tökölne helyrerakni a magyar gazdaságot, akár a legdrasztikusabb intézkedésekkel sem. Veterán idegenlégiósként könyörtelenül keresztülvinné a segélyek és jóléti kiadások lefaragását ("Szociális Vihar 2009"). Ha egyes népcsoportok emiatt lázongani kezdenének, egyszerűen átsöpörné őket az egyik szomszédos országba, mint tette azt már egyszer 200.000 szerbbel. A magyar jobboldal egyszerűen imádná az etnikai politikájáért, sőt ha jól taktikázik, összehozhat egy perszonáluniót Horvátországgal (magyar tenger FTW!) és közös erővel nekimenve az ősi ellenségnek, a szerbeknek, még a Vajdaságot is visszaszerezné nekünk.

Hátránya: Emberijogi szervezetek biztosan tiltakoznának, ha az ICTY ilyen büntetést szabna ki a tábornokra, mondván ennél még a halál is jobb. Még a francia idegenlégió sem tudja felkészíteni az embert a magyar belpolitika világára.  

7. Ely Ould Mohamed Vall

Nyugállományú ezredes, korábban majd 20 évig a mauritániai rendőri erők parancsnoka.

Előnye: A jó puccsista eszményi megtestesítője, amennyiben 2005-ben egy katonai junta élén megbuktatta Maaouya Ould Taya korrupt diktatúráját, két éves konszolidációt követően alkotmánymódosítással zárta ki magát és társait a hatalom örökléséből, végül 2007-ben legitim választásokon egy elismert gazdasági szakember kezébe helyezte a hatalmat, s mint aki jól végezte dolgát, Európába költözött nyugdíjas éveit eltöltendő. Bónuszként Bokros Lajos kiábrándult híveit impozáns bajuszkölteménnyel vígasztalná.

Hátránya: Akarata ellenére senkin nem lehet segíteni. Az ezredes utódát végül saját juntájának egy tagja puccsolta meg 2008-ban, s a magyar nép politikai előéletét és választási szokásait elnézve itt sem garantálnánk politikai örökségének továbbélését. 

6. Ramzan Kadirov

A Csecsen Köztársaság elnöke és legfőbb hadura.

Előnye: Személyével egy igazi fiatalos (idén lesz 33 éves), dinamikus, merész miniszterelnököt nyerne az ország, aki fegyveres felkeléseknek úgy vezetésében, mint leverésében járatos, így holmi közép-európai ország politikai válsága és romló közbiztonsága sem jelenthet neki problémát. Jelenleg egyre kevésbé kötik le otthoni feladatai, Csecsenföldön ugyanis kezdenek relatíve jól menni a dolgok, Moszkva pedig már katonai műveletek lezárását tervezi: a felkelésnek gyakorlatilag vége, részben emberünk határozott politikájának következtében. Groznij épül-szépül, a menekültek is lassan visszatérnek, Kadirov pedig a minap már büszkén nevezte Oroszország egyik legbékésebb szegletének Csecsenföldet. Hát kell ennél jobb ajánlólevél? 

Hátrányai: Tapasztalatlanságából kifolyólag nehezen ismerné ki magát a szövevényes magyarországi összefonódások és pártérdekek dzsungelében és kifinomultabb megoldások híján az otthon bevált módszerekhez folyamodna. Bár ezen módszerek hatékonyságához kétség sem férhet, az ICC hamarosan ismét elrendelhetné egy hivatalban levő kormányfő letartóztatását. 

5. Gyanendra Bir Bikram Sah Dev

Nepál utolsó királya (2001-2008), jelenleg munkanélküli

 

Előnye: Van válságkezelő kormányzati tapasztalata: már kétszer volt király, ráadásul épp válságok idején. Első uralkodói időszakát nem ismerik el (pedig gyerekként megkoronázták), hivatalosan azután került trónra, hogy unokaöccse lemészárolta a fél királyi családot és öngyilkos lett. 

Reprezentatív személy, támogatnák a hazai monarchisták. Ha később államfőnek is megválasztják, viselhetné a Szent Koronát is. 

Erős jellem, a cél érdekében kész a mindenféle érdekcsoportok és pártok intrikáit, mutyizásait figyelmen kívül hagyni. A válságért a pártokat tette felelőssé és 2005-ben abszolút monarchiát és rendkívüli állapotot vezetett be Nepálban, hogy rendet tegyen az országban és leverje a maoista felkelést. 

Integráló személyiség, e téren már bizonyított: tevékenységével egyesítette az országot. 

Hátránya: Tevékenységével egyesítette az országot saját maga ellen. 

4. Sonthi Boonyaratglin

A2006-os thaiföldi vértelen puccs vezetője, jelenleg a Thai Királyi Hadsereg nyugállományú tábornoka.

 

Előnye: Határozott fellépésével tartóztatott már fel durvuló belpolitikai válságot. 

Az ázsiai értékeket képviseli, melyekre igen nagy szüksége volna egy válságban fetrengő országnak. 

Ha magával hozná sikerét biztosító páncélos hadoszlopait, nemcsak a kisgyerekes családoknak és turistáknak biztosítana érdekes utcai látványosságot (és szerezne körükben gyorsan népszerűséget), de a Honvédség páncélos erőit is megtöbbszörözné. 

A védelmi büdzsét programja szerint a hadsereg maga határozza meg, így nálunk nem lenne gond a NATO felé tett vállalásaink teljesítésével sem. 

Neve miatt nehéz ellene „ … takarodj!”-típusú szlogeneket gyártani. 

Van kormányzati tapasztalata, sőt még egy alkotmány kidolgozásában is részt vett.

Hátrányai: Protekcionista szólamai miatt a befektetők kissé gyanakodnának. Két felesége van, az Operabálon viszont nehéz egyszerre két nővel táncolni.  

3. Gulbuddin Hekmatyar

Afgán hadúr és köpönyegforgató, a CIA és a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) egykori(?) kiszolgálója, Afganisztán volt miniszterelnöke. Jelenleg fegyvereseivel az afgán-pakisztáni határvidéken akciózik, és nyilván azon morfondírozik, hogy a hatalmi harcokban saját pozíciói javítása érdekében és további kenőpénz fejében kihez csatlakozzon.

Gulbuddin ugyan sosem volt egyetlen reguláris hadsereg tagja sem – a katonai akadémiáról annak idején politikai nézetei miatt kirúgták –, mégis jelentős karriert futott be a szovjet megszállók elleni harc és az azt követő polgárháború idején. Egykor ő volt az ország egyik legjelentősebb hadura, azután a pakisztániak megunták az állandó machinációit, sikertelen katonai húzásait, és inkább a tálibokat kezdték el támogatni helyette (erről bővebben itt).

Előnye: Nem egy tehetséges hadvezér, de a neki ellenszegülőkkel szemben határozott és könyörtelen – a polgárháború alatt Kabult többször is rommá lövette tüzérségi rakétákkal –, ugyanakkor ravasz politikai opportunista. Az évek során a belső viszonyok változásának függvényében jóformán mindenki ellen harcolt és mindenkit elárult; akárkivel szövetségre lép, ha érdekei úgy kívánják (az utóbbi időben ismét az amerikaiak felé kacsintgat). Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy még mindig életben van.

Van belpolitikai tapasztalata: pártalapító és –vezető, volt kormányfő (ugyan nem volt valami sikeres a posztján, de abban a helyzetben más is nehezen lett volna az).

Híveivel dzsihádot hirdethetne a munkanélküliség ellen, és közmunkára foghatná a segélyen tengődő lakosságot. Mellesleg egykettőre megtanítaná őket az erkölcsös életvitelre.

Ha egy időre elhagyja Afganisztánt, ott könnyebb lesz stabilizálni a belpolitikai helyzetet (egy hatalmi tényezővel kevesebb).

Lehetőséget kapna arra, hogy újra jó pontokat szerezzen az amerikai kormány szemében, ugyanakkor javítana a muzulmán országokkal fenntartott kapcsolatainkon.

Egy kis kormányzati propagandával el lehetne hitetni, hogy az ősmagyarok leszármazottja, és ezt bizonyítja a neve is.

Hátrányai: Híján van a közgazdászi képzettségnek, tapasztalatnak – persze ennek vajmi kevés jelentősége van, elvégre az IMF szakértői és az ötleteikkel mindig boldogan előálló hazai közgazdászok úgyis elmondanák neki, mi a teendő. 

2. Wojciech Jaruzelski

Volt tábornok, Lengyelország egykori állam- ill. kormányfője, a Lengyel Szocialista Egységpárt volt főtitkára, jelenleg nyugdíjas.

Előnyei: Látott és tapasztalt már mélyebb gazdasági válságot is, mint amilyenben jelenleg mi vagyunk.

Nem retten meg a kemény, de átgondolt lépésektől (elvégre ő vezette be a statáriumot 1981-ben, és általános vélemények szerint ezzel megakadályozta Lengyelország szovjet katonai megszállását).

Megválasztása a lengyel-magyar barátság szép megnyilvánulása lenne.

Ha Aczél György közlésének hinni lehet, a szovjet tömb pártvezérei között ő volt az egyetlen, akit Kádár János az utolsó éveiben tisztelt. Ennek kihangsúlyozása, ahogy azt nyilván a politológusok készségesen elmagyaráznák, rokonszenvesebbé tenné őt a közismerten nosztalgiázásra hajlamos magyar nép körében.

Hátrányai: 85 éves. Pártállami múltja miatt nem lenne népszerű jobboldali körökben, de ezt ellensúlyozná nemesi származása, az, hogy szovjet deportálást szenvedett el a családjával együtt, és hogy a rendszerváltás után elítélte a kommunista ideológiát. 

1. Laurent Nkunda

Lázadó tábornok, gerillavezér és lelkipásztor, átmenetileg ruandai fogságban.

Előnye: Tulajdonképpen az észak-kivui konfliktus minden résztvevője örülne, ha diplomatikus módon megszabadulhatna a tábornoktól. De ha összesepregetnénk az IMF hitel elgurult filléreit az államkincstár félreesőbb sarkaiból, talán akadna még egy kisebb kofferre való pénz is, ami kellőképpen motiválhatná Ruandát és Kongót kiadatására.

Minden bizonnyal ez volna a lehető legjobb befektetésünk, hiszen keresve sem találunk tökéletesebb jelöltet hazánk élére, mint egy karizmatikus vezetőt, aki a Kelet-Kongótól elvárható meglehetősen mostoha körülmények közt is működőképes közigazgatást, igazságszolgáltatást, oktatást, valamiféle kezdetleges szociális rendszert és nem utolsó sorban egy erős hadsereget képes felállítani. Nem mellékesen hazánknak jó eséllyel gróf Andrássy Gyula óta nem volt ilyen jó kiállású miniszterelnöke, aki a médiát is ujja köré csavarná. Sőt mi több, napszemüvegben, sétapálcával, oldalán két fegyveressel annyira kemény látványt nyújtana, hogy protokollfotójának kipostázása is elegendő volna egyre inkább elkanászodó szomszédaink megregulázására.

Hátránya: Elszántságát ismerve jó eséllyel az első kormányulés legelső kávészünetében meglógna és visszatérne a kivui harcok mezejére. Egyébként is: egy szikár, nagyorrú, szemüveges figura, aki imádja a teátrális gesztusokat, a könnyen idézhető szállóigéket, vaskézzel irányítja mozgalmát és időnként az Úr küldöttének képzeli magát. Csak engem emlékeztet néhány magyar politikus baljós keresztezésére? 

+1 Vlagyimir Putyin

Az Orosz Föderáció miniszterelnöke, volt - és jó eséllyel jövőbeli - államfője. 

Őt valószínűleg felesleges bemutatni. 

Előnye: Hol is kezdjük...extreme awesomeness! Ezenkívül: kormányfői tapasztalat, rátermettség, határozottság.

Néhány hazai oligarchát gyorsan sittre juttatna, ezzel önmagában népszerűvé válna a tömegek körében. Nem is beszélve arról, hogy olcsóbban kapnánk az orosz földgázt. A vezető pozíciókba volt KGB-s kollégáit ültetné, így hatékonyabbá válna a kormányzás.

Kormányzása befejeztével elmondhatná, hogy élete során nem egy, hanem két országot húzott ki a sz*rból. 

Hátránya: Ahogy Kadirov elvtársnak, neki is ott kellene hagynia állami pozícióját, amíg nálunk tevékenykedik - bár Medvegyevnek titkos telefonvonalon is tudná továbbítani az utasításait.

*

Nos, ők volnának a KatPol jelöltjei Magyarország miniszterelnökének magas méltóságára. Megkérjük hát a kedves olvasókat szavazzanak, kit látnának szívesen ama közmondásos első számú bársonyszékben.

 

67 komment


| More

Címkék: humor

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr141028350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.28. 09:35:30

Óriási, köszönöm az egész kollektívának!

staropramen 2009.03.28. 09:36:50

Ilyen az amikor egyenruhások poénkodnak. Szánalmas .Inkább csendben várnátok a korkedvezményes nyugdíjat..

huta9020 2009.03.28. 09:55:10

Miért, nem Putyin itt a főnök már amúgy is?

Dubito 2009.03.28. 10:03:37

Szellemes. Jót derültem.

Közöd?? (törölt) 2009.03.28. 10:11:23

eszméletlenjó, mindenképpen külföldi kell mert a magyarok között láthatóan nem terem épkézláb jelölt

Közöd?? (törölt) 2009.03.28. 10:12:15

@staropramen: szánalmas a frászt, ami itt a civilek előadnak politika címén, na az valóban szánalmas

states 2009.03.28. 10:13:54

Gyurcsány kieresztette a szellemből a palackot, az meg elgurult Fletó gyógyszereivel együtt, és most egyiket sem találják. Helyzetkép az MSZP elnökségi üléséről szombat délelőtt...

Flankerr 2009.03.28. 10:30:02

Hát ez kész..:)
"Neve miatt nehéz ellene „ … takarodj!”-típusú szlogeneket gyártani."
Ezen 5 percig röhögtem..:D

staropramen 2009.03.28. 10:38:56

Az urak megint szerepet tévesztettek. A katona nem politizál , persze ez csak az igaziakra vinatkozik. A játékkatonák néha játszhatnak politikásat, csak vigyázniuk kell, nehogy túl komolyan vegyék magukat.Amúgy meg feladatuk a törvényes kormány által adott parancsok végrehajtása és csendes várakozás azokra.Váleménye lehet,de azt megtartja a győztes csaták emlékére szervezett bajtársi találkozókra.
Mikor is lesz a komáromi kitörés(1849) évfordulója?

Parajka 2009.03.28. 10:44:08

Remélem, hogy az csak vicc, hogy ne magyar ember (férfi/nő) legyen a miniszterelnök.

Zzoorroo 2009.03.28. 10:45:43

@staropramen: a KatPolosok szerintem nem katonák, hanem katonapolitikával foglalkozók. És ami itt folyik (mm az országban) az elmúlt napokban, az minimum ilyen reakciókat provokál ki bárkiből, katonából, civilből egyaránt.

Ez a cikk ráadásul szellemes és ugyanakkor térgyszerű is, már amennyire meg tudom ítélni. Gratulálok hozzá, staropramen pedig be kéne húzza a farkát, mert hülyeségeket bírt mondani.

hami · http://toriblog.blog.hu 2009.03.28. 10:46:24

@staropramen:

Ezt a blogot nem katonák írják tudomásom szerint.

DeMarco 2009.03.28. 10:54:28

Jó volt, köszi. Jót szórakoztam. Én kiegészítettem volna Bill Clintonnal, de így is király volt.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2009.03.28. 10:59:52

Szép, valóban, a magyar ember sírva vigad... ;)

balkanfanatik (törölt) 2009.03.28. 11:05:13

A kedves olvasók figyelmét felhívnám a cikk alatt található "humor" tagre. Ezen kifejezés reményeim szerint bővebb definíciót nem igényel.

Dezsőjóska 2009.03.28. 11:06:12

@staropramen: Te is munkából kommentelsz? Azért vagy ilyen frusztrált?

staropramen 2009.03.28. 11:11:21

szánalmas a frászt, ami itt a civilek előadnak politika címén, na az valóban szánalmas (0328. 10:12:15.)

Ilyet csak egyenruhás ír.
Amikor ők is politizálni kezdetek abból mindig csak a baj származott.
Hami
szívesen olvasom a cikkeidet ,tisztellek az írásaidért de ugye nem azt mondod, hogy inkább viziúttörők (cserkészek) számára készült és főleg általuk látogatott és kommentelt blogról van szó.
Az eseményekről nagyon markáns véleményem van nekem is de minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy a köztársaság hadseregének tagjai politikai vitakört nyissanak.

staropramen 2009.03.28. 11:16:51

@dezsőjóska
nem vagyok frusztrált a mai munkanap miatt. A Lemil blogon hetekkel ezelőtt a rendőrök-cigánybűnözés stb témakörben (átirányítással) folyó vitában ugyanezt fejtettem ki, pedig akkor szombaton nem dolgoztunk.
Csak megjegyzem, hogy a Lemil-nagyon tisztességes módon- saját lapjain nem adott helyet a vitának nem úgy mint....

malmipal 2009.03.28. 11:18:36

Egyrészt félholtra röhögtem magam, másrészt felháborodtam, hogy Dzurinda nem szerepel a névsorban. Tankok nélkül elfoglalná Bp-t, ettől szublimálódna a szlovák szélsőjobb, következésképp rövidesen perszonálunióban lennénk Szlovákiával, amitől viszont a magyar jobb szendévé válna, mert lenne magyar-lengyel határ, a lengyelek csatlakozásáig. A horvátok is örömmel jönnének az új uniónkba, hogy bosszantsák Szlovéniát. Lenne tengerpartunk is...meg hadihajóink a katpolos lovasoknak...

Slanon 2009.03.28. 11:20:57

Jaruzelski esetében nem gáz, hogy ő is épp egy bírósági procedúra közepén tart? Vagy számára is méltő büntetés lenne a magyar kormányfői pozíció? :-)

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.28. 11:22:13

Zseniális! :) Gratula és a le a kalappal! :)

@staropramen: Nos, a magyar katona akkor szólt bele a politikába, ha a civilek már szép rendesen "elszúrták" a dolgokat - tűzoltó jelleggel, néha több, néha kevesebb sikerrel. A sikertelenség sokszor a drága ciliv politikusok miatt következett be...

Jah, és mit is mondott Clausewtiz a politikáról és a háborúról? :D

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.28. 11:23:01

@Orbán a megoldás a válságban? Szánalmas!:

Nem lehetett volna kicsit rövidebben? Percekig tart, míg átscrollozok rajta...

@staropramen: "Az urak megint szerepet tévesztettek. A katona nem politizál ..."

Nem politizáltak. Viccelődtek.

Én egyébként egy kínait szeretnék, az a legperspektívikusabb... ;-)

Tilikov (törölt) 2009.03.28. 11:37:57

lol! Amikor elkezdtem olvasni valahogy felvillant előttem, hogy Nkunda tábornok lesz az első... és bejött! Hiába, túl sokat olvasom ezt a blogot, az utóbbi idők posztjai után egyértelműnek tűnt, hogy ő lesz a befutó.

A szavazáson viszony Putyinra voksoltam, és ott is a nyertesre tettem. Lehet lottóznom kéne...

Egyébként félelmetes, hogy elég megpendíteni a napi politikát, és máris soha nem látott mértékben árad a sok BS jellegű komment.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.03.28. 11:41:02

Én is mindig a nyertesre voksolok! A rendes választásokon is mindig az van! :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.28. 11:41:19

@staropramen:

Nagyon jól ismered az egyenruhásokat.

De az is lehet: csak azt képzeled, hogy nagyon jól ismered őket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.28. 11:43:17

@staropramen:

Szabadjon megjegyeznem (pedig nem vagyok a Katpolosok bérlistáján), hogy más egy katonaPOLITIKAI blog és más egy hadtörténeti-rendvédelmi...

Amúgy písz és kölcsönös riszpekt.

navera 2009.03.28. 11:44:14

Piramidális és egyben átfogó poszt volt!
GRATULÁLOK HOZZÁ!
Rég derültem ilyen jót az utóbbi időben :D
Orbán a megoldás a válságban! Szánalmas!-nak
Igazad van, nem OV a megoldás, ám, mintha a Te szájhabzásod kicsit vörösebb lenne, mint OV narancs színűje!

staropramen 2009.03.28. 11:58:33

tiboru
ti megéreztétek, hogy hol húzódik az a keskeny vonal ameddig el lehet menni.
Pisz és riszpekt.

szomszédsrác 2009.03.28. 12:26:02

ez szörnyű . a személyes kedvenceimet sehol se emlitettétek :( azért egy voksot huzzatok be khadafinak a nevemben .. sátort a parlament elé a kossuth térre h ne lehessen tüntetni ! vörös terror helyett zölduralom !

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.03.28. 13:18:29

@staropramen:

Csak hogy tényleg egyértelmű legyen: a szerkesztőségben egyetlen (volt) katona sincs. Persze nem bánnánk, ha lenne, de mindegy. Hogy vannak-e cserkészek az olvasók között, azt nem tudom.

@malmipal:

Dzurinda határeset (tól sok jelöltet nem akartunk felsorolni, 13 is pont elég).

@szomszédsrác:

Szerintem azzal kezdené a ténykedését, hogy kormányellenes terror- ill. gerillaszervezeteket pénzelne szerte Európában, az ország helyzetén meg semmit sem tudna javítani - vagyis kb. ugyanazt csinálná, amit az elmúlt 40 évben otthon:).

staropramen 2009.03.28. 13:25:44

Rammjaeger83 · http

a kommentelők is vizicserkészek ugye?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.28. 13:26:32

Sajnos a jó öreg Augusto tábornok már beadta a kulcsot, pedig ha élne, ő biztosan felkerült volna a listára!

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.03.28. 13:39:29

@staropramen:

Nem tudom, vannak-e aktív állományban lévő katonaolvasóink - mindenesetre remélem -, és egyébként sem biztos, hogy felismerném őket indapass-reg. alapján. A kommenteket pedig a tartalmuk szerint bíráljuk el.

jaegtoer 2009.03.28. 14:06:11

____ staropramen 2009.03.28. 10:38:56

Nehéz lehet az élet humor nélkül...

Peace.

navera 2009.03.28. 14:20:06

@staropramen:
Te tényleg ennyire fafej lennél?

navera 2009.03.28. 14:22:09

Jah, 45 éves nyugdíjas katonák olvasnak blogokat, csak nem szólnak hozzá, mert inkább barátokkal együtt isznak és szarnak ebbe az egészbe! :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.28. 15:40:34

@navera:

És nincs igazuk?!

:-)

Amúgy néha hozzá is szólnak szerintem.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.03.28. 20:19:51

Hát nem mondom, kár hogy csak a nap végén értem ide. Ahogy nézem, egyeseknek elég nehéz a felfogása, de szerencsére nem az ilyen kommentelők alkotják a többséget.

"Ilyet csak egyenruhás ír.
Amikor ők is politizálni kezdetek abból mindig csak a baj származott."

Tessék mondani, a XX. században mi is okozott több problémát (és emberhalált), amikor katonák politizáltak, vagy amikor politikusok pofáztak bele a katonák dolgába?

mackensen 2009.03.28. 20:50:38

Én voltam katona és a PLA tábornok a nyerő. És kéne mellé vagy 50 000 köztisztségviselő, hogy legyen kivel lecserélni a bandát. Szerintem ennek a dupláját is simán nélkülözni tudnák:)

sorhajóhadnagy 2009.03.28. 21:08:23

@staropramen:

Gondolom elvből nem olvastad el "A 22-es csapdáját". Vagy a Svejket. Hiszen abban is "katonák" viccelődtek halálosan komoly dolgokról. Én egyébként a HM fatális tévedéséből fakadóan tartalékos hadnagy vagyok. Nálam VVP (Putyin) a nyerő. Csak az a baj, hogy baromira nem kellünk senkinek...

staropramen 2009.03.29. 14:05:36

SchA
Messze nem érdekel, hogy nehéz felfogásúnak tartasz-e de néhány dolgot nagyon fontosnak tartok.
Amikor valaki felveszi az egyenruhát pontosan tudja, hogy személyes jogainak egynémelyikéről lemond, cserében más jogokért.Ezek között ott van az is , hogy távoltartja magát a napi politikától.Aki ezt nem érti azzal kár eszmét cserélni
.Utolsó egyébként civilesen finommodorú kérdésedre az a válaszom, hogy bizony nagyon nehéz lenne eldönteni, hogy hány háborút indítottak civil politikusok azért mert nagyarcú katonák biztosították őket a győzelemről.A két világháború és jónéhány helyi háború minimum döntetlen ebből a szempontból. Ha a haladó magyar katonai hagyományokat tekintjük ugyanez a helyzet.:Talán csak a nyilas katonatiszteket, a kiugrást katonailag teljesen elbaltázó urakat, D. Miklós Béla és Kéry Kálmán urak által a vágóhídon "felejtett" hadsereg (ti. elfelejtettek nekik szólni, hogy az urak átállnak) ,az 56 ban az oroszok által egyszerűen szétzavart magyar hadsereg........és ez csak az ami a XX sz. ból hirtelen eszembe jut..Talán a költő és hadvezér Zrínyi volt az utolsó aki katonaként a politika ellenében szerencsés kézzel nyúlt a dolgokhoz.

Sorhajóhadnagy
Amekkorát te tévedsz. Olvastam.Csak neked elmondom, hogy egyikben sem annyira katonák viccelődnek,hanem sokkal inkább a katonákon viccelődnek.Az "ősanarchista" Hasek teszi nevetségessé a k.u.k. hadsereget, gyilkos iróniával.
Ugyanezt teszi a volt pilóta Heller az amerikai hadsereggel.

balkanfanatik (törölt) 2009.03.29. 14:45:08

Kedves staropramen,

Úgy látszik nem jutott el hozzád Rammjaeger83 · 2009.03.28. 13:18:29 hozzászólása

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.03.29. 16:03:34

@balkanfanatik:

Szerintem eljutott hozzá, csak bizonyára az is fáj neki, hogy egyáltalán megengedjük a katona olvasóknak a kommentelést. Nem túl meglepő módon ezen véleményét senki más nem képviseli.

navera 2009.03.29. 17:35:30

@staropramen:
A nyugger katonák azé' hozzászólhatnak?
(gy.k.: már levették azegyenruhát)

Super 64 2009.03.29. 18:21:43

Felvették már az Urak a kapcsolatot az Oroszországi Föderáció nagykövetségével, hogy eleget tegyenek a NÉP akaratának? :)

szomszédsrác 2009.03.29. 19:18:10

putyint ki kéne zárni , nem fair a többi versenyzővel szemben . egyébkéntis ő egy demokratikusan megválasztott vezető már valahol máshol :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.03.29. 22:06:12

@staropramen:

"Amikor valaki felveszi az egyenruhát pontosan tudja, hogy személyes jogainak egynémelyikéről lemond, cserében más jogokért.Ezek között ott van az is , hogy távoltartja magát a napi politikától."

Tekintve, hogy nem tudod bizonyítani, hogy bárki ezen blog lapjain, legyen akár szerkesztő vagy kommentelő, hivatásos katona lenne, nem értem mit sírsz.

"A két világháború és jónéhány helyi háború minimum döntetlen ebből a szempontból."

Khhm, frissítsük csak fel a történelmi ismereteinket!
Churchill, Sztálin, Hitler egyike sem volt hivatásos katona, viszont előszeretettel bírálták felül a vezérkaruk egészen konkrét döntéseit mint "amatőr stratégák". Az eredményt lásd Norvégia, Szingapúr, Dunkerque stb. példáján. Ennyit a döntetlenekről.

"Talán a költő és hadvezér Zrínyi volt az utolsó aki katonaként a politika ellenében szerencsés kézzel nyúlt a dolgokhoz."

Kemál Atatürk pl kitűnő XX. századi példa a sikeres katonából lett politikusra. (BTW na a művészeket viszont én tartanám távol tűzzel-vassal a politikától)

sorhajóhadnagy 2009.03.29. 22:44:44

@staropramen:
Van szerencsém felhívni a figyelmet: a "katonák" idézőjelben szerepeltek. :-) Amúgy meg tényleg: honnan veszed, hogy itt vezérkari tisztek osztják egymásnak az észt?

"Talán csak a nyilas katonatiszteket, a kiugrást katonailag teljesen elbaltázó urakat, D. Miklós Béla és Kéry Kálmán urak által a vágóhídon "felejtett" hadsereg (ti. elfelejtettek nekik szólni, hogy az urak átállnak) ,az 56 ban az oroszok által egyszerűen szétzavart magyar hadsereg."

Szerinted hány nyilas tiszt biztosította a Legfőbb Hadurat, vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót arról, hogy a kiugrási kísérlet sikeres lesz? Szerintem egy sem. Mert hogy ők nem akartak kiugrani. Az 1. magyar hadsereg átállása a teljes kiugrási kísérlettel egyetemben fantaszta elképzelés volt, még "szerencse" (vigyázz, kérlek, újabb idézőjel!), hogy nem próbáltak fegyverrel fellépni, mert:

1, az egész 1. m.kir. hadsereget lemészárolták volna a németek, miközben a Vörös Hadsereg lábhoz tett fegyverrel gyönyörködik az akcióban - lásd varsói felkelés

2, illetve mészárolták volna egymást a végső kitartásig küzdeni akaró és a háborút befejezni vágyó katonák

De nem ez történt-

És végül 56: ezt végképp nem értem. Itt milyen baromarcú magyar katona vezette meg Nagy Imrét? Vagy Münnichet? A Magyar Néphadsereg - ha jól tudom - egyetlen esetben sem lépett fel támadólag a szovjetek ellen, mert nem kapott erre parancsot, illetve nem is lett volna rá képes. Október 28-ig bizonyos magyar alakulatok viszont jeleskedtek felkelők és civilek lemészárlásában.

November 4. után - szerintem bölcsen - a honvédség vezetői és tisztjei belátták, hogy jobb, ha a kiképzetlen és tapasztalatlan felkelők hullanak el a harcban, semmint a katonák. Ők ugyanis nagyjából felfogták az esélyeket.

szomszédsrác 2009.03.29. 23:42:13

don't feed the troll az megvan valakinek ? ...

Crouch 2009.03.30. 12:02:06

@Tilikov:

Valamiért én is éreztem hogy Nkundát fogjuk az első helyen látni. :)

Aki meg ezt komolyan veszi az nem okos ember.

Panzer 2009.03.30. 19:30:03

Staropramen: nyoma sincs semmifele szabalyzatban ill. utasitasban, hogy ne lenne szabad blogokat olvasni es kommentelni. Akar politikai blogokat is.

A honvedelemrol, illetve a hivatasos katonak jogallasarol szolo torveny(ek) az aktiv politikai szerepvallalast tiltjak, a velemennyilvanitast nem. Plane egy olyan - nagyjabol - anonim kornyezetben, mint egy blog.

Lehet, hogy a vonatkozo utasitasok le vannak maradva a vilagtol..., :) - de ez nem valtoztat azon, hogy az ilyesmi nem tilos.

Udv,
Panzer

staropramen 2009.04.01. 13:49:45

@sorhajóhadnagy
csak a pontosítás kedvéért.A felsorolásomban(nyilas tisztek, kiugrási bohózat, Miklós Béla és Kéry átszökése között VESSZŐ van.
Egy felsorolás a politizáló katonatisztekről, más-más témában. Senki nem beszélt arról, hogy a biztosították e Horthyt a nyilasok.
Érdekes módon a románok símán kiugrottak.Nálunk csak Miklós Béláéknak sikerült.

SchA
Mindhárom általad citált politikai vezetőt biztosították tábornokai arról, hogy a kitörni készülő háborút megnyerhetik.
Kemal Atatürköt-aki meglehetősen sáros az örmény népirtásban , most talán ne emlegessük.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.04.01. 15:02:02

@staropramen:

Atatürk sarait (örmények, kurdok) nem vonja senki kétségbe, de a kvalitásait se kérdőjelezzük meg. Az első világháborús békeszerződés után (amely a jelenlegi Törökország területének mintegy 60-65 százalékát hagyta jóvá a törököknek, elvégre ők is a vesztesek oldalán fejezték be, akárcsak mi) a kezébe vette az ország irányítását és négy év alatt több százezer négyzetkilométert szerzett vissza hazájának.

Úgyhogy válságkezelésből ő is fényesen vizsgázik.

staropramen 2009.04.02. 11:15:01

@tiboru
Van abban valami szomorú, hogy (nem elsősorban veled) lezajlott vita úgy hal el, hogy egy netto tömeggyilkos országgyarapító érdemeiről is megemlékezünk.
Atatürk válságkezelését az Ararát északi oldalán túl egész másképp ítélik meg.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.04.02. 13:02:22

@staropramen:

SZVSZ inkább a történelemismereteidben van valami szomorú.

Az első VH alatti örmény népirtásban Atatürknek nem sok szerepe volt.
A háború után kvázi visszahódította Ciliciát, ahol az antant egy örmény (báb)államot akart kiszakítani Törökországból, és itt nem bánt kesztyűs kézzel a helyi örményekkel, de ez az ő helyzetében érthető.
Ha valami csoda folytán Mo. 1921-ben fegyverrel szerezte volna vissza Erdélyt, valószínűleg az ottani románoknak is lenne egy-két rémtörténetük a magyarokról (már azoknak, akiknek sikerült életben maradni.)

Azt, hogy Galipoli hősét tömeggyilkosnak nevezed, szerintem inkább próbáld pár önérzetes törökkel megvitatni, én sok szerencsét kívánok hozzá.
Egy török államfőnek elsősorban Törökország és a török nép érdekeit kell képviselni, és ebben Atatürk kiemelkedőt alkotott. Hogy az Ararát túloldalán ki és miért húzza a száját, ebből a szempontból lényegtelen.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.04.02. 15:59:51

@staropramen:

"SchA
Mindhárom általad citált politikai vezetőt biztosították tábornokai arról, hogy a kitörni készülő háborút megnyerhetik"

A tábornokok nem hazudtak. A háborút meg lehetett (volna) nyerni. Sztálin és Churchill esetében ez bejött - bár az ostoba stratégiai döntéseik nélkül a szövetséges győzelem nem került volna annyi ember életébe. A német vereségért pedig elsősorban Hitler, nem pedig a katonai vezetés döntései felelősek. Ugyebár összeesküvő német tisztek Hitlert többször megpróbálták eltenni láb alól, de érdekes módon ezt soha senki nem hozza fel érvnek a hadsereg politikai szerepvállalása ellen.

Ha a politikai vezetés háborút indít, mert a katonai vezetés biztosítja a győzelemről, és végül kudarcot vall, az rendszerint a politikai vezetés hibája, mert ostoba katonai döntéseket hoz, vagy eleve elhibázott stratégiát alkalmaz (lásd Vietnam, Irak stb.) Utóbbi esetben a katonai vezetés nem sokat tehet.

"Érdekes módon a románok símán kiugrottak.Nálunk csak Miklós Béláéknak sikerült."

A román kiugrás, ha nem tévedek, a román katonai vezetés támogatásával zajlott le.

Ha nem tévedek, az örmény népirtás azelőtt zajlott le, mielőtt Mustafa Kemal politikai vezető lett, vagyis ő nem rendelte, nem is rendelhette azt el, ergo nem felelős érte. Ha pedig részt vett a végrehajtásában, akkor parancsot teljesített. Ez pedig végképp nem meríti ki a "katona politikai szerepvállalása" kategóriát.

staropramen 2009.04.03. 09:19:45

@Scha
Neked talán lényegtelen.Nekem nem.

@Rammjaeger83
örülök, hogy előkerült a"parancsot teljesített" kifejezés.Nürnberg óta nem ismeretlen.

Uraim!
mivel már régen nem az eredeti témánál tartunk részemről befejezettnek tekintem a vitát.
Köszönöm a lehetőséget.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.04.03. 11:19:15

@staropramen:

"örülök, hogy előkerült a"parancsot teljesített" kifejezés.Nürnberg óta nem ismeretlen."

Hát ez kész...
Ha a katona politikai szerepet vállal, az a baj. Ha nem teszi, hanem símán végrehajtja a politikai vezetés utasításait, az a baj. Most akkor döntsd el, mit akarsz. (Ne itt! Magadban!)

staropramen 2009.04.03. 11:36:34

@rammjaeger
Tudod én az örmény népirtásról beszéltem.Népirtást nem kötelező végrehajtani, vagy ha megteszi nem hivatkozhat a parancsra.Azt hiszem ez most Hágában is így működik.
Kár, hogy nem vagy képes felfogni a különbséget. Sajnálom.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.04.03. 16:04:46

@staropramen:

"Tudod én az örmény népirtásról beszéltem."

Mi meg arról, hogy Atatürk felelőssége erősen kérdéses az ügyben. Hja, jól elbeszélünk egymás mellett...

"Népirtást nem kötelező végrehajtani, vagy ha megteszi nem hivatkozhat a parancsra"

Kivéve ha az ő oldala nyeri a háborút. Ebben az esetben nincs se Nürnberg, se Hága, boldogan lehet élni. Lsd
forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=53295

"Neked talán lényegtelen.Nekem nem."

WTF? Rakjuk össze a mondatokat:
én azt írtam:
"Egy török államfőnek elsősorban Törökország és a török nép érdekeit kell képviselni, és ebben Atatürk kiemelkedőt alkotott. Hogy az Ararát túloldalán ki és miért húzza a száját, ebből a szempontból lényegtelen."

Erre válaszoltad, hogy "Neked talán lényegtelen.Nekem nem."

Tehát szerinted lényeges az örmény (ebben az esetben egy ellenséges) állam véleménye a katonából lett török államfő Törökország érdekében kifejtett tevékenységénél???

Bónusz:
"részemről befejezettnek tekintem a vitát."

Na most akkor igen vagy sem?

staropramen 2009.04.04. 18:00:21

SchA
már rég befejeztem volna ezt a hiábavaló vitát, csak nincs ínyemre, ha távozás közben katonásan utánamrúgnak.Ennyit rólatok.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.04.04. 21:41:00

@staropramen:

Ja, hogy ezért is mi vagyunk (meg a "háccsereg") a felelősek?

Bocs, a zárótűz kifejezést ismered?
(igen, ez IS egy olyan blog)