Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XCIX. - Egy élet LíbiáértKedves közönség! Podcastunk 99. adásában a téma egy olyan film lesz, amely kevéssé ismert eseményeket dolgoz fel a kései európai gyarmatosítás történetéből. Líbia napjainkig fontos geopolitikai...
  • KatPol Kávéház XCVII. - A projektmenedzserKedves hallgatóink! Podcastunk mai adásában a nyári moziszezon legnagyobb durranásával foglalkozunk. Csapatunk körbejárta Christopher Nolan legújabb filmjét, az Oppenheimert, ami az American...
  • KatPol Kávéház LXXXIV. - A vihar előtti vihar"A hűség a becsületem" - a nemzetiszocialista Védőosztag jelmondata a piac kemény viszonyai között élő könyv- és lapkiadók, és az állítólagos barna veszedelemre fixálódott újságírók együttes...
  • KatPol Kávéház LXVIII. - The high groundA kijelölt harcállásaikat az utolsó emberig rendületlenül tartó, és le végül sosem gyűrt kis helyőrségek nemcsak a népszerű történetírás, hanem utólag rendszerint a szelektív történelmi emlékezet...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN]: "Jóléttel" a gerillák ellen

2009.02.13. 22:27 Rammjaeger83

„Old school” – gondolom sok olvasónk hallotta már ezt a kifejezést. Kb. annyit tesz: jól bevált módszereket alkalmazó; konzervatív; régi vágású. Főleg néhány rockzenészre szokás ráhúzni ezt a jelzőt, de megmondom én, hogy ki ma az igazán „old school”: Srí Lanka kormánya, amely a jelek szerint a szigetország egykori gyarmatosítói, a britek stílusában kíván végső vereséget mérni a Tamil Tigrisekre (LTTE). (folyt=>)

Mint arról korábban beszámoltunk, a Srí Lanka-i hadsereg offenzívája következtében a felkelők egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, sőt mára egy szánalmas földdarabra szorultak vissza a sziget északkeleti részén, és a támadók ostromgyűrűjéből aligha lesz menekvés. A hadsereg tüzérséggel lövi a területet, ahol  persze sok menekült is összezsúfolódott. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az LTTE mint gerillamozgalom hamarosan megszűnik létezni, végződjön ez a harc akár megadással, akár végsőkig tartó fanatikus ellenállással.

Természetesen jogos az aggodalom, hogy a hírhedten eltökélt Tigrisek ettől még nem adják fel a harcot, és – mint ahogy a Daily Telegraph egyik újságírója figyelmeztetett – újraszervezik a felkelést, új önkénteseket toboroznak és bizonyára visszatérnek a terrorista módszerekhez.

Nos, úgy látszik, a kormány elébe megy a várható fejleményeknek, ha már a pusztán katonai módszerekkel sokkal többet nem lehet elérni : mintegy 200 ezer, még a felkelők által ellenőrzött területekről érkezett tamil menekültet öt „jóléti faluba” fog bezsuppolni az északi körzetekben arra az időre, amíg a hadsereg fel nem számolja az LTTE maradékát és nem aknátlanítja teljesen az egész térséget. Azután hazatérhetnek, hacsak a hatóságok nem minősítik őket „gyanús elemnek”. A hivatalos bejelentést lásd itt.

És hogy mi ebben az „old school”? Nos, ez egyértelmű koppintása a „védett/új falvak” rendszerének, amelyet annak idején a britek hoztak létre Malajziában és Kenyában, hogy a kormánypárti (lojalista) lakosságot megvédjék a helyi felkelők megtorlásaitól, ill. hogy a felkelőket elszigeteljék minden népi támogatástól. A részletekbe most nem mennék bele, azokkal már anno foglalkoztunk: a malajziai szükségállapottal itt, a kenyaival pedig itt. A gerillák elleni sikeres harc kulcsa mindig is a civil lakosság feletti állami ellenőrzés volt. És ha ezen a téren létezik régi, jól bevált módszer, akkor az az ilyen falvak létrehozása. Még az intézkedés hivatalos indoklása is azonos: a kormány szívügye, hogy biztonságos körülményeket teremtsen a civilek számára és megvédje őket az ellenség terrorjától.

(Az külön vicces, hogy Srí Lanka pénzügyi támogatást kért a program véghezviteléhez a britektől – akik valószínűleg azzal is sokat segítenének, ha a már említett gyarmati konfliktusok néhány veteránját küldenék oda tanácsadónak.)

Ami meg az elnevezést illeti: nem tudom, milyen minisztériumi közszolga ötlötte ki, de valami lingvisztikai különdíjat megérdemelne, az biztos. „Jóléti falu” – nagyon kreatív! Ennek megfelelően a kormány megígérte, hogy ezekben modern infrastruktúra is lesz (bankok, iskolák stb.) Persze a „stratégiai település”, „új falu”, „védett falu” kifejezések már „foglaltak”, más háborúkból – és az elnevezés is sántít: öt ilyen településre inkább illene a „kisváros” elnevezés, ha már 200 ezer boldog új lakóval számolnak.

Persze ma már más idők járnak: jogvédő szervezetek azonnal tiltakoztak a terv ellen, az Európai Parlament egyik tagja pedig mindjárt „koncentrációs táborokat” emlegetett (persze ez is csak játék a szavakkal). A PR fontosságával a kormány is tisztában van: bejelentette, hogy a tamil civilek 80 százaléka még ebben az évben hazatérhet (ezt mondjuk kétlem), és ugyanerre ígéretet tettek az egyik frissen felállított tábor lakóinak az odalátogató állami tisztviselők is.

A közeljövőben mindenesetre eldől, hogy a derék szingalézek jó tanítványoknak bizonyulnak-e.
 

27 komment


| More

Címkék: coin sri lanka knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr13941829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tribunus 2009.02.13. 23:54:11

Gondolom néhány volt ,vagy ne adj Isten most is regnáló brit tanácsadó azért néha felbukkan a környéken!?:-))

Tilikov (törölt) 2009.02.14. 12:08:03

És ha mégsem tartanák be a szavukat a szinGaléz vezetők, azzal is csak a tamiloknak kedveznének, hisz ki szeretne visszaköltözni a lebombázott, aláaknázott falujába, amikor lehet JÓLÉTI falvakban is élni Sri-Lankán!

A menekültek bizonyára fellélegeztek amikor megtudták, hogy a jóléti falvakban bankok is lesznek. Lesz hol elhelyezni azt a fél zsák árpát amit a háborús övezetből menekítettek ki.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.02.14. 12:15:31

"jogvédő szervezetek azonnal tiltakoztak a terv ellen, az Európai Parlament egyik tagja pedig mindjárt „koncentrációs táborokat”"

Európának táborfóbiája van (esküszöm, ezek még a börtönöket is leromboltatnák, ha elkezdék őket fegyenctábornak hívni) , és minden áttelepítés mögé nácikat vizionálnak. Sri Lanka jobban teszi, ha nem Brüsszel véleményére alapozza a konfliktus rendezését.
Az adott helyzetben ez a húzás a "jóléti falvakkal" ésszerű és célszerű, csak a külvilágnak szóló propagandát nem szabad elhanyagolni, nehogy a nyugati széplelkek keresztül húzzák a számításaikat.

bz249 2009.02.14. 18:40:17

@SchA: nem hinném, hogy a nyugati széplelkek háborognának bármi miatt, ami Sri Lankán történik. Ezt egyébként a sri lankai kormány is nagyon jól tudja. Arra az egyre kell ügyelniük, hogy nagyon-nagyon-nagyon átlátszó disznóságokat ne csináljanak. Ebben az esetben az egész ügy ingerküszöb alatt marad... a nyugati széplelkeket igazándiból csak két ország Dél-Afrika és Izrael érdekli (véletlenül az a kettő, ahol van 5 csillagos szálloda ahonnan qrva szolidárisak lehetnek az elnyomottakkal). Az apartheid vége óta Dél-Afrika se.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.14. 21:07:42

A szállodák elsősorban nem a külföldi kritikusokat vonzzák - elvégre szóban/írásban tiltakozni, kritizálni messziről is lehet, nem kell odamenni -, hanem elsősorban a riportereket - mert nekik ott kell lennie a helyszínen, hogy meglegyen a sztori.

A Dél-afrikai feketék ill. a palesztinok helyzete valóban "cause célébre" sok nyugati balliberális számára, de ennél jóval összetettebb, ugyanakkor nagyrészt azonos okok miatt. Ennek kifejtése túlmenne egy komment keretein, majd esetleg később egy cikk keretében foglalkozok vele.

balu_a_medve 2009.02.16. 07:58:57

az nem esett le a sri lankai kormánynak, hogy a konfliktus okait nem tudják az LTTE felszámolásával és a lakosság (egy részének, több mill. emberről van szó!) koncentrációs táborba terelésével megszüntetni. Az LTTE nem véletlenül alakult ki, és ha most felszámolják, majd alakul más, és ezen a jóléti falvak sem segítenek, mint ahogy a briteken sem segítettek malajziában és kenyában.

Balaint 2009.02.16. 09:39:24

Ha télleg jóléti falvak lesznek (azaz magasabb lesz a komfort mint az eredetiben) akkor vége a tigriseknek. Ha nem akkor készülhetnek egy Kenya reloaded-ra.

bz249 2009.02.16. 10:16:10

@balu_a_medve: már hogyne segített volna a briteken... az, hogy a gyarmatok üzemeltetése a nemzetközi helyzet miatt gazdaságtalanná vált egy másik történet.

Tilikov (törölt) 2009.02.16. 10:20:13

Ha télleg jóléti falvak lesznek, abból globális szeparatista hullám keveredhet, mert minden szakadár azt mondja majd: lám a tamilok is fegyvert ragadtak, és még a vereség ellenére is, akik nem szenderültek jobblétre, azok jóléti állapotba kerültek.

bz249 2009.02.16. 11:02:21

@Tilikov: gondolom ott lehet a titok, hogy mi a jobb létre szenderültek és a jólétbe kerültek aránya. Illetve, hogy mennyivel nagyobb ez a jólét annál, amit a "nyugodtan ülünk a seggünkön" startégiával el lehet érni; ha nagyobb egyáltalán.

Tilikov (törölt) 2009.02.16. 12:50:52

Egy kis adalék a tamilok és jólét témához:
www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=15548

A szingaléz nacionalisták a harcok körzetében humanitárius tevékenységet végző Vörös Keresztet támadják, mondván az a lázadó Tamil Tigrisek orvosi egységeként viselkedik.

Látható, hogy a szingalézek rendkívül elkötelezettek a tamilok jóléte iránt.

balu_a_medve 2009.02.16. 13:00:26

@bz249: Jogos, ott a pont!

"az, hogy a gyarmatok üzemeltetése a nemzetközi helyzet miatt gazdaságtalanná vált"

De vedd figyelembe, hogy a gyarmatok egy jelentős részéről komoly harcok árán verték ki a gyarmatosítókat, tehát ez nem lehetett általános ok (pl. indokína). Egyébként Kenyában egy, a későbbi dél-afrikához hasonló telepes-rezsim volt uralmon, melynek saját, a brit anyaországtól független érdekei is voltak (ti. a status quo fenntartása), szóval ott sem teljesen egyértelmű.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.16. 14:27:11

@Ursa Maior:

"Ha télleg jóléti falvak lesznek (azaz magasabb lesz a komfort mint az eredetiben) akkor vége a tigriseknek. Ha nem akkor készülhetnek egy Kenya reloaded-ra."

Kenya speciel pont rossz példa, mert ott aztán végképp nem "jóléti" falvakat hoztak létre. Egyébként nem tudom, pontosan mit értesz "Kenya reloaded" alatt; a britek elverték a Mau Mau-t, mint szódás a lovát.

@balu_a_medve:

"Egyébként Kenyában egy, a későbbi dél-afrikához hasonló telepes-rezsim volt uralmon, melynek saját, a brit anyaországtól független érdekei is voltak (ti. a status quo fenntartása), szóval ott sem teljesen egyértelmű."

Független érdekeik voltak, de nem mentek velük sokra. Éppen ezért nem jött létre olyan rendszer Kenyában, mint Dél-Afrikában. Ezzel kapcsolatban lásd az erről szóló cikk végét:

katpol.blog.hu/2008/12/13/gerillahaboruk_8

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.02.16. 19:32:25

A jóléti táborok után még majd kialakul a megélhetési felkelés is.
"Dé hát mink azír erpígízünk, mer nincsen munka, há muszáj"

Sajnos hosszú távon nem vicc.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.16. 23:56:21

@SchA:

"Dé hát mink azír erpígízünk, mer nincsen munka, há muszáj"

Ez a probléma Irakban is felütötte a fejét annak idején, Thomas Barnett felhívta rá a figyelmet:

thomaspmbarnett.com/weblog/2006/12/more_bodies_or_more_jobs.html

Tilikov (törölt) 2009.02.17. 11:40:08

"A jóléti táborok után még majd kialakul a megélhetési felkelés is."

Ebből kiindulva jó kis nyelvészeti tanulmányt lehetne írni a következő címmel: 'Az oximoron eluralkodása a modern háborús retorikában.'

Srí Lankát illetően, ha az internálás jóléti jellege ellenére mégis megélhetési lázadás törne ki, még mindig megoldható a dolog egy humanitárius genocídiummal.

bz249 2009.02.17. 11:58:40

@Tilikov: a grúz válság idején is olyan volt a helyzet, hogy az amerikai segélyszállító cirkáló és az orosz békenfenntartó tüzérség néztek egymással farkasszemet.

Balaint 2009.02.18. 14:40:05

Rammjaeger

Az lehet hogy a Maukkal feltörölték a földet, azt mégsem lett Kenyából Malajzia.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.18. 18:23:03

@Tilikov:

"Humanitárius genocídium" - ott a pont! Javaslom a "megélhetési népirtás" kifejezés bevezetését is.

@Ursa Maior:

Már megbocsáss, de milyen logika ez? Persze, hogy nem lett belőle Malajzia, nem is volt a célja a briteknek, hogy az legyen. A két ország történelmi múltja eléggé eltérő, ezzel magyarázható Kenya relatív elmaradottsága is - de semmiképpen nem a többi afrikai országhoz viszonyítva -, nem pedig azzal, hogy a britek nem voltak "elég sikeresek".

Balaint 2009.02.18. 20:08:48

Úgy tudom, ha nem jól majd kijavítasz, hogy a Briggs tervet Kenyában is megpróbálták alkalmazni, sokkal kevesebb sikerrel.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.18. 23:40:45

@Ursa Maior:

Alapjában véve jól tudod. A probléma annyi volt, hogy Kenyát nem tartotta a brit vezetés (relatíve) stratégiailag fontosnak, így csak szűkösebb költségvetést engedélyeztek a helyi kormánynak. De a siker ettől még nem maradt el, sőt, hamarabb érték el azt, mint Malajziában.

Balaint 2009.02.19. 08:54:17

OK értem. Azonban ha Kenya nagyobb sikertörténet, akkor miért a Malajziai Vészhelyzet a sikeres COIN mindenhol idézett mintapéldánya és miért nem a Mau-Mau felkelés? Mi volt az általad említett siker Kenyában?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.19. 20:40:33

@Ursa Maior:

Szerintem Malajzia és Kenya egyformán "nagy" sikertörténetek. De hogy a kérdésedre is válaszoljak: azért, mert

1. Malajziában fegyelmezettebb, felkészültebb volt az ellenség. Akik ráadásul kommunisták is voltak.

2. Malajzia stratégiailag fontosabb, mint Kenya. Ráadásul a környék gazdaságilag fejlett független országa lett. Más kérdés, hogy ugyanez Kenyára is igaz, de Afrika nem ragadta/ragadja meg az emberek fantáziáját.

3. A malajziai szükségállapot időben előbb volt - előbb kezdődött (1948), effektíve előbb ért véget (1957) -, és ott alkalmazták először azokat a módszereket, amiket később Kenyában lekoppintottak (bár nem teljes mértékben).

"Mi volt az általad említett siker Kenyában?"

Röviden annyi, hogy a Mau Mau egyetlen célját sem érte el. Olyan szinten számolták fel, hogy még a politikai rendezésben sem vehetett részt. És Nyugat-barát, hivatalosan demokratikus vezetés jött létre. A britek számára ez roppant előnyös és természetesen kielégítő kimenetel volt.

Tilikov (törölt) 2009.05.17. 23:19:10

A gerillák megelégelték a jólétet, és inkább megadták magukat.
http://www.tamilnet.com/art.html?catid=79&artid=29400

Néhány négyzetkilométernyi területre lettek összeterelve a tamilok. Ez a konfliktus szerintem kimerítette az ún. totális háború összes követelményét.

Tilikov (törölt) 2009.05.17. 23:27:42

"It is clear that the LTTE is prepared to meet the White House demands within the means of Tamil dignity and if the US statements are going to mean only a conning, they are prepared to die fighting but not without upholding Tamil dignity."

"The ball is in the court of the White House."

A tigrisek helyzete olyan reménytelen, hogy azt képzelik amerika beszáll majd az oldalukra.
süti beállítások módosítása