Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház XLVII. - A csillagok közéKedves hallgatók! A KatPol Kávéház következő adása ezúttal a science fiction területére űrhajózik, és a Naprendszer határait feszegeti. A korábbi szavazás második helyezettjeként az újabb, górcső alá...
  • A megaláztatás évszázada XIII.Üdvözlöm minden kedves olvasónkat! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, mivel jó ideje nem volt már blogposzt a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunkban, úgy gondoltam, méltó lezárása lenne...
  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (37) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (79) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (68) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Here's no peace

2008.09.05. 12:00 SchA

Van egy ország,... és van a vihar előtti csend - Irak mostanában már ritkábban kerül a címlapokra, de még így is frekventált helye van a sajtóban az időről-időre bekövetkező véres terrortámadások miatt, és persze az amerikai elnökválasztás egyik központi témájaként. Arról már némileg ritkábban lehet olvasni, hogy valójában mi is folyik ebben a kies országban, már a Tigrisen és az Eufráteszen kívül.

Mostanában az amerikai sajtóban megjelennek olyan cikkek, amik egyenesen sikersztoriként adják el az iraki beavatkozást, maga McCain papa is ennek az vonulatnak a híve. "2003-ban be kellett avatkoznunk, igen, utána elkúrtuk, de 2007-ben ráeszméltünk a megoldásra, és most már stabil a helyzet, amikor majd kivonulunk, a Közel-Kelet Svájcát hagyjuk magunk mögött". Nos a 2007-es csúcs óta, és ebbe kapaszkodnak a "Surge" hívei, valóban visszaesett az erőszak - a Foreign Affairs adatai szerint 2008-ban havi átlagban már csak 700 civil, 100 iraki és 25 amerikai katona esik a mindenféle terrorszervezetek, milíciák és egyebek támadásai áldozatául. Azért ez sem kevés, de mindenesetre szép eredmény is lehetne. Csak van ezzel egy kis probléma.

Mit hozott a Surge? Több csapat, új COIN doktrína, új parancsnoknok. (A plusz csapatokat egyébként már kivonták, most újra a "presurge" szinten van a létszám, lásd Globalsecurity.) És ugye némi nyugalmat az amúgy viharos iraki hétköznapokba. Kevésbé optimista elemzők azért megjegyzik, hogy a harcok visszaesésének 3 egyéb, rendkívül prózai oka volt:

- 1, A fellángoló etnikai/felekezeti erőszak követte tisztogatás sikeres volt, mostanra már sokkal homogénebb területek alakultak ki, Bagdad nagyrész a síiták uralma alá került. Az etnikailag vitatott területeken (Moszul, Bagdad egyes negyedei) még most is gyakran találnak itt-ott fejbelőtt holttesteket.

- 2, Anbar Awakening, CLC  - Korábban az koalíciós erők elleni támadások többségét az al-Kaida (a továbbiakban AQ) és a vele szövetségben lévő szunnita törzsek hajtották végre. Utóbbiak jelen pillanatban amerikai zsoldban harcolnak az AQ ellen, miután ráébredtek, hogy eddig a rossz oldalon állnak - legalább is a hivatalos propaganda szerint. Erről bővebben mindjárt.

- 3, Síita milíciák, Mahdi Serege. - Az egymással vetélkedő síita frakciók a kivárásra játszanak a főerőikkel, és csak a bandaháborúk szintjén tépik egymást (leszámítva az iraki hadsereg balul elsült tavaszi akcióját Muqtada asz-Szadr ellen) Irakot ma kb. olyan szinten uralják a síiták, mint tették azt a szunniták Szaddam alatt. Nem érdekük, hogy egy meggondolatlan offenzívát indítsanak a riválisaik, vagy éppen az amerikaiak ellen, mert idő előtt véreznének ki. Muqtada asz-Szadrról éppenséggel olyan hírek keringenek mostanában, hogy szélnek ereszti a hadseregét, beszolgáltatja a fegyvereit, és egyebek, a végén még visszavonul szerzetesnek. Persze ez csak PR átalakítás, mert készül a választásokra, és azért egy kisebb, elit egységet megtart magának.

Mindezekből kifolyólag jelenleg a fő gondot valóban az AQ jelenti az amerikaiaknak, ami "jó, mert így végre a terror kvintesszeciája ellen lehet harcolni". (Azért vannak kisebb szunnita és síita csoportok, amik továbbra is rendületlenül harcolnak a koalíciós erők ellen.)

 

Az AQ tündöklése és bukása

Az AQ 2003. után szépen lassan szivárgott be az országba, és építette ki a hálózatát a szunniták között. A szunniták harcoltak az amerikaiak - és az átmeneti kormány létrehozása után a síiták - ellen, kellett nekik a segítség. A törzsi vezetők számára egy kis radikalizáció még belefért a pakliba, de sajnos idővel az AQ elpofátlanodott, és túlságosan is otthon érezte magát. Innentől kezdve a ténylegesen át akarta venni a szunnita területek irányítását, kiiktatva a törzsi vezetőket, és kikiáltva az Iraki Iszlám Államot, amit kvázi szeparatista törekvésként is fel lehet fogni. A helyi sejkeknek nem tetszett, hogy megnyírbálják a jogaikat, és amikor tiltakoztak ez ellen, akkor bizony kinyírtak egy párat belőlük (és nem csak a vezetőket, hanem a civileket is elkezdték hasonlóan befenyíteni). Ekkor gondolták néhányan, hogy rossz lóra tettek, és megpróbáltak átállni az amerikaiakhoz - szerencsére jött a Surge és Petraeus, és szépen megfizette az elégedetlenkedő helyi vezetőket, hogy harcoljanak az AQ ellen, innen a mai helyzet. A helyi lakosság támogatása + a tény, hogy az amerikaiaktól viszonylag szabad kezet kaptak a szunnita milíciák, erősen megritkította az AQ sorait, de szvsz azért ezek a mini hadurak jópár riválisukat is eltették láb alól, mint "alkaidást", az amerikaiak úgysem látják a különbséget, halott meg nem beszél.

Az Anbar Awakening mozgalom azonban hosszú távon lesz igazán veszélyes: Az AA-hoz csatlakozott vezetők kb. 300 dollárt kapnak minden harcos után, azaz legálisan van saját milíciájuk, amit az USA pénzel és fegyverez fel. Ha van 50-100 harcosod, akkor már kényelmesen megélsz az amerikai fizetési csekkekből, nem is beszélve a védelmi pénzek beszedésétől, és egyéb nem túl törvényes ügyletekről, amit egy ilyen kis csapat birtokában az ember megtehet. A 2008. USA költségvetés szerint 150 millió dollár van az ilyen "lelkes önkéntesek" részére elkülönítve. Amerika persze reméli, hogy a jövőben ezek a milíciák integrálódnak a központi kormányerőkbe (esélytelen), vagy legalább Maliki veszi át a finanszírozásukat (majd ha hülye lesz). Márpedig ha egyszer elapad az ingyenpénz, a milícisták nem fogják letenni a kalast és felvenni a kapát, hanem újra nekimennek a kormánynak, vagy az amerikaiaknak, ha vannak olyan idióták, hogy ekkor még mindig bent lesznek Irakban. A neokonok viszont annyira hisznek ebben a CLC bullshitben, hogy anno vérkomolyan javasolták, hogy a pakisztáni törzsi területekről(!) is ezzel a módszerrel kéne kiszorítani az AQ-t - értsd, odaöntünk egy nagy rakás pénzt, és egyből mindenki "jófiúvá" válik.

De ha már a kormánynál tartunk - a napokban fogja az iraki parlament elfogadni a SOFA-t (Status of Forces Agreement), ami rendelkezik az amerikai csapatok további sorsáról Irakban, mert 2008. végén lejár az erre vonatkozó ENSZ mandátum. Se kivonási dátum, se konkrét kivonási ütemterv nincs benne, ezt a legtöbben 2011-re várják, de előbb is lehetséges, a leendő amerikai elnök személyétől függően.(Change we can believe in...) Az amcsik legnagyobb bánatára Maliki elutasította, hogy jogi immunitást adjon Irak területén az amerikai katonáknak. Szörnyű, hogy csak úgy felelősségre lehet vonni valakit minden nyamvadt civilért, aki a golyó útjába került, nem? Másrészről azért az erőviszonyok miatt is vicces a dolog - Maliki, az amerikaiak bábja, nem hajlandó teljesíteni ezt az egyszerű kérést, holott a világ számos elmaradott országa írt már alá ilyen egyezményt az USA-val pár koffer dollárért.

A másik nagy aktuális iraki sláger a tartományi választások lennének - ha lennének. 2008. október elején kellett volna őket lebonyolítani, de korábban nem fogadták el a választási törvényt, ezért most a legkorábbi időpont 2008. december, és már itt is rezeg a léc. Gondolná az ember, hogy taktikáznak a komák, kivárják, hogy Obama vagy McCain lesz-e az új vezető - de nem, a valóság sokkal lehangolóbb. Van egy Kirkuk nevű város Irakban, ami különös értékkel bír a környékén található olajmezők miatt. Kirkukot a kurdok követelik maguknak, és a pesmergák erőteljes "kurdizációt" is folytatnak a városban, elűzve a többi népcsoportot (viszont Szaddam alatt a kurdokat zavarták el, és szunnitákat telepítettek be, csak hogy teljes legyen a kép). A város hovatartozásáról egy népszavazásnak kellett volna döntenie már rég, csak azt valahogy mindig elnapolták. A mostani választási törvénybe ezért egy lobbicsoport beiktatott egy klauzulát, miszerint a város vezetését ilyen és ilyen arányban kell felosztani a kurduk, szunniták, turkománok (tud erre vki jobb szót?) és asszírok között, amíg Kirkuk helyzete nem tisztázódik. Ez persze keresztbe tett volna a kurdoknak, akik a demokratikus választások révén valószínűleg vitték volna a várost, ezért Talabani és az "elnöki triumvirátus" (Igen, van ilyen. Talabani kurd, egyik alelnöke szunnita, a másik síita.) visszadobta az egész választási törvényt a parlamentnek. Demokrácia egyenlőre elnapolva.

Irak jövőjével kapcsolatban pedig a Foreign Affairsből idéznék egy gondolatmenetet, hogy a Surge hosszútávon miért fog több kárt okozni, mint amennyit rövid távon hajtott. (Habár ez nem lesz nehéz...)

Közel-Kelet, 20. század. A birodalmak, ebben az esetben az Oszmán birodalom, mindig megpróbálták felszámolni a törzsi önállóságot, a destabilizációra törekvő külső erők - itt a britek - mindig segítették azt. Első Világháború, ugye Arábiai Lawrence történetét mindenki ismeri. A brit stratégia sikeres volt, és miután megszerezték mandátumterületként Irakot, továbbra is támogatták a törzseket ellensúlyozásként a királlyal szemben, hátha keresztbe akarna tenni a brit korona érdekeinek. Időben előreugorva, a hatalomátvétel után a Baath párt és különösen Szaddam viszont megszűntette a törzsi önállóságot, hogy egy központosított, modern államot alakítson ki Irakban. (igaz a két öbölháború idején részben visszaállította, de azért, mert szorult helyzetben volt). Korábban a környező arab országok már mind integrálták az államba a törzseket, politikai alkukkal, pénzzel, néha fegyveres erővel. Most azonban az USA egy erőteljes retribalizációs folyamatot indított el Irakban a Surge-el, mert az anyagi támogatásával és megadott jogkörökkel a kölünböző törzsi vezetők újra önálló, a központi kormánytól független játékosnak érezhetik magukat.

Ez miért baj? Két példa a széleskörű törzsi önállósággal rendelkező iszlám országra: Jemen és Pakisztán. Hogy is mondjam - egyik sem profitált túl sokat a kormánynak nem engedelmeskedő, önfejű törzsekből, amiknek köszönhetően az AQ és egyéb vicces szervezetek is meg tudtak telepedni ezeken a helyeken. Ráadásul sem Jemenben, sem Pakisztánban nincsenek még csak távlati tervek sem, hogy a törzsek ex lex állapotát hogyan kéne felszámolni.

Irakban a hadurak közt már megindult a versengés a szervezett bűnözésért, területekért, stb. Ez a retribalizáció teljesen szétverheti a modern iraki társadalmat, de az FA szerint  a hatás akár átterjedhet Jordániára vagy Szaúd-Arábiára is, ahol további feszültségeket kelthet.  Hosszú távon így Iraknak kétféle jövője lehet:

1. Rengeteg rivalizáló csoport, naponta változó szövetségekben, Bagdad zéró fennhatósággal - káosz, működésképtelen állam.

2. Katonai hatalomátvétel valamelyik megerősödő csoport által, ami le tudja verni a riválisait - Szaddam második kiadásban.

It's a typical bazmeg situation.

16 komment · 1 trackback


| More

Címkék: irak al kaida coin kurdok államkudarc

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr30634722

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.06. 08:03:03

Irak: Here's no peaceRövid összefoglaló a jelenlegi katonai-belpolitikai helyzetről Irakban: Amerika-barát milíciák, Al-Kaida, az amerikai csapatok [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2008.09.05. 12:27:03

"2003-ban be kellett avatkoznunk, igen, utána elkúrtuk, de 2007-ben ráeszméltünk a megoldásra, és most már stabil a helyzet, amikor majd kivonulunk, a Közel-Kelet Svájcát hagyjuk magunk mögött"

Komoly elhangzott ilyen??? Amúgy az iraki kormány egy hete kb. sipákolt, hogy 2011-ig minden külföldi katonai kontingens hagyja el az országot.

Ultrabazmegsituation: 2008.09.05. 13:16:25

Előbb jó ideig az 1., aztán a 2. :-)

amo 2008.09.05. 13:33:30

1, az elkúrtuk® kifejezés mindannyiunk hőn szeretett és mélyen tisztelt miniszterelnöke öszödi igazságbeszédének őszintén felindult szava, nem illik ilyen méltatlan környezetben használni!

2, a bzameg situation-höz kapcsolódik: egy ideig ez még fenn fog maradni, függetlenül a politikai folyamatoktól, merthogy 2003-ban elzavarták a teljes rendvédelmi állományt - alapoktól kiképezni egy új szakembergárdát pedig 20-25 év - tehát ha csak a szimpla bűnözési bazmeg helyzetet nézed, akkor valamikor 2020 körül várható javulás.

3, ahol az államot meggyengítik, ott nem-állami szereplők fogját átvenni a társadalom szervezését. Hogy ezek törzsek vagy nemzetiségek esetleg vallási köntösben fellépő maffiák - a konkrét helyzettől függ. Tehát az amerikai helytartónak döntenie kell: erős iraki állam vagy szövetség a maffiákkal.

4, Zakaria hétvégi cikkében arról ír, hogy az olajbevételek (van olyan termékem, amire a külföldnek égető szüksége van) a világon mindenütt arra csűbítják a kitermelő ország vezetőit,hogy fittyet hányjanak a nemzetközi normákra. Iraknak a 130dolláros olajár mellett akkora bevétele van, hogy nem tudja mire értelmesen elkölteni. Visszatérünk az erős állam vagy maffiák problémára. Ha erős a központi állam és ennyi olajbevétele van, akkor elkezd majd Szaddamoskodni...

4- demokrácia- a kínaiak azt mondják, hogy a demokrácia önmagában nem érték, önmagában nem más mint a csőcselék uralma. Ahhoz, hogy a "demokratikus" államok sikeresek legyen szükség volt egy másik tényezőre: a jog uralmára. Ha nincs joguralom, akkor a demokrácia káoszhoz vezet. Visszatérés a joguralmát biztosító rendfenntartó állományhoz.

Bazmeg szitu: az amerikai politikának döntenie kell, hogy erős iraki államot akar - ebben az esetben még 20 évig surge stratégiát kell alkalmazni és el kell viselni a hazatérő koporsók látványát, vagy még néhány évig fenntartja ezt a bazmeg szitut, majd magukra hagyja az irakiakat döntség el, ki lesz az erős ember - addíg meg pusztuljanak a civilek, kit érdekel Ohájóban néhány halott iraki gyerek?

amo 2008.09.05. 13:35:52

bocs a nyelvtani zavarokért. beszélek magyar csak pötyögni nem

Eaven 2008.09.05. 14:34:48

Halkan megjegyezném van egy harmadik verzió is, amit én magam reálisnak tartok.

3. Az amerikaiak nem vonulnak ki amíg csak van olaj.

Az olajpénzekkel mindenkinek betömik a száját és befagyasztják a status quo-t. Ha Putyinnak sikerült így irányítani Oroszországot, Irakban miért ne menne. Csak az kell hozzá, hogy az USA néha becsukja a szemét és nem néz oda. Ez eddig is remekül ment nekik.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.05. 15:20:02

"Komoly elhangzott ilyen??? Amúgy az iraki kormány egy hete kb. sipákolt, hogy 2011-ig minden külföldi katonai kontingens hagyja el az országot."

Természetesen McCain nem szó szerint mondta ezt, de tartalmilag ez az álláspontja. Az iraki kormány meg szokta néha variálni a véleményét az amerikai csapatokról, aszerint, hogy nyeregben érzi magát, vagy épp megijedt vkitől.

"2003-ban elzavarták a teljes rendvédelmi állományt"

De jó úton haladnak, hogy visszavegyék őket. Az iraki hadsereg létszáma emelkedik, és a mindenféle "kormánybarát" milíciát beleszámolva Iraknak már több, mint félmillió katonája van.

"3. Az amerikaiak nem vonulnak ki amíg csak van olaj."

A jelenlegi csapatszintet számos okból nem tudnák tartani hosszú távon. (pl. politikailag igen rossz lépés lenne a leendő elnöktől, Afganisztánban van szükség több katonára, stb.) Hogy egy sokkal kisebb létszámmal végül is bentmaradnak, az még rendben, de az meg már nem tudná garantálni a biztonságot.

Pierre 2008.09.05. 22:51:30

"turkománok (tud erre vki jobb szót?)"
Lásd: Vámbéry Ármin, Vándorlásaim és élményeim Persiában (Pest, 1864) stb. Közép-Ázsiából származó, török nyelvcsaládba tartozó nyelvet beszélő törzs, mely az iszlám szunnita ágát követi. Mint korábban a többi török nyelvet beszélő törzs (szeldzsuk-törökök, oszmán-törökök stb.), ők is nomád életmódot folytattak és rabsszolgaszerző hadjáratokat folytattak még a XIX. sz.-ban is (egyik kedvelt célpontjuk volt a hozzájuk közel fekvő iráni területek is). A különféle iszlám hadurak, törzsi vezetők, így később az oszmán szultánok is, gyakran alaklmazták őket testőrökként, mivel, amíg rendesen fizettek, híresen megbízhatóak és hűségesek voltak. Belső-Ázsiai hazájukból nagy számban Timur Lenk alatt mozdultak ki (bár ez nem annyira egyértelmű időpont).
Irakban való nagyobb letelepítésük a síita Irán megalakulásához, a Szafavida dinasztia megalakulásához (1501) kötődik.
Az Oszmán Birodalom ugyanis (ami szintén ekkor éri el fénykorát), súlyos harcokat vív, ekkor az egyik legjelentősebb ellenfelével, a két állam határvidékén (és a magyar történelem számára fontos következményekkel). Ez épp a fent említett Kirkuk határvidéke, ahol határőzőkként telepítik le őket, illetve földbirtokosokként (mint a Balkánon sok helyen a bosnyákokat, iszlamizált szláv lakosokat). Az Oszmán állam ugyanis nem volt nemzetállam, tisztviselőitől, katonáitól, lakosaitól csak a dinasztia és, néha kisebb mértékben (fanarióták, szefárd zsidók, örmények) a vallás iránt (ami az iszlám szunnita ágát jelentette, legfőképpen azt, hogy a szultánt elismerték a Szent Helyek védelmezőjeként).
Tehát a turkomán szó használata eme igen szétszórt nemzetiségre jogos, mivel nem azonosak a mai türkmén néppel.

Pierre 2008.09.05. 22:52:10

Bocs, kicsit sokat írtam.

Mackensen 2008.09.08. 10:22:51

Minden rosszban van valami jó:D
Lessz majd bőven témánk, amiről beszélgethetünk.

UrsaMaior 2008.09.09. 21:00:24

Na ja arról nme beszélünk hogy a most "ideiglensen Irakban állomásoó baráti csapatok" meghaladják a békefenntartésoz szükésges 20 katona / 1000 lasko számot. A kurdok 28 millió lakosból - kb 6 millió - csendben vannak mivel kvázi függetlenek, a kb 15 milliónyi siíta dito hiszen ők vannak hatalmon, az 5 millió szunnita pedig vagy szétszórva kussol vagy amik vannak minden sarkon akik ráadásul már nem nézik őket alsóbbrendű lénynek. Naná hogy csend van. Majd ha Izrael meg kavarja a lecsót, na kkor lesz hadddelhadd. Egyes elemzől szerint az Iraki amerikai békehadtest akár bele is keveredhet egy Xenophón szerű Anabasziszba. Na az lesz a szép. Visszavonulás ellenséges erőkön keresztül.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.09. 21:38:30

"Majd ha Izrael meg kavarja a lecsót, na kkor lesz hadddelhadd"

Mármint Irakban? Vagy egy Irán elleni akcióra gondolsz?
Mindenesetre a mostani nyugalom csak viszonylagos, és a 2006-2007 eleji állapotokhoz képest tűnik eredménynek. A liveleak-re most is kerülnek fel felvételek friss akciókról.

BTW Bush - Petraeus ellenkezése ellenére - újabb csapatokat von ki Irakból
english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/09/2008991444715547.html

"George Bush, the US president, has announced 8,000 troops will be pulled out of Iraq over the coming months and 4,500 sent to Afghanistan by January."

Ez pedig a legújabb "irakizációs" program
english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/09/200891637867585.html

"Anbar province, the scene of some of Iraq's fiercest fighting, is being handed over to local forces."

Csak engem emlékeztet ez a "vietnamizáció" folyamatára?

UrsaMaior 2008.09.10. 09:05:24

Igen Iránra gondoltam. Direkt módon nem fog szembeszállni, de nemcsak al Szadrral, hanem Maliki vel is rendesen be tud kavarni és ehhez nem is kell újrakezdeni a felkelésesdit, lévén a siíták kezében van a hatalom.

UrsaMaior 2008.09.10. 09:09:17

Ja igen vietnamizáció az nagyon ott lebeg, meg egy hasonló végkifejlet is. Irán most már úgy tűnik elkerülhetetlenül megerősödött a környéken, még akkor is ha Szíria, (elméletileg Irán szövetségese), Törökország (NATO tag ugyan de a kurdok miatt hasonló helyzetben van), meg aszem Szaúd Arábia (no ők nem siíta barátok) aláírtak valamit.

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.09.10. 14:17:23

Ha már a Vietnam hasonlatnál tartnuk, lehet, hogy a Phoenix program is újra elindult

edition.cnn.com/2008/WORLD/meast/09/09/iraq.secret/

www.liveleak.com/view?i=410_1220277984

Bögöy (törölt) 2008.09.13. 20:31:59

Még a neokonok szerint is sok itt még az elkúrnivaló...

www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/015/559qlsot.asp

Ez a Sons of Iraq jelenti azokat a milíciákat, akiket pénzért "átkonvertáltak"? Mert akkor, ha jól értem, ezek pénzelését ősztől átveszi a Maliki-kormány. Az alapján, amit ír, ez már eleve furán mehet csak végbe (hiszen a szerzőcsoport is elismeri, hogy a Maliki-kormány elpusztítandó riválist lát bennük, nem szövetségest).

SchA · http://katpol.blog.hu 2008.10.01. 17:18:58

Update:

About 54,000 Awakening council members are due to go on the government payroll.

The government of Nuri al-Maliki, which is dominated by Shia religious parties, is to begin paying 54,000 Awakening members from Tuesday

The monthly bill of Baghdad's 54,000 Sahwas is around $15 million.

english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/10/200810151630737451.html

Reméljük az olajbevételek elsikkasztása mellett azt a rongyos 15 millát még ki tudják csengetni hosszabb távon is.