Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CII. - Lehetetlen küldetésÜdvözöljük minden kedves hallgatónkat! Mikor az első világháború szóba kerül, viszonylag keveseknek szokott eszébe jutni a katonai igazságszolgáltatás vagy Stanley Kubrick neve, míg az emberek életét...
  • KatPol Kávéház XCI. - DisszidálókKedves hallgatóink! Podcastunkban régebben már foglalkoztunk keletnémet filmekkel, ezúttal pedig a Német Demokratikus Köztársaság filmes ábrázolását beszéljük ki. A témában megjelent két kortárs német...
  • KatPol Kávéház LXXXIX. - SzerecsenmosdatásAz egyetlen alkalommal, amikor blogbejegyzést a nemzetközi nőnap szocialista ünnepe alkalmából jelenttettünk meg, kitértünk arra, hogy a II. világháborúban a szovjet légi haderőnem mondhatni...
  • KatPol Kávéház LXXIX. - Tűzön-vízen átA közelharc-jelenetekkel, látványos pirotechnikai és különleges effektekkel teletűzdelt akciófilm nem kifejezetten az a műfaj, amely pl. itt Közép-Európában elfogadottnak számít a nemzeti...
  • KatPol Kávéház LXXI. - Best GirlAbu Naszr al-Farabi, a híres muszlim filozófus, matematikus, jogtudós és zeneszakértő azok közé az irigylésre méltó történelmi szereplők közé tartozott, akiket utólag több nemzet is magáénak...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Darfur - Tel Aviv tengely?

2008.04.12. 10:00 SchA

Lecke propagandából

Nemrég egy arab blogger oldalán találtam rá erre az érdekes cikkre. Tömören és röviden összefoglalva: az egyik darfuri felkelő csoport, a Szudáni Felszabadítási Mozgalom (SLM) vezetője, Abdul Wahed An-Nur idén februárban bejelentette, hogy a szervezet irodát nyit - Tel Avivban. Ő azzal indokolta a lépést, hogy számos darfuri menekült tartózkodik Izraelben, és mellesleg ők egy szabad, szekuláris Szudánért harcolnak, szóval a vallás itt most nem téma. A szudáni kormány, ami amúgy is szereti a cionistákat okolni mindenért, persze elküldte az SLM vezetőjét melegebb éghajlatra, mondván, "judaizálni akarja a népet" meg "kijátssza az országot Izraelnek".

Na most factchecking:

1. Valóban darfuri menekültek százai (ezrei?) vannak Izraelben, többségük Egyiptomból ment tovább, ahol a kormány  nem nézte őket jó szemmel, és ennek gyakran az egyiptomi rohamrendőrség gumibotjai által adott hangot. Mellesleg Izraelben sem rajonganak annyira az afrikai menekültekért, és inkább visszadobálják őket a határ túloldalára, de azért időnként jó fejek velük szemben, és még állampolgárságot is adnak nekik, pedig az ott elég nagy szám.

2. Magát a konkrét hírt, azaz az irodanyitást nem találtam meg más hírügynökségek oldalán, csak szudáni független és kormányközeli források erősítették meg, tehát nem elképzelhetetlen, hogy van némi torzítás a dologban. Azt viszont több helyen is olvastam, hogy Szudán rendszeresen hivatalosan vádolja Izraelt miszerint aljas indokokból a felkelőket segíti. (Vagy a felkelőket azzal, hogy Izrael segítségét veszik igénybe, Szudánban ez a durvább sértés.)

Felmerül a költői kérdés - Ésezígymosthogy?

Darfur lakosai, azok is, akiket a hadsereg üt/lő/bombáz, muszlimok. A szudáni keresztények és animisták az ország déli részében, a két Nílus találkozási pontjától feljebb élnek. Maga a cikk is említi, hogy a darfuri menekültek elkeseredettek, mert a muszlim országok nem segítenek rajtuk, hanem szemet hunynak Bashir elnök ténykedése felett. Ilyen helyeken PR szempontokból nem túl bölcs dolog, ha az embert vagy a mozgalmát Izraelhez társítják, és ha erre a vonalra rámegy a kartúmi kormánypropaganda (Kartúm Network, bocs, de nem lehetett kihagyni.), akkor jó eséllyel csökkentheti az SLM társadalmi bázisát. 

Addig rendben van, hogy a menekülttáborok lakóit, emigránsokat, egyebeket megpróbálja összefogni és felhasználni az SLM, de ezt lehet csendben is, nem kell hivatalos kirendeltséget nyitni, pláne személyesen a főnöknek bejelenteni. Ha Brüsszelben vagy Londonban létesítene irodát  - mert szerintem Európában is van hasonló, tekintve hogy itt is vannak menekültek Darfurból - már erőtlenebbül hangzana a "lepaktálás a keresztesekkel/egykori gyarmatosítókkal".

Másrészről Izrael szempontjából is kényes lehet a dolog, tekintve, hogy most jogilag otthont ad egy szervezetnek, ami egy másik országban az államhatalom megdöntésére törekszik, és mellesleg néha terroristának szokták nevezni. Akkor most hogy is van, hogy a Hezbollah-t azt bizony Irán tömi pénzzel, Szíria meg menedéket nyújt egy tucat - egyébként ebből sok inaktív - palesztin terrorszervezetenk? Leszólhattak volna (és ha tudtak a dologról, minden bizonnyal le is szóltak) az SLM-nek, hogy működés OK, de ne villogjatok vele, meg használjatok valami másik nevet. Mit akarhat Izrael a szudáni menekültek befogadásával és a felkelők támogatásával? Áttéríteni őket, és tömegesen alijáztatni, ahogy a szudáni kormánypropaganda szokta emlegetni? Ezt erősen kétlem, egyrészről tudtommal a zsidó vallás nem lett újra annyi évszázad után ismét térítő vallás, másrészről ha az is lenne, akkor sem Darfurból importálna magának népet, mikor még a falashákat is kinézik maguk közül. Ott lehet benne viszont egyfajta felekezeti békejobb, vagyis hogy túllendülve a vallási és politikai ellentéteken, a zsidók segítséget nyújtanak a muszlimoknak, akik a népirtás elől menekülnek. Erre egyébként komolyabban is rászállhatna az izraeli PR, még ha a többség első reakciója az is lesz, hogy "először talán a palesztin menekülteknek nyújtsatok békejobbot, közelebb is vannak, többen is vannak, és mellesleg ti űztétek el őket".

Beavatkozni a szudáni harcokba csak úgy, "az ellenségem ellensége a barátom" elv alapján inkább Kadhafira vallana, mintsem átgondolt külpolitikára. Szudán, azon kívül, hogy az arab országok többségével együtt nem ismeri el a zsidó államot, sok veszélyt nem jelent Izraelre. A baráti felkelők szponzorálása Csádban, valamint déli szomszédainál és a különböző lázadók elleni harc éppen eléggé leköti az erejét, hogy távol maradjon a világpolitikától. Annak meg vajmi kevés esélye van, hogy ha az SLM egyszer majd győz, és megteremti a liberális/szekuláris Szudánt (majd ha a pokolban havazik), akkor a természeti kincsekre kiadott koncessziós szerződésekkel honorálja a korábbi támogatást, mert jelenleg még Darfur kiszakításától is messze vannak, nemhogy a teljes államhatalom átvételétől.

Szóval irreális az egész: ha az SLM valóban külföldi támogatással és bázissal akart felvágni, akkor most öngólt lőtt - erre nem is kevés az esély, mert a sivatagban megtanulhattak lőni AK-val és RPG-vel, de a propaganda kicsit összetettebb műfaj. Ha Izrael támogatja a darfuriakat, már nem a menekülteket, hanem a felkelőket, akkor remélem ezt csak amolyan "für alle Falle" alapon teszik, bár így sem látom sok értelmét. Kartúm szempontjából viszont van logika a dologban: összemosni a két nagy ellenséget, hogy könnyebben lehessen leszámolni a belsővel, és ehhez elég eltorzítani egy hírt valami lelkes szerveződésről, amit - akár SLM fan/tag - szudáni menekültek csinálnak Izraelben, ha már ott élnek, és máris kész a Darfur-Tel Aviv tengely. Ezt utóbb az SLM is belátta, ezért hivatalos közleményben vonták vissza az irodanyitásról szóló híreket. 

"However Sudan remains the only member of the Arab League that has an important number of its nationals living in Israel as refugees or illegal immigrants."

Továbbá, however, ennek a propagandahúzásnak szvsz az SLM még egy ideig inni fogja a levét és nem csak odahaza, Szudánban.

 

3 komment


| More

Címkék: izrael szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr100418334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.04.12. 19:21:57

Kedves SchA!

Jó volt olvasni a témáról, még akkor is ha egy szép kerek propagandisztikus álhír fejlődését részleteit mutattad be, amely jól jellemzi a szudáni viszonyokat

Néhány apró adalék:

Az egyiptomi hatóságok 2005 decemberében tucatnyi szudáni menekültet gyilkolt halomra Kairó szegénynegyedeiben.

en.wikipedia.org/wiki/Sudanese_refugees_in_Egypt

Az én tapasztalataim és beszélgetéseim alapján átlagos szudáni emberekben, még annyi Izrael ellenesség sincs mint az átlagos kelet-európai lakosságban. Kivétel talán a Kartúm környéki kormány közeli elit
A fundamentalista kormány persze szereti eljátszani ezt a divatos témát ellenfeleik ellen.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2008.04.13. 22:50:59

Vicces adalék a cikkhez a National Geographic legújabb számából:

(Paul Salopek újságíró visszaemlékezik egy földműves törzs, a Masalit egyik tagjával történt találkozásra Csádban)

"I asked when Arabs and Africans would be brothers again. Abakar looked at me with genuine incredulity. He tuned his transistor radio to the BBC. The Israelis were bombing Lebanon. "Allah-u akbar!" the old Muslim tribesman said, cheering on the Israel Defense Forces."

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.04.16. 10:21:10

Rammjaeger83!

Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a Nat-Geo cikkre a figyelmem, a fotók egyszerűen zseniálisak!

A "kedvencem" az a kép, amely valahol Darfurban készült és amelyen fegyverekkel megrakott dzsipp egy halomnyi "harci amulettet" is szállít.

ngm.nationalgeographic.com/2008/04/sahel/maitre-photography.html
süti beállítások módosítása