Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LXXV. - A vér és vas népe támadást indít„Soha többé!” – a kedves hallgató bizonyára hallott már a jelmondatról, amit a totális háború és az azt kísérő népirtás többször is ihletett a vészterhes 20. században. Furcsán hangozhat, de – ha az...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...
  • KatPol Kávéház LX. - RaktárháborúHosszú, feszültséggel teli időszak után - amellyel részben már a perpillanat szünetelő kínai történelmi sorozatunkban is foglalkoztunk - 1937-ben nyílt háború tört ki a nemzeti Kína és az imperialista...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...
  • Történetek a Középső Birodalomból: Hadurak párhuzamos életrajzai I.Üdvözlöm minden olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és ahogy a legutóbb ígértem, Kína modernkori történelmével foglalkozó kiegészítő sorozatunk jelentkezik egy új résszel. Mint eddig is, az...

Címkék

1.vh (6) 18+ (1) 2.vh (88) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dánia (1) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (27) franciák (36) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (41) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (24) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (85) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (10) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (5) németek (54) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (96) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (2) románia (4) spanyol polgárháború (2) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (16) ulster (2) usa (159) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Bulgária: választások után köpönyeg

2009.10.12. 18:00 Lohuen

Bulgária 2009-ben a választások évével nézett szembe; 2009 júniusában az európai parlamenti, majd alig egy hónapra rá, július 5-én az országgyűlési választásoknak. Ezek már eleve a fenálló párterőviszonyok átrajzolását ígérték; a korrupciós ügyekben meggyengült, gazdasági válság hathatós megoldásával adós maradó kormánykoalíció végét is jelentették egyben. Az új kormánypárt nagy lendülettel kezdett a gazdasági problémák megoldásába, de a megszorító(?), reform(?) intézkedéseknek még csak az elején vagyunk…(folyt.=>)

 A dupla megmérettetésnek köszönhetően az európai parlamenti választások „a szokásosnál” is nagyobb jelentőséget kaptak, hiszen a pártok egy erőfelmérésnek tekintették.

A kampány a szokásos EU-s témák és a válság kezelése mellett, a szélsőséges jobboldal (több kisebb szerveződés mellett alapvetően a Volen Szideron vezette ATAKA - Roham – nevű pártra kell gondolnunk) erősen törökellenes kampánya borzolta a kedélyeket. Mindez a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPS) sikerét hozta (a párt a bolgár törvényekkel összhangban liberális pártként működik, noha vezetősége és szavazói döntő részben a bulgáriai török kisebbségből kerülnek ki), hiszen a kommunizmus végi erősen nacionalista bolgár diskurzust idézve képes volt szavazóbázisának döntő részét mozgósítania. Mindez persze csak olaj volt a tűzre, az országgyűlési választásokon a az ATAKA és a DPS párharca tovább folytatódott.

Ahmed Dogan, a DPS vezetője
 

Mindezeknek köszönhetően az EP választási részvétel 38%-ra emelkedett (2007-ben 22% volt), ami a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) győzelmét hoztak. A szófiai polgármester, Bojko Boriszov vezetésével 24,48%-ot ért el. A 2006 végén alapított párt, már a 2007-es EP választásokon is az első helyet szerezte meg, lénygében parlamenti kívüli erőként a legnagyobb ellenzéki csoportot jelentvén az országban. A választáson a második helyet a szocialista párt 18.59%-kal szerezte meg. A DSP 14%-ot kapott, míg az ATAKA 12%-on teljesített.

A július eleji választások kb. 60%-os részvétel mellett zajlottak, és többé-kevésbé tükrözték az EP eredményeit. A fő csata a GERB és a kormánykoalíció között zajlott, azonban ez utóbbi reputációja és a miniszterelnökről elnevezett gazdasági mentőcsomag (Sztanisev-csomag) nem hozta meg a kívánt eredményeket. Az amúgy is korrupcióval, állami pénzek elsikkasztásával vádolt török párt (amely Törökország „ötödik hadoszlopa” az Bulgáriában), mely sokak szerint drogkereskedőkkel és egyéb kétes elemekkel cimborál a választási győzelemért és a helyi hatalmi harcokban, nos a DSP vezetője úgy nyilatkozott a két választás közötti kampányidőszakban, hogy tőle függ a pénzek kiosztása Bulgáriában. A hatalmas skandalum ellenére nem nagyon változott a szavazás kimenetele…

A nyertes ezúttal is a GERB lett 39,7%-kal (a török többségű területeket leszámítva majd’ mindenhol 30% fölött szerepelt); majd őt a szocialisták követték 18%-kal, majd a rekordmennyiségű szavazatot összegyűjtő DSP, amellyel 14,47%-ot szerzett, a 240 fős parlamentben pedig 38 mandátumot. Az ATAKA 9% körül teljesített. A várakozásokank megfelelően kormánycserével végződtek tehát a választások; azonban az egyedül hatalomra kerülő GERB-nek nincs könnyű dolga a nehéz helyzetben lévő ország stabilizálásában.

Mindenek előtt a gazdasági mutatók terén áll rosszul Bulgária. Az ország évek óta tartó gazdasági növekedése, és biztosnak tűnő költségvetési feleslege mára a múlté. 5-7%-os gazdasági visszaeséssel számolnak az elemzők, miközben a munkanélküliség 10% fölé kúszik. Az év elején – a térségünkben irigylésre méltó módon – 6,3%-os állami költségvetési szufficit pár tized százalékosra olvadt szeptemberre, s valószínűleg 0,5%-os deficittel fogja zárni az évet.  

Az új kormányfő


    Az új kormánypárt (116 mandátummal, ami az ország 1990 utáni történelmében a második kisebbségi kormányt jelenti) – bár nem lépett koalícióra egyetlen másik erővel sem – a parlamentben a radikálisok (ATAKA és az RZS – Rend, Törvény, Igazság), valamint a jobboldali Kék koalíció 15 képviselőjének a támogatását élvezi, a szocialisták 40, és a törökök 38 képviselőjével szemben. Úgy tűnik tehát, hogy Bojko Boriszov rendelkezik a megfelelő erővel egy sikeres gazdasági és szociális program kidolgozásához és véghezviteléhez. Továbbá ígéretes, hogy pénzügyminiszteri posztot (Bulgáriában 16 miniszter van) a Világbank volt vezető közgazdásza, Simeon Djankov foglalja el.

Az előző évek korrupciós botrányai miatt befogyasztott euromilliók újra megnyitása végett augusztus folyamán a Bizottság egy delegációja vizsgálta meg a bolgár pénzügyeket. A legfontosabb szerv, az OLAF (European Anti-Fraud Office) 2008 derekán úgy találta, azon túlmenően, hogy a bolgár pályáztatási rendszer rendkívül gyenge, súlyos visszaélések történtek a segélyek kiosztásánál. Emiatt egyáltalán nem volt mindegy a bolgár vezetés számára, hogy mit fog találni a szervezet vizsgálóbizottsága augusztusban.

Az új kormány személycseréket is végrehajtott. Elbocsátották még július végén az Állami Erdőkezelő Ügynökség vezetőjét, a botrányairól híres Stefan Yurukovot. Tovább folytatódtak az előző hónapokban megkezdett korrupciós ügyek az elsikkasztott SAPARD pénzekkel kapcsolatban; Mario Nikolovot és nyolc másik társát 8 millió euró eltüntetésével vádolják.

A delegáció kedvezőnek találta a bulgáriai fejleményeket, és szeptember 7-én 19 millió eurót „olvasztott ki” a befagyasztott összegekből, a SAPARD program keretében.

Az államháztartás rendbetételére a bolgár pénzügyminiszter az állami intézményekhez címzett levelében arra szólította fel őket, hogy készítsenek terveket alkalmazottaik számának legalább 15%-os csökkentéséről. Tekintve, hogy 87 ezer fős a bolgár állami adminisztráció a kb. 7,6 milliós országban, nem elhanyagolható szám.

További politikai játszmákat eredményezendő, 2009. szeptember végén új párt született a bolgár politikai palettán: Yuzeir és Ali Yuzeirov (ők fivérek) Slavyanovo faluban (Észak-Bulgáriában) megalakította a Muszlim Demokratikus Uniót. A várakozásokkal ellentétben a török párt, a DSP részéről nem érkezett ellenállás, az egyik alapító, Yuzeir Yuzeirov pedig úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó személyes kapcsolatban van a DSP vezetőjével, Ahmed Dogannal. A szélsőjobboldali bolgár pártok már nem nézték ilyen jó szemmel a pártalapítást, és hangos ellenkampányba kezdtek. A törvény minden esetre az ő oldalukon áll, mivel a bolgár alkotmány szerint nem lehet etnikai és vallási alapon pártot létrehozni az országban. Minden esetre úgy tűnik, hogy a vallás terén kevésbé szigorúak a bolgárok: az országban kb. 6 keresztény párt létezik, ezáltal valószínűsíthető, hogy egy muszlim szerveződés is életben maradhat… ha sikerül bizonyítania, hogy nem etnikai párt.

Tekintve, hogy a gyorsan növekvő létszámú bulgáriai cigányságnak megközelítőleg egyharmada muszlim, illetve egy jelentős, kb. 100-200 ezer közötti bolgár népesség is muzulmán (őket pomákoknak hívják, és jellemzően a déli, törökök lakta területeken élnek), ezért valószínűsíthető, hogy ezt a vádat el fogják tudni utasítani. Minden esetre az etnikai kérdés – ahogy már a választásokon is láttuk – egyre központibb téma a súlyos gazdasági válsággal küzdő Bulgáriában, ahol a többszöri bírság ellenére (és kisebbségi jogok megsértése árán) sem engedik a macedón párt regisztrációját. A pártalapítási szavazatgyűjtés megkezdése után azonnal megindult a nyomozás a vezetők személyét, vagyonát illetően, illetve átkutatták a házukat, iszlamista anyagokat keresve. A faluban lévő – szintén a testvérpár által felállított „ismeretlen török katona emlékművé”-t a hatóságok illegálisnak találták; erre pár napra felrobbantották az emlékművet.

Bulgária 2009-ben, egy elég hangos választási kampánysorozat után egy új pártot juttatott kormányzati pozícióba. A GERB elmúlt néhány hónapban elért eredményei bíztatóak, noha messze állnak még a válság megoldásától, és ezzel együtt a botrányoktól hangos bolgár belpolitikai élet stabilizálásától. De talán ez utóbbi nem is lehet célja az első prioritásával szemben; az embereknek elsősorban kenyér kell. 

2 komment


| More

Címkék: választás válság bulgária knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr941443809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balkanfanatik (törölt) 2009.10.12. 20:27:01

Nekem két kérdésem lenne:

ad 1: mit tudunk a Rend/Törvény/Igazság nevű pártnak az ő politikai nézeteiről? inkább olyan jellegű mint a lengyelországi PiS, vagy (ezt azt hiszem ők mondják magukról) a brit konzervatívok ottani megfelelői akarnak lenni ? (akarni sok mindent lehet, főleg Bulgáriában)

ad 2: miben nyilvánul meg a GERB-féle kormány külső támogatása az említett három párt részirül? csak "hasonlóan gondoljuk és megnyomjuk a gombot amikor egyetértünk", vagy van/lesz valami előzetes megbeszélés?
Van e vmilyen feltétele ezen támogatásnak? Ha jól látom, kb. a kék koalíció és/vagy a rend,törvény, igazság mandátumai elegek az 50%+1 átviteléhez (nem ismerem a bolgár alkotmányt, de gyanítom h a kétharmados többség elmebeteg intézménye hiányzik, szokás szerint csak az alkotmány módosításához kell 50%-nál több).
Igazából a kérdésem arra vonatkozna, h ha és amennyiben valami komolyabb gazdasági átalakítás kerülne felvetésre, ami viszont politikailag szenzitív (minden ami újraelosztással kapcsolatos, per def ilyen, mint tudjuk), a fentiek közül valamelyik, v. több párt rá fogja e-é borítani az asztalt a GERB-re, h a "k* anyját a m*csk*s kapitalixtáknak"?
A jobboldali radikális pártok, legalábbis régiónkban pl. nem éppen a prokapitalista beállítottságukról ismeretesek...

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.10.19. 18:42:08

Amikor kelet-európaiakat tömörítő team-building tréningeken résztvettem, akkor valahogy mindig a lengyelekkel és a bolgárokkal haverkodtam össze pillanatokon belül és az volt az érzésem, hogy lengyel-magyar-bolgár nem is dva, hanem tri bratanki! Ekkor feltettem a kérdést magamban, hogy hogy van az, hogy az országok relációjában a szomszédjával senki sincs igazán jó kapcsolatban, ha nem éppen kifejezetten gyűlölik egymást.

Ahogy elmesélte a bolgár srác, ők is fújnak a románokra Dobrudzsa miatt, a törökökre a történelmi múlt okán és ugyanúgy félnek a déli területeik etnikai alapon való elvesztésétől, mint a szlovákok a Felvidék déli részének elvesztésétől. A macedónokat, hát azokat meg egyszerűen picsán rúgnák, mert az nem is nép, no meg Macedónia nem ország, hanem Bulgária része igazándiból. Szóval jól elvagyunk mi itt a Trianon fájdalmunkkal és az etnikai problémáinkkal, de a bolgároknál se másabb, csak pepitább a helyzet. Ehhez jön még az asztronómikus, ha nem galaktikus méretű korrupció és állami pénzek síbolása.

Szóval nekem van előszeretetem a bolgárok iránt, de azt látni kell, hogy a multikulti nemzet megvalósítása nem nagyon megy nekik. Ezért azt sem tudom, hogy az egyik német ex főnököm véleménye mikor fog megváltozni róluk, ugyanis az utolsó, befektetést tervező piacfelmérését követően mikor megkérdeztem, hogy mi a véleménye Bulgáriáról, akkor csak annyit mondott: "Bulgaria?No investment will be made. It is the shithole of Europe!"
süti beállítások módosítása