Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVI. - Pokolban a legjobbakAz ukrajnai háború eseményeit figyelve nem lehet elmenni a Jevgenyij Pirgozsin nevével fémjelzett – és vele gyakorlatilag eggyé váló – Wagner katonai magánvállalat mellett, amely a szíriai és afrikai...
  • KatPol Kávéház XCIV. - Gone to Texas1974-ben a félig cherokee származású cowboy és egyben feltörekvő amerikai regényíró, Forrest Carter először kapott lehetőséget arra, hogy az egész ország tévéközönsége előtt reklámozhassa magát,...
  • KatPol Kávéház LXXIX. - Tűzön-vízen átA közelharc-jelenetekkel, látványos pirotechnikai és különleges effektekkel teletűzdelt akciófilm nem kifejezetten az a műfaj, amely pl. itt Közép-Európában elfogadottnak számít a nemzeti...
  • KatPol Kávéház LXXIII. - Okkupert: a megszállásAkár az ukrajnai események is ihlethették a norvég, Okkupert című politikai thriller sorozat alapötletét, mely a skandináv ország orosz megszállásának kitalált történetét meséli el, nagyon is...
  • KatPol Kávéház LXVII. - Kenshin ImpactA „hadakozó fejedelemségek kora” (szengoku dzsidai) a japán történelem legismertebb és leginkább feldolgozott időszaka. A szamurájok aranykora kedvelt témája hazai és külföldi irodalmi, filmművészeti...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

KatPol Kávéház LIII. - A megnyomorított ország

2020.11.11. 07:13 KatPol Blog

„Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég” - terjedt szét a rádióüzenet az éterben 1936. július 17-én, jelt adva a puccsra készülő tábornokoknak a cselekvésre. Spanyolországhoz nem volt túl kegyes a történelem elmúlt száz éve: előbb Napóleon igázta le őket, majd elvesztették dél-amerikai gyarmataikat, aztán következtek a karlista polgárháborúk, a spanyol-amerikai háború és a királyi diktatúra, mindez nyakon öntve folyamatos puccsokkal, belharcokkal és általános politikai instabilitással, valamint hatalmas vagyoni egyenlőtlenségekkel, a katolikus egyház fojtogató hatalmával és politikai szélsőségekkel.

A második spanyol köztársaság 1931-es megalakulása (XIII. Alfonz király dicstelen bukását követően) úgy tűnt, tiszta lapot biztosít az országnak. Ám a valóság elég gyakran kiábrándító tud lenni: mind a baloldal (radikális szocialisták, anarchisták és kommunisták), mind a jobboldal (királypártiak, karlisták és a helyi fasiszta mozgalom, a falangisták) arra akarta használni a demokratikus intézményeket, hogy társadalmi elképzelését az országra erőltesse. Ennek csak ideig-óráig tudtak ellenállni a köztársaság gerincét alkotó polgári pártok. Gil Robles, a jobboldali pártokat tömörítő CEDA diktatórikus hajlamú vezetője kijelentette: „a demokrácia nem cél, csak egy eszköz arra, hogy az új államot meghódítsuk”.

A két oldal harca dominálta a rövid életű köztársaság politikáját, és ennek részeként a CEDA 1934-es kormányba kerülése miatt a kommunisták erőszakkal válaszoltak, többnyire sikertelenül. Egyedül Asztúriában értek el komolyabb sikert, ahol a mérsékeltebb szocialisták és az anarchisták is melléjük álltak; itt a bányászok körében robbantottak ki fegyveres felkelést. A leverésükre küldött erők parancsnoka egy ambiciózus férfi volt, Francisco Franco Bahamonde, akit 1926-ban, alig 33 évesen neveztek ki dandártábornokká, ezzel pedig Európa legfiatalabb tábornoka lett. Franco és afrikai csapatai könnyedén leverték a felkelést és véres megtorlást rendeztek.

Bár a politikai erőszak egy időre lekerült a napirendről, egyértelművé vált, hogy a helyzet békés rendezése a két oldal között nem lehetséges. 1936-ban aztán a baloldal összes pártja a Népfrontba tömörülve egy szoros választáson legyőzte a CEDA-t. A káosz egyre jobban a tetőfokára hágott, a tábornoki kar pedig hozzálátott egy puccs szervezéséhez, főleg, hogy az eddig nagyon harcias Gil Robles úgy döntött, mégsem kér az erőszakból. A szikrát az jelentette, amikor egy falangisták által megölt szocialista érzelmű rendőrtiszt miatti megtorlásként társai törvénytelenül végeztek José Calvo Soteloval, a jobboldal egyik vezéralakjával.

Július közepén még úgy tűnt, ez is egy szokványos katonai puccs lesz. Ahol sikerült átállítani a hadsereget, ott a harc többnyire azonnal eldőlt, ám sok helyen a helyi erőszakszervezetek és a milíciák harca döntötte el a győztest. A nagyvárosok többségében (mint Madrid és Barcelona) a milicisták legyőzték a felkészületlen és zavarodott hadsereget. Ami még komolyabb problémát jelentett, az az, hogy a felkelés titokban kijelölt vezetője, egy korábbi puccskísérlet miatt Portugáliában száműzetését töltő tábornok, José Sanjurjo repülőgépbalesetben meghalt (meglehetősen nevetséges módon azért, mert túl sok ruhát pakolt a gépre, ami így átborult a felszálláskor, megölve őt). A két oldal vezető nélkül maradt, és kérdésessé vált a harc gyors befejezése.

Ebben a furcsa időszakban játszódik az Amíg a háború tart című 2019-es spanyol film, amely podcastunk, a KatPol Kávéház 53. adásának témája Enz és Rammjäger83 részvételével. A film története a spanyol polgárháború első napjaiba kalauzol el minket, két főszereplője Miguel de Unamuno világhírű költő és filozófus, a Salamancai Egyetem örökös rektora, aki annak idején a királlyal is ujjat húzott, és a már említett Francisco Franco, aki hamarosan a nacionalisták fővezére lesz. Franco aktív alakítója az eseményeknek, szövetségesei támogatásával helyezkedik úgy, hogy keresztülvigye az akaratát a tábornoki juntán, aminek legbefolyásosabb tagjai, a „Direktor” fedőnévvel az összeesküvést szervező, hideg és számító Mola, és a megrögzött köztársaságpárti, szabadkőműves Cabanellas tartanak Francotól, ugyanakkor szükségük is van rá és Marokkóban kiépült katonai nimbuszára.

Unamuno ezzel szemben az őrlődő értelmiségi mintapéldánya: szinte a teljes politikai spektrumot végigjárta életében, és most a katonai felkelőket, a rend vízióját támogatja. Saját és barátai tragikus sorsán keresztül kell azonban rájönnie, hogy a dolgok nem olyan egyszerűek, mint elsőnek tűntek. Fontos szerepet tölt be ezen kívül még Millán-Astray, a Spanyol Idegenlégió alapítója, a militarizmus élő karikatúrája, aki négy súlyos sebesülést szerzett, kiérdemelve a "dicsőséges nyomorék" jelzőt, jelszavául pedig azt választotta: „éljen a halál!”; valamint Franco megrögzött katolikus felesége, Carmen Polo. A filmben a humanizmus és a militarizmus örök összecsapásának egy újabb remek példáját láthatjuk.

Az adás letölthető innen, a korábbi adások pedig elérhetők itt.

Az adáshoz jó szórakozást kívánunk!

Listen to "53. adás - While at War" on Spreaker.

 

unamuno.jpg

Miguel de Unamuno

visita_de_francisco_franco_y_su_esposa_carmen_polo_en_un_acto_religioso_en_la_iglesia_de_santa_maria_5_de_6_fondo_car-kutxa_fototeka.jpg

Franco és neje, már a polgárháború után

jegyzet_2020-11-10_224630.png

d1otnumx4aid_aa.jpg

Franco és José Millán-Astray tábornok

3073556713_7a43778749_o.gif

wikimedia-soldados-republicanos-asedio--644x362.jpg

az Alcázar ostroma

d1otks7wsaagvzp.jpg

Millán-Astray (középen)

d1otp_uwoaazoko.jpg

Millán-Astray és Rita Gasset...

d1otq1bwoaap-up.jpg

...és egyetlen gyermekük, Peregrina

 

Szólj hozzá!


| More

Címkék: filmklub spanyol polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr4816281430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása