"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Cikkek

  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...
  • A megaláztatás évszázada XII.Üdvözlöm minden kedves olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és az ígéretemnek megfelelően máris újabb résszel folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk. Az eddigiekhez...
  • KatPol Kávéház XLV. - Lánctalpas találkozóKedves hallgatók! Hagyományainkhoz híven podcastunk 45. adásában ismét élménybeszámolóval jelentkezünk, ezúttal a Militracks idei rendezvényéről ill. az overlooni hadimúzeumról: Listen to "KatPol...

Facebook

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (36) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (78) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (67) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[Élménybeszámoló] IDEB 2012, Pozsony

2012.05.09. 08:45 KatPol Blog

5.g & SchA

Manapság mintha egyre több mindenről tartaná a népnyelv, hogy bezzeg Szlovákiában... S bár ennek megalapozottságát ars poeticánkhoz híven ehelyütt inkább nem feszegetnénk, egyet azért le kell szögeznünk: a védelmiipari kiállítások műfaja egyértelműen e körbe tartozik. Szerkesztőségi különítményünk múlt héten a pozsonyi IDEB 2012 nemzetközi védelmiipari kiállításon járt.

Az előző napok nyárias időjárásán felbuzdulva talpig sivatagi szerelésben a pénteki nap minden alkalmát megragadtuk, hogy Pozsony utcáin a cél felé haladva több ízben is sz*rrá ázzunk. Közszolgálati elhivatottságunk és hősies kitartásunk azonban mit sem ért volna a szervező cég egy kedves munkatársa, Tibor Čičilla segítsége nélkül, mely nagyban megkönnyítette, hogy bejussunk az áhított eseményre. Ezért hát hálánkat ezúton is tolmácsoljuk. Most pedig következzék egy képes beszámoló mindazok számára, akik esetleg lemaradtak volna a rendezvényről.

Már 2007-ben is a jól ismert "kicsit sárga, kicsit savanyú" érzés kerülgetett minket, amikor a budapesti C+D kiállításon jártunk. Nos, a hazai szakkiállítást legjobb tudomásunk szerint azóta sem rendezték meg újra, annak honlapján pedig az érdeklődőt évek óta az alábbi színvonalas eligazítás fogadja:

Ezúton tájékoztatjuk kiállítóinkat és látogatóinkat arról, hogy a 2011. novemberére tervezett C+D kiállítás időpontját - a Honvédelmi Minisztériummal történt egyeztetés eredményeként - eltoljuk.

Már megkezdtük a tárgyalásokat a Minisztériummal a következő C+D kiállítás pontos időpontjáról.

 

Balra a BAE Systems szörnyszülöttje, jobbra a Eurofighter standja

Mindeközben Pozsonyban immár 2006 óta minden második évben (a páratlan években sorra kerülő, a hírek szerint még komolyabb brnói IDET-tel felváltva) megrendezésre kerül az IDEB Nemzetközi Védelmiipari Kiállítás. Idén eljött néhány nagy név, pl. a SAAB hozott egy-két kisebb eszközt, ill. a Eurofighter is előállt néhány (felfújható?) Typhoon makettel meg pár dekoratív hosztesszel, de a többségük - mint pl. a Rheinmetall-MAN vagy a BAE Systems - helyi (cseh vagy szlovák) forgalmazóján keresztül jelent meg. Az első pillanattól egyértelmű volt, hogy a rendezvény nem pályázik világhírre, elsősorban a régió szereplőit kívánja összehozni.

Csakhogy a vérszegény hazai felhozatallal szemben szemlátomást nem csak a kiállításon megjelent haderők (szlovákcseh) veszik komolyabban magukat, de a klasszikus "dual use" kínálat - biztonság- és híradástechnikai eszközöket, speciális tehergépjárműveket kínáló, eszközfelújításokat végző vállalkozások - mellett e relatíve kis országokban meglepően erős valódi fegyveripar is virágzik. Ez leginkább a kézifegyverek és - a pisztolytól a harckocsiig - különféle lőszerek kínálatán érhető tetten, de meglepő módon egy-két nagyobb vassal is találkozhattunk. 

Kézifegyverek

A kiállítók rengeteg bemutatódarabot hoztak, melyekkel a gyermetegebb lelkű fegyverbuzik minden játékos hajlamukat kiélhették. Egy helyi forgalmazó a Glock és az FN Herstal palettájának tekintélyes szeletét felvonultatta, legérdekesebbnek azonban mégiscsak a cseh és szlovák gyártók fegyverei bizonyultak. A szlovák cégek meglepően fiatalok voltak, a Grand Power pl. csupán 4 éve alakult és csak az utóbbi időkben kezdtek kínálatuk drasztikus bővítésébe. Fő büszkeségük ezúttal az elsősorban sportcélokra gyártott, kivágásokkal könnyített szánnal szerelt X-TRIM és X-CALIBUR sorozat voltak.

ZVS P20

Az 1937-ben alapított máriatölgyesi (Dubnica) ZVS ezzel szemben komoly múltra tekinthet vissza a lőszer és egyéb gépészeti termékek (pl. pumpák) előállítása terén, ám a fegyvergyártás rögös útjára csak most léptek. Újonnan kifejlesztett P20/P21 pisztolysorozatuk egyelőre a cég honlapján sem érhető el, piacra dobását a közeljövőben tervezik, elsősorban rendvédelmi szervek, ill. a későbbbiekben a sport iránt érdeklődők számára is. A cég standjánál lelkesen magyarázó mérnök a jobb- és balkezesek igényeinek megfelelően változtatható markolattal és tárkioldó gombbal, valamint a többi fődarab változatlanul hagyása mellett a szán és a cső cserélgetésével szabadon kialakítható különféle változatokkal igyekezte lenyűgözni hallgatóságát. 

Tiszteletét tette a kiállításon a cseh Česká Zbrojovka cég is. A vállalat, melynek nevéhez olyan klasszikus fegyverek fűződnek, mint a Skorpió széria vagy az Sa. 23-26 géppisztolyok, a kiállításra nosztalgiázás helyett az újabb fejlesztéseivel érkezett.

Baloldalt az előtérben a Scorpion EVO 3 A1 géppisztoly látható, a legújabb a cég által gyártott géppisztolyok sorában. A régi Skorpiókkal csak a név közös, egy nulláról megtervezett, teljesen új designról beszélhetünk, melyet 2009-ben mutattak be először. A prototípus még szlovák mérnökök keze munkája volt, amit a cseh cég tökéletesített - véleményem szerint a HK G36C által ihletett megoldásokkal, mint az átlátszó tár vagy lehajtható válltámasz csatlakozása (igaz, az EVO 3-nak állítható hosszúságú a válltámasza, ellentétben a G36-tal).  A CZ nagy reményeket fűz az új termékhez, melyből hamarosan a megjelenik 9mm mellett a 0.40 S&W kaliber és a civil használatra szánt félautomata verzió is.

Balra a háttérben a CZ 805 Bren A2 gépkarabély látható. A CZ 805 Bren a cseh hadsereg sztenderd gépkarabélya, mely az elavult, az AK-47-re csak külsőségeiben hasonlító vz. 58-at fogja folyamatosan felváltani. A CZ mind ennél a típusnál, mind az EVO 3-nál külön hangsúlyozza a fegyverek könnyű kezelhetőségét és karbantartását. A jobb oldali képen CZ 750 S1 M1 0.308 kaliberű mesterlövészpuska látható, melyből mind katonai/rendvédelmi, mind sportcélokra alkalmas verzió is készül. Ezt legjobb tudomásunk szerint még nem rendszeresítették sehol. 

Nehéz vas

A komolyabb (szárazföldi) eszközök kiállítói között specializált cégek és szinte mindennel foglalkozó nehézipari nagyvállalatok egyaránt előfordultak. A felhozatal tekintélyes szeletét adták a szállító- és egyéb speciális járművek. A Vyvoj Martin a Tatrapan egy változatát és egy Tatra teherautót hozott, a Tanax Trucks pedig a Rheinmetall-MAN néhány katonai teherautóját (ez utóbbi itthoni megfelelője a Rába jelenlegi katonai célú modellsorozata). A Strazan nevű cég különféle excentrikus tűzoltóeszközök mellett lánctalpas Land Roverrel, katonai célokra felkészített Mercedes teherautókkal és egy modern vízágyúval (mellyel a 2006-os nagy amortizációt követő beszerzések kapcsán már találkozhattak a magyar olvasók) kedveskedett rajongóinak.

 

 

 

 

 

 

Lánctalpas Land Rover by Strazan

A kiállításon azonban szerencsénkre komolyabb harceszközökkel is összefuthattunk. A BAE Systems és helyi partnere egy BMP-re applikált, géppuskával ellátott, távirányítású toronnyal rukkolt elő (hozzászólas a militaryphotos.net-en: "That looks so wrong on a BMP in so many ways...."). Akit érdekel, a demo-program lefutását a galériában található videón is megcsodálhatja. Az elsősorban mobil laborokban és tábori kórházakban utazó VOP-Trencin az MGC-1 nevű bemutatódarabot, egy passzív, aktív és reaktív védelmi eszközökkel - pl. RPG elleni ráccsal, megerősített páncélzattal - ellátott BMP-1-est vonultatott fel.
 

 

 

 

 

 

 

A VOP-Trencin MGC-1-ese

A Kerametal nevű szlovák iparvállalat néhány termékét - az Aligator páncélozott terepjáró néhány verzióját, a Tatrapan egy újabb változatát, az aprócska Talet 30 reptéri vontatót, vagy a Zuzana önjáró löveget - a szlovák sereg bemutatóján csodálhattuk meg. A cég standján mindössze az Aligator legújabb, továbbfejlesztett modellje árválkodott. Őszintén szólva nem találtuk meg egykönnyen a járműveken elrejtett apró különbségeket, a vadonatúj, kemény bevetésekre tervezett jármű felfüggesztési pontjainál a lemezig lekopott, összekarcolt festés pedig egyenesen kiábrándítóan hatott. Ez persze lehetett prototípus hibája is, hisz a hadsereg régebbi példányai ezzel szemben korrektül összerakottnak (vagy legalábbis frissen fényezettnek) tűntek. 

 

 

 

 

 

 

Kishibás Aligator prototípus a Kerametaltól    

A cseh és lengyel védelmi minisztériumok is külön standdal képviseltették magukat az expon, kettejük közül a csehek hoztak több "vasat", így a nagyobb érdeklődés is nekik jutott. A cseh standnál lehetett megtekinteni a Pandur II. 8x8 harctéri mentő változatát, illetve egy Iveco LMV-t.

Az osztrák gyártmányú Pandur e verziója magasabb, mint társai, hogy bőven legyen hely a hordágyaknak és az orvosoknak, miközben a sebesültekkel rongyolnak kifele a harctérről a legközelebbi tábori kórházba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ivecot bátran ajánlhatjuk nem csak fegyveres szerveknek, hanem civil használatra is, hiszen ha jobban belegondolunk, ez egy családbarát autó. A tágas csomagtérben elfér minden, ami egy kényelmes piknikhez kell (vagy rengeteg fegyver és lőszer), a kamerával és infravörös érzékelővel is felszerelt távirányítású lövésztorony pedig garantálja a biztonságot.

A torony könnyen kezelhető a modern vezérlőberendezések segítségével és a járművezető is ergonomikusan kialakított helyen ülhet. Sokkal alkalmasabb felvágni a haverok előtt vagy téli, balatoni kirándulásokra, mint a Hummer.  

A szlovák hadsereg - Ozbrojené sily SR

Az IDEB 2012 három kiállítócsarnokából egyet teljes egészében a szlovák hadseregnek szenteltek. Itt főleg a kézifegyverek, az egyes alakulatok, fegyvernemek bemutatóstandjai játszották a főszerepet, a vállalkozóbb kedvűek pedig akár rögtön fel is szerelhettek a hadsereg "sorozó standjánál".

 

 

 

 

 

 

A korábban bemutatott Aligator harci jármű rendszeresített példánya, egy 7.62-es géppuskatoronnyal felfegyverezve. A jobboldali képen a lövészállás látható - érdemes összehasonlítani a cseh IVECO-val.

 

A bemutató kedvéért némileg "felülreprezentáltak" voltak az 5. Jozef Gabčík Különleges Ezred fegyverei, de ez direkt jót tett az összképnek. A bemutatót felügyelő szlovák katonák meglepően segítőkészek voltak, meséltek a kiállított fegyverekről, kérésre még a vitrineket is kinyitották.

Accuracy International AW50 Mk.2 12.7-es romboló mesterlövész-puska. Brit elegancia, másfél kilométeres effektív lőtáv. Élmény volt kézbe venni.

 

 

 

A felső képen a maga teljes nagyságában a Heckler & Koch 417 raj-mesterlövész puska. Modern fegyver (elvileg 2008-as verzió), távcsővel bipoddal, hangtompítóval és átlátszó, 20-as tárral ellátva. Alul baloldalt szintén egy HK 417, egy már fentebb látott AI AW50 és egy távcsővel és bipoddal ellátott vz. 58 látható. (Mellettük HK 416-ok voltak, különböző szerelékekkel, de azokról sajnos nem készült jó kép.) Habár HK 416 és 417 csak a szlovák hadsereg egyetlen ezredében került rendszeresítésére, megjegyeznénk, hogy a magyar Kalasnyikov-felújítási mizéria idején nálunk is szóba került ezen típusok beszerzése, olyannyira, hogy a HM egy közleményében mellékesen meg is említette, hogy teljesen értelmetlen lenne Heckler & Koch .... 223-asokat venni. No comment. A jobb oldali képen pedig az látható, hogy Szlovákia minden bizonnyal 1) dúsgazdag 2) paranoid militarista ország, mert valami - egyszerű halandó által kifürkészhetetlen  - okból nem vágta ki sem rakéta-tüzérségét, sem önjáró lövegeit. (A mi rakétatüzérségünkkel Vadai Ágnes turnézott Közép-Ázsiában nem is olyan rég.)

Balra egy vz. 58 préselt farostlemezre emlékeztető fa részekkel (és itt megkérdeznénk a tájékozottabb olvasókat, hogy ez tényleg préselt farost?), jobb oldalt pedig a szlovák UAV-ütőerő gerince, egy izraeli Elbit Skylark látható.

A kültéri bemutatóból sajnos csak kevés képünk akad, mert az IDEB 2012 első két ragyogó napsütéses napja után a pénteken egész nap szakadt az eső, ami mind a képminőségben, mind az élményben jelentős romlást okozott.

Balra a szlovák gyártású Tatrapan ZASA 6x6 páncélozott csapatszállító látható. Nem mai csirke, de a szlovák katonák használják a NATO- és ENSZ-műveletekben, így például Afganisztánban is. Jobbra egy tűzoltósági BMP-1 - nem értettük miért jó, de jól néz ki, az egyszer biztos.

Balra a már emlegetett rakétatüzérség (RM-70 Modular), jobbra pedig egy Sz-300 PMU légvédelmi rendszerhez tartozó 5P85SU rakétaindító. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy kis hazánknak nincs ehhez fogható, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszere, nekünk be kell érnünk a Mistrallal, Iglával és az SA-6 Kubokkal. Más kérdés, hogy az előbbiekkel nem lehet lelőni semmit, ami sportszerűtlenül magasan repül, az SA-6 meg már erősen nyugdíj-érett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 155 milliméteres Zuzana önjáró löveg.

Végül a kiállításon megjelent a pöstyéni haditechnikai múzeum egy kis kiállítórészleggel, ahol a látogatók megcsodálhatták a veterán járműveket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második világháborús német romantikát egy Sdkfz 2 Kettenrad és egy Kübelwagen képviselte...

 

...a háború előtti időket pedig egy Tatra 57 (balra) és egy Horch 901 (jobbra).

 

 A cikkben szereplő és további képek megtekinthetőek itt:


Created with Admarket's flickrSLiDR.

7 komment · 1 trackback


| More

Címkék: szlovákia hadiipar kézifegyverek

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr364490193

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [Élménybeszámoló] IDET 2013, Brno 2013.06.04. 11:20:57

5.g & NagyH & SchA & Rammjaeger83 [FIGYELEM! A sok kép miatt a lassabb/forgalomkorlátos netkapcsolattal rendelkezők olvasóinknak problémái adódhatnak a megtekintéssel.] A lassan a történelem homályába vesző - és azóta egyszer sem megrende...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2012.05.09. 11:39:33

Miután a fotókat böngésztem csak pár észrevétel:

A farost AK az valójában egy VZ 58-as, ami csak külsőleg mutat hasonlóságot az AK-val.

A Minimi pedig egy M-240-es, egy fura tripodon.

Az Aligátornak milyen prototípusa volt ott ? Illetve az mitől volt több annál, mint ami rendszerben van náluk ?

Fredddy 2012.05.09. 13:16:05

A vz58 piros alkatrészei műgyantába öntött faforgácsból készültek - hogy spórolni akartak a műgyantával, szilárdsági oka volt, vagy csak így látták szépnek, azt nem tudom.
A tűzoltósági BMP erdőtüzeknél és ipari katasztrófáknál jöhet jól. Az oroszok ennek a kategóriának a mesterei, de egy fél magyarországnyi égő tajgát nem is lehet csak úgy lepössenteni.

Kullancs1983 2012.05.09. 14:32:05

Az Iveco LMV tényleg szimpatikus jármű, nagy kár, hogy a Magyar Honvédséget mindeddig csak tévedésből hozták hírbe vele...
Érdekes a szlovák hadsereg különlegeseinek neve, Jozef Gabčík volt a Heydrichet megölő kommandó szlovák tagja, tehát egyszerre van benne a nacionalizmus, a történelem, és a szűkebb foglalkozásuk is. (Nem mintha bántani akarnám Bercsényi Lászlót, de egy magyar különleges egységet vajon kiről lehetne így elnevezni?)
Szlovákia pedig egy paranoiás militarista ország, hiszen a magyar tankok ott állnak a határon, a vadászok meg néha át is lépik, amint azt mindannyian megtudtuk..:D

wape 2012.05.09. 16:07:09

Nagy ötlet, színvonalas megvilasítás, újságba is elmenne ez a beszámoló
gratu
wp

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.05.09. 19:52:26

@Combat Gear Admin:

"A farost AK az valójában egy VZ 58-as, ami csak külsőleg mutat hasonlóságot az AK-val."

A cikkben is így utalunk rá.

"A Minimi pedig egy M-240-es, egy fura tripodon."

Vagy FN MAG (amit az amcsik is átvettek és elnevezték M240-nek) vagy FN Minimi (amit az amcsik is átvettek és elnevezték M249-nek), szemre nem tudtam megkülönböztetni az eredeti belga verziókat.

"Az Aligátornak milyen prototípusa volt ott ?"

Aligator 4x4 Master. Elvileg új alvázra épül, emiatt jobb a teherbírása és a terepet is jobban bírja. Kicsit szélesebb, magasabb, gyorsabb. Azért nem egy forradalmi újítás. :)

tudi 2012.05.10. 14:36:10

Érdekes beszámoló, erre én is simán elmennék, feltéve, ha snasz egyszerű "turistaként" is ellehet látogatni a kiállításra. Az még szembetűnőbb, hogy a honvédség jópár gépezetet pl.:BMP-t kivont a hadrendből, amiket lehet nem sok anyagi ráfordítással modernizálni is lehetett volna.

SchA · http://katpol.blog.hu 2012.05.11. 19:30:51

@tudi:

Az első napot leszámítva ez nyilvános rendezvény volt, bárki bemehetett.