"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Cikkek

  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...
  • A megaláztatás évszázada XII.Üdvözlöm minden kedves olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és az ígéretemnek megfelelően máris újabb résszel folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk. Az eddigiekhez...
  • KatPol Kávéház XLV. - Lánctalpas találkozóKedves hallgatók! Hagyományainkhoz híven podcastunk 45. adásában ismét élménybeszámolóval jelentkezünk, ezúttal a Militracks idei rendezvényéről ill. az overlooni hadimúzeumról: Listen to "KatPol...

Facebook

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (36) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (78) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (67) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

A cseh hadsereg múzeuma és a prágai Heydrich-múzeum

2012.05.05. 14:14 NagyH

A márciusi hosszú hétvégét kihasználva ellátogattam Prágába. Az ilyenkor szokásos Károly híd/Vencel tér/Szent Vitus katedrális/kocsmák kör mellé tervbe volt véve néhány kevésbé frekventált, ám annál érdekesebb helyszín is. Sajnálatos módon a Prága külvárosában található Kbely szabadtéri légi múzeum csak májustól októberig van nyitva, de akadt azért más hadtörténeti vonatkozású látnivaló is, amelyet most Hadimúzeumok sorozatunk alább következő részében mutatunk be.

Cseh Hadtörténeti Intézet Hadsereg-múzeuma és Ellenállási Emlékhelye (Vojenskỳ Historickỳ Ústav Armády ČR, Památník Odboje) a belvárostól nem messze, a Źiźkov negyedben található. A múzeum az első világháborútól az antikommunista ellenállásig mutatja be a cseh fegyveres erők történetét.   

A múzeum bejáratánál (ahol még jól látszik a csehszlovák címer hűlt helye) egy korabeli , de ma is aktuális figyelmeztetés és egy Skoda gyártmányú 15 cm-es K1 löveg fogad.

 

Néhány ereklye az 1860-as években az Osztrák-Magyar Monarchia  cseh területein alapított Sokol-mozgalomból, mely kezdetben tornaegyletek, majd félkatonai szervezetek formájában működött és politikailag teljességgel inkorrekt célja a cseh ifjúság fizikai erőnlétének és elsősorban nemzettudatának fejlesztése volt.

 

Az antant, az USA és a központi hatalmak jellegzetes karabélyai (balról jobbra).

 
 
 
 
 
 

Balra: itt rejtegette a csehszlovák állam atyja, Eduard Benes a háború alatt már emigrációban élő Tomas G. Masarykkal, a csehszlovák állam másik atyjával folytatott levelezését, mielőtt ő maga is emigrált volna. Középen és jobbra: Fogazott pengéjű német és osztrák-magyar bajonettek, és egy érdekes amerikai rohamkés háromélű pengével. 

 

Az előtérben osztrák-magyar Schwarzlose, mögötte francia Hotchkiss, végül német Maxim géppuska. Mellette Milan Rastislav Stefánik, a cseh fegyveres erők megalapozójának fényképe. Az emigráns Cseh Nemzeti Tanács oszlopos tagja és a francia hadsereg tábornoka, az összes fontosabb antantállamot beutazta a háború alatt Oroszországtól az USA-ig, és mindenhol részt vett cseh emigránsokból álló harcoló alakulatok megszervezésében.
  

 
 
 
 
 
 
 
"A little hell(p) from the RAF" - az angol humor megnyilvánulása az első világháborúban bevetett legnagyobb, 748 kg-os brit légibombán. Mellette a központi hatalmak háborús dísztárgyai különféle méltóságok képeivel.
  

Ereklyék a cári hadsereg egyik első cseh alakulatából (kezdetben csak hírszerzési és propagandafeladatokat láttak el) és a francia hadsereg (kezdetben az idegenlégió kötelékei között szolgáló) cseh századának ("Nazdar-század") tagjai.

 

Balra: az orosz hadsereg egy későbbi, már harci feladatokat is ellátó cseh alakulatának tagjai. Jobbra: 75 mm-es japán hegyi ágyú, melyet az orosz hadsereg (1916-ban 100db-ot kaptak belőle a japánoktól) cseh alakulatai használtak. 

 

 

A cseh emigránsokat buzdító toborzóplakátok. A Cseh Nemzeti Tanács láthatóan nem tétlenkedett. Az első képen Csehszlovákia négy teremtője: Stefánik, Masaryk, Karel Kramar és persze Woodrow Wilson.

 

 

 

Az orosz forradalom után alapított 3. Csehszlovák Lövészezred tagjai és néhány légiós ereklye.
 
 
 

Barátságos segédeszközök, természetesen az orosz frontról.

 
 
 
 
 

Cseh önkéntesek az olasz és francia hadseregben a háború vége felé.

 

Zászlóvariációk a születőben levő új állam számára.

 
 
 
 
 
 
 

 A Sokol-mozgalomból kinőtt önálló csehszlovák hadsereg első tagjai. Az egyenruhákon jól látszanak az innen-onnan összeszedegetett elemek, de a hatékonyságra nem lehetett panasz: a légiókban edződött veteránok megszállták a szeparatista német területeket, meghátrálásra kényszerítették a Teschen-vidéket megszállni igyekvő lengyel hadsereget és végül a Tanácsköztársaság offenzíváját is visszaverték. De azért akadtak hiányosságok is: a képen látható szótár a Monarchiában használatos német vezényleti nyelv miatt csak németül ismert katonai szakkifejezések csehszlovákosítását szolgálta. 
 
 

Történtek persze lépések a magyarság integrálására is (legalábbis a hadseregben). A képeken: nyelvóra a hadseregben valamint a fegyvernemek és a rendfokozatok cseh, német és magyar megnevezéseit tartalmazó oktatóanyagok. 

 
 
 
 
 

A munka nemesít! Néhány emléktárgy a német közmunkaprogramot koordináló Birodalmi Munkaszolgálattól(Reichsarbeitsdienst).
 
 
 
A csehszlovák határerődítések- ahogy a német vezérkar látta. Mellette: a csehszlovák hadsereg tisztjei vizsgálgatják a Szudétanémet Párt szabadcsapataitól elkobzott fegyvereket és ellátmányt. 
 

Balra: "A szövetségesek árulása" (ez a vitrin felirata). Lengyel és magyar katona kézfogása, feltehetően Kárpátalja illetve a Teschen-vidék megszálláskor. Mellette a Cseh-morva protektorátust létrehozó führeri rendelet eredeti példányának első és utolsó oldala.
 
 
 

Alois Eliás tábornok portréja és egyenruhája. Az első világháborúban a francia és orosz cseh légiókban harcolt. Csehszlovákia létrejötte után egyre feljebb emelkedett a ranglétrán, végül a szállítmányozási miniszterségig vitte. 1939 és 1941 között népszerűsége miatt a Protektorátus bábkormányának formális miniszterelnöke volt. És hogy akkor miért kapott díszhelyet a múzeumban? Nos, lényegében ő volt a hazai ellenállás szimbóluma, kifelé mutatott arca. Pozícióját arra használta, hogy ahol csak tudott, keresztbe tett a németeknek, végig szorosan együttműködött az ellenállással és kereste a kapcsolatot Londonnal. Heydrich színre lépésekor, még hivatalban levő miniszterelnökként letartóztatták, 1942-ben pedig kivégezték.  

A RAF 310. "csehszlovák" százada győzelmeinek jegyzőkönyve. Mellette: Karel Pavlík őrmester csinosítja a Spitfire-jét. 

 
 
 

 És a csehek ezúttal is mindenhol ott vannak: a RAF-ban, az észak-afrikai brit erőknél, az ejtőernyős alakulatokban...
 
 
 
 
 

A Heydrich elleni merényletben is használt házi készítésű gránát és Sten Mk. II-hoz való tölténytár, amelyek a Protektorátus területén bevetett diverzáns alakulatok alapfelszerelésének részét képezték. Mellette ejtőernyősök által használt Sten Mk.V, szuronnyal - ilyen is volt.
 
 
 
 
 

És végül a jelen: abszolút NATO-konform cseh KFOR-katona, kezében hazai gyártású Sa vz.58. Mellette egy "amerikai gyártmányú, a Koszovói Felszabadítási hadseregtől elkobzott sapka". Ezt valamiért fontosnak tartották megjegyezni és kiállítani. 

 
 
  
Összegezve, ha valaki Prágában jár, mindenképp érdemes itt eltöltenie egy-két órát, mivel a múzeum igen gazdag tárlatokkal rendelkezik, érdekes témát dolgoz fel a cseh mellett meglepően aprólékos angol nyelvű magyarázatokkal is (azt már száz éve is tudták, hogy milyen fontos a külföld megfelelő tájékoztatása) és ráadásul ingyenes. Bár nem meglepő módon a túra végére kicsit olyan érzése lesz az embernek, mintha az Osztrák-Magyar Monarchia és a Harmadik Birodalom bukása is kizárólag a csehek közreműködésének lett volna köszönhető.
 
Heydrich-i Terror Hőseinek emlékhelye (Národní Památník Hrdinů Heydrichiády) a belváros Nové Mesto negyedében található, a Szent Cirill és Metód katedrális alagsorában. Az útikönyvek érdekes módon nem írnak róla, nekem is Rammjaeger kolléga hívta fel rá a figyelmemet. A múzeum témája a cseh-morva protektorátus néhai helytartója, Reinhard Heydrich tevékenysége és halála, de elsősorban az 1942. május 27-i merényletet elkövető három, Angliában kiképzett cseh ejtőernyősnek (Josef Gabĉik, Jan Kubiś, Josef Valĉik) és a megtorlások áldozatainak állít emléket. A múzeum két részből áll, az egyik egy kis terem néhány vitrinnel és az események részletes leírásával, a másik pedig valójában a katedrális kriptája. Itt bujkáltak az ejtőernyősök, itt haltak meg/lettek öngyilkosok mikor a németek ostrom alá vették az épületet és itt is vannak eltemetve. 
 

A múzeum. Jobboldalt néhány korabeli segédlet a népesség szem- haj- és bőrszín alapján történő osztályozásához.

 

 

 

A merénylők által használt fegyverek és a kormányzó kocsija a merénylet után, már ami maradt belőle. Ehhez képest Heydrich még napokig életben maradt, egy, az életmentő műtét közben szerzett fertőzés végzett vele.  Itt idő és akkumulátor-kapacitás hiányában sajnos már nem sikerült sok értelmes képet készíteni, azokat is csak mobillal.
 
 
Az ezúttal is kétnyelvű és igencsak részletes magyarázatokból megtudhatjuk, hogy hogyan fogalmazódott meg a britek és cseh emigráns kormány fejében Heydrich megölésének a terve (és hogy hogyan tiltakozott ez ellen az otthoni cseh ellenállás), hogyan zajlott a merénylet és az azt követő megtorlás, mindez számos személyes jellegű aprósággal kiegészítve. A konkrét eseményeket most részletesen nem is fejteném ki, a neten (pl. ebben a könyvben) bárki utánanézhet az Emberszabású Hadműveletnek (Operation Anthropoid), avagy a művelet, ahol minden, amit csak el lehet szúrni, az el is lett szúrva (rossz helyen földet érés, csütörtököt mondott fegyver, a támadók megsebesítik magukat/egymást a merénylet során, stb.), de a célt végül hatalmas szerencsével (nyitott autó, a sofőr támadáskor állóra fékezi a kocsit ahelyett hogy a gázra taposna, stb.) mégis sikerült elérni. 
 
A néhai helytartóról egyébként a Marduk nevű beatzenekar is megemlékezett: 
 

 

A hadimúzeum-túra stílusos lezárásaként pedig fáradjunk be az utca túloldalán, pont a Heydrich múzeum bejáratával szemben található, mintegy a múzeum éttermeként funkcionáló „Az ejtőernyőshöz” címzett kocsmába („Krĉma u paraśutistú”), ahol ihatunk egyet a derék katonák emlékére és gyönyörködhetünk a falakat díszítő fotókban és korabeli dokumentumokban. 
 
 
 
 

9 komment


| More

Címkék: csehország németek 2.vh

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr64490092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monarch (törölt) 2012.05.06. 21:29:47

Ide is rakok egy kis reklámot, aki Ausztrália délkeleti részén jár, ki ne hagyja a canberrai War Museum-ot, minimum 5-6 óra kell hozzá, hogy úgy nagyjából mindent végignézzél benne, egy fullos napi program, pl. Sydney-ből szerintem már érdemes lehet odautazni egy hétvégére csak ezért.

Bicepsz Elek77 2012.05.07. 09:24:01

Mar elnezest, de a Tanacskoztarsasag hadserege a sz..rt is kiverte a csehszlovak hadseregbol. Csak Kun Bela parancsara vonultak vissza 1919-ben(ami demoralizalta oket).
Meg a Csehszlovak legio se a sikereirol volt hires...

NagyH · http://katpol.blog.hu 2012.05.07. 15:47:56

@Bicepsz Elek77:

Szerintem lejön a posztból, hogy a múzeum nem kimondottan az elfogulatlan történelemszemlélet mintaképe. A cseh légiók valós harcértékénél pedig sokkal fontosabb volt a propagandaértékük és az ilyen téren kifejtett tevékenységük.

tudi 2012.05.07. 17:34:57

@NagyH: Hát igen akinek jó a marketingje.

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2012.05.07. 20:26:51

A Marduk számért külön kösz!

Amúgy milyen durva, hogy a tüzérjelvény szabadkőműves volt..tényleg vakolós állam lehetett ez a Csehszlovákia.

Bicepsz Elek77 2012.05.07. 22:14:20

@NagyH: Hat igen. Nem akarok Trianonozni, de szomszedaink csak jo idoben voltak jo helyen...(pl. a szerbek megkaptak as oroszoktol a Monarchia felvonulasi terveit, majd az Antant kimentette a maradek hadsereguket, a csehekrol tudjuk, hogy nem sajat erdemen szereztek a teruleteket, Ausztria hasonlo. Egyedul a romanok kivetelek, de ok jol tartalekoltak az eroiket az 1917-es vereseguk utan(igaz persze, hogy ekkoriban meg a lengyelek is kivarasra jatszottak). Pont az olaszok kaptak a legkevesebbet, pedig ekkor sokat aldoztak.

Kullancs1983 2012.05.08. 16:53:01

Csak két kiegészítés a hidegfegyverekről:
Ha jól tudom, akkor a fogazott pengéjű bajonetteket az utászok kapták, de az ellenséges seregekben nemigen szerették az ilyet, és hajlamosak voltak meglincselni akinél ilyet találtak, ezért két év után visszavonták.
A szuronyos Sten nem mindennapi látvány (főleg hogy markolatok is vannak rajta, meg rendes tus) de volt egy olyan terv is, hogy a géppisztolyos katonákat egy smatchet nevű fegyverrel szerelik föl, ez egy machetébe oltott böllérkés volt, kitalálója pedig a lemilblog/tiborublog lapjaira kívánkozó életrajzú William Ewart Fairbairn. (Igen, ugyanaz aki a Fairbairn-Sykes tőrt is tervezte.)
A többit inkább hagyom, szerintem a csehek XX. századi hadtörténelmének inkább a propagandamúzeumban volna a helye...

Bicepsz Elek77 2012.05.09. 01:54:12

@Kullancs1983: A bajonett 1866 ota elavultnak szamitott. Persze a franya hagyomanyok("A golyo buta, a bajonett hos!!!")...
Persze az elso vilaghaboru a szimpla (1-6 lovetu) puskat is korszerutlenne tette. Gondolom nem akartak pazarolni a loszert, futoszalag ugyanis meg nem volt...

Kullancs1983 2012.05.09. 14:15:55

@Bicepsz Elek77: Elavultnak talán, de hasznavehetetlennek korántsem. Az I. világháborúban még elég sokat használták, a II. világháborúban már kevesebbet, de még a Falkland-szigeteki háborúban is volt rá példa... A puska egy másik kérdés, de alapvetően azok a fajta puskák strapabíróak voltak, megbízhatóak, és egész pontosak. Egy lövészárokban rohadó tömeghadseregnek jó az. De valahol azt olvastam, hogy a szovhjeteknél a II. világháborúban is népszerűbb volt a katonák közt a Noszin-Nagant mint az SzVT, mert jobban bírta a körülményeket, és kevesebbet kellett karbantartani.