Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház LI. - A kopó, a kurva és a BuddhaDrogok, szexuális szabadosság és bűnözés. Ha erről a hármasról nem a ’70-es évek Floridája, hanem a kései ’20-as évek német Weimari Köztársasága jut először eszedbe, akkor a Babylon Berlin neked való...
  • KatPol Kávéház L. - A legendák köztünk vannakCsapatunk három tagja elhatározta, hogy 2020. augusztus 6-án meglátogatják a szolnoki Reptár múzeum tárlatát. A tárlat több szempontból is kiemelkedőnek tekinthető, amiről látogatásunk során meg is...
  • KatPol Kávéház XLIX. - Tiszteld a császárt, verd le a lázadótA birodalmi naptár 487. és az egyetemes naptár 796. évében az autokrácia és a demokrácia erői már 150 éve szüntelen háborúban állnak. Évszázadok teltek el, mióta a katonából lett politikus, Rudolf von...
  • KatPol Kávéház XLVIII. - HatáresetKedves hallgatók! Podcastunk 48., rendhagyó módon francia és német témájú adásában újabb élménybeszámolóval jelentkezünk egy tavaly őszi utazásunkról, melynek során két technikatörténeti múzeumot és a...
  • Imperialista rovarháború a szocializmus ellenÜdvözlöm kedves olvasóinkat! Enz vagyok a Katpol Blog csapatából, és rendhagyó módon ezúttal nem a modernkori Kína történelmével foglalkozó sorozat következő részével jelentkezem. A téma, amit hozok,...

Címkék

1.vh (5) 2.vh (86) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (35) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (38) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (38) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (81) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (19) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (39) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (51) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (57) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (70) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

A második világháború bécsi emlékei

2011.09.29. 07:00 Rammjaeger83

Közismert tény, hogy a második világháború minden közép-európai városon - hogy úgy mondjam - nyomot hagyott. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez néha nemcsak rombolásban, hanem az építésben is megnyilvánult. Erre éppenséggel a császárváros szolgáltatja az egyik legjobb példát. Bizonyíték gyanánt következzen egy (teljességre nem törekvő) fényképes beszámoló egy idei nyaralásról. A képekre kattintva meg lehet tekinteni azok nagyobb verzióit.

 

Bécsben a nagy világégés kétségtelenül legmonumentálisabb mementói az ún. légvédelmi toronyerődök (Flaktürme). Eme sajátos létesítmények ismertetésétől most eltekintek, mert az egyik testvérblogon ezt szerencsére más már megtette helyettem. Összesen nyolc ilyen erőd épült az ún. Nagynémet Birodalom területén, közülük három Bécsben. A balra látható térképen pirossal jelölve a tüzérségi v. ütegtornyok (Gefechtstürme) ill. a Szent István székesegyház, sárgával jelölve pedig a tűzvezetésre szolgáló L-tornyok (Leittürme) elhelyezkedése látható. Érdekességük az, hogy mára kizárólag ezek maradtak meg - a berlini erődöket lerombolták, Hamburgban pedig csak a G-tornyok állnak még.

 

A toronyerődök harmadik generációjához tartozó Flakturm VII egyébként is magas G-tornya fokozottan impozánsnak hat, mivel az Augarten nevet viselő nagy múltú park közepén emelkedik. Gondolom felesleges megemlíteni, hogy a közelében található vendéglátóipari helyiség (jobbra) miről kapta a nevét. A laikus turistának egyébként semmiféle tábla vagy ilyesmi nem ad felvilágosítást arról, hogy a lezárt, drótkerítéssel körbevett monstrum tulajdonképpen micsoda, és milyen céllal épült. Maximum a parkban lebzselő civilektől kaphat felvilágosítást, már ha tud németül (vagy törökül).

A torony építése 1944 nyarán kezdődött és 1945 januárjában fejeződött be, szóval a Birodalom légvédelmében túl hosszú ideig nem játszott szerepet. Ahhoz képest, hogy háborús létesítmény, első látásra viszonylag épnek tűnik, de azért nem volt túl kegyes hozzá a sors. '45 áprilisában a benyomuló szovjet csapatokra tüzeltek róla, következésképpen legalább egy nehéztüzérségi gránát is eltalálta. Egy évvel később a toronyban játszó gyerekek tüzet gyújtottak, ami nem bizonyult túl jó ötletnek, mivel kb. kétezer db "ottfelejtett" 128 mm-es gránát volt körülöttük. A robbanás következtében az épület belseje súlyosan megrongálódott, a teteje pedig megrepedt. Azóta is üresen áll, csak galambok fészkelnek benne.       

2007-ben az egykor 20 mm-es légvédelmi gépágyúknak helyet adó "bástyafülek" egy részét lebontották, a tornyot pedig összesen 22 acélsodronykötéllel kötötték körbe. Mindezt ugyebár a biztonság kedvéért. Úgy látszik, a német technikában sem lehet vakon megbízni. Kérdéses, hogy ilyen állapotban valaha hasznosítani fogják-e valamire. A háború után a mérnökök minden bécsi toronyerődről megállapították, hogy a lerombolásukhoz szükséges robbanótöltetek a környékbeli épületekben is kárt tennének, így valószínűleg sokáig a helyükön maradnak még, és mindenkit emlékeztetnek majd a vértől iszamos múltra. Az átalakításukra már sok érdekes koncepciót kidolgoztak az építészek, lásd itt, itt, itt és itt.

 

Az L-tornyot szintén eltalálták a szovjet tüzérek. Ez is üresen áll, a bejáratait befalazták. Szöges ellentétet képez vele az Esterhazy-parkban a Flakturm VI L-tornya, melyet szinte minden elképzelhető módon hasznosítottak.

 

..

 

Az oldalán falmászópályát, a belsejében Tenger Háza névvel akváriumot létesítettek, a tövében játszótér található, a hozzá tartozó egykori légvédelmi óvóhelyen pedig a Habsburg-birodalomban használt kínzóeszközöket bemutató múzeumot rendeztek be. Kívánhatna egy kisgyerekes család ennél megfelelőbb helyszínt egy szombat délután eltöltésére?.

 

 

A légópincében lévő múzeum tárlata nem valami nagy, de mellette megtekinthető az egykor működőképes légszivattyúknak helyet adó terem is (a bejáratát lásd balra). Az akváriumot pedig nemcsak a cápák, az óriásteknősök meg hasonlók miatt ajánlom, hanem mert onnan fel lehet menni a torony tetejére, ahonnan nagyszerű a kilátás. Természetesen el lehet látni a hozzá tartózó G-toronyig is (jobbra), amely jelenleg az osztrák hadsereg objektuma.

 

Az Arenberg-parkban található Flakturm VIII az előzőekkel ellentétben egy második generáció toronyerőd. Az építése 1942 végén kezdődött, és 1943 októberére fejeződött be.

 

Az L-torony itt is üresen áll, de a városi tanács már tervbe vette a hasznosítását................................................................................

A G-torony jelenleg a Bécsi Iparművészeti Múzeum raktárának ad otthont. Micsoda történelmi fordulat!.............................................................

Egyébként ennek a tövében is játszótér van, így a gyerkőcöknek csak szét kell nézniük egy kicsit, hogy szembesüljenek a nácizmus örökségével..................................................................................

Hogy teljes legyen a hatás, onnan néhány méterre található az Auschwitzban elhunyt bécsi szociáldemokrata politikus, Robert Danneberg emléktáblája (jobbra).

Általános vélemények szerint ezek az ormótlan, dísztelen vasbeton kolosszusok erősen rontják a városképet (további képek itt). Ez persze ízlés dolga, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Birodalom győzelme esetén a tervek szerint jóval esztétikusabb kinézetet eredményező, jelentős átalakításokat hajtottak volna végre rajtuk (legalábbis Hamburgban), ahogy ez a makett is mutatja:

Hasonlóan pazar neoklasszicista alkotás lett volna ez a toronyerőd (balra), melyet a háború utáni időkre terveztek, hogy pusztán hatalmas méretével is a győztes Birodalom dicsőségét jelképezze. Mondjuk ha felépül, a funkciója ebben kb. ki is merült volna, ahogy a többi toronyerődé is (az óvóhelyektől eltekintve), mivel a technikai fejlődés gyorsan elavulttá tette a légelhárító lövegeket, az meg nem valószínű, hogy rakétaütegeket állítottak volna a tetejükre. (Erről a makettről egy fényképet sem találtam az Interneten, de ha a kedves olvasó ki tud ebben segíteni, azt örömmel veszem). 

Mindenesetre a történelem aztán úgy hozta, hogy Bécsben nem a Wehrmachtnak, hanem a Vörös Hadseregnek állítottak győzelmi emlékművet, méghozzá a Schwarzenberg-téren.

Természetesen a bécsi hadtörténeti múzeum (Heeresgeschichtliches Museum), közismertebb nevén az Arsenal is sok látnivalót tartogat a korszak iránt érdeklődők számára.

Néhány hónap erejéig ezek voltak a Birodalom határai (balra). A Völkischer Beobachter szerkesztői a pártatlan tájékoztatás jegyében jó képet vágnak a vereséghez (jobbra). Az újság alatt Sztálingrád véráztatta földjéből kiásott maradványok láthatóak. 

 

A jó öreg MG-42 géppuska és a szovjet DP golyószóró (jobbra).

 

 

 

 

 

 

Egy Luftwaffe-ászpilóta Bf-109 típusú gépének oldalkormánya (balra) és egy Fi-156 Storch felderítőgép (jobbra).

 

 

 

 

 

 

ZISz-3 típusú szovjet ágyú.

 

 

 

20 mm-es Flak 38

 

 

 

 

A németek által hamisított brit bankjegyek (balra). Ilyen cipőket viseltek a koncentrációs táborok kényszermunkásai (jobbra). 

 

 

Üreges betongolyóból egyemberes bunker (balra). Milyen leleményes. Háborús propagandaplakát (jobbra). Hát ennyi ellenség gyűrűjében nem csoda, hogy elvesztették a háborút. 

 

 

Itt egy, a judeobolsevik propagandistát hallgató gyanútlan szarvasmarhát láthatunk (balra). A másik plakát üzenete szerint sokat kell spórolni a gázzal, és akkor Tigris lesz belőle (jobbra). 

Az alábbi harceszközök csak közvetve kapcsolódnak a második világháborúhoz. Az amerikai és szovjet megszálló erők hagyták hátra ezeket az osztrákoknak, amikor az 1955-ös államszerződés után kivonultak az országból.

T-34/85 típusú harckocsi. Az osztrák hadsereg 27 darabot tartott hadrendben.

 

  

SzU-100 vadászpáncélos. Valószínűleg minden fegyver közül ez kapta a legviccesebb becenevet a történelemben. A típus további érdekessége, hogy első bevetésére - sőt, első tömeges bevetésére is - Magyarországon került sor 1945-ben. 

M47 Patton alapharckocsi. A technológiai fölényre való törekvés jegyében a farán látható fémdoboz egy telefont rejt. (Gyengébbek kedvéért: a löveg hátrafelé néz.) 

 

M24 Chaffee könnyűharckocsi (balra) és egy M8 Greyhound páncélautó (jobbra).

 

 

 

Végezetül következzen néhány kép egy másik múzeumból.

Oklevél egy Vaskereszt odaítéléséről.

 

 

 

A náci propaganda legfőbb eszköze: az olcsó rádiókészülék. Praktikus eszköz, mert külföldi adókat nem lehetett rajta hallgatni.

 

 

 

13 komment


| More

Címkék: ausztria németek 2.vh

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr53253190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flat 2011.09.29. 11:12:21

Jó poszt. Különösen annak fényében, hogy a mai napra terveztünk kirándulni egyet Bécsben. Az Augarten mellett lakunk, távolról már láttam az "objektumot", hát most megnézzük közelebbről is. Azt tudtam róla hogy lövegállás volt, de ezzel a többlettudással felvértezve már vagánykodhatok a helyieknek is. :)

I.C.ram 2011.09.29. 12:41:45

sosem értettem, hogy miért akarják ezeket a háborús emlékeket lerombolni mindenáron. Németországban is egy rakás bunkert semmisítettek meg, amik ráadásul a föld alatt voltak. Ahelyett, hogy emléket állítanának az utókornak. Lehet, hogy nem túl szépek, de mégis van valami varázsuk. Ilyen alapon a középkori várakat is meg kéne semmisíteni. Számomra baromi sokat ad Bécs hangulatához, hogy ezek a tornyok még léteznek.

Nádor Károly 2011.09.29. 13:06:39

@Flat: Én amikor az O-val Rennweg-töl mentem Wien Mitte felé, akkor láttam Arenberg-parki tornyot. De az utcáról semmit sem látni belöle, csak azt, hogy beton és óriási. Na majd egyik nap én is elmegyek és megnézem. Viszont a Haus des Meeres messze nem tünik akkorának, mint az Arenberg parkban látható.

átlátó 2011.09.29. 13:53:12

Meg van a hétégi programom, köszi.

min 2011.09.29. 15:37:56

Hát ez nagyon jóó! Az Esterhazy parkban lévő tornyot mindig nézegettem és agyaltam rajta, hogy mi a bánat lehetett ez. Sose találtam volna ki. Köszönet a cikkért!

delvideki 2011.09.29. 15:41:54

De mi volt a jó ezekben a lövegtornyokban? Értem én a tűzerőt, de fölöttük nem működött a gravitáció és nem lehetett lebombázni őket? Másrészről meg kötött légvédelem...ha valami béna kacsa, akkor ez az...

Atrox 2011.09.29. 16:09:36

@delvideki: nem, nem lehetett lebombázni őket (persze atommal talán igen).

Mint a cikkben is van link, de itt van még egyszer, ez mindent megmagyaráz: lemil.blog.hu/2010/08/17/legvedelmi_erodok_a_iii_birodalomban

Egyébként meg hogy pusztítasz el valamit a levegőből rárepülve, amit ilyen elképesztő tűzerő véd, és amit belülről (!) nem tudott széttépni 2000 darab 128-as gránát?

delvideki 2011.09.29. 16:18:09

@Atrox: átolvastam, de akkor sem értem. OK, hogy öt méter betont nem ütnek át a bombák, de a légvédelmi fegyverek a _tetején_ voltak, azokat viszont simán leborotválhatták volna.

Kullancs1983 2011.09.29. 16:21:14

@delvideki: Ahhoz el is kellett volna találni. Az meg akkoriban nem ment olyan könnyen, kivéve ha nagyon lassan, és nagyon alacsonyan próbálkoznak. Akkor viszont nagyon lelövik őket.

ll 2014.12.12. 18:04:39

Az a vezérsík valójában oldalkormány. A típus stimmel. A szakirodalom emlegeti még Me-109-nek is, a tervezője Willy Messerschmit után.A Bf jelölés pedig annak a gyárnak a jelölése ahol a tervezés idején dolgozott, és aminek később tulajdonosa is lett: Bayerische Flugzeugwerke..

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2014.12.13. 21:36:18

Mellesleg az imageshack egyik hátránya, hogy összevissza csúsznak a képek, ezért utólag elnézést kérek az olvasóktól.