Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CV. - III. Richárd„S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint Szerelmes e sok szép szavú napokban, Elvégezém, hogy gazember leszek, S utálom léha kéjit e napoknak.” - Shakespeare: III. Richárd (fordította:...
  • KatPol Kávéház CIII. - The Birth of a NationJellegéből fakadóan az őskutatás meglepő eredményeket hozhat, melyek aztán cselekvésre is sarkallhatják az embert - főleg akkor, ha egy irodalmárról van szó, akinek természetesen az ihlet mindig jól...
  • KatPol Kávéház C. - Az afrikai magyar impexesKedves hallgatóink! A KatPol Kávéház a századik alkalomhoz - reményeink szerint - méltón egy különleges adással jelentkezik. Az eddig megszokottaktól eltérően nem egy filmet vagy sorozatot elemzünk,...
  • KatPol Kávéház XCV. - Rekt konstrukcióPodcastunkban többször foglalkoztunk már az amerikai polgárháború kérdéskörével, annak kulturális hatásaival és ábrázolásaival, a legismertebb filmektől kezdve (pl. a Gettysburg) egészen az idehaza...
  • KatPol Kávéház XCIV. - Gone to Texas1974-ben a félig cherokee származású cowboy és egyben feltörekvő amerikai regényíró, Forrest Carter először kapott lehetőséget arra, hogy az egész ország tévéközönsége előtt reklámozhassa magát,...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[Ajánló] A hátrányos megkülönböztetés elleni harc szolgálatában

2010.06.20. 12:00 SchA

Néha van egy olyan érzésem, hogy az MTI-ben és az Indexnél tudatmódosító szerek  befolyása alatt szerkesztenek híreket. Mint például ma (folyt.)

Történt, hogy Iránban felakasztották Abdolmalek Rigit, a Jundullah (bővebben itt) elnevezésű terrorszervezet vezetőjét. (A komát egyébként érdekes módon kapták el: Rigi gyakran utazgatott az Egyesült Arab Emirátusok, Afganisztán és Közép-Ázsia között. Az iráni hírszerzés megtudta, hogy a kirgiz légitársaság utasaként éppen egy ilyen útra készül, és amikor iráni légtérben tartózkodott a gépe, az iráni vadászgépek elfogták és lekísérték. 5 csillagos akció. Mellesleg az öccsét, Abdulhamid Rigit, aki szintén Jundullah-tag volt, nemrég hasonló módon végezték ki.)

Hogy tálalja ezt a magyar sajtó? Hát valahogy így, illetve az index címlap meg így:

 

Szóval ennek a drága embernek a csapata ilyen nemes célokért küzdött? Ugyanez a hír az Al Jazeera-n:

The court statement said Jundallah (Soldiers of God) was responsible for the killing of 154 security personnel and civilians since 2003.

"[Rigi] collaborated and ordered 15 armed abductions, confessed to three murders, ordered the murders of tens of citizens, police and military personnel through bombings and armed actions," the statement read.

154 ember az smafu, a Jundullah által elkövetett támadások meg csak afféle "gyerekcsínyek". Vajh miért pont az Iránban tevékenykedő fundamentalista felkelők kapták meg ezeket az eufemisztikus jelzőket, és miért nem egyéb öngyilkos merénylők, amikor akkora a választék? Mikor fog úgy a hírekben szerepelni egy palesztin terrorista halála, hogy az illető a "szunnita etnikummal szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen harcolt"? Legalább annyira igaz állítás lenne, mint ebben az esetben.

6 komment


| More

Címkék: irán ajanlo

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr132095267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2010.06.20. 12:51:02

Jellemző...

De a tudatlan néptömeg 80% (+) bedől ezeknek a híreknek. Számomra félelmetes, hogy az utóbbi időben milyen mértékben folyik az Irán-ellenes tudatmanipuláció.

Kezdjük a májusi Atomsorompó Egyezmény utókonferenciájának zárónyilatkozatával (a rendezvényen részt vett Mahmoud Ahmadinejad, iráni elnök is), amelynek ENSZ általi megállapításai Irán számára kedvezőnek bizonyultak, ugyanis Iránt hivatalosan, bizonyítékok hiányában nem marasztalta el (sőt, még csak meg sem nevezte!!!), ellenben Izraelen számon kérte azt a nemzetközi "alapelvárást", hogy lépjen be az Egyezménybe (amelynek Irán már vagy 40 éve tagja és nemzetközi ellenőrök kereshetik a "bizonyítékokat").
És akkor jött június, az ENSZ Bt. mégis megszavazta az Iránt büntető szankciókat, ugyanis SZERINTÜK Irán atomfegyver előállításán tevékenykedik. Nem érdekelte őket az sem, hogy a vitatott speciális nemzetközi elvárásnak (nevezetesen, hogy Irán mondjon le arról a nyilvánvaló jogáról, hogy a saját területén dúsítsa az erőműveihez, ill. kisérleti reaktoraihoz szükséges uránt, maximum 20-30%os mértékben | tudni illik az atombombához ennél jóval dúsabb, kb. 90%-os anyag szükséges) Irán mégis megállapodott a NATO-tag, USA szövetséges Törökországgal, amelynek értelmében ott dúsították volna Irán számára a fűtőanyagot, nem pedig Irán saját területén.

NEM! Ez nem felelt meg az ENSZ Bt. 15 tagjának (hiába más a véleménye a többi 175 tagországnak)...

És akkor ezek a hírek, már jó ideje folyik a hírek elferdítése (a tavalyi iráni elnökválasztásokon is kiderült, valóban sokkal népszerűbb még mindig a radikális Ahmadinejad -szemben az ellenzéki reformer, ottani szemlélet szerint "liberálisabb" Muszavínál, ezt már kevesen vitatják).

A legújabb ehhez mit szóltok?

11 amerikai hadihajó és 1 izraeli szállító indult el pénteken a Perzsa-öböl felé... :oooo

www.debka.com/article/8862/

Meg akkor a másik hír, hogy Bin Laden Iránban bujkál, méghozzá Sabzevar városában...

www.debka.com/article/8841/

Mire készülnek...?

Vajon ez az újabb botrány, az izraeli terrorakció a világ színe előtt s most a törökök, meg az irániak is segélyhajókat indítottak az illegitim izraeli gázai blokád áttörésére...

Csak nem ezt akarják kihasználni, kezdőlökésnek...?

Nem normálisak, az biztos!

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.06.20. 21:49:35

@FairyFeller:

A debka híreinek 90%-a kamu és dezinformáció. Kétlem, hogy törődni kéne vele.

Viszont az iráni választási eredmények tekintetében spec. én is azok között vagyok, akik szerint gyanúsan csalásszagú volt Ahmadinedzsád győzelme.
Anno írtam erről:
katpol.blog.hu/2009/06/15/knn_teherani_deathmatch

FairyFeller 2010.06.21. 12:06:41

@SchA:

Kétségtelenül, nagyon gyanús az ügy. A legtöbben másra számítottak a tavalyi iráni választások előtt és után is, mind Iránban, mind külföldön, legalább is sokkal kiegyenlítettebb eredményekre.

Kb. 63% / 34% arányban állapították meg tehát a hivatalos végeredményt, Ahamdinejad javára, Muszavi-val szemben, aki mindenképpen messze alulszerepelt a reális várakozásoknak.

És mindazon más érvek is kétségtelenül alátámasztják ezt a gyanút, amelyeket az ajánlott cikkedben (köszönet érte!) felsoroltál.

Azonban a mérlegnek van egy másik oldala is, amelyről nehezebb tájékozódni, nem csak egy átlagembernek, de még elfogulatlan szakértőknek is.

Mindenképpen kijelenthető, hogy Ahmadinejad megdöbbentően népszerű Iránban. Az sem igaz, hogy Irán komoly gazdasági gondokkal küszködne. Az utóbbi években csökkent a gazdasági növekedése, de még mindig növekedett, a költségvetése pedig (sajátosan kivételes "egziszteniciális" helyzetéből adódóan) pozitív mérleget mutatott tavaly. Lehetne sorolni a dolgokat, nagy volt az infláció, növekszik a munkanélküliség, stb, ugyanakkor alig van adó (ez az olajból jön be), mesterségesen olcsóak, államilag alacsony áron tartottak az alapvető szükségleti cikkek, élelmiszerek, építőanyagok, üzemanyag, stb.

A szélesebb iráni társadalomnak állítólag "belopta a szívébe magát" Ahmadinejad.

Egy magyar úti beszámolót olvastam már a választások utánról, ebben írja egy oda látogató, idézem az ide vonatkozó részletet:
...
"Az ország egyre szabadabb, egyre több mindent lehet csinálni, bár láttam akcióban erkölcsrendőrséget, de a helyiek szerint is még többségben vannak a konzervatívok, számos Muszavi szavazó szerint reálisak a választási eredmények, csak a teheráni egyetemista liberális többség ezt nem tudta feldolgozni. A következő generáció valószínűleg egyre több szabadságot és lehetőséget fog igényelni, ami majd számos konfliktushoz vezet. Nők nyugodtan utazhatnak egyedül is, egy szőke francia csaj fel volt háborodva,h a három hét alatt egyszer rácsaptak a seggére, a svéd lányok meg azt mondták,h Olaszország sokkal rosszabb. A kaja borzasztóan egyhangú, a vegák halálra vannak ítélve. Bátran vágjatok bele a kalandba, próbáljatok másképp gondolkodni, mint amit belétek sulykolnak, mert nem lesz semmi bajotok, és legközelebb is vissza fogtok vágyni ebbe az országba, h bejárjátok az idő hiányában elmulasztott látnivalókat." - "Szerte Iránban három hét alatt"

[ ongo.hu/elmenybeszamolok/4119 ]

Több ilyet is elolvastam, ezekből is meg lehet tudni érdekes tényezőket, pl. azt hogy Iránban még a politikai elit sem szimpatizál igazán Ahmadinejaddal. Ki támogatja hát akkor, ha nem a népe? Teheráni sikerpolgármester volt előzőleg, a közlekedésmérnökiség doktora.

Természetesen lehetetlen biztosat mondani, állítólag a szavazatok részleges újraszámolásával megállapították, hogy biztosan nem lehetett elcsalni több, mint 10 millió szavazatot (ennyi volt a különbség).

Az én személyes véleményem is az, hogy gyanús a dolog. De el tudom fogadni a szemközti érveket is.

Én úgy látom, valóban nyerhetett Ahmadinejad, de ebben nem lehetek biztos, senki nem lehet biztos ebben, de az ellenkezőjében sem.

Tilikov (törölt) 2010.06.21. 12:07:05

@FairyFeller: Az Ahmedinezsád/Muszavi kérdéskör irreleváns az atomügy szempontjából, mert 1., mindketten támogatják az atomprogramot 2., nem is tehetnek mást, mert náluk a köztársasági elnöknek csak végrehajtó hatalma van ez ügyben, a nukleáris program a legfőbb vezető és a forradalmi gárda kezében van. Ha Muszavi lenne a közt. elnök, neki ugyanúgy végre kéne hajtania a programot.

A Bin Ladenes hírt már én is belinkeltem a BS rovatba, de itt egy újabb odavaló gyöngyszem, ezúttal Gáza-blokád ügyben:
"Az egyik segélyhajón több tucatnyian az al-Kaida tagjai, akik öngyilkos merényletekre készülnek, s összetűzéseket provokálhatnak ki az izraeli hadsereggel."
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=313450

Ha ez nem lenne BS, akkor a török afférnál jóval nagyobbat szólna.

FairyFeller 2010.06.21. 12:43:32

@Tilikov:

Ahmadinejad az államfő, ha jól tudom, tehát nem köztársasági elnök. Politikai kormánya van. Azonban ennek a rendszernek felette áll Ali Khamenei ajatollah és a Forradalmi Gárda. Inkább ő (Khamenei) a "köztársasági elnök", akinek mindenkinél nagyobb, "politika feletti" hatalma van.

Az általad ajánlott cikk számomra legalább annyira gyanús, sőt mondhatni hazugsággal telített, mint a tavalyi ottani választásokról beszámoló nyugati hírtermékek.

Például: "Az izraeli kormány - amely vasárnap Gáza szárazföldi zárlatának enyhítéséről döntött - azzal a kéréssel fordult több kormányhoz, akadályozzák meg a segélyhajók elindulását, arra hivatkozva, hogy Gázába minden szállítmány eljut (a stratégiai anyagok kivételével), vagy közvetlenül Izraelből, vagy az ENSZ közvetítésével."

A wikipedia írja: "Egypt and Israel largely keep their borders with the territory sealed. Israel allows only limited humanitarian supplies from aid organizations into the Strip.[3] The amount of goods Israel allows into Gaza is one quarter of the pre-blockade flow.[4][5] The Israeli navy maintains a sea blockade from three nautical miles offshore. Egypt is constructing an underground steel barrier to prevent circumvention of the blockade through smuggling tunnels."

[ en.wikipedia.org/wiki/2007%E2%80%93present_blockade_of_the_Gaza_Strip ]

Tehát limitálják a küldött segélyek beszállítását, annak csupán 1/4-ed része jut el az ENSZ berkekben a világ legnagyobb "koncentrációs táborának" nevezett rászorulókhoz, akik kollektíve vannak ezáltal büntetve a világnézeti meggyőződésük, önvédelmi mozgalmuk végett. Tudni illik a nemzetközi jog értelmében az önvédelmi mozgalmuk teljesen megalapozott. Nincs olyan kitétel, amely alapján el lehetne marasztalni a HAMAS-t. Állítólag játékrakétákat lődöz, viszonzásul, hogy naponta megölnek palesztinokat, emberszámba sem veszik őket (ha jól tudom, az izraeli jogi gyakorlat szerint egy palesztin megölése nem jár különösebb procedúrával, teljes mértékben a kettős mérce érvényesül). Ha jól tudom évente többen halnak meg Izraelben közlekedési balesetben, mint a -fegyvertelen- palesztin terroristák -házi készítésű- rakétáitól...

Ezt csupán azért tartottam szükségesnek megjegyezni, mert a mérlegnek van egy olyan másik oldala is, amelyet nem hangsúlyoznak kellőképpen, nyilvánvaló okból.

És az is nyilvánvaló, hogy kettős mérce érvényesül a "terror" gyakorlatában is.

Ezt Kertész Imre, Nobel-díjas író is elismeri, bár szintén kettős mércét alkalmazván, jogot formálva a terrornak: "Lehetetlenség tétlenül tűrni a terrort, és lehetetlenség terror nélkül szembeszállni a terrorral."

Ez egy logikai következtetés, tiszta és világos. De csak akkor, ha "méltányosan" értelmezzük.

A deviáns, elmebajos, "terrorizáló hajlamú", veszélyes antiszociális egyéneket természetesen meg kell fékezni, le kell verni. Ha kell terrorral.
Ha kell nagyobb terrorral.

Nekem is van egy kedvelt mondásom, a helyi polgármester mondta egy demonstárción: "Féljenek az erőszakot tevők, a tolvajok, a gyilkosok!"

Igen, legyen terror az erőszakot tevők, a tolvajok és a gyilkosok ellen. Féljenek!

Világos, logikus. De a kettős mérce sohasem elfogadható. Nem lehetnek "egyenlőbbek" az egyenlők között.

Tudom, most "butuska idealistának" gondoltok... :P

De máskülönben hogyan lehetne tiszta vizet önteni a pohárba, hogyan lehetne bizalomra alapozni, konfliktusok erőszak nélküli, civilizált, igazságos és méltányos rendezésében...?

Tilikov (törölt) 2010.06.21. 13:58:21

@FairyFeller: Én úgy tudom a madzslisz elnöke a köztársasági elnök, mivel nincsenek parlamenti pártok az elnök az egész házat képviseli, bár funkciója valóban inkább a mi miniszterelnöki posztunknak felel meg. De a Legfőbb Vezető nem hasonlítható a köztársasági elnökhöz, mert nem választható újra, ő a rejtőzködő imám helyettese élete végéig, a nem túl régi szokásjog szerint.

Azt a cikket meg direkt azért linkeltem, mert fasság.
süti beállítások módosítása