"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Cikkek

  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...
  • A megaláztatás évszázada XII.Üdvözlöm minden kedves olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és az ígéretemnek megfelelően máris újabb résszel folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk. Az eddigiekhez...
  • KatPol Kávéház XLV. - Lánctalpas találkozóKedves hallgatók! Hagyományainkhoz híven podcastunk 45. adásában ismét élménybeszámolóval jelentkezünk, ezúttal a Militracks idei rendezvényéről ill. az overlooni hadimúzeumról: Listen to "KatPol...

Facebook

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (36) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (78) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (67) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

Damaszkuszi panoráma

2010.04.06. 10:00 SchA

Szíria fővárosában számos látnivaló akad, melyet érdemes megcsodálni az arra tévedő turistának. Ma néhány kép segítségével ajánlanánk az egyiket az olvasók figyelmébe, ami szorosan illeszkedik a blog témájához - a Panorámát az Októberi Háborúról.

A Yom Kippuri, '73-as vagy IV. Arab-izraeli háború, esetleg حرب تشرين történetét gondolom mindeki ismeri (még ha nem is ugyanúgy...), lényegében Egyiptom és Szíria támad Izrael ellen, hogy visszaszerezze a 6 évvel azelőtt elveszített területeit, kezdeti sikereket aratnak és letörlik a  hatnapos háborúban odakerült önelégült mosolyt az izraeli tábornokok arcáról, majd a szokásos tényezők miatt (képzettségi szint, összehangoltság hiánya, nem egyértelmű célkitűzések, masszív amerikai segítség hadianyag formájában) bukják a háborút. Végeredmény: 1973-as olajválság, a szuezi csatorna, majd hosszas békefolyamat után a teljes Sínai-félsziget vissza Egyiptomhoz, és még a Golán fennsíkból is újra Szíriához kerül egy vékony sáv 1974-ben (illetve pontosabban ENSZ felügyelet alatt álló, demilitarizált zóna lett belőle).

Mindennek az emlékére Észak-Korea segítségével készült Damaszkuszban egy afféle emlékpark, ahol az ember megcsodálhatja a zsákmányolt izraeli és a győzedelmes szíriai fegyvereket, heroikus festményeket, egy Hafez al Aszad életútját bemutató termet és egy közel 310 négyzetméteres körképet a dicsőséges háborúról. Gondolom most sokan összeráncolták a homlokukat a "győzedelmes fegyverek" kifejezést olvasva. A panoráma ugyanis győzelmi emlékműnek készült, mintha a szíriai hadsereg valóban megnyerte volna a háborút. Pontosabban fogalmazva a háború első napjára, napjaira fókuszál, amikor még a szírek vígan kapták széjjel az izraeli védelmet. Sajnos azonban a háború végeredményét nem mindig determinálja az első napon nyújtott teljesítmény - erről a németeket lehet kérdezni, nekik 2 világháborús kupa is ott virítana a polcon, ha így működnének a dolgok - különdíjat vagy ezüstérmet meg háborúban nem osztanak.

Fényképezni az épületben mezei turistaként nem lehet, ezért következzenek a képek a "vasról". (Kattintásra előjön a nagyobb verzió)

Az izraeli arzenál

AMX-13 könnyű harckocsi alvázára épített páncélozott csapatszállító (AMX-13 VCI/VTT), egész jó állapotban.

 

Centurion - izraeli nevén Sh'ot - harckocsi. A '73-as háborúban ez a típus volt a Szíriával szemben álló páncélos erők fő típusa. Egyes források szerint (jó pár egyéb kiállított hardverrel együtt), nem a '73-as háborúban, hanem 1982-ben, Libanonban zsákmányolták a szírek.

M113 APC, a vietnami "tommy cooker", héber nevén "Nagmash" - Itt és később Libanonban is a nevéhez méltóan teljesített...

 

M3 második világháborús amerikai féllánctalpas. Régi veterán, az egyszer szent.

 

 

Két M48 Patton ("Magach") harckocsi, az egyik némileg hiányos reaktív páncélzattal felvértezve. Az ERA-s Magach 3-at 1982. június 10-én kapcsolták le Libanonban a Sultan Yacoub-i csatában, fél tucat társával együtt (az MP.net és az ACIG alapján).

 

Kisteherautó. Ennek a típusát nem ismerem, de hátha egy jó szemű olvasó beazonosítja.

 

Egy lelőtt F4 Phantom és egy Mirage roncsai. Az arab légelhárítás ebben a háborúban érzékeny veszteségeket okozott az IAF-nek, igaz, főleg az egyiptomi fronton. (A baloldali képen háttérben a panoráma épülete.)

 

"Szerénység, elvtársak, szerénység! Amit én magamban szeretek, az a szerénység."

Szíriai arzenál

 

 

A szíriai légierő 676-os oldalszámú MiG-21-e teljes pompájában. (A háttérben jobbra egy Mi-8) A háború alatt a szír MiG-21-ek 30 légigyőzelmet arattak, körülbelül 1:1 lelőtt gép/veszteség arányt hozva az IAF-fel szemben.

 

ZSU-23-4M Shilka önjáró légelhárító fegyverrendszer. Hatékonynak bizonyult a mélyrepülésben támadó izraeli gépek ellen, amíg nem jöttek rá, hogyan lehet zavarni a radarját. Később Libanonban a városi harcok ásza lett, secperc alatt meg tudott tisztítani egy ellenséges fegyveresek által tartott épületet.

 

 

A BTR-60 így fest szíriai színekben. (A kiállított szíriai eszközök nem ezzel a festésmintával harcoltak, ezt a díszfestést a panoráma miatt kapták.)

 

Szíriai vontatott tüzérség.

Szír T-62. A T-55-tel együtt ez a típus alkotta a szíriai páncélos erők gerincét, azonban nem tudtak jelentős sikereket elérni velük, mert finoman szólva nem "guderiani" szellemben alkalmazták őket. (Magyarul beásták magukat, ahelyett, hogy lerongyoltak volna Galileába.)

 


BMP-1. Kevéssel a háború előtt jött belőlük az első szállítmány Szíriába és körülbelül egyharmaduk veszett oda a harcokban. Azóta vettek belőle egy csomót, és jelenleg több, mint 2000 db van belőlük szolgálatban.

 

Nem tudom miért, de ugyanitt van kiállítva az az űrkabin, ami az első szír kozmonautát, Mohamed Fariszt az űrbe vitte 1988-ban.

A '73-as háború másik nagyobb "emlékműve" az országban a Golán-fennsík visszaszerzett részén fekvő Kuneitra városa. Ez a települést 1967-ben foglalta el Izrael és az 1974-es tűzszüneti egyezménnyel került vissza Szíriához. Mielőtt azonban visszaadták volna a jogos tulajdonosnak, a leleményes izraeliek elvittek minden mozdítható/értékesíthető tárgyat a városból, ezt követően pedig módszeresen szétlőtték, felrobbantották vagy ledózerolták az épületeket, köztük a kórházat, keresztény templomokat és a mecseteket. Pechjükre Asszad úgy döntött, hogy a régi város mellett építi fel újra Kuneitrát, a romokat pedig meghagyja afféle mementónak, hogy némileg árnyalja a kedves szomszédról messze földön kialakult képet.

10 komment


| More

Címkék: izrael szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr241895991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monarch (törölt) 2010.04.06. 13:01:43

Ez kiraly, most jartatok arra?

wape 2010.04.06. 14:20:38

Ez az a panoráma ami észak-koreai segítséggel épült? Mert akkor a képek sem lehetnek túl régiek, állítólag fél éve-éve fejezték be azt a kiállítást.

Most már értem, hogy miért zárták be a Hadtörténeti múzeumot (állítólag csak ideiglenesen) mert a legérdekesebb részt kitették ide.
üdv
wp

Fredda Krueger 2010.04.06. 15:50:00

Érdekes cikk...
De mintha az a BTR inkább 60 as verzió lenne nem 80 as.

Fredda Krueger 2010.04.06. 17:49:41

A kisteherautó pedig M325 Nun Nun ha jól tévedek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.06. 17:51:04

@Fredda Krueger:

Jogos, korrigálva. Gyorsan felcsaptam a wikit, és Szíriának mintha nem is lennének BTR-80-i .(Egy képnél vagyok lusta utánanézni a dolgoknak, erre tessék :) )

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.04.06. 18:05:48

@wape:

"Ez az a panoráma ami észak-koreai segítséggel épült?"

Ez biztosan É-Korea keze munkáját dicséri, az épületben ott a Nagy Vezér és Hafez közös portréja, és a különböző festmények sarkára is koreai írásjelek vannak pingálva a művészek kézjegyeként.

Nem tudom pontosan, mikor fejezték be, de biztosan nem fél éve, a neten 2007-es dátumú képek is vannak fent róla.

wape 2010.04.07. 09:47:24

Én kb 2,5 hónapja voltam. Kár egy hol elkerültük egymást.
üdv
wp

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.04.07. 10:34:48

Jó kis kirándulás lehetett.

Érdekesség: Ideheza van egy M3 magánkézben, izraeli eredetű, állítólag valamelyik csatatérről szedték össze.

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2010.04.07. 14:09:11

Köszi a beszámolót, érdekes volt!
„…masszív amerikai segítség hadianyag formájában”
Na, azért az első hét végére az arabok is kaptak párezer tonnányi cuccot a szovjetektől, de mondjuk tény, hogy kevesebbet mint Izrael az USA-tól. A szírek részéről is okosabb lenne a parkot a „győzelmi” helyett „az újabb szertefoszlott sivatagi délibáb” emlékműveként emlegetni :-)