"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Cikkek

  • Amikor minden hiábavaló„Gyanútlanul és akaratlanul, csalimadárként magamra húztam kettőt a konvoj négy kísérőhajója közül...Megint olyan makacsul üldöztek, hogy a legkevésbé én magam hittem volna, hogy le tudjuk őket...
  • Festung BudapestHosszú kihagyás után ismét egy irodalmi újdonságot ajánlunk az olvasóközönség figyelmébe. A mai napon kerül ki a nyomdából a bolgár hadtörténész, Kamen Nevenkin A Budapest Erőd. A magyar főváros...
  • KatPol Kávéház XLVI. - Grafit a tetőnKedves hallgatók! A korábban tett ígéretünknek és a meghirdetett szavazás eredményének megfelelően a Csernobil az a sorozat, mellyel az aktuális adásban foglalkozunk. Az adás letölthető innen, a...
  • A megaláztatás évszázada XII.Üdvözlöm minden kedves olvasónk! Enz vagyok a KatPol Blog csapatából, és az ígéretemnek megfelelően máris újabb résszel folytatódik a modern kínai történelemmel foglalkozó sorozatunk. Az eddigiekhez...
  • KatPol Kávéház XLV. - Lánctalpas találkozóKedves hallgatók! Hagyományainkhoz híven podcastunk 45. adásában ismét élménybeszámolóval jelentkezünk, ezúttal a Militracks idei rendezvényéről ill. az overlooni hadimúzeumról: Listen to "KatPol...

Facebook

Címkék

1.vh (5) 2.vh (84) afganisztán (52) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) argentína (3) atom (38) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (1) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (53) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (11) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (19) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (11) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (6) franciák (34) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (30) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (36) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (35) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (16) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (22) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (5) kémek (6) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (78) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (18) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (51) lengyelek (9) libanon (45) libéria (6) líbia (14) macedónia (3) magyarország (38) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (4) németek (49) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (2) olaszok (10) omán (1) örményország (5) oroszország (94) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (55) powerpoint (2) propaganda (64) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (13) repülőnap (3) róma (1) románia (4) spanyol polgárháború (1) sri lanka (13) SS (4) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (67) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (28) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (15) ulster (2) usa (156) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (23) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Egyszer minden jónak vége szakad?

2009.11.11. 14:00 Rammjaeger83

A közelmúltban érdekes hír érkezett a végtelen kelet-európai szyteppékről: az Udmurt Köztársaság bíróságán csődeljárást kért Oroszország legnagyobb lőfegyvergyártója, az IZSMAS Részvénytársaság ellen annak egyik beszállítója, a Gremiha Kft., mivel szerintük az több mint 13 millió dollár adósságot halmozott fel velük szemben. Az IZSMAS képviselői hivatalos sajtóközleményben - amely itt olvasható (oroszul) - tagadták, hogy csődbe mentek volna, és kijelentették: a szóban forgó Kft-vel már volt gazdasági perük, és korábban is voltak hasonló cégek, amelyek hasonló eljárást kezdeményeztek ellenük, de a vádak mindig megalapozatlannak bizonyultak. Sajtóértesülések szerint a Gremiha kétes hírű tulajdonosa - egyben a Zsirinovszkij-féle nacionalista Liberális Demokrata Párt helyi vezetője -, Andrej Markin ezzel a húzással persze elsősorban nem azt akarta elérni, hogy az IZSMAS tényleg tönkremenjen, hanem hogy visszakapja a pénzét. (folyt.=>)

Újabb fejleményekről az ügyben azóta sem érkezett hír, és ez megerősíti azokat a véleményeket, melyek szerint valójában gazdasági pozícióharc vagy valami egyéb sötét ügylet állhat a háttérben, és egyébként sem valószínű, hogy az orosz kormány veszni hagyná a nagy múltú IZSMAS-t, amelyben az állami ROSTEKNOLOGII többségi tulajdonos, és amely a világ legnépszerűbb gépkarabélyainak számító AK-típuscsalád gyártója. Persze ha ez mégis bekövetkezne, annak legalább annyi pozitív következménye lenne, hogy lezárulna a rétestésztaként nyúló AK-47 vs. M16 vita, amely a fegyverbuzik egyik kedvenc vesszőparipája (lásd itt, itt és itt, hogy más példát hirtelen ne említsek).

Sok információ viszont arra enged következtetni, hogy ennek ellenére bizony nincs minden rendben az IZSMAS háza táján. A fentebb linkelt Spiegel-cikk pl. megemlíti, hogy sok más orosz hadiipari cég is nehéz helyzetben van, és az orosz fegyverexport értéke 10,8 milliárd dollárról 3,5 milliárd dollárra csökkent az elmúlt két évben - persze ebben a témában egymásnak ellentmondó adatok látnak napvilágot (lásd pl. ezt a cikket), de ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy az oroszoknak nem szokásuk megbízható adatokat nyilvánosságra hozni az ilyesmiről. Azért ilyenek hiányában is érdemes körüljárni a kérdést: ha az IZSMAS tényleg az utolsókat rúgja, vagy "csak" veszteséges, akkor ez milyen tényezőkkel magyarázhazó.

Először is meg kell említeni, hogy az IZSMAS  a teljes orosz lőfegyvergyártás 85 százalékát adja ugyan, de termékeik többsége (gépkocsik, szerszámgépek, motorok stb.) a civil piacra készül, a lőfegyverek csak töredékét adják a teljes kibocsátásnak - a gazdasági világválság tehát nyilván őket is érzékenyen érintette.

Az orosz fegyverexporttal kapcsolatos sajtóhírekből pedig rendszerint nem derülnek ki a fontos részletek - pl. az, hogy annak csak kb. 2-5 százaléka kézifegyver (lásd ezt a jelentést) . Oroszország az utóbbi évtizedben a globális fegyverexport egynegyedét adta ugyan, de a kézifegyverek exportja terén egyáltalán nem tartozik az élvonalba. A SIPRI jelentése szerint (lásd pdf-ben itt)  pl. 2005-ben Oroszországnak ebből 61 millió USD bevétele származott, míg az Egyesült Államoknak 426, Olaszországnak 390, Németországnak 304, Belgiumnak 192, Ausztriának 130 és Brazíliának 122 millió.

Persze figyelembe kell venni azt is, hogy az orosz típusok hagyományosan jóval olcsóbbak - de ez a gyártóiknak is nagy problémát jelent. Ennek oka ugyanis az, hogy a SZU évtizedeken át boldog-boldogtalannak árulta a hadiipara termékeit alacsony áron.  Ez persze logikus politika abban az esetben, ha az ember baráti államokat és kevésbé baráti államok ellen harcoló mozgalmakat akar minél jobban felfegyverezni, vagy csak egyszerűen halált, káoszt, erőszakot és gyűlöletet akar exportálni a világ négy sarkába, de kevésbé célravezető akkor, ha mindebből profitot is szeretne realizálni - és ez persze a szovjet elvtársak számára másodlagos szempont volt.

(Amikor pedig 1991 után elsődleges lett, megkezdődött az óriási méretű, a nemzetgazdaság jelentős részét uraló szovjet katonai-ipari komplexum - az ott használt kifejezés szerint Oboronka - drasztikus leépítése, 2001-től pedig a "szükségtelen" konkurenciaharc kiküszöbölése, a költségminimalizálás és a hadiipar hatékonyabb állami ellenőrzése érdekében a típusok egységesítése, a cégek összevonása ill. felszámolása. A legtöbbjük még így is csökkentett kapacitással működik tovább.)

 Ezzel magyarázható, hogy az 1945 utáni teljes szovjet fegyverexport nem több, mint 56 százalékáért fizettek a "vásárlók" (ennek ellenére a szovjet késztermék-exportból származó teljes valutabevétel felét ez adta), az AK gyártásához szükséges műszaki dokumentációkat ill. a gyártási licenszt pedig nagylelkűen osztogatták a baráti országoknak, gyakran írásos szerződés vagy bármiféle ellenszolgáltatás nélkül. Ennek következtében 1989-re a SZU-n kívül Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Egyiptom, India, Irak, Jugoszlávia, Kína, Észak-Korea, Kuba, Lengyelország, Magyarország, az NDK és Románia is sorozatban gyártotta az AK-47-et vagy annak valamelyik későbbi verzióját. (A tájékozottabb olvasók nyugodtan jelezzék, ha kihagytam volna valakit).  Nem csoda, hogy az AK-47-ből, annak továbbfejlesztéseiből és külföldi változataiból összesen kb. 100 millió darab készült, melyek közül - közismerten megbízható, strapabíró konstrukció lévén - 50-70 millió még mindig használatban van (többek között) a világ 82 hadseregében, és a fegyver világpiaci ára folyamatosan esik 1991 óta.  Ezzel az AK messze a legelterjedtebb gépkarabély a világon, a 20. század valódi tömegpusztító fegyvere; a konkurencia a nyomába sem ér.

(2. helyezett a jó öreg Heckler & Koch G3, amelyből 15-20 millió van használatban 65 országban, a 3. helyezett pedig az FN FAL, amely 50 ország fegyveres erejénél van rendszeresítve. Az M16 áll a 4. helyen, melyből összesen 5-7 milliót használnak. 70 millió vs. 7 millió - szerintem ez eldönti az AK-47 vs. M16 vitát.)

Mindez az IZSMAS és az ott dolgozó feltaláló, Mihail Kalasnyikov altábornagy számára (itt balra) két szempontból kellemetlen: a külföldi és hazai gyártók nem fizettek nekik szabadalmi díjat - ugyanis az AK-47-et elfelejtették szabadalmaztatni. Ezt a nem elhanyagolható hiányosságot 1997-ben pótolták a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél - 50 évvel a termék feltalálása után! Ezután nyomatékosan szóvá tették, hogy a többi gyártónak nem kellene folytatni az eddigi gyakorlatot, hacsak nem akarnak egy pert a nyakukba. 

(Azért ezt gondoljuk végig: egy orosz hadiipari vállalat azzal vádolja a külföldi konkurenciát, hogy csak úgy ellopták az egyik fejlesztésüket! Még jó, hogy a Tu-4 meg a Buran miatt utólag sem cirkuszolnak az amerikaiak, hogy mást ne mondjak.)

A többi orosz gyártó már fizet jogdíjat, hosszas huzavona után Magyarország, Szlovénia és Törökország is megtette ezt, de pl. Bulgária és Egyiptom nem. Indiát már fenyegették, Kínával pedig már folynak a tárgyalások. Venezuela viszont már legálisan gyárthatja az egyik újabb verziót.    

A másik probléma az, hogy a külföldi koppintások gyakran gyenge minőségűek, ezzel pedig rontják a típus jó hírét. A beszámolók szerint a finn és izraeli továbbfejlesztések a legjobbak, a bolgár és jugoszláv típusok is megállják a helyüket, a román és különösen a kínai típusokkal viszont könnyen akadnak problémák.

Mindig felidegesít, amikor kint vagyok a lőtéren és valami idióta megjelenik a vacak, olcsó román AK-kópiájával. 

/komment a Free Republic honlapján./

És hogy egészen pontosan mely cégek árasztották el ezekkel a leértékelt csúzlikkal a piacot, ezzel is hozzájárulva az IZSMAS nehéz helyzetéhez? Van egy pár tippem:

Az biztos, hogy elsősorban a NORINCO a ludas. Ha az ember meglát valahol egy relatíve olcsó és gyatra minőségű terméket, biztos lehet benne, hogy az jó eséllyel kínai. Egyik legismertebb termékük a Type 56 (az elnevezés a Kelet-Ázsiában bevett szokás szerint azt jelenti, hogy a típust 1956-ban rendszeresítették), amely az AK-47 leegyszerűsített, alacsonyabb gyártási költségű továbbfejlesztésének (AKM-47) másolata. Az összes használatban lévő AK-változat kb. egyötödét ez teszi ki, bevetették Észak-Vietnamban, Afganisztánban, az iraki-iráni háborúban, a jugoszláv polgárháborúban, Koszovóban, Szudánban, Srí Lankán és ki tudja még, hol. A cég amerikai képviselői egyszer 2 ezer darabot akartak belőle illegálisan becsempészni az Egyesült Államokba. A típus licenszét megvásárolta Banglades és Szudán is (hogy a gyártási minőség milyen lehet, azt az olvasó képzeletére bízom). Egy későbbi, de kevésbé elterjedt kínai típus a Type 81 (lásd fent).

A bolgár Arsenal is sok változatot gyárt, boldog vásárlóik közé tartoznak az iraki kurdok is. A Kelet-európai mezőnyt erősíti még a lengyel Lucznik, a jól ismert Zastava és a cseh CZUB, a vz. 58 gyártója és a román Kudzsiri Fegyvergyár Rt. (legismertebb termékük az Md. 86) és Kudzsiri Mechanikai Művek Rt. Egykor a FÉG is gyártotta az AK különböző hazai verzióit, amelyek szintén a legkülönbözőbb konfliktuszónákban bukkantak/bukkannak fel, a raktáron lévő készleteket, alkatrészeket pedig amerikai cégek vásárolták fel - pl. a Century International Arms vagy a TG International - és forgalmazzák azóta is az Egyesült Államokban a jó minőségű, de megfizethető (utángyártott) gépkarabélyra vágyó polgárok nagy örömére.

Magyar AK-változatok (felülről lefelé: AMD-65, AMMSz, AKM-63):

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

 

Az AMD-65 Afganisztánban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És Libanonban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az AMM az iraki-iráni háborúban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy az oroszok akkor sem kerülnének sokkal jobb helyzetbe, ha minden külföldi gyártó elkezdene jogdíjat fizetni: mivel az AK igen megbízható (kb. 15 ezer lövést lehet leadni vele, mielőtt cserélni kellene az alkatrészeket), a 15-25 éves példányok is kelendőek. Amikor az amerikaiak 2003 után nekiálltak felfegyverezni az iraki (illetve még korábban az afgán) biztonsági erőket, a Pentagon csak Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában összesen 350 ezer AK-t vásárolt (pontosabban vásároltatott) fel a raktárkészletekből, de kérésükre ment az export Albániából, Bulgáriából és Szlovákiából is. Jordániától keletnémet gyártmányú AK-kat vettek ugyanerre a célra - 60 dollárért darabját, míg egy újat az IZSMAS nem ad 240 dollárnál kevesebbért.

(Ennyi erővel egyébként az amerikaiak homokot is vihettek volna a Szaharába, mivel Irakban a Szaddam-rezsim megdöntése után összesen 20 millió lőfegyver volt, ezek többsége AK. 110 ezerről már azt sem tudják, hová lett.)

A vz. 58 Irakban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Román AK-k Afganisztánban:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az AK annyira igénytelen, hogy nemcsak az állami erőszakszervezetek és mindenféle milíciák, hanem az ipari civilizáció áldásaiban egyébiránt ritkán részesülő törzsi harcosok és egyszerű civilek körében is népszerű szerte a világon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindennek ismeretében érthető, hogy Vlagyimir Grodeckij, az IZSMAS igazgatója szerint a cég évente 400-500 millió USD bevételtől esik el az efféle "kalózkodás" miatt, 1991 óta 12 ezerről 7 ezerre csökkent az alkalmazottai száma, és már régóta nem használják a teljes termelőkapacitást. A fegyver feltalálója is azt szeretné, ha megkezdődne a kézifegyverek kereskedelmének szigorú nemzetközi kontrollja, bár van egy olyan gyanúm, hogy ebben nem csak emberbaráti megfontolások játszottak nála szerepet.

Egyébként Mihail Kalasnyikov tegnap töltötte be a 90. életévét, szóval tessék neki lélekben boldog születésnapot kívánni!

Utószó helyett pedig jöjjön egy kis típusismertetés, a lustább olvasók kedvéért pedig ugyanez rövidebb, vizuális formában, a Small Arms Survey jóvoltából:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All Hail the Kalash!

52 komment


| More

Címkék: kína india irak oroszország venezuela bulgária knn kézifegyverek

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr531423611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2009.11.11. 14:22:13

köszönjük szépen :)

nekem a seregben a ketteskéhez AMMSz-hez volt szerencsém :)

Monarch (törölt) 2009.11.11. 16:34:56

A pesavari manufakturakban kezmuves munkaval eloallitott Kalasokrol irtok egyszer valamit? Vagy csak UL? En valahol eleg sokat olvastam ezekrol, de mar eleg regen, nem vagyok biztos benne, hogy igaz...

Monarch (törölt) 2009.11.11. 16:39:26

www.nytimes.com/1998/06/07/world/if-a-firearm-is-a-jewel-peshawar-is-gem-row.html

"Others are identical copies made one at a time by men with primitive but obviously well-suited machine tools.

A brand-new AK-47, the legendary assault rifle favored by insurgents around the world, sells for $220 if it comes from a Chinese or Russian factory, half that if it is locally made."

Cifu78 2009.11.11. 17:42:22

A cikk nagyon jó! Egy apró kiegészítést had engedjek meg, a Buran esetében egyetlen "apróság" az, ami koppintás, ez pedig az aerodinamikai formája az űrrepülőgépnek. Minden más téren egy teljesen más technológia, kezdve ott, hogy az STS esetén az űrrepülőgép főhajtóművei (SSME) adják a fő tolóerőt, míg az orosz űrrepülőgépnek nem voltak főhajtóművei, a különálló és külön is használható Enyergia hordozórakéta segítségével jutott fel a világűrbe. Az orosz űrrepülőgép teljesen automatikusan repült, míg az STS nem képes emberi beavatkozás nélkül repülni (mellesleg ez a két nézet a legtöbb orosz/szovjet vs. amerikai űrhajóra igaz). Stb.

A B-29/Tu-4 hasonlat ebből a szempontból jó példa, az STS/OKSz hasonlat annyira azért nem...

ügyfélszolgálatos 2009.11.11. 17:57:33

Vicces, hogy a stg-44-ről koppintották.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.11. 17:59:30

Kis pontosítás:

Kudzsirban két gyár is termel Kalasnyikov-származékokat, a Kudzsiri Fegyvergyár Rt. és a Kudsziri Mechanikai Művek Rt, ez utóbbi azonban csak golyószórókat és géppuskákat. A Sadu Mechanikai Művek Rt. csak lőszert gyárt.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.11.11. 18:10:10

Ha már AK, érdemes meglátogatni egy kollega tematikus oldalát is:

www.kalasnyikov.hu

skyflash 2009.11.11. 18:11:43

Ha már Kalas-sztori, akkor ne feledkezzünk meg az AMP-69-esről, ami szintén magyar gyártmány.
Az amcsik szereztek belőle néhány példányt Libanonban, és szerény véleményük szerint a valaha volt legjobb AK-klón.

Monarch (törölt) 2009.11.11. 18:11:46

@ügyfélszolgálatos: Nem vagyok szagember, de tudtommal nem koppintas, felszines a hasonlosag.

skyflash 2009.11.11. 18:12:28

@ügyfélszolgálatos: Urban legend. Csak külsőleg hasonlóak, a két fegyvernek köze sincs egymáshoz.

Cifu78 2009.11.11. 18:42:47

@ügyfélszolgálatos: Végül is akkor minden repülőgép a Wright fivérek repülőgépének koppintása talán? :)

Az Stg-44 billenőzáras, az AK-47 forgózáras. A külsején túl a gázelvételi megoldás még ami a két fegyvert összeköti. Koppintásnak mondani tehát túlzás, helyesebben mondjuk azt, hogy hatással volt rá az Stg-44, és akkor talán nem szednek szét a szakértők egyből. ;)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.11. 19:22:13

@NagyTeve:

Kösz, javítottam a cikket. Az amerikai piacra szánt civil AK-kat is a Kudzsir gyártja?

A szóban forgó cégekről egyébként olvastam két vicces pletykát:

- 1983-ban Ceausescu agyonlövette a Sadu és a Kudzsir vezetőségének zömét, mert azzal gyanúsította őket, hogy puccsot szerveznek ellene - a megfelelő szakemberek hiányában ezután a gyártási színvonal a béka segge alá zuhant

- 2001-ben a románok kénytelenek voltak papíron átszervezni pár hadiipari céget, miután a brit haditengerészet elfogott egy illegális szállítmányt, ami az IRA-nak ment a Kudzsirtól (ezért az ENSZ is elítélte Romániát)

szs. · http://martinluther.blog.hu 2009.11.11. 19:28:00

Az utolsó képen a két, kedélyes délutáni pletykálással egybekötött éleslövészetre készülő mama hova valósi?

gyilok 2009.11.11. 19:30:42

A vz.58 csak külsőleg hasonlít, nem AK rendszerű! Más a zárolás stb.

Viktus 2009.11.11. 19:53:33

A kínaiak tömegével tolják a ruszki motyót nem is beszélve az ukránokról ...

Egyébként ak, m-16 mindkettő lejárt lemez már jön az új korszak. Ezek meg olcsón mennek afrikába dárda helyett.

Viktus 2009.11.11. 20:02:40

Hm az ukránok, hogy-hogy nincsenek a cikkben?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.11. 20:04:49

@Viktus:

Ők is gyártják/gyártották az AK-t, vagy csak elpasszoltak egy csomót a meglévő készletekből? Mert tudtommal az utóbbi a helyzet.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.11. 20:06:19

@Viktus:

Bizony! Az AK-107/AK-108 már új fejlesztések, szerintem pár év múlva nagy tételben megjelennek a világpiacon.

Viktus 2009.11.11. 20:12:47

@Rammjaeger83:

Van nekik annyi készlet amit ezek eltoltak Afrikában ? azt nem tudom amivel ők próbálkoztak az egy megvariált AK Vepr néven, arról már hallottam.

rognork 2009.11.11. 20:22:54

én úgy szeretnék egy ammsz-t. az volt a legkényelmesebb.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.11. 20:48:27

@Rammjaeger83:

www.romarm.ro/index.php/pages/index/4/Links

1. minden AK és AKM változatot ők gyártanak, beleértve az itthoni piacon nem engedélyezett félautomata AKM-47-variáns vadászfegyvert is.

2.a. nem igaz. Tömeges kivégzés legutóbb az '50-es években volt, akkor is politikai okokból (ejtőernyősök, partizánok).

2.b. nem emlékszem ilyen botrányra ... szerintem kizárt dolog. Van egy linked esetleg?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.11. 21:11:04

@NagyTeve:

"2.b. nem emlékszem ilyen botrányra ... szerintem kizárt dolog. Van egy linked esetleg? "

az AK Files fórumán írta az egyik moderátor:)
(Ezért írtam, hogy pletyka)

Laciii 2009.11.11. 21:20:19

Vepr az ukrán és bullpup kialakítású, az oroszoknak is van ilyen, a Groza.

Első Osztályú Huszárkapitány 2009.11.11. 21:25:06

(Lehallgatási) jegyzőkönyv részlet egy elképzelt jogdíj fizetési tárgyalásról:

Misa bácsi: - Hát, szóval 50 évig ingyen vót, most már, tudja, rosszul mennek a dógok, meg minden, úgyhogy darabonként minimum hámhúsz!

Egyiptomi, kínai, indiai vagy mittomén: - He???

Misa bácsi: - Hát, tudja, mondom, benne van nekünk is a félévszázados invesztíció, meg nekem is öt éhes szájat kell otthon etetnem. Főnököm szétszaggat, ha nem ütjük nyélbe a licencdíj megállapodást.

Egyiptomi, kínai, indiai vagy mittomén: - Mi van??? Közöm???

Misa bácsi: - Velem lehet beszélni, 10%-os alkusáv mindenben benne van, szóval? 2,90 per darab?

Egyiptomi, kínai, indiai vagy mittomén: - Na, húzzá' innen, mint vadlibák!

Misa bácsi: - Akkor nincs más választásom, meghívom Önöket egy kis plutónium betétes teadélutánra...

Egyiptomi, kínai, indiai vagy mittomén: - Mit is mondott? Hámhúsz?

smalladam 2009.11.11. 22:16:11

magyarország az afgánoknak adományozott 20500 amd-65-öst. afganisztánban a legtöbb rendőrnél azt láttam, meg a román verziót.

kívülálló 2009.11.11. 23:21:00

A kalasnyikovot vagy igy neveztük, vagy Ak-nak, AKM-nek, de kalasnak soha.

postabelyeg 2009.11.11. 23:31:50

Amit gyilok 2009.11.11. 19:30:42 felvetett az egy fontos probléma a posztban. A Samopal vzor 58 (Sa vz. 58) tervezője Jaroslav Cermak. Az Sa vz. 58 távolról hasonlít a kalasnyikovokra, közelről már nem, a tűzváltó is a normális helyen van ellentétben az AK-val. A szerkezete pedig teljesen más. Nincs egy közös alkatrésze az AK-val, még a tárak sem.

Sa vz. 58: A csehek olyan fegyvert csináltak, amiben van zárakasztó, ha kiürül a tár akkor a zár megakad a hátsó helyzetben.
AK: Ha egy kalasnyikov tárja ürül ki, a zárvezető akkor is előre megy és a zár reteszel.

Sa vz. 58: A gázdugattyú nincs a zárvezetőhöz rögzítve, mint például a belga FN FAL-nál. Lövéskor a gázdugattyú erősen hátralöki a zárvezetőt, 19 mm-t mozdul hátra, aztán egy rugó visszakényszeríti eredeti helyzetébe. Jelentősen kisebb az a tömeg ami a lövéseknél hátra és előre mozog, ezért nyugodtabban viselkedik lövés közben.
AK: A zárvezető, a dugattyúrúd és a dugattyú egyben vannak. ruserio.us/images/1/AKPARTS%20%20093.jpg Együtt mozognak mindig. Ez egyrészt jó, mert egy nagyobb mozgó tömeget nehezebben akaszt meg szennyeződés, másrészt meg ott van a Newtoni fizika. Az AK nyugtalanabbul fog viselkedik lövés közben.

Sa vz. 58: Ékzáras reteszelés.
AK: Forgózáras reteszelés.

Legalábbis ezeket így tudom.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.11. 23:35:45

@Rammjaeger83: beleolvastam a fórumba ... háááát, a moderátor nagyon nagy arc ... és rettenetes ökörségeket beszél ... én nem vennék komolyan olyasmit, amit csak úgy odavet egy olyan illető, aki nem ismeri a nyelvet, fogalma sincs, hol vannak a gyárak, mit gyártanak és összemossa az elmúlt 20 évet ... ja, és akinek fogalma sincs, hogy a 2000M hadipisztoly a Baby Jericho helyi változata és nem a springfield XD-jé ...

hamisnero 2009.11.11. 23:50:03

kalas, az soha nem volt, AK-nak hívtuk, szorongattam eleget a jó fatusát. ez ilyen új szó, mint a bömös, nari, meg a pari.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.12. 00:03:30

@hamisnero:

Úgy tudtam, ez is bevett elnevezés. Na mindegy, azért a cikket javítottam.

@postabelyeg:

Igen, csak kívülről hasonlít az AK-ra, de gondolom a tervező csak azt vette alapul, ha már annyira hasonlítanak. Azért tettem róla említést, mert a piac telítéséhez ők is hozzájárultak, amikor piacra dobtak belőle jópárat a raktárkészletből, és ezzel is akaratlanul befűtöttek az orosz gyártóknak.

hamisnero 2009.11.12. 00:39:25

és még valami. soha, senki nem ejtette KalAsnyikovnak. a nép a KalOsnyikov formulát használta, aztán ha valamelyik okostojás mégis becézgette, az KalOs-ként gördült le a szájáról (megjegyzés: akkor még Dél-Korea nem gyártott autót, és még japán Corolla létét is csak a Kenguru c. könyvből, majd filmből tudtuk - 70-es évek). ja, és röhögtünk a nyulakon a hülye AMD-jük miatt.
persze ettől még jó a cikk, ez csak olyan öreges morgás. egy apró gondolat. a kicsit keleteurópais módon deszantcélra gyártott AMD, és az AKM rossz ötlet . mindkettő bizonytalan, oldalra billeg, szemben az AK jól betámasztható fatusával, és puska módjára feltámasztható mivoltával. ez pontlövészetnél hátrány. vlszleg az AKM-nél az volt a cél, hogy kézitusában is (ezzel szerelték fel a munkásőröket, és ők a belső feszültség levezetésénél kellettek vón, mikor is az ütlegelés általában megelőzi a sortüzet) lehessen használni - de akkor meg az első markolat felesleges. az alapfegyvert arra tervezték, hogy egy tömeghadsereg kézifegyverrel középhatótávolban gyakorlatilag áthatolhatatlan tűzfüggönyt adjon, méghozzá zseniális (bár pár napos cipeléssel és hadijavadalmazással kissé súlyos) lőszerrel. azt hiszem, ez fegyver a diadalt a nagyon jól kitalált lőszernek köszönheti. egyébként a rákfenéje is a lőszer. ha az rossz minőségű, vagy 30 éves M zárolt, akkor szívsz

hamisnero 2009.11.12. 00:49:09

és ha már nosztalgia, elnézést kérve a megnevezés miatti szőrszálhasogatásért. megdöbbenéssel tapasztaltam, valamikor a gorbacsovi nyúédzsben, hogy a fegyver neve egy élő személytől származik, azaz van egy Kalasnyikov nevű fószer a világban, mégpedig az AK tervezője. fogalmunk se volt, hogy valós személy nevét hordja a vas. és él, annak ellenére, hogy a sztálini érában stratégiai terméket tervezett (abban az időszakban kevesebbért is érte baleset az embert).

Manyizga (törölt) 2009.11.12. 07:36:30

"Egyik legismertebb termékük a Type 56 (az elnevezés a Kelet-Ázsiában bevett szokás szerint azt jelenti, hogy a típust 1956-ban rendszeresítették"

Megsúgom, az AK-47 is a rendszeresítés éve alapján kapta a típusjelzést. 43M lőszert (7,62x39mm) tüzelve. A lőszert 1943-ban rendszeresítették/tervezték.

postabelyeg 2009.11.12. 08:30:05

@Manyizga: "Megsúgom, az AK-47 is a rendszeresítés éve alapján kapta a típusjelzést."

Úgy tudom az AK esetében 1947 a gyártás elindulása, 1949 a rendszeresítés éve. Természetesen a szovjetunióban.

vészmerülés 2009.11.12. 12:58:30

@postabelyeg: A Sa vz58 eseteben is datumot jelent az 58, ekkor rendszeresitettek a csehszlovak hadseregben. Egyebkent ha jol emlekszek, ott minden nevhez hozzacsapjak a vzSZAM-ot.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.13. 11:47:02

nem tudom, mennyire az, de erősek ak-sziluettű dolog található a mozambiki címerben. aki ért hozzá, majd megmondja :)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.13. 13:30:26

@Radio Free Aberrania:

Igen, konkrétan egy AK van benne, ahogy Zimbabwe jelenlegi és Burkina Faso egykori címerében is.

Rynard 2009.11.13. 15:33:13

És a mozambiki címerben található AK van a Katpol blog címerében is. A kör lezárult :)

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Flag_of_Mozambique.svg&filetimestamp=20061004232732

A zászló kb azt jelenti, hogy könyvvel, kapával és AK-val építjük az afrikai szocializmust :)

Kullancs1983 2009.11.13. 21:22:36

Mi az ott? StG44??? Ezek után már csak az kell hogy előbújjanak a Királytigrisek a homok alól és V2-eseket irányítsanak Nagy-Britanniára! Az lesz ám az igazi iszlamofasizmus..:P

Ui.: Kíváncsi lennék hogy: 1. Honnan van bele lőszer? Lehet hogy nem is működik? 2. Vajon hány kalasnyikovot vehetne az árából ha eladná valami gyűjőnek?

drazsé 2009.11.16. 11:10:39

@Rammjaeger83:
volt e annyi esze a fotósnak, hog yhirtelen felindulásban megvette az ipsétől a fegyvert (vagy adott neki érte 4 AK-t :) )

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.11.16. 22:34:16

@drazsé:

Ez sem rossz - szomáli felkelők az ogadeni háború (1977-78) idején, az egyik csajnál szintén egy Stg.44:

img14.imageshack.us/img14/6823/StG44Somalia.jpg

A képen látható muzeális darabok bármelyikéért legalább 10 AK-t adott volna bármilyen kereskedő.

AstarothZ · http://www.jollyroger.atw.hu/ 2009.11.17. 16:40:46

@Rynard:
De jelentheti azt is, hogy „ha ellenséges törzsbéli vagy, akkor azzal ölünk meg, ami először épp a kezünk ügyébe kerül. Pld.: dobócsillag, kapa, könyv, vagy gépkarabély…” :-)

Kullancs1983 2009.11.21. 15:27:11

Annál az ogadeni amazonnál szerintem még modern és korszerű cucc van a többiekhez képest... De még mindig fúrja az oldalam a kíváncsiság, hogy vajon honnan van lőszer hozzá? Helyi utángyártás? Vagy nincs is, csak lengetik, hátha elijednek tőle?

Balaint 2009.11.22. 03:15:57

Az amik Renault FT-17 es első vh-s tankokat is találtak A'sztánban, a red dot os M-4 első markolattal ellátott PPS-t (gyk gitár) használó ami katonáról sajnos nem találom a képem.

Sidewinder 2009.11.29. 20:27:29

Szép jóestét! Az Izsmash gyár nagyon remélem nincsen válságban,kár lenne egy ilyen nagy múltú cégért,hisz több mint 200 éves. Az Izsmas amúgy nem csak katonai felhasználású fegyvereket gyárt,hanem civileket is. A népszerű IZS vadászpuskák ugye,amik mai napig híresek és népszerűek itt Magyarországon is.vagy a nálunk törvényileg tiltott,de az egyesült Államokban igen népszerű csillagháborús kinézetű szuperlégpisztolyt, a sorozatlövő Baikal Drozd-ot.
Itt ez a szépség:

www.direxmedia.hu/main.php?op=ujsag_info&ujsag=kaliber&nmode=&id=kaliber20051022144951051022145130&cim=2003/j%C3%BAlius%20(63.%20sz%C3%A1m)

Ez a Kalasnyikovot az StG-ről koppintotta téma meg egy legenda,aminek annyi a valóságalapja,hogy a két fegyver külsőleg hasonlít egymásra.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.12.01. 19:45:57

@Kullancs1983:

Az NDK, Csehszlovákia és Jugo. évtizedeken át gyártott lőszert a típushoz, ennek egy jelentős része természetesen külföldre is eljutott a fegyverekkel együtt.