Hirdetés

"Only the dead have
seen the end of war."

(Anyázni meg itt lehet:
katpolblog@gmail.com)

Utolsó kommentek

Hirdetés

Facebook

Bullshit Hunting Season

Cikkek

  • KatPol Kávéház CVI. - Pokolban a legjobbakAz ukrajnai háború eseményeit figyelve nem lehet elmenni a Jevgenyij Pirgozsin nevével fémjelzett – és vele gyakorlatilag eggyé váló – Wagner katonai magánvállalat mellett, amely a szíriai és afrikai...
  • KatPol Kávéház XCVI. - Írtalan történelem"...for the rest of time, it'll be like no one ever knew we was even here." Kedves közönségünk egyöntetű tetszését aligha fogjuk ezzel megnyerni, de podcastunk mai, 96. adása sajnos (vagy nem sajnos;...
  • KatPol Kávéház LXXXV. - A vörös vagányok„Mi is ott leszünk a végső csatában, / Én és a többi vörös magyarok / Kik elhulltunk, de a vörös szabadságnak / Ujra életet Ti, Ti adjatok.” – így zárta 1919 júniusában az omszki börtön falára írott...
  • KatPol Kávéház LXXVII. - A koreai MélytorokKülönösebb hadművészeti ismeretek nélkül is könnyen belátható bárki számára, hogy az ellenséges túlerő szorításában, de ennek ellenére rendezetten, ütemezve végrehajtott visszavonulás az egyik...
  • KatPol Kávéház LXXII. - Völgyvidéken és hegygerincen átA koreai háborút (1950-1953) okkal szokták Nyugaton az „elfeledett háború” jelzővel illetni, hiszen a konfliktus nem hagyott olyan társadalmi nyomokat, mint például a vietnami háború, pedig...

Címkék

1.vh (8) 18+ (1) 2.vh (90) afganisztán (53) ajanlo (50) albánia (6) algéria (6) államkudarc (16) al jazeera (6) al kaida (23) amerikai polgarhaboru (5) argentína (3) atom (39) ausztria (11) azerbajdzsán (5) bahrein (2) baltikum (2) belarusz (3) belgium (2) bizánc (3) bolívia (1) brazília (3) britek (54) bulgária (5) chile (1) ciprus (1) coin (63) csád (6) csehország (10) dánia (2) dél afrika (4) demográfia (6) díszszemle (9) ecuador (2) egyenruhák (23) egyiptom (9) el salvador (3) ensz (20) eritrea (2) észak korea (1) etiópia (8) eu (12) évforduló (29) fakabát (3) fegyverseft (39) felkelés (24) filmklub (48) franciák (38) fülöp szigetek (1) fürtös bomba (2) gáz (9) gáza (10) gazprom (5) gcc (2) gerillaháborúk (29) görögök (6) grúzia (15) hadiipar (31) haditengerészet (25) hadsereg a politikában (40) haiti (1) hamasz (6) hearts and minds (7) hezbollah (12) hidegháború (42) hollandia (2) honduras (4) horvátok (1) humor (24) india (17) indonézia (16) irak (67) irán (72) izland (1) izrael (107) japánok (25) jemen (11) jordánia (7) kalózok (9) kambodzsa (5) kanada (1) karthágó (1) kazahsztán (6) kémek (7) kenya (3) képrejtvény (3) keresztesek (5) kézifegyverek (9) kína (86) kirgizisztán (3) knn (275) kolumbia (10) kongó (14) korea (21) koszovó (11) kuba (6) kurdok (8) légierő (50) lengyelek (11) libanon (45) libéria (6) líbia (15) macedónia (3) magyarország (42) magyarsajtó (30) malajzia (2) mali (7) málta (1) mauritánia (4) mexikó (4) migráns (6) moldova (3) mozambik (1) nabucco (7) namíbia (1) nato (18) ndk (6) németek (55) nicaragua (5) niger (5) nigéria (2) norvégia (3) olaszok (11) omán (1) örményország (5) oroszország (98) összeesküvés (5) pakisztán (31) palesztina (21) panama (3) peru (3) podcast (66) powerpoint (2) propaganda (65) puccs (11) rádió (44) rakéta (15) rakétavédelem (15) recenzió (14) repülőnap (3) róma (2) románia (6) spanyol polgárháború (3) sri lanka (13) SS (5) svédek (2) szaúdiak (12) szerbia (4) szíria (31) szlovákia (2) szolgálati közlemény (94) szomália (23) szovjetunió (71) szudán (16) tadzsikisztán (4) tank (42) terror (66) thaiföld (9) törökország (29) trónok harca (4) tunézia (1) türkmenisztán (8) uae (5) uav (6) uganda (5) új zéland (1) ukrajna (17) ulster (2) usa (165) üzbegisztán (2) választás (14) válság (4) varsói szerződés (11) vendégposzt (23) venezuela (4) video (34) vietnam (23) vitaposzt (7) wehrmacht (24) westeros (4) zamárdi (1) zimbabwe (4) zsámbék (1) zsoldosok (14)

[KNN] Pakisztán vs Irán - melyik is okoz több problémát?

2009.02.02. 09:00 SchA

A sorsnak néha vannak furcsa húzásai. Nap, mint nap olvashatjuk, hogy az átszivárgó tálib fegyveresek miatt Amerika pakisztáni célpontokat támad, általában robotrepülőgépekről. Indiának szintén tele van a becsesebb szerve a Pakisztánból érkezett terroristákkal, főleg a mumbai akció után. És akár hiszi a T. olvasó, akár nem, egy harmadik szomszéd is köhécsel a háttérben, hogy jó lenne, ha nem érkezne mindenféle szélsőséges elem az országába a "Tiszták Földjéről" - ez pedig Irán. (folyt.=>)

A terrorizmus elleni háború elég népszerű műfaj a világon, és Iránnak különösen két csoport okoz fejfájást. Az egyik a Mujahedin e-Khalq (amit az EU-nak most sikerült levenni a terrorlistáról, gratula), a másik a Jundullah, ami igen szépen belepasszol az átlagember terroristákról alkotott képébe. "Isten katonái"  - ezt jelenti a nevük - valószínűleg az al-Kaidához köthető csoport, fundamentalista szunniták, stabil baluchisztáni hátországgal, és rendszeresen rabolnak el turistákat váltságdíjért, valamint iráni katonákat, határőröket a lefejezésük puszta öröméért. Mára az AQ-link olyannyira mitológiai állandó jelzővé vált a terrorszervezeteknél, hogy mindig némi kétkedéssel kell kezelni, de mivel Baluchisztán  tartomány határos Afganisztánnal, pontosabban annak tálibok uralta részével, lehet némi igazság ebben a feltételezésben. Támogatóik között gyaníthatóan ott van Szaúd-Arábia, és hogy a képet bonyolítsuk, egyesek szerint az CIA is.

Irán most szeretne átkirándulni Pakisztánba, hogy lekeverjen pár pofont az ott tanyázó milícistáknak, csempészeknek és drogbáróknak, mert állításuk szerint a pakisztáni határőrök elhanyagolják a munkájukat, Iránnak meg nincs kapacitása egyedül ellenőrizni a teljes határt, és ennek az ő állampolgáraik isszák meg a levét.

"Iran says its forces are ready to assist Pakistan in cracking down on armed bandits involved in terrorist activities on the border."

"If Islamabad gives us the go-ahead, we will enter Pakistani soil and begin an operation against the militants"

Sajnos ennek kicsi a valószínűsége, pedig érdekes lenne a gyakorlatban látni Irán COIN-doktrínáját. Vagy legalább az iráni UCAV-ket, ha egyáltalán vannak ilyenek.

Két rendkívül szembetűnő dolog van ebben a sztoriban: egyrészről Teherán meglepően hasonló cipőben jár, mint Washington, másrészről, ha igazak a CIA-s vádak, Amerika nem csak, hogy egy terrorszervezetet támogat a nagy "War on Terror" közepette, de ráadásul egy olyat, ami feltételezhetően közeli kapcsolatban áll a saját afganisztáni ellenségeivel. Ne tessék félreérteni a dolgot, Irán is szponzorál jópár csoportot, akik meg az Egyesült Államoknak bökik a csőrét, és a nagykönyv szerint, ha az ellenfél terroristákat pénzel, hogy keresztbe tegyen neked, akkor a megfelelő válasz pontosan ennek a tükörképe - azaz neked is gründolni kell egy szép felkelést az ellenfél hátában. Node az AQ és eszmei iskolája Amerikának is fenyegetést jelent, és Pakisztánnak meg nem biztos, hogy jót tesz egy n+1-dik fundamentalista terrorszervezet, ami esetleg még a baluchisztáni szeparatizmust is a zászlajára tűzi.

Ebből megintcsak két dolog következik. Egyrészről Irán tulajdonképpen az USA természetes szövetségese lenne a térségben, csak hát 30 évvel ezelőtt Khomeini és az Iszlám Forradalom kissé megkavarta a képet. Obamának, ha hosszabb távra akar tervezni, nem embargóval, blokáddal és háborús fenyegetéssel kellene szembeszállnia "a gőzerővel fegyverkező, mingyá' nukleáris Iránnal", hanem finomabb módszerekkel kéne lebontani az amúgy is rogyadozó iráni politikai rendszert. Elvileg már volt egy (elbukott) kísérlet egy bársonyos forradalomra, és a BBC-nek is nemrég indult egy perzsa nyelvű tv-csatornája, szóval jó úton haladnak. Még a szabadkereskedelmet lehetne kicsit jobban erőltetni az embargók helyett, és jönni fog a perzsa glasznoszty és peresztrojka.

Másrészről nézzük csak meg közelebbről Pakisztánt, a "támadjukmegIránt" tábor szemüvegén keresztül: atomfegyver - az spec. van, becslések szerint 20-60 robbanófej. Ballisztikus rakéták? A Ghauri-3 tesztjei már 1999. óta folynak, és a hatótávolsága meghaladja a 3000 kilométert (miután tudjuk, hogy miért szoktak az iráni atomprogram ellen pattogni - igen,  Izraelt is simán elérné). Terroristák támogatója és hátországa? Erre eddig csak a kínaiak nem panaszkodtak, a többit lásd a bevezetőben. És a sort még folytathatnám...

Mint az látható, a térség helyzete némileg bonyolultabb annál, mintsem hogy az elcsépelt "ellenségem ellensége a barátom" közhellyel le lehessen írni. Ezért különös körültekintéssel kell eljárni, ha az ember háborúkba, és egyéb destabilizáló tevékenységekbe akar fogni, mert lehet rendkívül nemes szándékok vezérlik - úgy is mint a világ megóvása a terrorizmustól, atomfegyverektől és egyéb borzalmaktól - de a végén csak azt veszi észre, hogy akkorát rántott a sz*roskanálon, hogy a fejére borult az egész katyvasz.

2 komment


| More

Címkék: irán terror pakisztán knn

A bejegyzés trackback címe:

https://katpol.blog.hu/api/trackback/id/tr14912637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.02.03. 20:30:20

Update:

NATO seeks Iran help over Afghanistan
www.presstv.com/detail.aspx?id=84514§ionid=351020403

"To my mind, we need a discussion that brings in all the relevant regional players: Afghanistan, Pakistan, India, China, Russia, and yes, Iran. We need a pragmatic approach to solve this very real challenge," Scheffer said.

Hmm, valaki pragmatikus hozzáállást emleget. Jé, hogy ilyen is létezhet a geopolitikai tervezésben a "jó és rossz epikus harca" koncepció mellett?

Tilikov (törölt) 2009.02.04. 12:09:43

Európa részéről pragmatikus hozzáállás lenne, ha egyoldalúan tárgyalásokat kezdeményezne Iránnal az aktuális Nabucco ügyben. Ezt általában azzal szokás elterelni, hogy usáék ezt nem támogatják, no de nincs már Bush, nincs már gonosz tengelye sem, lehetne próbálkozni, s aztán meglátni, hogy beleköt-e mindebbe St. Obama. (miért tenné?) Egy gázvezeték stabil alapja lehetne a kölcsönös közeledésnek, itt kéne elkezdeni, nem katonai téren, az majd jöhetne a gazdasági kapcsolatok rendezése után.
süti beállítások módosítása